Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-17 11:31

IKFN - Försvarsmakten behöver inte regeringsbeslut för att försvara landet med våld

IKFN-förordningen eller förordning 1982:756 om försvarsmaktens ingripanden vid kränkningar av Sveriges territorium under fred och neutralitet är kanske en av de viktigaste förordningarna för rikets försvar. Den är en formalisering av folkrätten och gör att Försvarsmaktens personal på egen hand kan besluta om vapeninsats mot ett angrepp mot Sverige, helt utan att som oberoende myndighet blanda in rikets styre, regering eller riksdag, precis som polisen inte behöver ringa regeringen för att gripa en misstänkt brottsling. Uppgifter som cirkulerar om att regeringen inte skulle tillåta försvar av Sverige är inget annat än desinformation - i själva verket kan regeringen göra väldigt lite för att hindra Försvarsmakten från att försvara riket.
Kommer försvara riket oavsett vad regeringen tycker om saken

Lägesbild runt Sverige måndag - ryska amfibiefartygen uppges lämna Östersjön - nya IT-angrepp mot Ukraina avslöjade

Försvarsmaktens insatschef uppger att de ryska amfibiefartygen är på väg mot väst och bedömer att de är på väg att lämna Östersjön. Med tanke på stormbyar och mängden sjögång i natt är nog inte stridsvärdet det bästa hos marininfanteriet ombord, som säkert har fått studera sitt och kamraternas maginnehåll utan röntgenapparater. Ukraina har utsatts för nya försök till IT-angrepp, maskerade som ransomware. Tillägg: Tre ryska amfibiefartyg har nu passerat under Stora Bältbron på väg in i Kattegatt.
Stridsfrdonsbesättningen på en luftvärnskanonvagn 9040 höjer stridsvärdet till höger i bild. Arkivbild från 2015. Lvkv 9040 utmärks av den cylinderformade radarn på tornet och har radar- och stridsledningspersonal bak i bollhavet istället för att ta uppsuttna skyttesoldater. 40 mm-kanonen kan också eleveras högre än på ordinarie stridsfordon 9040.

Blandade börser i Asien måndag morgon efter negativ börsvecka - amerikanska räntor upp i fredags

Efter att förra börsveckan varit rejält negativ i Stockholm är det blandade börser i de asiatiska tidszonerna under morgonen. De amerikanska räntorna tog ett rejält skutt i fredags och har dragit med sig dollarn och de amerikanska börserna upp. Stockholmsbörsen befinner sig vid ett stöd och kommer säkerligen studsa upp idag.
Dagschart OMXSPI med stödnivån utritad som ett horisontellt streck

2022-01-16 17:03

Okänd drönare av militär typ över centrala Stockholm - därför skjuter man inte ner dessa

"Det som åker upp kommer ner igen någonstans."

Expressen rapporterar att en stor två meter bred så kallad drönare "av militär typ" observerats över Stockholms Slott och upptäcktes av högvakten. Detta är brott mot skyddslagen och har anmälts till Säpo, och har antagligen även kunnat flyga över riksdagen och regeringskvarteren som också är skyddsobjekt med flygförbud. Det går dock inte att över tätbebyggt område att skjuta ner så stora flygande föremål hur som helst, och därför skjuter man inte heller ner dem. I fredstid.

Högvakten på Stockholms slott upptäckte den militära drönaren

Sverige näst största delägare i Heavy Airlift Wing - därför flög Försvarsmakten trupp med en C-17

Sedan 2009 är Sverige den näst största delägaren i förbandet Heavy Airlift Wing (HAW), som är ett mulitnationellt samarbete på trettio år där tolv medlemsländer samsas om tre stycken enorma militära transportplan av typen C-17. Förbandets chef är rent av en svensk. Flygplanen är amerikanska på samma sätt som en Volvo är en svensk bil.
Tre svenska tp 84 Hercules