Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-07 13:23

Fredagsmys: Russkaja

Rus-ska-ja!
Dags för lite fredagsmys, och eftersom jag är inne i slutfasen av min nästa roman Kungshjärta så blir det en del ryskinfluerad musik i spellistan. En klart favorit är det österrikiska bandet Russkaja, som kanske kan beskrivas som russian turbo polka metal enligt dem själva. Det är om inte annat väldigt svårt att bli deprimerad när man lyssnar på Rus-ska-ja.
Russkaja ska alltså uttalas som tre ord, och betyder enligt mina begränsade kunskaper i ryska Jag är rysk skamusik. Vi som är lite äldre kanske drar oss till minnes brittiska bandet Madness, som spelade ska om ni behöver referenser.

Österrikiskt band säger ni? På ryska?

Ja, den ende ryssen i bandet är väl sångaren Georgij Aleksandrovitch Makazaria, som tidigare var sångare i neue deutsche härte (tänk Rammstein)-bandet Stahlhammer.

Bandet har utvecklats rejält sedan starten 2008 och är numera husband till Österrikes motsvarighet till Saturday Night Live (?), Wilkommen Österreich.

Första skivan Kasatchok Superstar (Spotify) som sjungs nästan helt på ryska är kanske mest genuin och innehåller låtskatter som Barabani (Trummor), Dawai eller Dope Shit. I sviten Hey Stoij (Parowoz)-Hey Stoj framkommer rent av arvet från neue deutsche härte, då man i bästa Rammstein-stil (t ex Rammlied) sjunger sitt eget bandnamn. En av mina absoluta favoritlåtar, Gopstop, hittas också på debutalbumet. Fantastisk låt, även om texten handlar om hur en man under förevändning av ett gopstop (att bli rånad av gopniki) tänker knivmörda sitt ex.

Genom åren har man börjat med allt mer texter på engelska, men också på tyska, italienska och spanska bland de språk jag identifierat. Bland annat märks detta på den fantastiska cover-EP:n Barada. Lyssna på covern av Aviciis Wake Me Up och försök bli på dåligt humör.

Bandet fortsatte på det spåret med näst senaste plattan Kosmopolitburo och suveräna senaste No One is Illegal med slagdängor som Kosmopolit och Here is the News (som väl innehåller en cover på Pigbags klassiska Papa's Got a Brand New Pigbag, som väl anses vara ett av världens bästa blåssekvenser än idag).
"Here is the news
Whatever you wanna hear today
We'll give it to you
Yes, everything is a mess
Yes, no one is safe
But you've got us
So just stay tuned, it's propaganda time"

Lägger in en entimmes festivalkonsert ovan, som inleder med låten Energia från albumet med samma namn, för den som vill bredda eller bekräfta sin musiksmak. Ni kan åtminstone inte anklaga bandet för att inte ha roligt och trivas på scen. Vid 26:30 hittar ni Wake me up. Missa inte heller fiolsolot direkt efteråt, följt av Violina Mia, som väl är på italienska? 51:50 kör de Gopstop som finalnummer (och som inte slutar när du tror - ett gopstop sluter ju inte förrän du hör polissirenerna). I övrigt är det ju alltid bra för hjärnan att ta in fem språk samtidigt - ryska, tyska, italienska, engelska och samtidigt hemmavid svenska. Man kan misstänka att Georgij Aleksandrovitj är en polyglot, vilket i min erfarenhet verkar vara betydligt vanligare bland ryssar än svenskar, vilket kanske iofs beror på att man träffar dem utanför Ryssland.

raz, dva, tri (eller odin, dva, tri även om det inte brukar användas i sång) och sätt igång att lyssna. Davai, davai!

Med det bjuder jag sällskapet underbart fredagsmys.
Rysk-ortodoxa kyrkan i Wien, som ligger bredvid ryska ambassaden, som i sin tur ligger nära ...

... det sovjetiska monumentet över ... um ... Österrikes befrielse från den österrikiske strategiske korpralens rike.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Intressant gifte med stråk och bleckblås i en mer rock/metalorienterad musik! Det låter lite som ett klassiskt syrianskt bröllop på starka droger men funkar konstigt nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är mycket världsmusik på de senare albumen - spanskt, turkiskt m.

