Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-04 11:41

Rekordstora elskatterabatter till Facebook, Amazon och Microsoft mfl - men Skatteverket lägger skatt på allt fler svenska tillverkningsbolag

Dagens Industri rapporterar att elrabatterna till de internationella serverhalljättarna som Facebook, Amazon och Microsoft slog rekord under 2020, medan hushållen fick betala rekordpriser för elen. Samtidigt uppger Tidningen Näringslivet att Skatteverket drar in rabatterna till allt fler svenska industriföretag. Serverjättarna ger bara några hundra jobb.
Bahnhofs VD Jon Karlung är kritisk till varför bara de utländska IT-jättarna får skatterabatter
Enligt Dagens Industri var skatterabatterna på elen till de stora serverhallsbolagen på rekordnivåer under 2020, där man slog tidigare rekord från helåret 2019 fastän DI bara tittat på januari till november 2020.

Det är framför allt utländska skattesmitande företag med få anställda som får dessa pengar, och DI uppger att Facebook har 76 anställda, Amazon 75 anställda och Microsoft ska totalt ha 130 anställda i sina tre datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. Enbart Microsoft i Sandviken drar enligt DI 1220 MW eller mer än en av de största svenska kärnreaktorerna, men ger alltså bara en handfull jobb - det jobbar fler med kärnreaktorn än i serverhallen - Ringhals AB med sina två kvarvarande reaktorer har 1 233 anställda. (Tillägg: Siffran 1220 MW ter sig orimlig, men det var den som DI uppgav - man ska dock komma ihåg att DI:s journalister förstås inte har någon koll. Antagligen har en eller två siffror smugit sig in, t ex ett dubbelklick på 2:an, en nolla på slutet, eller rent av två siffror fel - siffran är förhoppningsvis 120 MW, 220 MW, 122 MW eller rent av 12 MW eller 22 MW - men serverhallarna tiger förstås som muren om detta) Företagen fick januari - november nästan 300 miljoner kronor i skatterabatter från S+MP-regeringen som styrde landet då. En lag som ursprungligen skapades av regeringens stödparti Centerpartiet och Annie Lööf (C).

Bahnhofs VD Jon Karlung frågar sig tillsammans med andra svenska IT-bolag varför FB, MS och AWS får skatterabatter för "ett hundratal vaktmästartjänster", medan de svenska IT-bolagen inte får dessa rabatter. De internationella IT-jättarna vädrar bara ut sin överskottsvärme och återvinner den inte heller till fjärrvärme. Även Vänsterpartiets ekonomiskpolitisketalesperson Ulla Andersson är skeptisk till varför en sosseregering ska ge rabatter till internationella skattesmitande jättebolag.

Tidningen Näringslivet påtalar att Skatteverket samtidigt nu slopar skatterabatten för allt fler svenska tillverkningsföretag, på grund av hur de är organiserade. Har man andra verksamhetsgrenar får man inte skatterabatten på elen som de internationella IT-vaktmästarbolagen får. Bland annat drabbas svensk livsmedelsindustri, där bagerier och Frigoscandia som underleverantör nämns bland de som inte längre får lägre elskatt. Det betyder i sin tur att svenska hushåll får betala för detta och att maten blir dyrare.

Hushållen betalar också för serverhallsjättarna via sina elräkningar, då serverhallarna drar mer energi tillsammans än antagligen den samlade svenska kärnkraften.

Framöver öppnar även Google skattesubventionerade serverhallar i Sverige, där man bara kommer ha en handfull vaktmästare anställda och allt kvalificerat arbete utförs på distans eller av tillfälligt influgna experter. 

Det faktum att Skatteverket numera inte tillåter annat än renodlad verksamhet för att alls få skatterabatt gör att serverhallarna garanterat bara kommer generera vaktmästarjobb - annars försvinner Internetjättarnas skatterabatter om man t ex även flyttar hit utveckling.

Bloggen har sedan Annie Lööf (C) bestämde sig för att ge subventioner till IT-jätten Facebook påtalat att detta bara slukar enorma mängder energi utan att skapa några jobb eller skatteintäkter att tala om.

Källor inom länkskattens bidragsmedia nedan - kom ihåg att de höjda soptaxorna i år beror på den dolda subventionen av tidningar genom att kostnaderna för pappersåtervinningen flyttats från tidningsutgivarna till kommunerna, vilket är en dold subvention på runt en miljard kronor om året

DI www.di.se/nyheter/nya-rekord-elrabatterna-till-serverhallar-vaxer/
TN www.tn.se/naringsliv/efter-skatteverkets-besked-foretagens-elnotor-rusar/
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Haha, jag kan riktigt se PP-decken som FANGs inhyrda managementkonsulter drog för regering och deras tjänstemän. Det fullkomligen flödade sannolikt över av ord som "potential", "opportunity", "fast track to high-end technology development", "offering unique recruitment potential" mm.

