Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-12 13:15

S-regeringen agerar i panik över elpriserna och energikrisen

Det är med morgonens mycket förvirrade och stressade presskonferens med oklara besked och ofärdiga förslag tydligt att den socialdemokratiska enpartiregeringen nu uppträder i panik över elpriserna och energikrisen. Man reagerar istället för att agera proaktivt, men så har man fått sju års allvarlig och medvetet avsiktligt för Sverige destruktiv energipolitik i knät.
The first rule of the socialdemokratisk energipolitik is you don't talk about the kärnkraften
The second rule of the socialdemokratisk energipolitik is you don't talk about the kärnkraften
Först tar vi en genomgång av Sveriges och socialdemokraternas aktuella energipolitik i tio punkter:

1. Att lägga ner sex kärnkraftsreaktorer höjer inte elpriset
2. Att bygga ny planerbar kärnkraft sänker inte elpriset
3. Att bygga mer oplanerbar vindkraft sänker elpriset
4. Att bygga mer kraftvärme, som ger som mest el när det är som kallast, sänker inte elpriset, så den införde S straffskatter på
5. Om en kärnreaktor snabbstoppas höjs elpriset, fast att lägga ner kärnkraftreaktorer höjer inte elpriset (se 1.)
6. Om det slutar blåsa och vindkraften slutar ge energi höjs inte elpriset
7. Om elpriset höjs är det Rysslands fel, utom om en kärnreaktor snabbstoppas (5.), då är det oppositionens fel, fast stoppad kärnkraft inte höjer elpriset (1.)
8. Istället för att ta bort straffskatten på kraftvärme ger S pengarna i vintertida elpriskompensation till välbeställda villaägare med pool, elbil, spabad och och välisolerade hus med fullhöjds fönster i det ljusa och fräscha vardagsrummet och som genom en solkraftanläggning för 200 000:- sommartid inte betalar ett öre för elen halva året.
9. Att sänka eller tillfälligt slopa skatten på el är komplicerat enligt dagens presskonferens, men att ordna ett stödsystem där man omvägen via elnätbolagen betalar ut stöden till villaägare är inte komplicerat.
10. Höga elpriser på kontinenten beror på att man lagt ner kärnkraften och byggt vindkraft, vilket tvingat Kontinentaleuropa att bli beroende av rysk fossilgas, men om vi lägger ner kärnkraften och bygger vindkraft i Sverige så sjunker elpriserna, till skillnad mot i övriga Europa.

Ovanstående summerar väl läget och kompetensnivån inom svensk energipolitik rätt väl.

Morgonens presskonferens hölls redan 0815, dvs mycket tidigt. Den var så stressad att det rent av stod siffror istället för datum i presentationen, som inte dubbelkollats. De två ministrarna svamlade och presenterade ett mycket luddigt förslag, som sedan motsades av faktiskt pressmeddelande, där det också framgår att man inte vet hur elpriskompensationen ska utformas:
"Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen."

Ska villägaren med låst elpris på 40 öre få 1:- SEK i kompensation per kWh i sitt välisolerade hus för att värma poolen och ladda Teslan inköpt för en miljon kronor, medan faster Agda, 85, i sin dåligt isolerade 30-talsvilla på släktens gamla jordbruksfastighet inte ska få ett öre eftersom det är en kommersiell fastighet och inte en villafastighet? Ska den som betalar elräkningen om 5000:- för december månad för sitt bostadsrättsradhus från 70-talet inte få något stöd, eftersom det inte är en villafastighet, för tydligen ska detta vara kopplat till villor, och vad som är villor hittar man i fastighetsregistret.

Och hur länge ska ensamstående mamman Mia, 33, med sina tre barn med bokstavsdiagnoser, samtidigt som hon blivit smittad i Covid via sitt jobb som undersköterska, i villan på landet, som hon hyr av moderaten Bertil, 55, utan tillgång till kollektivtrafik behöva vänta på att få pengarna?

Nej, vad som händer är att Socialdemokraterna nu har fullständig panik över att som ensamt regeringsparti fått sju år av energipolitik dikterad av Miljöpartiet dumpad i knät och det enda de kan få fram är att ge bidrag till de värst drabbade hushållen, bidrag som sannolikt kommer ha en massa undantag där olika individer faller mellan.

Man klarar inte av att agera proaktivt och inser nu att om man sätter spaden i marken idag tar det minst tio år att komma till rätta med problemen (att riva något går fort, att bygga nytt är långsamt), samtidigt som det nu är åtta månader till valet. Sällan har man sett så uppenbart valoomph som att den oklara elpriskompensationen först ska betalas ut senare, dvs närmare valdagen.

Situationen har varit helt förutsägbar, och vi är - precis som inom försvarsfrågor - många som i åratal varnat för den kommande energikrisen, men socialdemokraterna klarar aldrig av att agera proaktivt. Istället agerar man i panik, och då blir det som det blir.

Dåligt, oklart och löser inga problem.

Och du, bidragen och elpriskompensationen, det är dina pengar, inte statens. Det är du som skattebetalare som betalat in dem. Så var inte tacksam för att S vill ge tillbaka en del av dina pengar till dig (och en del av grannens pengar, förstås, för hon bor i lägenhet och du i villa, så hon får betala för dig).

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

176 kommentarer:

 1. Det löser visst problem. Valtaktiska sådana...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att ge folket bidrag så dom har råd att betala skatt, ironin i det…

   Radera
 2. Underbart bra sammanställning.
  Påvisar tydligt vad som styr landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Logiken stämmer tyvärr i Cornus uppräkning för syftet är inte att ge lågt elpris utan att sälja el med så hög marginal som möjligt utan något som helst samhällsansvar hos kraftproducenterna. Det är den egentliga frågan som politikerna borde svara på, speciellt eftersom det varit ett vänsterstyre snart i 8 år och de borde värna medborgarna framför kapitalet.

   Radera
 3. Yepp, allt går enligt min plan. Jag är villig att offra pengar på höga elräkningar för nöjet att bo i ett land med fungerande och miljövändlig energiförsörjning (= kärnkraft). Nu visar det sig att jag tydligen inte ens behöver offra pengar eftersom Sune i lägenheten betalar elen åt mig. Life is good.

