Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

Köpa guld och silver

Denna artikel är sponsrad av Liberty Silver.

Två öre hade 1918 samma köpkraft som en krona 2018. Den svenska kronan har tappat 98% av sitt värde och sin köpkraft på 100 år.

1 gram guld har däremot stärkt sin köpkraft sedan 1918. 1 gram guld är således värt mera idag än vad det var för 100 år sedan.

Detta visar på att guld behåller eller ökar sitt värde över tid.

Guld är det tillgångsslag som under tusentals år varit stabilast. Varken aktier, obligationer eller fastigheter kan mäta sig med guld i stabilitet. Guld är värdebevarande och säkert. Med guld behöver du inte jaga avkastning utan kan sova tryggt förvissat om att guldet kommer bevara sitt värde i form av köpkraft över tid.

Papperspengar kommer och går medan guld består. Ingen pappersvaluta har överlevt mer än några decennier medan guld har använts som pengar under tusentals år.

Stabiliteten och guldets förmåga att bevara värde är också anledningen till att världens centralbanker äger stora guldreserver.

I en tid där tillgångar som aktier, obligationer eller fastigheter framstår som förenade med hög risk eller osäkerhet framstår guld som det bästa alternativet från ett potentiellt havererande finans-, bank- och penningsystem.

De främsta anledningarna till att köpa guld och silver är:

1) Guld bevarar köpkraft och har gjort så under 6000 år – Längre än något annat tillgångsslag.

2) Guld fungerar som en försäkring mot det sköra bank-, finans- och penningsystemet i osäkra eller instabila tider.

3) Guld skyddar mot inflation och mot urholkningen av pengars värde.

4) Guld mäts i vikt och inte genom en siffra bestämd av en politiker eller centralbank.

5) Guld är svårt att kontrollera för stater och banker.

6) Guld kan inte gå i konkurs, bli insolvent eller göras värdelöst av en stat, centralbank eller bank.

7) Guld är värdefullt p.g.a. sina inneboende metalliska egenskaper.

8) Guld har ingen motpartsrisk. Med guld behöver du inte förlita dig på någon bank, fondkommissionär, råvarubörs eller certifikatsutgivare.

9) Fysiskt guld har ingen hävstångsrisk och kan inte annuleras eller bli värdelöst.

10) Det finns mångdubbelt mer pappersguld i form av allokerat guld, terminer och certifikat än vad det finns uppbackning i form av fysiskt guld.

11) Guld kan ägas och förvaras anyonymt.

12) Guld fungerar väl som hedge i en investeringsportfölj och leder till bättre riskjusterad avkastning.

Sammanfattingsvis - Guld är pengar!

De globala aktie- och finansmarknaderna är extremt övervärderade i ett skört system som är beroende av en allt högre skuldsättning. Riskerna är högre än någonsin.

Det är därför viktigt att du placerar åtminstone en del av dina tillgångar i guld som en försäkring mot sämre tider.

Lars Wilderäng rekommenderar sina läsare att köpa guld och silver hos den svenska handlaren Liberty Silver AB. Liberty Silver är Sveriges ledande ädelmetallhandlare och saluför ett brett utbud av guld och silver i form av tackor och mynt till ett konkurrenskraftigt pris.

Några av anledningarna till att köpa guld och silver från Liberty Silver är:

- Brett utbud med olika storlekar på guldtackor, guldmynt, silvertackor och silvermynt.

- Konkurrenskraftiga priser med låga prispremier och låg spread mellan köp- och säljpris.

- Snabb leverans där kunden kan följa orderflödet i alla steg och informeras i alla steg från det att ordern läggs, till att betalning mottas, produkterna skickas och produkterna finns tillgängliga för uthämtning på kundens utlämningsställe eller postkontor.

- Tydliga köp- och leveransvillkor utan dolda kostnader. Som kund betalar du exakt den kostnad som specificeras. Liberty Silver står risken för leverans tills dess att du som kund hämtat ut produkterna.

- Informativ hemsida med diagram, information, kunskapscentral och forum behandlandes ekonomi i allmänhet och monetär ekonomi och ädelmetall i synnerhet.

