Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-13 09:52

Försvarsmakten genomför "beredskapsanpassning" dagen efter dubblad rysk landstigningskapacitet i Östersjön

Försvarsmakten väljer att via Gotlands regemente meddela att man genomför en så kallad beredskapsanpassning dagen efter att Ryssland dubblat sin landstigningskapacitet i Östersjön via fartyg från Norra flottan. Detta meddelar Sveriges Radio P4 Gotland.
Stridsfordon 9040 ingår i utrustningen på Gotlands regemente
"Bli inte förvånade om svenska Försvarsmakten genomför någon kombination av beredskapskontroll, beredskapsinsats eller beredskapsjustering, vilket i ett sådant här läge skulle vara enligt svensk militärstrategisk doktrin, som innebär att vi ska agera offensivt i fred eller skymningsläge, dvs agera först och vara först på plats. Det kan alltså bli aktuellt med att skicka truppförstärkningar till bland annat Gotland. Försvarsmakten måste dock inte kommunicera detta."

Ordet för dagen blev beredskapsanpassning, vilket sker åtminstone på Gotland. Via Sveriges Radio P4 Gotland meddelar Gotlands regemente att man kommer patrullera "vissa platser, i Visby bland annat". Då det finns ett antal skyddsvärda objekt i Visby, t ex hamnen och flygplatsen mfl platser, kan patrullering mellan dessa antagligen uppfattas som att man patrullerar gatorna och det är lika bra att gå ut med att man kommer synas i Visby och är en rimlig nivå av kommunikation.

Vad man i övrigt gör tänker man inte svara på, men patrullerna kommer rimligtvis allmänheten notera, så de kommuniceras därmed.

Detta är knappast det enda Försvarsmakten genomför, men man har valt att kommunicera ut beredskapsanpassning sker på detta vis. Gotlands regemente vill inte svara på om det sker något annat eller om det kommer förstärkningar till Gotland utan "det märker man när det sker".

Enligt Försvarsmaktens svar till Aftonbladet så har den ökade landstigningskapaciteten lagt till i örlogsbasen Baltijsk i exklaven Kaliningrad. Se även Jägarchefens blogginlägg i frågan.

Kom ihåg att inte rapportera eller posta i sociala medier om vad Sveriges försvar gör i ett sådant här läge, inklusive foton, tider och platser. Även om Försvarsmakten officiellt anger att det är "låg risk" för ett väpnat angrepp mot Sverige, så handlar beredskapsanpassningen om skarpt läge. Gå inte Kremls ärenden genom att rapportera några detaljer som inte kommunicerats officiellt från Försvarsmakten.

Antagligen kommer Försvarsmakten själva publicera information vid större trupp- eller utrustningsrörelser, som ändå är svåra eller omöjliga att dölja för allmänheten särskilt om de går med färja till Gotland, men knip om allt annat än det som kommuniceras officiellt. Bloggen kommer inte jaga klick utan avstå från att posta sådana uppgifter, men dessvärre kan man inte räkna med samma anpassning från bidragsmedia. Rapportera dock gärna in rysk aktivitet, foton och observationer, vilket kan publiceras.

Källor inom länkskattemedia

P4 Radio Gotland sverigesradio.se/artikel/forsvaret-okar-sin-synliga-verksamhet-pa-gotland

Sveriges Radio Gotland

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Trist om ryssen stjälper av havsbaserade minor i stor mängd på strategiska platser. Då ligger både Gotland, Åland och de baltiska staterna illa till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock även trist för de ryska oligarkernas oljeinkomster då Östersjön efter Hormuzsundet är världens viktigaste transportled för olja, och då 100% rysk olja. Minerar RU Östersjön så stoppar de typ 90% av sin oljeexport.

   Radera
  2. Då kan de anklaga väst för vad de kännt sig tvinga de att göra för att freda sig...

   Radera
 2. När man ser landstigningsfartyg påminns man om SAAB:s reklamfilm om RB15, det är lika stärkande varje gång. Kör en enkel sökning så ser ni vad jag menar (för den som inte sett den).  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, och om de västerut har åsikter om landstigningar så är det AGM 84 som gäller. Bra att de gör beredskapsanpassningar, men i en första våg är det nog "kommersiella" transporter av olika typer som används. Finns en intressant bok skriven om invasionen av Afghanistan 1979.