  Dessa åtgärder kommer att få opinionen att svänga mot kärnkraft till och med ännu snabbare än jag hade trott. Att det uppkomna läget är ett gigantiskt finger i ansiktet på MP ser jag som en bonus.

  SvaraRadera
 4. Jag lägger ett inlägg jag gjorde på FB här också.
  "Varför skall vi som sparar och gnetar, för att minimera vår elförbrukning straffas?
  Att många av oss, dessutom har investerat hundratusentals kronor, för att sänka våra elförbrukningar, via solceller och andra lösningar, belönas inte heller.
  Det enda raka, är att sänka elskatten eller momsen för alla."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du inte förstått att i Socialdemokraternas Sverige så är det ingen fördel att gneta? Det är helt i linje med t ex politiken att höja skatt på ISK. Ansvarsfullhet bestraffas, så att vi kan bli trälar och röstboskap åt den jämlika Socialdemokratiska adeln.

   Radera
  2. Har du råd att investera hundratusentals kronor för att sänka din elförbrukning har du råd att inte få något bidrag när elen är svindyr. -Random sosse, kanske.

   Spara ska straffas, slösa ska belönas. Det är sedan gammalt.

   Radera
  3. Så är det inte för mig. Jag fick ärva mitt hus. Be3rgvärme i decemberg har jag 1800 kwh och 3 kr kwh och eon 1500 kr fast. Arbetslös , har inga pengar och får 5000 kr per månad. Ändå tvingar CSN mig att betala 500 kr per månad och skatten på huset är 5000 kr , kommunen vill ha 1500 per månad för soppor.

   Radera
  4. å andra sidan har du nog fått subventioner för dina solceller?

   Radera
  5. Solceller ger ingen vidare samhällsnytta. Bara anläggnincsägaren som drar nytta och alla andra får betala.

   Radera
  6. Kenneth.
   Damberg sa just på radio. Har man investerat i energisparande åtgärder så har du redan tjänat massor med pengar i vinter pga minskad förbrukning. Su du får känna dig nöjd med det!

   Radera
  7. Ligger en sanning i detta. Med risk att starta krig med Norrland, skulle mitt förslag vara att inte ta med SE 1 och 2 i detta, då deras elpriser inte påverkats speciellt mycket.

   Radera
  8. JH, som boende i Norrland så är jag benägen att hålla med dig

   Radera
 5. Skitbra blogginlägg.

  Jag är oroad att om vi får nu inga akuta åtgärder för att komma tillrätta med detta nu samtidigt som en längre plan uteblir, att då efter 5-7 år med med höga el- och drivmedelspriser så får vi ett nytt fattigsverige helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs både på europeisk liksom svensk nivå åtgärder.
   Förslag:
   Korttid (nu alltså, detta år, inte sen)
   Återstarta R2, man förverkliga det. Plus kanske rentav bygga några kraftverk till om man kan köpa någonstans? Eller bygga tillfälligt? Som då kan stå klart mellan 1-2 år. Allt detta i SE3 och SE4.

   Visst det kommer vara a) dyrt b) dyrt c)knorras ända till månen Men nu sitter vi här bokstavligen på pottkanten.

   Långtid: Bred politisk överenskommelse som har a)vettig energimix med kärnkraft och inte utgår från att alla magiskt skall flexa och leka på elbörsen varje dag. Utan från att det skall produceras tillräckligt med el för det elektrifierade samhället. Och som inte bygger på för mycket teknik som "skall utvecklas".

   På Europeisk nivå: Lite liknande, backa ett steg och återstarta de kärnkraftverk som stängdes nu vid nyår, sätt ett datum för stängning längre fram. Gör om, gör bättre. Sänder också signal i det pågående energikriget.

   Radera
  2. Finns såvitt jag vet en bred opinion mot kärnkraft i Tyskland t ex så det vore nog politiskt självmord att börja svänga nu. Men alla opinionsundersökningar är färskvara och naturligtvis extremt mycket så i ett sånt här läge.

   Radera
  3. Jo, du har rätt att den tyska opnionen har iaf hittils varit brett för nedstängning av kärnkraft.

   Radera
  4. @Ben Dover: Fel av dig, här har du din påstådda breda opinion mot kärnkraft:
   second-opinion.se/karnkraftsvandning-pa-gang-i-tyskland/

   Radera
  5. Ja, tydligen svänger det kanske nu vilket jag också var helt öppen för i min kommentar.

   Radera
  6. R2:an stängdes för typ 2år sedan och hade inom några år planerade renoveringar. Men R1:an som stängdes för ett år sedan var mer eller mindre klar för att köras till 2036 (uppgifter från hemligstämplat material).

   Dock har man redan använt riktigt starka medel i reaktorn, att den enligt utsago nu är skrot. Undra vem som drev på det skulle ske omgående.

   Radera
  7. Vem va det som glömde dammsugaren i O2an? Den som glömde ska få stryk. Låter som sabotage och om vederbörande va anti kärnkraft, kanske det borde ha klassats som terrordåd.

   Hur många miljöpartiklar har infiltrerat sig in på kärnkraftsanläggningarna?

   Radera
  8. @Hema, juste, menade R1 såklart.
   Jaså, det gick fort. Det är nästan suspekt.
   Men rent krasst, drift till hade varit rätt bra.
   Om reaktorn är nu oanvändbar...ja då är det rätt illa.

   Menar du att den som dammsög också inte hade kollats ifall det fanns kollektivavtal och att de inte hade ont uppsåt? ^^

   Radera
  9. Säpo kan inte kommentera..

   Radera
  10. Man måste förstå tyskarnas ovilja mot kärnkraft. Sannolikheten att Tyskland ska drabbas av en tsunami är ju överhängande.

   Radera
 6. MP verkar t o m ha infiltrerat EU-kommissionen:

  I want to be very clear: We are not facing an energy price surge because of our climate policy or because renewable energy is expensive. We are facing it because the fossil fuel prices are spiking we do not yet have enough of that green, affordable energy for everyone. We need to speed up the green transition, not slow it down.

  /Kadri Simson, energikommissionär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har expertkunskaper i paritet med s-politiker här hemma... "Simson är dotter till historikern och politikern Aadu Must (född 1951) och frun Ülle. Hon tog gymnasieexamen 1995 i Tartu och studerade därefter historia vid Tartu universitet, samt studerade till en masterexamen i statskunskap vid University College London."

