Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-13 08:44

Rejält ras för dollarn på inflationssiffror - negativa börser i Asien under torsdagsmorgonen

Dollarn föll tillbaka rejält på lägre statslåneräntor efter de högsta inflationssiffrorna på 40 år med 7.1% i årstakt för den officiella amerikanska inflationen. Börserna var dock positiva om man ignorerar valutan, medan utvecklingen är negativ i Asien under morgonen.
Dollar goes slurp
Stockholmsbörsen stängde positivt med OMXS30 på +0.84% och OMXSPI på +0.99%.

Inflationssiffrorna verkade vara väntade i USA och marknadsräntorna fortsatte att falla tillbaka i USA, enligt någon form av logik vi inte ska ge oss in på. Börserna brydde sig såldes inte och S&P-500 gick +0.28% och Nasdaq 100 +0.38%.

Dollar rasade dock till i skrivande stund 8:93 USDSEK och då var den så sent som i förrgår på 9:04. EURSEK ligger på 10:23. 

En nedgång på 1.21% för dollarn tog alltså ut börsuppgångarna i USA.

Guldpriset har dragits med ner och hittas nu på 524:- SEK.

I Asien är det en blandad kompott under morgonen men det negativa dominerar. ASX 200 +0.48%, Hang Seng -0.17%, KOSPI -0.35%, Nikkei 225 -0.96% och Straits Times oförändrad (fel på feeden, stängt?) på -0.00%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker mig ha läst i ingresserna på denna blogg flera gånger "...kronan har försvagats..." (källöst). Har kronan inte stärkts nu då? Eller rör kronan bara på sig när den minskar relativt dollarn? Jag fattar ju naturligtvis att det beror på kopplingen till flera valutor, men det är intressant hur man på många håll väljer att uttrycka sig. Jag upplever inte att ens denna blogg är konsekvent med val av subjekt kontra predikat i relation till faktiska rörelser. Det är inte lätt att vara objektiv bland subjekten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till Lars försvar undrar jag om något regelverk säger att man måste vara objektiv och ovinklad på sin egna blogg utan presstöd?

   Det är klart att bloggaren får vinkla inläggen från sin syn på SEKetas, MP, bostadsbubblan, börsen eller vad han nu än behagar.

   Håller du inte med?

   Radera
 2. Oj, har vi ett nytt 2008 på gång?
  Eller är det annorlunda denna gången?

  "Heliokopterpengarna" förlåt, coronapengarna var det denna gången, har ju redan kommit.
  Behöver vi oroa oss ändå?

  SvaraRadera