Cornucopia?

Köpa guld och silver

Två öre hade 1912 samma köpkraft som en krona 2012. En krona har alltså på hundra år tappat 98% av sitt värde.

Ett gram guld eller ett gram silver 1912 var 2012 fortfarande ett gram guld eller ett gram silver.

Guld & silver har ett naturligt inneboende värde eftersom det är sällsynt förekommande och högt eftertraktat.

Guld & silver motstår inflation då mängden guld & silver inte ökar. Mängden guld & silver på jorden är konstant. En del guld & silver är brutet och cirkulerar ovan mark medan en del är obrutet och kvar i berggrunden. Den totala mängden är dock oförändrad.

Papperspengar kommer och går medan guld & silver består. Ingen pappersvaluta har överlevt mer än några decennier medan värdet på guld & silver har bestått över tusentals år.

Guld och silver är det tillgångsslag som historiskt klarat sig bäst i tider av hög osäkerhet eller hög inflation. I en tid där tillgångar som aktier, obligationer eller fastigheter är förenade med hög risk eller osäkerhet framstår guld och silver som det ett av de bästa alternativen för att skydda och försäkra sig mot ett havererande finans-, bank- och penningsystem.

Några av anledningarna till att köpa guld och silver är:
 • Guld och silver är en investering som kan fungera som ett försäkringsskydd i osäkra tider.
 • Guld och silver kan fungera som en hedge i varje portfölj för bättre riskjusterad avkastning
 • Guld och silver skyddar mot inflation och urholkningen av pengars värde
 • Guld och silver bevarar sin köpkraft över tid
 • Mycket talar för att värdet på guld och silver kommer att stiga framöver medan andra tillgångsslag som aktier riskerar att vara en dålig affär.
 • Efterfrågan stiger och samtidigt som produktionen står stilla eller faller.
 • Guld och silver har sedan urminnes tider använts, och kan fortsätta att användas, som en likvid värdebevarande tillgång och som pengar.
 • Speciellt silver har industriella användningsområden, inom t ex alternativ energi eller IT-produkter, vilket stöder det höga värdet.
 • Att äga fysiskt guld och silver innebär ingen motpartsrisk. Du behöver inte förlita dig på någon bank, fondkommissionär, råvarubörs eller certifikatsutgivare.
Cornucopia? rekommenderar sina läsare att köpa guld och silver hos den svenska handlaren Liberty Silver AB. Liberty Silver saluför ett brett utbud av guld och silver i form av tackor och mynt till ett konkurrenskraftigt pris. Liberty Silver har en prispolicy som innebär att Liberty Silver bjuder dig på ett silvermynt om du skulle hitta ett lägre pris än det pris Liberty Silver saluför sina produkter till.

Några av anledningarna till att köpa guld och silver från Liberty Silver är:
 • Brett utbud med alla betänkliga storlekar av guldtackor, guldmynt, silvertackor och silvermynt
 • Bra pris med låga prispremier och låg spread mellan köp- och säljpris
 • Informativ hemsida med diagram, information, kunskapscentral och forum kring ekonomi i allmänhet och monetär ekonomi och ädelmetall i synnerhet
 • Snabb leverans där kunden kan följa orderflödet i alla steg och informeras i alla steg från det att ordern läggs, till att betalning mottas, produkterna skickas och produkterna finnas tillgängliga för uthämtning på kundens uthämtningsställe eller postkontor.
 • Tydliga köp- och leveransvillkor utan dolda kostnader eller märkliga termer. Kunden betalar exakt det som specificeras och Liberty Silver står risken för leverans till dess att kunden hämtat ut produkterna.
 • Solitt svenskt företag med gott renommé och med ägare och anställda som står bakom guld och silver ideologiskt som tillgång och som pengar

Vid frågor eller funderingar kring guld eller silver kan ni vända er till Liberty Silver på telefon 040-611 01 00 eller e-post [email protected]

Momsfritt silver från Liberty Silver Estland
Nu går det att köpa momsfritt silver från Liberty Silver Estland. Liberty Silver Estland saluför momsfria silvermynt som exempelvis Silver Eagles, Silver Maples och Silver Philharmonics.