   Radera
  2. Lite förvånad över att en politiker från Estland också tar så lätt på den delen som rör oberoende och säkerhet i detta då.
   Står också "nuclear decomissioning" på hennes sida https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/simson_en

   Men hon behöver ju egentligen inte ha expertkunskaper, frågan är såklart hur desa olika nivåer rådgörs och hur det blir politiska kompromisser.

   Radera
  3. Det var oväntat att just du skulle förlita dig på ett uttalande från EU-kommissionen. Dock är det väl rätt självklart att ingen av dem som drivit på den politik som lett till de höga energipriserna kommer att erkänna att det är politiken som fått det resultatet.

   Jag noterar att oljan är långt ifrån ATH och ännu längre ifrån den nivå som samstämmiga "experter" ansåg att det var förutbestämt att den skulle nå under råvaruboomens 2007/08.

   Radera
  4. Hö hö hårfrisörska. Märkligt att det nästan alltid är kvinnor (svetsarn undantagen) som ska granskas i sömmarna avseende utbildning och erfarenhet.

   Stoltenberg, som ska styra upp hela NATO, har som enda militära erfarenhet värnplikten. Det ser jag aldrig nån ifrågasätta.

   Radera
  5. @Underdog? "Förlita"? Jag tycker det är intressant vad de säger, jag har hört att de har en del att säga till om i Sverige. Du får gärna citera vad Bhutans ministerkabinett har att säga för all del, finner jag det ointressant scrollar jag vidare utan att bli triggad att komma med en massa dravel.

   Radera
  6. Stoltenberg leder som politiker den politiska samarbetsorganisationen NATO. Den militära samarbetsorganisation NATO leds av SACEUR I dagsläget den fyrstjärniga generalen Tod D. Walters från USAF.

   Radera
  7. Aha, så Stoltenbergs helt civilpolitiska erfarenhet är lämplig att leda en politisk/administrativ internationell organisation? Ja, det kan jag hålla med om.

   Men då får nån förklara varför Kadri Simson, som har en snarlik tjänst som kommissionär (innebär juridisk, politisk och administrativ reglering) inte är lika lämpad för ett snarlikt jobb på snarlika meriter utan kan ifrågasättas på nivån "hö hö som en s-politiker hö hö hårfrisörska".

   Är det för att Stoltenberg är man och Kadri Simson är kvinna, eller varför?

   Radera
  8. Min kommentar var inte riktig mot kön utan mer kritik att energipolitik ofta kommenteras av personer med ytterst bristande meriter. Men kalla du det höhö om det får dig att känna dig bättre

   Radera
  9. *min kommentar rör energipolitik, utsvävningen om stoltenberg kan jag inget om!

   Radera
  10. Har jag inte sagt så är lite halmgubbe.
   Akademisk erfarenhet betyder inte nödvändigtvis att man är duglig politiker. Men det omvända är inte heller sant.
   Pär Holmberg är ju meterolog och anser att världens skall styras av klimatforskare och antar jag meterologer. Gör det att han har rätt? Nej inte för en sekund.
   Åsa Romson var filosofie doktor (eller kanske juris doktor) i juridik, gör det att hon hade rätt? Nej, hennes politik var (enligt mig) skadlig för Sverige, världen och klimatet.

   Radera
  11. @paul: Nej, det var jag som sa att ingen ifrågasatt Stoltenberg på grundval av erfarenhet. Inte du, givetvis. Men vad är orsaken till att "hö hö hårfrisörska" dyker upp så fort en kvinnlig politiker kommer på tal medan man kan diskutera Stoltenberg i timtal utan att samma sak dyker upp?

   @dr snuggles: Så det är bara energipolitik som man måste vara expert för att kommentera alltså? Och varför är politiska meriter inte bra om man ska jobba som EU-kommissionär för just energi? Är det OK om man bara har varit politiker om man är EU-kommissionär för nåt annat område?

   Radera
  12. BD: Kanske det är för att Stoltenberg framstår som kunnig inom sitt område?

   Radera
  13. Så när ska den gröna prisvärda energin finnas tillgänglig för EU:s medborgare och vad kommer den att kosta per kWh? Vad säger Simson? Hur ser hennes plan ut? Eller säger hon det hon förväntas säga? Jag tror hon bluffar.

   Radera
  14. @Somebody: Ja, en del i planen är ju en massa miljarder i stöd till energieffektivisering, men det sabbade ju brunhögern med sina strykningar i EU-budgeten vad det verkar. Men polackerna eller vem det nu blir som får dem istället blir säkert glada.

   Radera
  15. Ben

   Om man inte kan precisera en plan över hur mycket energi som ska genereras från vilka källor, när och till vilka kostnader så låter det som att MP:s tankemönster har ett visst inflytande. Kostar inget att snacka om green and affordable.

   Jag killgissar att EU storsatsar på kärnkraft och fossilgas inom några år med dessa höga energipriser som inte försvinner av sig självt.

   Radera
  16. @Turboprop: eftersom du inte kände till Simson innan idag och säkerligen inte läst på ett skit som vanligt så går du på magkänsla. Det är helt ok att ha magkänslan att man tycker mycket om en man men inte så mycket om en kvinna. Det är numera lagligt och inte sjukdomsklassat, men är en privatsak som inte har med politik att göra.

   Radera
 7. Hahaha det är så jävla GÖTT nästan så man blir religiös och börjar rösta S bannemig! Ne, skämt åsido nu ska vi inte förhasta oss vi har ju inte fått några cash än...

  Men det känns rätt najs att ha en elräkning i december på 3800, 180kvm bostad 50kvm garage full sprätt på allting 20 grader inne och sedan få 2 lax för detta.

  Det är en galen värld, hur länge ska detta hålla?

  SvaraRadera
 8. Jag förstår inte hur man kan vara för vindkraft men emot kärnkraft. Med mer kärnkraft skulle vi ha tillräckligt med energi för att snurra propellern på vindkraftverken med en elmotor ner det inte blåser och därmed uppnå nästan 95% verkningsgrad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då skulle Bolund få lägga ned de sista reaktorerna.

