Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-31 10:47

Vindkraftkooperativet Solivind chockhöjer medlemspriset per kWh med 265%

"Det betyder att föreningen måste säkra sin produktion på terminsmarknaden och för den osäkra delen alltså är exponerad mot marknaden. Detta innebär att det kan finnas en risk för konkurs hos föreningarna om det blåser mindre än vanligt samtidigt som elpriserna nu är extrema." - denna blogg igår

Vindkraftkooperativet Solivind, som sorterar in under Tegle Energi chockhöjer sitt medlemspris på elen från 43:70 öre/kWh inklusive moms till 160:- öre per kWh ink moms. Anledningen är de skenande elpriserna och de som köpt andelar i november och december får förlängd ångerrätt.

Vindkraftverk

Vindkraftkooperativ är ekonomiska föreningar i vilken man köper andelar och i utbyte mot detta får man köpa billig vindkraftsel. Dock måste elen säkras upp för att hantera vädervariationer och här kan kooperativen göra bort sig. 

Solivind som tillhör Telge Energi skickade igår kort efter gårdagens blogginlägg ut beslutet att höja priserna med 265%. Anledningen uppges vara att fem av föreningens nio vindkraftverk ligger i elhandelsområde SE2 i Norrland med låga elpriser medan de flesta kunder ligger i SE3 och SE4.

"I praktiken betyder det att föreningen måste bära kostnaden för prisområdesskillnaden" uppger Telge Energi i sitt mail till andelsägarna. Man har helt enkelt inte säkrat detta och när elpriserna nu skiljer sig extremt mellan Norrlandsområdena och södra rikshalvan så går det inte längre. Annars låter det väldigt konstigt - det skulle i så fall gälla alla producenter av el i SE1 och SE2 som säljer billigare än spotpris till SE3 och SE4, dvs på kontrakt. Förklaringen måste ligga i att Solivind och Telge Energi har slarvat eller misslyckats med sina terminssäkringar, för detta gäller inte vanliga kraftverk i SE1 och SE2.

Man kommer kalla till en extrainsatt föreningsstämma och föreslår en ny prissättningsmodell. Man hoppas kunna sänka medlemmarnas elpris igen längre fram, när marknaden och föreningens kostnader tillåter detta.

Telge energi uppger att de som köpt vindkraftsandelar i november eller december har förlängd ångerrätt till 28:e januari 2022. De som köpt tidigare får alltså se avkastningen på sin kapitalinvestering krossas. 160 öre ex moms är dock billigare än elpriset nu i december som i SE3 låg på 226 öre inklusive moms och i SE4 234 öre inklusive moms. Så det är väl fortfarande att betrakta som en bra affär, men inte lika bra som tidigare. Vilket visar att det är inte säkert att du är skyddad mot de skenande elpriserna trots att du tror det.

Alternativet hade förstås varit konkurs för föreningen och att medlemmarna hade fått ordna sin el på annat håll, och att vindkraftverken sålts och eventuellt överskott delats ut till andelsägarna, lite beroende på vad stadgarna säger.

Ungefär ett halvt dussin bloggläsare har hört av sig till bloggen som andelsägare. Frågan blir när fler vindkraftkooperativ med produktion i SE1 eller SE2 tvingas göra det samma. Eller så har de inte gjort bort sig på terminsmarknaden ...

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Sorteras detta in under "vindkraft är lönsamt"?

  SvaraRadera
 2. Vindkraften påminner lite om gångna tiders vikingafärder så länge det blåste så satte man segel och då gick det undan, blåste det inte så fick man ro eller ligga still. Gott nytt år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan kanske dra liknelsen med vikingarna ytterligare ett steg?

   Blåser det inte passar man på att plundra eller lura skjortan av andra.

   Radera
  2. Obehagligt nära nutiden. Historien upprepar sig.

   Radera
  3. Hjärnorna vi människor har nu skiljer inget mot hjärnorna som de hade.
   Brukade en historiefrofessor förklara för mig när vi disskuterade effekterna av historiska korkade beslut.

   Detta kan vara bra att vara medveten om.

   Radera
  4. Även din och min hjärna, det kanske är bäst att tillägga det;-)

   Radera
 3. Det ger väl ett realistikt pris vad iblandkraften egentligen kostar när den även ska ha backup-kostnaderna med när det inte blåser.

  Så som det är nu så har vindkraften alltid företräde för sin inmatning utan ge någon som helst planeringssäkerhet ens någon timme iförväg.
  Hela det övriga systemet ska anpassa sig till det och ska dessutom bära alla kostnader som uppstår pga oplanerbarheten, medan vindkraftsproducenterna inte behöver betalar något för det och dessutom subventioneras.
  Ett fullständigt perverst system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Oplanerbar"? Långt ifrån.

   Vi kan förutspå med skrämmande tillförlitlighet när solen kommer skina, och vinden kommer blåsa. Minst 10 dagars förvarning.

   Hur planerar du att ett kärnkraftverk panikstoppar pga läcka?