  Under min tid på "fina firman" sålde jag som del av team in tonvis med sådant där å klienters vägnar för att få finfina skatterabatter, subventioner, mm av totalt aningslösa politiker. Om tjänstemännen knusslade så fick man bara ta dem åt sidan och förklara hur mycket pengar som klienten la på lobbying varje år och att det säkert kunde bli positioner lediga där så löste sig oftast den knuten.

  Som jag sagt tidigare, jag beundrar på sätt och vis vänstern som orkar streta på trots att slaget för länge sedan är förlorat till storbolagen som grundligt och metodiskt med en finfin rytm dagligen "r********r" dom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förstås alltid lätt att vara generös med andras pengar.
   I synnerhet om det finns möjligheter till egen vinning dessutom.

   Radera
  2. Hm, ingen kedja är, som bekant, starkare än den svagaste länken.

   Men sådant här räknas förstås inte riktigt som korruption.
   Om politikerna själva får bestämma.

   Radera
  3. Mina 5 år på "fina firman" var en gradvis glidning nedåt i desillusionens djupa hål och till sist tänkte jag att "fan, jag slutar det är nog bättre i linjen". Det var det inte...

   Radera
 2. Den "nya svenska basindustrin" som regeringarna talat om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den nya basindustrin är svenska nätläkare som ger alla de narkotikaklassade preparat de vill ha.

   Radera
  2. Åh, glömde: det är också aktiebolagsskolor som "prövar" sedan länge underkända pedagogiska grepp och sen sätter glädjebetyg när de misslyckas med de "nya" metoderna och tar ut vinst på sin undermåliga produkt ändå, eftersom de är garanterade en inkomst från våra skattepengar. "Flumskolan" är 100% en produkt av friskolenollorna.

   Radera
  3. Det här med skolan är faktiskt ett bekymmer, inte minst betygsinflation och nu rådande princip att alla ska baxas in på diverse mer eller mindre märkliga universitetsutbildningar.

   Universitet i all ära men det är nog dags att vi slutar se ner på de jobben som inte kräver universitet.

   Jag har personligen läst jättemycket fint och svårt men det jobb jag har kräver nätt och jämt gymnasieexamen och att man utvecklar ett komplicerat ordförråd så ingen riktigt förstår vad man menar, men säg nu för fan inget till nån!

   Radera
  4. Separera pedagogik och examination/betygssättning så att de två sfärerna inte får ligga i samma bolag eller ens bolagskedja så är det problemet fixat.

   Radera
  5. Brasklapp:

   Problemet för dig är att även kommunala skolor har samma betygsinflation och har haft det i 20 års tid. ...

   Radera
  6. Inte enligt t ex forskaren Jonas Vlachos.

   Radera
  7. @Tistel - jag diskriminerar ingen, är det ett problem så är det ett problem oaktat var det inträffar och bör åtgärdas. Sen saknar jag i ärlighetens namn data på exakt vilka skolor det händer i.

   Radera
  8. Självklart är det inte någon enstaka procents uttag av vinst som orsakar problem i svenska skolan. Tittat vi på den största friskolekoncernen så var utdelningen senast 1,3%, jämförbart med ett drygt halvårs inflation. Det är inte där skolans problem ligger.

   Av de 30 sämsta skolorna i Sverige så är 27 kommunala. Även det pekar på orimlighet i att det är högsta chefen, en VD istället för en politiker, som är det stora problemet.

   Men visst, jag förstår att vänstern vill vinkla det som att allt är friskolornas fel. Det är ideologiskt och går hem i stugorna. Tyvärr kommer vi få se att problemen består även om vi kommunaliserar hela skolbeståndet.

   Radera
  9. Jonas Vlachos är nationaleknomen som ville ha ett statligt byggbolag som löste problemen på byggmarknaden. Det finns delar inom skolvärlden där han är hyfsat insatt, men han vet mycket väl att det saknas data för att uttala sig det minsta om t.ex. friskolor och liknande. Att en nationalekonom romantiserat fantiserar om storskaliga statliga byråkratiska "lösningar" på redan statligt sönderreglerade sektorer som byggmarknaden visar på den bias han i mångt och mycket besitter inom det mesta han forskat på. Vad han är insatt i vilka test som behövs för vilken kunskap. Inte i hur den insamlade data ska användas för styrning av skolan.