   Radera
 9. 11. Trots att DDR-Sverige har de näringslivsfientligaste, klåfingrigaste och dummaste politikerna i hela världen, är det nästan inget annat europeiskt land som bygger kärnkraft, vilket naturligtvis absolut inte beror på att det inte är lönsamt, eller att svenska politiker är medelkorkade, eller att det här är en pan-europeiskt, överraskande problem som alla andra politiker än de svenska såg komma. Sverige är alltid sämst och dummast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel. Det är många som bygger kärnkraft, eller planerar att bygga kärnkraft. Finland, Frankrike, Storbrittanien för att nämna några.

   Radera
  2. Fast finnarna planerar för mer kärnkraft.
   Planerad byggstart 2023, klart till 2029.
   Priset framgår inte här, men är enligt annan plats, mellan 65-75 miljarder. Och man har lärt sig av misstaget med OL3 och köper nyckelfärdigt.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Hanhikivi_Nuclear_Power_Plant

   Radera
  3. Tre av 44 länder är "många". OK.

   Radera
  4. Det byggs och planeras väl 10-20 nya kärnkraftverk i EU just nu? Oräknat Polen, som väl ska bygga ett tiotal men bara är i första planeringsstadiet just nu?

   Radera
  5. En snabbkoll visar på sex kärnkraftverk i Europa om man räknar in Storbritannien.

   http://www.world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/plans-for-new-reactors-worldwide.aspx

   Radera
  6. Mer här om det finska nybygget.
   https://www.hanhikivi1.fi/en/about-the-project

   Radera
  7. Ex Ryssland är det:

   Belarus
   Finland
   Turkiet (Nåja, Europa)
   Slovakien
   Bulgaren
   UK
   Frankrike

   Om man tycker att 7/44 är "många" så tycker man nog att liberalernas senaste opinionsmätningar är helt OK också.

   Radera
  8. Kina verkar vara långt fram med SMR.
   Dags att börja beställa?

   https://world-nuclear-news.org/Articles/China-starts-construction-of-demonstration-SMR

   Radera
  9. Men det viktigaste är så klart att Sverige är unikt dumt trots att huvuddelen av Europa verkar ha valt exakt samma väg.

   Radera
  10. @Anders Rydén: Det förvånar mig iofs inte att du tror att Kina ligger i Europa men det gör det alltså inte.

   Radera
  11. BD, whataboutism. Att någon annan gör fel är inte ett argument för att själv göra fel.

   Radera
  12. Vilken tur att jag absolut inte påstod det då. Sverige har valt samma väg som huvuddelen av Europa, då får man förmoda att våra politiker är ungefär lika smarta som dom andra. Det är huvudpoängen. Jag tror det är dags att börja se både det här och andra problem i en europeisk kontext, eftersom det är i den sandlådan vi sitter.

   Radera
  13. @Ben Dover: Tycker du att 7/44 är "nästan inget annat europeiskt land som bygger kärnkraft"?

   Sen bytte du till att håna den som skrev "många". Är du rädd av någon anledning då du vevar hejvilt så fort effekter av MP-liknande politik kommer på tapeten?


   Radera
  14. 7/44 där man räknar med Turkiet är inte särskilt mycket. Men visst, kom du med semantiska invändningar.

   Sen tror jag inte du kan hitta ett enda inlägg där jag skriver nåt positivt om MP faktiskt. Inte förvånande om man tror att en blocköverskridande överenskommelse som KD och M skrivit på är "MP-politik".

   Radera
  15. Tjeckien och Ungern saknas i uppräkningen.

   Radera
  16. @Ben,

   Nja, SMR är typ sådarna kärnreaktorer som funnits i atomubåtar och större isbrytare.

   Alltså det är, lite skämtsamt uttryckt, meningen att vi ska kunna beställa kompletta kärnkraftsreaktorer på Alibaba eller wish om några år.

   Radera
  17. @Paul: inget av de projekten är formellt godkända så jag tog inte med dem.

   Radera
  18. Nu ligger ju Sverige ganska långt norrut i den där europeiska unionen, så en lösning som fungerar bra i Italien kanske inte är optimal för ett land på samma breddgrad som Alaska.

   Radera
  19. Problemet är att de fullständiga idioterna i S och MP fått nedmontera planerbar kärnkraft mot oplanerbar vindkraft och samtidigt säga att vi inte har någon elbrist i Sverige, utan att PS ifrågasätter dem, att oppositionen dessutom är så kassa att de inte kan slå mynt i öppet mål är ju ytterliggare idioti.

   Radera
  20. @KurtRune: Så Frankrike kan lägga ner alla sina kärnkraftverk då? Vad bra.

   @@#47: Nej, det har de borgerliga och S+MP gjort i samförstånd.

   Radera
  21. BD verkar ha fått kortslutning i propellern av den här debatten.

   Radera
  22. Cornu.
   Enl obekräftade uppgifter från i övrigt tillförlitliga källor har Polen begärt och fått offert på tio och bekräftat sex stycken av dem.
   Vet inte tillverkare eller byggstart. Minst ett svenskt företag ska av den anledningen nu etablera sig lite söderut.
   Jag kan killgissa att fler följer strömmen.

   Radera
  23. @Ben Dover: "Vilken tur att jag absolut inte påstod det då." citat Ben Dover

   Radera
  24. Incitament...
   Varför investera enorma pengar i kärnkraft om man bor mitt i EU då man ändå är tvingad att exportera el och köpa tillbaka den till högsta pris. Litet land som Sverige där vi inte har så mycket överföringskapacitet, vi tjänar massor på att ha elöverskott dygnet runt och på så sätt inte exponera oss för EUs trasiga elmarknad.

   Radera
 10. Day aheadpriserna är typ 5 ggr lägre i SE4 än i Tyskland och Polen idag. Jävla miljöpartiet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska bli intressant när och om de kontinentala elpriserna smittar norrut.

   Då kommer vi prata om de låga elpriserna vintern 2022.

   Radera
  2. Trevligt, imorgon är det mer normala priser. Osäker på var man kollar vad som föranlett det men gissar på att det blåser rätt bra.
   Det är väl knappast Miljöpartiet som skall lastas för det väl?

