Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-10 13:50

Snart två år med pandemin - summering av överdödligheten - Sverige har sjunde lägst överdödlighet i EU

Wuhan-pesten har nu härjat i över två år, och WHO:s tillkännagivande av en pandemi är nu bara någon månad bort från sin tvåårsdag. En liten summering av överdödligheten än så länge nedan, dvs hur många fler som dött än normalt, vilket tar hänsyn till att många av de som tragiskt nog avlidit redan var dödende i andra sjukdomar, samt även hur uppskjuten annan vård påverkat dödstalen, samt kanske färre smittade av exempelvis influensa, vinterkräksjuka och andra sjukdomar som det dör folk av normalt.
Överdödlighet per capita. Data från The Economist, grafik från Our World in Data
Sverige har klarat sig ungefär som många andra länder i Europa totalt sett sedan pandemins början.

Sverige har dock haft betydligt mildare restriktioner än andra länder stora delar av tiden, för vilket vi blivit utskällda och smutskastade. Sveriges ekonomi har inte heller drabbats särskilt hårt, relativt sett, eftersom vi inte körda särskilt hårda restriktioner.

Restriktionsindex i december 2021

Tydligen så verkar inte restriktioner vara enda svaret på summerat utfall, bortsett att som bland annat Kina ljuga om utfallen av sjukdomen.

Landet med det tredje sämsta utfallet vad gäller överdödlighet är Ryssland med 720 fler döda per 100 000 invånare än normalt, trots allt deras skryt om sitt fantastiska vaccin Sputnik-V som framhävdades som bäst i världen, men som likt bloggen rapporterat om även ryssarna vägrar att ta. Näst sämst utfall är det till Ryssland tätt knutna Serbien som också körde med Sputnik-V och rent av tillverkade vaccinet. Serbien hade en överdödlighet på 727 per 100 000 invånare. Sämst i världen har det dock gått för Bulgarien med en överdödlighet på 848.

Man kan fundera på i vilken grad Ryssland just nu försöker rikta bort uppmärksamheten från tragedin med de massiva dödsfallen inom landet genom att skramla med vapnen mot Ukraina?

Sverige ska under 2021 dock ha den allra lägsta överdödligheten i Europa och Sveriges siffror om en överdödlighet om 108 per 100 000 invånare härrör främst från år 2020. Sveriges totala överdödlighet sedan Wuhan-pesten drog igång är den sjunde lägsta i EU, med endast Malta, Irland, Finland, Cypern, Luxemburg och Danmark med lägre överdödlighet.

Tyvärr skärpte regeringen idag restriktionerna - även för vaccinerade - men det går alltså att ifrågasätta vad mer än tvätta händerna, håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk samt vaccineringar som faktiskt påverkar i slutändan? Någon redovisning av samhällsekonomiskt underlag för utökade restriktioner eller avvägning mellan begränsningar av frihet och befolkningens rätt till frihet redovisades inte av regeringen, som fortfarande mest verkar basera sina beslut på så kallad feeling. Huruvida restriktioner om 500, 50 eller för privata fester 20 personer har någon faktiskt effekt redovisas inte heller.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

131 kommentarer:

 1. Ja, man hör inte så mycket från de där 22 forskarna nuförtiden. Vad hände med dem?

  Och jag tycker man borde göra en utvärdering om hur många som var typ kosttillskottsgalningar som sen hoppade på coronatåget. Konspirationsteorier kommer i kluster, hur många var det som pulade med kolloidalt silver 2019 som sen hade diverse underkurer mot corona en bit in på 2020?

  Vet också minst en person som i egenskap av titlar och erfarenhet uppträdde som "oroad privatperson" avseende sjukvårdens corona-inkompetens. I bakfickan hade han så klart ett eget hälsovårdsföretag som slagit stora mynt av coronapandemin. Kontot ska fyllas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om svärjisarna håller kvar vid Ryssland som ett föregångsland. Man ska ju också komma ihåg att överdödligheten är ovanpå det faktum att Ryssland har 8x så många mord per capita som Sverige, vilket iofs ingår i den normala mortalitetsnivån för landet.

   Radera
  2. Dom har ändå yunarmiya och böghat. Det är värt rätt mycket om man är svärjis! Sen lär dom ju vara ett föregångsland för incels också, ration kvinnor:män ska ju vara 100:85 ungefär så det lär ju vara lättare att få ligga. Gäller kanske mest uppåt i åldrarna när männen börjar trilla av pinn.

   Ändå är det dom som beskyller oss för att vara femininiserade...

   Radera
  3. Meeen, dom "85" männen som finns kvar är minsann riktiga karlakarlar [sic!].

   En sak som också förvånat mig är dock hur man kan hylla Ryssland som manlighetens högborg givet att deras president, ni vet han PuttePnutte, rider omkring i bar överkropp och kramar björnar - en i sanning kraftfull manifestation av ett tydligt homoerotiskt budskap!

   Radera
  4. Ja, med 15 års skillnad i medellivslängd man-kvinna i Ryssland (eller är det 10?) så blir det ju fler kvinnor per man, men då i det övre åldersskitet. Kan ju för övrigt förklara Putins homoerotiska läggning, men han fattar antagligen inte hur han uppfattas utanför gruppen av sykofanter som inte vågar ha invändningar då de inte vill prova vingarna från en balkong.