   Radera
  2. Frågan är vem som törs ta beslut om att sänka ett Landstigningsfartyg som närmar sig Gotland? Har en känsla av att man agerar först när fartyget ligger intill Gotland och avlastning pågår.

   Radera
  3. Du kan nog räkna med att de får uppvaktning så fort de korsar territorialvattengränsen. Det är inte så att vi inte ser dem närma sig. Och en rimlig åtgärd vid en beredskapsanpassning är att ha en ubåt ute och den kommer isf skugga en sådan eskader, och snabbt leverera dålig stämning enligt IKFN om fartygen inte lämnar svenskt territorialvatten efter uppvaktning av stridsflyg, eventuellt med påhängda sjömålsrobotar för att understryka humorläget från svensk sida.

   Radera
  4. Svensk militärstrategisk doktrin är att agera offensivt vid fred och skymningsläge. Vi kommer alltså inte backa undan, utan tvärt om som nu göra beredskapsanpassningar INNAN det ens börjar bli varmt.

   Radera
  5. @ Mats, det spelar ingen roll, det viktiga är att första roboten går, sedan kommer det vara svårt att skicka mer dit. Enligt IKFN får vapeninsats göras även om risk för att fartyg sänks så det beslutet i fredstid ligger på försvarsmakten att ta-annars blir det minsiterstyre. Om krig utbryter så upphör IKFN att gälla automatiskt.

   Radera
  6. Tack! Då hoppas vi att man faktiskt vågar ta beslut om "dålig stämning" om det blir aktuellt!

   Radera
  7. Det finns ett bra exempel, sök på :
   I sista minuten - Fem timmar på en arbetsplats i kalla krigets skugga, du landar då på Skipper:s blog (jag ber om ursäkt Cornu, men berättelsen om ingripande i fred beskrivs bra i denna 4 delade berättelse).

   Radera
  8. Ett problem är dock att ryssen inte kommer att bekräfta att de faktiskt är på väg till Gotland, och då kommer det krävas mod av ansvarig att faktiskt sänka ett landstigningsfartyg med manskap ombord.

   Har avlastning redan börjat dåär saken en annan, men ryssen bör då redan ha fjärrbekämpat?

   Radera
  9. @least - nu fattar jag inte riktigt hur du tänker? Om ett rysk landstigningsfartyg, med rysk trupp och ryska stridsvagnar korsar svensk territorialvattengräns mot Gotland vart menar du att dom är på väg och varför skulle det då vara ett svårt beslut att sänka dom?

   Då är ju pucken släppt och matchen igång!

   Radera
  10. Pucken släppt säger du, är konflikter verkligen så svart/vita?

   Radera
  11. @#47, varför ber du Lars om ursäkt för att du länkar till en välkänd blogg?

   Radera
  12. Så här, oaktat man kommer att veta vad båten innehåller. Vi kan lugnt räkna med att jänkarna har satelliter som tittar på hamnen där dessa skorvar ligger och det är rätt lurigt att lasta på ett skepp utan att det märks, i synnerhet med stridsvagnar och annat. Om inte annat så kan man när båten lägger ut åka förbi och titta till den, ligger vattenlinjen på ett visst ställe så räknar man snabbt ut hur mycket last båten har, sånt där kan di här militära underrättelsesnubbarna.

   Vidare om då båten har kurs mot Gotland, vilket man förr eller senare kommer verifiera att den har för en båt liksom ändrar inte riktning på en 5öring i synnerhet inte av den här storleken, så har man gott om tid på sig att kommunicera att vi vet vad ni håller på med vänligen vänd. Vidare utgår vi då att ryssarna, mest för att PuttePnutte är totalt hjärndöd, inte vänder, ja då kan man börja kommunicera (som bloggaren säger) att man har för avsikt att sprida dålig stämning om båten går in på svenskt vatten. Eventuellt stöd från t.ex. amerikanska CCTs eller Marsoc kan börja flyga in och som tidigare nämnts svenska ubåtar kan börja positionerna sig för stämningssänkande åtgärder.

   Om givet allt detta båten med glatt ryskt marininfanteri framhärdar i sin kurs (och oaktat om dom ropar om sjönöd och annat trams) då sänker man skiten och ja det är svart eller vitt.