   Det var nämligen så att Palme såg till att det inte fanns dataunderlag för att kunna uttala sig efter alla skolreformer under 80-talet och i början av 90-talet. Vidare så vet vi att det funnits mycket centraliserad manipulation av PISA. Det finns alltså sedan 50 år statistiska problem inom dessa områden. Både med datainsamling och sedan återkoppling och styrning. PISA är för dessa människorna ingen insamling av data, det är deras egna eximination och de har stolt visat att de är beredda att fuska för att uppvisa bättre eximination.

   Vad vi t.ex. vet är att 15-åringar idag ligger runt 12 månader efter i akademisk engelska jämfört med 1995. Detta trots att nästan alla är helt övertygade om att "ungarna" idag är bättre på engelska än någonsin. Vad människor förväxlar är alltså utal och brytning med språklig kvalité.

   Radera
 3. Skatterabatt är ju rimligt, men den borde vara beroende av hur mycket skatt företaget betalar i Sverige.

  Detta är ju bara självskadligt beteende.

  Inte oväntat när det kommer från Centern iofs.

  SvaraRadera
 4. Kan Sverige ens höjs skatten utan att eventuella investeraravtal bryts med stora böter som följd?

  SvaraRadera
 5. Med mycket amerikanska ekonomiska intressen i sverige ökar sannolikheten att ockupationsmakten kallas NATO istället för Ryssland i nästa storkrig, det får väl ändå ses som positivt i sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, alltså om vi bara tar Facebook eller förlååååt Meta [sic!] som exempel så har dom 18 globala datacenter så om ett i Sverige skulle trilla ner tror jag inte är att anse som anledning för USA att "invadera". Om det nu inte är något helt annat i detta datacenter och det egentligen är NSA eller SCS, alias F6, som sitter där men det lär aldrig vi få veta.

   Radera
 6. Samtliga företag har en inriktning mot teknologi och artificiell intelligens, men det går även att säga att de som organisationer är mer intelligenta än potentiella konkurrenter och motparter, genom artificiell intelligens och exabyte av data får de en översiktsbild och strategisk fördel.

  De förvandlar med andra ord energi till intelligens som används för att expandera och erövra fler territorier, fysiska som virtuella.

  Förlorarna är självklart de som står i deras väg, de som ej jobbar åt eller äger andelar i dessa aktörer. För de som inte tror på denna sorts megaföretag kan fenomenet upplevas som neokolonialism.

  SvaraRadera
 7. Ja Annie fortsätter i Mauds fortspår med bra affärer... C är ett motstridigt parti, med ena handen låtsas de vara för äganderätten, med andra säljer de ut tillgångar så det bara sjunger om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Don är för äganderätten så länge den inte är offentlig, kanske?

   Radera
 8. Här i Skåne var de moderata kommunalpolitikerna (med Sonesson i spetsen) så kåta på att få hit Facebook att de mörkade vem slutkunder var och att de skulle ha reservkraftgeneratorer, bla bla bla. Det är så man tar hand om medborgarnas intressen, tydligen.

  Klart skatterabatten slår rekord när elen blir dyrare men principfrågan är väl densamma oavsett vad elen kostar, egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket el tar Facebook i Skåne?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Att välja mellan de röda eller de blå är som att man själv får välja i vilken kroppsöppning man ska bli påsatt.

   Radera
  3. Nanotec: flyter runt lite olika uppgifter: 20 MW anslutningseffekt, 26 MW reservkraft. Men i det häradet kan man anta, sen kan man undra om belastningen är densamma året om eller om det finns toppar och så där.

   Radera
  4. Skatterabatten är på energiskatten som är fast, utöver den sedvanliga MP höjningen.

   Fecesbooks anläggning i Staffanshåla kommer få stryk av LS, reservkraften uppfyller inte
   vissa miljökrav. Kanske därför Staffanshåla starke man siktar på riksdagen i höst, långt från de problemen...

   Sedan kan man undra hur man prioriterar, Staffanshåla skulle lätt kunnat sålt mark och den effekten hade räckt för ca 2000 villor.
   Så det blir svårare att bygga ut antalet bostäder.

   Radera
  5. Jag menar att det finns industrier i närheten, i exempelvis Ystad mm som fått nej på utökade effekter långt under denna anläggningen och de ger enormt många fler jobb.

   Radera
  6. Ben Dover under 2020 installerades 357 nya vindkraftverk med i snitt ca 4 MW med i snitt 40% produktionstillskott så för Facebook behövdes 12,5 av de nya vindkraftverken. Otur är att de flesta byggdes i norra Sverige.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Källa på det Nanotec?
   Landbaserad vindkraft på 4MW med så hög kapacitetsfaktor som 40%?

   Genomsnittet på de 10,5GW i Sverige är under 30%.

