Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-14 17:39

Påminnelse: Bryt inte militär konvoj - posta inte foton i sociala medier

En kort blänkare riktade till de det kommer beröra:

Bryt inte militär konvoj. Det är olagligt och om du skiter i lagar och regler så är det livsfarligt. Militära fordon är tunga och när de kör över dig kommer de eventuellt inte ens märka att du dör.

Posta inte foton på svenskt försvars trupprörelser i sociala medier, även om du blir fast i rusningstrafiken på grund av detta. INTE ENS OM ANDRA GÖR DET. Bara för att andra som nyttiga idioter hjälper Kreml att samla in information om antal fordon, destination, och typ av fordon och utrustning, så behöver du inte bidra.
Ett svenskt stridsfordon 9040

Du behöver inte ens bidra även om olika så kallad seriös media kommer posta och röja en hel del. Sträck på ryggen och var lite bättre. En svensk håller truten.

Och om du genom att bryta mot trafikreglerna hindrar eller fördröjer konvojer så riskerar du inte bara ditt eget liv utan du hotar de facto svensk frihet, demokrati och självbestämmande och bör få straff därefter.

Det vi upplever just nu är inte en övning.

Försvarsmakten kommer sannolikt själva posta foton och information när de finner det lämpligt. Det finns anledningar till att de gör det senare och inte live.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

80 kommentarer:

 1. Väl rutet! Slut leden.

  SvaraRadera
 2. Du glömde rubriktexten "Fredagsmys", eller sparar du den till ryktesspridning om att Ryssland förbereder "casus belli"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredagsmys utgår, glömde att det var fredag ikväll.

   Radera
 3. I somras tog omkörningsfilen plötsligt slut på grund av hästkraftsbrist och dåligt omdöme då jag skulle köra om just en militär kolonn på motorväg.

  Jag kan rapportera att

  1. Ledarfordonet slog INTE ner på farten.

  2. Hade jag inte precis hunnit om så hade jag troligen träffat mitträcket, snurrat och troligen tvättats bort från fler än ett av fordonen.

  Så var inte idiot, håll avstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du motsäger dig själv. Du kör på motorväg och omkörningsfilen tar slut?

   Varför skulle ett fordon slå av på farten? Det gör man inte. Däremot får man inte öka farten när någon kör om.

   Radera
  2. Jo det gör man (men det kanske inte gäller militärkonvojer). Men enligt trafikens grundregler ska man:

   -Inte i onödan hindra eller störa
   -Iakta omsorg och varsamhet med hänsyn till omständigheterna.

   Detta gäller såklart både fordonet i omkörningsfältet och i höger körfält på en 2+1.

   Men man skulle slå av på farten för att visa omsorg och hänsyn och inte störa i onödan genom att orsaka en trafikolycka för man har en kukmätartävling om vem som sänker farten först.

   Radera
  3. Du vet att man kan backa ut en omkörning också va? Men ja det var en idiotisk grej att göra.

   Radera
  4. Ja, det vet jag. Men om man har inställningen att omköraren ska backa men inte jag själv så kukmäter man precis lika mycket som omköraren.

   Radera
  5. Och som sagt de normala trafikreglerna gäller inte för militärkonvoj.

   Radera
  6. Nej, det finns särskilda regler för dessa militära transporter, men det finns också skyldigheter för den som framför fordon i en sådan så klart. Givetvis får en förare sänka farten för att undvika trafikolycka :-) Sedan så är det ren självbevarelsedrift att inte trassla in sig bland mycket tunga fordon med dålig sikt...

   Radera
  7. 2+1, inte motorväg, skulle det stått.

   Det var som sagt ett dåligt beslut.

   Att bli stående stilla i vänster körfält och vänta ut en lång och långsam konvoj var inte ett alternativ.

   Klandrar ingen, allt gick bra.

   Enda meningen med inlägget var att:

   Respektera militär konvoj.

   Radera
 4. ”Tingeling, tingeling, dasvidanja Putin”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Melodifestivalturnen 2022 är inställd.