   Radera
  5. Homoerotiken är kommunistisk hjärntvätt, kolla på affischerna. Bara en massa killar som håller händer och ser glada ut. Rena Prideparaden!

   https://hornet.com/stories/communist-propaganda-russian-chinese/

   Radera
  6. Å ena sidan håller jag med Ben om underkurer. Å andra sidan tycker jag att det är vettigt att många alternativ undersöks för att förebygga och behandla. Detta leder in på kosttillskott. Vad är er åsikt om kosttillskotten: C-vitamin, D-vitamin, zink o dyl?

   Radera
  7. Grejen är väl snarare att folk som rör sig i marginalen kommer fortsätta göra det oavsett sammanhang och ämne. Ekonomi, medicin, utrikespolitik - idioter kommer vara idioter och försöka tjäna pengar på det.

   Angående kosttillskott verkar det för en total amatör som mig att de har ganska lite inverkan på sjukdomsförloppet om man är fullt frisk i övrigt, vilket är rimligt eftersom det är ganska få som egentligen har nån slags brist på vitaminer. Kroppen är oftast rätt bra på att reglera vad den behöver och vi har ju möjlighet att äta en allsidig och näringsrik kost, om vi väljer det. Eller så väljer vi BMI 35 och friterade potatisar.

   Radera
  8. Haha, bland det bästa jag sett de där affischerna!!! Som du säger, rena Prideparaden ju, antingen har kommunistregimerna ett stort portion självironi [sic!] eller så har bara inte världen gjort dom uppmärksamma på humorvärdet dom bjuder på. Men för i helsike säg inget nu utan låt dom fortsätta!!

   Radera
  9. Vänta nu. Putins erotiska ryttarcollage kanske har en djupare mening. Kejsaren rider ju naken! Vad är det han insinuerar?

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Apropå Covid så finns det ju två approacher. Antingen gör man som FHM (och för övrigt flertalet länders motsvarigheter) rekommenderar, bara väntar hemma vid ett positivt provsvar och medan viruset förökas. Om man blir riktigt dålig med andningspåverkan, så ska man uppsöka vården. (Finns det någon annan sjukdom där det rekommenderas att bara vänta?) Den andra är att man istället försöker förhindra att sjukdomen blir värre så att risken för allvarlig sjukdom och dödsfall minskas. (med tanke på hur mycket prat det är om att vården inte får överbelastas, är det märkligt att man inte satsar på detta, alltså tidig behandling).
   Det finns flera olika protokoll för tidig behandling men gemensamt för dem är att de försöker minska virustillväxten i början och minska risk för inflammation, blodproppar och ett överaktivt immunförsvar i den andra fasen. Både kosttillskott och konventionella mediciner rekommenderas, men vanliga delar är Vitamin D, C, zink, Quercetin (som hjälper zinkjoner in i cellerna), melatonin, aspirin, fluvoxamine och Pulmicort. Att under de första dagarna skölja näshålan och munnen med något antiseptiskt t ex povidon ska vara mycket effektivt att får bort viruset, och göra att man får en mkt mindre viral load.
   Läs t ex mer hos Covid19criticalcare.com
   Detta är förstås bra för alla, så väl vaccinerade som ovaccinerade.

   Radera
  12. Det finns framförallt klonade antikroppar mot Covid. Väldigt effektiva och ett misslyckande för media att de inte är kända. Huskurer och vitaminer i all ära.

   Radera
  13. Ja monoclonal antibodies ska vara mycket effektiva, men väl förbehållet sjukhusinlagda i Sverige. Joe Rogan prisade den behandlingen. För övrigt ni såg väl statistiken över tittarsiffror från USA, där Joe har i genomsnitt 11 miljoner tittare på sina 3 timmars shower, långt före de vanliga kanalerna, foxs Tucker med drygt 3... CNN Primetime i kölvattnet med mindre än 1 miljon.

   Radera
  14. Joe Roga är global så det går nog inte att jämföra. Sen är det ju inte Joes åsikter som spelar roll.

   Det spelar sannolikt roll att om de effektiva antikropparna godkänns för allmänt bruk, så har vi en formell behandling mot Covid, dvs de enbart nödgodkända vaccinerna förbjuds omedelbart. Så vi lär inte se det hända på ett tag.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. Förslag på blogginlägg: skriv om det trendande ordet (uttrycket) mass formation. Det är dock bättre att söka på Duckduckgo för att hittade lämpliga träffar. Professorn i klinisk psykologi + fil mag i statistik Mattias Desmet menar vi blivit utsatta för ett mass psykologiskt fenomen under pandemin, masshypnos, men det gäller förstås inte besökarna till den här bloggen. Intressant är att det bl a var statistiken från Sverige och vår avsaknad av lockdown som fick Desmet att dra den här slutsatsen. De få dödsfallen i Sverige visade att modellerna inte stämde - likväl vägrade forskarna som gör modellerna ändra på dem. Man fortsatte överdriva virusets farlighet.
   Det finns en rad intervjuer med Desmet om ämnet, se t ex den med Aubrey Marcus.