   Radera
  8. Rickard jag återkommer senare idag. _Måste hinna med annat än nätet också. Det finns en hel del äldre vindkraftverk som har sämre kapacitetsfaktor.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   PS Det är bra att du är vaken och reagerar på det som skrivs. DS

   Radera
  9. Jag är alltid vaken. Orsaken till att jag undrar är att det mestadels installeras 5-8MW uppe i norr, och de är så höga att markeffekten blir mindre uttalad. Allra helst upp på fjället(uttalat med norrbottnisk dialekt).

   Fick inte ihop siffrorna av det skälet. Det är ju av samma skäl man vill upp i 15MW och 300 m till havs. Där uppe blåser det alltid. Utom när det inte blåser :)

   Radera
  10. Var det inte Microsoft? Eller Facebook också?

   Radera
  11. Det blev varken ny Pågens-fabrik eller Facebook i Skåne.

   Varken bröd eller skådespel med andra ord.

   Radera
  12. Finns det ström till nya spåren mellan Lund och Malmö? Men det kan kvitta, tyvärr så är det ett frekvent spårsprings stråk så tror inte kapaciteten blir bättre oavsett ström med de nya spåren.

   Men det verkar ju iallafall som att skåne får ett nytt fängelse på den bästa jordbruksmarken Sverige har att erbjuda. Och samtidigt behöver det ju inte dra så mycket ström, fångarna får släcka och gå och lägga sig tidigare.

   Radera
  13. Tåg är prioriterat. Man fimpar strömmen till villamattorna i kranskommunerna. De röstar ändå fel :)

   Radera
  14. Facebook har bara ett datacenter i Sverige, i Luleå, och det maxar väl ut på 120 MW tror jag. Det datacenter som ligger i Staffanstorp tillhör Microsoft och är lite speciellt i den mening att det är avsett för kunder som kräver att deras data ska lagras inom Sveriges gränser. Av den anledningen så behöver det ligga på ett visst avstånd från Microsofts andra svenska datacenter i Gävle/Sandviken.

   Radera
  15. 120 skulle kunna bli 1220 när Dis reportar skriver en artikel kan jag tänka mig.

   Radera
  16. @Edis FBs center i Luleå byggdes väl utt till totalt tre enheter?

   Radera
 9. Oavsett vem man ger skatterabatt så är det skattebetalarna som står för notan, om man antar att staten vill ha in lika mycket skatt. Lars har dock en poäng att andra företag anställer folk.

  Men jag tycker det här visar att all skatt är dålig. Om man tog bort alla skatter, så skulle BNP öka rejält. Alla som arbetar skulle få det rejält mycket bättre.

  SvaraRadera
 10. Bra att det granskas men jag var positivt överraskad att det "bara" var 294 millar jan-nov. Hade trott det var betydligt mer pengar som rann ut den vägen.

  SvaraRadera
 11. Snubbeltråd. USA försvarar sina bolags investeringar:). Andra alternativ är dumhet eller korruption.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Istället för NATO-medlemskap?

   För inte har säpo fixat fri tillgång till all data va...?

   Radera
 12. Det motsvarar, nu huvdräknar jag, ca 80 MW medel effekt.

  Ganska långt från 1220MW. En siffra jag för övrigt inte tror stämmer, då det inte skulle gå utan ny anslutning till stamnätet. 400kV in i serverstackarna, katsching.

  Kanske alla hallar i Sverige (server, inte köptempel) drar 1220MW på fullt flås. Den i Staffanshåla är rätt liten.
  Den i Gävle är betydligt större. Men inte så stor att 1220MW inte skulle få luften att bli.... varm därinne.

  Att kyla bort 1220MW skulle förbruka ca 100 000 kubikmeter luft. Per sekund.
  Fem sekunder så har man tömt Globen.

  Det motsvarar ungefär luftflöde genom en 10MW vindkraftverk svepta bladyta.

  Gävle kommun skulle ändå bara kunna absorbera en bråkdel av effekten i fjärrvärmenätet.

  Så nej, Di har nog rört ihop några siffror.

  Men min Google Fu hittar inga redovisade siffror eller någon tillståndsansökan.

  Snurrade Lööf bort de kraven också när de amerikanska datorjättarna kom ridande med löften om guld och gröna skogar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag litar faktiskt med på dina siffror än de från DI. Det blir ofta snurrigt när en ekonomiredaktion ska skriva om naturvetenskapliga storheter.

   Radera
 13. Om någon undrar varför det var så viktigt för (svamp) att få hit deras servrar för de kan alltid hota med att "höja elskatten" för dem om de inte censurerar rätt inlägg. Det är såhär korruptionen ser ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Foliehatten sitter bra ser jag! Tur att den fanns i mikrocefal storlek!

   Radera