Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2022-01-10 08:06

323 öre per kWh på morgonen

God morgon!

Denna härliga hemarbetande måndagsmorgon inleddes  med 308 öre per kWh oskattat, onätat, ohandlat och omomsat här i SE3 Ringhals - Forsmark och i skrivande stund är priset uppe på 323 öre per kWh.
Första åtgärden för dagen var att stänga av robotvärmen och dra igång kaminen som om 1800-talet aldrig upphört.
Dessa extrempriser kommer fortsätta hela dagen och priset går under 300 öre först klockan 20:00 ikväll, men stannar över 1:50 SEK per kWh, så får vi se hur det ser ut i natt.

Förhoppningsvis kan jag få min elfaktura för december idag, så får vi se hur effekten av timmätningen blev, men den har inte dykt upp än.

Samma priser ser ut att gälla även i SE4 Malmö - Oskarshamn.

Rubriken är förstås en obskyr popkulturell referens.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

77 kommentarer:

 1. Kommer möjligheten att binda elpriset helt försvinna när alla gått över till timmätning?

  Idag ser det ut att bli sol, kommer du kunna matcha solens tillskott med ökat uttag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknaden kommer nog att anpassa sig när det blir för dyrt för elbolagen att låsa upp priserna för sina kunder. Till slut kommer det blir ointressant att binda och därmed blir alla timpriskunder som du säger. Tror på omvänd kausalitet alltså, men samma slutresultat.

   Radera
 2. Noterar att bloggen börjat autobanna länkar till vetenskapligt underbyggda artiklar, som ex. de från RethinkX.

  Det betyder att bloggen inte är intresserad av att diskutera verkligheten utan endast en fiktiv verklighet som inte existerar.

  Kan vi inte diskutera utifrån senaste marknadsförutsättningar och forskningsrön, finns det ingenting att diskutera. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. RethinkX är väl en tankesmedja? Sådana sysslar vanligtvis mer med propaganda än att ta fram vetenskapligt underbyggda artiklar?

   Radera
  2. Tankesmedjor sysslar med önsketänkande.
   Se på Timbro.

   Radera
  3. Citat från Staffan Qvist (teknologie doktor, Berkeley) om tankesmedjan Rethinkx "science-fiktion-studier":
   "Dessa siffror är så långt bort ifrån någon form av verklighetsförankring att de inte överhuvudtaget har tagits på allvar i diskussionen i USA, men sprids alltså fortfarande tyvärr i svensk diskussion"

   https://second-opinion.se/qvist-pastadda-kostnader-saknar-verklighetsforankring/

   Det kanske är därför?

   Radera
  4. Någon likande en tankesmedja, men Tony Seba är väl värd att lyssna på och har haft mycket rätt även fast jag inte håller med han om allt.

   Radera
  5. Jaså, var då? Hittar inget om att några sådana länkar skulle försvunnit.

   Radera
  6. Du kan prova att läsa kommentarsreglerna så ser du att efter 200 kommentarer så måste man klicka på "mera". Ett inlägg om elpriserna hade 230 kommentarer, vilket betyder att de sista försvinner.

   Sluta vara en foliehatt. Annars kan jag kickbanna dig på riktigt istället.

   Radera
  7. Längst ner på https://cornucopia.cornubot.se/2022/01/ramaskri-over-elrakningarna-omojligt.html står det "läs in mer" och då ser man din kommentar

   "wertigon2022-01-08 16:33
   @Tistel: Läser gärna regeringens avhandling från 1974, om du läser dessa två från 2020:

   https://www.rethinkx.com/energy-reports

   Det man måste förstå är att marknadsläget har helt andra förutsättningar nu än för 50 år sedan. Kärnkraft kan under en tid visa sig mer lönsam än fossilkraften men har samma problem med renewables och batterilagring som resten av kraftslagen.

   Det är för billigt att låta bli sol, vind och batterier, framför allt globalt.

   Radera"

   Sluta vara dum i huvudet.

   Radera
  8. Vad är det för siffror? Vad handlar det om, är priserna inte sanna eller vad då?

   Radera
  9. Jaha. Cornu himself hann skriva mellan.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Ska väl bli rätt blåsigt framåt Onsdag. Kanske priserna går ner då.

  SvaraRadera
 5. Ser ut på bilden som att du tänt brasan underifrån. Rekommenderar att tända uppifrån. Du får mycket mer effektiv förbränning då. Men jag kanske ser fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaminen är byggd för omvänd förbränning. Detta är tändningen av kaminen, då man har rak förbränning. När temperaturen når 300 grader kopplar man om till omvänd förbränning och kopplar in den katalytiska efterbrännkammaren. Då brinner det uppifrån och ner, in genom en katalysator som antänder rökgaserna och in i efterbrännkammaren. Effektiviteten på en Vermont Castings Intrepid II är då 85%. Sedan absorberar skorstenen en del av kvarvarande 15% värmeenergi, så systemeffektiviteten ligger någonstans i intervallet 90-95%.

   Jag har eldat med ved som enda uppvärmning i detta huset 2006 - 2019. Sedan dess har jag även värmepump. Jag vet vad jag sysslar med.

   Radera
  2. Okej tänkte väl att du hade koll :)

   Radera
 6. Det här är EU-kommissionens officiella ställningstagande avseende energikrisen, oavsett vad mananser om EU är ju Sverige de facto medlem, så det kan kanske intressera någon.

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_21_5202

  Några highlights:

  Kommissionen _rekommenderar_ medlemsstater ("The current price spike requires a rapid and coordinated response.") att vidta åtgärder för att minska påverkan på "sårbara konsumenter" (fattigt folk antar jag, på ren svenska). Det vore väldigt intressant om nån ställde en fråga i riksdagen om varför regeringen inte gföljer kommissionens rekommendationer.

  I övrigt verkar EU-kommissionen tycka att det nuvarande marknadssystemet med sammankoppling mellan länder är det bästa vi har och att inga andra modeller eller system hade producerat ett bättre utfall, och att det är gasbrist och inte kärnkraftsnedläggning som skapat den nuvarande situationen.

  Som medborgare i ett enskilt land får man ju dra slutsatsen att regeringen på kort sikt bör rycka på axlarna och koncentrera sig på att hjälpa de fattiga betala sina elräkningar. Mig veterligen har regeringen inte gjort ett piss av detta vilket innebär att den svenska regeringen borde ha ett bottenbetyg om man utgår från det här dokumentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du frågar Anderssons t.f. pressekreterare så kanske hen ställer motfrågan till dig "vad detta har med Magdalena Andersson att göra..." vilket skulle kunna vara en potentiell förklaring till varför regeringen inte agerar. Just saying...

   Radera
  2. Efter att ha scannat igenom lite riksdagsprotokoll så verkar det som att:

   S menar att de bl a ökar överföringskapaciteten, bygger ut förnybart och kommer att se över indelningen i områden. Det betalar inga räkningar i januari men är i enlighet med EU-kommissionens åtgärdsförslag på längre sikt.

   M har *inte* tagit upp frågan om att t ex kompensera enskilda hushåll öht.

   SD tar upp frågan om att kompensera enskilda hushåll, men har inga konkreta förslag på hur det ska ske utan säger bara att folk är oroliga, vilket såklart är psykofarmakahögerns argument i precis alla lägen, oavsett om det gäller energipriser, kriminalitet eller invandring. "Folk är oroliga". OK.

   Det här är alltså resultatet av den allmänna debattens förflyttning åt höger - S vill inte vara socialister, och det vill ingen annan heller, och därför kan ingen ta upp frågan om att kompensera enskilda hushåll. I det avseendet verkar DDR-Sverige som jag tidigare påpekat helt unikt, eftersom knappt några andra europeiska riksdagar (?) eller motsvarande verkar ha problem med att kunna diskutera och utforma dylika förslag. Dysfunktionellt så det förslår.

   Radera
  3. Man har väl från M håll diskuterat att sänka skatten? Jag tror det kommer komma någon sådant från regeringen. Tillfällig sänkning under jan-feb. Gör ju inte så mycket men lindrar lite.

   Radera
  4. Det verkar inte ha förekommit i riksdagsdebatten vad jag kunde se iaf. Man kan ju tycka att saker man bara sagt i media och inte i riksdagen inte riktigt ska tas på politiskt allvar kanske. Men sen ska jag villigt erkänna att jag snabbt scannade igenom de debatter som varit, så det kan vara att du har rätt.

   Radera
  5. Sen har vi ju den delikata frågan om att statsbudgeten formellt är en högerprodukt, det är ju öppet mål att spela på att den här skattesänkningen i så fall inte finns i budgeten. Den klubbades 24 nov 2021, så att man i så fall inte har en sådan skattesänkning med i budgeten betyder ju att Ulf K etc måste gå ut och säga "vi har varit naiva, vi såg det inte komma". Det ska i så fall bli intressant att se.

   Radera
  6. Blur väl en kommunala fråga, sårbara konsumenter har eller kan få försörjningsstöd. Antar att det EU avser att att det finns en risk att man inte kan hantera priser och får elen avstängd med oönskade följder för Liv och hälsa.

   Radera
  7. @Dan: Då vore det som sagt bra om nån kunde ställa frågan så att det kan förtydligas att det förhåller sig på det sättet. Eller att regeringen gick ut och förtydligade själva.

   Jag tror inte faktiska kostnader för el ingår i försörjningsstödet, dessutom kan du normalt inte få försörjningsstöd om du har en inkomst, besparing eller äger ett hus. Om det förhåller sig så som du påstår kommer t ex inte den där stackars änkan som sitter kvar i huset få en spänn. Men det är givetvis där man kan lägga nivån i det socialistiska bidrags-DDR-Sverige.

   Radera
  8. M har föreslagit en tillfällig sänkning av skatten. 17 december eller så var det. Som sagt tror regeringen kommer lägga fram ett sånt förslag rätt snart.

   Radera
  9. Just ang överföringskapacitet så finns det väl ett visst fog för det t.ex. Frakrike med sin väl utbyggda kärnkraft har en verkningsgrad på 60% (Lågt för kärnkraft), just pga av att de kanske har något för mycket kärnkraft och för lite reglerkraft. Men det bör ju inte bli en situation där Tyskland kan köra med Energiproduktionskolonialism där de säger nej till kk i Tyskland men tar energi från den annorstädes.

   Radera
 7. Jag har inte fått min faktura heller. Jag tittar på gamla fakturor och konstaterar att såhär sent i månaden har ingen faktura kommit förut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, vet inte vad problemet är faktiskt. Jag har timpris, innebär noll risk för elhandlaren, bara slänga på sitt påslag och håva in pengarna.

   Radera
  2. E-faktura eller Postnord-levererad?

   Radera
  3. +1
   Vår elhandlare har inte ens siffror i appen för januari så här långt, brokar droppa in med 24 timmars fördröjning men inte nu.

   Radera
  4. Stopp i Vattenfalls AS400:a? ;-)

   Radera
  5. Brukar få min via Kivra.

   Radera
  6. Det är väl inte noll risk för elhandlaren då prissättningen på intradagsmarknaden avgörs på en auktion på morgonen där varje order anger volymen i MWh/h som en deltagare är villig att köpa eller sälja för varje enskild timme för den kommande dagen?

   Radera
  7. Alltså en likviditetsrisk, priset på terminer drar iväg helt enkelt, finns en underliggande valutarisk också men mycket lägre.

   Radera
  8. De ska bara nyktra till efter höstens dagliga champagne & kaviar-fester, sen kommer fakturan med en extra nolla på.

   Radera
  9. Antar att det pågår diskussioner mellan de stora elbolagen och regeringen. Skulle tro att man vill göra vad man kan för att undvika ohemula fakturor. Kan ju bli problem vid kommande val. Därav dröjsmålet.

   Radera
  10. Jag har fått fakturan från nätägaren men inte från elhandelsbolaget. Ngt senare än vanligt. Ser att jag har sparat 50 kWh jämfört med förra december då kaminen har gått varm (hehe) i år.

   Radera
  11. En annan (stenrik) pensionär här:
   Tvärtom för mig, fått elhandelsfaktura men inte nätägarens. SE3 är väl Bohuslän? 200 öre, ganska exakt avrundat, för december. 4ksek. Timmätning pga lite solceller. Gav hela 0,3 kWh denna stekande dag. ;) Årsförbrukning ca 11-12 MWh.

   Radera
  12. Nu trillade elhandelsfakturan in för december. 196,69 per kWh, SE3. Fakturan blev mer än 3 ggr så hög jmfrt med förra december, trots mindre förbrukning. Helt galet. Jag undrar var pengarna hamnar?

   Radera
 8. Funderar installation av kamin hemma till sommaren.

  Vilken kamin skulle du @Cornu välja (och gärna varför) om du skulle installera en ny idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vermont Castings Intrepid II som jag har, eller om du har utrymme en Vermont Castings Flexburn Encore (verkar vara nytt namn eller ersätt gamla Defiant Encore) om du har större plats och avstånd till omgivningen.

   Detta om du avser att ha en kamin som är till för uppvärmning och inte myseldning, och där du därmed över tiden kommer behöva byta en del reservdelar inne i eldkammaren. I princip alla jag känner som enbart värmer med kamin kör Intrepid II eller Encore.

   De har också platt topp lämplig för matlagning, vilket blir utmärkt prepp. Vid dessa elpriser ställer jag en kastrull med vatten på när jag ska ha kaffe, istället för att köra vattenkokaren.

   Radera
  2. Se https://camina.se/kaminer/vermont-castings/

   Jag har kunnat värma hela huset (ca 190 m2 golvyta, taxerad 152 m2 eller ngt pga snedtak på övervåningen) med enbart en Intrepid II, förvisso med ojämn temperatur i huset (27-30 i vardagsrummet, 21-22 på övervåningen). Det är seriösa grejer. En Encore är väl främst om man vill kunna fylla på en halv dags ved och sedan lämna kaminen, men jag eldar bara när jag är hemma (vilket är oftast).

   Radera
  3. Riktigt tjusig, sån skulle jag vilja ha! Men blir nog lite för våldsam omdesign i mitt hus. Finns det tips på effektiv spiskasett typ 80 x 60 x 50cm för montage i gammal eldstad? Min är rätt gammal med rejält brummande fläkt (kan vara fläktstyrningen som gör att den brummar) och är intresserad av uppgradering.

   Radera
  4. Ok, tack för svar.

   Verkar vettig i storlek och även i pris.

   Vi har rätt litet hus på bara 120 kvm med öppen planlösning på nedervåningen så den skulle nog värma upp allt rätt bra 😊👍

   Radera
  5. Ja, sannolikt. Mängd isolering påverkar förstås också, men öppen planlösning och 120 m2 så bör det fungera. Sedan stiger värmen uppåt så övervåningen blir stabil. Vi har en smal gammal trappa från 1800-talet, men klarar 20-22 dygnet runt på övervåningen ändå.

   Radera
  6. För insats bör du välja någon i gjutjärn. Har en Keddy (7 kW) från 1995 som funkar bra. Enligt reklamen har de nya modellerna en verkningsgrad på 80% jämfört med en vanlig öppen spis som har en verkningsgrad på 5-10% (elda för kråkorna).

   Radera
  7. Satte in en Keddy i gamla huset, bra solid gjutjärngrej utan några konstiga rörliga delar som kunde så sönder.

   Radera
  8. Typ en SK202 eller något sådant.

   Radera
  9. Det finns värme/luftflyttare att köpa om inte värmen flyttar sig själv bra. Ett rör med en liten fläkt i att sätta mellan rum eller mellan under och övervåning.

   Radera
  10. Izze, det kanske går att få in en Westbo Viktoria? Jag monterade in en sådan utan ben och dekortopp som spiskasset förra året.

   Radera
  11. Ni som kan sådant här.. Jag har en Supra DF 582N 10kW med öppning från båda hållen. Är monterad av förra husägaren. När jag eldar i denna så blir det en fin brasa att titta på men det kommer ingen värme. Ska det vara så eller är den felmonterad eller något?
   Hade gärna velat ha den som backup för att värma huset om det är möjligt.

   Radera
  12. Fint, tackar för alla svar angående spiskasett!

   Radera
  13. SpaceMoose, nu vet jag inget om din modell, men min spiskasett fungerar likadant, det mesta av värmen går så småningom upp i skorstenen. Dock har jag en inbyggd fläkt och med den så sprids det en del värme. Dock brummar den en hel del. Kanske testa att rikta en fläkt mot Supran ock se ifall det ger någon effekt?

