Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-14 08:25

Ryssland genomför beredskapskontroll - cyberangrepp mot Ukrainas regering - Kreml vill "skapa egen säkerhetszon" - rysk flottövning i Östersjön - Försvarsmakten kallar in reservofficerare

Efter att demokratierna i väst enhälligt avfärdat Kremls ultimatum igår går utvecklingen nu fort. Kremls vice utrikesminister har sagt att man nu ska "skapa sin egen säkerhetszon". Samtidigt utsätts nu Ukrainas regering och viktigaste departement för omfattande cyberangrepp från Ryssland och Ryssland har beordrat en beredskapskontroll av östra militärdistriktet, vars trupper ska flyttas långt och till okänd terräng. I vår närhet har Ryssland utlyst en flottövning i Östersjön och avlyst stora områden där man avser att öva. I Sverige ska Försvarsmakten kallat in reservofficerare för att stärka upp organisationen och meddelar att man nu "kommer att verka i luften, på havet, under ytan och på marken", även om det mesta inte kommer synas för allmänheten.
Tung 12.7 mm kulspruta på en svensk bevakningsbåt
Som väntat avfärdade såväl USA som Natomedlemsländerna Kremls ultimatum om att avveckla den ömsesidiga försvarsalliansen, samt rulla tillbaka militärbaser och allianser till det som gällde på 90-talet. Såväl Sveriges som Finlands regeringar har entydigt avvisat Kremls krav på att vi inte själva ska bestämma över vårt försvar och säkerhetspolitik. Uppgifter gör gällande att Finland nu överväger ett skyndsamt Natomedlemskap och en del av dessa uppgifter menar också att Sverige hänger på. Detta är dock rykten.

Kreml har hela tiden mycket väl vetat att deras ultimatum skulle avfärdas, och har använt tiden till att förbereda sig ytterligare för militärt angrepp mot demokratierna.

Uttalandet från vice utrikesministern i Moskva, att Ryssland nu ska "skapa sin egen säkerhetszon", kan bara tolkas som att man avser att anfalla. Vem, var och när återstår att se.


Kreml har beordrat en så kallad oplanerad beredskapskontroll i sitt östra militärdistrikt. Ordern ska vara att förbanden ska transporteras en lång sträcka och öva gruppering i okänd terräng, dvs utanför östra militärdistriktet. Samtidigt flyttas nu de 10 000-tals soldater man skickade för att slå ner de demokratiska protesterna i Kazakstan tillbaka till Ukrainas gräns.

I vårt närområde i Östersjön har Ryssland utlyst en flottövning och spärrat av stora områden. Detta samtidigt som man dubblat sin offensiva landstigningsförmåga i Östersjön.

En grupp ryska civila fartyg ska i natt stävat mot Öland och nu girat mot Gotland, och rör sig inte enligt normala mönster, och följer inte heller Nordstream 2, trots att det delvis ska handla om pipelinefartyg.

Sveriges Försvarsmakt sitter inte på händerna, utan har nu publicerat en kort artikel på sin hemsida:
"Insatschefen konstaterar att en del av de åtgärder Försvarsmakten vidtar kommer att synas och andra syns inte. 
 – På Gotland kommer det med säkerhet synas, men vi omdisponerar resurser på fler platser än så. Sammantaget berör det förmågor ur samtliga stridskrafter. Vi kommer att verka i luften, på havet, under ytan och på marken på olika sätt och på olika geografiska platser."

Det handlar alltså inte bara om Gotland och inte bara trupp på marken. Notera särskilt att man nämnder "under ytan", så det finns ubåt redo att leverera dålig stämning där ute. Det ingår i svensk militärstrategisk doktrin att agera proaktivt och offensivt i skymningsläge, och det är vad man gör nu. Exakt vad ska du inte veta.

Aftonbladet har bra bevakning, kanske för att man just gjort flera stora reportage från svenska regementen, och Försvarsmaktens insatschef säger till tidningen också att man kallar in reservofficerare för att förstärka upp organisationen. Även hemvärn har kallats in på åtminstone en del platser. Sverige kan alltså ses informellt mobilisera delar av reservpersonal, om än i en låg men okänd omfattning.

Litauen har också höjt beredskapen och har gjort uttalanden om att det just nu är den största krigsrisken i Europa sedan 1945. Andra länder har förstås också skärpt sin beredskap.

I övrigt - god morgon!

Var inte en nyttig idiot - slut leden bakom kvinnorna och männen i det militära försvaret, totalförsvaret och bakom Sveriges regering i detta läget. Låt de riktiga femtekolonnarna lysa som fyrbåkar i natten. Tid för utvärdering och kritik kan vi ta när dammet har lagt sig. 

Nu gräver vi med det vi har och där vi står, och gillar läget.

Och rapportera inget i sociala medier om svensk militär aktivitet, utan begränsa dig till det som publiceras officiellt eller i svar till media, likt ovan. Fienden lägger pussel och i det ingår bevakning av sociala medier. Foton kan geolokaliseras.

Samling runt flaggan, vänner!

