Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-05 11:45

Verisure bötfälls med 766 MNOK i Norge - delade upp marknaden tillsammans med Sector Alarm

Hemlarmbolaget Verisure - mest kända här på bloggen för att höja sina priser med 10% om året - har bötfällts för kartellbildning i Norge efter att tillsammans med konkurrenten Sector Alarm delat upp marknaden. Sector Alarm accepterade sina böter redan 2019, medan Verisure bråkade och nu får böter. Frågan är om något liknande pågår i Sverige?
Verisure
Kartellbildningen bestod i att Sector Alarm och Verisure kom överens om att inte försöka sälja på varandras kunder sina hemlarm. Kort sagt en olaglig kartellbildning.

Sector Alarm accepterade sin böter om 467 miljoner norska kronor (MNOK) redan 2019 medan  Verisure överklagade, men förlorade och nu får betala 766 MNOK i böter.


Hemlarmmarknaden i Sverige är intressant, särskilt med tanke på de ständiga prishöjningarna som sker, där bloggen återkommande skrivit om hur Verisure årligen höjer sina priser med runt 10%. 2020 var höjningen 9% trots att bolaget uppvisade 24% i vinst, men bloggen har inte fått höra något om hur det sett ut i år.

Bolagen lever förstås på folks rädsla för inbrott, men frågan är hur mycket larmen faktiskt hjälper idag om man inte bor alldeles intill väktarnas utryckningscentral. En inbrottstjuv med hörselskydd hinner in och ta det som är av värde innan någon larmstyrka anländer. Värdet kanske snarare hittas i larmcentralkopplade brandlarm som kan larma ut räddningstjänsten vid brand om du inte är hemma, men man kan allvarligt ifrågasätta månadspriserna. Det är inte så att väktarna har några befogenheter som allmänheten inte har - vi pratar inte om beväpnade skyddsvakter här - och har knappast som direktiv att ta eventuella påkomna tjuvar i örat, utan är nog mest till för att sätta fast plast över eventuella krossade fönster.

Du kan idag om du är kunnig inom hemautomatisering med egen utrustning bygga ett eget motsvarande system betydligt billigare (en nyinstallation från Verisure kostar väl i storleksordningen 10000 - 20000:- för en villa, vilket du kan köpa enormt mycket utrustning själv för, inklusive batteribackuper och servrar för styrning) och som larmar dina grannar och dig själv vid t ex brand. Du kan även om du vill koppla egna system till oberoende larmcentraler, med utryckning men med möjlighet att byta leverantör om priserna höjs med 10% om året.

Klart är att de årliga prishöjningarna långt över inflationen visar att det är bristfällig konkurrens på den svenska hemlarmmarknaden och frågan blir då som det även finns samarbeten mellan Verisure och Sector Alarm även i Sverige. Fast bolagen kanske blivit bättre på att inte dokumentera det hela, plus att svenska myndigheter kanske inte är fullt så kompetenta som norska.

Tyvärr skriver inte Sector Alarm och Verisure ut sina aboonemangspriser transparent på hemsidorna, utan man måste kontakta bolagen för offert och därefter för evigt bli trakasserad, vilket gör att det är svårt att jämföra priserna för media. Eller iaf för mig. Kanske om man skaffar ett separat SIM-kort och e-postadress enbart för sådant här?

Via så kallade sunk costs via installationen är det också en tröskel för de flesta att byta - man har betalat uppåt 20000:- för larmet, som sedan blir värdelöst om du byter leverantör.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

53 kommentarer:

 1. Har Verisure framförallt pga direktkoppling med brandlarmet (finns inget av värde i våran bostad så inbrottslarmet kan väl kvitta). De är bra och levererar vad de lovar men som bloggaren skriver, det blir dyrare och dyrare. Dock, får påhälsning av andra larmföretagsförsäljare i princip varje månad som lovar lägre månadskostnad. Jag har nekat varje gång...fixa inte det som fungerar... Jag gjorde misstaget (visserligen annan typ av abennomang) med att byta från telia till Allante. Det blir inte bättre av att jaga enstaka tiokronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, som kändis har jag inget av värde (=inget jag inte kan bli av med) i hemmet. Backuper på datat ut i molnet i realtid. Hemelektronik är ju så billigt numera att det inte finns mycket att hämta där, och Apples produkter är ju de factor stöldskyddade iom att de är knutna till ett iCloud-konto och inte ens kan blåsas.

   Radera
  2. Hos Verisure hyr/delbetalar du utrustningen.

   De mindre firmorna lockar med lägre månadskostnad (ibland flera hundra) men glömmer att meddela att man måste köpa larmet för runt 20.000 kronor (som givetvis bara fungerar med deras larmcentral).

   Nackdelen när man hyr/avbetalar är att månadskostnaden aldrig sjunker - dvs utrustningen skrivs aldrig av.

   Har själv Sector Alarm och det 0 kronor i startkostnad och sen 450 kronor i månaden för det vanliga paketet (plus någon brandvarnare). Nu betalar jag fortfarande samma månadsavgift trots att det gått 5-6 år.

   Radera
  3. Höjer inte Sector 10% om året? Wow.

   Radera
  4. @Wofser, kolla in Alert alarm. För 2000:- i inköpskostnad och 299:- i månaden med 24 månaders bindningstid så får du uppkoppling till Verisures(!) larmcentral. Efter 24 månader är larmet ditt.

   Du måste iofs sätta upp grejerna själv, men du kan ju alltid ringa en lokal larmfirma och låta dem göra det, blir fortfarande billigare än Verisures installation.

   Sensorpaketet skulle jag påstå skyddar bättre mot inbrott då du kan sätta IR-detektorer i 8 rum (förvisso utan kamera)

   Intressant är att Alert Alarm har samma ägare som Verisure, Verisure riktar sig mot överängslig medelklass med för mycket pengar medans Alert Alarm är deras alternativ för oss andra...

   Radera
  5. Huh. Alert Alarm är rent av ett dotterbolag till Verisure Sverige AB.

   Radera
  6. @Wofser "De mindre firmorna lockar med lägre månadskostnad (ibland flera hundra) men glömmer att meddela att man måste köpa larmet för runt 20.000 kronor (som givetvis bara fungerar med deras larmcentral)."

   Exakt på pricken enligt min spaning (men någon ville ha 30K men erbjöd avbetalningsplan).

   Radera
  7. Det som skulle få mig att byta bolag är Verisures reklam. Den är ju så sträv så man storknar, en frireligös sekt skulle inte kunna göra en bättre reklam.

   Radera
  8. Hade Sector en gång i tiden.

   Batteribyte (obligatorisk åtgärd av Sector-personal) skulle kosta runt tusingen. Jag frågade om support-personen kunde ändra ärendet till en uppsägning istället? Då blev det gratis.

   Några år senare valde jag att byta. När Sector-personalen frågade varför, svarade jag att Sectors månadskostnad är betydligt högre. Då fick jag motfrågan från dom: "Vad kan du tänka dig att betala då?". Jag bytte från Sector ändå. Har fortfarande deras larmgrejer på vinden då dom aldrig kom och hämtade utrustningen.

   Radera
 2. Stör mig mest på deras usla reklam som känns extremt tillgjorda samt bara har i syfte att skrämma upp folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Oj, alla grannar har blivit rånmördade"
   "Men inte de med hemlarm"
   "Vi borde verkligen skaffa det"
   "Jag ringer på en gång!"

   Radera
 3. En grej dock, som jag inte vet om man kan lösa själv är integration mot Yale Doorman. Väldigt smidigt att larma av och på via dörrlåset, samt fjärrhantering av detta vi besök av hantverkare etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, har man kunskapen så. Yale Doorman stöds t ex av Home Assistant.

   https://www.home-assistant.io/integrations/yale_smart_alarm/

   Radera
  2. Du kan bygga ett helt eget larmsystem med enbart Yales produkter, utan Home Assistant också. Har app osv.

   Radera
  3. Fungerar fint. Byggde ihop mitt eget larm från samma leverantör som ett av de stora bolagen för en bråkdel av deras kostnad. Förvisso en del jobb och hopplösa instruktionsmanualer på engelska, men väl konfigurerat funkar det bra.
   Batteribyten kostar inte heller några stora pengar om man beställer utomlands i god tid.

   Kompletterade sedan med direktuppkopplade kameror med rörelseavkänning utomhus.
   Uppkopplingen gjodes via ett litet larmföretag som inte har några abonnemang.

   Man missar väktarutryckningarna, men när man bor långt från närmsta by spelar det mindre roll. Grannarna får agera arga vakthundar via telefon i värsta fall.

   Radera
  4. JH, där har du kunskap nog för en egen affärsidé:-) Det finns säkert massor av människor (bl.a. yours truly) som gärna skulle välja den vägen, men där egna kunskaper och tid inte riktigt räcker till.

   Radera
  5. Nej, jag har minimal kunskap egentligen med det finns gott om sidor som ger tips och råd.
   Ska inte ge reklam på bloggen, men sök på hemlarm och bläddra ned lite från alla de stora, så kommer det upp en hel del små företag som säljer samma saker.
   För inkoppling räcker Youtube gott. Finns gott om glada amatörer som delar med sig av kunskap.

   Radera
 4. Verisure hälsade på när vi flyttade in i nya huset för några veckor sedan. Installationen skulle gå på ca 9000:- för deras lite större villa-paket och månadskostnaden skulle hamna på 500:-. Då ingick två IR-sensorer med inbyggda kameror, brandsensor samt en handfull fönster/dörr-brytare och även en rökgenerator som de menade skulle skrämma tjuven på flykten.

  Vill man ha full täckning av alla rum (vilket man naturligtvis vill ha åtminstone på bottenplan) så rusar priset i höjden, för varje sensor som läggs till så ökar dessutom månadskostnaden. Det där var inte ens något de försökte sälja på en, de skröt om hur pass mycket bättre deras brytare var (vibrationssensorer istället för magneter) men att vi bara kunde skydda 3 av 8 rum på nedervåningen och inga på övervåningen nämndes inte.

  Det finns ju mer prisvärda alternativ med bra mycket lägre installationskostnader som dessutom erbjuder fler antal sensorer (standard IR-sensorer utan kamera) och uppkoppling mot larmcentral till en avsevärt lägre kostnad.

  Kombinerar man det med några självinstallerade wifi-anslutna kameror inne och ute så har man nog ett bättre skydd till en lägre peng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel, 598:- ville de ha, två brand-sensorer ingick.

   Vad jag förstår så har inte ens Verisure enkla IR-sensorer utan kamera i sitt sortiment heller, och för nästan 2000:- per styck för de kamera-försedda sensorerna så blir det rätt dyrt...

   Radera
  2. I din månadskostnad ingår en avbetalning av larmet - det är därför månadskostnaden går upp om du väljer till utrustning.


   Radera
  3. Priset för sensorer är ju inte på något sätt lägre än om man köper dem över disk så det där ju stämmer inte.

   3 fönster/dörr-brytare för 2000:- och 240:- per år...
   Kameraförsedd IR-sensor: 2000:- och 240:- per år...

   Radera
  4. Menar du om du köper från Verisure eller från butik?

   Det jag vet är att Verisure kräver tillbaka utrustningen om man säger upp avtalet innan 5 år gått.

   Radera
  5. Alltså, inget i deras prissättning motiverar en månadskostnad som en slags avbetalning. En magnetbrytare som säljs för 666:- är något man gör vinst på redan. Hade en brytare kostat 100:- vid installation hade jag förstått en månadskostnad då jag äger larmet själv efter 5 år.

   Radera
  6. Verisure har alltid arbetat med lägre priser på enheterna men högre månadsavgift. Jämför med ex Securitas (som tidigare ägde versisure) så är priserna dubbelt så höga men ingen månadskostnad (på enheterna). Sedan ingår viss service i Verisure samt att de byter enhet om den går sönder osv.

   Radera
 5. Med tanke på att det endast är Sector Alarm som knackar dörr här med jämna mellanrum (och Verisure lyser med sin frånvaro), så skulle det inte förvåna mig alls om de gjort likadant i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har märkt samma beteende på vår gata. Har sett båda företagen några gånger men bara tillfrågad av det ena. Men vi är inte hemma hela tiden så jag är ute på väldigt tunn is.

   Radera
  2. Verisure på min gata enbart. 59341

   Radera
  3. Sector alarm har varit hos mig och försökt sälja in larm, tror tom de pinpointade mig troligtvis genom något register. De hänvisade hur nöjda grannarna va som hade Sector Alarm. Så nä min spaning är att de inte har någon kartell här i Småland åtminståne.

   Radera
  4. Endast sector hos mig, kommer varje höst och vår. Har Securitas själv, så de är nog inte med i kartellen

   Radera
 6. Verisure är ju kända för sina prishöjningar som skrivs och ingen är väl förvånad att den metoden används i ett VC ägt företag med produkter som är relativt bökiga för kunden att byta ut.

  På en mer humoristisk sida kan jag meddela att ägarna Hellman & Friedman enligt insiders är måttligt roade av nedstängningarna av 2G och 3G näten då många av deras larmmoduler inte är 4G eller 5G kompatibla och kunderna nog inte tänker ta den kostnader åt dem. Snackas om väldigt stora belopp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer nog billiga 3G-Gateways de kan skicka ut till kunderna om det skulle finnas stor marknad. D v s typ en small cell 3G-basstation som länkar upp mot 4/5G. Troligen billigare för sådana som Verisure än att behöva byta ut alla sensorer

   Radera
  2. Det är väl inte sensorerna som själva sänder över mobilnätet, det är väl centralenheten? Kan bli dyrt att byta ut dessa om de kostar ett par tusen styck för Verisure.

   Radera
  3. AndreasE har rätt här.

   Radera
  4. Påminner om när jag på tifiga 2000-talet hade i uppdrag att köpa upp gamla datorer bara för att komma åt 286-processorn... jobbade åt ett företag som hade byggt fast sig i gammal teknink, och 286-processorerna började bli svåra att få tag på.
   Under ett halvår stod jag nog för 99% av alla köp på Blocket och Ebay på begagnade 286-datorer, världen över. "Skicka mig moderkortet, resten kan du slänga eller auktionera ut igen"...

   Radera
 7. Billigast i längden (med nog inte smidigast) är nog att köpa utrustningen själv och koppla upp det mot valfri larmcentral men då får man nog glömma "fria väktarutryckningar" och sånt.

  SvaraRadera
 8. Jag har Sector Alarm. De höjer priserna varje år. Vet inte hur många procent, men det är högre än inflationen.

  SvaraRadera
 9. Kom på att jag sett att man kan koppla upp sin privata utrustning mot vaktbolag för ca 100 kr/mån. Tror dock man får betala för varje utryckning då.

  SvaraRadera
 10. Har hört från en som jobbat på ett av de större bolagen. Enligt min källa är det klisterlappen folk egentligen betalar för, de ser det som avskräckande.
  Om man tänker på det så kan man ju faktiskt försäkra värdefullt lösöre. Sådant som är värdefullt och sentimentalt kan man låsa in.
  De folk vill undvika är otryggheten av inbrottet, så det kvittar om tjuven grips av väktarna - det är en avskräckande effekten man vill åt. Klisterlappen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Verisure-säljaren pekade först på att vi får hur många dekaler vi vill gratis, blev skeptisk redan där...

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Själv funderar jag på att skaffa något sådant

  https://www.youtube.com/watch?v=GGPIQ72-2Vg&list=PLNdiNxJQx43KhkhIH9m5uL9c1QYeT7iTY

  SvaraRadera
 13. Har Securitas trådburet företagslarm pga att tidigare ägare var poliser - sitter kvar knappar med polislarm. Uppgraderade i somras - fortsatt trådburet, ny central, nya kameror, uppkoppling via Internet som medger watchdog. Larmklass 2 tror jag. Kollade på byte till konsumentlarm (Verisure, Sector) som erbjuder hemautomatisering och lull lull men ingen vettig larmklass - jag vill kunna lita på att larmet. Tror månadskostnaden är jämförbar med konsumentlarmen och slipper batteribyten annat än på centralen. (Får numera notifiering från Securitas när internetkopplingen går ner)

  SvaraRadera
 14. Jag erbjöds ett Verisure från tidigare ägare av bostad som betalade 599 per månad. Tackade nej och fick i samma telefonsamtal då frågan om jag kan tänka mig det för 399 istället vilket jag fick utan bindningstid. De har bra marginaler om de rakt av har mandat att sänka priset 30%.

  SvaraRadera
 15. Att skaffa Verisure eller Sector alarm tyder på ekonomiskt självskadebeteende.

  Köp ett friköpt larm, typ Ajax, för 12-13 000kr och koppla det mot larmcentral för 80kr per månad.

  Fria väktaruttryckningar ingår inte. Är du begåvningsutmanad och gillar att falsklarma får du begränsa det till en gång varannan månad så går det fortfarande plus.

  SvaraRadera
 16. Är inte det här en MÖP blogg, trodde att det bara var jag som inte använder mig av truppmina 12.

  SvaraRadera
 17. Jag hade Verisure för hus på landsbygden längre tillbaka, men sa upp det pga frekventa falsklarm. Ganska stressande och tidsödande att få larmsamtal och följa utryckning som sedan avskrivs. Sedan framgick det att de monterat begagnad utrustning där det kanske fanns ngn felkälla, osv. Men grundfrågan är: vad finns det för oberoende statistik/forskning som visar att dessa larminstallationer ger a) färre inbrott/rån i hemmet oavsett var man bor, b) minskade utgifter vid brand c) annan ekonomisk vinst/besparing? Finns inte denna faktagrund är det svårt att se poängen i diskussionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad du betalar för är precis som med försäkring känslan av trygghet. Inte faktiskt trygghet.

   Radera
 18. Tycker safe land https://www.safe.land/se/ står sig bra om man inte vill bygga ihop och fixa allt själv.

  Transparent pris, man kan köpa, hyra eller avbetala hårdvara (säljer två olika serier bla. ajax som är riktigt bra).

  Möjlighet till väktare med hyfsat pris. Går även att fixa själv om man inte vill gå med deras leverantörer.

  Blev billigare för mig än med Sector Alarm men med bättre hårdvara som jag kontrollerar. Jag kan också spärra(och återaktivera) rfid-taggar utan att sitta i telefonkö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för intressant länk, ser ju ut att vara bra grejer med flexibilitet och rimliga priser.

   Tittar man på enskilda sensorer så är de ju snäppet billigare än Verisure (ibland hälften så dyra) och utan tillkommande månadsavgift, deras paket är kanske något dyrare även om de var lite svåra att jämföra då de innehöll lite olika saker.

   Man ser ju också att själva väktaruppkopplingen inte är särskilt dyr egentligen heller (dryga hundralappen per månad).

   Verisure säljer nog knappast sin hårdvara med någon större förlust. Sedan tar de 500 kr per månad för en tjänst som man kan köpa själv för en hundring...

   Radera
 19. Hade intensiv kontakt med Verisure för två månader sedan gällande nyinstallation. Jag ville ha en utomhus-siren men det fanns inte i sortimentet. Den näst högsta och sedan den högsta tekniska chefen återkom till slut med en lösning där dom kan få larmet att styra ett plugg i ett 230v vägguttag och köpa in en siren som går på 230v och dra en förlängning med stickpropp. Efter det köpte jag ett Ajax-system

  SvaraRadera
 20. Har du säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter hemma, såsom mindre konsultfirmor i branschen ev kan ha. Skaffa larm.

  Annars? Är ni dumma nog att betala för övervakning i hemmet med kameror? Då får jag ber er kontakta närmsta regionala rättpsykiatriska enhet. Där hör ni hemma. Hem/hus/villa/bostadsklubbförsäkring täcker redan allt.

  Möjligtvis kan jag gå med på brandlarmsdelen. Möjligtvis. Allt annat är hästskit. För automatiskt brandlarm kontakta er lokala räddningstjänst och ert lokala larmbolag. Pris? Dont know. Normalt kostar en falsk utryckning 5-10 kalla för räddningstjänsten. Men det får väl anses vara billigt jämfört med att familjen brinner upp.

  Tack för mina 2 cent och 34 ören jag hittade på gatan.

  SvaraRadera
 21. Poängen med att ha larm är väl att få en random tjuv att gå till grannen i stället för dig.
  Har de redan bestämt sig för just dig, så skiter de nog i larmet, men kan man styra flödet av tillfällighetsinbrottstjuvar bort från dig till grannen i stället så kan man lyckas i sitt uppsåt.

  SvaraRadera
 22. Kolla på www.securitashome.se

  Direkopplat till Securitas Larmcentral, fast pris ovasett antal komponenter, kameror och bra integration med lampor, högtalare, Google-Home mm

  SvaraRadera