Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-07 11:29

Ramaskri över elpriserna - omöjligt för MP och S att ducka folks elräkningar

Tisdagens inlägg om elräkningarna för december gick in på de senaste tolv månadernas mest lästa inlägg, och bloggen har överösts av mail från läsare - nya som gamla - med läsarnas elräkningar. Väljarna lägger märke till sina elräkningar och politikerna kommer få mycket svårt att ducka detta, särskilt de ansvariga partierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna som efter sju år i regering skapat situationen.
Livsfarlig ledning
Bloggen har fått uppåt hundra mail eller DM med elräkningar och till det finns det 56 vitlistade kommentarer på förra inlägget - många anonyma kommentarer har raderats i vanlig ordning. Kommentarsnivån är inget underligt, men att få så många mail som svar på ett enskilt blogginlägg är spektakulärt och har nog aldrig hänt tidigare.

Sidvisningarna är också uppe på det femte mest lästa blogginlägget de senaste tolv månaderna, och det för ett inlägg som inte innehöll särskilt mycket information. Istället har det delas friskt och brett på sociala medier.

Min bedömning är att folk är förbannade, upprörda eller uppgivna och plånboksfrågor går inte att ducka när det handlar om räkningar som faktiskt ska betalas. Som förutspått har elräkningarna dubblats eller mer än dubblats mot november, som redan där var dubbelt mot förra året.

Ansvar kommer utkrävas av framför allt Miljöpartiet och Socialdemokraterna vid valurnorna i september och inga skattesänkningar eller pensionshöjningar kompenserar för utgifter som kan gått från 2 000:- förra året till uppåt 12 000:- en enskild månad som värst bland exemplen.

De politiker som kommer försöka snacka bort folks elräkningar medger i praktiken skuld om de viftar bort de här beloppen. 

Vi får se när den politiska retoriken ändras från att skylla ifrån sig eller skylla på andra till att antingen hålla käften eller direkt populistiska utspel om omedelbara åtgärder. När man trampat i klaveret står man lämpligen stilla så det inte fortsätter låta. MP verkar än så länge inte klara av det dock, utan har rikspolitiker som hånskrattar åt väljarna och elkunderna.

Miljöpartiet är redan på väg ut ur riksdagen och elpriserna kan mycket väl bli spiken i kistan, särskilt när de fortsätter att gotta sig åt de höga elpriserna. Det går inte att snacka bort folks faktiska elräkningar och kom ihåg att en del av de drabbade är pensionärer med mycket begränsad ekonomi - enskilda pensionärer har fått elräkningar som är högre än deras pension. Därtill kommer media upptäcka upprördheten och börja driva detta på allvar. Alltså inte statsmedia som SVT och SR som går på "någon annans fel"-linjen, utan de andra inom bidragsmedia. Det går nu upp för de flesta vad MP:s energipolitik får för konsekvenser, och det handlar om tusentals kronor i månaden för villaägaren.

När det gäller låsta elpriser så har några av de som hört av sig ändå drabbats, då deras låsta elpris tog slut i november eller början av december och de fick de nya spännande priserna när de låste om, särskilt i SE4 Malmö - Kalmar. Andra låste inte om utan tar smällen, då de inte vill låsa till aktuella priser utan hoppas på bättre pris senare.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

206 kommentarer:

 1. Alla är ju rationella marknadsaktörer, man kan välja bundet eller rörligt, så alla har ju fått precis det de vill ha right? Eller har valfrihet plötsligt inget värde när det har det avseende alla andra saker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som har rörligt har inte fått vad de ville ha, någon annan har stängt deras kärnreaktorer och inte skaffat ny effekt i SE3/4.

   Radera
  2. Binder du ditt mat- igen drivmedelspris också?
   Annars utgår jag från att det inte blir några sura miner vid 500 % påslag pga regeringsbeslut.
   Hyrorna också, hade varit helfestligt om vi gått från marknadshyror till marknadshyror x 5 efter 7 år med säf SD i regeringen eller nåt.

   Radera
  3. Du får väl fråga moderaterna om det, som enligt Wikipedia tycker att:

   Partiet är positivt till marknadsekonomi och kapitalism, och menar att frihet möjliggörs via åtgärder såsom sänkta skatter, privatiseringar och avregleringar. Möjligheten till val av leverantör av varor och tjänster är enligt partiet viktig;

   Radera
  4. Hade Moderaterna via regeringsbeslut femdubblat mat- eller bränslepriserna hade de fått lägga ner partiet.
   Elproduktionen är inte avreglerad. Vem vill bygga kraftproduktion utan garantier om iaf tillstånd för drift? Vem vill bygga ett hus med överhängande rivningshot?

   Radera
  5. BD
   Läs sista stycket i Cornus text.

   Radera
  6. Så hur ser den röda visionen ut för elmarknaden eller rättare sagt elkonsumenterna?

   Radera
  7. Man måste väga in risken i detta. Eftersom priserna fluktuerar som de gör, så kommer de bundna avtalen bli jättedyra framöver. Vindkraften sätter ju priserna på ett sovjetiskt sätt också, dvs. god tillgång när ingen behöver och ingen tillgång när efterfrågan är som störst.

   Radera
  8. @bend over: Ja, det är riktigt att moderaterna tycker att det är bra med marknadsekonomi och kapitalism. Inte straffskatter och omöjliga planeringshorisotner gällande etablering av kärnkraft. Med bloggarjäveln har ju gått igenom det här åtskilliga gånger vid det här laget. Synd att i viss mån du men främst nanotec framstår som faktaresistenta i frågan...

   Radera
  9. Orsaken främst brist på fossilgas.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. NCR
   Om du anser mig faktaresistent för att jag inte fanatiskt ser ett kraftslag som det enda möjliga så säger det nog mer om dig.

   Främsta orsaken till senaste tidens höga elpris är brist på fossilgas hos grannarna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. Jaha och då ser jag att vi två val.
   Tvinga länderna att öka produktionen eller leta efter andra alternativ.
   Vad tycker du vi ska göra?

   Det kan väl lika gärna bero på brist på kolkraft, solel, kärnkraft eller vattenkraft?

   Däri ligger kanske faktaresistensen?

   Jag hörde att förenade Arabemiraten ska satsa på kärnkraft nu.
   Kanske ett tecken på att en energimix med fossil gas och vindkraft inte har någon vidare framtid?

   Radera
  12. Nanotec: Då vi inte använder fossilgas så är det inte orsaken till vårt elpris. Att grannarna är idioter behöver inte betyda att vi skall sluta producera el som kunnat dämpa även deras priser. Med ett överskott på den svenska marknaden som överstigit exportkapaciteten hade elpriserna gått mot noll eller till och med minus vilket vi sett exempel på ganska nyligen.

   Kärnkraft är det säkraste, renaste, effektivaste och även sexigaste energislaget (förutom dubbelverkande tvärstyckare som slår allt) och den som invänder mot det har diskvalificerat sig från vidare diskussion då man visar sig okunnig om exakt allt i ämnet.

   Radera
  13. Vilken valfrihet finns när politikerna avvecklat planerbar energi till förmån för oplanerbar, vi exporterar och samtidigt är det svårt att föra över el från omr 1-2 till omr 3,4, men exportera från omr 4 är inga problem...hur går det ihop?

   Innan var der nätavgifterna som var mjölkkossan, nu skall även elpriset adderas på detta och politiker hävdar att det är pga gasbrist i europa, jo lögnerna går inte ihop, men så är det när man som S eller MP har alternativa fakta som passar den politiska världsbilden de lider av.

   Radera
  14. "Orsaken främst brist på fossilgas."

   I dessa bistra tider får folk köpa sig lite lustgas istället.