   Första geopolitiska målet därmed avprickat för Putin.

   Radera
  2. Skall till en kraftkarl som Putin för att få bukt med den skiten!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Putin verkar ha för avsikt att lajva vinterkriget en gång till fast Ukraina får nu spela Finland.

  Ryska operatörer förbereder årets version av "beskjutningen av Mainila" i de slödderkontrollerade Donetsk/Luhansk-områdena.

  Putin hoppas nu på att den ukrainska militärledningen har den goda smaken att definiera receptet på en "Lavrov-cocktail" så att den "rätta mysiga invasionskänslan i Kreml" kommer på plats....

  SvaraRadera
 6. Förhoppningsvis har vissa förband utgrupperat i terrängen för att undvika eventuella välplacerade kryssningsrobotar mot stridsvagnsgarage etc. Dessa bör förstås inte röjas.

  SvaraRadera
 7. Obehaglig utveckling. Tankade fullt + några jeepdunkar idag. Handlat extra hållbart till förråden, klöv ett antal vedklabbar och fyllde på fotogenlamporna. Vattendunkar för ngn månad är fyllda. Tog ut några tusen i kontanter, Sv kr + Euro. Är också på tå när räkningar kommer. Även om Sverige inte berörs direkt vid väpnad konflikt så kan ju samhället drabbas på många olika sätt. Vet inte om det finns mer att göra just nu. Transistorradio och extrabatterier naturligtvis.

  SvaraRadera
 8. När ska man växla till rubel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du behöver det är det nog försent.

   Radera
  2. Ta ett lån i rubel och växla till dollar. Rubel lär falls rejält när kriget är i gång.

   Radera
  3. Från förra seklet:
   Optimisten tror att ett kilo smör kommer att kosta 20 dollar om trettio år.
   Pessimisten tror att det kommer att kosta 20 rubel.

   Radera
 9. Har en hel del ved men avser såga och klyva mer imorgon som reserv om elen försvinner. Tog ut fullt från bankomat i morse som påfyllning av kontantreserv. Svenska stridsvagnar rullar i Visby enligt media. Firar försvaret ikväll.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fördelen nu på vintern är att man kan låta ryssliken frysa innan man sågar och klyver dem. Men det var snabbt av dig att redan ha skjutit av några, bor du i skärgården eller? Spar några till oss ändra, säsongen har ju inte ens börjat!

   Radera
  2. Nano, jag tänker att man inte behöver agera så desperat. Kanske man kan komma överens. Lycka till nano, du verkar ha problem.

   Radera
  3. Svinto Desperat? Jag bara sågar och klyver några månader tidigare och troligen får det sedan ligga till hösten.

   Ben Dover skriver inte var i skärgården. Inget avslöjas innan försvaret ger klartecken.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Ge dom inte till katterna bara, de är kräsna + det tar lång tid för dem att smälta t o m en småväxt liten sibirier.

   Radera
  5. Dina katter gillar alltså inte vodkamarinerad rysslever?

   Radera
 10. Även stridvagnarna kan köra blixtlås med den vanliga trafiken när de vill. Det är lite speciellt att åka mellan två jättetunga fordon. Ja, jag vet att en vanlig timmerbil är ännu tyngre, men den har i alla fall inte band och kanon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är inte tillåtet att köra in mellan fordonen i en konvoj så det blir inget blixtlås mellan strv

   Radera
  2. Nej det är inte tillåtet att köra in mellan fordonen i en konvoj så det blir inget blixtlås mellan strv

   Radera
 11. Jag minns en försommar för ett antal år sedan då jag med min segelbåt, en 7 meters Magnifik Midjet, seglade från Åkersberga i Sthlms Skärgård ut mot Stavsnäs och Möja. Halvvägs ute så mötte jag ett stort antal fartyg från Marinen i full fart och när de passerade mig trodde jag att min sista stund var kommen. Du vill inte vara i vägen vare sig det gäller vatten eller fast mark, det kan jag garantera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, är snart pensionär. Några råd?

