Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-13 11:47

Väldigt många Omikron verkar det som? Är du sjuk i Covid-19 just nu?

Det verkar helt amatörmässigt som väldigt många blir sjuka i Wuhan-pestens Omikron-variant just nu, om än inte allvarligt eftersom de flesta är vaccinerade. GP rapporterar om virushalter i avloppsvattnet som vida överstiger när det var som värst förra året och det är ca 4x så mycket virus i avloppet som vid förra toppen. De officiella siffrorna om smittade har antagligen ett rejält mörkertal. Nederst är det en enkät med frågan om du är sjuk i Covid-19 just nu?
Positivt snabbtest. Läsarfoto.
Jag är till skillnad från experterna på nätet ingen epidemiolog, utan detta är personliga reflektioner och funderingar, samt anekdoter och ingen vetenskap.

Jag var förbi det lokala apoteket nyligen. Alla andra skulle köpa snabbtester för Covid, varav en del åt hela familjen. Det pratas också om hundrameters köer utanför vårdcentralen i Skene, där folk köar för att få testa sig för Covid-19.

2020 och 2021 hörde jag bara talas om enskilda i bekantskapskretsen som faktiskt hade fått Covid-19, även om de oftast blev väldigt sjuka. Nu är det hela familjer som blir sjuka samtidigt och läsare rapporterar om upp till 50% sjukskrivna på arbetsplatser, långt bortom hur det sett ut tidigare. De flesta verkar dock inte behöva kontakta sjukvården, annat än för att få PCR-testresultat.

På det senare verkar dock de flesta nöja sig med snabbtester och konstaterar att de är sjuka i Wuhan-pesten. Varför störa sjukvården när det ändå inte finns någon behandling för milda sjukdomsfall?

GP uppger att halterna av Covid 19-virus i Göteborgs avloppsvatten är 3.5x - 4x så höga som vid det tidigare rekordet och forskarna vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet förväntar sig att smällen för sjukvården kommer nästa vecka.

Omikronvarianten har tagit över nästan helt. På en halt om 5 deltavariantvirus går det 10 000 omikron i mätningarna av avloppsvattnet.

Samtidigt ska i princip alla som vårdas för Covid-19 på intensivvårdsavdelningarna vara ovaccinerade, så vaccinen fungerar så tillvida att de ger mild sjukdom.

Tyvärr har många vägrats den tredje och mycket effektiva sprutan eftersom det fram till igår var ett krav på sex månader mellan sprutorna, men är nu sänkt till fem månader. Hade man kört fem månader från början kunde nog många onödiga sjukdomsfall undvikits.

Källor inom länkskattemedia
GP www.gp.se/nyheter/göteborg/extrem-ökning-av-virus-i-göteborgs-avloppsvatten-1.63556399

Är du sjuk i bekräftad Covid-19 just nu? Svara nedan, och jag kan inte se vem du är eller ens vad du sitter, utan endast ditt svar.


Själv är jag frisk och har fått tre sprutor, så mitt enkätsvar ovan är nej. Här looken vid besök på apoteket. Tröjan är mitt favoritplagg så här års, en Woolpower Full Zip 400, som duger mer än gott som enda ytterplagg ner till -10 så länge det inte regnar eller blåser särskilt illa och man inte ska vara ute längre stunder. Masken är en xMask Sport storlek L om någon undrade, och nej, jag har förstås inte mask på mig när jag kör bil, utan detta är på parkeringen vid apoteket.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

116 kommentarer:

 1. Har väldigt lite med vaccination att göra. Ingen blir svårt sjuk i Omikron. Eller, färre än vid en helt vanlig säsongs influensa i vilket fall. I och med detta är det hela över, alla har snart haft Omikron och inte ens märkt det och därmed är Covid 19 slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Nu verkar de flesta ledarskribenter och tyckare sakta vakna och vända sig emot regeringens restriktioner och vaccinationsrekommendationer, som den här gången framstår som det dåligaste alternativet av alla möjligheter

   Radera
  2. Som du säger. Ingen(såvida du inte har extremt svåra tidigare besvär såsom svår cancerosv, osv) vaccinerad som ovaccinerad blir svårt sjuk i denna variant. Fram till för tvåveckor sedan så hade inte ett enda dödsfall rapporterats med omikron på planeten. Läkaren som hittade varianten i Afrika blev ju förbluffad över hur vag den va. Och Afrika har en vaccinbetäckning som ligger mellan 6-12% men inte ligger det drivor med kroppar där inte.

