Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-11 12:57

Sexton procent besparing på elpriset via timtaxa i december - 167 öre per kWh - sparad solkraft betalade sig med 182 öre per kWh

Slutligen fick jag nu elfakturan för december månad, med de högsta elpriserna någonsin i modern tid. Besparingen att köra timtaxa mot rörligt elpris blev sexton procent och priset ex moms blev 167 öre per kWh i jämförelse med Vattenfalls 199 öre. Den solkraft som sparats från i somras som vatten i kraftverksreservoarerna via Södra Els/Jämtkrafts Dela vattnet betalade sig med 182 öre per kWh ex moms. En slutsats är också att ju högre elpris desto mindre sparar man procentuellt på timdebitering.
Elpriser Vattenfall rörligt vs bloggarens timmätning via Södra El 
Besparingen föll alltså till 16.2%, något bättre än i augusti. Vad man kan se är att besparingarna procentuellt sett var större vid lägre elpriser, medan de var lägre högre elpriser som september, november och december. Dock var augusti likartad, och egentligen är det inte så stora skillnader, t ex 21.1% i juli mot 19.6% i november. Snarare är det nog profilen på de höga priserna som avgör - under de svinhöga priserna i december var det ofta höga priser hela dagen och inte bara morgon och kväll, vilket kan påverka möjligheten att styra förbrukningen. 

Rekordbesparingarna procentuellt från oktober sticker dock ut.

I rena kronor inklusive moms innebar besparingen med timdebeteringen 1 083:- SEK i december då elförbrukningen landade på 2 675 kWh.

Solkraften som sparats som vatten i vattenkraftsreservoarer och togs ut i december betingade ett pris om 182 öre ex moms. Detta innebär en avkastning på skattejusterade ca 20% på solcellsinstallationen om samtlig el skulle säljas till detta pris, samt skattereduktionen på 60 öre, och motsvarar alltså att jag hade fått 20% i ränta före skatt på ett bankkonto.

Totalt blev räkningen 5 250:- SEK och den väntade dryga dubblingen av räkningen från november, som låg på 2 334:- SEK.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. 12,5% sparade jag. Oautomatiserat. Egentligen ovärt om man räknar i pengar, men känns bra att flytta förbrukningen.

  SvaraRadera
 2. Så under 2 kr per kWh i december! Det är ungefär vad jag betalar i icke-kristider (mindre än 8000 kWh, E.on, SE3).

  SvaraRadera
 3. Låste på 50 öre I augusti 2021, helt ok besparing:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet du ju först när det avtalet går ut :)
   Men visst fan är det en bra deal, snygg timing!

   Radera
  2. Jag för tacka bloggaren som varnade för vad som skulle kunna hända. Får se hur priset är i augusti 2024 när avtalet går ut.

   Radera
  3. 50 öre är ju helt ok på vintern. Är det rörliga priset 25 öre på sommaren så spelar det mindre roll då förbrukningen är låg.

   Radera
 4. Jag fattar att du tycker det här är kul men jag kan inte undgå att känna att istället för ”två hål i väggen” sitter vi alla och tänker hur vi kan konsumera mindre el eller effektivisera hemma.

  Så kallt och regnigt vi har det 8-9 månader om året borde det vara lag på 25 grader i varje hem för nån tusing.

  SvaraRadera
 5. Nu rasar artiklarna in gammel media...

  SvaraRadera
 6. Låste på 65 öre i 3 år från årsskiftet. Inte fantastiskt men bara gått back en dag so far.
  Men brukar pricka fel. ;)
  På vår, sommar, höst tar solcellerna och avlastar ändå.

  SvaraRadera
 7. Ser aldrig att ni räknar av investeringskostnaderna för de olika anläggningarna åtminstone 10%/år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anläggningar? Som solceller?

   Radera
 8. Finns det andra sätt att få återbäring?

  Vattenfall, kommunerna och industrin äger 62% av den svenska energiproduktionen (41%, 13% och 8%) enligt energiforetagen.se. SVK är ägt av svenska staten. Dessas intäkter tillfaller i någon mån invånare i Sverige.

  Fortum äger 30% av svensk produktion (och den mesta av den finska kärnkraften har jag för mig). Direktavkastar i dagsläget 4.41%. Hmmmm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det fler producenter som är noterade (förutom Uniper som i stort sett är ett dotterbolag till Fortum)?

   Radera
 9. 42 öre/kWh, fast avtal ytterligare 1 år. Njuter!!!

  SvaraRadera
 10. Spontant känns det som mycket jobb för att spara 16% men ändå positivt att det är lägre

  SvaraRadera
 11. Hur stor var besparingen efter justering till av förbrukning till nattetid?

  SvaraRadera
 12. Efter att HA-automatiserat & flyttat förbrukning av elpatron, värmepump i garaget samt vv-beredare till billiga timmar har jag lyckats komma ner 24% under medelpriset. Värme i hönshuset samt flickvän med elbil har dragit upp priset (jag laddar ofta min laddhybrid på eftermiddagen så att hennes elbil kan laddas över natten).

  SvaraRadera
 13. 1977 kWh till 128 öre/kWh före skatt och nätavgifter. (enkla elbolaget)

  SvaraRadera