Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-09 14:54

Ingen kollar städaren - fortsatt usel säkerhet hos regeringskansliet - polisen grep efterlyst städare i statsministerns privatbostad

Polisen grep en efterlyst ung kvinna efter ett inbrottslarm utlösts i statsministerns privatbostad i Nacka. Kvinnan var anlitade svart av en underleverantör till den städfirma som statsministern och hennes make anlitat för städning av hemmet. Incidenten är mycket allvarlig för rikets säkerhet och visar på att regeringskansliet (känt för att ha tappat bort åtta pistoler + ammunition) fortsatt har usel säkerhet, medan Säpo tvår sina händer och menar att de bara har ansvar för att hålla statsministern vid liv, och inget informationssäkerhetsansvar. Samtidigt tillsätter nu regeringen den pga Transportstyrelseskandalen sparkade statsekreteraren Lennartsson som ny ansvarig för svensk kris- och krigshantering i regerinskansliet.
Dammsugare
Den gripna ska vara en 24-årig kvinna från Nicaragua, som saknat uppehållstillstånd i Sverige och ska varit efterlyst. Hon utlöste ett inbrottslarm när hon skulle städa hemma hos statsministern och hennes make handelshögskoleprofessorns privatbostad i Nacka, alltså inte statsministerresidenset i Sagerska palatset, och greps då av polis. Utan uppehållstillstånd har hon sannolikt jobbat svart, även om fakturorna till statsministerparet sett korrekta ut och man intygat att man följt kollektivavtal och lagar. Istället har man använt underleverantörer som haft illegal och svart arbetskraft, vilket antagligen är väldigt vanligt förekommande. En inblandad företagare ska tidigare varit döm 2010 för skatteböter efter att ha betalat bluffakturer och hävdat att det varit verkliga kostnader från "en städrörelse företrädd av en kvinna vid namn Svetlana, vars efternamn han inte kom ihåg" enligt Expressen och mannen friades i hovrätten eftersom det inte gick att motbevisa påståendet om Svetlana.

Nicaragua är ett land med än idag nära kontakter med Kreml sedan kalla kriget.
Sagerska palatset är statsministerns residens, men säkerhetsbristen handlade om privatbostaden i Nacka, som är en liten fyrarums villa inköpt 2011 för drygt 5 MSEK, idag bedömt värde 9 MSEK enligt Booli. Sagerska är byggnaden mitt i bild, till vänster hittas det sk Ratoshuset, som nu köpts av staten och slutar vara en möjlig säkerhetsrisk mitt i regeringskvarteren. Till höger är Arvfurstens palats med Utrikesdepartementet. Längst bort hittar man Kungliga operahuset.

Problemet är inte att statsministern - som är i tjänst 24/7/365 - har städhjälp i privatbostaden. Problemet är säkerhetskontrollen runt rikets viktigaste individ och sekundärt belyser även hur stor grupp av svart arbetskraft som finns dold under legitima momsfakturor.

Ja, statsministern är alltid i tjänst. Telefonen kan ringa när som helst, och som regeringschef leder hon regeringsarbetet och kan även fatta en hel del beslut utan riksdagens inblandning. Bland beslut som hon som regeringschef kan behöva fatta (tillsammans med inkallade statsråd) är aktiviering av krigslagarna och allmän mobilisering. Hon har även tillgång till sekretessbelagda uppgifter som kan vara av den allra känsligaste nivån för rikets säkerhet och förhållande till utlandet och främmande makt. Hon är den viktigaste enskilda individen i Sverige, även om det finns bakvägar man kan besluta om krigslagar, krigsdelegation och mobilisering, t ex genom utrikesnämnden där ordföranden normalt är statschefen, dvs rikets monark, just nu den i Covid-19 sjuke konungen. Ett tredje steg kan vara att falla tillbaka på talmannen och att utse en ny regeringschef. 

Men i första hand är statsministern av yttersta vikt, även om Försvarsmakten har långtgående möjligheter att inom IKFN-regelverket fritt bekämpa en angripare, kan mobilisera anställd personal via olika varianter av beredskapshöjningar men inte värnpliktiga, och beordra hemvärnsberedskap och aktivering av hemvärnet tillfälligt i väntan på regeringsbeslut.

Säpo tvår sina händer och kommunikationschefen för säkerhetspolisen säger till SvD:
"När det gäller människor som jobbar hos våra skyddspersoner så är det inte vårt uppdrag att kontrollera dessa persone. [...] Vårt uppdrag är att tillse skyddet runt våra skyddspersoner, det så kallade närskyddet. [...] Generellt är det alltid arbetsgivarens uppgift att göra de bakgrundskontroller som behövs."

