Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-11 11:31

Statsråden klarar inte av att spara ihop pengar - eller var tar deras löner vägen?

Dagens Industri har presenterat en sammanställning av regeringens ministrars - statsrådens - sparkapital i aktier och fonder. Man kan konstatera att trots löneläget och många år som statsråd verkar de inte klara av att spara några pengar och bygga kapital. Eller har de pengarna på bankkonton? Enkät om din egen lön och månadssparande nedan.
Inte mycket sparkapital hos Ardalan Shekarabi (S)
Flera ministrar i regeringen har suttit som minister eller i riksdagen i många år, och med det tillhört den högst avlönade procenten i riket. Ändå verkar de inte klara av att bygga upp kapital.

Dagens Industris artikel baserar sig på statsrådens redovisning av sina aktier och fonder, som sker för transparens och för att kunna undvika anklagelser om jäv. Ingen av ministrarna äger några aktier, däremot äger de fonder. 

Samtidigt är det mycket små belopp, trots att man som statsråd har en månadslön på 142 000:- SEK eller 71 500:- SEK som riksdagsledamot. Detta handlar om den högsta procenten löner i Sverige.

Anders Ygeman (S), som suttit i regeringen med en kort paus som gruppledare i riksdagen efter att han under ett års tid misslyckades med att boka ett möte med dåvarande statsminister Stefan Löfven för att berätta att han som ansvarig minister hade skickat uppgifter om alla Sveriges hemliga agenter till Kreml-lierade Serbien, har bara 539 000:- SEK i fonder. Efter sju år med t ex 10 000:- SEK i månadssparande borde han snarare ha 840 000:-, plus en avkastning på kanske 20% och över en miljon kronor. Men icke.

Annika Strandhäll (S) som också suttit som statsråd sedan 2014, med en paus 2019 - 2020 efter en paus av familjeskäl har noll kronor i fondsparande och alltså inte heller några aktier. Hon borde också kunnat få ihop över en miljon kronor.

Ardalan Shekarabi (S) sitter på 236 000:- SEK i fonder och har varit minister sedan 2014. Som enligt somliga politikens bäst klädde har väl pengarna gått till kläder?

Matilda Enrkrans (S) har suttit i riksdagen sedan 2002 och som statsråd sedan 2019. Denna karriär har gjort att hon sparat ihop 69 000:- SEK i fonder.

Mikael Damberg (S) har suttit i riksdagen sedan 2002 och som statsråd sedan 2014. Trots alla dessa år som högavlönad  har han bara lyckats spara ihop 355 000 i fondportfölj.

Försvarsminister Peter Hultqvist har suttit som statsråd sedan 2014 och innan dess i riksdagen. 282 000:- i fonder.

Finansmarknadsminister Max Elger 78 000:- SEK. Förvisso var han statssekreterare innan men det bör ge en månadslön minst som en riksdagsledamot.

Sedan finns det de som har rimliga kapitalmängder utifrån tiden de gjort politisk högdjurskarriär. Ann Linde 1 296 000:- SEK, Hans Dahlgren 5 555 000:- SEK, Khashayar Farmanbar 1 644 000:- SEK, Morgan Johansson 1 543 000:- och Lena Hallengren 1 366 000:- SEK.

Men man måste fråga sig om så många ministrar är så dåliga på privatekonomi, har pengarna på bankkonto eller vad som ligger bakom? Har man flyttat pengarna till sin partner för att slippa behöva redovisa dem? Festat upp dem? Eller har man så dyra bostäder att hela lönen går till räntor och amorteringar och kapitalet hittas i bostaden? 

Eller har man kapitalförsäkringar som inte behöver redovisas som fondägande, då man rent formellt inte äger fonderna i försäkringen?

Många frågor, men vi får nog inga svar. Siffrorna avser den 20:e december och här  hämtade av DI från Regeringskansliets redovisning som ska täcka "stadsrådens egna innehav av finansiella instrument".

Det är nog dock att betrakta som symptomatiskt för både det svenska skattenivåer såväl som svenska bostadspriser att inte ens några av de allra mest högavlönade i Sverige klarar av att bygga kapital. Allt är förstås relativt och 78 000:- kronor är för en del summor de bara kan drömma om.

