Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-02 14:58

Inga stora skillnader mellan vem som tror på vetenskap - utom SD-väljare, som tror på konspirationsteorier och rasism - till viss del även KD

Föreningen Vetenskap och forskning (VoF) har publicerat sin stora undersökning för 2021 tillsammans med Sifo. Den visar att det sällan är några stora skillnader utifrån kön, ålder, utbildning eller ursprung när det gäller att misstro vetenskap och istället tro på pseudovetenskap och konspirationsteorier. Det enda som verkligen sticker ut är SD:s väljare som tror på konspirationsteorier, förnekar vetenskap och framstår som de mest rasistiska väljarna. Även KD:s väljare sticker ut på en del punkter, nästan lika mycket som SD, och anser ofta att homosexualitet är en defekt.
Tron på konspirationsteorier. Ljusblått streck är SD-väljare Källa: VoF
Generellt är det alltså inte någon större skillnad på folk och folk, annat än om man röstar på SD eller till viss del på KD. Sedan finns det en del avvikande punkter. SD-väljare tror t ex inte på chemtrails eller att ADHD är påhittat av läkemedelsindustrin.
Påståendena om corona utifrån partisympati Källa: VoF

SD-väljarna sticker markant ut vad det gäller att tro på konspirationsteorier gällande coronapandemin enligt ovan.

Något som antagligen inte förvånar någon är att de också sticker ut gällande rasism.
Påståenden om människan (rasism) Källa: VoF

Kristdemokraternas väljare kvalar in som tvåa på rasismfronten, så partierna passar väl bra tillsammans i det nya nationalisthögerblocket, även om Moderaternas väljare alltså tydligen inte känner sig lika hemma i de tankegångarna.
Påståenden om tro efter partisympati Källa: VoF

Kristdemokraternas väljare får dock ta täten vad gäller tro, där även Moderaternas väljare får vara med och bubbla, så något gemensamt har M och KD iaf. Högerkristnationlistblocket?

Undersökningen är utförd av opinionsinstitutet Kantar betalt av VoF. 2 500 personer representativa för Sveriges befolkning har intervjuats och undersökningen kan hittas här. Det finns väldigt mycket data inklusive presenterat med en vetenskaplighetsnivå på 95% (signifikansnivå 5%) och 99% (signifikansnivå 1%), samt omfattande korrelationstabeller där man kan se samvariationer. T ex om man tror att både Palmeutredningen och Estoniakatastrofen var en mörkläggning. En stor och intressant datamängd, som väl i stort bekräftar det de flesta redan hade på känn utifrån de olika partiernas svansar på Internet.

Vad som är tydligt är alltså hur mycket Sverigedemokraternas väljare avviker från övriga partiers väljare vad gäller rasism, konspirationsteorier och synen på coronapandemin. Partiets väljare avviker också gällande synen på miljön. Röstar man på M eller KD så får man alltså SD-väljarnas inflytande på köpet, eftersom M+KD går på val med att bilda regering med stöd av SD, och SD vill förstås som alla partier göra sina väljare till lags. (De så kallade Liberalerna åker ju ur riksdagen, så röstar man på dem får man ingenting alls)

I övrigt verkar kön, ålder, utbildningsnivå, ursprung eller om man bor i stad eller på landsbygd ha liten påverkan på hur man ser på vetenskap respektive pseudovetenskap och konspirationstoerier, även om det finns små skillnader.

SD-väljarna i kommentarsfältet avfärdar förstås studien och drar slutsatsen att det är någon form av konspiration för att smutskasta dem, vilket bara bekräftar studien.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

76 kommentarer:

 1. Det här är en väldigt, väldigt rolig och konstig undersökning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en undersökning i klassisk Voffar-anda. Alltid underhållande, säger som vanligt ingenting om någonting.

   Radera
  2. Den säger väldigt mycket om mycket. Det bekräftar det man redan vet, att sverigedemokraternas väljare tillhör begåvningsreserven i högre utsträckning än folk i allmänhet.

   Radera
  3. Det kanske dom gör, har faktiskt ingen aning. För mig säger "undersökningen" ingenting alls. Skulle inte ens gå att använda som underlag till ett seriöst blogginlägg. Men som skämt är den OK. Vof är alltid OK som skämt.