Spektakulärt ovan är att Säpo öppet berättar om hur de hanterar säkerheten kring skyddspersonerna. 

Säpo har alltså bara ansvar för personsäkerheten - dvs överlevnaden - hos statsministern, och inte informationssäkerheten. Istället faller det senare på arbetsgivaren regeringskansliet, som vi sedan Transportstyrelseskandalen och sedan de åtta stulna pistolerna vet har allvarliga brister i säkerhetstänket.

Personal med denna sorts tillgång till statsministern kan behöva testas för bedömt säkerhetsklass 3, vilket innebär en intervju och en registerkontroll. Det skulle utesluta att efterlysta personer skulle ha tillgång till statsministerns bostad, men å andra sidan om städbolaget sedan bara lämnar vidare nycklar och koder till någon annan så är förstås inte säkerhetskontrollen värd något.

Personskydd från Säpo åt ett statsråd

Ingen kollar städaren har jag länge hävdat. Du kan ha skyhög säkerhet, men så när alla gått hem från jobbet så kommer städfirman. Och ibland är någon sjuk och städfirman tar in en vikarie, som man inte låter genomgå säkerhetskontrollerna, utan ger ordinarie kontrollerad personals passerkort och koder.

Och som sedan har fri tillgång till lokalerna.

Nu kanske alla datorer är låsta och alla sekretessbelagda handlingar som sig bör är inlåsta i valvet. Men en obehörig i lokalen kan installera utrustning dolt i datornätverket, avlyssningsutrustning och rent av installera olika former av trojaner och spionprogramvaror på datorer och nätverk. Personen kan också leta efter kompromat bland sådant som inte här sekretessbelagt, som privata brev och ... personliga fotografier. Möjligheterna är enorma. Detta gäller inte bara statsministern utan alla som använder städhjälp i hemmet. Ingen kollar städaren. Detta har jag reflekterat över många gånger när jag skrivit böcker, och det har i dessa även förekommit installerad dold utrustning på t ex tidningsredaktioner. 

Tvärt om är städpersonalen personal man inte låtsas om och antagligen har rätt mycket fördomar om. I själva verket kan städpersonal vara högutbildade studenter, som extraknäcker under studierna, och på inget sätt personer som inte kan genomföra kvalificerade intrångsförsök eller underrättelseinhämtning. Många högutbildade eller militärt utbildade invandrare kan också tvingas jobba som städare, för det är det enda jobbet de erbjuds i Sverige.

Det åligger regeringskansliet och statsrådsberedningen att som arbetsgivare säkra upp säkerhetsklassad personal, i detta fallet statsministern. Uppenbarligen har man misslyckats när minst en efterlyst person har haft tillgång till statsministerns privata bostad - frågan är vilka fler som haft detta men som inte utlöst inbrottslarmet och därmed inte gripits av polisen?

Jag förutsätter nu att minst all nätverksutrustning i statsministerns privatbostad bytes ut och ersätts med ny, samt att alla datorer blåses helt och backuper lägges tillbaka, och att man sedan kontrollerar att spionprogramvaror inte också hade backats upp.

Då statsministern tidigare var finansminister kan det också funnits ett intresse för en angripare att ägna sig åt en form av industrispionage, t ex kring beredningen av marknadspåverkande beslut. 

Under pandemin har distansarbete tillämpats, sannolikt tidvis inklusive för statsministern när hon var finansminister. Man kan anta att känsliga ärenden hanterats i ett hem där obehöriga haft tillgång att installera utrustning eller programvaror.

Ja, det kan vara så enkelt som att uppdra åt en 24-åring att sätta i en USB-sticka i en dator, eller koppla in någon utrustning tillfälligt mot bredbandsorutern i bostaden, eller liknande. Det krävs inte mer kompetens än att gångaren kan koppla in en sladd eller USB-sticka. Därefter kan angreppet hanteras utifrån.

Som grädde på moset har nu Lennartsson nu återanställts som statssekreterare med ansvar för regeringens kris- och krigshantering. Hon fick sparken från tidigare posten som statssekreterare åt statsminister Löfven och blev ekonomidirektör och sedan tf regiondirektör i Region Uppsala som plåster på såren efter den sk Transportstyrelseskandalen där uppgifter om Säpos, Polismyndighetens och Must/KSI:s alla hemliga agenter eventuellt skickades till Kreml-lierade Serbien, och därmed fick anses vara röjda. All svensk personbaserad underrättelseinhämtning fick antagligen rullas tillbaka då man får anta att de svenska källdrivarna utomlands röjdes, samt även inom landet. Decennier av arbete kan gått förlorat och svenska operatörers och med detta våra rekryterade utländska agenters liv hotades, liksom källor inom landet.

