Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-10 11:12

SEB: Allt fler hushåll tror på stigande bostadspriser - driftskostnaderna påverkar inte

SEB:s boprisindikator för januari visar att allt fler hushåll återigen tror på stigande bostadspriser. Att driftskostnaderna sticker i höjden via elpriset för framför allt villor verkar inte påverka. Priserna ska upp! Upp! UPP!
SEB Boprisindikator och Valueguards bostadsprisindex Sverige Data: SEB, Valueguard
Det är lätt att glömma bort gamla favoritämnen som bostadsblubban så här i elpristider, så vi avbryter väl ordinarie sändningar för lite bubbleinlägg.

Bostadspriserna generellt står på nya prisrekordnivåer och föll inte ens som säsongsmässigt vanligt under hösten. December brukar vara en av årets svagaste månader, men istället visade bostadspriserna generellt upp nya prisrekord.

Hushållens förväntningar på bostadspriserna stiger nu, precis som de brukar på våren när bostadspriserna också går som starkast. Att elpriserna kraftigt höjer driftskostnaderna för främst villor (även med värmepumpar) verkar inte påverka hushållens tro, utan bostadspriserna ska upp.

Och bostadspriserna går dit hushållen tror att de ska gå, trots allt drivs de främst av psykologi. Inte ens elpriser som stigit flera hundra procent kan ändra detta.

Så räkna med nya bostadsprisrekord nu i januari, som ofta är årets starkaste månad för bostadspriserna.

Detta är trots att hushållen tror att reporäntan ska höjas från nuvarande 0.00% till i snitt 0.61% det kommande året, så tron på stigande bostadspriser inkluderar rätt saftiga räntehöjningar. Allt fler har dock låst sin ränta och 34% har nu fast ränta på bolånen medan 21% enbart har rörlig och 15% en kombination. 27% har inte lån bland enkätens respondenter och övriga vet ej.

Mest positiva till bostadspriserna är man i Västra Götaland.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. En del brukar ju påstå att vid börsnedgångar ryker många kontantinsatser och folk känner sig fattiga. Då bör även det omvända stämma d.v.s. att vid börsuppgång bör det vara enklare att köpa på sig dyrare bostäder. Nästan alla par jag känner har sparat minst 25 tusen i månaden senaste 1-2 åren så cash finns ju om man nu avser att använda sitt egna kapital och inte bankens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att de har 300-600 k mer på kontot pga börs/kryptouppgången?

   Tyvärr ser inte Sverige ut så. De flesta har inga besparingar att tala om och lönen/bidraget är i princip slut innan nästa månadsutbetalning.

   Radera
  2. @Östergren: Jag menar att om man sparat 25 tusen i månaden i 2 år har man 600 000 kr mer på kontot och har man sparat det på börsen har man ännu mer. Det framkom ju i undersökningen här att en hel del hade gjort tvåsiffriga procentuella uppgångar bara senaste året. Jag gissar på att dom har mer än 100kSEK på börsen i alla fall. 100k är en struntsumma nu för tiden. Det sparar man ihop på 3-4 månader.

   Radera
  3. Goofy.
   Fattar att det ser ut så för dig och din bekantskapskrets. Ni är dock inte medelSvenssons utan snarare miniMusks.

   Radera
  4. Tror att det är så för dig och dina vänner med. Du är troligtvis mer förmögen än mig och mina vänner så ni är väl därmed storMusks. Många tenderar att tro att ens egna ekonomi är god medan man är orolig för andras.

   Radera
  5. Goofy, då tror du fel.
   Arbetar som personlig assistent och får ut cirka 17 k i månaden.

   Radera
  6. Östergren, Har för mig att du sagt att du är ekonom? Tur att du inte är ung då. Då hade du inte haft råd med 180 m2 villan och sommarhus.

   Radera
  7. @Goofy, Jag känner ingen som säger att det är lite knöligt med den privata ekonomin. Det är inget som pratas om eller läggs ut på instagram. Kan det vara så att din bekantskapskrets kanske överdriver sitt månadssparande?

   I Sverige har vi en tradition av att inte prata om våran privatekonomi (tex lön). Det är bra för det skapar endast hets och vi har tillräckligt med hets på matbilder, renoveringar, lyckliga bebisar etc.

   Så är du säker på att dina kompisar som spara 25 SEK i månaden inte är inne i instagramloopen.

   Radera
  8. @T: Umgås inte så mycket med etniska svenskar. Övriga Europeer är inte kulturella copy/paste på etniska svenskar.

   Radera
  9. Jo, jag är ekonom och har två uppdrag inom föreningslivet.
   Det är inga problem att leva på 17 k och ha två hus, dock blir det inga 25 k kvar då jag inte är utbildad trollkonstnär.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Nej tydligen inte då trollkonstnärer verkar bo i HR (Häckner) ;-)

   Radera
  12. Skulle också bo i hyresrätt om jag flyttade till Berlin.

   Radera
  13. Inte kompis med Häckner så du får fråga honom när du ser honom i stan.
   Han alternerar mellan GBG och Berlin.