   Radera
 2. Intressant det här med "coronavirus skapades av forskare i ett laboratorium". Det är väl fortfarande en möjlig källa som underrättelsetjänster från både USA och EU undersöker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte, WHO utesluter inte att det *spreds* från ett lab i nån slags olycka, men det är knappast samma sak som att viruset SKAPADES där.

   Radera
  2. Ja. SARS-CoV-1 läckte ju ut från laboratorium vid två tillfällen efter det ursprungliga utbrottet. Så det är ju högst rimligt att även SARS-CoV-2 läckte ut. Att man muterade fram coronavirus på WIV är ingen hemlighet, ändå klassades tanken att något av dessa kunde läckt ut som en konspirationsteori under hela 2020.

   Radera
  3. Wuhanlabbet sysslade dock med gain of function, exakt vad det innebär får vi väl fråga nån expert. Att det släpptes ut med avsikt är dock en konspirationsteori.

   Radera
  4. Ja att det släpptes ut med avsikt känns som en separat fråga. Men att det faktiskt skapades i ett labb som sysslar med att mutera virus känns inte så osannolikt. Sen kunde det spridas genom olycka/slarv.

   Radera
  5. Kategorin #sägaattmanröstarpåsdutanattsägaattmanröstarpåsd

   Radera
  6. Jag har bara röstat en gång i mitt liv och det var eu valet.. 2005 har jag för mig. En vän nyfrälst som konfirmandledare köpte min röst på kd för ett par långhylsor.

   Valet 2010 lade jag upp min röst på tradera men plus minus noll eftersom jag åkte dit för "otillbörlig nånting nånting" och fick böta ungefär vad jag fick för den.

   Radera
  7. Konstig fråga, SD fanns väl inte när corona upptäcktes på 1930-talet? Lite mer stringens kunde man önska sig av Voffarna.

   Annars verkar spikproteinerna mer intressanta än bäraren. Man kan följa forskningen från 80-talet och framåt och patenten från 2000-talet och framåt. Patentarkiven är öppna, bara att läsa innantill.

   Det blev inte ens uppehåll i GoFfandet under "förbudstiden" 2014 till 2017.

   De 82,7% Verklighetsförnekarna (TM) borde ju undra hur fladdermössen fick tag på de nytillverkade spikproteinerna. De 17,3% foliehattarna vet redan hur det hänger ihop. Dom som kan läsa alltså.

   Föresten, finns det någon här som fortfarande tror att RaTg13 har funnits utanför datorskärmen?

   Radera
  8. Om man med "Coronaviruset" menar SARS-CoV-2, så har det förts fram som en högst trovärdig hypotes att just detta "skapades" på labbet i Wuhan. Hur detta kan listas som en konsprirationsteori av VoF fattar jag inte. Som medlem i VoF blir man lite bekymrad.

   Radera
 3. SD väljarnas inflytande på köpet?
  Då får vi hoppas att de väljarna inte går tillbaka till M och S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa dig inte, de fortsätter antagligen hata judar och invandrare även om de byter parti.

   Radera
  2. Judehatet är väll S paradgren så de är nog välkomna tillbaka i det avseendet.

   Radera
  3. Absolut inte, SD ligger i särklass högst i den ständiga portalfrågan "har inte judarna lite för stort inflytande ändå?" De andra partierna ligger mycket lågt och nära varann.

   Radera
  4. Baserar du det på dina erfarenheter som Malmö sosse? ;)

   Radera
  5. Nej, på undersökningen som inlägget handlar om givetvis, ditt felknullade kromosomskräp.

   Radera
  6. Åh förlåt, jag ska givetvis särskriva mina förolämpningar så att de blir lite lättare att staka sig igenom.

   Radera
  7. Tror bestämt att BD lyssnat på Vinter i P1 https://sverigesradio.se/avsnitt/mustafa-can

   Radera
  8. Faktiskt inte. Det var mer en effekt av att bli kallad

   "Malmö   Sosse".

   Har aldrig varit med i Socialdemokraterna, och det senaste pratprogrammet jag lyssnade på var Nicholas Lunabbas sommarprat.

   Radera
  9. Från kommentatorsreglerna på bloggen: Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet.

   Jag tror fler än jag vill slippa läsa dessa förolämpningar även om de kanske inte menar vara kränkande.
   Vill man bara jävlas och trigga läsare av denna blogg får jag vänligt be dem att hålla truten.