- Solitt svenskt företag, etablerat 2008, med gott renommé och med ägare och anställda som står bakom guld och silver ideologiskt som tillgång och som pengar.

Vid frågor eller funderingar kring guld eller silver kan ni vända er till Liberty Silver på telefon 040-611 01 00 eller e-post [email protected]

Denna artikel är sponsrad av Liberty Silver.

26 kommentarer:

 1. Produktplacering? Blir faktiskt rättså besviken på den här artikeln. Tycker att din blogg brukar vara vettig och objektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du läst hela artikeln?
   "Denna artikel är sponsrad av Liberty Silver."
   Alla har rätt att tjäna pengar...

   Radera
 2. Ja, Cornu måste dra in lite kulor nu när han inte vågar gå in på börsen...OT: SEB lämnade en hygglig rapport nu på morgonen,blir ännu bättre nästa kvartal..Lämnar nu mörkret i en vecka med förhoppning upp,upp,upp.

  SvaraRadera
 3. Vad hade man haft på banken idag om man satte dessa 2 ören på banken?

  Vad hade den mängd guld vart värd idag om man köpt guld för samma summa?

  SvaraRadera
 4. Såg att att guldpriset i SEK var 2,5 kr/gram fram till 1931. I dag är det ca 370/gram kr vilket ger en ökning på 14800%.

  Motsvarande ökning för kronan ligger på ca 5000%, dvs en tredjedel av guldets värdeökning i kronor räknat.

  Guldet har ökat i värde mer än kronan. Då har man inte tagit hänsyn till räntan på 2-öringen och det överstiger min matematiska förmåga att göra den beräkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 100 år med 5% ränta varje år blir 13000%. Så bankkontot verkar slå guldet under perioden när man lägger på de 5000%-en i värdeökning på kronan också. Blir förstås en annan siffra om man använder en annan ränta.

   Inte så förvånande då det rimligtvis blivit billigare att bryta guld med billig energi och moderna metoder.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. En s.k. dum fråga till skribenten:
  Det här med att köpa momsfritt silver. Betalar man moms i annat fall när man köper guld och silver? Blir det inte en ren förlustaffär att köpa då?
  /Jonas

  SvaraRadera
 7. undrar också över det där med momsen, betalar man moms på guld? Det gör man ju inte på aktier mm

  SvaraRadera
 8. investeringsguld är momsbefriat, antar att det är lika med silver men vet inte.

  SvaraRadera
 9. Silver är momsbelagt i Sverige medan guld är momsbefriat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något som kan avskräcka en del från att köpa guld är dock att köpen registreras för att farbro staten ska veta hur mycket du har.

   Radera
  2. Vet staten även om jag säljer vidare?
   Givetvis inte med vinst...
   Staten vet ej heller var jag lagt tackan ( AU, ej Bä!)

   Radera
 10. Några poänger värda att tänka på innan någon investerar i guld eller silver:

  1) Guld, silver och andra typer av värdemetaller håller sitt värde på grund av investerares tro att dessa metaller kommer att fortsätta att vara högt värderade även i framtiden. Att de historiskt sätt varit relativt stabila investeringar är dock ingen garanti för att de kommer att förbli så.

  2) Dessa investeringa har enbart varit relativt stabila över längre tidsperioder. I det korta loppet är dessa priser lika volotila som andra inesteringar, någor som understryks av det pågående prisfallet på dessa produkter.

  3) Guld och silver har, förutom i smyckesindustrin, få praktiska tillämpningar, vilket talar emot långsiktig prisstabilitet för dessa metaller. Detta speciellt ifall nya substansiella fyndigheter av dem skulle presenteras, eftersom det är oklart vart den ökade efterfrågan som skulle behövas för att balansera den ökade tillgången skulle komma ifrån.

  4) Bolag som säljer guld och silverprodukter måste göra en vinst på dessa produkter, så kom ihåg att metallen i den produkt du köper är mindre värd än det pris du får ge för produkten.

  SvaraRadera
 11. Snacka om att blanda äpplen och päron:

  "Två öre hade 1912 samma köpkraft som en krona 2012. En krona har alltså på hundra år tappat 98% av sitt värde.