   Radera
  14. Många nya kaminer vill ha max 25cm:s ved. Det blir jobbig hantering. Så mitt tips är att välja en kamin som klarar minst 30-33cm:s ved.

   Radera
  15. Hema, jag föreslår eldstad med minst 40cm vedlängd om man avser att elda för uppvärmning, om Wermont castings känns för dyr eller onödigt avancerad med katalysatorn kan Svenska Westbo Viktoria 85 vara en kandidat i gjutjarn med 40 cm angiven vedlängd och möjlighet att få in åtminstånde 45cm ved. vermeculit, vettig asklåda och som av tillv påstås lämpa sig för kontinuerlig eldning.

   Radera
  16. Det har faktiskt hänt en del med eldstäder genom åren (har 4 stycken).
   Har en från 1900-talets början, en gigantisk pjäs som värmer ett vardagsrum på 100 kvadrat med 8 meter i takhöjd. Den kräver gigantiska mängder ved så mitt råd till förstagångsköparen är att anpassa eldstaden till bostaden.
   De moderna varianter som finns nu är faktiskt ruggigt effektiva.
   Keddy och Vermont Castings är mer old school och kräver rejält med ved för att komma till sin rätt.

   Radera
  17. SpaceMoose

   Utan att känna till modellen eller tillverkaren tror jag att den är felkonstruerad med för stor brännkammare (10 kW tyder på det) och att den har för lite gjutjärn (eller vad den nu är konstruerad i).

   Radera
  18. @Östergren, det låter som att du har andra förslag än "Westbo Viktoria 85" eller "Vermont Castings Intrepid II" som skulle ha bättre utnyttjande av veden.

   Det låter ju intressant, har du några konkreta förslag?

   Radera
  19. Kent

   Nej det har jag inte, man får utgå från huset och vilka behov som finns.
   Det gäller att varken över- eller underdimensionera eldstaden.

   Radera
 9. Först högre elpriser i en kraschad elmarknad. Sen ökad inflation som ger ökade räntor när inte USA längre kan vara hela världens centralbank.
  Det blåser upp till en perfekt storm.

  SvaraRadera
 10. Priset oskattat. Det kan vara intressant för världsmarknadspriser. Hur mycket ett fat olja kostar. Hade det varit mer förståligt och talande att ange pris inklusive skatt, så som man gör när man säger att dieseln kostar 20+ kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade det. Men det är jobbigt att behöva räkna ut priset ständigt och jämt.

   Radera
 11. För länge sedan förutspådde hr Wilderäng ett elpris på 2kr/kWh och jag flera av dem som läste det på alternativ.nu tvivlade på detta då elpriserna ofta höll sig mellan 20 och 50 öre trots den då aktuella nedläggningen av Barsebäck.

  Beklagligt nog måste jag säga att bloggaren fick rätt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har gott minne. Ibland har jag tur och gissar rätt.

   Radera
  2. Då kan du ju glädja dig åt det nu ;)

   Radera
 12. Man får glädjas åt att det blir en krona billigare imorgon.
  Då är det bara svindyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det den nödstoppade fissionsreaktorn som ska startas 23:58 ikväll som ger en krona lägre pris imorgon? Varför just två minuter i tolv?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Har nog med elmarknaden att göra, ja.

   Radera
  3. Den startades inte enligt plan, så elpriset idag beror på andra orsaker.
   Önskar att man förstod hur det fungerade.

   Radera
 13. Med nuvarande upplägg får vi i Sverige även betala för Tysklands nedläggning av kärnkraften plus moms och energiskatt. Det finns ingen annan än privata konsumenter som i slutändan betalar eftersom företag förr eller senare måste skicka räkningen vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så blir det mer inflation o så höjs ränta med än mer inflation.. Kostnaderna skickas vidare.

   Radera
 14. Popkulturell ref. - Four Yorkshiremen? No?

  SvaraRadera
 15. I dagsläget känns det rätt bra att jag har ett fast elpris på 51,25 öre/KWh och en fast avgift på 32,50kr/månad.

  SvaraRadera