   Och det är sant att mest ovaccinerade ligger på iva. Men detta är också det man får veta. Ifall de är sjuka, feta, äldre (det som alltid spelat störst faktor i hur dålig du blir) lyser med sin frånvaro. Även vilken version utav covid som rör sig bland iva inläggningarna. Helt amatörmässigt gissat så rör det som om Delta och hög % feta, sjuka, äldre som man fick krångla fram ifrån "en anställd på sjukhus" (jaja betydelselöst utan källa eller namn)

   Så att dessa nedstängningar fortsätter är mer eller mindre helt galet.

   Radera
  3. Om fler på IVA att ovaccinerade än andelen ovaccinerade i samhället så bör ju vaccinet fungera i alla fall för att undvika just IVA

   Radera
  4. Varje infektion blir ett tärningsslag i mutationslotteriet.
   Risken finns att det uppstår nya mutationer som smiter förbi immuniteten som Omikron ger.

   Så att säga att pandemin snart är över är att gå saker lite i förväg.
   Vi kan hoppas men det återstår att se.

   Radera
  5. @Jonthe
   Du har fel. Citat från senaste veckorapporten från FHM:

   "Under de fyra senaste veckorna (vecka 49–52) var antalet intensivvårdade per 100 000 invånare tolv gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade, skillnaden var statistiskt säkerställd. Medelåldern för nya intensivvårdade patienter var för de senaste fyra veckorna 53 år bland ovaccinerade och 65 år bland vaccinerade. Under vecka 52 rapporterades nya intensivvårdade patienter från 17 regioner. Det rapporterade antalet patienter för de två senaste veckorna bedöms bli något högre på grund av fördröjning i rapporteringen, särskilt vad gäller aktuell rapportvecka."

   Det är alltså högre risk att hamna på IVA som ovaccinerad, dessutom är medelåldern lägre bland ovaccinerade så det är bland de vaccinerade troligare att det även finns andra hälsoproblem.

   Radera
  6. @Lars
   Njae, varje infektion leder till möjlighet till mutationer, ja. Men en mutation som är så mild och har så lätt att sprida sig som omikron bör med stor sannolikhet konkurrera ut mutationer som ger värre symptom i befolkningen.

   Med det sagt så tror jag nog ändå att det finns fog att säga att pandemin som den sett ut hittills är över.

   Radera
  7. Det är sant som ni säger. Det är vanskligt att dra slutsatser på så enkelt kategorisering som vaccinerade/ovaccinerade. Med den logiken är det livsfarligt att vaccinera sig mot COVID-19 då en majoritet av dem som dör av COVID-19 i Sverige idag är vaccinerade.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. @Gustaf von Rosen
   Du är inte så duktig på matematik och att läsa och tolka statistik, eller hur?

   Radera
  10. Skönt att man hittar epidemiologer och smittskyddsläkare i kommentarsfältet.

   "Ingen blir svårt sjuk i Omikron. Eller, färre än vid en helt vanlig säsongs influensa i vilket fall."

   Är det ingen eller få? Hur vill du ha det?

   "och därmed är Covid 19 slut."

   Du borde definitivt söka jobb på FHM. :-)

   Radera
  11. Att ingen skulle ha dött av omikron är ju helt felaktigt. Hittar ni på era egna argument i huvudet eller hur går det här till? Har ni kanske sett det på något twitterinlägg eller på sweddtv? Det är ju dessutom supernkelt att kontrollera.

   Radera
  12. @heasm66
   Kanske bristen på att tolka statistik bland många som var tanken med mitt inlägg . Du är dock ursäktad, det är inte lätt att tolka inlägg.

   Radera
  13. @Mopongo, hur är det superenkelt att kontrollera? T o m Tegnell gled på svaret idag när frågan kom upp om hur många av de ~100 på IVA som hade Omikron vs Delta - de vet inte, ett fåtal sade han, d v s de sekvenserar inte alla som läggs in vad det verkar. Eller så mörkar han ifall de har statistiken.

