Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-14 13:37

Icke-inflationen: SEB chockhöjer priserna med upp 60% på fasta kundpriser för privatpersoner och företag

Icke-inflationen fortsätter sitt segertåg Sverige runt. Denna gång genom att SEB chockhöjer sina fasta kundpriser med upp till 60%. Det berör både privatpersoner, småföretagare och företagspaket.
SEB i övergivet Stockholm
SEB höjer priset på sitt standardtjänstepaket för privatpersoner med 43%, vilket i princip är ett krav för att vara kund hos banken för annat än tjänstepension. Den så kallade Enkla vardagen höjs från 35:- SEK i månaden till 50:- SEK i månaden, och inkluderar app, Internetbank, bankkort och möjligheten att betala i Internetbanken. Har man inte paketet chockhöjs priserna ännu mer, t ex en bankgirobetalning via kundtjänst höjs med 131% från 65:- SEK till 150:- SEK. SEB:s betalkort höjs med 40% från 300:- till 420:-, betalserivce på Internet med 50% från 120:- till 180:- och betalservice via kuvert från 240:- till 300:- eller 25%.

På företagarsidan ser det inte bättre ut.

SEB Enkla firman höjs från 50:- SEK per månad till 80:- SEK per månad, eller 60%. SEB Företagspaketet höjs från 100:- till 120:- SEK per månad.

Dessutom ska nu pengarna dras per månad istället för en gång om året, vilket innebär en ökad belastning på bokföringen av företagets kundrelation med SEB om 1100%. Alltså ett tolvfaldigande av arbetsinsatsen.

Överlag är det ett elände som företagare när man inte kan få betala ett helt år i förskott och måste bokföra varje månad. Eländet omfattar nu inte bara SEB, utan sedan tidigare många prenumerationer på IT-tjänster och mediatjänster. En del med god kundkänsla tillåter dock att man betalar ett år i förväg åt gången.

SEB gjorde en vinst på åtta miljarder kronor under tredje kvartalet 2021, upp två miljarder från tredje kvartalet 2020. Styrelsen föreslår också en extra utdelning till aktieägarna, så det är klart att Årets bank behöver höja priserna för att vara kund.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Såg det i mailen. Får nog sanera lite i min kontomängd hos SEB. (...också...)

  SvaraRadera
 2. Och om man vill ha en elektronisk faktura för sitt SEB företagskreditkort så går detta att få till en kostnad av 1500SEK/år. Försökte förhandla bort avgiften utan positivt resultat så jag fortsätter att få fakturan via papper vilket är gratis samtidigt som SEB skryter med hur dom värnar om miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se det som en ESG-investering. Fungerar ungefär likadant när du köper ESG-aktier.

   Radera
 3. Så vilken bank erbjuder motsvarande tjänster billigast för en privatperson?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vilket är det prisvärdaste alternativet att ha som bank nuförtiden?

   Use-cases som jag har:
   Nått konto som lönen kommer in på från arbetsgivaren, nått konto som automatiskt skickar över pengar till Lysa, nått konto som är kopplat till Debit-kort att betala i affärer med. Nått konto att ha ej investerade buffertpengar på.

   Radera
  2. Skulle tro att resten hakar på. Som Cornu har redovisat tidigare så finns det väldigt lite konkurrens, speciellt om företagspaketen.

   Radera
  3. Om man byter bank, hur funkar det med e-fakturor? Ska man "avanmäla" en ansluten e-faktura? Eller kommer den försvinna automatiskt om man anmäler för e-faktura hos en ny bank?

   Radera
  4. @ Sjunkbomben. Jag betalar 14,5 per månad i Danske Bank men då genom mitt medlemskap i ett fackförbund.

   @ Joa. Om du byter bank kan du genom din nya bank anmäla att du framöver ska få E-fakturan dit i stället. Därmed behöver du inte avanmäla e-fakturan från den gamla banken. I princip byter du bara "adress".

   Radera
  5. Länsförsäkringar är gratis om man skaffar kort på egen hand. Brukar vara den bank jag föreslår till folk som privatperson.