   Radera
  15. En tanke:
   Kan det vara så att länderna nere i europa har börjat värma med el nu när gaspriserna gått upp kraftigt? Skulle kunna förklara varför elen ligger konstant högt även nattetid numera.
   Elpriserna blir ju inte riktigt lika påverkade som gasen pga fler kraftkällor. För oss är skillnaden markant, men det kanske inte är så i tex Tyskland där elpriset varit högt länge.

   Radera
  16. @Nanotec Eftersom att vi inte klarar oss utan kärnkraft om vi ska bli fossilfria så är frågan varför vi skulle satsa på något annat öht?
   Att bortförklara vår egen raserade energiproduktion med att andra länder har strulat till det ännu värre är ju helt fantastiskt.

   Radera
  17. #47: Som jag skrev i inlägget: att binda priset. Det ger överskådlighet i kostnaderna och bättre pris i nuläget. Eller ja rörligt. Det var det jag skrev i inlägget.

   @NCR: det fanns en långsiktig planerbarhet i energiöverenskommelsen 2016. Tyvärr har M och KD rivit upp den. Fast om man håller sig till sanningen kan man ju inte pissa på MP.

   Radera
  18. Bitterchiefen den enda lösningen (Anders får vänta lite)

   Lev i nuet och inte "ack om vi hade gjort annorlunda". Nu är det bristen på fossilgas som främsta orsaken till de höga elpriserna.

   Vi har ett överskott på kWh senaste åren och exporterar till grannarna. Helt rätt att när vi får ett överskott i S4 som överstiger exportkapaciteten går priset mot noll eller kortvarigt minus.

   När jag började läsa teknisk fysik var jag väldigt för fission. Nu inser jag att vi kommer att köra de reaktorer vi har tills en ny svår olycka händer någonstans i världen. Risken är större i Sverige än de flesta länder för vi har inte så starkt försvar av anläggningarna. För mig är det en bra lösning med att begrava avfallet djupt ner i urberget skyddar av kattsand.

   Det är mycket möjligt att partierna enas om att subventionera ny fission och jag hoppas att man samtidigt ökar forskning och stöd för införande av andra nyare energilösningar.

   Fission är inte renaste lösning även om den ger näst minst koldioxid.

   Detta med den enda lösningen är otäckt att läsa.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  19. Skarpskytt åter detta med "den enda lösningen" och "om vi bara hade".

   Det finns många möjliga lösningar på dagens priselände för många drabbade. Tre möjliga:

   att politikerna snabbar på förenkling av processerna för tillstånd när det gäller ledningar så vi kan få mer el söderut.

   fler subventionerade lån för energibesparing till företag och enskilda. Svenska staten kan låna till mycket låga priser.

   nya direktiv till Svk att mer bygga ut innan behov begärs från företag och regionnät. Nu är Svk knappast proaktivt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  20. @Nanotec.
   Om vi tar bort kärnkraft då stannar landet.
   Då kommer befintliga jobb behöva läggas ner/skära ner/flytta och aktörer som vill etablera sig kommer söka sig någon annanstans om inte garanterad energiförsörjning finns.
   Således behöver vi mer kärnkraft om landet fortsatt ska gå framåt.
   Och eftersom vi då MÅSTE ha kärnkraft, varför ska vi då ens bygga vindkraft över all befintlig mark, eller för den delen under/på ytan?
   Då har vi dessutom vattenkraft som reglerkraft.

   Våra politiker skulle ju också kunna säga Nej i EU, som alternativ.

   Med det sagt har jag stor exponering mot just vindkraft i portföljen då våra politiker är inkompetenta apor.

   Radera
  21. @Skarpskytt: Det är ingen som propagerar för att ta bort fler kärnkraftsreaktorer än marknaden tillåter. Just nu tillåter den varken fler eller färre reaktorer.

   Kraftnätet kommer få allt mer sol, vind och batterier för det är för billigt att låta bli. Allt annat kommer ske som en konsekvens av detta, såväl det goda (renare luft och minskade kostnader i sjukvården) som det dåliga (fossilabstinensen).

   Det här är en global effekt som inträffar över hela världen, hela världen skriker efter mer kol, gas och olja som inte produceras i tillräckliga mängder längre - eftersom det inte är lönsamt på sikt längre.

   Den stora strandningen har börjat.

   Radera
  22. @nNanotec
   Tror inte mer överföringskapacitet söderut påverkar mer än på marginalen. Om man tittar på SVK så ser att SE3 förbrukar ca 2/3 av totalförbrukningen. SE4 ca 1/6 och SE1+SE2 ca 1/6. Resultatet skulle nog mer bli att SE1 & SE2 för högre priser om det inte är så att det finns massa outnyttjad produktionskapacitet norröver...

   Radera
  23. @Bitterchiefen: "..sexigaste.." Den har jag inte tänkt på förut. :)
   Bra där.
   Ska börja använda det för att göra motståndare förvånade.

   Radera
  24. Sanningen är att MP bildades som ett antikärnkraftsparti. Att de sedan när de sitter i regeringen stänger kärnkraft kan ju inte förvåna någon. De skryter ju om det på bla Twitter. Att stänga ner baskraft i SE3 och 4 får så klart konsekvenser för effekt och pris. 97% av svenskarna förstår detta.

   Radera
  25. Problemet är inte valfrihet eller marknaden. Ingen kan ducka detta, eftersom priset måste bindas om regelbundet samtidigt som eventuella lösningar ligger 10 år bort eller mer.
   Dessutom drabbas all indirekt eftersom alla som producerar får högre kostnader, och dessa kan du inte binda.

   Radera
  26. MPs lösning för cirkulär livsstil innebär väldigt stora förändringar för hela samhället. MP har inte kunna presentera en realistisk vision på hur detta samhälle ska se ut och fungera samt vägen dit. Detta är MPs haveri, istället har de lyckats göra Sverige till norra Europas energiproduktionscentrum så att de tyska Gröna kan slå sig på bröstet när de stängt den tyska kärnkraften. Den enda lösningen är att sluta exportera till Europa men det går förstås inte då det inte finns någon som helst politisk vilja att gå i denna riktning i något parti. Ska miljöfrågan "lösas" så krävs det lokala lösningar där folk bor och arbetar.

   Radera
  27. Tistel: Lugn i båten nu. Lyssna på vad Nano säger en gång till. Han är provocerande men vill nog egentligen bara att elförsörjningen ska vara både fosilfri och radioaktiv-strålningsfri.

   Radera
  28. Tislel: Skål! Tack för det mycket goda skratt du gav mig så här på frdag kväll. Innehållet i ditt inlägg får stå för dig men fy tusan vad underhållande det var.
   Rätt eller fel har jag ingen aning om.

   Radera
  29. Tistel.
   Nu tar vi det lugnt och tänder vår utomhusbelysning på 100 watt.

   Radera
  30. Tistel.
   Lite skönt är det väl iaf att vi slipper Nanotecs och andra haussares snack i egen bok på Avanza Forum?

   Radera
  31. Tistel det är mycket du kallar mig. Tycker du ska börja med att ta reda på vad fascism är.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  32. Östergren länge sedan jag skrev på Avanzas forum. Hoppas pesten snart är slut så man kan diskutera också enskilda aktier och då helst på presentationer tex Aktiespararnas eller de olika mäklarnas. Gick du på sådana och höll tyst?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  33. Nanotec.

   Lovar att det är sista gången jag tar upp detta men inser du inte att ditt haussande i olika ämnen/bolag blir enerverande? Vad har du tex att säga om ditt haussande av Climeon 2019-08-11?

   https://cornucopia.cornubot.se/2019/08/mer-stralning-i-maten-fran-sovjets.html

   Sen dess är aktien ner 80% och det är naturligtvis inte ditt fel då vi har fel exakt hela tiden, även du.