Regeringskansliet fortsätter alltså ha stora utmaningar vad gäller säkerhet. Någon ansvarig kommer förstås inte få gå denna gång heller, utan haveriet får väl fortsätta i oförminskad takt. Vad som händer härnäst kan vi bara gissa - att någon efterlyst grips för fortkörning i en av regeringskansliets bilar?

Sedan lite inrikespolitik som en bisats.

Jag anser att det är rätt och riktigt att statsministern använder hemhjälp. Hon ska leda riket, inte städa, och hennes make professorns kompetens kommer nog dessutom bättre till sin rätt på Handelshögskolan än med toalettborsten i hand. Och inget säger att all städning alltid hanterades externt - många tar bara in städning en gång i månaden för en grundlig genomstädning, och hanterar veckostädning själva.

Dessutom har regeringen under sju år inte avskaffat ROT-avdraget. Att statsministern själv tar hjälp bekräftar bara att ROT-avdraget är bra, skapar jobb (tyvärr uppenbarligen även via svarta underleverantörer), optimerar och effektiviserar samhället ,skapar jobb för personer med svag anknytning till arbetsmarknaden, samt gör förstås att S framöver inte kan kritisera avdraget.

Det är förstås positivt att trappan börjar städas från toppen med statsministerns privatbostads hemstädning när regeringen precis gick ut med att de gett polisen i uppdrag att på landets arbetsplatser jaga personer som ej får vistas i landet. 

Själv håller jag på säkerheten och låter ingen okänd eller utomstånde ha tillgång till min bostad utan att en behörig person är hemma och kan övervaka säkerheten. Det handlar bland annat om att källskyddet för bloggen ska vara intakt - även om jag raderar alla kontaktuppgifter, inklusive alla mail, för att även minimera skadan när (inte om) säkerheten brister - samt förstås att jag inte vill riskera att det enda jag har av värde hemma (bokmanus) kommer på drift. Alla diskar etc är dock krypterade, men med fysisk tillgång har man kraftigt minskat tröskeln för angrepp. Jag kan dock tänka mig att ta in extern städhjälp vid särskilda tillfällen, men då kommer jag själv vara hemma samtidigt, precis som när jag har hantverkare hemma. Trots allt jobbar jag ändå hemma oftast, då hemmet är min primära arbetsplats.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Tänker på spionen Wennerström som åkte dit på grund av en observant städerska, jag antar att "högdjuren" betraktar städpersonal som mindre vetande människor.

  SvaraRadera
 2. Detta kan ha pågått länge och Statsministern bör nog förutsätta att hemmet inte är säkert och agera därefter. Normalt sett är det mycket svårt, rentutav omöjligt att säkra ett privat hem. När det gäller avlyssning kan tangentbordstryck ex läsas av via radio genom väggar (genom elektromagnetisk strålning) eller elnätet. hackaday.com/2008/10/20/eavesdrop-on-keyboards-wirelessly/

  SvaraRadera
 3. Vi vet ju o andra sidan inte smack om vad SÄPO vet och visste.
  Med största sannolikhet har de heller inte någon anmälningsplikt till polisen när ett utvisningsärende dyker upp på radarn.

  SvaraRadera
 4. Antar att det var samma usla säkerhet när hon var finansminister. Tragiskt. Uselt. Tyvärr inte förvånad.

  SvaraRadera
 5. "Feministisk" politik och konsekvenstänkande i sin prydnad. Verklighetsuppfattning och mönsterseende är uppenbarligen en lågprioriterad faktor hos dagens politikeradel och många myndigheter. Det nästan mest remarkabla är dock när MA:s tf. pressekreterare svarar först på frågan kring detta: "Vad har detta med Magdalena Andersson att göra"! Snacka om verklighetsfrånvänd syn på verkligheten!

  SvaraRadera
 6. Lol, har svårt att tänka mig att de byter ut all dator- och nätverksutrustning och blåser hårddiskarna hos statsministern, med tanke på att de inte ens kan hålla reda på pistolerna i regeringskansliet.

  SvaraRadera
 7. SÄPOs ursäkt är ju ren bullshit! Dels är de väl ansvariga för kontraspionage? Och dels så kan ju även personsäkerheten äventyras om t ex en lönnmördare eller terrorist får tillgång till bostaden som därmed kan t ex plantera bomb eller gift. Att SÄPO försöker skylla ifrån sig utmålar dem i ännu sämre dager! Vilka inkompetenta idioter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller lite Nykomling i underkläderma.