Efter du att du beställt från Liberty Silver Estland kan du välja att hämta upp silvermynten från Liberty Silvers lager i Estland eller beställa frakt via ombud för att få mynten hemfraktade. Genom denna lösning kan Liberty Silver Estland erbjuda silvermynt till ett mycket förmånligt pris genomfört med andra europeiska leverantörer.

Denna artikel är sponsrad av Liberty Silver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

24 kommentarer:

 1. Produktplacering? Blir faktiskt rättså besviken på den här artikeln. Tycker att din blogg brukar vara vettig och objektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du läst hela artikeln?
   "Denna artikel är sponsrad av Liberty Silver."
   Alla har rätt att tjäna pengar...

   Radera
 2. Ja, Cornu måste dra in lite kulor nu när han inte vågar gå in på börsen...OT: SEB lämnade en hygglig rapport nu på morgonen,blir ännu bättre nästa kvartal..Lämnar nu mörkret i en vecka med förhoppning upp,upp,upp.

  SvaraRadera
 3. Vad hade man haft på banken idag om man satte dessa 2 ören på banken?

  Vad hade den mängd guld vart värd idag om man köpt guld för samma summa?

  SvaraRadera
 4. Såg att att guldpriset i SEK var 2,5 kr/gram fram till 1931. I dag är det ca 370/gram kr vilket ger en ökning på 14800%.

  Motsvarande ökning för kronan ligger på ca 5000%, dvs en tredjedel av guldets värdeökning i kronor räknat.

  Guldet har ökat i värde mer än kronan. Då har man inte tagit hänsyn till räntan på 2-öringen och det överstiger min matematiska förmåga att göra den beräkningen.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. En s.k. dum fråga till skribenten:
  Det här med att köpa momsfritt silver. Betalar man moms i annat fall när man köper guld och silver? Blir det inte en ren förlustaffär att köpa då?
  /Jonas

  SvaraRadera
 7. undrar också över det där med momsen, betalar man moms på guld? Det gör man ju inte på aktier mm

  SvaraRadera
 8. investeringsguld är momsbefriat, antar att det är lika med silver men vet inte.

  SvaraRadera
 9. Silver är momsbelagt i Sverige medan guld är momsbefriat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något som kan avskräcka en del från att köpa guld är dock att köpen registreras för att farbro staten ska veta hur mycket du har.

   Radera
  2. Vet staten även om jag säljer vidare?
   Givetvis inte med vinst...
   Staten vet ej heller var jag lagt tackan ( AU, ej Bä!)

   Radera
 10. Några poänger värda att tänka på innan någon investerar i guld eller silver:

  1) Guld, silver och andra typer av värdemetaller håller sitt värde på grund av investerares tro att dessa metaller kommer att fortsätta att vara högt värderade även i framtiden. Att de historiskt sätt varit relativt stabila investeringar är dock ingen garanti för att de kommer att förbli så.

  2) Dessa investeringa har enbart varit relativt stabila över längre tidsperioder. I det korta loppet är dessa priser lika volotila som andra inesteringar, någor som understryks av det pågående prisfallet på dessa produkter.

  3) Guld och silver har, förutom i smyckesindustrin, få praktiska tillämpningar, vilket talar emot långsiktig prisstabilitet för dessa metaller. Detta speciellt ifall nya substansiella fyndigheter av dem skulle presenteras, eftersom det är oklart vart den ökade efterfrågan som skulle behövas för att balansera den ökade tillgången skulle komma ifrån.

  4) Bolag som säljer guld och silverprodukter måste göra en vinst på dessa produkter, så kom ihåg att metallen i den produkt du köper är mindre värd än det pris du får ge för produkten.