Vad har du för lön och månadssparande själv? Svara nedan. Jag kan inte se vem du är eller var du sitter, utan endast dina svar samt en tidsstämpel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

73 kommentarer:

 1. Gissar på KF. Så slipper de rubriker och kan hävda att det är " vanliga" knegare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterst tveksamt om KF skulle vara undantaget redovisning.

   Radera
  2. En KF kan du ju själv bestämma vad du skall investera i även fast du inte står formellt som ägare utan bara som förmånstagare. Skulle gissa på någon form av diskretionär förvaltning av typen man har till sina 5:25-upplägg.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. De kanske investerar i Rolexklockor.

  SvaraRadera
 5. De behöver inte spara...

  De har säkert en fet statlig pension att se fram emot. De kommer alltid kunna få välbetalda "extraknäck" genom kompisar efter sin karriär i riksdagen eller som lobbyister/utredare and whatnot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så kör vi och sen min feta pension som vida överstiger normalia. Vidare, de kan och otras hittar nya penga-källor utan problem och utan att någon minskar den ursprungliga pensionen som gäller en "vanlig" medborgare. Dessa parasiter kan håva in medans en normal invånare tappar sin pension om man söker ett nytt arbete/inkomst. Drar mig till minnes att det var så det funkade i old CCCP. Till slut byte majoriteten ett par jeans mot mat! Vad göra? Ja kanske som sagan av HC Andersen när det behövde ett barn som avslöjade det hela; Kejsaren har inga kläder!

   Radera
 6. Svaret kanske hittas i Panama?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, nu har jag lyssnat igenom hela texten, och inte ett ord om Shekarabi eller Strandhäll.

   https://www.youtube.com/watch?v=fuKDBPw8wQA

   :-)

   Radera
 7. "det är häftigt att betala skatt" så min gissning är frivillig skatteinbetalning, välgörenhet och bidrag till partikassan. Men de är väl som alla andra så det är konsumtion och resor förmodligen.

  SvaraRadera
 8. Det är lite svårt att räkna på. Som egenföretagare kan man ju bolla lite med pengarna. Uttagen lön där en viss del går till sparande.
  Pengar i bolaget som tas ut i utdelning, betala tjänstepension eller ex en kapitalförsäkring i aktier och fonder

  SvaraRadera
 9. Rent principiellt är det bra om regering/riksdag/riksbank har alla sina stålar i SEKetas för att undvika jäv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt saknar jag negativt månadssparande i enkäten.

   Radera
  2. Menar du matematiskt eller känslomässigt negativt?

   Radera
  3. Antar att vissa av de 400 tusen svenskar som har skulder hos kronofogden har ett negativt månadssparande.

   Radera
 10. Den enda rimliga förklaringen är väl att pengarna finns hos någon annan, rimligtvis ett KF?

  Går det på något sätt att gräva vidare i detta, eller sätter banksekretessen stopp?

  Stefan Löfven fick ju frågan i nån intervju om han var miljonär, och svarade nej. Det hade varit härligt att kunna motbevisa det, eller i bästa fall idiotförklara honom som trots 8 års statsministerlön i ett fantastiskt börsklimat inte lyckats spara ihop ens en miljon...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ställde säkert inte frågan tillräckligt noggrant. De frågade säkert inte om han var SEK-miljonär vilket gjorde att han kunde tolka frågan som bil-miljonär istället och då, helt sanningsenligt, kunde svara nej.

   Radera
  2. Med betalt boende, resande och knappt någon fritid på 7 år så är det för mig helt obegripligt hur man inte kan vara miljonär. Pengarna måste ha runnit ut från kontot, annars hade han ju blivit miljonär på 1,5 år om man netto-lönen rullat in!

   Radera
  3. Jag hörde intervjun. Det var en liten flicka som ställde frågan. Svaret blev: "Nej, det kan man inte säga".

   Radera
 11. Absolut rimlig fråga, men man kan vända på det lite också.