   Radera
  10. SD:s Erik järnrör, har iaf varit nere i Israel och beklagat sig över Sverige i TV.

   Radera
  11. Om du syftar på mig så var god hitta igen alla mina inlägg på denna blogg och begrunda mina åsikter om SD. Du lär få en annan åsikt då. Förtal är visst helt ok när man skriver under pseudonym. Fjant.

   Radera
 4. Läste igenom VoF´s presentation som pdf efter att Ben Dover lagt in en blänkare i tidigare kommentar i annat fält tidigare under dagen.
  Diplomatiskt uttryckt då att jag blev inte speciellt förvånad och det hela mer att se som en ytterligare bekräftelse på vad jag tidigare ansett i ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är bara för att du är köpt av Bilderberggruppen.

   Radera
  2. BenDover: Ja det är för djävligt! Här är man köpt av både Bilderberg och Sveavägen men inte en spänn in på bankkontot från någon av dem!

   Radera
  3. Räcker inte de 30 spänn du fick då du skrev på?

   Radera
  4. Ska påminna chefsrabbin när vi träffas på Skull&Bones nästa vecka.

   Radera
 5. Helt j-a offtopic men Finlands president markerar revir.

  https://svenska.yle.fi/a/7-10010961

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://arenan.yle.fi/1-50969776?autoplay=true
   För hela.
   Finns en anledning att han vann en för en demokrati förkrossande seger i senaste valet.
   Talet finns på svenska vid ca 13 minuter in

   Radera
 6. Evolutionsteorin i sin nuvarande form misslyckas att förklara de mest centrala begreppen de flesta anser att den förklarar (själva livets uppkomst, utvecklingen av olika arter). Bland forskare har detta varit känt länge och Darwin själv menade ju att hans teori inte förklarade den snabba utvecklingen av djurarter under Kambrium. Frågar man den genomsnittlige akademikern på stan så anser man ofta dock att teorin är mer eller mindre bevisad.

  Sedan har väl KD-väljaren som ifrågasätter evolutionsteorin bara bestämt sig för det grundat på sin religiösa övertygelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teorin är lika bevisad som den om Einsteins relativa teori om gravitationen.

   Einsteins teorier har också luckor, betyder det att gravitation inte existerar? Att den likt centrifrugalkraft är en illusion?

   Radera
  2. En hel del av det som Einsteins teorier förutsade har man ju i efterhand observerat och det finns bra mycket mer bevis för Einsteins relativitetsteorier än för evolutionen. Det finns tex inga lyckade experiment där man kunnat se liv uppstå spontant.

   Den gängse neo-darwinistiska förklaringen som menar att det är slumpvisa mutationer tillsammans med det naturliga urvalet kan inte föklara den snabba utvecklingen av djurlivet i havet under den sk Kambriska explosionen, sannolikheten att en mutation skall leda till ett fungerande protein är alldeles för lite.

   Radera
  3. Så vad säger forskningen om denna kambriska explosion?

   https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(13)00916-0

   I korthet att folk som motsätter sig evolutionsläran inte har en aning om vad de snackar om. :) Q.E.D.

   Radera
  4. Du länkade till en forskningsrapport som pekar på en snabbare evolution inom en enskild djurstam (phyla) under den kambriska explosionen. Hur de olika enskilda stammarna bildades så snabbt (vilket är det stora mysteriet) berör de inte ens.

   Varför nästan alla djurstammar bildades under just den perioden och varför inga nya stammar bildats alls under de senaste 500 miljoner år sedan är det fortfarande ingen som kan förklara.

   Radera
 7. Undersökningen som sådan finns ju all anledning att kritisera. Den blandar ju tro, åsikter, kunskap, vetenskap eller möjliga underrättelser hej vilt. Man skulle ju kunna vända på det hela och se på undersökningen som att den försöker ta reda vem som håller med SVT i allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tänker på t ex evolutionsläran så tänker jag inte ffa på SVT som dess upphovsman eller främsta företrädare. Det finns ett ganska stort vetenskapligt kollektiv bakom den teorin som inte har med SVT eller ens Sverige att göra.

   Och vilken åsikt har SVT om huruvida utomjordingar besökt jorden?