  SvaraRadera
 11. Snacka om att blanda äpplen och päron:

  "Två öre hade 1912 samma köpkraft som en krona 2012. En krona har alltså på hundra år tappat 98% av sitt värde.

  Ett gram guld eller ett gram silver 1912 var 2012 fortfarande ett gram guld eller ett gram silver"

  Eller alternativt: Två öre är fortfarande två öre. Ett gram guld 2012 har inte samma köpkraft som ett gram guld hade 1912 (samma logik fast tvärt om)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, 1 gram guld 2012 har inte samma köpkraft som 1 gram guld 1912. 1 gram guld idag har högre köpkraft än vad det hade 1912 men du får inte så mycket för de där 2 örena...

   Radera
 12. Efter Slutet av Vietnam kriget såldes guld för en tredjedel av världsmarknadspriset på svarta marknaden i Saigon. Oljeprospekterings arbetarna som arbetade från Saigon och hade ett firmaflygplan med vilket de flög till Singapore, tjänade miljoner på smuggling av illegalt uppköpt guld. Guldpriset i en krissituation är mer beroende av avsättningsmöjligheterna än priset på världsmarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Anders Westin Vad var dyrare än världsmarknadspriset? Är själv skeptisk till att investera i guld och silver.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 13. Jag tycker det här är en helt central fråga. Utgångspunkten tycker jag borde vara valet mellan guld och att investera samma pengar mot avkastning. Utifrån Bråbygdens uppgifter ovan får jag det till att guldinvesteringen gav 10 gånger mer i kronor jämfört med om man investerat pengarna mot 6 % avkastning årligen i 100 år. Frågan är då om den här 100-års perioden var unik. Sverige övergav ju bla. guldmuntfoten under perioden.

  SvaraRadera
 14. Det verkar enkelt att köpa guld och silver men hur säljer man bäst.?
  Annons på Blocket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det fina - de är som en växlingsfirma på flygplatsen i långtbortistan (eller Forex) de köper också av dig, men till sämre pris och för en avgift. De har räknat på hur många av kunderna kommer tillbaks med guldet till dem - det är deras affärsmodell.

   Radera
  2. På Tradera kan Du köpa och sälja ditt Guld eller Silver..Köpa Silver momsfritt gör Du bäst hos LibertySilver Estland..Om Du vill sätta Dig in mer om hur troligtvis dessa ädelmetaller kommer att utvecklas i närtid..sök på Mike Maloney på Youtube..mycket intressant med dagens ouppbackade valutor och Fractional Banking.

   Radera
 15. Vad tror ni om att köpa på https://www.bullionvault.com/ ? Då slipper man frakten och förvaringen och det är lätt att sälja när man vill. Kostar dock en del att förvara i deras valv.

  SvaraRadera
 16. Jag använder Bullionvault och tycker att det funkar bra. Fungerar precis som vilken aktiebank som helst. Skillnaden är att du har allokerat guld i något av valven. De garanterar att ditt guld finns och du kan om du vill plocka ut det till en mindre summa...

  Kostnaden för lagringen får du snabbt tillbaka om du gör en bra försäljning någon gång på ett år. Jag köpte silver för några månader sedan och sålde en liten del. Fick ihop 400 euro som täcker kostnaden av att ha silver där i 4 år eller guld i 8 år (4€ x 12 månader x 4 år)

  SvaraRadera
 17. Jag använder Bullionvault och tycker att det funkar bra. Fungerar precis som vilken aktiebank som helst. Skillnaden är att du har allokerat guld i något av valven. De garanterar att ditt guld finns och du kan om du vill plocka ut det till en mindre summa...

  Kostnaden för lagringen får du snabbt tillbaka om du gör en bra försäljning någon gång på ett år. Jag köpte silver för några månader sedan och sålde en liten del. Fick ihop 400 euro som täcker kostnaden av att ha silver där i 4 år eller guld i 8 år (4€ x 12 månader x 4 år)

  SvaraRadera