   Radera
  34. Nanotec 21:49

   Jag var med i Aktiespararna och hade mäklare på 90-talet.
   Den eran tog då slut för mig då min mäklare fick sparken för att de tyckte att han satt och snackade med mig och andra kunder halva dagarna och därmed drog in för lite courtage.
   Han var extremt kunnig och allmänbildad (inte som oss) och återgick som tandläkare. Mäklarfirman gick så klart åt helvete efter det till folkets jubel.

   Min kontakt med människor som handlar med aktier är numera ytterst begränsad och när folk frågar mig om "tips" säger jag alltid "amortera" vilket är typ det sista de vill höra.

   Radera
  35. Östergren du har rätt. Inser att många har problem med mina tankar. Att jag därför kan bli enerverande. Och bland de aktier jag har är Climeon ner näst mest. Förmodligen är de inte framgångsrika pga ett antal tänkbara orsaker som vi får ta upp om de ändå lyckas. Har kvar dem men tror inte så mycket på dem. När jag förlorar ännu mer förtroende säljer jag och tar hem det lilla återstående värdet. Förekommer att jag säljer företag jag tror på som gått upp mycket, som vinkraft.

   Jag har som du skriver ofta fel men "än" mer rätt. Såg när du skrev om 1999-2000. Vår nätchef på Telia hade en normal information men for plötsligt ut med lite udda åsikter om bredbandsjesus. Jag ringde genast min mäklare när jag kom till mitt rum och köpte rejält. Snabbt fördubblades aktievärdet men när det dubblades en gång till sålde jag vilket var klart förtidigt. Tur jag inte väntade några månader.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  36. Östergren 22:25

   Tog lite tid, för annat händer också, så jag såg inte detta inlägg innan mitt förra inlägg.

   Amorterade bort allt utom en liten post motsvarande första lånet 1976 på villan så snart jag kommit upp efter fallet 2000 i mina it-aktier.

   Försöker hålla koll på större trendändringar och hitta företag som kan ändra mycket med sin ide.

   Saknar direkta kontakten med nya människor som är intresserade av företag som utvecklar världen. Gillar att ställa någon fråga direkt till vd med ögonkontakt. Har därför farligt nog mest svenska företag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  37. Tistel gå och lägg dig!

   Radera
  38. Tistel du bör konsultera din läkare.

   Radera
 2. Ja, men "tåget har ju gått". Att prata politik eller straffa ut mp eller valfri spelar ingen roll?

  Vem ska inom rimlig tid återställa civilisationen?

  Vem vågar ta några kunskapsbaserade beslut och köra över drömmande tryckare? (Om det ens är möjligt att återställa något inom tidshorisonten)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dy har nog en poäng här. Detta kommer vi få dras med under MYCKET lång tid.

   Radera
  2. Spelar det nån större roll när nu USA snart (?) ska inbördeskriga sönder sig, Afghanistan spottar ur sig krigsförstöra människor i minst ett decennium till, stora delar av Afrika härjas av islamister som lemlästar värre än nånsin och västvärlden och Kina slåss om att sno de värdefulla naturtillgångarna, Sydamerika skövlas av västs hunger efter soya och biff, Ryssland blir Sovjet och sedan blir det krig mellan Kina och Putin...

   Radera
  3. Exakt! Vi kan glömma allt tjat om aktier och fonder nu, nu är det 4G som gäller (guns, gold, grub, God).

   Radera
 3. Får nog se många politiker slå knut på sig själva i den här frågan, men jag skulle nog gissa att de som brölar ändå inte hade röstat på regeringen, så frågan är hur många som byter sida -- särskilt som det blir svårt att hävda att situationen varit _markant_ annorlunda med annan regering.

  Det hade varit lite lägre priser med fyra reaktorer till i drift, men det hade ändå varit stor skillnad på grund av faktorerna på kontinenten (framför allt tyskarnas historiska misstag i sin Energiewende).

  SvaraRadera
  Svar
  1. nja - med fyra extra reaktorer hade ju balansen (supply/demand) relativt överföringskapacitet tilk kontinenten sett drastiskt annorlunda ut. Sure - priserna hade gått upp men vi hade sett en spread mot DK/DE på det vis vi gjorde för något år sen, inte at priset i SE3/4 ankrar mot DK/DE med en spread på runt en %.

   Radera
  2. Håller med, men hade ändå blivit en rejäl prisökning pga förhållandena på kontinenten. Så länge vi har överföringskapacitet kvar så blir det en utjämning, och helt klart hade det blivit billigare i SE3 och SE4 -- exakt hur mycket är nåt man kan filosofera om.

   Radera
  3. Framför allt hade nätavgiften varit betydligt lägre om vi hade haft kvar kärnkraften.

   Radera
  4. Den ursprunglige miljöpartisten Björn Gillberg tar bladet från munnen:
   https://www.youtube.com/watch?v=CJcIXznbsV4
   Och rekommenderar att isolera miljöpartiet från all form av inflytande om energipolitiken.

   Radera
  5. Anders kan du utveckla hur mycket lägre grovt sett nätavgiften skulle varit?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. @Nanotec,

   Tja, vi hade garanterat sluppit att bygga ut den ledningskapacitet som du nu vid flera tillfällen efterfrågat.

   Radera
 4. Tror nog paradoxalt att detta kan gynna MP.
  Det finns tillräckligt med ung fjärrvärmeadel som tycker att "konsumtion av koldioxidutsläpp måste kosta" för att säkra långt över 4 %.
  Sen ler väl många över smällen mot villaägare antar jag, de som fått så mycket, blabla.
  S är ju alltid oskyldigt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog en god poäng. Boende i flerbostadshus i storstad som ändå röstar MP kan tycka att det är mest trams, deras elräkningar stiger inte mer än med några hundringar så länge de har fjärrvärme, och de kan rent av tycka det är positivt med höga elpriser då det tvingar fram energieffektiviseringsåtgärder hos både hushåll och industri.

   Så jag tror nog MP får 5% i höst, om inte annat så pga stödröster.

   Radera
  2. Någon stolle kan ju få för sig att "om villaägarna klarade detta så kommer de klara en fastighetsskatt på 1,5% också".

   Radera
  3. Instämmer. Jag tror inte att villaägare är den primära väljarbasen för MP. Spelar ingen roll hur mycket folk ogillar ett parti, endast hur många som gillar (röstar) på det.

   Radera
  4. Lägg till det att den där skolkade överklassflickans generation ska rösta också.
   De kommer aldrig åka ur riksdagen.

   Radera
  5. Lägg på en torr sommar med lite skogsbränder så är MP-skrällen ett faktum.

   Radera
  6. Finns nog hyfsat många villa-miljöpartister i Enskede.

   Känns kanske lite väl att lägga all skuld på dagens svenska miljöpartister (även om jag reflexmässigt gärna gör det) men den svenska och tyska miljörörelsen är helt klart skyldiga med deras samlade förehavanden sedan 80-talet.

   Radera
  7. Förlorare är boende på landsbygden, ofta lägre inkomster än storstaden. Beroenden av bil är stort privat som yrkesmässigt, (ofta diesel). Lägre taxeringsvärden ger också sämre möjlighet till belåning osv.

   Radera
  8. Enligt bookies förväntas MP få över 4% i riksdagsvalet och Donald Trump är favorit att vinna det amerikanska valet.

   Radera
  9. Sjunkbomben, hittills har du haft rätt. Det är fastigheter i norr som tappat mest i pris i närtid trots SE1 och 2.

   Radera
  10. @ Söderslätt: Nja, den skolkande överklassflickans generation (hon fyller 19 den här månaden) fick det just ÄNNU SVÅRARE att få råd att flytta hemifrån - så poletten börjar nog trilla ned hos de flesta.

   Radera
  11. @PA
   Det tror jag knappast de kan härleda till höjda energipriser.
   Det kan nog knappt de flesta villaägare heller göra.