   Radera
  2. Det är ju exakt det jag skriver. Undersökningen blandar ju hur som helst. Hur mycket okänt finns inte om t.ex. Palmeutredningen eller om covidvirusets ursprung?

   Radera
  3. Men vad har det med SVT att göra?

   Radera
 8. Så bara 30% av Kd-väljarna tror på Kristus/Allah/Jahve/... alltså, och dissar evolutionsteorin. Kanske dags att de stryker K ur partinamnet snart då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, nu gjorde du misstaget att anta att en tro på evolutionsläran inte går ihop med en gudstro. Dessutom står det ju i diagrammet att 50% av KDs väljare tror att det finns en Gud.

   Radera
  2. Verkar som att typ 10% av KD:s väljare tror att det finns mer än en gud. Dom får man nog säga verkar lite förvirrade va?

   Radera
  3. Pingstvänner kör ofta omkring i nya Volvos, är väl Mammon de tillber utöver Jahve?

   Radera
  4. Det där brukar dom ju på allvar rationalisera med att Gud är givmild mot de sina, därför är det inte fel att rigga åt sig där man kan. Var det inte nån här som skrev om kristna dom drev familjehem och hade excelblad med exakt hur mycket de tjänade på varje barn?

   Radera
  5. ja, jösses! Liknelsen med kamelen och nålsögat träffar nog rätt på de allra flesta av oss...

   Radera
  6. Man måste inte vara Kristen för att rösta på KD, de som tror på mer än en gud bör höra till någon annan religion. Fast iofs tror jag det finns stöd för andra gudar i Bibeln där är det nog mest att deras är bäst, men här får man nog fråga någon mer insatt.. min erfarenhet är fick att generella kristna är väldigt dåligt insatta i vad som faktiskt står.

   Radera
 9. Fint underlag som indikation till vilka partier det är värt att titta närmare på inför valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Ska vi komma tillrätta med 5G,diväteoxiden och elallergin krävs det ju ett parti som inte bara avfärdar som "pseudovetenskap".

   Radera
  2. Det är väl snarare vilka väljargrupper man ska titta på inför valet, då det är deras värderingar och åsikter som listas och inte partiernas?

   Vill tex S locka till sig SD-väljare får de väl ta på sig lite mer foliehattar på valmötena.

   Radera
 10. SD sticker verkligen ut. Om 10% av deras väljare är kroniskt konspirationstroende, och ytterligare 10% ganska djupt nerkörda i det träsket. Då har de en del att förlora på att bli ett normaliserat parti.

  Och rätt överraskande att tex V inte hamnar högre i big pharma-frågan. Det brukar ju nästan låta som en hjärtefråga. V-väljarna är kanske tillräckligt inkännande att de förstår när det är dags att tona ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD är väl idag är ganska normalt parti, deras partiprogram och ledare sticker inte ut alltför mycket längre. Trots detta stannar de mest konspiratoriskt lagda kvar, men vad är alternativet? Jag tror det är lite som med Donald Trump, de mest fanatiska av hans anhängare tror på pizza-gate och att han är utsänd av Gud för att krossa the deep state, att Donald Trump till en början inte alls pratade om dessa frågor bekom dem inte.

   Misstaget som Donald Trump gjorde och som SDs ledarskikt ändå har lyckats undvika är att ramla rakt i famnen på denna grupp. I Trumps fall handlade det nog mer om fåfänga och taktik än om att han faktiskt höll med om deras åsikter och fanatiska tro på diverse konspirationer.

   Radera
 11. MP väljare verkar vara sunda. Hade ju varit mer intressant om det varit riksdagsledamöter man frågat.
  Så vad gick fel hos dessa väljare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För riksdagsmän finns ju det här (exempel: en miljöpartist) där du i demokratins namn kan ta de al det de säger och skriver i riksdagen:

   https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/ledamot/emma-berginger_280f9475-e1a8-495b-96bf-04b1b0497a00

   Därför är det enligt min uppfattning mycket mer intressant med en undersökning hos väljare som Sifos, det är mer terra incognita.

   Radera
  2. Blev inte självaste bloggaren hänförd av MP:s sälkult på det glada 80-talet? Även solen har sina fläckar!