   Radera
  17. Åh, det senaste buzzwordet inom altrightmedia, som "deep state" och "globalist".

   Radera
  18. Ja, jösses. Å ena sidan hade de 22 forskarna som ylade om qtt Sverige skulle köra hård lock-down eärt, å andra sidan har hela världen utssqts för hypnos för att tro att covid är farligare än en vanlig snuva. Och så lite trump-propaganda ovanpå det och någor förvirrat försök att försvara svärjisarna vurm för Putin.. Att ni ens orkar.

   Radera
  19. Vilken sorts sjukdom eller tillstånd syftar du på med begreppet "snuva"? Hur många tänker du dör av den?

   Radera
 2. Synd att kritikerna fått så stort utrymme och t ex DN med Wolodarski som drivande fört en helt vansinnig kampanj mot FoHM.

  Därmed har de med operativt ansvar, bland annat regionerna, kommit otroligt billigt undan med att de bland annat lagt ned sin pandemiberedskap, idkade otillbörlig påverkan mot Arbetsmiljöverkets krav på personlig skyddsutrustning.

  Det är sedan länge sjukvården som restriktionerna främst avser att skydda.

  Återigen är det regionerna och deras gökunge SKR som sett till att vi är i bottennivå vad gäller vårdplatser (IVA och vanliga) per capita trots att vi lägger mest pengar per capita på sjukvård i Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att media har fokuserat på helt fel saker? Jo, respiratorer och beredskapslager driver inga klick tyvärr. Att du kanske inte kan gå ut och ta en lördagsöl däremot, då jävlar!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Sorgearbete som bedrevs som opinionsjournalistik.

   Radera
  4. Allt för att skydda tåget alltså? Intressant.

   Radera
  5. Aha, dödsfall hos närstående? Det får man respektera men just en chefredaktör kan inte kosta på sig att låta det påverka.

   Ändå förvånande hur mycket hysteri även från annat håll, inklusive många läkare.

   Virus är så små och så många att de nästan verkar i ett parallellt universum där det är overkligt svårt att bekämpa eller förebygga smitta. Alla sannolikhet pressar hela tiden på mot smittspridning.

   FoHM:s generella råd som i andra änden minskade sannolikheten till nära kontakter med andra var troligen helt rätt för att skydda sjukvården och annan samhällsviktig verksamhet.

   Radera
  6. Oj, hade ingen aning om Wolodarski, men generellt så är väl den här typen av ganska komplexa skeenden svåra att rapportera vettigt om tyvärr. Nån gång kommer nån att skriva den definitiva historien över Covidkrisen, komplett med siffror, källhänvisningar och grafer, en riktig tegelsten, men det enda vi vet om det är att den kommer få alldeles för lite uppmärksamhet och absolut inte läsas av dom som behöver det.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Överdödlighet är ett dåligt mått av statistik för de som verkligen avlidit i Covid 19 och för deras anhöriga, att de hade dött iaf är inte vad som rullar i tankarna, alla skall ju dö förr eller senare. Men att dö pga dåliga rekommendationer och dåligt stöd från regering mfl myndigheter är inte ok.

   GD för FHM sade att Covid inte kommer hit, jag minns hur ansiktsmasker inte hjälpte, jag minns hur det var ojämlikt att jobba hemifrån, jag minns hur smittspårningen var dålig-obefintlig, jag minns hur provtagning haltade och myndigheter på alla nivåer stod handlingsförlamade, så vår överdödlighet-statistiken hade varit lägre om vi gått "Finland in" och de som nu dog i Covid hade kanske fått lite längre tid med sina anhöriga.

   Vi måste göra bättre om det skulle dyka upp en högre virulent sjukdom. För Covid så fungerar det nu, men då har det jobbats upp rutiner som nu fungerar, dock är jag frågande till vad ytterliggare restriktioner hjälper just nu, de gamla misstagen jag nämner känns iaf bortjobbade nu, men inledningsvis var det inte ok.

   Radera
  9. En smula off-topic, men Peter W hade ju en förebild i partiledarn förr, som nog borde ha tagit time off för sitt eget sorgearbete i stället för regeringsdito. Fast då var väl PW knattereporter, om ens det.
   Apropå Medarbetarn.

   Radera
  10. @#47

   Det som jag saknar i debatten är konsekvenserna av att gå "Finland in" (vad nu det innebär) då lågkonjunktur i väst = döda barn i Afrika. Lockdowns kanske ger gamlingar i väst några år extra men priset är eventuellt hela livet för barn i U-länder. Men till skillnad från mormor så är ju Afrika-barnen bara statistik för oss i Sverige ändå...

   Radera
 3. Jag skrev till FHM för nåt halvår sedan och bad om ursäkt och bad dom hälsa tegnell att han var en hjälte.

  Tillhörde dom som var sura i början och skrev av mig på deras twitter och liknande.

  Nu är detta snart över, de länder som tar bort alla restriktioner först kommer klara sig.

  De som har restriktioner längst kommer skicka sina länder i extrema lågkonjunkturer.