   Radera
  12. Sjunkbomben. Härute på landsbygden finns väldigt mycket pensionärer och för dem är det ofta svårt att få lån, eftersom banker och bolåne-institut har som krav att låna ut max. 4-6 ggr pensionen. Om man får 13.000 kr/mån i pension så är beloppet ca 160.000 kr/år och 5.5 ggr (SBAB) den summan blir 880.000 kr.

   De svenska pensionerna är väldigt låga, jämfört med våra nordiska grannar, vilket gör de svenska pensionärerna sårbara för dyra elräkningar. Vid 65-års åldern tillkommer ev. tjänstepension och möjligheten till bostadsbidrag. Går man i pension vid 62 år så blir det magert.

   Dessutom bor många pensionärer härute i dåligt isolerade, gamla sommarstugor, som har byggts när elen var jättebillig.

   När man har fyllt 60 år, så blir det dessutom väldigt svårt överhuvudtaget att låna pengar från banken, vilket många som har behövt lägga om taket har upptäckt.

   Radera
  13. Ja pensionär är en utsatt grupp. Sedan kan jag tycka att 60 år en meningslös gräns för lån, om lånet amorteras 50 år så blir det ändå dödsboet som löser lånet via fastigheten. Annars borde gränsen för att ta banklån vara högst 30 år på låntagaren om de ska vara återbetala innan pension.

   Radera
  14. Angående Enskede och miljöpartiet. I Enskede röstade 8% på miljöpartiet 2018. Det är 0,3%-enheter lägre än Stockholm i genomsnitt. Det finns ungefär 4 500 småhus i Enskede och 45 000 lägenheter. Jag tror inte att elpriserna effekt på småhusen i Enskede kommer att revolutionera valet...

   Radera
 5. En fördubblad elräkning ärbara början på deta elände.
  Företag höjer priser eftersom de också ska ha täckning för sin elförbrukning.
  Det blir nog bra myket mer än en fördubbling framöver, för när priserna väl är höjda kommer de inte sänkas bara för att spotpriset faller framåt våren.

  SvaraRadera
 6. Var inte så säker på det.

  Läste kommentarerna i den lokala Facebook-gruppen (för att jag hatar mig själv och var uttråkad). Förvånansvärt många svar i stil med:

  "Ja det är borgarna som höjt elskatten" och "Det är för att borgarna privatiserade elnäten".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vilken rad och vers, kapitel eller del...

   Radera
  2. Också en artikel om detta i den lokala tidningen idag. En person (90-talist) har fått en stor elräkning.

   Personen i fråga bor på en tomt som är runt 15.000 m2 och har ett antal byggnader (maskinhallar osv)

   Nästan 5000 kWh gjorde de av med i December.

   Var "en chock" att räkningen gått upp med 260%.

   Citat från ingressen -"Har tyvärr rörligt".

   Radera
  3. Han kommer säkert vara i tidningen igen när han har installerat solceller på maskinhallen.

   Med citatet-"skrattar hela vägen till banken" i ingressen.

   Radera
 7. Jag hävdar fortfarande att det är något fel på hur elmarknaden och elbörsen är konstruerad.

  Även på helger då många stora förbrukare inte förbrukar så är priserna höga.

  När priset på något går upp och någon är villig att betala mer betyder det normalt att det är någon som blir utan. Elmarknaden verkar inte fungera så. I stället är det producenterna som på något sätt avgör vad det kommer att kosta. Jag säger inte att det är medveten kartellbildning, men att systemet är fel uppsatt och skapar den här situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olika producenter har olika marginal-kostnader. till en viss nivå av efterfrågan - och el-efterfrågan är rätt 'inelastisk' mot prisändringar - så sätts priset på el efter produktionskostnaden för 'marginal-producenten' (alltså den sista producenten som behövs). Så med höga gas-priser så är det så som sker. Priset i SE4 ankrar sen mot kontinenten (via kablar til DK/DE), där priset i SE4/3 sätts ut efter balansen mellan efterfråga/utbud samt överföringskapacitet til DK/DE. Enkelt förklarat, för at inte Tyskland ska köpa all SE4 el för 3kr/kwh måste också SE4 betala 3kr/kwh

   Radera
  2. Samtidigt kan de ju inte köpa mer än vad ledningarna till Tyskland tillåter. Det enda som då hjälper är att producera vad som behövs hemma + max kapacitet för ledningarna.

   Och i fallet för helger borde det vara fullt möjligt. Och i så fall är det inte Tyskarna som sätter priset, utan en trasig marknad.

   Radera
  3. Dessutom har ofta SE3 och SE4 ungefär samma pris, satt på marginalen av Tyskland. Verkar inte heller rimligt, speciellt inte vid lågkonsumtion då man skulle kunna mätta exportledningarna.

   Radera
  4. Men om det nu är så vi kommer att ha det så är det ju plötsligt mycket lönsamt att bygga massor med ny kärnkraft i SE3 och SE4, som verkligen kan casha in, speciellt när det blåser lite. Marknaden kanske löser problemet om inte politikerna sätter käppar i hjulen eller skjuter oss i foten hela tiden.

   Radera
  5. En fråga jag nog inte fått svar på.... hur långt från maxkapacitet har vi på kablarna från kontinenten? Hur mycket effekt behövs för att dessa ska mättas?

   Radera
  6. just nu verkar 0/600mw till Tyskland användas samt 400/600 till Polen. Samtidigt köper vi ~940mw/2,400mw från Danmark.

   Angående at SE3 nu har mer eller mindre samme pris som SE4, så beror det väl på att Norge slutat/skurit ned på export till SE3.

   Radera
  7. AL:
   Våra priser beror inte på Norge. De senaste veckorna har de till stor del haft högre priser än SE 3 i Oslo-området.
   De säljer numera sitt överskott till GB och priserna anpassar väl sig därefter.
   Konstigt nog importerade de därifrån större delen av förra veckan. Oklar varför.

   Radera
  8. Ja, det är något som är sjukt med elhandelssystemet. Och Norge har väl inga problem att mätta sin sladd till GB då de dragit ner exporten till Sverige. Det verkar som att bara för att någon är beredd att betala 3kr/kWh för några kWh långt ifrån maxkapacitet så måste alla betala det.

   Hade vi haft exportsladdar som vi inte kan fylla kan jag förstå att det blir dyrt, men om låt oss säga Tyskland bara köper halva kapaciteten i sladden för 3kr blir det rätt sjukt om större delen av Sveriges konsumenter (SE3 o 4) också ska betala det priset. Något är fel i marknadsmodellen.

   Radera
 8. Fick just min present från elhandelsbolaget (Vattenfalls har redan kommit - de är snabba som ögat).
  Jag vill slå (ännu) ett slag för Home Assistant och den Energy funktion som las till i höstas. Som timpris-kund så stämmer siffrorna till 97% både till energi och kostnad för december.
  Har inte sett någon spec på den Shelly 3EM jag använder, men lite fel tycker jag att man måste räkna med när man kör men transingar och inte mäter i strömmen som Vattenfalls mätare gör.

  2020-12: 1493 kWh / 519 kr (exkl moms, nät och skatt)
  2021-12: 2140 kWh / 4250 kr ( -- " -- )
  Betydligt kallare 2021 än 2020.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snittpris för importen 2021 till 0,82 kr/kWh. Snittpriset för SE3 var 0,66 kr/kWh men solcellerna gör ju att importen koncentreras till Nov-Feb.
   Tar man med egenförbrukningen samt inkomsterna från exporten under 2021 så blir snittpriset 0,36 kr/kWh.

   Radera
  2. @Månskensbonde.

   2021 var betydligt kallare än 2020 globalt.