  Om man är högavlönad (statsråd) och har pensionen och boendet säkrad (och sannolikt inte särskilt svårt att få nya uppdrag, tex som styrelseproffs eller konsult inom något område) -- vad är det man tänker spara till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur hinner man göra av med pengarna? Sitter de med högar av Wishvaror , tex dåliga spabad och allmänt skit?

   Eller kanske de köpt dyra boenden (betänk att det är Stockholmsboenden) och amoterar som fasen istället för att bygga kapital?

   Dvs konsumerar bostad.

   Radera
  2. Det är dyrt att konsumera krog i Sverige.
   Inga problem att lägga 1 k per dag för frukost, lunch, middag.

   Radera
  3. Eskil Erlandsson sägs ha varit glad i att gå på restaurang i Sthlm under sin tid i politiken, hört flera som sagt att de sett honom dinera (oftast ensam) på olika ställen. Inget fel med det iofs, han verkar ju njuta av livet.

   Radera
  4. Precis så. Varför inte vilja leva lite om man är statsråd och har försörjningen tryggad? Det är lite mer risk om man bor i småbarnsfamilj och oroar sig för framtiden av olika skäl.

   Plus som nämnts, kapitalförsäkringar och banksparande och boende. Har DI kanske kollat belåningsgrad på deras fastighets- och bostadsrättsägande också?

   Radera
  5. Att dinera ensam minskar väl risken för vikingasjuka iofs.

   Radera
  6. Efter att ha sett Eskil Erlandssons anförande angående lagstiftning mot tidelag vill jag inte veta riktigt veta vad han har gjort med sina pengar.

   https://www.youtube.com/watch?v=p1koJnH8a4k

   Radera
  7. Helt ärligt och politiska sympatier åsido så tycker jag en farbror som Eskil Erlandsson var bra för demokratin. Han framstod som en man av folket, t o m med sin "vikingasjuka", sann eller spelad. Sen kan man aldrig riktigt avgöra om han är en jättebra skådis eller uppriktig i sin bondska folklighet, men jag väljer att lita på karln.

   Och nu har man gått över från att skälla på "svetsar'n" och skäller nån för "hårfrisörska" istället. Och så undrar folk varför Sverige är polariserat.

   Radera
  8. Vi har en av världens bästa statsministrar men det är inte gott nog åt folket som vet allt om allt.

   Radera
  9. Googlat: "Eskil Erlandsson är rikast i riksdagen - ändå söker han pension". (Aftonbladet 4 juli 2016)

   Radera
  10. Säkerligen. Men som man brukar säga: Don't hate the player, hate the game. Jag rotar inte i Erlandssons aktieaffärer, och hag skäller inte nån för svetsare eller hårfrisörska heller.

   Radera
  11. Köp en bättre bil kontant, det är väl ungefär en årslön efter skatt, sedan kanske de hjälper barnen med pengar så de slipper studielån, säg 10.000 kr/barn/månad.
   Det underliga är hur alla Svenssons klarar vardagen på vanliga löner i Sveige.

   Radera
  12. Sjunkbomben.
   Folk köper inte en bil kontant, de leasar.
   I möbelbranschen är det avbetalning som gäller.
   Anledningen till det kan du säkert räkna ut.

   Radera
  13. Bara gissar vad ministern gör med lönen, om nu dessa dessutom leasar d.v.s. lånar till sin konsumtion så ät det ännu märkligare att de lyckats bränna hela lönen men de kanske hyr 10 Teslor på en gång!

   Radera
  14. Östergren hur stor andel privatpersoner leasar, företag ja? De flesta köper begagnade bilar, men hur?

   Tvivlar helt på att de flesta möbler köps på avbetalning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  15. Sjunkbomben.
   Ursäkta otydligheten, det var folket/Svensson jag avsåg.

   Det enda som är säkert är att 142 k brutto ger 77 k netto.
   Om statsrådet har dyra vanor försvinner pengarna snabbt.

   Radera
  16. Nanotec.


   Hur många bil- och möbelhandlare känner du?

   Radera
  17. Östergren ingen som lever. Har ändå köpt alla bilar kontant och med ett undantag begagnade. Trodde du hade någon siffra när du skrev leasar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  18. Ärligt talat Nanotec.
   Nu ger jag upp här på siten, orkar inte ännu en diskussion där det i slutändan handlar om dig som person.