   Radera
  3. Jo, eftersom MP har lovat gynnsamt väder bara vi har byggt ut vindkraften tillräckligt mycket.
   "Don't look up"

   Radera
  4. Många mår dåligt av Coronaisoleringen. Gör som Anders: fråga dig hur det kan vara MP:s fel och skriv det sedan på internet. Problem med potensen? MP. Bilen startar inte? MP. Barnen knarkar? MP.

   Sen känns det bättre, lovar jag. Inte MP.

   Radera
  5. Man känner andra genom sig själv?

   Radera
  6. Nej, jag gillar inte MP nåt vidare men känner inget behov av att tala om det för andra.

   Radera
  7. Måste vara det enda i sådan fall. :)

   Radera
  8. @JH,

   Eller så är det reflexmässigt högerns fel?

   Radera
  9. Stor vind, hög export, lågt pris nu.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Exporten ser inte högre ut än vanligt.

   Radera
 11. Rule #3:
  Valfläsk skall rimmas väl och serveras i precis lagom tid inför ett riksdagsval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes! Och löksås till. Mmm. Smarrigt!

   Radera
 12. Förlängdes inte driften av en kärnreaktor över förra vintern för att förhindra just en sådan här situation? Man kan tycka att vi då borde ha varit förvarnade redan för ett år sen.

  SvaraRadera
 13. Detta är en positiv nyhet. Nu kan ni skaffa en Antminer och mina crypto, och era grannar betalar elnotan.

  SvaraRadera
 14. Varför ifrågasätter ingen politikerna? Det borde vara det roligaste med att vara journalist tänker jag, att ställa dem mot väggen.

  Snittpriset imorgon är 27 öre. Ska värma upp huset till bastuvärme bara för att. Tvätta allt. Ladda allt. Köra infravärmen för att torka upp balkongen. Maxbelysning och solglasögon. #obstinat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom är alldeles för upptagna med att nagelfara Magdalena Anderssons LADOK-utdrag för att ställa några faktiska och relevanta frågor givetvis.

   Radera
  2. @Sigfrid, när blåsten drar in så sjunker priset. Börjar ikväll och fortsätter till och med Fredag. Ska sätta på golvvärmen och värma upp bottenplattan ordentligt.

   Radera
  3. Statsminister Andersson har väl ett av de mer solida LADOK-utdragen som en svensk statsminister någonsin kunnat presentera.

   Radera
  4. Jaja, men är hon verkligen expert på allt hon ska besluta och har hon kanske haft nåt vanligt jobb man kan klistra på henne som svetsarn?

   Radera
  5. Sigfrid, Sigfrid, Sigfrid....

   Journalister biter inte den hand som föder dem.
   Journalister dominansknullar det ben som misstror dom.

   Radera
  6. @Svinto Nu är plattan som glödande kol..;)

   Igår sa Damberg att de som investerat för att sänka sin energiförbrukning redan tjänat så mycket på det.
   TJÄNA vs SPARA är sådant man får förklara för en del ungdomar som säljer abonnemang. De lär sig.
   Vilken minister som helst förväntas veta detta.

   Det finns mer att bli upprörd över, men Sigfrid har orerat färdigt för nu. Köpte en billigt luftluft från Jula igår som komplement till Daikin. Blir kul att installera den :)

   Radera
 15. Mycket bra analys Lars. Såna här blogg poster är anledningen till att jag följer bloggen.

  SvaraRadera
 16. 16:30

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/01/sex-miljarder-i-elpriskompensation-till-hushallen/

  SvaraRadera
 17. Småhus, radhus och villa, oavsett förbrukning kommer att kompenseras i olika hög grad, max 2000 kr vid 2000 kWh.

  SvaraRadera
 18. Nu gäller det hålla ögonen på användning av el. 1999 kWh = 0 spänn... 20001 kWh = 2000 spänn... Vi lär se hus med öppna fönster per den sista i månaden om ligger på kanten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir kanske som den *ryska termostaterna* under sovjettiden då.

   Radera
  2. Fel, kolla mitt inlägg ovan.

   Radera
  3. Ja... du kan ha rätt.. Men det här är ju helt luddigt: Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2000 kWh per månad.

   Radera
 19. Så här enkelt är det. Man kan inte förstå energikrisen om man inte tittar på omvärlden. Om vi nu synar bloggläsarens påstående att kärnkraft hade löst ALLT(tm):

  Vindkraft som byggts i EU sen 2016: 25 GW
  Solkraft som byggts i EU sen 2016: 40 GW
  Kärnkraft i EU som avvecklats sen 2016: ~12 GW
  Fossilverk i EU som avvecklats sen 2016: ~10 GW
  Hela EUs samlade kapacitet: c:a 1013 GW

  Med andra ord, de kärnkraftverk som avvecklats har varit 1.5% av Europas samlade genereringskapacitet. Bloggens grundtes håller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte behöva analysera hela omvärlden så räcker det att kapa alla exportledningar så löser vi vår energikris.

   Putin lär ju skrattat när han såg presskonferensen i morse och hörde hur ministrarna i Sverige skyllde på att våra höga elpriser är på grund av honom.

   Radera
  2. Notera att enheten som används är GW, inte GWh. Det är klart att siffrorna blir ju lite bättre då...

   Radera
  3. Det intressanta är den kapacitet som finns i vårt närområde.

   Radera
  4. Dessutom, SVERIGE har avvecklat sammanlagt 6-7 GW kärnkraft de senaste 10 åren. (~50 TWh per år) Om man tror att dessa GW inte skulle påverkat de svenska elpriserna är vidare diskussion meningslös.

   Radera
  5. @Werigon,
   Är du säker på att det inte var GWt siffror som du redovisade?

   Radera
  6. Vad maxeffekten är på ett kärnkraftverk är vad det levererar konstant.
   Det är inte jämförbart med motsvarande vind eller solkraft.
   I Sverige ligger de under hälften av maxeffekt, vilket innebär att sifforna måste fördubblas för att visa lite verklighet.
   Sen tillkommer den lilla problematiken med var strömmen ska komma från när det inte är soligt och blåsigt.

   Radera
  7. Siffrorna ovan var ren installerad effekt, så ja, GW, inte GWh.