   Radera
  2. Jag är faktiskt förvånad. Trodde inte att det var så här illa ställt med SÄPO. Att skydda statsministern måste ju vara en av deras absolut viktigaste, eller iaf prestigefullaste, uppgifter. Kanske iof därför också deras reaktion är som den är eftersom de skäms så mycket över sitt misslyckande. Det känns som att den myndigheten behöver styras upp.

   Radera
  3. Säkerhetspolisen ser över sina regler för personskydd . Får se vad det ger.

   Radera
  4. Det som komplicerar det lite är väl att, som det verkar, att det är statsministern själv personligen som kontaktat städbolaget. Kan göra att informationen inte nått fram till alla berörda. Informationstrubbel?

   Radera
  5. Man kan ju fundera på vilka fadäser som de lyckas hålla hemliga ?

   Radera
 8. Man kan ju anta att detta blivit ett uppvaknande för många politiker och andra i ledande ställning. En och annan som ringer sin städfirma i morgon. Anderssons situation är knappast unik även om det är hennes skydd som borde vara som starkast.

  SvaraRadera
 9. Såg en dokumentär om att det hittades ett virus i stor del av världens datorer. Ingen visste först vad det hade för uppgift men det visade sig att det aktiverades enbart när en viss utrustning kopplades in. Centrifuger för Uran- anrikning i Iran. Det hade övervarvat centrifugerna så de förstördes. Det troliga var att någon hade satt i ett USB med viruset i en dator på plats. Det spred sig sen runt hela världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stuxnet - https://sv.wikipedia.org/wiki/Stuxnet

   Radera
 10. Måttligt smart städfirma som skickar svart arbetskraft till stadsministern. Varje person med lite sunt förnuft, hade antagit att folk till statsministern antagligen kollas. Men det är kanske bara är tydligt uppenbart att kontrollen är obefintlig.

  SvaraRadera
 11. Magdas hus bör nog tyvärr rivas.

  Om man trots det pinsamma avslöjandet inte tror att det är någon fara, eller att problemet är att statsministern anlitat svart städhjälp, så kan följande sanna historia ge lite perspektiv på vilka ansträngningar vissa grannländer är beredda att göra för att avlyssna svenska tjänstemän – och vilka motåtgärder som kan krävas.

  1986 och 1987 avsöjades att mikrofoner för avlyssning påträffats i väggarna i Sveriges ambassad i Moskva och i en tunnel under ambassaden:

  Under ambassadområdet finns en avloppskulvert dit ledningarna från mikrofonerna dragits. Sverige har av ekonomiska skäl inte, även om det skulle behövts, kunnat riva hela ambassadanläggningen, som bestar av bade bostader och kanslibyggnader. Istället har man systematiskt rivit innerväggar samt grävt ett dike runt husen för att om möjligt kapa mikrofonledningarna.

  Avlyssningsanläggningen var och är ytterst sofistikerad - det fanns inte en yta - vägg, golv eller tak - i sovrum, toaletter och på kontor, som inte var avlyssnad. Mikrofonerna fanns inbyggda i de monteringsfardiga byggdelar som levererades till ambassaden när den byggdes 1968 till 1972.

  Det enda ställe som under hela perioden varit avlyssningssäkert har varit den sa kallade ubåten. Ett rum inne i ett annat rum, byggt av svenska säkerhetsexperter för att att förhindra just olovlig avlyssning…

  SvaraRadera
 12. "Utan uppehållstillstånd har hon sannolikt jobbat svart, även om fakturorna till statsministerparet sett korrekta ut och man intygat att man följt kollektivavtal och lagar."

  Städfirmans vd uppger till Expressen att de inte har något kollektivavtal. Exakt vad han sagt till Andersson går såklart inte att bevisa. Precis som det inte går att bevisa om hon/maken faktiskt frågade.

  SvaraRadera
 13. Ägaren till städfirman säger att man haft kontakt med Säpo. Märklig historia över det hela ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säpo är inte frikostig med information så det får vi nog inte klarhet i.

   Radera
  2. Nej, det är en fråga om förtroende. Vi får helt enkelt lita på Säpo och deras säkerhets- och kvalitetsarbete. Eller alternativt inte ha särskilt stort förtroende för dem. Men det är ju en så viktig fråga att man helst vill ha förtroende för dem, och att de vet vad de sysslar med ...

   Radera
 14. I ett skymningsläge är tyvärr Magda nackad på nolltid med denna klåparsoppa till säkerhetsdetalj.