  Alla kommer att tävla om att öppna upp mest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var fint av dig, vill jag helt okarakteristiskt säga utan baktanke eller ironi.

   Radera
  2. J >> Bra gjort! Det är väldigt synd att regeringen from vintern 2021 sabbar hans eftermäle. Han hade gärna fått diktera rakt av (med stöd av Carlsson) hur vi fortsatt skulle ha bemött viruset. KTW verkar tyvärr inte kunna stå emot populisterna nämnvärt. Gissar att hon tagit sina strider - för hon är smart och säkerligen tuff, men alltid svårare att vara ny på jobbet och Game of Corons är antagligen brutalt i toppen.

   Radera
  3. Bra förebild, jag borde också skriva dit med samma budskap.

   Radera

  4. Synd bara att strategin som Tegnell förespråkade ledde till onödigt många dödsfall. Vore bättre att ha tagit i med hårdhandskarna första månaderna för att sedan börja lätta upp när världen lärt sig mer om sjukdomen och hur den skall behandlas på bästa sätt.

   Radera
  5. Bloggaren har just visat att ta i med hårda handskar inte har hjälpt ett dyft.

   ’Hårda’ åtgärder är så diffust att jag väljer att tolka hårda som ’ånhestdämpande’

   Radera
  6. Tistel, tillbaka till skolbänken och repetera formeln för risk. Din definition är fel.

   Radera
  7. Minns att jag sett enfrågetänkare som målat ut FoHM vetenskapligt framtagna pandemiplaner som ett experiment.

   Själva ivrande restriktioner in absurdum.

   Vad är det egentligen som är ett experiment? Jag tror det är att sätta flockimmuniteten på paus/semipaus för ett antal virus där vissa är klart farligare för barn och i övrigt hälsosamma individer än corona.

   Vi har inte facit på den här pandemin förrän den förlorade jämlikheten i immuniteten är tillbaks i hyfsat normala nivåer.

   Jag gissar att det kan dröja länge för länder som ex. Österrike. Vissa länder har ju knappt påbörjat resan med corona. Där talar vi nog om ett halvt decennium till normalitet om de öppnar upp idag.

   Radera
  8. Att likna Tegnell vid den nazistiska forskaren och läkaren Mengele är tammefan det osmakligaste jag har sett på länge. Har du ingen som helst respekt för nazismens offer eller är du bara dum i huvudet?

   Radera
  9. Nä, Tistel ska bort från vitlistan. Hen saknar impulskontroll och är otrevlig.

   Radera
  10. Mopongo jag förstår helt hur du känner men Tistel är sjuk.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Pratade med kollegor i Australien i morse och politikerna där har en hel del pudlande framför sig för de extrema nedstängingar som kommit titt som tätt. Folk börjar förstå att det kanske var lite förhastat och kostat mer än det smakat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är läge för Putin att putta på alla oss "normala" tyckare, så att sjutspetsarna, bråkmakarna, känner vinden i ryggen och startar lite trevliga upplopp i nåt lämpligt område i Sverige. För kritiken mot restriktionerna är i stora delar befogad. Speciellt vaccinationspassens effekt är ytterst tveksam va?

   Radera
 5. Restriktionerna berör även de som är vaccinerade. Undrar om viljan om att vaccionera sig kommer att påverkas av beslutet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad i allt detta gör att vi enar oss? Ovaccinerade som vaccinerade? Eller blir vi mer segregerade? Kommer ovaccinerade ens vilja ta dos 1 om passet bara gäller efter 2, 3, 4... doser? De hinner aldrig ikapp!

   Radera
  2. Det var inte så jag menade. Vad är syfte att vaccinera sig när man ändå inte får göra något? Lite extrem sagt.

   Radera
  3. Det stora syftet är väl att minska risken för allvarlig sjukdom hos dig själv (och kanske även andra)?

   Radera
  4. Inte helt säker på att alla tänker "minska risken för allvarlig sjukdom hos dig själv (och kanske även andra)" utan prioriterar sin egen upplevda frihet

   Radera
  5. Jag har fått anekdotiska uppgifter från IVA-personal att vaccinationsviljan ökar betydligt efter några dygn på IVA. Man kunde annars tänka sig att de obildade foliehattarna med visst fog skulle tänka sig att man är immun och fortsätta ta avstånd från vaccinet, men tydligen så är IVA en tankeväckande upplevelse för dessa.
   Samtidigt har man ju fått så mycket skit i sig på IVA så att några ml Bill Gates-picospioner kanske inte spelar någon roll.

   Radera
 6. Med dagens siffror över svårt sjuka, vårdade, döda etc så framstår snart covid som säsongsinfluensa. En tidsfråga innan vi överger denna hets och kommer tillbaka till normalitet. Läs Cantwells kolumn som exempel.

  SvaraRadera
 7. För att balansera lite, så är det värt att påpeka att vi dock är sämst i Norden när det gäller överdödligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktigt att vi är sämst på något, så det gäller att hitta något kriterium. Hoppas du inte blir bitter bara.