   Radera
  2. Det finns en missuppfattning att vindkraften i dag inte betalar några ”obalanskostnader”. Det är fel.
   Vindkraft får lägre betalt per kilowattimme än t ex kärnkraft eftersom priset kan bli lägre vid mycket vindkraft. Detta kallas ”profilkostnad” eller ”värdefaktor”.
   Vindkraften kan inte ge perfekta prognoser, och denna ”obalans” kostar extra, bland annat på grund av en av Svenska Kraftnät nyligen införd ”obalansavgift”.
   Vindkraften betalar en elnätsavgift som i praktiken blir högre än för många andra kraftslag på grund av lägre utnyttjande av elnätet.
   I elnätsavgiften ingår att vindkraften betalar för de förluster som man orsakar i elnätet.
   Precis som annan produktion betalar vindkraften dessutom en ”Avgift för balanskraft och reglerkraft”.

   Radera
  3. Citat från Lennart Söder KTH

   Radera
  4. Lennart Söder, skattebetalat kärnkraftsmotståndare, vindkraftpropagandist och miljöaktivist. Ger den akademiska nedgången i aktivisms namn ett ansikte.

   Radera
  5. Lennart Söder, skattebetalat kärnkraftsmotståndare, vindkraftpropagandist och miljöaktivist. Ger den akademiska nedgången i aktivisms namn ett ansikte.

   Radera
  6. Wertigon: Vi kan inte förutsäga moln ens med 24 timmars framförhållning, att prata om 10 dagar är bara oförskämt.

   Radera
  7. Mats. Det finns en anledning till att SvK ignorerar Söder. För han har fel i sak. Detgör även alla i branchen. Så storafel har han att hela bransche vet att han har fel.

   Inoficiellt är det 20-40öre/kWh för låga inmatningstariffer för vindkraften i relation till uppkomna systemkostnader.

   Radera
  8. Stämmer inte detta?

   Vindkraft får lägre betalt per kilowattimme än t ex kärnkraft eftersom priset kan bli lägre vid mycket vindkraft. Detta kallas ”profilkostnad” eller ”värdefaktor”

   Vilket faktafel finns i detta påstående?

   Radera
  9. "Vilket faktafel finns i detta påstående?"

   Att 20-40 öre/kWh saknas för att de ska betala sina kostnader...

   Jag citerar mig själv;

   "Inoficiellt är det 20-40öre/kWh för låga inmatningstariffer för vindkraften i relation till uppkomna systemkostnader."

   Du kunde inte bemöta detta i sak.. sluta vara så grymt oförskämd med dina patetiska lögner. Du blev saklig ägd. Av simpel fakta, tydligen saknade du läsförståelse.

   Radera
  10. "Vilket faktafel finns i detta påstående?"

   Jag citerar mig själv.

   "Det finns en anledning till att SvK ignorerar Söder. För han har fel i sak. "

   Du kunde visst inte förklara varför SvK just ignorerar hans grovt felatkiga propaganda. Den är grovt felaktig.

   Radera
  11. Tistel
   Inoficiellt??
   Var det att äga mig?
   Var vänlig redovisa fakta inte något du hittat på.

   Radera
 4. Det ger väl ett realistikt pris vad iblandkraften egentligen kostar när den även ska ha backup-kostnaderna med när det inte blåser.

  Så som det är nu så har vindkraften alltid företräde för sin inmatning utan ge någon som helst planeringssäkerhet ens någon timme iförväg.
  Hela det övriga systemet ska anpassa sig till det och ska dessutom bära alla kostnader som uppstår pga oplanerbarheten, medan vindkraftsproducenterna inte behöver betalar något för det och dessutom subventioneras.
  Ett fullständigt perverst system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vindkraften kan inte ge perfekta prognoser, och denna ”obalans” kostar extra, bland annat på grund av en av Svenska Kraftnät nyligen införd ”obalansavgift”

   Radera
  2. "Vindkraften kan inte ge perfekta prognoser,"

   Det är därför den kallas väderberoende men den är likväl planerbar. Den är däremot inte intermittent såsom sol- och vindkraft.

   Radera
  3. Enkelt förklarat. Det finns torrår och våtår.

   Välkänt och något som man måste över tid ta hänsyn till, men nivåerna i vattenkraftsdammarna är något man noga följer. Dessa nivåer avgör lång tid i förväg hur mycket energi som finns att planera.

   Radera
 5. Det ger väl ett realistikt pris vad iblandkraften egentligen kostar när den även ska ha backup-kostnaderna med när det inte blåser.

  Så som det är nu så har vindkraften alltid företräde för sin inmatning utan ge någon som helst planeringssäkerhet ens någon timme iförväg.
  Hela det övriga systemet ska anpassa sig till det och ska dessutom bära alla kostnader som uppstår pga oplanerbarheten, medan vindkraftsproducenterna inte behöver betalar något för det och dessutom subventioneras.
  Ett fullständigt perverst system.

  SvaraRadera
 6. Någonstans bor någon precis på fel sida elområdesgränsen och tittar på grannen på andra sidan som har det låga priset.
  - "Hur kunde det bli så här?"

  SvaraRadera
 7. I morgon är det negativa elpriser under 5 timmar i UK och som mest får elproducenterna betala ca 50öre/kWh för att mata in på nätet.
  Vindkraften kommer bara tjäna pengar när det blåser "medelvind". Blåser det för mycket får de betala in till systemet och blåser det för lite får de ingen produktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har ju "den lönsamma och billiga offshorevindkraften" enorma prisgarantier från brittiska staten. Närmare 2:- SEK per kWh för den där Kin-somethinganläggningen.

   Radera
  2. Ja, i takt med att vindkraften byggs ut kommer de vindkraftverk som har sämre vindlägen konkurreras ut av de med bättre vindlägen. De får helt enkelt sämre betalt för sin produktion.

   Radera
 8. Petitesser men det ser konstigt ut när du använder formateringen för kronor och ören (-:-) på det sättet.

  45 ören skrivs "-:45" (0 kronor och 45 ören)

  1 krona och 30 öre skrivs "1:30" (1 krona och 30 ören)

  5 kronor skrivs "5:-" (5 kronor och 0 ören)

  Vet inte om systemet fungerar när man ska skriva mer än 99 ören - "-:160"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Petitesser men det ser konstigt ut när du skriver ören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ören är korrekt enligt SAOL och SO även om öre kanske är det vanligaste.

   https://svenska.se/tre/?sok=%C3%B6re&pz=1

   Radera
  4. Förstår inte vad ni pratar om. Om man skriver ören som t.ex. 325 öre så är det helt korrekt. Om man inte klarar att omvandla det till kronor i huvudet, så har man andra problem.

   Radera
  5. Ja - 325 öre är korrekt.

   "43:70" öre och "160:- öre" är inte korrekt.

   Radera
  6. Håller med Wofser, jag måste titta en extra gång när jag ser "43:70 öre/kWh".

   Bäst att bara skriva 43,7 öre/kWh.

   Radera
 9. Har varit medlem sen många år. Detta är en riktigt tråkig historia.
  Solivind, tidigare O2 El, har 3-6 vindkraftverk placerade precis vid gränsen mellan SE2 och SE3, på fel sida. Dvs produktionen sker i och måste säljas i SE2 men el till medlemmarna måste köpas in i SE3.
  Indelningen av landet i 4 elområden gjordes efter att O2 el byggt de flesta av vindkraftverken och var ju oturligt.
  Men man har lyckats klara sig fram till i somras gen8m att sälja mer el på Nordpool än vad man köper in som medlemsel som säljs till reducerat pris.
  (Bättre hade väl varit att sluta köpa el i andra elområden än de man producerar i men det verkar ingen ha tänkt på, ett sovande folk, tyvärr)
  I maj 2021 tog Telge Energi över det administrativa och tillhörande elhandel.
  Vd för Telge Energi sitter på 2 stolar genom att också sitta i styrelsen för Solivind. Detta är troligen någon form av konstruktion för att få kompetens inom elhandel i styrelsen, men frågan är om det inte är jäv.
  Särskilt nu när det ser ut som att den ekonomiska föreningen Solivinds kassa är slut pga man verkar ha missat att terminssäkra stora delar av sina kända elinköp i SE3 och 4, mott under brinnande elturbulens Q4 2021.
  Den där kompetensen verkar inte ha varit så värst stor.
  En förklaring från VD är efterfrågad på Telge Energis fb-sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dödstyst från styrelsen och Telge Energi än ikväll.
   Det är något som inte stämmer här.

   Radera
  2. har inte tidigare brytt mig om detta då mina andelar ingick i ett fastighetsköp, fråga till er som är gamla i gemet: Hur kunde förra årest styrelse få ansvarsfrihet för 2020 ? jag tycker mig se början till detta redan då ?
   vad har andelarna kostat i inköp en gång i tiden ?
   /P

   Radera
 10. Våra andelar är idag värdelösa
  Det bästa är att likvidera föreningen och rädda det so räddas kan
  Blåsningen står Telge Energi för
  Idag 4 jan säljer de själva el för lite över 1 krona inkl.moms men vill att föreningen ska betala 1,60 Kr

  SvaraRadera
 11. Även jag har andelar i Solivind och är toklurad av Telge energi och O2
  Telge energis rörliga månads pris på el är långt under 160öre så rent krasst så försöker dom (Solivinds styrelse och Telge energi) pressa oss att gå över till Telge som vanlig elkund.
  Jag tycker att vi andelsmedlemmar bör kräva att avveckla Solivind och sälja vindkraftverken samt fördela kvarvarande pengar mellan andelsägarna.
  Det finns andra vindkraftkooperativ som fungerar, även i tider som dessa.
  Jag hoppas att många andelsägare dyker upp på extra mötet

  SvaraRadera
 12. Det var den investeringen det...
  Oseriöst.

  SvaraRadera
 13. Jag sa precis upp mitt elavtal med solivind/telge, Vattenfalls anvisade pris är förnärvarande ca 103 öre och höjs den 1 mars till drygt 134 öre.....i område 3 , dvs bättre än soivinds medlemspris, var en månads uppsägning så mitt byte går igenom till den 1 mars. mina andelar ligger väl vilande så länge...få se om de blir värda något till sommaren :)

  SvaraRadera