Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-07 10:01

Grupptalan mot Sector Alarm och Verisure i Norge - anses överprissatt kunder 1 - 2 miljarder kronor

Angående miljardböterna i Norge mot Sector Alarm och Verisure för kartellbildning, så finns det nu en grupptalanförening mot de två företagen, Alarmkundeföreningen, som avser stämma Sector Alarm och Verisure på ytterligare miljardbelopp för att ha blåst upp priserna för sina 400 000 kunder.
Utsikkt fra Noregs och Nordens högste topp, Galdhöpiggen
Stämningen ska ha skickats in den första juli och föreningen söker förstås fler larmbolagskunder i Norge som vill ansluta sig till stämningen.

Bedömningen är att det handalar om mellan en och två miljarder norska kronor som tagits ut i olagliga överpriser på grund av kartellbildningen.

Verisure och Sector Alarm har redan fått 1.2 miljarder norska kronor i statlig böter för sin kartellbildning, men kunderna har inte kompenserats. Som lekman så känns det rätt sannolikt att kunderna bör kunna vinna en grupptalan, då staten redan kommit fram till att bolagen brutit mot konkurrenslagstiftningen, i syfte att blåsa kunderna på pengar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. OT men viktigt. Fortfarande okänt varför Ringhals snabbstoppade igår enligt tv4.

  Det är ett begränsat antal snabbstopp som tillåts under en reaktors livslängd så vi borde överväga subventioner för att få en ny standard reaktor. Jag är tveksam.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni får väl bygga havsbaserad vindkraft som kräver subventioner om 236 öre per kWh.

   http://cornucopia.cornubot.se/2022/01/havsbaserad-vindkraft-olonsam-far-236.html

   Radera
  2. Ett par stopp mer eller mindre har ingen betydelse.

   Vad som har betydelse är att vindkraften tappat nästan hälften sedan igår.

   Det hjälper inte om man vet om det om man inte kan åtgärda det.

   Kostnaden för import och Vätgaslager kommer vida överstiga nybyggnationskostnader för serieproducerade EU godkända reaktorer.

   Radera
  3. Värsta exemplet på vind är ditt. Vi behöver utveckla havsbaserad med i början subventioner från dig och mig. Subventioner behövs också för en ny reaktor. Jag tror båda kommer få subventioner.

   Vind på land, utan subventioner, fortsätter byggas och givetvis mer fjärrvärme.

   Snabbast och som jag är säker händer är enklare tillståndsprocesser för främst nya ledningar för att nu föra el från norr och om tio år mest från söder till norr

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Kärnkraften genererar fortfarande mer effekt till elnätet än vinden gör.
   25% kontra 13%.

   Radera
  5. ditt = Cornucopia?

   Har ont om tid nu så Rickard ledningar snabbare från norr. Sedan är det en gräns för snabbstopp.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. JH 2024 går vind i genomsnitt om fission i Sverige, detta utan att räkna in havsbaserad.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Hur 17 ska det fungera utan utbyggd vattenkraft? Magasinen kommer vara tomma redan i Oktober.

   Radera
  8. Innan dessa två senaste snabbstopp så var föregående snabbstopp 2013 alltså 8 år sedan. Hur många "vindfria" dygn har rapporterats i media under samma period?

   Radera
  9. Ja, Nanotec. Fler ledningar som flyttar icke existerande energi.

   Du har fortfarande inte förklarat vad dina Vätgaslager kostar. Det finns ingen teknik, inga lösningar, ingen möjlighet att lösa detta via befintlig marknadsmodell som är extremt vinklad för att gynna vindkraft.

   Fler transmissionsnät, snabbare stavas inskränkt demokrati, dvs köra över alla som är i vägen och ge låg ersättning för alla.
   Att dra dem till havs blir lika dyrt som ett kärnkraftverk.

   Havsbaserad vindkraft är lika dyrt som kärnkraft. Doggers bank kostar 100 mdr, ligger på grunt vatten och producerar inte mer än OL3.

   Varför skall vi subventionera vindkraft?

   Är snabbstoppen ett problem, eller Tovattar du bara?