   Radera
  2. Ser inte att det har snappats upp i kommentarerna att en av skälen till ytterligare restriktioner var att vården (kommunal och regional) sedan en tid är hårt ansatt av influensa, vinterkräksjuka, RS-virus. Om / när pandemin är helt endemisk så kanske vi behöver införa restriktioner varje höst / vinter?

   Livet är farligt, man kommer inte ur det levande... Att det sedan finns strukturella och långtgående brister i hur vård planeras och genomförs i Sverige är inget man löser med restriktioner.

   Den tredje dosen blev min sista om det nu inte är så att det kommer ett normalt årsvaccin likt mot influensa. Kommer att ta mina chanser om så inte blir fallet.

   Radera
  3. Expressen skriver på det temat. Förr var det mer pengar som skulle göra köerna kortare i vården, nu är det att hålla folket isolerade och borta från vården som ska åstadkomma detta...

   Radera
  4. Säger inte att vi är sämst generellt, tycks ju ligga på medel ungefär i västeuropa, men kan vara relevant att jämföra med våra nordiska grannar också. Det är inte svartvitt. Varken sämst eller bäst.

   Radera
  5. Nej, vi ligger bättre än medel i Västeuropa. Även om vi räknar pytteländer som Island och Lichtenstein som länder.

   Radera
 8. Jag anser att vi helt bör byta linje, istället för att återinföra restriktioner som ju uppenbarligen inte hindrar överdödlighet eller spridning, borde vi helt sonika ljuga, antingen om vaccinets förträfflighet eller om hur få som dör. Slutsatsen jag drar efter blogginlägget är att det verkar vara bäst för statistiken att fara med osanning, och med statistik kan man vinna alla argument.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet du att nuvarande restriktioner inte hjälper? Hur hade det sett ut utan dem?

   Radera
 9. Tycker nog att vi hade lika strikta åtgärder som alla andra, bara att vi var de vuxna i rummet och lät folk själva bedöma om de behövde göra viktiga saker som att handla på Systembolaget och liknande.

  SvaraRadera
 10. Med tanke på att den ackumulerade överdödligheten är drygt 2% för svenskfödda och ca 17% för utrikes födda så vore det underligt om Sverige skulle vara mindre drabbat än grannländerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårt segregerade Sverige.

   Radera
  2. Vad då? I andra länder är det nästan 100% utlandsfödda ;)

   Radera
 11. Att överdödligenheten har varit den sjunde lägsta inom EU, och inte värre.
  Vad kan det bero på?

  Kanske att folkhälsan genomsnittligt sett är mindre dålig än i många andra länder, samt att de största städerna inte är så stora?

  Munskydd på, borde nog dock ha rekommenderats från början i trängsel.

  Jag var sjuk för ungefär 2 år sedan, då jag befann mig utrikes. Det var två jobbiga nätter, men jag överlevde utan sjukhusvård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske måste förtydliga lite.
   Det bor nästan lika mycket folk i London, som i hela Sverige.

   Det är helt meningslöst att jämföra olika länders dödsfall per capita. Virus sprids mer där det är trängsel.

   Radera
 12. O.T.
  Nu kan vi även lägga till en global brist på glyfosfat på listan.

  https://news.agropages.com/News/NewsDetail---41466.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte det en god nyhet? :)

   Radera
  2. Tja,
   Om vi säger såhär?

   Vi kan tacka glyfosfat för lantbrukarnas möjlighet att producera så många billiga bulkvaror.

   Kemiska bekämpningsmedel kan i mycket jämföras med att ta droger för att orka hålla takten uppe.

   Så om vi säger såhär i stället?

   Amfetaminkranen som Xxx Xxxxx morsa hade försvann ganska plötsligt.

   Så nu orkar hon inte ligga ihop tillräckligt med pengar för att betala hyran.

   Radera
  3. Hört talas om brist på även ad-blue och magnesium. Kan bli ett spännande år. Produltion som stannar, transportsektorn som stannar och så ökade matpriser ihop med dyra el och drivmedelspriser. Blir ett ffinfin 2022. (glömde räntehöjningar och inflationen)

   Radera
 13. Så hur är den verkliga ryska statistiken? Och hur går det nu med omikron?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, omikron är väl inte ens en rysk bokstav?
   Epsilon däremot. εllеr?

   Radera
 14. I början av pesten gjordes i stort sett ingenting, när det var befogat med rejäla restriktioner, för att ge vården tid och för att vi skulle hinna påbörja vaccinering av befolkningen.
  Idag, när huvuddelen av befolkningen är vaccinerad och dödstalen är förhållandevis låga, slår man till med storsläggan.
  Det politiska spelets outgrundliga vägar :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler sjuka nu. Vården går på knäna, tid behövs nu. Förstår att restriktioner införs. Lite mer för de ovaccinerade skulle behövas.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Allt tyder väl på att det inte spelar någon roll om man är vaccinerad eller inte.. det märkliga är att de fortfarande trycker på vaccinet som någon slags lösning..

   Radera
  3. https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/G3qVmQ/vi-later-vinterkraksjuka-inskranka-demokratin

   Så vården är inte lika belastad nu, som för ett år sedan.