Flaggan på Gotland och Visby ringmur

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

118 kommentarer:

 1. En ny pest, ökad nationalism med ökade inre spänningar som följd och nu ett nytt (än så länge) kallt krig mellan väst och Moskva. Vilket år är detta?

  SvaraRadera
 2. Imponerande om de skulle klara av att initiera ett angrepp på Gotland, Baltikum och Ukraina samtidigt. Även ett av målen i taget, i snabb följd är ju utmanande för dem. Det känns ju som om de höjer de politiska insatserna något genom att anfalla Baltikum, som är med i Nato, men även genom att anfalla Sverige, vilket i sin tur underlättar för ett framtida anfallande av Baltikum. Om "väst" inte trycker till då, så kan ju den fria världen lägga ner. Historien upprepar sig måhända inte, men vi såg ju hur det gick med den förra nazi-expansionen. Det var ju bara ett språk som funkade tillslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, man kommer ju finta åt olika håll för att avleda uppmärksamhet och splittra motståndarens krafter, sedan anfaller man bara på ett ställe.

   Radera
  2. Så är det alldeles säkert. Ukraina är väl sannolikt det billigaste målet av flera skäl.
   Man kan ju också fundera hur Putler ska kunna deeskalera utan att tappa ansiktet, det är möjligen den besvärligaste funderingen. I det långa loppet är han ju körd i en konflikt och frågan är vad han tänker sig att uppnå under en begränsad tid.

   Radera
  3. Annektion av vitryssland på halvfredlig väg, typ rulla in och ststionera en divisoon eller två i landet.

   Invadera ulraina fram till dnepr som sen utgör ett naturligt hinder och bra försvarsterräng

   Radera
  4. Baltikum eller Sverige känns som väldigt stora insatser jämfört mot Ukraina. Ukraina har dom ju redan kommit undan med en del men det kan ju vara det som är "finten".

   Radera
  5. Israel spöade ju upp Egypten, Syrien och Jordanien samtidigt på 6 dagar.

   Radera
  6. Det torde vara en no-brainer att ryssland kommer placera kärnvapen i Vitryssland som det största symbolvärdet.

   Direkt konfrontation är alltid äventyrligt, det får liksom sitt eget "flyt".

   Radera
  7. Eller så placerar de kärnvapen i kalliningrad, dit transporterade med de tre landstigningsfartyge?

   Radera
  8. Det är redan väldigt gott om ryska kärnvapen i Kaliningradexklaven.

   Radera
 3. Väl skrivet, och till alla slavar under sociala medier - ta detta som ett bra tillfälle att ta två veckor ledigt för att sedan lägga av helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strikt talat räknas väl denna blogg som sociala medier.

   Radera
  2. Nej, faktiskt inte men å andra sidan kan man se det som semantik så låt oss i denna stund inte bråka om det.

   Radera
  3. De flesta är väl dock överens om att bloggar är social media. https://en.wikipedia.org/wiki/Social_media#Definition_and_features

   Radera
  4. Mja, nu ska du inte alltid lita på Wikipedia. Men det var därför jag sa att det är semantik som du säkert noterade. En blogg räknades som ett slags socialt media (1:a generationens) även om begreppet inte var myntat på den tiden, tror faktiskt det startade med BBS. Idag, är dock de flesta i branschen (där jag arbetat en hel del och därför är rabiat motståndare mot dem) överens om att en blogg INTE är ett socialt media. Ett diskussionsforum ja, men en blogg av den som vi tittar på här saknar helt den neurala funktionen, utvecklad AI (om inte bloggaren har ett ess i rockärmen), mm som ett modernt socialt media har idag (tänk FB, IG, etc). Dessutom, bloggaren brukar ju alltid påpeka att han inte har någon möjlighet att spåra eller annorstädes identifiera användarna vilket jag kan lova dig att dagens moderna sociala medieföretag kan, dom vet allt om dig - till och med vilken kräm du använder för att behandla dina hemorrojder. Dessutom är ett socialt medias största intäktskälla att sälja information om sina användare (direkt/indirekt) och även om bloggaren säkert får lite reklampengar så kan jag ärligt säga att jag inte kan nämna ett enda företag som annonserat på hans site.

   Så summerat, ja en gång i tiden, idag nej och därmed är inte de flesta överens om det (av braschfolk) även om Wikipedia skriver så. Men se gärna Wikipedia i detta fall som ett intressant historiskt perspektiv på sociala medier och dess utveckling genom åren och för all del vill du se bloggen som ett socialt media så återgår jag till mitt tidigare budskap att givet läget så tänker inte jag bråka om det även om jag inte håller med dig.

   Radera
 4. Oj vilken massiv eskalering.

  Iofs väntat att Ryssland skulle ge sig på Ulraina under vintern men jag hade nog inte tänkt igenom konsekvenserna av det.

  Nu är ju läget följande -
  EU är ”covidsvagt” efter helt onödiga lockdowns.
  Ekonomin lite på gränsen till en krasch.
  Motsättningar politiskt efter ”spontan” flyktingkris
  Elkris
  Kallt väder i januari/februari

  Tror nog att Rysslands fönster för att hitta på nåt fult är nu i vinter 2022.