   Radera
 12. Vilket värde har en undersökning som detta? Finns ju hundratals om inte tusentals från statligt eller privat håll beroende på intresse. Nä, fram för individuellt tänkande istället för mobbens/intressens agenda!

  SvaraRadera
 13. Fattas inte centern i den tredje grafen?

  SvaraRadera
 14. VoF, de tror tex att genusvetenskap är vetenskaplig…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Man måste vara mycket observant för att inte låta sig luras av sånt här! Stalin hävdade att han hade vetenskapen och historien på sin sida.

   Radera
  2. Precis, man avråder t ex från hästmedicin mot Corona. Men är det nån som sett en enda häst inlagd på intensivvårdsavdelningen? Nä, just det!

   Radera
  3. Ja, jag har sett häst på intensiven. Många gånger, men inte på människointensiven då, utan Ultuna eller Strömsholm.

   För övrigt finns "hästmedicinen" även i förpackningar avsedda för människor, 3 eller 6mg per tablett. Har använts i ett halvt århudrade i bl.a. Afrika i förebyggande syfte mot malaria.

   Man skall inte sprida konspirationsteorier från Fauci och CDC. Inte från andra håll heller.

   Radera
 15. Det vi med säkerhet kan säga om framtiden är att nästan alla konspirationsteorier visas vara sanna.
  Samt att "vetenskapen" styrs av de som sitter på degen, alltså pengarna som går till det forskare som kommer till "rätt" slutsats.
  Det var inte längesedan rökning var nyttigt... folk glömmer snabbt.

  Jag tror denna undersökning kan användas till att se vilka som är de mest trögfattade och godtrogna medborgarna och vilka som är mer vakna och insatta i hur samhället fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När är det tänkt att det ska visa sig sant att judarna förgiftar brunnar då?

   Radera
 16. Är det inte också jättekonstigt att alla de där islamisterna som ska rösta på V/S/MP inte verkar lämna nåt som helst avtryck i undersökningen? Nästan som om de knappt finns alls eller åtminstone är helt statistiskt insignifikanta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur skulle man se skillnaden i svar menar du?

   Infödda svenskar har enligt undersökningen en övertro på slagrutan som verktyg. Kul val av fråga tycker jag.

   Radera
  2. Dom kommer väl att rösta på Nyans? Inte med i undersökningen.

   Radera
  3. Det borde väl visa sig i den religiösa frågedelen, frågan om tron på evolutionen t ex.

   Radera
  4. Osäker där, evolutionen tog väl en 600 år eller nåt? Hen är ju inte med bland alternativen.

   Radera
 17. Bloggaren skrivet "tror på vetenskap" i rubriken. På 60-talet skrev Paul Ehrlich att människor skulle svälta ihjäl i hundratals miljoner inom några år pga. att det aldrig skulle gå att producera mat nog. Detta ansågs vara vetenskap. Nu vet vi bättre. Vetenskapen är ju oense om nästan allt och revideras hela tiden! Marxismen betraktas av mängder av människor som vetenskap! Är det något en sunt tänkande människa ska vara skeptisk till så är det när man okritiskt bara hänvisar till "vetenskap".

  SvaraRadera
 18. Fast miljörörelsen är ju bara en stor konspiration.

  2005. Etanol löser allt. (ingenjörerna skrattade åt idiotin och visade sig få rätt)
  2010. Peak oil är en verkliget (visade sig att ingenjörerna åter igen hade rätt och det var lögn)
  2015. Planerbar elprdouktion är ett föråldrat begrepp (visade sig åter igen att ingenjörerna hade rätt och det var idioti)

  Så det största problemet är att dataunderlaget för denna typ av grav är helt enkelt post sanning i sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan tilläggas. 1990 hade världen ungefär 80% av sin energi från fossila bränsle. I dagsälget är det ungefär 80%. Miljörörelsen och allt den står för har alltså på 30 år inte åstadkommit något. Förutom att sprida sin konsiration.

   Att den dessutom sedan länge varit finansierad av Sovjet/Ryssland och OPEC talar den tyst om.

   Radera
 19. Intressant...eller kanske inte.
  Reflektera lite över vetenskap och genusteori.

  SvaraRadera
 20. Att vara ifrågasättande och kritisk är en sund inställning tycker jag, att svälja all officiell information rakt av utan att tänka själv är inte friskt.

  SvaraRadera