   Radera
  4. Jo, minst lika belastad men nu inte bara av covid

   Radera
  5. Tistel du måste vara sjuk med ditt hat. Får du någon behandling?

   Danderyds sjukhus meddelade ikväll att de går upp i förstärkningsläge. Många andra sjukhus är i stabsläge. FHM är bekymrad.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Samtidigt som region sthlm gjorde ett överskott på närmare 6 miljarder förra året knäcks kapaciteten av ganska måttlig belastning alltså. Verkar inte som om de lärt sig ett skit av de senaste två årens händelser med andra ord.

   Radera
  7. Att sjukvården är i kris beror mer på att vi gått från åtta miljoner invånare till tio miljoner på en ganska kort period utan att vi byggt ut vården i samma takt.

   Försossningsvården är den avdelning som, utan tvekan, har det allra värst just nu.

   Därefter så har vårdcentralerna det ganska ansträngt.

   På vårdcentraler eller på vanliga förlossningsavdelningar så är personer med "förkylningssymptom" inte välkomna.

   Detta har alltså inget som helst samband med coronautbrottet att göra.

   Radera
  8. @Anders Rydén - förlåt mig men jag kan inte, "försossningsvården" är det S privata vårdinrättning på Bommersvik?

   Radera
  9. InGet sAmbAnD mEd cOrOnaUtBroTteT

   https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/12/okat-covid-tryck-pa-sjukvarden-oroar/

   Fem regioner har gått upp i stabsläge, och fyra regioner har rapporterat betydande påverkan till följd av covid-19. 18 av 21 regioner bedömer att det kommer bli försämringar på kort sikt, och 19 bedömer att det blir försämringar på längre sikt.

   Läkartidningen i december, där man tar upp socialstyrelsens rekommendationer om att den gräns socialstyrelsen anger för "god beredskap" är nådd. I Skåne har antalet patienter på IVA med Covid fördubblats sedan det skrevs. Tror ni fortfarande man följer socialstyrelsens riktlinjer om god beredskap?

   Men näe dEt hAr iNgEt mEd cOrOnA aTt gÖra

   Radera
  10. Ytterligare en artikel, ytterst färsk.

   https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2022/01/anstrangt-lage-nar-fler-laggs-in-och-smittspridningen-okar/

   Radera
  11. @Ben,
   Skärp dig.

   "Både smittspridningen och antalet patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård ökar på flera håll i landet. I Västra Götaland har antalet inneliggande covidpatienter ökat med över 50 stycken på mindre än en vecka."

   Hur många sjukhus finns det i Västra Götaland?
   Är det åtta stycken?

   Sen lite längre ner i artikeln står det att i hela landet vårdas 121 personer med covid på intensivplatser.

   Antingen är det löjligt eller så visar det att vi har en skitdålig allmän beredskap inom sjukvården.

   Radera
  12. @Ben,

   Okej, från samma tidning angående god beredskap ifrån din första länk.

   "Intensivvården har en ledig kapacitet på 21 procent. Socialstyrelsen har bedömt att det är rimligt att ha minst 20 procent ledig kapacitet för att ha en god beredskap."

   Så det kan väl knappast vara kris ifall god beredskap fortsatt finns kvar?

   Radera
  13. Varför ska jag skärpa mig? Var har jag fel?

   Den första artikeln är skriven 9 december, har antalet inläggningar ökat eller minskat sen dess?

   Rubriken på ena artikeln är BOKSTAVLIGEN Ansträngt läge när fler läggs in och smittspridningen ökar. Samtidigt skriver du:

   Detta har alltså inget som helst samband med coronautbrottet att göra.

   Står du fortfarande bakom den formuleringen och förväntar du dig då att vi ska tro på dig istället för på Läkartidningen?

   Radera
  14. Anders,

   Vi har mycket riktigt ’skitdålig’ allmän beredskap i sjukvården.

   Vi har minst antal vårdplatser och IVA-platser per capita i EU. För detta betalar vi mest per capita.

   Vårdplats är inte ett rum med säng utan säg 1/8 av ett vårdteam med usk, ssk, läkare.

   Näsan är knappt över vattenytan i säg april utan farsoter. Därför är nu C19+ influensa+RS+halkolyckor+skidolyckor+vinterkräksjuka+allt det gamla vanliga på väg att knäcka vården. Flera stora regioner stänger nu för andra gången mottagningar för att förflytta personal till C19-vården.

   Någon skrev om krisavtalen. Arbetsgivaren har långtgående möjligheter att beordra personal att stanna kvar för nytt pass, återkalla semester samt förflytta personal fritt inom hela regionen så krisavtalen är mest ett sätt att kompensera personalen ekonomiskt, varför man såklart undviker dessa in i det längsta.

   Radera
  15. @Ben,

   I din första länk:
   "Smittspridningen ökar fortsatt i Sverige, om än från en låg nivå. Även behovet av sjukvård ökar. Enligt de senaste siffrorna vårdas 350 personer på en vanlig vårdavdelning. Det är en ökning med 64 personer sedan förra veckan. 56 personer med covid-19 vårdas på Iva, vilket är en ökning med 13 personer."