   Mer kul statistik:

   2019 proucerades 2 904 012 GWh elektricitet över EU. De två stängda Ringhalsreaktorerna producerade samma år c:a 10 000 GWh. Kärnkraften totalt sett producerade dock 765 338 GWh.

   https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/6/65/Gross_electricity_production_by_fuel%2C_EU%2C_2000-2019_T1.png

   Och nej, man kan inte bara jämföra med närområdet. Ta Tyskland ex - Tyskland exporterar massor av dyr el till Italien, samtidigt som de suger massor av billig el från Nordpool. Kina köper stora mängder gas från Ryssland, så Ryssland har slut på gas att sälja till Europa. Och så vidare. Energimarknaden är global. Att tro nåt annat är att leva i tralaland.

   Radera
  8. @Wertigon
   1. Nordpool har marginalprissättning.
   2. Kärnkraftverken levererade också sk systemtjänster, vilket innebär att genom att stå och snurra kunde mer överföring ske mellan Nord- och Syd. Dvs "lockade elektronerna söderut".
   Om jag förstått kraftfolket rätt blir det utan dem inte samma överföringskapacitet.

   Radera
  9. @Wertigon: kärnkraften har vid det här laget antagit mytologisk status i alla gyllenbrunt högerfriterade släthjärnor.

   Radera
  10. Poängen med att hänvisa till nedlagda svenska reaktorer är att de skulle bidra till att produktion överstiger exportkapacitet söderut. Detta leder så klart till lägre pris i se3 och se4. Ganska enkelt att förstå om man bara vill. Fast hur kul är det

   Radera
  11. Exakt, med 6TW kärnkraft i SE4/3 hade exportkablarna varit så fulla att Tysklandspriset inte kunnat propagera upp hit.

   Varför vindkraftsförespråkare alltid anger installerad effekt är ju enkelt att förstå eftersom den faktiska genomsnittseffekten är så låg som strax över 30%. Havsbaserad kan kanske nå 45%. Men det hjälper föga när det är kallt och vindstilla eftersom vindkraftsproducenterna inte avkrävts leveransansvar (de bekostar egen lagring så att de t ex alltid kan leverera X). Hade man gjort det så hade vindkraft varit ett OK tillskott

   Radera
  12. ... Alltså vissa människor här verkar inte förstå matematik XD

   Den kärnkraftseffekt som tagits bort av lilla Sverige sen 2012 är 20 TWh.

   EUs samlade energibehov per år är 2 908 TWh per år.

   Så... Ett fyrfaldigat elpris är inte ett tecken på 20 TWh underskott. Det är ett tecken på - som *minimum* - 500-600 TWh underskott.

   Söta siffror, men rekommenderar starkt att några av personerna här läser om statistik grundkurs på valfritt Komvux (eller bättre).

   Radera
  13. Jäkla tjat om Sveriges nedlagda kärnkrafts påverkan på EUs priser.
   Tyskland har lagt ner 170TWh kärnkraft och byggt gas. Gasen blir dyr=elen blir dyr!.
   Hade vi behållit vår kärnkraft så hade VÅRT! pris blivit lägre eftersom vår export fyllts snabbare. Efter att ledningen söderut är full till om jag minns rätt 70% (EU direktiv) så sänks priserna i Sverige!.
   Så att hävda att svensk nedlagd kärnkraft INTE påverkar priserna i Sverige är mer än lovligt korkat.

   Radera
  14. Wertigon:
   Matematik och statistik är olika saker.
   Vi ersätter kärnkraften med oplanerabar och fossil energi.
   Karlshamnsverket brände upp 28 000 ton olja förra året. Det berodde faktiskt på att vi lagt ned Ringhals.

   Radera
  15. @JH: Har du sett dagliga kurvan över ett år för en kärnkraftsreaktor?

   https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2022/ringhals-3-snabbstoppad

   "Planerbar" var det ja...

   Radera
  16. Så du har aldrig sett vindkraftverk stå stilla?
   Det är en ganska vanlig syn, för teknik kan krångla.
   Sett till helåret så kan jag garantera att vindkraftverken står stilla mer än kärnkraftverken.
   Jo, kärnkraften stänger av för underhåll, men det är trots att planerat.

   Radera
  17. Med hänsyn tagna till CPf (lastfaktorer) ser det lite annorlunda ut;

   Vindkraft som byggts i EU sen 2016: 25 GW = 8GW
   Solkraft som byggts i EU sen 2016: 40 GW = 0GW (4GW)
   Kärnkraft i EU som avvecklats sen 2016: ~12 GW = 11,2GW
   Fossilverk i EU som avvecklats sen 2016: ~10 GW = 8GW
   Hela EUs samlade kapacitet: c:a 1013 GW = 652,6GW(65% fossilt, 35% stokastisk kraft)

   Inte konstigt att elpriserna i EU skjuter i höjden, när det inte blåser och det är mörkt blir det elbrist.

   Radera
 20. Hur var det med effektskatten på kärnkraft som infördes för att straffa ut den, och samtidigt gavs bidrag för vindkraft, som Kinesiska företag tog hand om och investerade i kärnkraft hemma i Kina.
  www.aftonbladet.se/nyheter/a/qWbmgL/regeringens-samarbete-med-kina-avbrots--nar-ministrarna-fangslades
  Nu är ju effektskatten borta, men kul snurra av pengar där 2017.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska inte glömma bort straffskatten på värmekraftverk som gjorde att det lades ner i Malmö.

   Radera
 21. Det är nästan så att den här gröna omställningen gör mig matt, man kanske skulle ta till sig Victor Kurgans citat "it's better to burn out than to fade away..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå,
   Köp ett liten gård på landet.
   Gå ner i arbetstid och tillbringa den extra ledigheten med att rusta ved och självhushåll.
   Det borde inte påverka skattebasen, eller?

   Radera
  2. Han var trött på grön omställning, och rådet är att han ska bli grönavågare?

   Radera
  3. Ahhh, min favorit.
   Soundtracket också.

   Ni fattar inte! - Brasklapp ska bli kung i universum, då kan man inte slappa!

