Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-10 07:45

Börsåret inledde med negativ vecka - blandat i Asien under måndagsmorgonen

Börsåret inledde med en negativ vecka men morgonen i de asiatiska tidszonerna är blandad. Den amerikanska 10-åriga räntan fortsatte stiga till sin högsta nivå sedan pesten började. Och Kreml går in i förhandlingar med USA med orubbliga krav väl medvetna om att de kommer avvisas och därmed användas som ursäkt för att Kreml ska inleda ett omfattande angrepp mot Ukraina.
Veckochart OMXSPI
Stockholmbörsens första vecka 2022 var negativ. OMXSPI gick -2.36% medan storbolagen på OMXS30 klarade sig bättre med -0.78%.

I USA var veckonedgången -1.87% för S&P-500 och hela -4.46% för techbubblan hos Nasdaq 100.

Guldpriset har fallit och hittas på 523:- SEK per gram i skrivande stund och den amerikanska 10-åriga räntan fortsatte att stiga till sin högsta nivå sedan pandemin med Wuhan-pesten började och januari 2020. 10-åringen ligger nu på 1.76% och det kan alltså se ut som att vi får ett utbrott från motståndsområdet här.

Dollarn försvagas dock till 9:07 USDSEK. EURSEK hittas också nedåt något på 10:28.

I de asiatiska tidszonerna är det en blandad mix under morgonen. ASX 200 är oförändrad på -0.08% tillsammans med Nikkei 225 på -0.03% och Hang Seng går +0.74% liksom Straits Times med +0.72%. Men KOSPI faller med -1.06%.

Kreml kräver att Nato rullar tillbaka till läget 1997, dvs att ett antal Natoländer ska lämna demokratiernas ömsesidiga defensiva försvarsallians, samt att alla anläggningar och all infrastruktur som skapats sedan dess ska avvecklas. Man vet förstås att kraven är helt orimliga och aldrig kommer accepteras, och kommer nyttja detta som ursäkt för att anfalla Ukraina.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Hur långt ska det behöva gå innan Ukraina (eller även Finland/Sverige) har rätt att anfalla Ryssland som en form av defensiv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långt. Det skulle vara omedelbart före Ryssland påbörjat ett angrepp.
   Och knappt då.
   Fram till att de ryska vapnen passerar svensk gräns är det bara en övning. Oanmäld förvisso.

   Men det hade inte varit till svensk nackdel ifall en 50 meter stor bolid slog ner mitt i hamnbassängen i Baltisjk. Men förlusten av människoliv skulle bli omfattande.

   Radera
  2. Jo men tänker att Ryssland anser dem har rätt att anfalla oss. Varför har vi då inte samma rätt på våran sida? (De har säkert helt idiotiska argument på att det är vi som är aggressiva, men frågan kvarstår).

   Radera
  3. Det finns ingen rätt. Man tar sig rätten.

   Sedan är det dumt att anfalla Ryssland utom i vissa speciella lägen.

   Radera
  4. Både opinionsmässigt och rättsligt är det nog omöjligt för EU-länder att inleda en förebyggande attack.
   Rättsligt pga avtal.
   Opinionsmässigt pga alla 68-vänster-idealister och syltryggs-liberaler.

   Med det sagt beror det också på kontexten. Hypotetiskt sett kan man nog motivera en förebyggande attack ifall man har överväldigande bevis på att Putin gett order om krig, även om det ännu inte skett officiellt (vilket iofs lär dröja länge oavsett vilket scenario vi hypotiserar om.)

   Radera