   Om detta nu är siffrorna för hela riket så är jag mer orolig över sjukvårdens allmänna beredskap.

   Alltså "ansträngt läge" snälla du måste skämta med mig.

   Radera
  16. @Medarbetaren,

   Jo jag vet.
   Jag jobbar nämligen på ett av landets centrallasarett.

   Jag ser dagligen på nästintill varje vårdavdelning flera vårdrum som hjälpligt är ombyggda till administrativ personal.

   Bara IVA här på sjukhuset har gjort om tre rum till administrativ personal.
   Ytterligare ett rum här är mest bara ett förråd för gamla vårdsängar.

   Radera
  17. @Anders Rydén:

   Ja, om ditt bästa argument är att Läkartidningen skämtar tror jag inte jag behöver framlägga några motargument faktiskt utan låta dig skämma ut dig på egen hand.

   Radera
  18. Anders,

   Det är en stark och tydlig bild av ett av grundproblemen du beskriver, ’patientsalar’ töms på patienter och kompetens och fylls på av epidemiskt mångfaldigande ’administratörer’.

   Radera
  19. Ja, nån ska ju ta hand om fakturorna från alla konsulter som moderaterna ger bort till sina kusiner, äkta män osv.

   Radera
  20. Problemet är väl riktningen på smittspridningen. Om vi om ett par veckor har 5 ggr så många smittade som idag, så finns ju risken att de lediga IVA-platserna snabbt intecknas. Kolla på USA, som ligger lite före i denna våg. Diskutera i små grupper hur man ska hantera risken.

   Radera
  21. Region Stockholm är i alla fall fullt förberedda, de gick ju t o m 6 miljarder i överskott så de måste ju ha köpt alla sjukhussängar och respiratorer de behöver och ändå fått pengar över. Right? Right?

   Radera
  22. @Ben,

   Alltså, en ökning med 64 personer på vanliga avdelningar och 13 personer på IVA och vår sjukvård går på knäna?

   Ett citat från exakt den artikeln du länkade till.

   Jag tycker allt vi i stället borde fråga oss "vad fan får vi för pengarna?"

   Radera
  23. @ medarbetarn var har du fått att sverige skulle lägga mest i Europa per capita på sjukvård ifrån? Eller bara hittar du på och hoppas att ingen ska syna din bluff?

   Radera
  24. @Anders Rydén: Jag ser inte att du har nån invändning i sak, men upplysningsvis får du världens dyraste sjukhus per kvadratmeter, moderatpolitiker som tar in sina släktingar som konsulter och proffsig personal som säger upp sig medan moderaterna skyller på "proffsdemonstranter" när de demonstrerar.

   Radera
  25. @Mopongo

   https://www.oecd-ilibrary.org/sites/154e8143-en/index.html?itemId=/content/component/154e8143-en

   Sverige ligger relativt högt men absolut inte "högst i europa". Det roliga är att amerikanerna med sin fallande medellivslängd och sin privatiseringsiver ligger skyhögt över alla andra trots att amerikaner inte direkt, he he, är kända för sin goda hälsa.

   Radera
  26. @Ben,

   Eh, va!

   Vilket sjukhus syftar du på är det MAS?

   Radera
  27. MAs finns inte längre, det slogs samman för många år sen och heter numera SUS-Malmö, "Skånes Universitetssjukhus Malmö".

   Men nej, jag syftar givetvis på nya Karolinska, detta NPM-underverk.

   Radera
  28. Världens 13:e dyraste byggnad, Bellagio och nåt arabiskt skrytbygge i Mecka är dyrare i alla fall:

   https://omni.se/nks-upp-pa-lista-over-varldens-dyraste-byggnader/a/rL8Bmw

   Radera
  29. @mopomgo

   https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20200331-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2Fhome%3F

   Radera
 15. För övrigt, skulle det hjälpa att rekommendera alla att ta in städhjälp? :p

  SvaraRadera
 16. Helt O.T. men det mesta hänger ju ihop i en modern värld. Vad händer med en pensionerad civilist i ett hus på landet (kustnära) om en stormakt får för sig att ta över, helt eller delvis. Och ffa, hur varnas denna pensionär? Är det via Hesa Fredrik som inte hörs där jag bor eller måste jag lyssna på P4, det gör jag inte frekvent. Eller är det de första detonationerna som blir tecknet på att det inte står rätt till? Läser "Midvintermörker" för andra gången. Bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I boken blev civilister evakuerade i en del bostadsområden på Gotland men min fråga avser innan det kan bli möjligt och det kan man väl inte räkna med överallt?

   Radera
  2. Läser mina frågor och inser att svaren kanske finns i frågorna...

   Radera
  3. Mörkret faller plötsligt. Internet tystnar. Jetflyg på låg höjd.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Ljudbangar hörs från de lågflygande innan mer avlägsna explosioner.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. I gamla Om kriget o krisen kommer så fanns en bild på en (glass?)bil med högtalarutropp. Kan bunkra glass också!

   Radera
  6. Inte bra att bo enskilt på landet i händelse av ofred. Möjligen för att undvika den jättecoola bomben, men för allt annat är det kasst. Typ: i skogen kan ingen höra dig skrika...