   Radera
  14. @heasm66

   Men du gissar ju bara utifrån medelålder. Medelåldern säger väl precis noll om övrigt hälsotillstånd. Fet & sjuk som är de faktorer som är värst när det kommer till att hamna på iva. Inte ifall man är vaccinerad eller ej. Däremot är det bra att vaccinera sig om man är sjuk, fet, gammal. Vad är fel i detta?

   Radera
  15. Pröva att googla döda omikron så kommer du hitta en hel del artiklar om olika rapporterade dödsfall "på vår planet". Exempelvis har det rapporterats 18 dödsfall i Danmark.

   Radera
  16. @Jonthe
   När jag skriver "troligen" betyder det att jag gör ett antagande. Du kan då kanske svara på varför det just är yngre, feta och sjuka som väljer att inte vaccinera sig?

   Radera
 2. Smittar och smittas gör man oavsett vaccination. Sen är jag ofta på sjukan i jobbet och snackar med personalen. Och man har svårt sjuka av omikron med. Nu kommer alla få det oavsett vaccination och det är ypperligt. Vaccination tillsammans med omikron verkar ge bra skydd.

  Personal på sjukan berättade att folk som testar positivt och har inga eller vanliga motsvarande flunsasymptom kommer dit och undrar vad de ska göra. Verkar tro de ska bli inlagda. Hetsen är total.

  Nåja,det går fort nu och det är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man vad skrämselpropganda ställer till med. Riktigt obehagligt blir det när folk slutar lita på sitt eget omdöme - Att det går så lätt

   Radera
 3. Bra, ut och hosta lite på varandra nu om alla inblandade är vaccinerade så är det snart över. Obs, ingen ironi, sätt igång!

  SvaraRadera
 4. Väldigt många i min omgivning som är eller just varit sjuka. Själv har jag inte varit sjuk än.

  Min ena dotter fick just covid för andra gången trots två vaccineringar emellan, den andra fick det efter två vaccineringar och har det nu. Jag blev troligen exponerad i Söndags, så det borde bryta ut när som helst om jag (3 vaccineringar) får symtom.

  Ingen jag känner har varit allvarligt sjuk, bara förkyld och lätt feber några dagar.

  SvaraRadera
 5. Jag är ovaccinerad och blev smittad av en dubbelvaccinerad. Vi blev ungefär lika sjuka/förkylda. I Danmark där nästan alla är vaccinerade så sprids omikron som en löpeld så glöm vaccinet som räddaren. Befolkningen kommer att få naturlig immunitet inom kort ändå utan att särskilt många råkar illa ut eftersom det är så milt sjukdomsförlopp.
  /Martin

  SvaraRadera
 6. Samma känsla nu. Anekdotiskt men två familjer i närmsta grannskapet har Covid nu.
  Jag har stängt av fläkten i bilen så man inte blir smittad när man är ute och åker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara ett mycket litet luftombyte i dina kvarter...

   Radera
  2. Jag brukar hålla andan när jag är ute och åker.

   Radera
  3. En del kan köra Tesla med BioWeapons Defense Mode ...
   Ingen nämnd, ingen glömd.

   Radera
 7. Det är få bekräftade fall hittills men likväl en smittvåg av förkylningar/säsongsflunsan och annat jäkelskap på kontoret.

  Jag är dubbelvaccinerad med antikroppar från originalvarianten 2020 så det är bara att hoppas på förskoning. Men det blev ju tydligen en runda till för kronprinsessan/prinsen bland annat...

  SvaraRadera
 8. Jag är inte sjuk, men min fru är så vi "isolerade" här hemma. Enligt riktlinjerna får jag gå tillbaka om jag är fortsatt symtomfri efter sju dagar OCH testats negativt. Problemet är att här i Kronoberg så skall man inte testa sig om man inte har symtom (avlasta labben), men jag kan ju inte få negativt provsvar om jag inte får testa mig. Så vi får se när jag får gå tillbaka till jobbet...

  SvaraRadera
 9. Jag tycker det är tydligt att de länder i Europa med lägre vaccinationsgrad har mer problem. Resten av världen har jag ingen koll på.
  Har varit sjuk till och från som tusan under höst och vinter men aldrig testat positivt. Före det var det nog 2018 jag senast var hemma från jobbet sjuk. Så mycket skit som går, covid eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog ingen ide att ha heller. De har nog inte lika "bra" koll.