   Radera
  4. @Stoikheion - Du tog den, världsklass "Here we are, born to be kings - We're the princes of the universe"

   @Anders - jag har ju en och dessutom expanderar jag. Hade jag inte haft tillflykten till gården och marken hade jag nog imploderat

   @Ben - jag brukar gå ut och hälla lite diesel i lokala vattendraget bara för att bota eventuella gröna vågen känslor och därefter tar jag ut bössan och ger dom en bara för att... ;-)

   Radera
 22. 6000 kr för tre månader kompenserar kanske för skillnaden mellan dec 21 / dec 20. Som tur är (till viss del via Cornu som gav en välriktad puff på axeln) så har jag sedan någon dag tillbaka fastpris på 59 öre i fem år. Har även periodiserade överskott från år där elen har varit billigare än budgeterat. Tror dock att detta räddar makten för S, elen hinner ju inte börja bli jättedyr innan valet. MP kommer säkert att klamra sig fast på något sätt.

  SvaraRadera
 23. Var det hushåll som förbrukar mer än 2000 kWh per månad?
  Menar de snittförbrukning, eller?

  Det blir väl 24 000kWh på helåret.

  Räck upp handen ni som förbrukar så mycket, eller mer, på ett år.

  Jo, en sak till.
  Restaurangbranschen är ju en ganska stor energiförbrukare med mycket små marginaler.

  I synnerhet lunchrestauranger och de som specialiserat sig på snabbmat.

  Intressanta tider vi lever i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Räck upp handen ni som förbrukar så mycket, eller mer, på ett år."

   Det är väl inte det minsta onormalt. Bor i villa 100m2 byggd på 60 talet. 25 000kWh/år

   Radera
  2. 3462,37 kWh i December.

   Radera
 24. Bland det bästa blogginlägg jag läst, punkt 1-10 är så bra beskrivet att man nästan får panik och vill vakna ur en mardröm. Det borde vara förbjudet att beskriva lägesbilden så här bra, vi mår inte bra av att veta att det är så här tokigt. Går det inte att sänka kvaliteten på bloggen så att vi tror att vi lever i en bättre värld?

  SvaraRadera
 25. Störst procentuellt bidrag blir till teslaägare i nya 10-miljonersvillor med fjärrvärme.
  Minst går till direktverkande el uppvärmda hus där man inte haft råd till energibesparing. 2k förslår inte mkt på en 20k räkning.

  Att öka skattetrycket och sedan ge tillbaka smulor i bidrag till folk med mössan i hand är socialdemokratins essens.
  Så de är nog mäkta nöjda över sitt ökade punggrepp på svenska folket.

  SvaraRadera
 26. I Sverige för vuxna, ni vet det ordnade landet som är Europas ekonomiska motor, är SPD noga med att poängtera att Nordstream 2 inte bör påverkas av eventuella sanktioner mot Ryssland. Som av en händelse sitter f d SPD-ledaren Schröder i styrelsen för Nordstream.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hela energikrisen är Tysklands fel. Svenska politiker är för fega för att driva det i EU. Hela EUs energipolitik har gått ut på att rädda Energiwende och Nordstream.

   Radera
  2. Klipp Nordstream and watch the Germans freeze...

   Radera
 27. Är så trött på postmodernismen!

  Vad vi behöver är en renässans för det konkreta.

  Problem är inte utmaningar, de är problem och dessutom till för att lösa.

  Högern, nej vi behöver inte effektivisera vi behöver efficacy i betydelse verkan i målet. Alla utgifter är inte kostnader utan kan t om vara investeringar.

  Vänstern, nej vi behöver inga samordnare eller nya myndigheter, vi behöver förmåga i de myndigheter vi redan har. Nej, vi kan inte bara kasta pengar på problem, vi behöver välja kloka investeringar och inte lägga en krona till på sådant som bara resulterar i prat eller rapporter som ingen läser.

  Guargh!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså det är ju jävligt svårt att argumentera emot dig.

   N.B. dock bör vi beakta att när du slutar lägga pengar på sånt som bara resulterar i prat eller rapporter som ingen läser så kommer sannolikt arbetslösheten gå upp med ca 40% i landet och större delen av de s.k. höginkomstjobben kommer visa sig inte behövas så du kommer behöva en plan för var du gör av dom!

   Radera
 28. Vi gjorde av med knappa 1000 kWh i december. Betyder det att jag kommer få lite pengar eller var det bara för de allra rikaste som förutom värmer upp sitt hus med el även laddar bilen med den?

  Kommer vi andra kompenseras för de höga bränslepriserna?

  SvaraRadera
 29. Här hittade jag en kul graf.
  Det är konsumtionen inom EU av naturgas.
  Nu var detta till och med 2020.
  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Natural_gas_supply_statistics

  SvaraRadera
 30. Vad regeringen borde göra är att erbjuda elräkningslån på samma villkor som bostadslån, fast mindre belopp förstås. Dvs lång tid och låg ränta. Skulle lösa allas problem utan att någon annan (skattebetalare) skulle känna sig utnyttjad i någon betydande utsträckning. Bidragsreflexen sitter där, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räcker väl med halvårslån räntefritt?

   Radera
 31. Socialdemokraterna driver på den första riktiga försvars-UPPRUSTNINGEN sedan mitten av kalla kriget (ja, neddragningarna började redan på 70-talet). Är inte det att vara proaktiv? Dvs agera FÖRE kriget bryter ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I elfte timman när i princip alla som följt frågan har sagt de stora slakternas tid på slutet av 90 talet att det var idiotiskt. Övriga har sagt det sedan 2008.

   Radera
  2. Vilka är "i princip alla"? Inte de borgerliga som av tradition brukar värna försvaret i alla fall. De gjorde inget för att rusta UPP, även om de bromsade neddragningen. Det krävdes alltså att en koalition av sossarna och Pacifistpartiet blev tvungna att komma överens om att rusta UPP försvaret.. Vilka eftergifter tror ni att det krävdes för att få med MP på det tåget? Kärnkraften tex... Försvaret är viktigare, bra prioriterat av sossarna i förhandlingen.

   Radera
 32. Nytt timrekord för vind gett lågt elpris. Något att fira.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att om vi hade haft 9000 MW el mer från kärnkraften så hade då elpriset konstant varit så lågt det är just nu? Är ditt konto hackat? Eller är jag för trött och feltolkar?

   Radera
  2. 9000 MW hurdå?