   Däri finns förstås en utväg för politikerna om de vill förklara dessa höga energipriser.

   Jo, denna poäng ventilerade en person från vattenfall i nyheterna som en delförklaring.

   Men denna fakta är förstås en politisk Kobayashi Maru.

   Radera
  3. @Anders Rydén
   Ge inte politikerna några idéer för att bygga en halmgubbe nu. Det har varit kalla vintrar förr utan att elen kostat 7 kr/kWh - "There's something rotten in the Electricity Grid".

   Radera
  4. @Månskensbonde.

   Jo, jag vill väldigt gärna att "våra kära och allomvetande politiker" skyller på att 2021 globalt har varit kallare än det varit under en ganska lång tid.

   Eventuella följdfrågor på det kan bli ganska intressanta.

   Radera
  5. Använder du HA för att räkna ut elkostnaden också? Isf hur har du fått in det i HAs energy panel?

   Radera
  6. @Izze:
   Installera Nordpool från HACS och konfigurera zon och valuta.
   Under Energy sätter du upp "Grid Consumption" och väljer sedan "Use an entity with current price" och väljer nordpool priset.

   Radera
  7. månskedsbonde, hah, det var för enkelt!
   Jag har redan Nordpool integrerat och kör 3EM i energy....men missat ihopkopplingen.
   Stort tack :-)
   Antar att det skiljer lite mellan Nordpool och vattenfalls priser?

   Radera
  8. @Izze:
   beror på din elleverantör och avtal. Vi har timpris och vår leverantör tar spotpris +4,45 öre.

   Radera
  9. ...så timme-för-timme funkar. Vet inte om man kan hämta "rörliga priser" från andra elleverantörer.

   Radera
  10. Har man fast pris kan man lägga in det i samma dialogruta.

   Radera
 9. Fick räkningen på 3 100 kronor för 2 000 KWh. Vattenfall smidigt att bara få en räkning inklusive allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1784 kr för 446 kWh - allt från EON - SE4.

   Radera
  2. 9185 kr för 2797 kWh i december, nät och el. December 2020 - 2965 kr för 2200 kWh.

   Radera
 10. Jag hade i november ca 3000 kr i elförbrukning plus 1800 nätavgift, vilket jag tycker är rätt extremt. Priserna för december ser ut att bli ca dubbelt så dyra, kanske runt 6K plus nätavgift. God jul önskade miljöpartiet. Själv önskar jag miljöpartiet till närmsta fängelse.

  SvaraRadera
 11. Jag skulle vilja veta hur Energiminister Khashayar Farmanbar (160,000kr i månadslön) klarade sig nu när räkningen kom. Enligt egen utsago hade han det tufft redan i Novembers prisläge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det är någon som skriver hans talespunkter, han har ju änddå universitetsexamen Bachelor of Science i datateknik, betyder nog att han inte klarade av att gå ut civing utan bytte till industriell marknadsföring. Khashayar Farmanbar betyg gav inte så mycket träffar

   Radera
 12. Varför har dom som är upprörda över priset på den rörliga elmarknaden inte bundit sina elavtal? Om man är priskänslig eller ogillar volatilitet så är det väl bättre att binda priset så slipper man bry sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras prior förutspådde framtiden utan att ta hänsyn till environment drift (kärnkraftsnedläggning)

   Radera
  2. För att rörligt i princip alltid varit billigast (?) fram tills nu.

   Precis samma med bolån.

   Radera
  3. @wofser fram tills nu? Det har väl vart känt iallafall sen september / oktober att elpriset är påväg uppåt denna vinter och det har vart krigsrubriker i varenda blaska? Hur kan det komma som en total överraskning för så många?

   Radera
  4. Tja, framemot våren sommaren kan det vara de som bundit priset som kommer att gnälla.

   Det som avgör det är vilket väder vi får.

   Radera
  5. Wofser. Det är inte så enkelt.
   Boende i småhus kan ha 4-5 ggr högre förbrukning en vintermånad (pga uppvärmning) kontra sommarmånad.

   Radera
  6. Mina avtal på 24 öre SE3 samt 17 öre SE2 gick ut i september i år.
   De med rörligt har definitivt betalat mer än så sept 2020-2021.

   Radera
  7. @Anders Rydén fast på våren / sommaren så drar det ju knappt nån ström alls.

   Radera
  8. Har man hög förbrukning som man kan styra vill man inte ha bundet pris.

   Radera
  9. JH. Det är svårt att styra bort vinterns uppvärmning.

   Radera
  10. Wofser. Rörligt pris är i princip alltid billigast, fast det gäller vid fri marknad. Elmarknaden kan nog inte ens föreställas vara det under ett lådvinsrus.

   Radera
  11. Östergren:
   Har elbil och kör en del. Det är en tredjedel av totala förbrukningen. Kan man då styra bort den kostnaden till lågpristimmarna kan man spara mycket.
   Hade jag låst allt till tex 100 öre skulle min elräkning varit ungefär 25% dyrare, även om jag sparat en del på uppvärmningen.

   Radera
  12. JH. Huvudsaken det blir bra för dig och att du får så låg total kostnad som är möjligt.

   Radera
  13. Fast varför är inte du upprörd? Har du planerat att bo i Sverige framöver?Ingen kommer att klara sig ifrån detta. Allt går på el, speciellt industrin, matproduktion etc. Alla kommer få betala för detta på ett eller annat sätt. Lågt bundet pris kan vara något man kan läsa om historieböckerna framöver.

   Radera
  14. @Mudden.

   Jag kan ju utgå hur jag själv resonerade.
   Redan i september insåg jag att denna vintern kunde elen bli extremt dyr.
   Det var när jag läste om gasbristen i England.

   När jag pratade med elbolaget i början av oktober har jag för mig att de erbjöd ett år för 70 öre kWh.
   Men då ville de inte binda till det priset förrän i slutet av februari.

   Sett såhär i eftertankens kranka blekhet så borde jag bundit innan midsommar?

   Nu inser jag att det bästa jag kan göra är att installera solel.
   Nu har jag turen att detta mest är en fråga om vilken installationslösning som är lämpligast för mig.

   Vilket jag snabbt insåg efter det att jag kollade upp detta med hur vår energisystem troligen kommer att fungera det närmsta decenniet.

   Mitt råd är att satsa på självhushåll på både el och livsmedel.
   Eftersom dagens globala brist på naturgas kommer påverka så mycket mer än bara tillgången på billig el.

   Radera
  15. Mudden, det är väl klart ingen räknar med så här extrema prishöjningar. Klart att med rörligt pris så är räknar man med att det kan stiga, men inte flera hundra procent. Man räknar inte med sådan inkompetens och sabotage från politikerna. Men i framtiden kanske fler kommer göra det. Väljarnas dom kommer i valet. Vinner S+Mp igen så är det nog läge att binda allt som bindas kan och preppa för varje tänkbart scenario.

   Radera
  16. Det finns väl egentligen tre alternativ:
   Rörligt (dygnets dyraste spotpris)
   Bundet
   Timdebitering

   Många har kunnat optimera t.ex elbilsladdning till låga nattpris mha timdebitering. Nytt för i år är väl att priserna varit höga dygnet runt.

   Radera
 13. Jag tror nog att även SR och SVT kommer att ställa sig på de elprisdrabbades sida med många snyftartiklar. Det kommer att vara alltför uppenbart för att de ska kunna ignorera det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer nog tyvärr att begränsa sig genom att inte under några som helst omständigheter försöka förklara orsakerna till de höga elpriserna.

   Radera
  2. Något i stil med "Elpriset högt,... Reinfeldt...SD...rasister...höj skatten...."

   Radera
  3. När de gör mannen-på-gatan reportage med utvalda offer vet man att de har vänt kappan efter folkvinden. För närvarande är de nog i huvudsak fortfarande under den skadliga influensen av MP. Bara vissa som Anders Holmberg som alltid kör raka rör utan hänsyn till politisk korrekthet. En eloge till honom.