   Radera
  2. Beror på i vilket avseende Du menar. Som jag upplever det, planera inte för lång tid framåt. Lev nu och ngt år framåt. Exempel: Covid-19. Ekonomin blir nog bättre än vad man befarar, (många negativa prognoser i media - clickbates). Sedan beror det väl på intressen, hobbys, umgänge och familj. En del dör ju för att de inte fåt jobba längre och för en del är det paradiset. För mig har arbetet inte varit hela livet och då är det ju lättare att gå i pension. Bloggaren t. ex. har ju många järn i elden, är frifräsare och kan arbeta tills bläcket tar slut. att ge råd är svårt, komplext och beror på så många individuella omständigheter. Men ett råd jag kan ge; Skaffa hund! Livskvaliteten höjs avsevärt och likaså livslängden. Lycka till!

   Radera
 12. Jag tar fram en järnsexa, drar några streck grönt och svart i ansiktet och laddar med Sveriges Kompani.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sexåenhalva menar du kanske? 😁

   Radera
 13. Detta fick mig att inse att vi faktiskt befinner oss i krig. Kremls ultimatum var en de facto krigsförklaring mot hela Västvärlden plus/inklusive Ukraina. Infrastruktur har angripits. Vi har bara inte sett militärfordon korsa en gräns – ännu.

  SvaraRadera
 14. Du, Snetmot Nosrorb, Har du tänkt på att tnadakil stavas likadant baklänges?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Man är ju lite störd, så jag läser alltid ut Snetmots namn baklänges när jag ser det här bland kommentarerna.

   Radera
 15. Gotland är såklart intressant pga dess hamnar och centrala läge men hur är intresset för Öland? Mindre hamnar såklart men ett lättare objekt att försvara, snabba förflyttningar mellan kusterna och har man tagit Kalmar är det inte långt ner till Karlskrona. Samt att missilförsvaret täcker en bra bit in över fastlandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker på en bok av en känd svensk författare?

   Radera
  2. Nej, dom vet att vi skulle ta en invasion av Öland på Allvar

   Radera
  3. Öland är ointagligt med den tunga försvarslinjen Karl X Gustavs mur.

   Radera
  4. Nej, skämta inte ens om en invasion på Öland. Allvar alltså!

   Radera
  5. Öland är nog mindre intressant eftersom i stort sett varje punkt på Öland kan prickas med artilleri från ett stort antal grupperingsplatser i Småland. Allvaret också.

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Uppvuxen på Norra Gotland, så var KA3, hemvärnet och skyttet en del av livet, uppvuxen inom skyddsområdet, utländska besökare skulle godkännas an polis eller militär( kommer inte ihåg vilket), som barn hade man koll på det mesta ibland hittade man lite pentylstubin och lite sprängdeg, bra att ha. Folk höll koll på skumma typer kriget var färskt i minnet på våra föräldrar. Berdeskapen var nog god med den tidens mått med all fsta befästningar och underjordiska installationer, installationer som såldes eller fylldes med betong för 25 år sedan, nu få vi hoppas att vi har mekaniserade förband som är anpassade till dagen hotbild, men det viktigaste är folket, medborgare som är beredda och observanta.

  SvaraRadera
 18. Misstänker att upptrappningen kan ha att göra med mitt brev jag fick hem i förrgår om kallelse till repövning, trots 14 år sedan lumpen utan att ha gjort en enda repövning.

  SvaraRadera
 19. Här sitter vi och diskuterar att hålla truten, samtidigt som riksmedia basunerar ut vad de och deras källor ser. *djup suck*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig fullständigt. Undrar vilka som sitter och skriver var vi är och lägger ut foton på våra militärer som patrullerar och skyddar Sverige.

   Radera
 20. Alla prepps in Ordnung. Kanske dags att damma av Operation Garbo och läsa in sig på strategin. Varvas med Red Dawn på Amazon Prime tills strömmen går.

  SvaraRadera
 21. Ett amerikanskt transportplan flög in soldater från norr till Visby ikväll enligt Dn. Mer påväg via Nynäshamn.