   Radera
  14. Då är det ingen ide att Fråga Häckner om hur du hade gjort som trollkonstnär.

   Radera
  15. Du får fråga Ingves, Powell eller valfri centralbank.
   De är nutidens trollkonstnärer.

   Radera
  16. Privatpersoners obetalda skulder i Sverige har aldrig varit så stort som i dag. På fem år har skulder kopplade till privatpersoner hos Kronofogden ökat med 15 miljarder och är nu uppe i 87 miljarder kronor.

   Det visar statistik som SVT Nyheter tagit del av.

   – Det är ett stort samhällsproblem, säger Cecilia Hegethorn Mogensen, biträdande rikskronofogde, till kanalen.

   Enligt henne har lättillgängliga lån förvärrat situationen som drygt 400 000 svenskar är försatta i.

   https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/kronofogden-rekordhogt-skuldberg

   Radera
  17. Östergren:det är väl ungefär lika många som inte ekonomiskt klarar att casha när en vitvara behöver bytas som har en mille på banken?

   Radera
  18. fri, det är nog hyfsat nära sanningen.

   Radera
 2. Kom ihåg att majoriteten/största gruppen alltid har fel till slut.

  SvaraRadera
 3. Hoppade man över 2019? xD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ändrade tillvägagångssätt från telefon -> webb tydligen.

   Radera
  2. Ah... Ser nu att det var historik rätt långt tillbaka... Never mind.

   Radera
 4. Svårt att se att det finns så mycket mer på uppsidan. "Nu har man säkert fel"
  Bollen är i rullning vad gäller inflationen. Nu kan inte riksbankerna snacka ner det längre. Mycket kommer att bli dyrare och löneökningarna kommer knappast att hänga på.

  SvaraRadera
 5. "Så räkna med nya bostadsprisrekord nu i januari, som ofta är årets starkaste månad för bostadspriserna."

  Bostadspriserna var ner i december så jag tror inte det blir något nytt ATH i januari.

  SvaraRadera
 6. Luften har gått ir bostadsmarknaden för denna gång.

  Dåliga nyheter kommer avlösa varandra under våren.

  Höjda bolåneräntor kommer vare sig man vill eller inte börja dämpa köpviljan rätt snart.

  Mina två cent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några räntepunkter hit och dit lär ju inte spela så stor roll för marknaden när energipriser av den här kalibern inte ruckar prisförväntningarna.

   Folk verkar som tidigare nämnt stenrika efter att ha sparat på diverse nöjen under pandemin. Samt att hemarbete och restriktioner precis blev aktuellt igen.

   Radera
  2. Några större uppgångar i storstadsområdena blir det nog inte. Kanske blir en sättning på -10% i Europas New York, Stockholm. We´ll see.

   Radera
  3. Villamarknaderna lite här och var har i och för sig en del luft i sig men för bostadsmarknaden i stort, och särskilt större lägenheter, ser jag minimal nedsida på i år.

   Folk vet ju knappt vad de har för ränta nuförtiden. Energipriserna är lite mer "in your face".

   Radera
  4. 90
   Det är ungefär lika minimal nedsida som det är gällande Nasdaq 100.

   Radera
  5. På tal om nedsida fortsätter US 10Y upp till 1.77 procent vilket sänker värdet på aktier, obligationer, krypto och fastigheter.

   Radera
  6. Då kanske den svenska tioåringen kommer upp till samma nivå som förra året i Februari då bostadsprisutvecklingen drog igång på riktigt :O

   Radera
  7. Håll koll på 2Y samt 5Y svensk bostadsobligation.

   Radera
  8. Blir intressant att se de närmsta åren när rädslor och panik börjar sprida ut sig. Många som aldrig upplevt detta. Inflation och räntor upp och en eventuell börs som sjunker? Den faktorn som kommer att hålla emot är väl ändå att det finns efterfrågan på varor och tjänster i världen. Talar ju ändå för företagen.

   Radera
  9. Nils.

   Hyfsad studs i Nasdaq 100 igår som gick 2.96% från dagslägsta.
   US 10 Y var uppe i 1.808% vilket skrämde aktiemarknaden.
   Betydligt lugnare nu med US 10 Y på 1.757%.

   Radera
 7. sebgroup.com/sv/press/nyheter/2022/seb-hojer-priser-till-foljd-av-nya-riskskatten

  "Riskskatten omfattar nio banker och kreditinstitut och ska inbringa 5 miljarder kronor till statskassan under 2022 och därefter 6 miljarder kronor årligen...Bland annat kommer listräntorna på bolån att justeras upp med 0,05 procentenheter till följd av riskskatten, och för längre bindningstider leder stigande marknadsräntor till ytterligare höjningar."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen är också en framtida E-krona ett hot för bankerna. En E-krona som inte kommer att kunna stoppas då redan Kina har det och att USA och alla andra är på gång.

   Radera
 8. Icke öronmärkta skatter. Högst betänkligt agerande att införa detta på folket.

  SvaraRadera