   Radera
  6. Har Skandiabanken, också gratis utöver kortet som kostar 20 spänn i månaden. Kanske byter nån gång, men 20 kr/mån har det varit nu i åtminstone 10 år eller nåt sånt.

   Radera
  7. Jag har SEB som lönebank och kommer byta i och med denna avgiftshöjning då mervärdet är 0. Bolån är redan flyttade för att slippa charaden att "förhandla" om räntan varje gång det var dags för omläggning. Skötsam ekonomi med hög lön och låg belåning väger väldigt lågt i en förhandling kan jag säga utan "rabatten" ges endast i från hur stort lånet är d.v.s. hög belåning = stor rabatt, andra banker tänker annorlunda.

   Radera
  8. Har ni några gemensamma påhitt med partner som ni löst på ett kostnadseffektivt sätt?

   Vi har t ex ett bankkonto som vi båda har ett varsitt Debit-kort kopplat till. Detta påhitt kommer nu kosta 420*2 = 840kr/år hos SEB.

   Radera
 4. Både FTG-paketet och Enkla vardagen har dragit per månad för oss så länge jag kan minnas. (120 kr för FTG och 35 privat dock).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg även till de 400 kr SEB tar för det årliga engagemangsbeskedet som revisorn vill se... Ett ynka papper med tre rader kontosaldon på!!

   Radera
 5. Det kostar att lägga ner kontor. Pengarna måste in.

  SvaraRadera
 6. Som alltid så brukar det vara bättre att vara aktieägare i en bank än kund i den.

  SvaraRadera
 7. Som min mor, då anställd på Sparbanken, konstaterade för mycket länge sedan, har bankerna lyckats med konststycket att få kunderna att betala för nöjet att göra bankens jobb.

  SvaraRadera
 8. Månadsfakturering för företag har det varit något år redan.
  Jag klagade men fick ett yxskaft till svar.


  SvaraRadera
 9. Handelsbanken drog en årsavgift nyss för tjänsten (AB). Så alla har inte bytt till månad än.

  SvaraRadera
 10. Pratade med min frisör. Han måste höja 15% !

  SvaraRadera
 11. Tack för varningen. SEB är rätt lurig, man vet inte var man har den. Lite som hyenorna på savannen.

  https://www.youtube.com/watch?v=8xdA9fvZqg0&ab_channel=subichero

  SvaraRadera
 12. Undrar vad bankens ökade kostnader ligger i som motiverar höjningen? Drabbas bankerna hårt av ökande el- och bränslepriser, eller vad kompenserar man för egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningshöjning. Aktieägarna har drabbats av inflationen. Då måste de kompenseras.

   Radera
 13. Om man vill ha mycket pengar snabbt ska man inte råna en bank, man ska öppna en! Förutsatt att man nöjer sig med en vinst på 8 miljarder per kvartal...

  SvaraRadera
 14. Jag har aldrig betalat en krona hos SEB privat (däremot 100kr/månad för företagsdelen). Jag har lönekonto, internetbank, swish och kort. 0kr/månad, 0kr/år. Ingen tjänstepension, inget bolån (men har tidigare haft ett, så, de kanske glömt att ta bort förmånen?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte hur du lyckats med, gissningsvis genom en helrabatt utan slutdatum.

   Däremot kommer bland annat konto för överföringar, sparkonton, ISK, depå, autogiro och BankID på kort fortfarande vara avgiftsfria.

   För kortbetalningar används lämpligen det autogirokopplade Klarnakortet eller kreditkort. Att komma runt BG/PG-betalningar är svårare men där finns fortfarande Skandiabanken och i de flesta fall Länsförsäkringar utan att det kostar.

   Sen har SEB likt de flesta bankerna studentpaketet där allt ingår. Där kommer det bli intressant att se om även de med omställningsstudiestöd nästa år kommer inkluderas i de vanliga studentrabattprogrammen.

   Radera
 15. SEB har även under hösten infört bokning av besök och således stängt dörren för drop-in. Banker förstår endast en sak, ge dem fingret och byt bank.

  SvaraRadera