   Radera
  2. Förvisso, musikmixen öster om gamla järnridån är ju ofta lite piggare och mer mixad än i Väst.

   Radera
  3. Får lite Gypsy kings-vibbar.

   Radera
 2. Fint tips - Russkaja är ju fantastiska! Ett tips för andra (och de som kanske har glömt): om du gillar polka på svenska utan Russian turbo metal fast med kul texter, lyssna på albumet Pank av Lars Demian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det albumet var vår följeslagare när vi läste ekonomi runt 1990.
   "för har man pengar, så är man kung, man bor i våning med 17 rum, och varje vecka en ny romans, men är man pank har man alls ingen chans"

   Radera
  2. Samma här Östergren... det var i Lund det begav sig för mig just då...

   Radera
 3. Russkaja påminner om det finska monster-bandet Lordi, fast utan monster-dräkterna som var förfärligt svettiga att ha på sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det din kompis Jar Jar Binks som är Mr Lordi?

   Radera
  2. Nej, jag vet inte om han kan sjunga, men han kan spela Evert Taube-visor på sitt dragspel. Jag gillar också Taube, så vi har det intresset gemensamt.

   Radera
 4. Tycker nog ändå Meantraitors från Leningrad med sin "Kill the junkies, kill the gays" är en bättre representant för dagens officiella Ryssland och deras inställning i sakfrågor faktiskt. Och Kolovrat ska vi inte ens prata om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Russkaja är österrikare med en rysk expat som förgrundsfigur.

   Radera
  2. Ja, det är ont om folk som gillar Rysslands politik och regering utanför Rysslands geografiska gränser verkar det som. KONSTIGT!

   Radera
 5. På tal om ingenting.. när planeras "kungshjärta" komma ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja blir trevligt att få läsa den. Hoppas många svenska militärer läser den förra och drar lärdom. Men är nog bäst att sätta igång masstillverkning här och inte köpa mer än utbildningsdrönare från Kina. Jag menar att vi behöver drönare i mängder av olika storlekar och förmågor. Gissar att ryskt pansar dör snabbt om det finns mycket drönare som kan rapportera till vårt artilleri.

   Många nanosatelliter som skjuts upp från Kiruna för spaning över Östersjön och en bit in i tzarväldet.

   Många drönare borde också i skarpt läge sändas upp från våra ubåtar. För att försvåra avslöjande av ubåtarnas läge kan drönarna dröja en stund i någon liten flytande pryl (om plast givetvis ursprungligen från väte som framställts med vind el). Möjligen strax under ytan.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. Annars fanns det ju Liberator från Malmö som gjorde enormt ösig ska en gång i tiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min lokala favorit från Malmö var Anastasia (runt 1990). Jag har länge undrat om det var Ben Dover som var sångaren...

   Radera
 7. Vill ni höra något som närmast kan beskrivas som om orcherna i sagan om ringen hade startat ett band så kan jag tipsa om gruppen the hu.
  https://open.spotify.com/track/7dH9Qnbb7pwDahy1Vb9ZQa?si=I01BctpXTHamV-ak25p8Pg&utm_source=copy-link

  SvaraRadera
  Svar
  1. De spelade på Pustervik typ nån månad innan C19 slog till. Var inte i stan då men familjen som var där var rejält imponerade.

   Radera
  2. Jag hade gärna sett de live.
   Kanske inte för att de är bra utan mer som en minnesvärd stund.

   Radera
  3. Fast helst vill jag nog se yello.

   Radera
 8. Ursäkta jag kapar tråden, Till Lindemann har vid sidan om Rammstein haft en solokarriär.
  Känner ni igen gitarristen här i låten steh auf?
  https://youtu.be/hiOjK992bPU

  För att återgå till ämnet Ryssland har vi förstås låten ich hasse kindere

  https://youtu.be/GbfeH6Q8PzY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Duon Lindemann är väl Till + svensken Tägtgren?

   Radera
  2. Peter Stormare är med i videon till steh auf

   Radera
  3. På tal om namedropping är jag släkt med mannen i videon men alla är väl släkt med alla i Sverige.

   Radera