   Barsebäck 1 - 600 MW nettoeffekt - Nedlagt Nov 1999
   Barsebäck 2 - 600 MW nettoeffekt - Nedlagt Maj 2005
   Oskarshamn 2 - 638 MW nettoeffekt - Nedlagt Okt 2015
   Oskarshamn 1 - 473 MW nettoeffekt - Nedlagt Jun 2017
   Ringhals 2 - 900 MW nettoeffekt - Nedlagt Dec 2019
   Ringhals 1 - 881 MW nettoeffekt - Nedlagt Dec 2020

   Totalt: 4092 MW, utan barsebäck 2892 MW, en tredjedel av det du yrar om. :)

   Radera
  3. Allt annat lika hade 3GW då lett till en sänkning av priset med ungefär 10% till just nu. Eller är det bara vindkraft som sänker priset?

   Radera
  4. Har lite svårt att fira en blåsig dag med lågt elpris efter drygt en månad med skyhöga priser. Jag firar först när det blåser 20 sekundmeter konstant.
   Men visst kan man fokusera på ljusglimtarna och blunda för problemen.

   Radera
  5. Nano firade när vinden gav 9200 mw enligt kontrollrummet. Därav mitt påstående om vi fått det från en hypotetisk kärnkraft i stället.

   Komiskt påstående om att yra när det kommer från en som anklagar bloggen för censur utan grund...

   Radera
  6. Eric S Vattenmagasinen får nu bra tillförsel och vinden är fortfarande störst idag. Självklart hade vi haft samma pris med mer fission. Vinden kommer ge allt fler tillfällen med lågt elpris.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Hade faktiskt glömt att vattenmagasinen fylls när vinden tar över. Tack för info.

   Radera
  8. Nano: Ps. Tror du jag skriver under pseudonym och är någon Eric från SD? Till skillnad från de flesta skriver jag inte under pseudonym utan tar ansvar för mitt ord och har inget emot att backa när jag trampar fel. SD har jag inget för, de som spelar etnicitet-kortet ska inte få vara med i leken.

   Radera
 33. Tjena Cornu,

  Vad har du för källa på att 120-fastigheter inte omfattas?

  Hälsningar
  Claes

  SvaraRadera
 34. Det är väl bra med höga elpriser, det kan kompensera för att el-bilsförare inte betalar bränsleskatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och det lilla familjebageriet som nu får en elräkning på 60 000 mot normalt 20 000.

   Radera
  2. det är väl bra med krig för ekonomin brukar ju få ett uppsving efteråt...

   Radera
  3. @Brasklapp,
   Googla: broken window fallacy.

   Radera
  4. @Anders - jag vet, min kommentar var mer en reaktion på tidigare inlägg och att jag tycker logiken haltar precis som med krigsanalogin. Man tänker onekligen på Dave Mustaines klassiska citat - "if war is good for the economy then money sucks"

   Radera
  5. Folk måste köpa bröd.. Mat är perfekt att beskatta.

   Radera
  6. @Ananan - typ moms tänker du?

   Radera
  7. @Brasklapp,

   Bra, jag blev lite orolig ett tag.
   Då får vi väl uppmana alla som inte förstått ironin i vad vi sagt att googla: broken window fallacy?

   Radera
 35. Så hur se trappan ut? Det kan knappast vara 1kr/kWh från noll till 2000kWh för då gäller det alla i vårt rike.
  Gissar från 1000kWh, får S att framstå som lite mer rättvisa. 2kr/kWh däremellan. Isåfall tjänar man på den förbrukning som man betalar ca 130öre/kWh eller mindre.

  Jag gissar garanterat galet, i kombination med att jag tänker fel :) #pappaledig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompensationen kommer att kunna gå till såväl hushåll som har lägre elförbrukning än 2000 kWh som de som har högre elförbrukning. Elpriskompensationen på 6 miljarder kronor kommer nå 1,8 miljoner hushåll. Den högsta ersättningen blir 2 000 kronor per månad för december-februari, alltså totalt 6 000 kronor för de som har en elförbrukning som överstiger 2 000 kWh per månad. Även hushåll som har en förbrukning under 2 000 kWh kan få ersättning. Ersättningen baseras på hushållets elförbrukning och betalas ut via elnätsbolagen. Den tekniska lösningen för kompensationen kommer regeringen att meddela vid ett senare tillfälle.

   Varför just 1,8 millioner hushåll?

   Av Sveriges knappt 4,8 miljoner hushåll bor ungefär

   2,3 miljoner i en lägenhet i flerbostadshus, varav 1,4 miljoner är hyresrätter och knappt 990 000 bostadsrätter.
   2 miljoner hushåll i småhus. 1,9 miljoner äger sitt hus, medan resten hyr sitt hus eller bor i ett småhus med bostadsrätt.

   Radera
  2. Från regeringenpunktse samt SCB

   Radera
 36. 1350kWh hade jag på min villa i dec. (Har haft hög investeringskostnad för att ligga "lågt")
  Jag har en idé.
  Om jag låter grannar med batteribil komma och ladda hos mig så jag bryter 2000 kWh för JAN så får jag av Magda, 2000kr?
  Dom 650 KWh kostar då mig (65+23+45) 865kr.
  Ren vinst på 1135kr.
  Är det verkligen så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom ingen vet hur man tänkt annat än "maximalt tillbaka är 6000kr för 3 månader vid 2000kWh" så är det extremt riskabelt att göra så.

   Radera
  2. Maxbeloppet är 2000kr vid 2000kWh. Så du kommer få tillbaka innan dess men oklart hur trappan ser ut, kolla inlägget ovanför ditt :)

   Men som du är inne på, någonstans finns en brytpunkt. Var den ligger beror på vart trappan börjar. Man skulle kunna tycka att Damberg svarar på det istället för att vi ska gissa oss till det…

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Det hela är uppenbart en servettskiss de har ingen aning om hur de ska lösa detta. Troligen har de först frågat Skatteverket men fått nej p g a för otydligt specificerat, och för komplicerat om bara vissa grupper ska få sänkt elskatt - regeringen vill ju inte kompensera familjebageriet eller pappersbruket. Så då väljer de den andra parten, nätägaren, som får regeringens luddiga uppdrag att betala tillbaka upp till 6k till 1.8M elvärmekonsumenter

   Radera
 37. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera