Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-18 09:55

Var tacksam för året som gått - glöm inte välgörenhet i jul

År 2021 går mot sitt slut och för många av bloggens läsare har det varit ett fantastiskt år ekonomiskt och privat. Alla har det dock inte lika bra som du - och ofta av anledningar de inte själva har haft makt över - och har du inte gett eller deltagit välgörenhet under året är det dags nu. Bloggaren har själv gett till Stadsmissionen Göteborg, Kriminellas revansch i samhället (KRIS), Veteranstöd Rapid Reaction (VRR), Läkare utan gränser, Reportrar utan gränser via ProtonMail samt nya Ge effektivt. Allra bäst är det dock om du kan ge av din tid som volontär.
Morgonens gåvor. Belopp obfuskerade. Detta är ingen tävling. Reportrar utan gränser gick på betalkort istället för Swish och syns inte ovan.
Specifikt gäller detta förstås även alla som likt bloggaren gått ur Svenska Kyrkan med argumentet att de istället ska ge kyrkoskatten direkt till av dem utvalda välgörenhetsorganisationer, föreningar eller lokala projekt efter eget tycke och smak.

Samtliga organisationer nedan kan säkert kritiseras. Det struntar jag dock i och pengarna har redan gått iväg.

Den kristna Stadsmissionen har olika föreningar i t ex Stockholm, Göteborg och Malmö och är en självklar mottagare av gåvor året runt och inte bara i juletid, även om hemlöshet och totalt utanförskap blir desto mer påtagligt i juletider.

KRIS är också självklart att ge till, särskilt för de som oroar sig över kriminalitet och våld i samhället - det måste finnas stödorganisatoiner som kan få kriminella att bryta trenden. Det finns även andra, men sedan KRIS ställde sig mellan nassarna och de som de hotade i Almedalen och skyltade med att de inte var rädda för skrikhalsar har de för alltid min respekt.

VRR är förstås självklart för mig att ge till i egenskap av hedersmedlem i organisationen.

Läkare utan gränser är också självklar att ge till internationellt och särskilt nu i pandemitider. Man kan säga mycket om bistånd, men att hjälpa sjuka och skadade ter sig som något alla borde kunna ställa upp på.

Reportrar utan gränser har jag köpt lotter (eng raffle) hos till förmån för Reportrar utan gränser via schweiziska ProtonMail, som dubblar upp de givna beloppen upp till 100 000 USD. Man får delta i lotteriet av två livstids premium Visionary-abonnemang hos tjänsten med ett värde om runt 200:- SEK i månaden. Detta är väldigt osvenskt och sådana här lotterier är knappt om alls tillåtna i Sverige.

Slutligen har jag gett till den nya organisationen Ge effektivt, som ser till att maximala medel faktiskt går till effektiva biståndsorganistaioner istället för till insamling och administration. 

Insamlingskostnader ges specifikt när man donerar, utifrån vad av organisationens inriktningar man vill ge till och ger man inget till insamlingskostnader så går 100% vidare till de godkända och utvalda hjälporganisationerna.

Bloggarens valda prioritering hos Ge Effektivt

Ge efffektivt har också full transparens om utbetalningarna till organisationerna på sin hemsida. Man ger inte till några svenska organisationer då granskande Give Well som man förlitar sig på inte granskat och godkänt några sådana. T ex har man granskat internationella Läkare utan gränser (som jag gett till specifikt ovan) men Give Well rekommenderar dem inte, då för lite medel når de behövande - för låg effektivitet. Se Ge effektivts FAQ här.

Varken VRR, KRIS eller ProtonMails lotteri har några 90-konton, utan man får helt enkelt stå för sin egen bedömning utifrån vad man vet eller tror sig veta om organisationerna. Ge effektivt har ansökt om 90-nummer hos Svensk Insamlingskontroll, men klassades som en för bred insamlingsplattform för att godkännas enligt reglerna. Insamlingskontrollen hade dock inga problem med räkenskaperna eller styrelsemedlemmarna. Bloggen har tagit del av utlåtandet. I övrigt tittar inte Svensk Insamlingskontroll alls på effektiviteten hos insamlande organisationer och hur stor effekt man får per krona.

Generellt så gör inte de organisationer som inte har 90-konton någon reklam, vilket är symptomatiskt - de prioriterar verksamhet och effekt framför pengar till reklambyråer och är generellt små och ideellt drivna.

Det allra bästa du kan ge som välgörenhet är dock din tid - ställ upp som volontär åt en lokalt representerad organisation, och då inte bara runt jul utan förslagsvis en gång i månaden året runt för att undvika overhead i inlärning - men man ska ha respekt för att alla inte har tid eller möjlighet till detta. 

Utomlands särskilt i den angloamerikanska sfären är det mycket vanligare med volontärarbete och många högavlönade arbetsplatser i USA och England kräver rent av regelbundet volontärarbete av sina anställda, rent av varje vecka - t ex diska åt ett soppkök en gång i veckan eller motsvarande. Lite ödmjukhet inför den goda lott man dragit i livet skadar aldrig. Inte heller i Sverige, där du bland annat fått statens stöd från förlossningskostnader till och med utbildning och medföljande jobb. Att födas i Sverige är tur, inte något privilegium du har förtjänat.

Glöm inte heller att som blodgivare ge blod i helgen - det är ofta relativ brist på blod i sjukvården kring juletid på grund av att donatorer reser bort eller den allmänna helgstressen.

Var och en ger efter eget huvud, förmåga och smak och det är inte en tävling om vem som ger mest pengar, tid eller blod. Men kom inte och klaga på att andra inte gör något för samhället om du själv inte gör det utan tar ditt alibi på skattesedeln.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Att ge är stor underhållning. Man betalar en gång per år för att få känna sig präktig.

  Personligen ger jag varje gång jag pantar burkar, till stadsmissionen eller barncancerfonden. Inte för att jag bryr mig speciellt, utan för att jag alltid glömmer att lösa in kvittot. Orkar inte med papperslappar. Bättre då att pengarna går till något alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Bra sätt att bidra på. Det underlättar dessutom för en själv.

   Radera
 2. Kyrkan har en alldeles utmärkt välgörenhetsorganisation som jag betalar till.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det räcker att staten skänker bort 51 miljarder av mina skattepengar till diktatorers fotbollslag och olika terroristorganisationer varje år. Tills biståndet stoppats helt är det alltså regeringens fel att bättre behövande inte får mina pengar genom privata bidrag. - Känns det bra Magdalena?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Magdalena är nog glad. Hon slängde ju in $120M extra till Kakabavehs polare i YPG.

   Radera
  3. Det går alltid att hitta en upprörande anledning till att stå över. Om det är så att skattebetalarnas påtvingade bidrag inte gör någon som helst nytta så kan man istället själv bidra där man tycker det passar sig bättre.

   Radera
  4. Nikator: Det sänder starkare signaler att helt enkelt låta utsatta lida istället för att bara foga sig i maktmissbrukets slöseri och betala ännu mer privat. Dra in biståndet helt och låt folk bestämma själva, alternativt gör en total revision av vårt bistånd/bidragssystem och rensa ut korruptionen. Då kan mer nytta göras med mindre pengar och vi kan lägga våra skattepengar på sådant vi verkligen behöver, exvis kärnkraft, försvar, polis, skola och sjukvård.

   Radera
 4. Om målet med den kommentaren var trolla lite lyckades du alldeles utmärkt.
  Var och en tar ansvar för sitt, Magdalena för sig, du för dig.
  Förstemaskinisten (med något lägre lön än ett Chiefaskrälle) skänker alltid till WWF, och nu senast till Musikhjälpen. Av just de anledningar Cornu nämner.

  Behöver man hjälp med motivationen så håller Dickens "En Julsaga" forfarande, hade själv nöjet att se den framföras av SON häromdagen.


  God Jul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönen skall räcka till mycket; champagne bland annat. Då jag ofrivilligt delegerat sponsring av talibanerna till Sida låter jag ytterligare insättningar på karmakontot vara tills vidare.

   Hyckleriet i nån hundring till WWF är total och jag är i alla fall ärlig med att jag satsar den minoritet av lönen jag får behålla efter skatt på mig själv tills de 6000 kr/år jag nu bidrar med till korrupta länder och Sidas löner slutar tvångsutmätas från oss medborgare.

   Radera
  2. 6000 kr är alltså snittet per person. Hur mycket mer jag bidrar med till dumheterna orkar jag inte ens tänka på.

   Radera
  3. Hyckleriet? Jag förutsatte att vi är ärliga båda två. Med tanke på ditt alias; du kanske mer än mig :)
   Som tur är hade även jag råd med champagne. Brut, inte bitter…

   Radera
 5. Ideellt arbete är väldigt givande och stärkande för mitt välmående och min ödmjukhet. Att få göra någonting gott för andra behövande utan att kräva någonting tillbaka rekommenderas.
  Samtalet och samvaron handlar aldrig om att ha rätt, en agenda, egoism eller vara en översittare. Utan i stället tacksamhet, sammarbete och välvilja mot varandra.
  Dock får man mindre fritid och ibland mycket mindre men goda vänner och gemenskap balanserar upp.