  Nästa år har covid klingat av och nån typ av förbättring på elförsörjningen torde ha skett.

  Om vi bortser från krigshandlingar, kan man förutse vad som händer med huspriser, valutor, börs vid krigshandoingar?

  Tänker mest om ryssland anser sig ha historisk rätt till gotland och börjar öka sin turism mycket kraftigt.
  Det land som utsätts faller väl som en sten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elproblemet är helt kopplat till att Ryssland stryper gasförsörjningen.
   Höga elpriser kommer fortsätta.

   Alla förhoppningar om att bygga ut elproduktionen är att glömma, det tar så lång tid att Putin hinner bli senil.

   Den enda möjligheten är att återstarta tysk kärnkraft i närtid och genomföra en successiv avveckling i takt med att den förnybara energin byggs ut. Då tyskarna vägrar inse allvaret i den röran de satt sig i och det finns inflytelseagenter från Ryssland inom hela den gröna rörelsen i Tyskland så...

   Radera
  2. Elproblemet är inte helt kopplat till att gaskranen stryps, MP+S har medvetet lagt ner kärnreaktorer (med passivt stöd från andra politiker), det påverkar oss mer än gasen,.

   Radera
  3. En liten positiv orsak till elproblem är att företag går bra och behöver mer el. Men idag är det fossilgasen från Ryssland som är det största problemet för elpriset. Vinden fortsätter vara största producent av el för tillfället med 38% och exporten som tränger ut kolbränning är stor.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Ja, Nanotec.
   Krig är fred.
   Vindkraft är energi.
   Kärnkraft är effekt.

   Radera
 5. Ryssland kan dra åt helvete. Minns hur de orsakade NotPetya/ Maersk cyberattacken av misstag när de angrep Ukraina 2016.

  Utgår från att klåparna är lika inkompetent livsfarliga med konventionella angrepp.

  SvaraRadera
 6. Dags att dra på sig uniform igen efter långt uppehåll, vi kan bara hoppas att Regering och opposition fattar allvaret och skyndsamt söker NATO-medlemskap, i Rysslands sätt att se det så är svaghet provokativt och mindre stater spelar enskilda ingen roll för dem.

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet författarjävel!
  En fråga till folk i allmänhet, vad gäller för Åland i det här läget? Dess status är ju inte lika självklar som statsstater som Sverige/Finland menar jag? Och det är inte tillåtet för iaf oss att stationära trupp där i fredstid? Ryssland har la ockuperat förut och kan anse att det tillhört dem de senaste 125;åren eller så? De har ju dessutom köpt upp div fastigheter? Någon som har koll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt om Åland är en strategisk tillgång. Ganska grundfyllda farvatten som är svårnavigerade i pressade lägen.

   Radera
  2. enligt mina uppgifter så är det Nylands brigad som befäster åland, vet de som övat på det år 2012 mellan 6- 12 tim skall de första vara där. (nylands brigad är svensk språkig )

   Radera
  3. Det jag menar är om det är oklar status på Åland som kan utnyttjas av ryssarna? Jag hittade i alla fall att det finns gränstrupper på öarna i fredstid. Vilket ju förbättrar saken.

   Radera
  4. Om man (läs: Ryssland) vill isolera Baltikum så är Åland en utmärkt plats att sätta luftvärn på. Detta för att försvåra att NATO-flyg från baser i Norge (eller Sverige) kan användas effektivt.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Jag och "mina vänner" ser din blogg lite som en nyhetskälla mer än en blogg, grymma böcker skriver du ju också. nu undrar jag bara lite kring "fartygen" runt Gotland, Svenskt Finskt Natorykte samt Rysslands beredskapskontroll finns det fler källor kring detta att tillgå? det är MYCKET brus just nu. Fortsätt ditt grymma arbete med din blogg och dina böcker Lars, denna sidan är given flera ggr om dagen för mig.

  SvaraRadera
 10. Hoppas verkligen att Ryssarna inte beter sig som vildar och drar igång krig och mördar människor, (även soldater är ju människor som man har ansvar för om man väljer vapen).

  Man kan förvänta sig år 2022 att klotets ledarskap är visare än så, även om det konstigt nog i allt för många länder fortfarande tycks finnas beklagansvärt gott om idioter, galningar och psykopater som lyckats avancera till ledare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan du vara helt lugn att de inte gör! Donbas och Abchazien har ju visat klara motsatsen.... Tihi! Drömmen vore om vi kunde skicka stridshingsten aka "försvar mot vadå" Freddan som fredssändebud!

   Radera
 11. Finland får stationera trupp på öarna om hot föreligger, som man gjorde hösten 1939 och "operation kappsegling" innan barbarossa inleddes. Jag gissar att Svenska och finska amfibieförband har gemensamma planer gällande öarna, men det är som sagt egen gissning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. du har helt rätt,
   Nylands Brigad är ett förband tillhörande Finlands marin, som utbildar soldater för strid i kust- och skärgårdsförhållanden. Nylands Brigad är det enda truppförbandet i Finland där utbildningen ges på svenska. Brigaden är förlagd till Dragsvik, nära Ekenäs i Raseborgs stad

   Radera
  2. Notering: Även om utbildningen sker på svenska är kommandospråket finska, liksom i hela försvaret.

   Radera
  3. Under Kalla Kriget hade en förstärkt svensk brigad som uppgift att så fort som möjligt besätta Åland vid mobilisering. Ja, det skulle vara ett brott mot öarnas demilitäriserade status så vinnarna av Tredje Världskriget hade kunnat dra skicka Sverige en diplomatisk not.

   Radera
 12. OT: Finns tydligen stort ett behov av foliehattar i Örebrotrakten då stölderna av folie ökat markant i matbutikerna.

  SvaraRadera
 13. Två reflektioner;
  Nordstream2 verkar ha alltför stora ekonomiska intressenter som är starkt involverade i den västliga intressessfären varvid ekonomiska sanktioner mot Putin och ryssarna skulle hämma/skada dessa intressen. (Jmf de allierade fick betala ekonomiskt skadestånd till internationella ägarkonstellationer som fick sina fabriker bombade i Tyskland under 2a världskriget)
  De allmänna restriktionerna mot covidsmitta som finns runt hela globen tycks inte gälla den ryska armén, att bunta ihop 200.000 man och ställa dem vid gränsen under pandemin ser huvudlöst ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med det läge vi har så är pandemin överspelad...

   Vad gäller Nordstream så kan gaskortet bara spelas ut en gång, därefter är det inte längre ett hot utan en realitet, gas kommer då finna nya vägar till europa-vilket tar x tid. Kineserna köper dessutom gas från ryssland och gissningsvis kommer då putin få avsättning för gasen inhemskt och ditåt.

   Radera
  2. Ja tyska försvarsministern Christine Lambrecht främsta uppdrag är att till varje pris försvara NS2 verbalt som vår tids främsta ekonomiska fredsprojekt.

   Att Tyskland nu i sju års tid matat Ukraina till krokodilen måste få ett slut! Att 40 miljoner människor Ukraina vill försvara sitt land från invasion är det den fria världens plikt att hjälpa dem i kampen! Ukraina behöver gear omgående!

   Radera
 14. De (ryssland) kommer nog göra något med Ukraina, det är nog helt säkert. Det minsta de gör är nog att ta Donbas med omnejd. Även om de egentligen inte vinner något strategiskt med det så kan Putin iaf sova lite bättre vetandes att han fick vinna lite grann...
  Allt annat är nog mest hot för att sprida lite dålig stämning o få angränsande länder att tycka att läget är jobbigt och bara önska att allt lungnar ner sig dvs, bra förhandlingsläge för ryssland.
  Tror inte mänskligheten är bättre än så 2022....

  Ljuset för oss försvarsvänner är väl att den "strategiska blackouten" där Sverige totalt skulle avrustas nu permanent förpassas till kyrkogården riktigt rejält. Det kommer att vara försvarsbudgetar av respekt som gäller nu i överskådlig framtid.
  "Vi har varit naiva".......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske rentav inte såg det komma...?

   Radera
  2. Man har rent av "helt på egen hand inducerat kritikalitet" av en samhällsviktig resurs

   Radera
  3. Samma slutsats kommer att dras överallt i Europa och i USA. Konkurrensen om att köpa krigsmateriel kommer att bli stor, jfr 1939-40.

   Radera
 15. Inte oväntat kanske tyvärr. Jag är dock mest orolig över vad som kommer hända efter det amerikanska presidentvalet 2024... Det finns ganska mycket som tyder på att Trump och republikanerna kommer att gripa makten oavsett hur det går i valet. Med de inre spänningar som finns inom USA är det inte helt osannolikt att landet börjar splittras upp. Då är det hejdå till väst som vi känner det idag och hej hej till den nya världsordningen ledd av Kina och Ryssland.

  Hoppas och tror att jag har helt fel men bara att det föreligger en risk känns skrämmande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina använder Ryssland som sin puttbull. Söndra och härska.

   Radera
  2. Tror knappast att USA kommer falla sönder oavsett vem som vinner presidentvalet 2024, men oavsett är det kanske bäst att gå med i NATO med tanke på all osäkerhet som råder

   Radera
  3. Erik, jag har bott i USA sen 1992 och har bra koll på politiken. Det finns ingenting som tyder på att republikanerna kommer att gripa makten oavsett hur det går i valet. Det skrivs mycket trams i massmedia och det är högt tonläge mellan partierna, som står längre från varandra än på länge. Men snacket om att demokratin är hotad är bara skitsnack. "Gerrymandering" är förstås undantaget, det har hållit på I årtionden...

   Radera
  4. Att det bara skulle vara skitsnack låter som just skitsnack men hoppas du har rätt. En stor del av amerikanerna tror att Biden fuskade till sig segern. Republikanerna utser lojala trumpister vid de olika valmyndigheterna i stater som Georgia och Arizona. De försvårar det för minoriteter att rösta. Vet inte om skitsnack är rätt term helt ärligt.

   Radera
 16. Hej Magdalena och Peter. Här ska ni få tips om enkla men symboliskt kraftfulla åtgärder ni hinner fixa innan lunch idag.