  Oroliga ringer Aftonbladet om konvojer.

  Vi får se på tv imorgon vad försvaret går ut med. Risken för att Putin försöker blir allt mindre med mer försvar på plats.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 22. Lite så jag menar. En pensionär vid kusten i närheten av Nynäshamn.

  SvaraRadera
 23. Den dag det är skarpt kommer vi alla respekter militära konvjer. Om vi får har soppa i privata bilar. Tills dess får de väl låtsas jag är fientlig granateld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så får väl du låtsas att du är det. Lycka till. Om du vill.

   Allvarligt: Det är faktiskt trafikbrott att bryta kolonn, men även begravningståg etc. Åtminstone på den tiden jag stal mitt körkort.

   Radera
 24. Hoppas vi deploajerar Göran Frisk med en kustrobot på Gotlandskusten :)

  SvaraRadera
 25. Elverket provkört, ska rotera vattendunkarna imorgon.

  SvaraRadera
 26. I natt observerades drönare över Sveriges 3 kärnkraftverk. Av storleken att döma så var det inga hobbyflygare. Vad är vitsen med detta tilltag?
  https://www.expressen.se/nyheter/uppgift-till-polisen-foremal-over-karnkraftverken/

  SvaraRadera
 27. Är det krig på gång eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är INTE krig på gång i Sverige. Men det kan vara på gång i Ukraina och detta med truppuppgyggnad här och tyska drönare över våra kärnkraftverk är en varning att k te lägga oss i bör det smäller i Ukraina

   Radera
 28. Stora drönare över reaktorer.

  Aftonbladet redigerat mindre än 10 minuter sedan.:
  "En drönare flög över Forsmarks kärnkraftverk under fredagskvällen."

  ...föremål rört sig över Oskarshamn och Ringhals.

  ...nationell samordning för att se om det finns ett samband, säger Petra Blomqvist, presstalesperson polisregion Mitt."

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vindkraftsproducenter som spionerar på hur man bär sig åt att producera energi inte bara när det inte blåser, utan även när det blåser.

   Radera
 29. SR och P4 Uppland rapporterar.
  Stora drönare i hård blåst över Forsmark.
  "Liknande händelser" över Ringhals och Oskarshamns kärnkraftverk.

  Ser Forsmark som bekräftat och väntar på säkrare bekräftelse av de två sistnämnda.

  Är det så här det börjar? Med en Putin som beordrar Sverige att sitta ned i båten och sköta sitt?. Ser vi en maskirovka dvs man vill ha allas blickar mot fastlandet och Sverige för att utrymme att agera på annat håll?

  Det här är mer spänning än vad undertecknad vill uppleva.

  Källa: Inte en länk:https://sverigesradio.se/artikel/dronare-siktad-ovanfor-forsmark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Nanotec hann före.

   Tvåan är den förste av förlorarna... :-)

   Radera
  3. Men snälla. Sluta nu. Det är fortfarande ytterst låg risk för angrepp mot Sverige, vilket blir ÄNNU lägre eftersom vi höjer beredskapen.

   Radera
 30. För en gång skull väljer jag att tänka som Tegnell. Ryssen kommer ej att komma till Sverige.

  SvaraRadera
 31. På Vinö, i misterhults skärgård på 70 och 80-talet när jag var var barn, minns jag att chinooks brukade landa och fira midsommar där. Många pilska grabbar startade familjer där. ❤

  SvaraRadera
 32. Tjejer på en Ö. Sen kommer en helikopter med grabbar. 🙂

  SvaraRadera
 33. Varför utländskt fraktflygplan? Har vi inte egen kapacitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eu-staterna har gemensam militär fraktflygskapacitet enligt avtal. Ja vi har egen kapacitet med Hercules om vi vill. Men det är inte lika rationellt i fredstid. Hercules är bättre för taktisk flygning tilö Gotland (flygs under radarn några meter över vattnet, men det behövs inte nu)

   Radera
 34. Sverige äger en del av dessa fraktflygplan.
  Som ägare avropar man kapacitet.

  SvaraRadera