   Radera
 12. Jag tänker att ett relativt stort kapital även hos våra folkvalda är bundet i bostaden, att ha en låg belåning är eftersträvansvärt.

  SvaraRadera
 13. Även om det säkerligen finns riktigt beräknande sossepolitiker så vill jag påpeka att ekonomiskt beteende ’går i släkten’.

  För mig vars föräldrar, båda ’första generationens akademiker, vare sig placerade pengar eller ägde sitt boende var det en hisnande tanke att låna 2 miljoner till första lägenheten, trots säker och hyfsat hög inkomst. Det enda som fick mig att göra det var att jag helt enkelt inte fick någon hyresrätt.

  Aktiesparande sågs som riskabel och osund ’spekulation’ och vägen till fonder gick via storbankerna rådgivare som jag definitivt inte litade på.

  Mitt fondspar kom till slut ändå igång hos Lysa pga
  - bättre konkurrens och lägre avgifter
  - lägre courtage tillåter småsparare
  - podden rikatillsammams där avgörande för mig var att poddaren är en icke-ekonom med lite fyrkantig, vetenskaplig syn på sparande
  - att Lysa utgjorde ett F*ck You till storbankerna.

  Jag är inte så naiv att jag tror detta gäller för merparten av politikerna men ser hos många bekanta att lika självklart som bostadsrätter, bolån och sparande, tom med belåning är för vissa, lika skrämmande och okänd mark är det för andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyrkantig, vetenskaplig syn på sparande?

   Radera
  2. Fyrkantig ska här tas som en komplimang.

   Han menar att forskningen säger:

   - Försök inte slå index.
   - Månadsspara allt utom buffert i Lysa eller global indexfond (om du kan avvara pengarna i 15 år)
   - Hedge med 5-10 % i (pappers-)guld.
   - Pilla inte med ovanstående, glöm helst bort det.
   - Börjar du bli rik, sätt av några procent till ’lek’ eller behjärtansvärda projekt.

   Typ så. Boglehead.

   Radera
  3. https://www.affarsvarlden.se/artikel/guld-och-grona-skogar-6954518

   Radera
  4. Jo, jag har sett det tidigare.

   Kickbacks finns väl överallt men har inget behov att försvara eventuella pyramid-upplägg.

   Finns andra Bogleheads att följa, Jan råkade vara min ingång från fullständigt okunnig och overksam om placeringar till att få avkastning nära index, utan att lägga två strån i kors.

   Radera
 14. Har bara några tusenlappar i fonder och aktier. Föredrar att leva utan lån och kunna ha bra prylar istället.
  Investerar hellre i huset än hos giriga fondförvaltare.

  SvaraRadera
 15. amortering av bostadslån rimligen. Att äga boende lånefritt kommer vara en överklassmarkör i framtiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föredrar att inte amortera bolån. Typ 1% låneränta mot typ 10-30% tillväxt varje år i fonder. Bostaden betalar sig själv 3Mkr -> 8Mkr sedan 2004. En no-brainer för de flesta.

   Radera
  2. 10 - 30% riskfri avkastning/år. Bara att gratulera.

   Radera
 16. Rimmar ju ganska bra med att staten är en av de sämsta aktörerna att allokera kapital och få ut något av det.
  De som leder staten är naturligtvis i samma härad (finns naturligtvis undantag).

  Sen är det ju rätt imponerande att ha de lönerna och lyckas spendera allt utan att ha något att visa upp. Riktiga slösarproffs här. ;)

  SvaraRadera
 17. Det räcker väl med att en partner eller förälder står på kontot, så försvinner det väl från en sån här granskning? Tänker spontant att det är ett relativt enkelt sätt att undvika ev pinsamheter typ "Fonden du äger innehåller 0,002% aktier i tobaksbolag, AVGÅ GENAST".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det är partnern som får svara ja på frågan " är någon närstående person en Peper..."

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Politiskt_exponerad_person

   Radera
  2. Kolla det där med Swedbank, dom verkar ha koll. Ring gärna deras baltiska avdelning för extra tydliga svar.