  1. Meddela att ni genast omfördelar 10 miljarder från Sidas budget till Försvarsmakten.
  2. Meddela att dessa står ÖB fritt att spendera efter eget huvud när som helst under 2022.


  Varsågoda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så de ska döda oskyldiga människor i långt-bort-i-stan för en symbolhandling utan riktigt värde här hemma? Jag har också otur när jag tänker ibland.

   Radera
  2. @ Mattias J, du verkar ha haft otur med detta inlägget, eller vill du inte att Försvarsmakten skall få medel att lösa sitt uppdrag som de facto är underfinansierat? rysslands agerande visar med all önskvärd tydlighet att Kreml anser att alla till dem gränsande länder är lydstater till dem, det stämmer inte med enligt FN:s bild av självständighet för en nation.

   Vem menar du försvarsmakten skall bomba och på vilken geografisk plats?

   Radera
  3. Kärnvapen är det enda ryssen förstår. Sedan är det väl bättre att ta rut/rot/jobbskatteavdrag budgeten. Sidas arbete minskar till skillnad från ovan poster konfliktnivån.

   Radera
  4. Ryssen är normalt ganska resonabel och t o m vänlig. Ryska regeringen däremot...

   Radera
  5. Min gamla finska granne som varit med i kriget mot ryssen sa alltid;
   En ryss är en ryss, även med smör på.

   Radera
  6. Ja ryssar är trevligt folk. Ganska gladlynta och gästfria. Iallafall de jag träffat på vid olika tillfällen i Ryssland.

   Samhällsstrukturen är dock alltid sådan att det är en liten grupp makthavare som är sammanflätade med utgångspunkt från Moskva som styr och är "mellanbra" på det men håller i det hela ändå.

   Det är till och med så att Moskvabor jag talat med säger att Ryssland är en förvuxen stadsstat i grund. Dvs Moskva med uthamnar som St Pete, Rostov, Murmansk, Vladivostok mer än ett land. Dvs all makt utgår i realiteten från en liten klick, ingen regional bredd på verklig styrning.

   Radera
 17. Vore ju fint om Ryssland lyckas mobba Sverige hela vägen in i NATO tillsammans med Finland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Personligen tror jag Putin gärna ser att Sverige är med i NATO istället för det är som nu (ur rysk synvinkel) - Sverige springer runt som "neutrala" när de kritiserar Ryssland men övar med NATO, har diverse samarbeten med NATO osv - dvs på alla sätt anses vara med i NATO av Ryssland.

   Radera
  3. Att NATO adderar fler svaga medlemmar är bra om man på sikt vill att alliansen skall kunna brytas sönder. En utspädd allians kommer inte kunna svara på samtligas behov i en bredare kris. Och då blir medlemskapet mindre värt och medföljande garantier mindre trovärdiga. Någon kommer behöva göra eftergifter eller offras.

   Exempelvis Tyskland sviker, gör eftergifter eller kliver ur NATO efter att Polen/Baltikum angripits.

   Radera
  4. Mothman, jag håller inte med. På samma sätt som NATO inte har möjlighet att svara överallt, så har inte heller Ryssland kapacitet att bedriva anfallskrig mot NATO på flera fronter. NATOs sammanlagda styrka är mycket större än Rysslands, så Ryssland kan bara tillfälligt vinna genom att finta bort och kraftsamla på ett ställe. Att NATO tar in nya medlemmar, även om de är små, ökar bara NATOs sammanlagda styrka ännu mer.

   Radera
  5. Usch då blir det jobbigt för sossarna då måste de ju ha en ny partikonferens. Hur många funktionärer och medlemmar tappar de till V om Maggan verkställer?

   Radera
  6. The Engineer, du har rätt i din argumentation ang. anfallskrig.
   Men jag föreställer mig att en "bredare kris" och hybridkrigföring som engagerar olika nationer på olika arenor.
   Föreställ dig ett Tyskland eller UK med svag koalitionsregering inbegripet i flera akuta kriser inrikes (Covid, energi, flyktingar, terror). Skulle de ta fighten med rysk militär i exvis Baltikum om Ryssland hotar med kärnvapen vid reträtt?

   Radera
  7. Oavsett mina vildare spekulationer ovan, så är min teori att Ryssland faktiskt vill se Sverige i NATO.

   Idag har Ryssland ingen trovärdighet på civiliserade områden så som Ekonomi, Demokrati, Mänskliga Rättigheter, Levnadsstandard, Handel, Miljö osv.
   De arenor Ryssland är någorlunda trovärdiga i är Militärmakt, Spioneri, Kriminalitet och kanske Energi.

   Därför är det i Ryskt intresse att andra nationer tvingas in i dessa arenor när de behöver interagera med Ryssland (eller Ryssland behöver interagera med andra).
   Annars är det alltför lätt för andra att avfärda Ryssland som överspelad skurkstat utan framtida relevans.