   Radera
 14. Fick min från EON idag. 1456kr + Tibber 2951kr = 4407kr för december. Litet parhus i zon 3.

  SvaraRadera
 15. Ang bundna avtal/fast pris.
  Om alla hade det skulle elbolagen konka.
  Ingen kan gå minus på att leverera el.
  Dvs det är inte avtalen det är fel på

  SvaraRadera
 16. "omöjligt för MP och S att ducka folks elräkningar "


  "- You underestimate the power of the dark side..."

  SvaraRadera
 17. Viktigt att inte glömma bort Centerpartiets roll i denna utveckling..då de aktivt givit sitt stöd för denna konsekvensbefriade politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant. Centerpartiet är en av de mest destruktiva krafterna i Sverige är idag.

   Radera
  2. Centerpartiet har en märklig förmåga, att hela tiden flyga under radarn. De har hela tiden, tillsammans med Mp, tagit stryptag på sossarna.
   De medverkade till nedläggningen av Barsebäck, samt avvecklingen av försvaret med FB-00, som de stöttade, för att nämna något.

   Radera
  3. Precis.
   Det var ju Centern som drog igång denna satsning på vindkraft genom att förvänga marknaden med elcertifikat och räntesnurror.

   Radera
  4. Centerpartiet är trots sin litenhet, en gång Europas rikaste parti, kanske fortfarande det, lite skrämmande. Pengar är ju makt...

   Radera
 18. Om jag skriver här om vad jag tycker att man borde göra med MP blir jag avstängd på livstid. Så det räcker med det så tror jag de flesta förstår. Att sen både S och M har släppt in MP av maktskäl gör att det tva partierna förtjänar nästan lika mycket förakt. Det sagt, så är det viktigaste nu att förpassa MP till politikens kyrkogård för alltid. Sen kanske man kan ha en förhoppning att övriga partier tar sig samman och beter sig som vuxna istf som barn.

  SvaraRadera
 19. Om jag skriver här om vad jag tycker att man borde göra med MP blir jag avstängd på livstid. Så det räcker med det så tror jag de flesta förstår. Att sen både S och M har släppt in MP av maktskäl gör att det tva partierna förtjänar nästan lika mycket förakt. Det sagt, så är det viktigaste nu att förpassa MP till politikens kyrkogård för alltid. Sen kanske man kan ha en förhoppning att övriga partier tar sig samman och beter sig som vuxna istf som barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att MP kan lura både Sverige och EU så lätt.
   Imponerande att de sopar mattan med alla andra partier och får Ström-säkringar att lösa ut

   Radera
 20. Mp påverkas nog inte så mycket. Har svårt att tro att "folkstormen" mot höga elpriser består av missnöjda f.d. miljöpartister. Att en sverigedemokrat nu deklarerar att han nu minsann aldrig kommer att rösta på miljöpartiet ändrar ju inte på något.

  Möjligtvis kan det påverka S, men då är det ju lämpligt att Mp finns där som syndabock...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom är valet i september. Elpriserna lär ha lugnat ned sig till dess. Minnet hos väljarna är ganska kort.

   Radera
  2. Kan påverka hur många sossar som kan tänka sig att stödrösta på miljöterroristerna

   Radera
 21. Ska bli spännande att följa villaprisutvecklingen utifrån en kraftigt högre driftkostnad (för de som inte har fjärrvärme). Lika bra att införa en fastighetsskatt också enligt Danska modellen, så vi får ett slut på skatteparadiset i denna fråga. Lämpligen sänks då även skatten på arbete/pension med motsvarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte bostadsrätter, Niklas.

   Annars blir det ett nytt skatteparadis.

   Radera
  2. Givetvis, alla ska med. Förutom nybyggen, de 15 första åren ;), vi vill ju inte krascha byggsektorn

   Radera
  3. Mjau.
   Är du anställd av Miljöpartiet eftersom du i princip högläser ur partiprogrammet?

   Radera
  4. Tistel, samt 1% fastighetsskatt upp till 3M danska kronor. Däröver 2 %.

   Radera
  5. Östergren, inte anställd. Röstar inte på dem ens. Blir kompensationsröstning för mig. Är du emot fastighetsskatt?

   Radera
  6. Mjau

   Skattesystemet gällande fastighetsskatt/avgift har definitivt sina brister då vissa gynnas (framförallt nybyggen samt högt värderade BRF-bostäder samt högt värderade småhus).

   En enhetlig fastighetsskatt likt ISK vore önskvärt, problemet är dock vem som ska sätta den värderingen? Taxeringsvärdena är långt ifrån sanningen och inte mycket att utgå från.

   Radera
  7. Östergren,

   Taxeringsvärdet är väl rimligt. Är villan värd 10M så är fastighetskatten på 3M x 75% x 1% + 4,5M x 75% x 2% enbart 90 000kr / år. Alla räknar ju ändå med högre räntor på 5% här, så det är ju mest brus i kalkylen. Inte särskilt svårt att sätta ett rimligt taxeringsvärde. Vill man att arbete inte ska löna sig, så är man nog emot en fastighetsskatt. Verkar litet korkat om du frågar mig.

   Radera
  8. Nu blev jag blockad

   Radera
  9. ”Lååååååångt från sanningen…”
   Håller inte med.

   Radera
 22. Den europeiska elmarknaden, är en oligopolmarknad och har inget med en fri marknad att göra.
  Det är ett av skälen, till att vi är där vi är idag. Alla i hela EU, skall ha det lika eländigt som tyskarna, vilka till stor del har förorsakat energikrisen.
  Sedan kan man ju skylla på ryska gasleveranser om man vill. Men faktum är, att de endast utnyttjar det europeiska vansinnet.

  SvaraRadera
 23. Ja nån fri marknad är det inte. Den kraftigt höjda kärnkraftsskatten 2015 som i ett debacle fick avvecklas 2018 för att nedläggningar av fler reaktorer än de 4 som passerade point of no return inte skulle ske.

  Åsiktposörerna i vimserifabriken slog i panik in backen och säljer fjantasibudskapet om att nedläggningarna skulle ses som en marknadsfråga.

  De höga elpriserna beror på naturgasbristen så långt är jag med Nanotec. Vad Nanotec utelämnar är att om de 4 reaktorerna i södra Sverige varit kvar så hade den baskraften kapat priserna och överföringskapaciteten från norra Sverige hade ytterligare förbättrats i och med balansen i nätet. Fossilbrännaren i Karlshamn kanske fortfarande hade fått stå i malpåse till klimatets fördel.

  Nanotec summerar en sanning men inte hela sanningen. Samhället har blivit mer sårbart och vi bränner fossila bränslen som ökar på Co2 i atmosfären i kraftproduktionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Abbe glad att du håller med mig om fossilgasen. Visst hade mer kvarvarande fission givit mer elproduktion i söder och mer överföringskapacitet samt mindre koldioxid. Men nu måste vi försöka snabbt göra något åt läget.

   Summera allt och i vilken grad som påverkat gäller mer de offentliga utredningarna som lätt tar åratal. Anser det viktigare att påvisa det vi båda är överens om.

   Ja nu bränns mer fossilt tillfälligt i Sverige. Men främst bränns ved i våra kraftvärmeverk och genom vår stora elexport mindre i värmekraftverk utomlands. Mängden koldioxid globalt blir mindre än om vi exporterade ved.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Tistel har du läst vad en fascist är än?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 24. Hahahaha

  https://moderaterna.se/vi-har-sakrat-forutsattningarna-svensk-karnkraft

  Moderaterna räddade kärnkraften 2016, det skriver dom själva. Vad klagar ni för?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta att jag backar bandet så förbannat ofta men påminner inte M en hel del om Connecta?