   Radera
 10. Det bör påpekas att det finns välformulerade behandlingsmetoder mot Covid världen runt. Inte minst inklusive behandling med antikroppar.

  Våra folkvalda har valt att låta folk ligga hemma och hoppas istället för att erbjuda/rekommendera behandling, som kan handla om olika medikamenter eller gamla huskurer som att skölja näsan med hemkok som dödar virus.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Här i provinsen blev det redan för jul svårt att få göra ett PCR-test. Kanske var vi förkylda, kanske var det omikron. Oavsett vilket kommer FHM inte få korrekt beslutsunderlag

  SvaraRadera
 13. En dotter vaccinerad två ggr, fick sjukan innan vaccinering. Ett år sedan.

  Dotter två sjuk i April 2020, antikroppar konstaterade i Sverige juni 2020, inga antikroppar när hon kom till USA i augusti 2020. Nu varit sjuk igen i december 2021, testad positiv. Ej vaccinerad, skall inte vaccinera sig heller.

  Fru testad positiv i höstas, därefter vaccinerat sig två ggr, oklart varför.
  Jag själv, ej varit sjuk och ej vaccinerad. Aldrig använt munskydd, men hållit avstånd i hemmet vid sjukdom.

  Slutsats: ingen alls går att dra av detta. Det verkar inte spela någon roll vad man gör. Så avsluta restriktions och vaccinpass-spektaklet och lägg pengar på mer kapacitet i sjukvården istället. Då kan vi återgå till att låta sjukvården rädda sjuka istf att restriktioner skall rädda sjukvården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminner lite om Borats parodi där han försökte sälja in vaccin från Glorious Republic of Kazakhstan till D.Trump med motiveringen att av 120 försökspersoner hade ingen dött av Covid, enligt obduktionen ...

   Ta nu inte detta som personangrepp utan mera som ett inlägg i den allmänna debatten.

   Hur lång ledtid är det på ssk eller färdiga läkare? Kan vi ha full bemanning nästa vecka? (Eller för den delen barnmorskor; lär bli knökfullt med bokstavs-prematurer i plugget om några år.)

   Radera
 14. Enda nackdelen med om detta nu är slutet på pandemin är att media då kommer börja återuppta sin miljöpartipropaganda lagom till valet.

  SvaraRadera
 15. Testades positivt denna vecka. Kände mig helt friskt när jag fick svaret (2 dagar efter test) så var nästan på väg till jobbet redan när jag sms om provet var analyserat.

  Vaccinerad och smittan gav mindre problemet än vaccinet för min del. Inte ens en riktig "man cold", 3 dagar snuva varav den i mitten var ordentlig, sedan över.

  SvaraRadera
 16. Lite snuvig, men i mitt landsting, förlåt Region, är det teststopp för 'pöbeln'. Så jag ska agera som om jag vore smittad, men andra restriktioner som bygger på om jag vore konstaterat smittad faller ej ut, ex smittspårning.

  Antar denna brist på test bidrar till spridning och ett stort/mycket stort mörkertal.

  SvaraRadera
 17. https://www.dn.se/vetenskap/nastan-lika-mycket-smitta-bland-vaccinerade-som-ovaccinerade/

  Skyddet mot omikronvarianten efter bara två vaccindoser är nästan obefintligt. Därför måste restriktionerna gälla alla, säger forskare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Däremot är risken att hamna på IVA 12 gånger högre bland ovaccinerade. Medelåldern på IVA (v 49-52) är också 53 år för ovaccinerade och 65 år för vaccinerade.

   Radera
  2. De siffrorna lär jämna ut sig nu när omikron helt tagit över.

   Radera
  3. Vaccinen har aldrig sagts skydda mot smitta så det är lite tröttsamt med de som kommer med "aha! kolla det skyddar inte mot smitta, helt meningslöst!".

   Det skyddar mot död och allvarlig sjukdom.

   Radera
  4. v49 60,0%
   v50 57,4%
   v51 70,9%
   v52 70,7%
   v1 66,3%
   v2 59,5% (hittills)
   (Med förbehåll att jag ställde in datumen korrekt på intensivvårdsregistret.)

   Detta är alltså endast de ovaccinerade. Det finns även de som bara tagit en spruta och en grupp okända.