   Radera
  8. Jag tvivlar på att Rysslands intention är att tvinga in Finland och Sverige i NATO. Jag kanske har misstolkat dig, men planen skulle alltså vara att få in exempelvis Sverige i NATO och sedan utsätta Sverige för olika typer av angrepp för att på så sätt försvaga NATO?

   Jag vet inte om jag är naiv men personligen så tror jag snarare att när ett land väl gått med i NATO så begränsar det Rysslands handlingsfrihet mot det landet väldigt kraftigt. Jag är exempelvis helt säker på att annekteringen av Krim inte hade skett om Ukraina hade varit medlemmar innan 2014.

   Ryssland ligger på och "testar" aktivt NATO på olika sätt. Exempelvis nu när de ställer ut helt omöjliga ultimatum som att länder inte får gå med. Syftet borde ju rimligtvis vara att försöka så splittring inom NATO, se om vissa länder ställer sig positiva till Rysslands krav och vissa negativa. Ryssland ligger på och pular hela tiden, nu har de lagt upp vapnen på bordet dessutom. Men jag har svårt att se att de anfaller NATO-medlemmar rakt av.

   Radera
  9. Svensk vänster är emot Nato-optionen, vilket de antingen inte vill kännas vid eller försöker trolla bort.

   Radera
  10. Om Ryssland upplever att SE+FI redan är uppsnurrade i EU, har långtgående militäravtal med NATO-länder och samövar så kan de se SE+FI som lite lost case ändå. Då kan det tjäna rysk hemmafront att säga "se där, nu har det hemska NATO kommit ännu närmare. Det får verkligen inte ske med Ukraina också". Det kan bli en blodig konflikt och dyrköpt. Rysk hemmafront kan behöva klara av många 19-åringar i body bags. Då måste ett hot mot Ryssland upplevas som trovärdigt av det ryska folket.

   Radera
 18. Tror Stoffe har en poäng här. Vi svenskar har blivit så individualistiska att det nästan blivit oförskämt. Ingen och jag menar ingen ska säga till en medelsvensson vad den ska göra, vare sig det är en chef på jobbet eller en politiker. Jag vet bäst och ingen jävel ska säga något till mig, jag vet mina rättigheter.

  Så summasummarum om våra politiker föreslår att vi ska gå med i NATO = stort fett NEJ från folket. Om Ryssland säger att vi INTE får gå med i NATO= stort fett JA till NATO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha ja typ, alltså det är lite som att jag inte är så sugen på chokladglass (obs extremt hypotetiskt scenario). Alla säger att det är det bästa som finns, men jag bara "meh.. för dyrt, ser inte poängen, inte så sugen faktiskt". Jag brukar dock hänga med ibland när alla grannkidsen käkar chokladglass men beställer själv en piggelin och så är alla nöjda. Jag är inte inbjuden till deras chokladglasskalasklubb men skitsamma, vi ses ändå. Sen stövlar traktens mobbare in och skriker "Från och med nu får du aldrig äta chokladglass, för det har jag bestämt! Akta dig!".

   Inte för att jag var ett dugg sugen egentligen men han ska väl fan inte bestämma vad jag äter för glassjävel *slevar i sig litervis av den dyraste chokladglassen jag kan hitta*

   Radera
 19. Vad är problemet? Våra styrande partier sjunger internationalen på sina partistämmer, denna sång var Ryssland nationalsång och sjungs väl också i ryska duman fortfarande (gissar på det)? Vi får bara lära oss en annan kalender, den Julianska med några dagars förskjutning. Så skillnaden kanske inte blir så stor i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När var Internationalen Rysslands nationalsång menar du?

   Radera
  2. Förekomst av Internationalen måste väl vara det mest trubbiga nyckeltalet som finns. Den har nog sjungits mer eller mindre av personer i alla världens parlament. Vet även rå-MUF:are som återkommande sjungit den på fyllan. Det implicerar ju i och för sig att alla ryssar borde sjunga den.

   Radera
  3. Nå, psykofarmakahögern bör väl ha nåt halmstrå att greppa efter - typ "svenska män är bögar" eller "dom sjunger samma sång".

   Radera
  4. Men så är det, oavsett vinklingar mot "höger bögar", "sjungande kusiner" samt "MUF har också..". Internationalens röster är där på båda sidor om sjön, rätt eller fel bryr jag mig inte om.

   Radera
  5. DU glömde svara på frågan.

   Radera
  6. Just det, det får vi ju inte glömma av, ursäkta. Jo, korrekt är att Internationellen var ingen nationalsång i den bemärkelsen utan mer en typ av lovsång till partiet o landet. Vilket är precis som vårt land, vi har heller ingen officiell nationalsång, ”du gamla du fria” är mer en hymn o lovsång åt vårt land för att vara korrekt.

   Radera
  7. Nu frågar jag för tredje gången: NÄR var internationalen Rysslands nationalsång? "Hyllningssång till partiet"? Till Enade Ryssland eller?

   Radera
  8. Du kan väl fråga på hur som om så önskas, du är välkommen. Jag har väl benämnt ovan fråga med lämpligt svar utifrån nivå på dialog, annars vänligen återkom.
   Men oavsett så borde blickarna lyftas mot horisontens ostörda synfält. Skulle nog hellre vilja att fler frågar om varför skillnaderna inte skulle vara så stora, oavsett. Men för att citera en vän och lektor i ämnet, att gå till gembla förstör flykten från verkligheten.