   Du behöver läsa på och kritisk granska vindkraften och dess för och nackdelar.


   Radera
  10. Enligt prognosen ökar vindkraften 12TWh brutto till totalt 42 TWh 2024.
   Forsmark producerar c:a 23 TW
   Ringhals c:a 12 TW
   Oskarshamn c:a 11Twh
   Det blir 46 TWh

   Radera
  11. Jag såg denna film och blev häpen över hur extremt stora kablarna som går under vattnet är:

   https://www.youtube.com/watch?v=NcrCTZ_EDc0

   Radera
  12. Tratt med mer vindkraft ökar inte behovet av vattenkraft om inte annat ändras.

   Självklart ändras annat, men vad anser du kommer påverka de närmaste åren fram till 2025?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Sjunkbomben

   Nu är det tre snabbstopp på kort tid. Men inte i samma reaktor. Vinden varierar i styrka och viktigast är att det går att förutse bra. Just 0 är sällsynt. men ingen vill ta bort allt annat än vind.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  14. Rickard

   Nu har du blivit lite förvirrad. Icke existerande energi? Dina tankar om demokrati är lite stela. Varför är dagens läge det bästa av allt?

   Om Svk får beslut om att börja köpa in en del fastigheter till måttligt överpris för flera alternativa ledningsvägar och samrådsprocessen får gå snabbare underlättas kraftigt. Varför skulle inte elledningar tex kunna likställas med vägar?

   Om en skogsägare, hästgård eller lantbrukare är missnöjd med förslag om ersättning borde det kunna fortsätta förhandlas om efter beslut om dragning. Rimlig advokatkostnad borde också ersättas även om man inte når förlikning.

   Om jag förstått rätt är det de oändliga överklagningarna som tar tid.

   Varför ska man ge låg ersättning till de få drabbade när vinsten för samhället med bättre elförsörjning är stor.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  15. JH

   Vindkraften går om fission 2024. Min uppfattning bygger på att intresset för att bygga nytt ökar nu med högre elpris samt viktigast att hanteringstiderna för nya tillstånd kommer att krympas genom beslut av regering och riksdag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  16. Nanotec, jag har sagt det förr utan att fått något svar. Direkt det börjar byggas offshore så har du samma problem som kärnkraft med snabbstopp. Men för offshore gäller det normalt landmatningen som går via HVDC eller AC (då med en hel del utrustning på land för att kompensera för reaktiv effekt behovet) eller problem på substationer offshore.

   Vi pratar då om lika stora, oftast betydligt större, bortfall av effekt som ett snabbstopp av kärnkraft orsakar.

   Finns flertalet exempel på detta i nutid.

   Samma problem finns även på nya HVDC transmission linor som du pratar om. Massor av effekt som tappas momentant utan förvarning.

   Det gäller alltså att ha ett robust nog system för att kunna hantera det. Det är mycket svårt när man förlitar sig allt för mycket på vindkraft gentemot traditionella kraftverk med stor svängmassa.

   En kombination är alltid bäst, men just nu behövs stabil el produktion i SE3/4, kan du inte se det?

   Radera
  17. Nanotec:
   Mitt tidigare inlägg visade motsatsen. Har du andra siffror?

   Radera
  18. Vad ska vi med vind till om vi kan bygga kärnkraft istället?

   Radera
  19. Jag tycker vi kan sluta lyssna på- ni kan nog gissa vem- eftersom hen inte vill svara på eller ta till sig relevant kritik.
   Fast jag gillar ju iofs underhållningen när det blir lite hetlervat, utan påhopp, här i kommkommentarsfältet.

   Radera
  20. 2001 var det högvatten i Vänern och många strandnära hus fick stranden i vardagsrummet. Då diskuterades att borra en tunnel ut till havet och med vattenkraftverk, Vänern ligger 54m över havet och sjöns yta gör att det går att få ut stor eleffekt utan jätteproblem vid stränderna. Tycker detta borde vara utmärkt som reglerkraft i södra Sverige.

   Radera
  21. Som vanligt bara fascistiska åsikter från nanotec.