  SvaraRadera
 6. Jag har aldrig förstått mig på det här givandet eller uppmanandet till att man ska ge till kreti och pleti. Man kan vara tacksam utan det. Jag ger till mina barn, det är bra nog till mig.

  SvaraRadera
 7. Jag brukar aldrig ge pengar till välgörenhet då jag är högst skeptisk till vilken effekt pengarna ger. Men läste på lite på tipset "Ge Effektivt". Fastnade där för (den rätt osexiga organisationen) Against Malaria Foundation. Lite googling ger intryck av en seriös och pålitlig organisation där insamlade pengar ger påvisbart effektivt nytta. Dessutom avdragsgillt.

  Tack bloggaren!

  SvaraRadera
 8. Jag vill slå ett slag för alla slattar bonuspoäng man har på olika kundklubbar. Ofta går de ut vid årsskiftet, och så här i Coronatider så har folk i gemen rest ganska lite och har kanske boluslattar över som förfaller.

  Både jag och frugan skänkte utgående SJ-priopoäng till Min Stora Dag

  SvaraRadera
 9. Resonerar ungefär som Cornu. Gick ur svenska kyrkan och lovade mig själv att skänka minst de pengarma till det jag vill istället. Läkare utan gränser, cancerfonden och hjärnfonden varje månad och varje år till någon till som Stadsmissionen, KRIS och i år Wikipedia. Jag är också medlem i lite extra många föreningar som drivs av eldsjälar och som jag uppskattar (sportklubbar, hembygdsförening, lokala museer etc även om jag inte är så aktiv i dem. Att vara medlem är mer än pengarna. Det ger dem legitimitet och stöd för sin verksamhet och också att kommunen ställer upp lite mer. Har inte sålt en pryl på blocket eller tradera utan skänkar allt sådant till second hand där avkastningen går till goda ändamål. Sparar tid för mig, bra för miljön med återanvändning och en slant kommer också till nytta för pengarna de får in.

  SvaraRadera
 10. Wow - kommentarsfälten sprudlar ju inte direkt av generositet och medmänsklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att man får en massa pengar slutar man inte vara en rövhatt.

   Radera
  2. Men så länge man är en god kristen och med i Svenska Kyrkan, så ...

   Radera
  3. Rövhattarna heter Andersson, Löfven, Lövin och Bolund.

   Så länge jag får ut mindre än 50% netto av lönen samtidigt som över 50 miljarder går till korruption och nepotism, både inom landet och i mottagarländerna så undrar jag - precis som en annan klok man frågade: Vad fan får jag för pengarna?

   Då min godhetskvot idag äts upp med råge av den procentsats av skatten som går till bistånd och onödiga bidrag anser jag det vara regeringens skuld att jag inte kan skänka privat.

   Rent ekonomiskt kan jag skänka pengar men jag anser att min nettolön är till för mig och mina nära då jag inte arbetar hårt för att kunna ge bort ännu mer av mina redan stenhårt beskattade pengar.

   Att avkräva folk köp av moderna avlatsbrev för att inte anses vara en rövhatt är i mina ögon ganska magstarkt, speciellt om man tillhör de som betalar absolut mest skatt i landet.

   Vad som vore mer rimligt hade varit att avkräva stenhård genomlysning och utrensning av våra bidrags och biståndssystem vilket hade frigjort miljarder att spendera bättre.

   Svenska kyrkan har jag gått ur sedan länge...

   Radera
  4. Bra inställning där... skyll på andra och kräv mer av andra men det du faktiskt kan disponera över själv just nu och göra gott på riktigt för någon/något du själv kan välja ut just nu. Det verkar inte finnas på kartan.

   Radera
  5. Du anser alltså att jag på eget bevåg skall spendera ännu mer än de mer än 50% av min inkomst som beslagtas mot min vilja eftersom regeringen inte klarar av att disponera pengarna vettigt? Ok. Rimligt.

   Radera
 11. Fint inlägg tycker jag.

  Tipsar om avdragsgilla gåvor:
  https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/skattereduktioner/skattereduktionforgavor.4.5fc8c94513259a4ba1d800064144.html

  SvaraRadera
 12. Frivillig sjöräddare så tid ges det mycket av. Och som några skrev ovan, all pant till välgörenhet. Mycket av bortlagda grejor från treåring
  en får gå till Stadsmissionen.
  Läkare utan gränser är mycket proffsiga, något jag själv erfor 2015 på Samos med Sjöräddningssällskapet.
  God Jul

  SvaraRadera