Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-10 11:41

Danmarks chef för underrättelsetjänsten häktad för spioneri sedan 9:e december

Danska TV2 avslöjar nu att den danske chefen för underrättelsetjänsten i hemlighet har suttit häktad sedan den 9:e december misstänkt för att ha röjt hemliga uppgifter som kan skada dansk säkerhet och förhållande till främmande makt ("spioneri").
Danmark
Det handlar alltså om högste chefen för danska Forsvarets Efterretningstjenste, som varit hätkad misstänkt för spioneri sedan en månad tillbaka. Sekretessbeslutet kring namnet är nu hävt.

Han ska ha varit ur tjänst sedan augusti 2020 sedan det framkommit att underrättelsetjänsten spionerat på danska medborgare, men fängslandet för att ha röjt hemliga uppgifter rör något annat. Tre män ska ha gripits, varav två fängslades (häktades får man förmoda) och den ene släpptes efter åtta dagar. Chefen för underrättelsetjänsten ska frivilligt låtit sin häktning kvarstå (??? min danska är sådär).

Källa inom länkskattemedia

Danska TV2 nyheder.tv2.dk/krimi/2022-01-10-spionchef-har-siddet-faengslet-i-hemmelighed
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Frivilligt i häkte? Är det för att (eventuella) uppdragsgivare inte ska kunna tysta honom mha akut blyförgiftning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte överklagade häktningen?

   Radera
  2. Jag tolkar texten som att han helt enkelt inte motsatte sig att häktningen förlängdes, vilket är en rätt vanligt förekommande beskrivning även i svenska rättsfall.

   Radera
  3. Han har väl rörligt elavtal hemma? Varmt och skönt (och gratis!) i våra fängelser, så även i deras får man anta.
   Hoppas han känner någon som kan sänka temperaturen hemma.
   Ett sätt att döma honom till böter annars är ju att höja till 25 grader i hans hus under häktningstiden, sen gör vindkraften resten.

   Radera
  4. Eller så var han covid-masochist och ville ha hårdare restriktioner.

   Radera
  5. Då är det väl kontraproduktivt att lyxa till det med en massa tjänstefolk som springer runt och sköter nåt så basalt som att låsa dörrarna på hans mysiga retreat. Bättre att han sköter det själv, för smittans skull.
   Men det är ju snart vår mes tillhörande utsläpp.

   Radera
 2. Fan alltså, först hade dom skandalen kring "Operation Dunhammer" där de spionerade på bl a Sveriges regering, att han togs ur tjänst verkar som du säger inte relaterat till det utan handla om spionage på danska medborgare samt mörkande av uppgifter kring det spionaget, och nu detta. Det går bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående första halvan av din kommentar: Är det olagligt för ett NATO-land som Danmark att spionera på ett angränsande icke NATO-land som Sverige?

   Om jag varit dansk hade jag nog tyckt att det känts berättigat än tveksamt, om man säger så. :-)

   Radera
  2. Enligt SVT (som i sin tur citerar Danmarks Radio) så skall han vara häktad för att läckt kvalificerat hemliga uppgifter till media.

   Radera
  3. @Peter Andersson: Det vet jag inte, men det var fler EU-medlemmar man spionerade på, så risken är väl stor att det även var NATO-länder. Vet inte om det framkommit exakt vilka länder faktiskt.

   Radera
  4. @Peter Andersson: En googling visar att man även spionerade på Tyskland, Norge och Frankrike som ju är NATO-länder.

   Radera
  5. Är det inte detta med största sannolikhet följder av Operation Dunhammer?

   PET har kommit fram till att FE även lämnade ut uppgifter om danska politiker?

   Radera
  6. Eller kanske själva läckan om att FE utförde dessa saker - dvs det var Lars Findsen som läckte uppgifterna till media om att FE spionerade åt NSA på politiker från Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike?

   Radera
 3. Var det han som tidigare jobbade på en städfirma i Nacka men som försvann från jobbet så en vikarie fick ta hans pass?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det var nog den f d danska försvarsministern alt danska försvarets IT-chef. De blev nämligen av med jobben i en helt orelaterad skandal där den nuvarande FE-chefen som nu sitter häktad spelade en central roll i att lämna helt felaktiga uppgifter till försvarsministern. Han verkar dock ha klarat sig själv, den gången.

   Radera
  2. Bara skoja, den danske försvarsministern fick så klart förnyat förtroende, är idag europaparlamentariker och ingår i arbetsgruppen för EU:s relationer med Iran. Det verkar så klart helt riskfritt.

   Radera
  3. Hört just att Emma Lennartsson tar över städningen fram till hon tillträder som ansvarig för krisberedskapen första februari.

   Radera
  4. Hoppas hon inte sabbar första dagen på nya städjobbet genom att göra hitlerhälsning framför någon journalist när hon skall sträcka sig upp och stänga av larmet.

   Radera
  5. Det är väl mer körkortsuppgifter hon har problem att hålla ordning på.

   Radera
 4. För att citera Ace Ventura - "suck me sideways!".

  Det där måste vara en riktig soppa!!!

  SvaraRadera
 5. Vad händer i Skandinaviens underrättelsetjänster?

  Transportstyrelsen, de häktade bröderna, Danmarks span på Sverige och nu detta?

  Har chefer utan sakkompetens och ’good enough’ tagit sig in även här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi har varit naiva". Samtidigt som Putin och andra länders säktjänster inte är naiva.

   Radera
  2. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/de-misstankta-spionbroderna-det-har-vet-vi-om-dem

   Radera
 6. Lite snålt med information.

  Har han spionerat år ryssen eller usa eller är det en intern angelägenhet?

  Usa torde det inte kunna vara så antingen deras egen ib affär eller ryssen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske har svårt att acceptera att de folkvalda cheferna inte agerar som de borde agera, och läcker information till pressen för att styra händelseutvecklingen.

   Radera
  2. Varför skulle det inte kunna vara USA?

   Danmark har 2 underrättelsetjänster. FE som är den militära (utomlands) och PET (som är den inom Danmark).

   Det skulle inte förvåna mig om FE skulle lämna ut uppgifter som t ex danska politiker i utbyte mot andra uppgifter.

   För att jämföra med Sverige - MUST lämnar ut uppgifter om t ex politiker på vänsterkanten.   Radera
  3. Troligen rör det väl sig om efterdyningar på den stora skandalen där FE hjälpt till att spionera på företag och politiker i bland annat Sverige (även Tyskland och andra NATO-länder).

   Risken är väl ganska stor att de även lämnat ut uppgifter om Danska politiker.

   Radera
 7. "Landsförräderi" tydligen:
  "..enligt Danmarks Radio handlar det om att Findsen ska ha läckt hemligstämplade upplysningar till medier."

  "Enligt Danmarks Radio har underrättelsetjänsten haft en omfattande övervakning av Findsen. Bland annat har man avlyssnat hans telefonsamtal."

  Så hans underställda har alltså fått i uppdrag att övervakna sin chef. Ve, gav dom det uppdraget? Eget bevåg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "I augusti 2020 tvingades Findsen och två andra FE-chefer avgå efter att ett danskt tillsynsorgan i en rapport skrivit att FE-cheferna tillbakahållit information om olovlig övervakning."

   Ahh, så först tvingas han avgå för att ha tillbakahållit information om olovlig övervakning, sen misstänks han för att visselblåsa(?) om detsamma.

   Intressanta tider.

   Radera