Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-10-19 14:35

Strategisk kommunikation av Försvarsmakten - övade lastning av skarpa torpeder under beredskapskontrollen och Zapad-21

Dagens Nyheters Mikael Holmström skriver nu och har även publicerat foton från Försvarsmakten att man lastade skarp torpeder på ubåten HMS Uppland under beredskapskontrollen som var den svenska motövningen mot den ryska storövningen Zapad-21. Det hela är framför allt intressant då det handlar om strategisk kommunikation att Försvarsakten väljer att gå ut med detta och redovisa det nu.
HMS Upplands systerfartyg HMS Halland. Foto taget med tillstånd.

Nu kan även du söka till operatör på Sektionen för operativ teknik (SOT)

Sektionen för operativ teknik (SOT) i svenska Försvarsmaktens specialförband har nu utlyst en tjänst som teknisk operatör. Kort sagt kan du söka till en sådan tjänst som min huvudperson Hanna Hjerta hade i romanen Drönarhjärta och bli en av Sveriges saltaste datornördar och fältmässiga nätverkstekniker.
Drönarhjärta av Lars Wilderäng

Byggföretagen kan inte lämna en konjunkturprognos på grund av cementkrisen - "konjunkturen skjuts upp på obestämd tid"

Byggföretagens nya konjunkturrapport utelämnar en framåtblickande prognos. Detta med anledningen av cementkrisen och den osäkerhet det innebär för branschen, vilket gör det omöjligt att lägga någon prognos.
Västlänken byggs i betong

Fear off: Börserna fortsatte uppåt under måndagen - uppgångar i Asien på tisdagsmorgonen

Upprekylen på börserna fortsatte under måndagen och börserna i de asiatiska tidszonerna är pigga även på tisdagsmorgonen, medan guldet faller tillbaka. Fear off verkar gälla och har ersatts med greed on. Och elbilsfloppen Volvo Car börsntoeras den 28:e oktober.
Alla flockas kring Bullen, som vi hälsar välkommen tillbaka

2021-10-18 17:01

Väckelsemöte i Church of S:t Jobs - och när går Apple åter in i rackservermarknaden?

Ikväll klockan 19:00 svensk tid är det väckelsemöte i Church of S:t Jobs. Det stora som förväntas offentliggöras förväntas vara nya 14- och 16-tums högpresterande MacBook Pro, vilket också är vad bloggaren sitter och drömmer om. Med Apples nya energisnålare processorer kan man börja fundera på när och om Apple åter ger sig in i servermarknaden och återintroducerar rackbaserade XServer om några år - det finns enorma besparingar att göra på energiförbrukningen kontra t ex Intels energislukande processorer.

Tillägg: MacOS Monterey släpps nästa vecka. Apple släppte MacBook Pro 14- och 16-tum med de nya chipen M1 Pro och M1 Max, som har så fånigt hög prestanda att jag inte har behov av dem, utan de är inriktade till folk som jobbar inom visuella medier. Dock, man slipper TouchBar, och får alltså ett riktigt tangentbord, så ...  Lägsta specen är 14-tums M1 Pro med 16 GB och 512 GB SSD för 1999 USD. M1 Pro finns med 8 eller 10 kärnor och med 14 - 16 kärnors grafiprocessor. Samtliga varianter med 16-kärning Neural Engine. 32 GB internminne kostar +5000:- SEK.
Snart dags att pensionera denna. En svensk håller truten-klistermärken har vi, återstår att se vad mer som går att ordna fram till eventuell ny dator