   Ledtråd. Kristersson. Konkurs.

   Radera
  2. https://news.cision.com/se/connecta/r/riksdagsmannen-ulf-kristersson-gar-till-connecta,e18274

   Radera
  3. Jag beundrar ditt engagemang att försvara den politiska "vänsterflanken".
   Du verkar göra det med samma beslutsamhet som Hirō Onoda hade.

   Radera
  4. https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/aktiehistorik/c/connecta/connectafd.4.4bf45f331098492fe0e80004695.html

   Radera
  5. Rydén nu fattar jag att det är Ben du är ute efter men värre klåpare än inom M är faktiskt svårt att finna.

   Radera
  6. Nu gäller det förstås att "vänsterflanken" håller emot ifall någon får för sig att vilja disskutera Birgitta Dahl och kärnkraften.

   Eller för den delen börjar gräva riktigt långt bak i tiden och frågar sig vilka det var som öppnade upp för en folkomröstning i frågan.

   Radera
  7. @Östergren,

   Jo, så är det.
   Kollade du vem Hirō Onoda var?

   Radera
  8. @Östergren,
   Moderaterna är ena riktiga klåpare de också.
   Jag är den förste att hålla med.

   Radera
  9. Anders Rydén: Sure, jag kan vara Hiro Onoda. I så fall är du Ilse Koch. Deal?

   Radera
  10. @Östergren
   ...wow... Connecta var där jag tjänade min första miljon i IT-yran och vem kunde tro att det var Ulf K bakom den?? Missat. Detta. Totalt. Tungt.

   Radera
  11. Hela högern verkar f ö upptagen med att pissa på nåt popband som drivs av två tjejer för att dom gick ut och sa att dom inte gillar moderaterna nåt vidare.

   Radera
  12. @månskensbonde

   Då kan du googla "Ulf Kristersson" +lägenhet +"Ersta diakoni" för extra mycket stark sås.

   Radera
  13. @BD
   La mina Connecta pengar på en lägenhet kontant, dock inte hos Ersta...
   Ett beslut jag inte ångrat så här 20+ år senare.

   Radera
  14. Postar en artikel som Moderaterna själva stolt skrivit.

   "dU fÖrsVarAr vÄnsTerFlaNkeN".

   Ja, med moderaternas egna pressreleaser. Starkt!

   Radera
  15. @månskensbonde: lär dig av högern och sno dina bostäder.

   Radera
  16. @BD:
   Läser att statsåklagaren friade Uffe K - så what's the big deal ;-)

   Radera
  17. @Ben,
   Du vet väl att det är en gigantisk skillnad mellan banjohögern och lakejer inom nationalsocialistiska arbetarpartiet.
   Om inte annat så kan vi disskutera detta utefter Nils Flygs ideologiska resa.

   Radera
  18. @Ben,

   För att spara tid för dig att leta upp lösryckta citat som du tror gynnar dig så länkar jag till banjohögerns stora inspiratör Per-Ola Ohlssons poddradiokanl.

   https://open.spotify.com/show/74c1auGhl8qxLBOIm1Xkr4?si=8ruXQw9ySHyqf7RZ9jYw3w&utm_source=copy-link

   Radera
  19. Hahahaha det där med banjohögern är exakt som nazistsketchen i Percy tårar: "vi är riktiga nazister, det är dom där andra mimnazisterna som ger nazismen dåligt rykte".

   Banjohögern är en kass meme, som det mesta annat importerat från USA. De som företräder den vågar inte ens ställa upp på en tidningsintervju med Björn Af Kleen har jag hört. Losers.

   För övrigt ser jag att du nu börjar dilla om nazism och därmed förlorar diskussionen enligt Moores lag eller vad fan det nu heter. Men det kanske stärker dig i din identitet som banjohögern att förlora lite, så a la bonheur.

   Radera
  20. månskensbonde, man får gratulera till din smartness.

   Gick inte lika bra för mig. Inte nog med förnedringen i Adcore så fick jag efter det problem med Skatteverket (inte de skarpaste knivarna i lådan på den tiden). Tog en evighet innan jag fick tillbaks stålarna som jag förlorat (21%) då de inte hängde med i alla nyemissioner och annat skit Adcore höll på med. Har faktiskt kvar några Corem Property (fd Adcore) i depån som hånflinar åt mig på daglig basis.

   Kristersson som var kommunikationsdirektör har jag faktiskt inget minne av även fast jag säkert snackade med honom över telefon.
   På den tiden pratade jag med alla bolag jag hade, oftast vd-n, i princip alltid trevliga och kunniga människor, är väl därför jag inte minns Mr K.

   Radera
  21. @Ben,
   Oj, det var den värsta känslosåsen jag läst på länge.

   Försök hålla ihop dina känslor nu och undvik att skiva i affekt.

   Radera
  22. @Östergren
   Satt med en massa optioner i det företag jag var anställd men det hindrade inte att man var aktiv på börsen ändå. Galna månader men optionerna föll ut väl också till slut. Jag tackar Birgersson med flera före detta insatser.

   Radera
  23. @Ben,
   Bara för att jag gillar se när du går i spinn.

   Så vill jag bara påminna dig om att det var du som drog upp Ilse Koch och därmed förlorade du enligt reglerna i Moores lag.

   Radera
  24. @Anders: Oj, brunhögerns allra sista comeback: "du e triggered hö hö". Jag ska försöka överleva trots att jag är svårt sårad.

   Radera
  25. Det fanns ju vissa som var genuina. Birgersson hade sin vision och var äkta.
   Även Bengt Nilsson på IFS var äkta, minns samtalen med honom med värme även fast det kraschade. Sen fick Bengt sin revansch och IFS lyckades fullfölja sin vision och bli en världsspelare.

   Radera
 25. En åsikt bland alla andra åsikter som kommer till tals i artikeltext och kommentarsfält:
  Den aktuella situationen kan ses som en ackumulerad konsekvens av de energipolitiska beslut som tagits med majoritet i Riksdagen under de gångna cirka 30 åren … alldeles oavsett om under socialdemokratiskt eller borgerligt ledda regeringar, kombinerat med företagsekonomiskt baserade beslut tagna av företag verksamma inom branschen … alldeles oavsett dessa företag varit i privat eller offentlig ägo … samt under påverkan av internationella faktorer över vilka svensk Riksdag och Regering haft föga möjlighet påverka.
  Samt föga troligt att politiker … alldeles oavsett vilket eller vilka partier vara månde … skulle ha möjlighet att genom någon form av politiska trollkonster inom snar framtid kunna förändra situationen. Någon Quick-Fix existerar nämligen inte.

  Som sades inledningsvis; En åsikt bland andra åsikter … och en åsikt jag står för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, detta är en ackumulerade konsekvens.

   Det finns inga politiska partier som suttit i regeringsställning efter kärnkraftsomröstningen som kan svära sig fria från ansvar.

   Radera
  2. Under 1950-70 talet analyserades, projekterades en mycket robust el.försörjning baserad på vattenkraft i norr, högspänning kraftnät och kärnkraftverk i söder. Detta har motstått politisk misshandel i 30 år. Först nu visar sig konsekvenserna.

   Radera
  3. Mao, det var fan så mycket bättre förr.

   Radera
  4. Bra analys där karlsson! Läste en rapport från WSP där det verkade som att den aktuella ansvarsbiten för Sveriges elförsörjning, med allt vad det innebär, är ej önskvärd.
   Är ändå imponerad över vilken netto- export på el Sverige har, tack vare vindkraften. Nu gäller det bara att lagra, stabilisera, fördela och underhålla så kommer framtiden bli ljus.
   Min förhoppning är att skattebetalarna kommer undan lindrigt och de som orsakar obalanserna steppar upp i stället.
   Trevlig helg!