   Radera
  3. Swedbank LoL - företaget som får Enron att framstå som ansvarskännande och ärligt...

   Radera
  4. Med tanke på att alla Know Your Customer som man tvingas fylla i innehåller frågan "För vems räkning avser du investera hos X?" är det slappt att inte journalisterna kan ställa den frågan också.

   Radera
 18. Viss insikt säger mig att det säkert är många av dessa som amorterar betydligt mer än genomsnittet. Men sen är det säkert också KF som är svaret.

  SvaraRadera
 19. Huslån och guld nedgrävt i trädgården har alla socialdemokrater. I bra tider har man pengar ändå, i dåliga är det guldet som är av intresse. Detta har jag lärt mig av en prepper på länsstyrelsen i Uppsala. Dock fick han väl ett kärnvapen i huvudet men principen är sund.

  SvaraRadera
 20. Vänsterpartister brukar sätta in pengarna på glasbanken men hur övriga gör begriper jag inte. Litar inte på en politiker som inte har ett rejält kapital. Vi är alla beroende av att våra företag går bra. Så även politikerna bör ha skin in the game.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.vansterpartiet.se/politik/politikerloner-och-partiskatt/

   Radera
 21. Gissar på cash. Den egentliga uppdragsgivaren har redan fixat en fin dacha med sjötomt vid Volga som väntar. Smart av dem att horda guld och USD som är lätta att transportera i en resväska när uppdraget slutfört.

  SvaraRadera
 22. Några sommarstugor? Lite skog?

  SvaraRadera
 23. Garanterat att merparten av dem har obelånade fastigheter - bostad, fritidshus, semesterbostad utomlands, bostäder/lägenheter till barn, i något fall skogsfastigheter etc. Bortamorterade lån "syns" inte som flera påpekat

  SvaraRadera
 24. Finns ju kortsiktigt och långsiktigt sparande så svaren på enkäten kan bli missvisande. Nu svarade jag enbart med det långsiktiga sparandet. Det kortsiktiga sparandet är dock betydligt större än det långsiktiga. Sedan har jag personligt sparande, barnens sparande och det gemensamma med frugan. Ser vissa utmaningar med resultatet av enkäten. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, som alltid blir det en spridning i tolkning av hur man ska svara, men totalt sett blir det en bra bild.

   Radera
 25. Härskarkastet förlorar aldrig, och förlorar man aldrig behöver man ingen hedge. Om något så kapitalförsäkring + hus betalt kontant.

  SvaraRadera
 26. På tal om ekonomi, räntorna på svenska bostadsobligationer har mer än dubblerats över jul och nyår. Hittar inte ett ord om detta någonstans. Nu sjunker kanske skeppet för en gångs skull!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Walter.
   Svensk media har ingen tradition av att diskutera finans- och penningpolitik, börs, obligationer, krypto på ett sakligt sätt så allt detta får du vaska fram på egen hand.

   Radera
  2. Skrev i morse att jag ska blogga om det, men jag skriver bok nu och har bloggat nog för idag, så det blir i morgon, kanske runt 09-tiden.

   Radera
  3. Journalisterna har väl bostadslån de också?

   Radera
 27. Med ökade inkomster brukar automatiskt följa ökade utgifter. Många högavlönade bekostar sina barns vidare studier utomlands. Terminsavgifterna på vissa statusbetonade universitet kan belöpa sig till över 100 kkr. Då går stålarna åt...

  SvaraRadera
 28. Är det säkerställt att aktierna inte är ställda under förvaltning? Så slapp uu Bildt undan sin lilla hög med LUPE när det begav sig.
  Utländska VP? "Jaså, jag trodde der var svenska det gällde och jag kan jjnknte påverka amerikansk ekonomi"
  I övrigt blir man bedrövad. Som skrevs ovan, skin in the game gäller. Människor utan besparingar är alltid suspekta.

  SvaraRadera
 29. Detta dyker upp då och då. Går det inte få hårda fakta på om KF är inkluderat eller inte i denna koll? Jag är annars rätt säker på att pengar i KF inte inkluderas med och då blir detta meningslöst.

  SvaraRadera