   Radera
 17. Om staten hinner, så skickas det väl ut massmeddelande via sms?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, visste inte att den möjligheten fanns på agendan. SMS fanns då Midvintermörker skrevs men finns inte beskrivet i boken. D<ock handlade ju inte boken om det civila Sverige under attack. Det vore intressant med den vinklingen också. Vad händer, hur drabbas man, vad kan man göra - bjuda på Vodka, grovt rågbröd och se glad ut?

   Radera
  2. Det borde vara tillräckligt intressant för att starta en egen tråd i ämnet. Kanske har gjorts tidigare men är nog värt att göra igen.

   Radera
  3. Pensionären: Ta vodkan själv och försök bli glad.

   Radera
  4. Mobilnäten hårt belastade, men sms kan nå fram. Bjud på vodka skicka sedan sms med viss info till anhörig. Tänk på att FI kan tänkas läsa sms. Men info kan möjligen hjälpa Sverige.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Aha, fienden skjuter inte glada fyllerister. Glömde saltgurkan i mutpaketet.

   Radera
  6. På tal om SMS så har väl de lede fi från början släckt hela mobilnätet.

   Radera
  7. Svårare att släcka alla mobilnät, men visst. Lätt att snabbt släcka hela elnätet. Fi släcker nog elen som prio. Alla samtal på internet om detta gör telefonin svår, men sms kan fungera med fördröjning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. @Nanotec, nja svårt och svårt. Det är inte särskilt svårt att slå ut mobilnäten för en motiverad motståndare som har fördelen av att starta innan vi är medvetna om vad som händer. Dessutom är kommunikation säkerligen ett prioriterat mål.

   Radera
  9. Brasklapp visst kan alla mobilnät slås ut men det kräver nog betydligt fler operatörer. Finns mycket reserv för mobilnäten och elnätet kräver få möjligen en enda med rätt kunskap och en del förberedelser med sprängladdningar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. @Nanotec, berätta mer! Var menar du att reserven finns för mobilnäten, tänker du på dieselgeneratorer i de enskilda basstationerna så finns det långt ifrån i alla och om du tror att mobiloperatörerna har enorma reservanläggningar med corenät så kan du tänka om. Backup ja, men kolla runt lite på vilken kapacitet grejerna körs idag så räcker det med att sänka en komponent så har du sänk kapaciteten rejält och att göra en planerad attack som slår ut våra 4 (som egentligen är typ 2 nät) nät kräver inte jättemånga operatörer (jag antar att du menar operatörer i termen militära operatörer såsom i "operational capable" soldater). Dessutom behöver du inte slå ut speciellt mycket innan 80-80% av Sveriges befolkning inte kan kommunicera mobilt längre då vi klumpat ihop oss!

   Mobilnäten är signifikant sämre skyddade än du tror, avseende den punkten kan du lita på mig.

   Radera
  11. Brasklapp jag tror du övertolkar vad jag skrivit. Vad jag menar är att det finns batterier vad jag vet på en del basstationer och åtminstone Telia har en del resurser djupt ner i grottor. Jag vet att kapaciteten sänks lätt, men just sms bör klara lite mer än telefonsamtal. Visserligen ett tag sedan jag jobbade på Telia, men förmodar att alla resurserna inte är skrotade.

   Elnätet är känsligare en operatör kan slå ut det med någon veckas förberedelse. Vi kan granska snabbt få upp en del ödrift men initialt är det bara där reservkraft finns som vi har el, som sjukhus och en del tele.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 18. Jag känner en viss tillförsikt när det gäller Sveriges militära försvar. Har haft förmånen att närvara och se hur väl försvarsarbetet utförts på de flesta viktiga områden. Detta var innan Försvaret nedrustades men vi är tillbaka till god försvarsförmåga nu, har jag förstått. Och upprustningen fortgår. Gott så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, Vad gäller civilbefolkningen vet vi inte hur de ska klara sig, ffa i vinter och kyla. Skaffa förråd för 10-30 dagar, men hur drabbas man, hur ska ev fi bemötas, vad händer med ekonomin, lån bostad osv.

   Radera
 19. Ja, det blir att gå till sängs med alla dessa funderingar i skallen. Har preppat efter alla konstens regler. Så mycket mer kan man inte göra.

  SvaraRadera
 20. Diskussioner om corona känns jävligt 2020.

  SvaraRadera
 21. Här hade jag tänkt bemöta ogräset från Petrograd, och så har han smitit!
  Ja ja, får väl jaga annan ohyra i stället (tomtar på loftet) :) (möss)

  SvaraRadera
 22. Varför inte istället sätta rubriken såhär?
  Snart två år med pandemin - summering av överdödligheten - Sverige har högst överdödlighet i Norden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige har högst dödlighet i Sverige!

   Radera
 23. Föredömligt väl balanserad artikel med text, illustrationer och hänvisning till ytterligare statistik i ämnet.

  Samt bekräftar därmed min sedan tidigare redovisade ståndpunkt att Regeringen och FHM m.fl. fortsatt har mitt fulla förtroende.

  SvaraRadera