  SvaraRadera
 15. Inte alls säkert att hon jobbat svart. Som asylsökande fick hon samordningsnummer för att kunna arbeta vitt. Även efter avslag/utvisning får hon behålla det och kan fortsätta jobba "vitt" även om hon är i landet olagligt.
  Klipp håret i orten så inser du snart att de flesta där är i landet olagligt men jobbar ändå, och betalar skatt.
  Beskrivningen "efterlyst" blir därför intressant. Alla dessa är "efterlysta" då de befinner sig i landet olagligt. Varje månad skickar arbetsgivaren skattedeklaration, vilket då beskriver var personen befinner sig. Vill man då verkställa en utvisning dyker man lämpligtvis upp på arbetsplatsen, men nej så får man ju inte göra.
  Kvinnan var häktat för snatteri en tid efter hon blev nekad uppehållstillstånd, dvs hon satt inne på en polisstation samtidigt som hon var "efterlyst" men släpptes och utvisades alltså inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man kan jobba vitt trots att man är utvisad är det där Magdalena ska börja om hon ska vända på alla stenar. Om hon menar nåt med det hon säger förstås.

   Radera
 16. Ja vad säger man, Sverige! En stackars misslyckad och fiaskobetonad f.d. statssekreterare som måste få ett jobb trots att tidigare totala fiasko inom säkerhet. En säkerhetspolis som frånsäger sig ansvar för rikets säkerhet [sic!]. En pressekreterare som inte förstår koppling mot Sveriges statsminister (möjligen har inte personen i fråga förstått att Andersson är Sveriges statsminister, det finns många svårt kognitivt utmanade personer i de där kretsarna). Nu väntar man ju bara in nådastöten dvs. att regeringskansliet behöver en ny värdegrund byggd på feministisk säkerhet eller nåt liknande dumt!

  Å andra sidan det jag sett i det privata näringslivet är ju inte mer upplyftande generellt. Minns med värme en diskussion jag satt in på med VD:n för ett av Sveriges största bolag, under min tid på fina firman, som yttrade de bevingade orden "jamen, ska vi hålla på med det där säkerhetstjafset hela tiden så kommer vi ju inte sälja någonting". Dom har sedan vi ett antal tillfällen figurerat i pressen.

  Är naiviteten redan här, har vi varit naiva, är vi fortfarande naiva eller är det så att vi än inte förstått hur naiva vi är...

  SvaraRadera
 17. Förr skulle skandalen varit, att en kvinnlig sosseminister inte städade själv, utan anlitade en PIGA...

  SvaraRadera
 18. Frågan är hur och var omdömet brustit. Har statsministern själv och på eget bevåg anlitat en städfirma utan att i detalj meddela personskyddsansvariga detta? Och är det i så fall arbetsgivaren som brustit i ansvar genom att inte grundligt orientera henne på säkerhetsområdet, eller är det hon själv som trots förmodat tillräcklig kännedom om säkerhetsfrågor ändå låtit bli att informera?

  En städfirma som anlitas för uppdrag hos en skyddsperson borde vidare självklart åläggas att all inblandad personal ska vara kontrollerad, med tydligt klargörande att straffansvar föreligger om man bryter mot detta. Dvs lånar man ut passerkort och koder som tillhör en kontrollerad person till en icke kontrollerad åker man in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På nåt sätt måste det kontrolleras åtminstone för statsminister, försvarsminister och ÖB. Kan vara att SÄPO är med på plats under tiden personalen jobbar och kontrollerar personerna som kommer in. Det här är ju en klar risk som inte bara kanske utan kommer utnyttjas av främmande makt. Om de inte redan har gjort det.

   Radera
  2. Mer information i ämnet sipprar ut efter hand. Den senaste informationen från representant för berörd städfirma är att den gripna personen överhuvud taget inte var inom fastigheten utan satt i en bil utanför.
   Så man kanske inte ska ropa varg utan att ha hela bilden klar för sig, även om det är illa nog att efterlysta personer ens kan associeras med ett företag som anlitas för att utföra tjänster hos en skyddsperson.

   Radera
  3. Ja, det är klart att städfirman erkänner att de använt svart arbetskraft utan uppehållstillstånd. Om firman sagt så, så ska vi förstås lita på det.

   Radera
 19. Morgan Johansson menar att problemet är alliansregeringens reformer avseende arbetskraftsinvandring för 10 år (!) sedan. Gud va skönt, jag som ett tag trodde att det var sossar i nutid inblandade.

  I slutet på denna intervju på denna icke-länk:
  https://sverigesradio.se/artikel/7938248

  SvaraRadera