Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-13 10:19

En svensk håller truten!

Med anledning av den pågående beredskapsanpassningen som sammanträffar med att Ryssland dubblat sin landstigningsförmåga i Östersjön, så vill jag påminna om att en svensk håller truten!

Originalteckningen av Lena Wilderäng, adrenalena.se.
Klistermärken och affischer finns att köpa hos Atelje Ängsjödal.

Kom ihåg att inte rapportera eller posta i sociala medier om vad Sveriges försvar gör i ett sådant här läge, inklusive foton, tider och platser. Även om Försvarsmakten officiellt anger att det är "låg risk" för ett väpnat angrepp mot Sverige, så handlar beredskapsanpassningen om skarpt läge. Gå inte Kremls ärenden genom att rapportera några detaljer som inte kommunicerats officiellt från Försvarsmakten.

Antagligen kommer Försvarsmakten själva publicera information vid större trupp- eller utrustningsrörelser, som ändå är svåra eller omöjliga att dölja för allmänheten, särskilt om de går med färja till Gotland, men knip om allt annat än det som kommuniceras officiellt. Bloggen kommer inte jaga klick, utan avstå från att publicera sådana uppgifter, men dessvärre kan man inte räkna med samma anpassning från bidragsmedia. Rapportera dock gärna in rysk aktivitet, foton och observationer, vilket kan publiceras.

"Ser du något som avviker från vardagsmönstret på land eller till sjöss, som riktar sig mot Försvarsmaktens objekt eller verksamhet i regionen (Skåne-, Blekinge-, Kronobergs-, Kalmar-, Jönköpings- och i Östergötlands län) och som du tror kan vara av intresse, hör gärna av dig. Vi tar tacksamt emot dina tips."
Ser du misstänkta händelser på land eller till sjöss, kontakta Försvarsmakten istället för att posta i sociala medier. Detta gäller även rimligtvis t ex Gotland.

Exempel tillämpning av En svensk håller truten som klistermärke

Bloggen får inget betalt för detta inlägg, men det är bloggarens fru som står för teckningen, affischer och klistermärken.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Tyvärr är många MÖPar nyttiga idioter i dessa sammanhang.

  SvaraRadera
 2. Helt rätt uppmaning. Med en bakgrund i både det gröna och det blå reagerar jag ofta på olika myndighetsföreträdares och MöP:ars pladdrande i media och på sociala plattformar. Inte minst när det gäller större brottsutredningar där man ofta berättar var man står i utredningen, vilka fynd som påträffats etc, information som naturligtvis ska hållas inom en mycket begränsad krets. Ibland verkar det som om 5 minutes of fame får folk att sluta tänka.

  SvaraRadera
 3. Känns ändå som om tirgern var bättre.
  Det är väl inte bara hemlighetsbevarande som avsågs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den historiska tigern är skyddad av rövhattar, så den går inte att bruka för ändamålet idag.

   Radera
  2. Trodde de förlorat någon juridisk tvist om den. Men det ska man nog kolla noga innan man använder den.

   Radera
  3. Va? Är tigern skyddad? Trots att den är så gammal? Jag hade trott att den var public domain vid det här laget.

   Gällande bloggarens ersättning; förvisso är ordvitsen bättre med tigern, men bilden tycker jag utmärkt illustrerar hur pladderkvarnar bör hanteras.

   Radera
  4. Det är väl beredskapsmuseet som äger tigern. De bevakar den riktigt noga.

   Aron Flam var i rättegång angående en parodi på tigern som bokomslag, vet inte vilket set de är i nu eller om det är game-set-match ännu.

   Radera
  5. Det är game-set-match till Aron. Friad i både tingsrätt och hovrätt.

   Radera
  6. Rövhatten är också skyddad, synd på en fin matsvamp.

   Radera
 4. Är det detta som kallas skymningsläge?

  SvaraRadera
 5. Sök på (inte besök) "beredskapsmuseet" om ni är nyfikna på vem som håller tigern i buren.

  SvaraRadera
 6. Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet har nämnt beredskapsanpassningen, visserligen senare än bloggen men visar på det allvarliga läget.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 7. Våga för helvete inte skriva "en svensk *****" *****=kattdjur av randig karaktär.
  Spöstraff direkt!

  SvaraRadera
 8. Någon mer än jag som reagerade på filmklippet på SVT som visar hur militär bevakar Gotland?

  Om Sverige bevakas av två äldre hemvärnsgubbar med AK4 och en näst intill obeväpnad tant modell större med en söt Dalmatin som såg rätt rädd ut, så lär väl bara ryssen skratta? Och nej, hunden såg inte ut att vara en brukshund som letar bomber eller något, den hade inte nosen i backen å såg mest osäker ut när den mötte kameramannen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varav en med hörselskydd…..

   Radera
  2. En med fältmössa, en annan med hjälmunderlag på med avigsidan ut, och den tredje med en marinblå sotarmössa. Här är det reglementsenlig klädsel minsann. Turligt nog tycks de plockat av lösskjutsannordningarna i alla fall. Så nu lär fienden få möta skarp träplugg.

   Radera
  3. Nja, alltså Dalmatin är en ypperlig varnande vakthund och oaktat om den går åt hemvärnet eller ej så har den passerat ett antal prov för att få vara där den var. Det är långt ifrån alltid bäst att ha en s.k. skyddshund/patrullhund som ofta har flera områden den ska behärska medans en s.k. varnande vakthund har ett - att skälla när den känner närvaro av någon okänd eller ett ämne den triggas av.

   Nu äger jag och har ägt mest jakt/spårhundar för vilt men för rätt länge sen nu hade jag feeling under en period och gav mig i kast med att träna upp två Belgiska Malinois hela vägen upp till fullt godkända skydd/patrullhundar. Det ställer sina krav kan jag säga att ha två sådana pälsmissiler då det strikta ägaransvaret är omfattande och därmed kan jag förstå varför man väljer en varnande vakthund.

   Radera
  4. Om det inte var arkivbilder, så ska ni vara medvetna om att man alltså i så fall mobiliserat hemvärnet, så det är på allvar. Frivillig inställelse isf. Det är också medveten strategisk kommunikation om man visar upp att man aktiverat även hemvärnet, och inte bara stående heltidsanställda förband.

   Radera
  5. På tal om hemvärnet, vet i katten om jag inte hellre slåss mot yrkessoldater i ovan terräng än hemvärnet som ofta kan terrängen som sin egen bakficka. Historien har ju visat att det är rätt svårt även för världens mest professionella arméer att vinna mot motiverade hemvävda soldater som kan sin terräng och har tålamodet. Motivation slår klass brukar man ju säga...

   Radera
  6. Ja, man kan ha åsikter om Hv-soldaternas fysiska förmåga och snits. Men är det något de inte saknar så är det motivation.

   Mitt Hv-förband består till stor del av konstant förbannade småbarns-/tonårsföräldrar med sömnbrist. Den blodtörst som fienden kommer möta från dessa sexuellt frustrerade män och kvinnor, vars livsgnista för längesedan dött ut, är inte att förakta.
   Det här är människor som med tom blick och ett hungrigt leende på läpparna skulle trycka kulkärve efter kulkärve i en sibirisk bondpojk. Sedan skulle de sova gott och drömma om att få göra det hela igen nästa morgon.

   Åratal av förnedring djupt nedtryckt i en tryckkokare av svenskt stål.

   Radera
  7. Under min tid som yoff var jag med och utbildade hv-förband. Mer motiverade soldater får man leta efter, inget tjafs där.

   Radera
 9. Föredömligt med en tipslinje, dags att damma av 7S.

  SvaraRadera
 10. Är övertygad om att Hemvärnet på Gotland gör skillnad även om de är +ålder. De kan sin terräng och är snabbt på plats.

  SvaraRadera
 11. Önskar att övriga militärregioner tog efter MRS,

  SvaraRadera