   Gråzonen är just nu om du missat det!

   Radera
  13. @ Least, det är inte hans blog, lite hyfs bara. sedan formellt länkade jag inte...:-)

   Radera
  14. Brasklapp: Som MÖP:are bör vi nog ta fasta på Bloggarens kloka uppmaning om att avstå från att sprida information, gissningar och resonemang kring svenskt försvar i alla avseenden i dessa tider. Fienden är inte allvetande - varför vara nyttig idiot och sprida pusselbitar?

   Radera
  15. @Max Haneman inget av det jag skrev är information som inte är publicerat i en eller annan form av försvarsmakten, kommunicerats på bloggen sedan innan eller okända tillvägagångssätt eller ens det faktum att USA har satelliter som spanar vilket de själva kommunicerat på diverse presskonferenser. Att vi har ett underrättelsesamarbete med USA har varit etablerat faktum sedan 1952 (har jag för mig).

   Möjligen med undantag för att Putin är hjärndöd, det är inte officiellt kommunicerat men borde framstå som oomtvistligt även om jag får räknas som lekman på området.

   Radera
  16. Nu kommer inte Ryssland att försöka landstiga på Gotland utan att förbekämpa samt understödja sina landstigningsfartyg. Mycket i försvarsväg skjuts sönder under några inledande timmar. Därefter kommer det att visa sig om det finns något kvar att bekämpa Ryssen med?

   Radera
  17. För övrigt vill jag bara ha till protokollet att jag inte räknar mig som MÖP utan som säkerhetspolitiskt och militärt allmänintresserad.

   Däremot är jag kvalificerat JÖP - Jaktligt Överintresserad Person.

   Radera
 3. När Sovjetunionen existerade blev man ju alltid itutad om "den fredsälskande ryssen". Skulle vara intressant att veta vad den vanlige ryssen tycker idag om Putins utspel och hotet mot den forna sovjetrepubliken Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska många ryssar anser Ukraina vara en del av deras land som tillfälligt inte är det. Konstigt nog resonerar de inte likadant om att Karelen och Viborg bör vara svenskt.

   Radera
  2. Inte finskt heller, vilket ligger närmare till hands. Finska underhandssonderingar ca 1990 om möjligheten att få återköpa dessa områden avvisades bestämt.

   Radera
  3. Nja, nu var det ju tvärtom. Dåvarande president Mauno Koivisto blev informellt tillfrågad av Jeltsins presidentstab om Finland var intresserat av att köpa tillbaka områdena. Finland avböjde lika informellt då det skulle ge en stor inflyttad rysk minoritet och kosta multum att få i någorlunda skick. Vidare ville man inte hamna så nära St Petersburg igen heller. Ryssland var ett konkursbo och Jeltsin behövde kontanter. Det var en liknande fråga kring norra Ostpreussen ställd till Tyskland, där ryssarna erbjud att flytta in kvarvarande volkdeutsche från andra delar av Ryssland. Även Tyskland avböjde informellt.

   Radera
 4. Scenariot där Ivan med sin roputja anropar om sjönöd närmar sig Slite hamn och svarar oförstående på alla beredskapens varningar och anrop. Känns som det kan bli ett svårt beslut att trycka på eldknappen när någon hävdar nöd. Väl i hamn skulle det vara för sent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, bara att svara att det finns en flotta med vodka och homoerotiska bilder på Putin på vissa koordinater så vänder båten omedelbart och börjar gå mot den positionen.

   Radera
  2. Precis detta scenario kommer att orsaka mycket tidsspillan från svensk sida, och det vet ryssen.

   Radera
  3. Men hallå, kom igen! Låt oss då säga att ryssarna kör den plojen och att svenskarna eller vi som vi svenskar säger går med på att låta båten lägga till. Tror ni då att det är MP som står på kajen och skriker "refugees welcome"? Nja, skulle tro att man har ställt upp X antal robotar, stridsvagnar, tunga kulsprutor mm som är riktade rakt mot båten, satt upp diverse hinder för fordon, inte fällt ner ramp åt båten etc.

   Såtillvida ni inte är rysstroll som vill få oss att tro att ryska soldaten (i alla sin homoerotiska manifestation) är så oövervinnerlig att vi ska ge oss och gå med i WP 2.0 eller vad PuttePnutte nu kallar skiten?

