Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-05 12:17

Protester i Kazakstan - regeringen avgår men diktatorn sitter kvar bakom kulisserna - undantagstillstånd

Som en joker i den post-Sovjetiska leken har protester i Kazakstan fått regeringen att avgå. Dock sitter diktatorn Nazarbajev kvar bakom kulisserna. Den tändande gnistan för årets protester var höjda priser på gasol, även om ett bredare missnöjde fanns redan innan.
Kazakstans flagga
Protesterna var rätt offensiva och lyckades även besegra regeringens trupper och poliser. Här finns t ex en filmsekvens på hur militärer tas till fånga och här en sekvens där man driver polisen och militären, inklusive pansarfordon på flykt i den störat staden Almaty. Det finns också gott om filmer på brända polisbilar och liknande.

Den tidigare presidenten och formelle diktatorn Nazarbajev avgick 2019, men har hela tiden suttit kvar bakom kulisserna med den nye presidenten knuten till sig, och som ordförande i det styrande partiet samt i t ex landets säkerhetsråd.

Kazakstans regering har nu avgått som en följd av protesterna och det har utlysts två veckors undantagstillstånd i landet. Sett till filmer på nätet så verkar dock militär och polis vara måttligt motiverade av att slå ner protesterna.

Antagligen är väl utsikterna för frihet, demokrati och välstånd fortsatt dåliga i Kazakstan. Och frågan landar i slutändan i den post-Sovjetiska kortleken och om detta kommer orsaka reaktioner från Kreml.

Det finns som alltid en Wikipediasida om alla aktuella protester, inklusive den pågående i Kazakstan, med referenser till media. Ofta en bra plats att börja på om man vill ha koll på läget.

På Twitter kan man följa hashtaggen #kazakhstan där i skrivande stund den senaste postningen verkar vissa hur en kazakisk soldat blivit skjuten i gatustrider. Eventuellt har presidentpalatset också stormats och fallit, men det är bara en byggnad, inte ett ämbete.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Energi som man kan anta går på export driver upp inhemskt pris. Det känns ju igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK FÖR DET LÖFVEN

   Radera
  2. TACK FÖR DET LÖFVEN

   Radera
  3. Något mig qtt just han som ku är positiv till kärnkraft (och därmed den överproduktion som funnits i Sydsverige) avgick innan konsekvenserna av nedläggningen kom. Vad det sen säger om honom vetefan, men så verkar han ju inte vara jätteklipsk heller.

   Radera
 2. 49% av världens uran kom 2019 från Kazakhstan så vore bra om de kunde lugna ner sig lite därborta.

  world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-g-n/kazakhstan.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Producerar ca 1.6 miljoner fat olja per dygn också. Opec beslutade nyligen höja produktionen med 0.4.

   Radera
 3. Edit: 43%
  Men kanske bra om den kranen havererar så kan vi få igång inhemsk brytning istället.

  SvaraRadera
 4. I min ungdom brukade de sätta världsrekord i skridsko i Alma-Ata.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numera Almaty. Men Astana bytte på riktigt namn till Nursultan för att hedra diktatorn.

   Stalingrad byter f ö namn en vecka om året eller nåt sånt, resten av året heter den det betydligt tristare Volgograd.

   Radera
  2. Jag tycker Tsaritsyn låter bättre.

   Radera
 5. Nu får Kreml två olika input från KZ-krisen.

  1) Detta är naturligtvis en Västkomplott listigt placerad i rätt tid på Rysslands bakgård. Detta hot är precis sånt som Kreml menar utgör grund för sina krav/hot mot USA/NATO.

  2) Attans tänker Kreml. KZ jokern gör att förband nu måste hållas i beredskap för att hantera KZ om inte Nursultan fixar biffen. Minskade UKR äventyrsmöjligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fall 2 kan dom garanterat lösa med en ganska begränsat gäng människor. 10 000 soldater.

   Det blir däremot ganska jobbigt om IS etablerar sig (finns väl inga sådana tecken nu, men såna rörelser trivs i kaos och fattigdom) och börjar härja, ingen vill ha sånt på tröskeln till sitt eget land.

   Radera
  2. Input 3, Kina passar på att hjälpa till att hålla ordningen nu när RF är upptagna i UKR

   Radera
 6. Kan passa på att påminna om Oleg Pavlovs fantastiska författarskap, han dog ganska ung så det blir inte fler böcker av honom. "The Matiushin case" och "Captain of the steppe" utspelar sig i Kazakhstan, där Pavlov gjorde värnplikten under sovjettiden, som lägervakt i nåt slags överblivet Gulag.


  https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/books/2014/aug/21/matuishin-case-oleg-pavlov-review-dehumanisation-soviet-soldier

  SvaraRadera
 7. Jag tittade allvarligt på Vitryssland eller Kazakstan som turistmål innan pandemin och har gått och tänkt att efter pandemin så ska jag slå till. Först försvann Vitryssland från listan och nu Kazakstan, av omtanke om lokalbefolkningen tänker jag inte försöka söka upp nya exotiska mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på att du inte funderade på USA också?

   Radera
  2. Nej USA:s situation är jag oskyldig till, vidare hade jag aldrig hört talas om Wuhan innan den här allt detta började.

   Radera
  3. Hahahaha "Men USA då!!!". Inte oväntat från dig :-)

   Radera
  4. Marthas Vineyard är fortfarande lika bra.

   Radera
 8. Står på twitter nu att en hel polisstation har gått över till de protesterandes sida :)

  Klart Kreml kommer reagera på nåt sätt, de vill ju ha korrupta as som de kan styra i sina grannländer. Exakt det folket i Kazakhstan vill bli av med verkar det som. Kan vi räkna med att några delar av Kazakhstan behöver ockuperas för att "förhindra folkmord på ryska medborgare" eller nåt sånt snart om inte Nazarbajev får ordning på situationen.

  SvaraRadera