   Radera
 20. Det var en lirare (svensk) som bor i Kiev sen 12 år, han hade ett knep för att kolla invations läget! Han tryckte ner en käpp i backen för att kontrollera var tjälen befann sig och mätte upp 3 DM vilket skulle innebära ingen invation därför marken blir till lervälling men med kommande kyla så ligger 4 februari bra till!

  SvaraRadera
 21. SD Riks raderade precis sitt största konto. Börjar det brännas under fötterna på den lilla påverka sopstationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. *påverkansoperationen.

   Även om sopstation också är en bra beskrivning.

   Radera
  2. Går fort i hockey nu, kontot är tillbaka, uppstädat och rensat. Så praktiskt.

   Radera
  3. Dom kanske bara ville ta bort eventuella nakenbilder som Putte släppt nu när han siktar på att bli kejsare av Portugallien, eh förlåt nya Sovjet och möjligen delar av Europa...

   Radera
  4. Nej, det var ett inlägg om hur Sverige var chanslöst i konflikt med Ryssland eftersom svenska män är veka. Att sprida det vid den här tidpunkten är väl, well, inte jättebra för Sverige kanske. Men hon har väl fortsatt förtroende av Kreml och SD:s ledning får man förmoda.

   Radera
  5. Men hon gillar kanske afrikanska män bättre, vad vet jag #nokinkshaming #jagdömeringen #onceyougoblack

   Radera
  6. Kanske man inte ska klaga på att svenska män är veka med ett namn som Fallenkvist. Häpp!

   Radera
  7. Jag förstår inte om nu svenska män är så veka och ryska män är så härliga vad hindrar henne från att flytta dit och njuta i fulla drag?

   Radera
  8. Hennes heta jobb som SD-propagandist samt språksvårigheter? Ryssarna har ändå vissa akademiska pretentioner och hur vulgonationalistiska de än är så formulerar de sig ändå ofta ganska slagfärdigt.

   Men varför flytta till Ryssland om man kan se till att Ryssland kommer hit istället? Kommer återigen att tänka på den gamla parodiska "Anfall mot Sverige" som utmålade Maj Wechselmann till en femtekolonnare med uniform och kommendantpiska. SD Riks-trion ligger bra till för att ta över den rollen.

   Radera
  9. Eller nu kom jag på att Fallenkvist ju är ihop med han Tobias Andersson som är SDs rättspolitiska talesman. Googla gärna "SD Tobias pappa" av ingen anledning alls.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  12. Vi drar ett streck där. Pappan är inte en offentlig person oavsett vad man tycker om saken.

   Radera
 22. Ur Kremls perspektiv kan det te sig opportunt att i något läge angripa Sverige och/eller Finland i denna eskalering. Förutom att ett eventuellt övertag av Gotland som spärrar av Östersjön så skulle EU testas hårt. Särskilt kombinationen EU-stat som inte är del av NATO.

  Om EU inte kan samla sig för att avskräckande och effektivt stödja medlemsstater så kan Kreml påvisa ett praktiskt sönderfall av EU i realtid. Mycket lockande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om en rysk attack mot Gotland innebär att SVK stänger av exportkablarna med hänvisning till riskerna för det svenska elnätet att hantera både export och intern förbrukning med befintlig reducerad kapacitet på transmissionsnätet.

   Radera
  2. Å andra sidan kan man fråga sig om Kreml egentligen driver in SE+FI mot NATO. De lär inte se det som att de "förlorat" nåt. Istället kan de använda ett hastigt NATO-inträde av SE+FI som ett rejält "Casus Belli" gentemot den egna befolkningen och dess stöd för en eventuellt ganska blodig konflikt med Ukraina.

   Dvs, "ser ni nu hur NATO omringar RF, hotet mot oss i Ryssland är reellt. Nu är NATO 10 mil från St Pete. Vi måste visa styrka, detta får inte hända med UKR, osv."

   Vem vet hur KGB-killen i Kreml och hans närmaste resonerar?

   Radera
  3. OM EU inte kan samla sig så KANSKE allt samarbete i väst faller sönder låter inte precis som den bästa dealen jag hört, och då har jag inte ens tagit med konsekvenserna av ett misslyckade i beräkningen än.

   Radera
  4. Nu har tydligen Lavrov uttalat sig idag om att det ju är helt upp till SE och FI att ansluta sig till NATO om de vill. Hur skall man tolka det ihop med vad RF hittills uttalat?

   1) de ser vart det barkar med SE+FI, att RF i stora drag pratar SE+FI in i NATO fastän de inte tänkt det.

   2) det är typ det de vill för att påvisa för den egna befolkningen att NATO kryper än mycket närmare och nu får det inte hända i UKR, vilket måste stoppas till vilket blodigt pris som helst?

