Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-05 08:59

Nytt börsrekord i Stockholm - amerikanska räntor upp och USA-börserna ner - nedåt i Asien på onsdagsmorgon

Börserna i de asiatiska tidszonerna är nedåt nu på morgonen, likt de amerikanska börserna igår där även räntorna fortsatte uppåt. I Sverige såg vi dock börsrekord, men med negativt USA lär det väl bli paus för det idag.
Dags för björn?
OMXS30 gick +0.49% och OMXSPI +0.07%. Bägge noteringarna är nya börsrekord men sett till det bredare indexet så verkar styrkan ha avtagit.

I USA bar det också av åt andra hållet. S&P-500 låg oförändrat på -0.06% men i techbubblans tidevarv är kanske Nasdaq 100 med -1.35% mer intressant.

De amerikanska långa räntorna fortsatte uppåt och då gjorde de redan ett ordentligt kliv efter årsskiftet. USDSEK backar till 9:08 och EURSEK hittas på 10:26. Guldet är upp trots att dollarn backade och hittas nu på 530:- SEK per gram.

I Asien faller börserna generellt. ASX 200 -0.32%, Hang Seng -1.52%, KOSPI -1.18% och Straits Tims -0.65%. Tokyo och Nikkei 225 går mot strömmen med +0.10%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Det jag tycker är intressant är att den kinesiska börsen snart är nere på nivåerna för fem år sedan. Finns det någon rimlig förklaring till varför USA's börser sticker iväg, medan Kina halkar efter? (Bortsett givetvis från Kinas politiska oduglighet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte är det värderingarna i alla fall. Men jag tycker inte den politiska risken blivit så mycket större heller...

   Men aktier rör sig på mystiska vis. Fråga bara de som lyssnade på Grantham för ett år sedan: https://cornucopia.cornubot.se/2021/01/grantham-amerikanska-borsen-i-en-episk.html?m=1

   Radera
  2. Anton. Grovt förenklat är det centralbankerna i Sverige och US som ligger bakom stimulanserna som lett till börsuppgång.

   Så det är en öppen diskussion vilka som begåvats med den största politiska odugligheten. För att raljera lite styr FANG i väst och politiker i öst.

   Radera
  3. 90-talist. Kul länk, Lessmog var rätt ute gällande Tesla.

   Radera
  4. "They hated Jesus because he told them the truth!"

   Radera
  5. Artikel i di om detta idag. En stor anledning är att utländskt kapital lämnar Kina pga rädsla för regimen, hållbarhet samt geopolitik i kombination med inhemska åtstramningar samt begynnande fastighetskris.

   Radera
  6. US älskar köra trash talk om Kina så inget nytt under himlen.

   Radera