Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-14 10:17

Enkätresultat: 13% av bloggläsarna är bekräftat sjuka i Covid-19 just nu

Enligt gårdagens snabbenkät är otroliga 13% eller var sjunde bloggläsare bekräftat sjuk i Covid-19 just nu. Värst är det bland läsare utomlands, följt av storstadsregionerna med Region Stockholm på tätpositionen.
Upp med gult pestflagg alltså
Bloggläsarna domineras av tjänstemän, som därmed i större utsträckning borde kunna följa rekommendationerna om att jobba på distans. Ändå är 13.17% av respondenterna bekräftat sjuka i Covid-19 just nu. Bekräftat bör innebära att man testat sig, hemma eller på klinik.

Skulle detta pågå i fyra veckor och man räknar med en veckas sjukdomsförlopp så skulle över 50% sedan varit sjuka, men rimligtvis begränsar vaccinationerna detta. Sedan tidigare har drygt 80% av läsarna varit vaccinerade, så det kan mycket handla om ovaccinerade eller de som tagit vaccin tidigt men inte fått sin tredje dos än. Vaccinen mildrar sjukdomen och minskar smittspridningen om man inte sprider sjukdomen som Per Bolund (MP) och hostar i näven framför journalistkåren, drabbas av kraftig hostattack, för sedan direkt gå på partiledarmöten med Covid-19. Nu är även statsministern således smittad meddelades nyss. Tillägg: Ytterligare partiledare ska vara smittade.

Värst är smittspridningen bland läsare som bor utomlands, där 22% är sjuka just nu. Detta följs av Region Stockholm där 17% är sjuka, och sedan Västra Götalandsregionen med 15% och Region Skåne med 14%. Våra tre storstadsregioner alltså.

Minst smittspridning hittas i regionerna Värmland, Gävleborg, Kalmar, Jönköping, Örebro och Jämtland-Härjedalen, men få respondenter gör siffrorna osäkra och jag redovisar inte siffrorna som är nere på enskilda procentenheter. Region Gotland redovisas inte heller pga ytterst få respondenter.

Bloggen avbröt undersökningen efter 2 057 respondenter. Siffran om drygt 13% stabiliserades redan runt 1 000 respondenter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Vad trevligt att region Sthlm återigen briljerar, Karolinskas direktör har fått höjd lön till 270 000 kr/mån motsvarande nästan 4 ggr vad en riksdagsman erhåller. Region Sthlm uppfyllde inga av sina egna kvalitetsmål i senaste mätningen, däremot alla finansiella mål. Så det är han värd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att se att The Peter Principle gäller även på Karolinska, jag var lite orolig ett tag.

   Skall nu packa mig i väg till vaccinationsstället och få boostern. Region Stockholms app funkade klart bättre nu än i somras, regionen öppnade upp i onsdags för oss födda efter 1957 och det finns gott om tider i Norrtälje med omnejd.

   Radera
  2. Grattis, jag bokade min långt innan nyår.

   Radera
  3. Det finns inga lediga tider att få I Norrbotten, som Solna. För spruta 1 och 2 fanns massvaccinering på Kistamässan. Den verkar nu nedstängd och man måste åka till söderut eller Norrtälje för spruta 3.

   Radera
  4. Nu vet jag att Peter Principle inte kommer från Dilbert, men det finns mycket lärdomar från just Dilbert som ger större insikt än hundratals högskolepoäng i Management.

   Radera
  5. Ingen kö och vi var 8 stycken på Norrtälje Sportcenter. Under min kvart i stolen var det 2-3 som tillkom.
   Direktiven är tydligen nu att blanda Pfizer (1 och 2 som jag fick) med Moderna som nummer 3. Jag fick valet (hur man nu kan komma på att låta "kunden" välja - jag är inte sjukvårdsutbildad eller uppdaterad på vad FHM, WHO eller tillverkarna anser) men de rekommenderade starkt Moderna och det var det enda som låg framme på vaccinationsborden.

   Radera
  6. Fick också halv dos Moderna efter tidigare två sprutor Pfizer.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Månne omikron är så smittsam och drabbar de vaccinerade så milt att det känns hopplöst att undvika den och meningslöst att tvärnita jobb, rörelse i samhället och umgänge på fritiden för varje litet förkylningssymptom?

  En nu-orkar-jag-inte-mera inställning som tar bort mycket av den individuella nojjigheten och duktigheten varvid massor med enskilt smittskyddsbeteende upphör och smittan skenar. Så nu lär väl de flesta få immunitet vare sig de vill det eller ej och den famösa flockimmuniteten, den vanliga naturliga ändstationen för smittor, uppnås...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det där med ändstation stämmer, men med tanke på hur många varianter vi redan sett kommer iaf inte jag bli överraskad om det kommer ytterligare nya spännande mutationer.

   Radera
  2. Jag blir inte förvånad om vi under oöverskådligt lång tid får årlig vaccinering mot säsongens influensa och covid.

   Och det går väl att leva med tills man dör. Det jag skulle önska utöver detta är permanent bättre handhygien och att vård och omsorg bedrivs med annan struktur så svaga och gamla över huvud taget kan välja att leva med begränsad smittexponering gentemot andra människor. Sluta hacka sönder personalens arbetstid i små, små bitar och blanda så den kan portioneras ut med maximal rationalitet och hyfsad jämnhet i den låga servicekvaliteten.

   Radera
  3. Det är exakt vad vaccinsamordnaren Rickard Bergström uttryckte på radion igår. En årlig kombinerad vaccinering mot influensa, covid och - som en förhoppning - vanlig förkylning.

   Radera
 4. Detta är första skolveckan så det borde bli en ordentlig ökning nästa vecka när telningarna bytt virus och dragit hem dessa till familjerna.

  SvaraRadera
 5. Jag svarade nej på undersökningen men har nu blivit smittad. Anekdotiskt verkar det gå kvickt nu i mitt närområde. Alla med milda symptom. Hög feber som värst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar, krya på dig. Ja, det går jäkligt fort med omikron, både lätt att bli smittad och snabbt att bli sjuk.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Tog bort ett par kommentarer då jag insåg att jag spred uppgivenhet.

  PS Se för f*n till att vaccinera er. DS

  SvaraRadera
 8. Hela familjen har Covid här hos oss. Dock som en förkylning, ganska kass i två dagar, ont i halsen några dagar.
  Alla över 12 är fullt vaccinerade, även booster för oss vuxna.
  Skulle gissa att detta är Omicron, mer smittsam men milda symptom.

  SvaraRadera
 9. är antivaxxare, är inne på 23:e dagen som sjuk, svarade på enkäten. var rejält sjuk första 2 veckorna, nu är det bara lite hosta kvar och allmänt matt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner du att det var värt att slippa Bill Gates 5G-chip för att istället vara sjuk i 23 dagar?

   Radera
  2. I övrigt, beklagar, krya på dig, hoppas det inte blir några bestående men. Utan ironi.

   Radera
  3. Ångrade mig i stridens hetta, nu så här i slutet så var det värt det för att slippa böja mig för 1984. Sen är det skönt att veta att mina vikinga T-celler fungerar :)

   Radera
 10. Denna siffra (hos bloggens sannolikt i hög grad hemmaarbetande egenföretagare, konsulter och högre tjänstemän med flexavtal) är häpnadsväckande och borde få stopp på alla småaktigheterna kring kritiken av restriktioner och pandemilag.

  Kristerssons ynkliga agerande där han varken vill bevilja 4 nya månaders pandemilag, men samtidigt flyr allt ansvar ’okejdå, ni får 2 månader, sen kommer vi säga att ni haft 2 månader att lösa problemet’ när allt skiter sig tack vare oppositionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur väl har slumpmässiga restriktioner fungerat hittills?
   Ska regeringen verkligen ha befogenheter att stänga ett helt land för att folk har ont i halsen? Vi behöver nog efter två år inse att det är dags att leva med Covid.
   Folk tog nog fö FHM's rekommendationer på mer allvar än dagens slumpgenerator.

   Radera
 11. Fyra smittade här. Tre dubbellvaccinerade och en trippel. Ingen värre än feber under tre dygn. Men anekdotiskt verkar vaccinet skydda dåligt mot smitta. Iofs smittades alla inom familjen så exponeringen har varit hög.

  SvaraRadera
 12. Kan det tänkas att de som har covid är betydligt mer benägna att delta i denna enkät?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg inte det. Tycker det är bekanta kors och tvärs som är sjuka. Massvis med kollegor och även deras barn. Har tack och lov ej hört av någon ovaccinerad eller svårt sjuk.

   Radera
 13. Jag (och hela familjen) har haft covid två gånger under knappt ett år. Först gången i februari 2021 (oklart vilken variant vi hade då?), sen två doser vaccin (senaste i september) och nu sannolikt omikron i december.

  I mitt och familjens fall var omikron betydligt mildare, mer smittsam och med kortare inkubationstid än tidigare varianter. Ingen förlust av lukt och smak. Överlag mildare symptom. Lite som en segdragen förkylning med feber 1-2 dagar och ihållande trötthet. Tog dock ändå närmare två veckor innan jag kände mig fullt frisk.

  Av 13 smittade personer i min närhet var 7 fullt vaccinerade (varav 4 även haft covid tidigare), 5 barn (under 12) som haft tidigare variant och 1 ovaccinerad. Alla blev ändå sjuka i omikron.

  Allt ovan är givetvis ganska anekdotiskt och inget vidare statistiskt underlag, men min slutsats blir att varken vaccin eller tidigare infektion ger skydd mot att bli sjuk i omikron. Möjligen ger det skydd mot allvarlig sjukdom, men det går inte att säga nåt om baserat på detta underlaget eftersom det inte fanns några att jämföra med.

  SvaraRadera
 14. Det förefaller märkligt att så många är sjuka. Trots mängder med kontakter dagligen är ingen jag känner eller ens hört talas om sjuk eller har varit sjuk i corona sedan I våras. Bor i Stockholm, alla i familjen rör sig dagligen bland folk, även om just jag jobbar på ett tomt kontor då jag skickat hem alla anställda för att arbeta hemifrån.

  Fick tredje dosen för ett par dagar sedan och ingen i familjen har hittills haft corona. Den slår ojämnt den där coronan...

  SvaraRadera
 15. Hela familjen har Corona just nu. Troligtvis har vi fått det från mannens kollegor. Vi vuxna är vaccinerade och har bara milda symptom än så länge.

  SvaraRadera