   Radera
  5. Länk:

   https://www.urdupoint.com/en/world/lavrov-on-possible-accession-of-finland-swed-1447995.html

   Radera
  6. Lite mer färskt från ryska TASS om hur Lavrov summerar att det vore fint om EU kunde vara mer separerat från USA/NATO. I sista stycket kan man notera att Lavrov summerar SE+FI (och AT) som i stort allierade och bundna till NATO genom avtal och gemensamma övningar.

   https://tass.com/world/1388231

   Radera
  7. Ja, om man går tillbaka till det scenario du och jag diskuterade och de slutsatser du dragit ur öppna källor har kan ju rätt. Frågan är ju vem den där charaden du menar pågår är till för, i så fall.

   Radera
  8. På ett sätt kanske man kan tolka det som att typ SE+FI kan göra vad de vill, de är ändå med i praktiken insyltade i NATO och är bundna inom EU.

   ....Ukraina däremot..

   Radera
  9. Ja, det var väl ungefär det jag menade ja.

   Radera
  10. Eller så är allt en maskirovka och snart så ångar Ropujka över Östersjön mot Slite.

   Radera
  11. Men nej, ryssarna gör nog en korrekt slutsats om att Östersjön är i praktiken omringad av Nato.

   Radera
  12. Ang Lavrovs uttalande kan man kanske ana att de inte vill ha krig med NATO för Sveriges och Finlands skull. Tidigare har ultimatumet kunnat tolkas som att Sverige i Nato betyder krig, men nu tonar man ner det. Ska man övertolka saker kanske det finska "hotet" om MATO synade den ryska bluffen. Allt handlar egentligen om Ukraina.

   Radera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Det här börjar bli allt för likt Midvintermörker för att vara kul... Kanske Visby "skjuter" mot den inplanerade övningen? Vafan Cornu, kan Putin svenska? Läser han dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt en tidigare stabschef hos Putin så hade de som rutin att varje vecka byta språk för att hålla igång kunskaperna. Denne nämnde att de växlade mellan tyska, engelska och svenska. Stabschefen menade att de summerat att svenska var mitt emellan tyska och engelska (många tyskliknande ord men engelskliknande meningsuppbyggnad).

   Så japp, nån form av svenska lär Putin förstå. Han har ju även krigsbytet i form av fastighet på Åland som sedan 10-talet år ligger direkt under presidentämbetet. Han kanske roar sig med att läsa Åländsk kommuninformation och fastighetsdeklaration....:)

   Radera
  2. Naturligtvis har ryska underrättelseorganisationer koll på vad som publiceras i Sverige. Det ingår i den analys de gör av omvärlden.

   Radera
  3. Rickard tror du de köpt Midvintermörker eller lånat på bibliotek?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. @Nanotec - de har naturligtvis fotograferat av den i bokhandel sida för sida. Allt annat vore under standarden för internationellt spioneri...

   Radera
 25. Så Ryssen anser att de behöver utöka sitt Lebensraum. Vad oväntat. Vi såg den inte komma, alls. :o

  SvaraRadera
 26. Begriper intet av utvecklingen.

  Ryssen drar plötsligt ur röven att de i 30 år av någon anledning tyst låtit Nato *n*llla dem i samma ände av kroppen gällande den europeiska randzonen mot moder Ryssland. Föga ärorika 30 år.

  Syftet är att skaka om något till ett nytt läge.

  Västvärldens diplomati varvar igång. Varför?

  Vore inte det bästa att diplomatiskt ignorera detta plötsliga ryska utfall samtidigt som man tyst höjer sin militära beredskap utan att alltför uppenbart flyttar närmare Ryssland.

  Detta är en uppriktig fråga. Ryssen vill att vi kastar runt pusslet för att kanske hugga på någon del. Är det inte bättre att låta bitarna ligga, men öka beredskapen/korta sina ledtider för mobilisering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väst håller ångan uppe och petar i detta för att om man gör som du beskriver rullar ryssen in i UKR utan betänkligheter. Nu har ryssen vissa betänkligheter, trixar och slingrar sig. Bättre det än ett blodigt jätteslagfält.

   Radera
 27. 1939 underskattade Stalin Finland riktigt grovt. Stalins kvarvarande ja-sägande rådgivare (som inte nackats av Stalin än) vidhöll att Finlands arbetare längtade efter kommunism och att de skulle hälsas som befriare. Vidare att Finland med sitt lilla försvar inte var nån match....

  Vi vet ju hur fint det gick för Sovjet. Sovjet erövrade väl till slut precis så mycket mark att det fick plats att begrava alla sina döda som en rysk general uttryckte det.

  Vad har Putin för ja-sägande rådgivare? Är det Lavrov-cocktails nästa...

  SvaraRadera
 28. Mycket snack nu om att Ryssland förbereder en falsk-flaggoperation för att skapa casus belli. Lavrov tycks också ha begärt ett slutgiltigt svar på sina krav från USA och NATO inom en vecka, samt flyttat trupper från Sibirien till västra Ryssland.

  Dock så känns ju en falsk-flaggoperation vid just den här tidpunkten så totalt uppenbar att ingen kan väl gå på det? Ingen i väst iallfall, men syftet är kanske att motivera kriget för sin egen befolkning.

  SvaraRadera