   Gruppen ovaccinerade (18% av befolkningen över 12 år) som ännu står för majoriteten på IVA är också en generellt yngre (och friskare?) grupp.

   Radera
  5. Nja, våra stora ledare i världen, och åtminstone en känd tennisspelare och influenser, påstår fortfarande att vaccinationer är vägen till att få stopp på smittan.

   Då kan folk med viss rätt få för sig att vaccinerna stoppar smittan.

   Radera
  6. Det har hela tiden sagts att vaccinen skyddar mot smitta. Och det sägs fortfarande.
   Har du levt i ett parallellt universum senaste året?

   Radera
  7. Iva-statistiken är djupt missledande. Detta eftersom fhm definierar "ovaccinerad" på sitt eget sätt. Enligt fhm gäller:

   1) ovaccinerad = räknas som "ovaccinerad"

   2) en dos = räknas som "ovaccinerad"

   3) två doser innan 14 dagar gått = räknas som "ovaccinerad"

   4) 3 doser innan 14 dagar gått = räknas som "ovaccinerad"

   5) om avdelningen har färre än tre iva-platser räknas de inlagda som "ovaccinerade" av "integritetsskäl" (gäller tydligen en majoritet av landets iva-platser)

   Tex; jag pratade igår med en kollega som blev liggande i rejäl covid som började på kvällen efter spruta 3. Om det värsta hänt och hon hamnat på IVA hade hon alltså räknats som "ovaccinerad".

   Så den statistiken är faktiskt rena juget. Så jag undrar: varför ljuger fhm?

   Radera
  8. @Mikael
   Det du skriver stämmer inte. IVA-statistiken är uppdelad på fullvaccinerad, en dos, ovaccinerad och okänt.

   1) Ja

   2) en dos = räknas som en dos

   3) Osäker men borde räknas som en dos. Försvinnande liten grupp då andelen fullvaccinerade av befolkningen numera tickar upp med 0.1 procentenheter per vecka.

   5) Det redovisas så på lokal nivå för att enskilda patienter skall gå att identifiera. När data sedan aggregeras på högre nivå är givetvis statusen känd och redovisas också så.

   Så frågan är mer rätt ställd som: Varför ljuger du?

   Radera
  9. @David Andersson "Det har hela tiden sagts att vaccinen skyddar mot smitta. Och det sägs fortfarande.
   Har du levt i ett parallellt universum senaste året?"

   Till vilken grad? Jag har bara sett siffror på vilken effektivitet vaccinen har mot allvarlig sjukdom och död. Men jag kan ju ha missat detta helt enkelt och gått omkring och stört mig i onödan, det är jag helt öppen för.

   Radera
  10. heasm66

   Nix. Veckorapporterna skiljer bara på "vaccinerade" och "totalt antal". Och som Jesus sa: Det är svårare för en kamel att ta sig igenom ett nålsöga än för en vaccinerad att klassas som "vaccinerad" i fhms Iva-statistik.

   Noterar också att du undvek punkt 4. Att en person med tre injektioner i kroppen kan klassas som något annat än vaccinerad är i min värld bedrägeri. Hur är det i din?

   Radera
  11. Nå skrev för snabbt: lättare ska det vara, inte svårare.

   Radera
  12. @Mikael
   Nu var ju inte siffrorna från FHM utan direkt från intensivvårdsregistret (SIR) som har precis den uppdelning jag redovisade.

   Radera
 18. Ibland undrar jag om det finns två parallella världar. Var just och handlade på det lokala Willys och var på banken och fick en ny koddosa. Såg ingen med mask, knökfullt på Willys, det enda som påminner om pandemin är att det står skyltar om max antal i lokalen (vem f-n räknar).Har i och för sig inte varit på lokal på sista tiden men där kanske det finns plats för att häva sista pilsnern före 22.
  Är själv frisk liksom hustrun, fått två doser och tredje om ett par veckor men hade troligen covid våren -20.
  Dottern i Tokholm är dock tvärsjuk med sannolikt covid enligt snabbtest, annars vet jag ingen i min nära krets som varit sjuk. Är sjölv alltför gammal men försöker hålla immunförsvaret på gott humör, detta utan att gå in i såna diskussioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårt lokala Konsum har nyligen återinfört systemet med bollar man ska ta med in och lämna när man går ut, för att räkna hur många som är inne. Är bollarna slut får man vänta. Smärre ort. Flera bär mask/munskydd/bandanna nu, dock långt ifrån alla.

   Stötte idag på en före detta granne som inte kände igen mig förrän jag lättat på maskeringen. Borde förstås ha sagt: "It is I, Leclerc!" från Allo allo, 'emliga armén, men tänker lite för sakta. Å andra sidan kanske hon är för ung för att koppla.

   Radera
 19. Ang Wuhan pesten: WHO avråder starkt från peka ut geografier/grupper etc pga stigmatisering (och kassa kill-gissningar historiskt typ spanska sjukan). Bra grundtest är att prova sätta "jude" framför ordet - får man dålig smak i munnen skall man nog inte sätta några andra folkgrupper framför det ordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. E-posta även FHM med en uppmaning att WHO rekommenderar att alla hälsomyndigheter inför krav att invånarna bär munskydd för att minska spridningen.

   Radera
 20. Testade positivt mitten av förra veckan och har tillbringat det mesta av tiden sedan dess i sängen med hosta och feber. Mår bättre nu och har börjat jobba hemifrån igen så gott det nu går.

  Ironiskt nog så fick jag erbjudande om tredje dosen två dagar efter insjuknandet.

  SvaraRadera
 21. Har inte fått convid 19. Har åter börjat använda munskydd. På gräddhyllans supermarket är jag ensam om detta. Vid besök på Lidl har minst 50% munskydd.
  Gräddhyllans kunder måste känna sig osårbara. Min fru vägrar äta kött från närliggande supermarket så jag får åka till Lidl och handla kött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, har man fått två sprutor och inte är i riskgrupp är man nog i stort sett osårbar mot detta virus, d v s får bara lätt förkylning. Inget pekar åt något annat håll just nu.

   Radera
  2. Innan jul så hade jag några dubbelvaccinerade kollegor som faktiskt blev hyffsat sjuka (typ rejäl influensa, men inte åka-till-sjukhus-sjuka). Har dock inte hört om någon sådan efter jul. Kan vara skillnaden mellan Delta och Omikrom, men kan lika gärna vara slumpen.

   Radera
  3. Kan det varit vanliga säsongsinfluensan de fick?

   Radera
  4. Kan ha varit Delta de fick.

   Radera
  5. De var testade, så var helt klart cocid-19

   Radera
 22. Har samma upplevelse som bloggaren - väldigt många kollegor som tycka fått en mild släng av Covid. Har själv klarat mig.

  En tanke som slog mig som är lite sci-fi och väldigt oetiskt är att det enklaste att möjlig framtida pandemibekämpningsåtgärd skulle vara att framställa en variant av viruset som är mild men smittsam (likt många tycks säga om Omikrom - fast mera). Sedan släppa det fritt.

  Inga problem med att skala och distribuera miljarders doser vaccin. Inga problem med antivaxxers.

  Ja, jag ser det oetiska och riskfyllda med detta - men tänk också vilka vinster om det skulle vara möjligt att göra säkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om det var det som Kineserna forskade på i Wuhanlabbet? Ett snällare virus som skulle stoppa nästa SARS-epidemi, men så råkade en prototyp som inte var riktigt bra smita ut...

   Radera
  2. Eventuellt så kan det vara det som är ursprunget till Omikron eftersom den till skillnad från Delta och Alpha ej har muterats fram i människor och vi har ej via tester kunnat följa dess mutationer som skett snabbare (1.5 mutationer per månad) än det normala som är 0.6 mutationer per månad, för coronaviruset.

   Alternativ-tesen bland forskarna är att den muterats fram bland vilda möss som blivit smittade av original Wuhan-varianten för att sedean hoppa över till människor. Och att det är därför vi ej har kunnat följa evolutionen av dess 50 mutationer.

   Radera
 23. Men god idé att köra i mask annars, passar bra förbi fartkamerorna.

  SvaraRadera
 24. Större delen av familjen sjuk i Covid under jul och nyår (variant okänd) - en son med 2 injektioner sjuk i 3 dagar, annan son utan injektioner sjuk i 3 dagar, dotter utan injektioner som hade Covid tidigare under 2021 ej sjuk alls, hustrun med 1 injektion J&J sjuk i 6 dagar och jag med en injektion J&J sjuk i 8 dagar - Jag tror alltså inte på injektionshysterin med reservation för det fria valet samt för äldre, svaga och sjuka som har allt rätt att chansa på att injektionerna ska fungera hyggligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att ni alla är vid liv än?

   Radera
 25. Känner fortfarande inte en människa som blivit smittad av det annat än ursprungliga vågen för att de var i alperna eller jobbar inom vården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner ett 20-tal som fick Alfa (inkl min familj) 2021 Feb, men däremot känner jag ingen som smittats i ursprungliga vågen, men detta är ju anekdotiskt. Vad är det du försöker insinuera? Att ingen egentligen fått Covid sedan 2020?

   Radera
  2. Du har för få kompisar helt enkelt. Varför skylta med det?

   Radera
  3. Jag är övertygad att alla som blir smittade har bristande personhygien.

   Radera
  4. Fråga en kunnig för bäst svar men jag har för mig att spridningen är luftburen. Men samtidigt tjatas det enormt om hygien så det måste ju så klart påverka mycket.

   Radera
 26. Försökte precis boka dos 3 men finns inga lediga tider :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leta upp en drop-in.

   Radera
  2. Stå random länge i kö känns inte aktuellt, men är det fritt fram att ta dos 3 var man vill alltså? Tagit de andra två på Nötkärnans drive-in, som hade drop-in men slutade med det när köerna blev för långa i november.

   Radera
  3. Okej, då låter du bli.

   Radera
  4. Ja alltså finns inget annat så får man ju göra så. Ska kolla vilka ställen som finns. Trodde sedan förut att man skulle ta nästa dos på samma ställe som föregående.

   Radera
  5. Man verkar ha avvecklat de tillfälliga vaccinationsmottagningarna rikligt snabbt när alla fått sina 2 doser.

   Lite underligt då man tidigt visste att det kommer bli behov av en tredje dos.

   Radera
 27. Hur gör man för att så snabbt sekvensiera virusvarianten som finns i avloppen?

  Inom vården tar detta mycket lång tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej. Men Danmark gjorde 25.000 sekvenseringar under December månad.

   https://www.washingtonpost.com/world/2021/12/05/denmark-omicron-sequencing/

   Radera
  2. Något i detta stämmer inte. Svenska myndigheter saknar denna analyskapaciteten.

   Men i avloppet kan man göra avancerade, snabba analyser och dessutom få fram hur stor förekomsten av just omikron-varianten är.

   Något är underligt, men jag har ingen aning om vad.

   Radera
  3. Det är Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet. Forskare och sjukvård. De kan detta och brukar köra detta även på andra sjukdomar. Jo, svenska myndigheter kan sådant här, lokalt på universitetsorten Göteborg iaf.

   Radera
  4. Att de kan, det är självklart, men vanliga analyser inom vården görs inte på "vanliga" covidfall. Det var det som jag avsåg.

   Radera
 28. Är frisk nu, men hela familjen hade covid veckorna innan jul.

  SvaraRadera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 30. Frän mask du har Lars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är ju operatör... ;)

   Radera
 31. Frågan borde formuleras har du testat positivt för COVID-19 den senaste veckan. Känns vanskligt att säga att jag är covid fri när de flesta kanske ej märker det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret blir ju det samma om man inte håller på och slentriantestar sig trots symptomfri?

   Radera
 32. Tog test idag, umgicks med person igår som konstaterades smittad på kvällen igår. Många smittade i min närhet. Jag saknar symptom och mår bra. Jag kommer bli galen av att vara isolerad, går bara omkring och äter hela tiden. Dör jag i en hjärtattack är det min muns fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa sig dagen efter en kontakt är såklart meningslöst. Du slösar bara på den begränsade test-kapaciteten.

   Radera
 33. Inte sjuk, har fortfarande inte haft covid (vad jag vet)

  Rätt många i bekantskapskretsen är däremot sjuka just nu. Samtliga vittnar om ganska milda symptom

  SvaraRadera
 34. Fullt frisk, har varit sedan det började. Helt ovaccinerad, däremot har i princip alla kollegor som stannat hemma pga divere sänkningar efter sprutan åkt på det och sitter hemma sjuka nu.

  SvaraRadera
 35. Sjuk sedan 1 vecka. Hosta och huvudvärk. Nu har doft försvunnit nästan helt vilket det inte gjorde första gången jag fick covid. Jobbar hemifrån på 75% kraft. 1x Covid 2x vaccin i historik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ifall du är sjuk, varför arbetar du?

   Radera
  2. Kostar ju att vara sjuk. Orkar man kan man ju lika gärna jobba hemma. Oftast ingen som gör ens jobb när man är borta iaf

   Radera
 36. Hela familjen ligger i Omikron som bekräftades igår. Barnen 37,5-38 grader och vill leka och busa. Vi föräldrar 38-39,5 grader.
  Ont i leder, huvudvärk och hosta. Verkligen influensaliknande symptom men något mildare än senaste influensan jag hade för ett par år sen.

  Alla i familjen är ovaccinerade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krya på er. Se till att vaccinera er (de vuxna) nästa gång.

   Radera
  2. Låter som grannfamiljens symptom för ett par dagar sedan. Fast de är vaccinerade, med två eller tre. Jag trodde att Omikron har mildare symptom, ledvärk och feber låter jobbigt. Det kan ju vara delta också.

   Radera
  3. Min amatörmässiga gissning är att det inte är delta. Hostningar vi har är av det extremt milda slaget.. typ bara ibland och mer för att det ”kliar”. Ont i leder är ju det som gör att man känner sig så seg. Tar sin tid att pricka toalettringen med baken :-)

   Radera
  4. Nik> "Jobbigt" blir det först när andnöden tvingar dig att ligga med syrgas eller respirator...

   Radera
 37. Hemma med milda symptom, testad, men ännu inte fått svar.

  SvaraRadera
 38. Man kanske ska passa på att få sig en släng nu när man har fått den tredje sprutan och inte riskerar att bli svårt sjuk. Då har man dessutom bättrat på skyddet inför nästa variant.

  SvaraRadera
 39. Bor i Göteborgstrakten, jag insjuknade över nyårsfirande. 4/6 vuxna testade positivt den 2 januari. Lätta förkylningar rakt igenom - alla dubbelvaccinerade. Sambon testade dock negativt och helt symptomfri. Men så har hon ett immunförsvar av guds nåde.

  Anekdotiskt många sjuka på arbetsplatsen med över nyår, men alla lindrigt och jobbar på som vanligt vad jag hört.

  SvaraRadera
 40. Hörde att stora mängder vaccin kommer börja kasseras, då man haft för få att vaccinera senaste 2-3 månaderna. Nu hinner man inte använda upp all vaccin innan datumet går ut (tydligden inte bäst förse, utan använd före).

  Så ja, hade troligen inte skadat att sänka intervallen tidigare.

  Men vi flesta som kommer överleva få se hur det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Väntar ivrig på femmånadersdagen av vad som verkar vara ovetenskapliga skäl. Då har jag ändå hängt på låset till första sprutan.

   Sänk till 12 veckor och våga öppna upp. Att kassera sprutor när stora delar av världen inte ens vaccinerat sina äldre och riskgrupper är förkastligt.

   Radera
  2. Vaccin*. Sprutor är det väl fortfarande skriande brist på.

   Radera
 41. Bor i Köpenhamn, munskydd i kollektivtrafiken och matbutiken. Restauranger stänger kl 22-23, men till min och många andras glädje ska kulturutbudet öppna upp igen nu den 16 januari efter att ha varit stängt i en månad.

  Känns som om danskarna börjat tröttna på detta, det var löjligt våren 2020 då vågade de stackarna knappt gå på samma sida trottoaren om de fick möte.

  SvaraRadera
 42. Har en kompis + dotter som insjuknat nu i detta møget
  och en førkylning ær værre enligt henne.

  Media har tyværr skræmt upp hela mænskligheten :-(

  SvaraRadera
 43. Hade alla gjort som mig hade det inte funnits någon Corona.

  SvaraRadera
 44. Covid för ett år sedan och sen igen nu i veckan, skulle gissa på Omicron. Ingen gång i närheten av en influensa utan över på några dagar. 50+, inget vaccin. Har aldrig tagit influensavaccin så svårt att se något behov för COVID heller.

  SvaraRadera