  Ett gram guld eller ett gram silver 1912 var 2012 fortfarande ett gram guld eller ett gram silver"

  Eller alternativt: Två öre är fortfarande två öre. Ett gram guld 2012 har inte samma köpkraft som ett gram guld hade 1912 (samma logik fast tvärt om)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, 1 gram guld 2012 har inte samma köpkraft som 1 gram guld 1912. 1 gram guld idag har högre köpkraft än vad det hade 1912 men du får inte så mycket för de där 2 örena...

   Radera
 12. Efter Slutet av Vietnam kriget såldes guld för en tredjedel av världsmarknadspriset på svarta marknaden i Saigon. Oljeprospekterings arbetarna som arbetade från Saigon och hade ett firmaflygplan med vilket de flög till Singapore, tjänade miljoner på smuggling av illegalt uppköpt guld. Guldpriset i en krissituation är mer beroende av avsättningsmöjligheterna än priset på världsmarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Anders Westin Vad var dyrare än världsmarknadspriset? Är själv skeptisk till att investera i guld och silver.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 13. Jag tycker det här är en helt central fråga. Utgångspunkten tycker jag borde vara valet mellan guld och att investera samma pengar mot avkastning. Utifrån Bråbygdens uppgifter ovan får jag det till att guldinvesteringen gav 10 gånger mer i kronor jämfört med om man investerat pengarna mot 6 % avkastning årligen i 100 år. Frågan är då om den här 100-års perioden var unik. Sverige övergav ju bla. guldmuntfoten under perioden.

  SvaraRadera
 14. Det verkar enkelt att köpa guld och silver men hur säljer man bäst.?
  Annons på Blocket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det fina - de är som en växlingsfirma på flygplatsen i långtbortistan (eller Forex) de köper också av dig, men till sämre pris och för en avgift. De har räknat på hur många av kunderna kommer tillbaks med guldet till dem - det är deras affärsmodell.

   Radera
  2. På Tradera kan Du köpa och sälja ditt Guld eller Silver..Köpa Silver momsfritt gör Du bäst hos LibertySilver Estland..Om Du vill sätta Dig in mer om hur troligtvis dessa ädelmetaller kommer att utvecklas i närtid..sök på Mike Maloney på Youtube..mycket intressant med dagens ouppbackade valutor och Fractional Banking.

   Radera
 15. Vad tror ni om att köpa på https://www.bullionvault.com/ ? Då slipper man frakten och förvaringen och det är lätt att sälja när man vill. Kostar dock en del att förvara i deras valv.

  SvaraRadera
 16. Jag använder Bullionvault och tycker att det funkar bra. Fungerar precis som vilken aktiebank som helst. Skillnaden är att du har allokerat guld i något av valven. De garanterar att ditt guld finns och du kan om du vill plocka ut det till en mindre summa...

  Kostnaden för lagringen får du snabbt tillbaka om du gör en bra försäljning någon gång på ett år. Jag köpte silver för några månader sedan och sålde en liten del. Fick ihop 400 euro som täcker kostnaden av att ha silver där i 4 år eller guld i 8 år (4€ x 12 månader x 4 år)

  SvaraRadera
 17. Jag använder Bullionvault och tycker att det funkar bra. Fungerar precis som vilken aktiebank som helst. Skillnaden är att du har allokerat guld i något av valven. De garanterar att ditt guld finns och du kan om du vill plocka ut det till en mindre summa...

  Kostnaden för lagringen får du snabbt tillbaka om du gör en bra försäljning någon gång på ett år. Jag köpte silver för några månader sedan och sålde en liten del. Fick ihop 400 euro som täcker kostnaden av att ha silver där i 4 år eller guld i 8 år (4€ x 12 månader x 4 år)

  SvaraRadera
 18. Jag kan nog hålla med till viss del. Jag förstår att guld kan vara ett bra alternativ om man vill "behålla" värdet och eventuellt gå upp lite över tid men jag tror inte att man ska ha guld i tankarna när man vill gå i vinst. Trygghet absolut men inte i vinstsyfte. Därför har jag både aktier och köper fysiskt guld. Har köpt från https:https://www.guldexperten.se/kopa-guld/ då dem dar prisgaranti.

  SvaraRadera