   Radera
  4. Som Brasklapp skrev innan i ett tidigare inlägg, Gråzonen är nu och att tro att vi inte har en aning om vad som händer och att befattningshavare inte törs öppna eld är att förminska vår kompetens och vilja att lösa uppgiften att hävda landets gränser. Det är uppgiften för Försvarsmakten och de kommer slå knut på sig själva för att lösa den uppgiften oavsett vilka förutsättningar de har.

   Radera
  5. Ok, försent kanske var att ta i. Det finns säkerligen en rutin för liknande. Har inte gjort någon djup analys när jag kastade väg min text med tankar på tillvägagångsättet på krim och den enl mig ganska lama hanteringen av u137.

   Radera
  6. Risken för politisk inblandning (=veto) i fråga om eldtillstånd/frångående av IKFN har i alla fall minskat väsentligt sedan (MP) lämnade regeringen!

   Radera
  7. @ Shazbot, sök och kolla:

   I sista minuten - Fem timmar på en arbetsplats i kalla krigets skugga (4 delar)

   Så får du se om du fortsatt tycker att S363 hanteringen var lam (U137 är en lyckad GRU-namngivning och inte ubåtens rätta benämning), jag skulle vilja säga att vi var sega i starten...

   Radera
  8. Är väl därför vi har förband på Gotland igen. Även ett flygvapen som kan hjälpa den nödställda båten ovanifrån.

   Radera
  9. #47:
   "lösa uppgiften att hävda landets gränser. Det är uppgiften för Försvarsmakten och de kommer slå knut på sig själva för att lösa den"

   Som av en händelse är dagens namn just Knut! :)

   Radera
  10. Nääää.. Vad var slapphänt med u137? Borde vi ha sänkt en kärnvapenbestyckad båt i svensk inre skärgård? Vi avvisade en sovjetisk militär räddningsaktion med hot om militärt våld.

   Radera
 5. De 10000 elittrupper som stöttat diktaturen i Kazakstan den senaste veckan och nu (i alla fall påstått) börjat åka hem till Ryssland igen - är de kanske en joker här som ingen har koll på vart de begett sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att den ryska befälhavaren för insatsen är en av de mest erfarna med en rad aktuella insatser så lär det vara lite mer elitinsats än vanligt. Var dessa förband eller dess befälhavare tar vägen kanske man som du nämner bör ha lite koll på.

   Radera
 6. Kalla kriget är här igen.
  Nu blir det lite nostalgi med en tår i ögat..

  Före eviga fredens inträde anno 2000 skulle detta varit aktuellt i ett skymmningsläge som nu.


  Köttmuren i form av kupputbildade kustartillerister börjar mycket diskret bemanna anläggningarna eller släpar ut grejer i någon tät skogsdunge på Ljugarn. Detta med absolut minimi bemanning.

  Aktiv och eller passiv spaning påbörjas över både lufthavet och sjöhavet. Med alla upptänkliga sensorsystem.

  Pjäser klargörs mycket stillsamt och dolt.  Territorialvattengränsen passeras.

  IKFN gäller.

  Eldtillstånd mot lede fi ges baserat på spaningen.  Målspaningen startar med minsta möjliga aktiva signalering.
  Radarn ställs i störläge "krig" och får sända ett varv åt gången.

  Eldledaren säger: " Eldsignalering ropa"
  Pjäserna svarar:" 1:a", "2:a", osv
  Pjäserna styrs nu av eldledningen och målföljer.

  Eldledaren: "3 lag kom"
  Varje pjäs skjuter nu 3st skott sekventiellt med de andra pjäserna.
  Dels läskskott för att få bort fett i eldröret, mynningskydd och ev
  fredsmaskering samt inskjutningsskott.

  Korrigering av måldata sker.


  Verkanselden:
  Eldledaren: "30 lag kom"
  Varje pjäs skjuter angivet antal skott. Detta varierar beroende på kaliber och
  måltyp. Tex en Ropucha skall ha 90st 7,5cm eller 30st 12cm eller 25st 15,2cm.

  Efter ca 20 - 120sekunder tid i luften slår sjömålsgranaterna ned på, och runt Ropuchan. Samtliga granater slår ner under ca 60sekunder.

  Målväxling sker:
  Eldledaren: "Nytt mål 30 lag kom"

  Detta fortsätter tills sjöhavet är tomt, granaterna slut eller FI har nedkämpat oss.  Ovanstående är en rent historisk berättelse.
  All material som beskrivs ovan är antingen skrotad eller finns på museum.


  Vad som gäller i dag vill och skall inte jag veta något om.


  SvaraRadera
 7. Om ryssen skulle få feeling och vilja ta Gotland för att höja insatserna så har de säkert ett antal kriterier:
  - överrumplande med minimala stridshandlingar
  - kort ledtid, första insatsgrupperna på plats civilt med vapen gömda på ön.
  - kirurgiskt, inte förbekämpa hela svenska samhället, utan köra en lean approach

  Svamlar naturligtvis men nåt i stil ovan kan ju vara ett tänk med korta ledtider. Det som ger mer föraning är ju att ha koll på flygburet och fartyg. Hursom kommer främmande makt kommer de att finta och bortkollra så långt möjligt. Antar att bara fantasin sätter gränser. De där landstigningsfartygen kanske bara är skådebröd som de hoppas alla skall bevaka medan ev. initial insats sker med trafikflyg och lastfartyg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kirurgiskt angrepp? Sedan när jobbar Ryssland på det sättet? Man kommer förbekämpa det som behöver förbekämpas, med låg precision. Tex raketangrepp mot Visby i flera omgångar för att hindra svenskarna att spränga hamnen.

   Radera
  2. Det går inte att överumpla en fiende som har stridsfordon med genomgående god beredskap. Det kommer krävas tung förbekämpning eller strid för att ta ön.

   Radera
  3. @Anan: Krim, kvickt och smidigt. Varför skjuta sönder halva Gotland om man har Spetsnaz på plats som slår till snabbt och tar nyckelpositioner vid flygplats och hamnar varefter ytterligare specialförband direkt förs in. Luftherravälde säkras samtidigt.

   Den ev. insats som sker kommer i alla lägen vara avpassad för den styrka Sverige har på plats. De första Spetsnaz kommer att undvika onödig stridskontakt.

   Radera
  4. Fast den initiala grejen på Krim var ju att de omärkta "förbanden" skapade en hel del förvirring och de kunde med rätt mkt initiativ och "mjukt våld" bara glassa omkring och sätta sig på viktiga platser utan att skott behövde skjutas samt låtsas om att de var något de inte var tills dess faktum var på plats.
   Detta funkar ju inte riktigt på Gotland, vi har inte en majoritet rysstalande med ryska pass, befolkningsgrupp på ö(j)n....

   Radera
  5. Svammel att jämföra med Krim! På krim kapitulerade de militära styrkorna direkt. Det kommer aldrig hända på Gotland. Det kommer bli strid mot bepansrade fordon..

   Radera
  6. Du märker ju redan nu att man snabbt går upp i beredskap när det behövs... Det går inte att med spetznas slå ut nyckelpositioner när det finns bepansrade fordon i beredskap. Inte med mindre än omfattande förbekämpning. Dessutom kommer hemvärnet att ge sig in i leken. På Krim var man ryssvänliga.. på Gotland hatar de väpnade styrkorna Ryssland och kommer aldrig att ge upp. Det blir strid i bebyggelse och alltså civila förluster.

   Radera
  7. Det är alltid svårare att utföra sabotage och ta vissa nyckelpositioner ju mer motstånd man möter. Det jag spekulerade i var under vilka förhållanden RF kan tänka sig att slå till och RF kan klara av en sådan ”överrumpling”. Ju mer upfront motstånd som kan vara på plats desto lägre risk.

   Radera
  8. …för Sverige och Gotland alltså.

   Radera
 8. Detta är samtidigt STARKT krigsavhållande.

  SvaraRadera
 9. En fråga om landstigningsfartygen, vad har de för närskydd? Har de oxå CIWS liknande lösningar eller litar de på att eskorten skall ta hand om inkommande robotar?

  Om de inte har något närskydd av rang så bör de ju i princip vara "sitting ducks" för våra RB15, som kommer in-skimmandes och "landar" med hög fart, från flera håll samtidigt och med extremt dålig stämning i lasten....

  SvaraRadera