   Radera
  22. Mats bra att du tar upp detta, Vänerns yta är nog för att klara ett mycket större momentant bortfall än en HVDC ledning på säg 4000 MW, mer än dubbelt större än världens största reaktor OL3.

   Eric S jag försöker svara men hinner inte alltid och tycker ibland att jag redan nyligen svarat på det. Kan det vara detta med reaktorernas viktiga rotationsenergi som stör? Rotationsenergin hjälper under mycket kort tid innan andra åtgärder sker.

   En annan möjlighet som växer är batterier som snabbt hjälper nätet istället för rotation men också bidrar till annat..

   JHH din prognos blev överkörd av prisexplosionen för fossilgas. Helt ok fortsatt för fissionen men för vinden kommer mer 2024.
   Vill du ha de siffror jag tror nu?

   AN håller med dig. Har nog varit otydlig men räcker de svar jag gett ovan nu?

   Vänliga hälsningar


   Nanotec

   Radera
 2. Vi tackade faktiskt ja till ett erbjudande när Sector Alarm kom och knackade dörr för ett par år sedan. Normalt villapaket, men vi la till några extra brandvarnare och detektorer. Fördelen med SA framför Verisure är vad jag förstår att SA har ett tak för månadskostnaden, som man slår i om man bara lägger till en enhet eller två. Hos Verisure skulle våra tillval driva upp månadskostnaden rejält (kanske inte stämmer alls men så har jag förstått det). Däremot verkar Vs prylar vara lite mer moderna/smarta i och med att man kan prata med larmcentralen via en fysisk högtalare istället för att vara beroende av att man svarar i telefonen.

  Tror vi betalade 7000 i installationskostnad och taket för månadsavgiften låg då (sommaren 2020) på 489 kr men är nu på 514 kr.

  Vi har fått skarp användning av brandlarmet så det har nog betalat sig delvis åtminstone. Vi var hemma och vakna så ett vanligt dumt brandlarm hade säkert räckt, men det var lite smidigt att räddningstjänsten kom per automatik och la om lite lättare brännskador och dokumenterade (om det hade blivit nått tjafs med försäkringen).

  Saknar dock möjligheten att pausa brandlarmet i X minuter (via app eller kontrollpanel), vi har en för dålig köksfläkt så det går alltid av när vi använder gjutjärnspannor men det kanske är vi som använder dem fel.

  SvaraRadera
 3. @cornu:
  Vännerna i Norge hade tagit avstånd från ditt användande av nynorsk i skrift, men de är ju lärare i fylken som inte antagit nynorsk. Dock - Galdhøpiggen ligger i Innlandet fylke så då kanske bokmål skulle ha använts...

  SvaraRadera
 4. Äntligen! Jag har stört mig på Verisures priser länge nu. Dock så backade de på senaste (årliga) prishöjningen när jag ifrågasatte den, med orden: "då tar vi bort den, vi vill inte att våra prishöjningar ska uppfattas som något negativt".

  Säg god dag då.

  SvaraRadera
 5. Har funderat på vad mina ~550 kr/mån går till förutom 25% vinst (eller vad det nu var).
  Vägrade acceptera kostnaden för installationen som de föreslog till 15K kr, de godtog faktiskt det. La till massa skit så blev ändå en saftig slant i slutändan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 🎶 "Det kostar ingenting i början, men det blir alltid dyrt tillslut, tillslut" - Veronica Maggio

   Radera
  2. Klockrent! Även blivit dyrt med all huvudvärksmedicin efter alla falsklarm/test av systemet.
   Hoppas ev inbrottstjuvar ej lärt sig vad öronproppar är för något. Jag ligger nämligen i underläge.

   Radera
 6. Haha, jag kan riktigt höra ångestskriken från Hellman & Friedman och jag gissar att Stuart sitter i London och svettas på rummet nu!

  SvaraRadera
 7. Om man kollar prisbilden ihop med erbjudandets innehåll mellan å ena sidan Verisure/Sector Alarm och ett stort bolag som börjar på S så är det bolaget hyfsat mycket billigare än V/SA för exakt samma lösning. Det är mycket luft i branschen är min bild när vi skaffade nytt hemlarm för några år sedan.

  SvaraRadera