   Radera
  5. Tur det finns de som är utbildade till skillnad från mig, och till syntes fler högljudda här i skärmen. Tack för det, nu har jag lite mer kött på benen.

   Radera
  6. @tistel,
   Bra sagt.
   Stående ovationer och från mig till dig en uppriktig titulering, meistro!

   Du är dagens Valey Legasov.

   Radera
  7. @Tistel,
   Stående ovationer och ett uppriktigt Meistro.

   Radera
  8. Man kan komma undan med precis allt genom att hänvisa till omröstningar i kammaren och fattade regeringsbeslut. Det gäller dock att förstå vad som beslutades.

   Den kraftigt ökade kärnkraftsskatten 2015 hade som syfte att få kärnkraft mindre konkurrenskraftigt för att över tid styra om nyinvesteringar till andra kraftkällor. Vad sittande regering och folkvalda beslutsfattare inte tog till sig i förarbetena till denna konstlade manöver var att det prisade ut kärnkraften omgående. Inga business case kunde längre hålla för att modernisera och förlänga ekonomisk livslängd.

   Det som följde var att kraftbolagen inte kunde gå vidare med livslängdsinvesteringar utan förluster i verksamheten. Det började bli uppenbart att det var en direkt skadlig konstlad beskattning (vilket varit tydligt kommunicerat från sakkunniga och kraftbolag hela tiden). Regeringen fick lite hastigt försöka att rädda läget men samtidigt inte förlora ansiktet. Det han gå så långt att fyra reaktorer passerade point-of-no-return för att livstidsförlängas. Efter ett antal turer och "raskt politiskt arbete" så försvann den direkt samhällsskadliga skatten 2018.

   Alltså konsekvenslöst åsiktsposerande som gör idag gör att fattigpensionärer får frysa och duscha kallt.

   Notera att tex finska S eller finska MP inte håller på med liknade tokstollerier. Det är en enkel mätpunkt på hur inkompetens frodats i svenska S och MP.

   Radera
  9. Man kan komma undan med precis allt genom att hänvisa till omröstningar i kammaren och fattade regeringsbeslut. Det gäller dock att förstå vad som beslutades.

   Den kraftigt ökade kärnkraftsskatten 2015 hade som syfte att få kärnkraft mindre konkurrenskraftigt för att över tid styra om nyinvesteringar till andra kraftkällor. Vad sittande regering och folkvalda beslutsfattare inte tog till sig i förarbetena till denna konstlade manöver var att det prisade ut kärnkraften omgående. Inga business case kunde längre hålla för att modernisera och förlänga ekonomisk livslängd.

   Det som följde var att kraftbolagen inte kunde gå vidare med livslängdsinvesteringar utan förluster i verksamheten. Det började bli uppenbart att det var en direkt skadlig konstlad beskattning (vilket varit tydligt kommunicerat från sakkunniga och kraftbolag hela tiden). Regeringen fick lite hastigt försöka att rädda läget men samtidigt inte förlora ansiktet. Det han gå så långt att fyra reaktorer passerade point-of-no-return för att livstidsförlängas. Efter ett antal turer och "raskt politiskt arbete" så försvann den direkt samhällsskadliga skatten 2018.

   Alltså konsekvenslöst åsiktsposerande som gör idag gör att fattigpensionärer får frysa och duscha kallt.

   Notera att tex finska S eller finska MP inte håller på med liknade tokstollerier. Det är en enkel mätpunkt på hur inkompetens frodats i svenska S och MP.

   Radera
  10. @Tistel: Läser gärna regeringens avhandling från 1974, om du läser dessa två från 2020:

   https://www.rethinkx.com/energy-reports

   Det man måste förstå är att marknadsläget har helt andra förutsättningar nu än för 50 år sedan. Kärnkraft kan under en tid visa sig mer lönsam än fossilkraften men har samma problem med renewables och batterilagring som resten av kraftslagen.

   Det är för billigt att låta bli sol, vind och batterier, framför allt globalt.

   Radera
 26. Elcertifikaten infördes innnan alliansen vann valet 2006.

  Tror inte Kristersson (eller någon annan "borgerlig" partiledare) kan kliva fram och säga: Detta är ju vad vi varnade för i alla år. Och den energipolitik vi drev när vi satt vid makten i åtta år riktades ju helt in för att undvika och motverka detta. Då lade vi också grunden för annan typ av energiförsörjning, som i o f s har långa ledtider. Därefter har vi hållit fast vid det i opposition.

  Oppositionen har inget case, förutom att säga att S inte gör det som vi inte gjorde när vi hade regeringsmakten, och S lider ingen stor skada. Delar inte bloggarens optimism. Men hoppas han har rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. This is your brain on borgerlighet.

   Radera
 27. Så låt oss alltså ta ansvar för Sverige och rösta ut MP i nästa val. Sannolikt är det det viktigaste man som medborgare kan göra på kort sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu måste jag fråga efter att ha läst det 100 ggr i det här kommentarsfältet: "rösta ut". Du menar helt enkelt "inte rösta på" va?

   Radera
  2. Vadå? Röstar man inte på de man vill ha bort? Trodde det fungerade som ett öråd

   Radera
  3. Man kan rösta på MP, man kan rösta blankt, man kan röstskolka och man kan rösta på något annat riksdagsparti än MP. Den ansvarsfulle medborgaren röstar på ett annat riksdagsparti än MP, för att i alla fall bidra till att de värsta stollarna hålls utanför den lagstiftande församlingen.

   Radera
  4. Så MP är det stolligaste partiet och SD har de stolligaste väljarna? Gotcha.

   Radera
  5. Man kan säkert värdera partiernas väljare på olika sätt, men att MP är det stolligaste partiet tror jag få säger emot. Förhoppningsvis inte fler än ca 3,8% av väljarna i nästa val. :)

   Radera
 28. De höga elpriserna beror i huvudsak på den europeiska elmarknaden. Den europeiska elmarknaden ska leverera enhetliga kraftpriser i hela EU/EES. Därför har vi byggt en massa kraftkablar från överskottsområde Sverige+Norge till kontinenten. Just nu är det boende i södra Sverige som drabbas hårdast men på sikt ska elnätet byggas ut till Norrland och då kommer elpriset stiga där också. De höga elpriserna är i allt väsentligt inte MP:s fel utan EU:s och den fria marknadens fel. Jag har dock förståelse för att bloggaren och dennes högerdominerade läsare föredrar att skylla på miljöpartiet framför den fria marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen någon som förstår hur det hänger ihop. De flesta här verkar inte läsa mer än sin egen elräkning?

   Radera
 29. Om jag fattar det rätt är samtliga länder UTOM Sverige ETT elhandelsonråde, och uppdelningen av Sverige i 4 kom till på "danskt initiativ".

  Hur lyckades danskarna med detta cirkusnummer, då uppdelning av länder annars inte förekommer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ville väl jävlas med skåningarna?

   Radera
  2. Mest effektiva sättet för våra politiker att sy en tagelskjorta åt deras befolkning?

   Radera
  3. Norge är väl i.o.f olika områden med olika priser?

   Radera
  4. Norge har också 4 områden. Med utbyggnaden av vind och sol men inte i tid nätet inom Tyskland samt Danmarks vind får vi billig el oftare.

   Höga priser kvarstår oftast några år om inte fossilgasen börjar flöda.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. @ Östergren: Ja det var väl ett "danskt tack" för att Sverige stängde Bärseback? Det går väl även ett elakt rykte att danskarna kollar att det blåser mot Sverige innan de kör igång kolkraften ;)

   Tack måskensbonde/nano för rättning, missade Norge. Men i övrigt gäller alltså att alla de andra, inklusive Finland, bara är ett område.

   Radera