Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-29 21:05

Ukraina inför kvinnlig värnplikt

Engelskspråkiga Kyiv Post rapporterar att Ukraina inför kvinnlig värnplikt. KVinnor under 60 års ålder måste registrera sig för mönstring eller dömas till böter.
Kyiv by night
Mönstringen kallas registrering och innebär att man kontrollerar hälsa och andra kontroller för att avgöra om individen kommer gå vidare i systemet. Åtgärden ska börja gälla mot slutet av 2022.

Böterna blir mellan 850 och 1700 hryvnia för individen och mellan 5 500 och 8 500 för arbetsgivaren om man inte anmäler sig för registrering. 

Likt i Sverige innebär inte mönstring automatiskt att man kommer tas ut till värnplikt. Det ukrainaska försvarsministeriet uppskattar att det finns ungefär 10 miljoner kvinnor som matchar rekryteringsprofilen till försvaret. Det är dock osäkert om mönstringskontoren kommer klar av arbetsbelastningen och i så fall kommer registreringen att fortsätta in i 2023 och böterna skjutas upp skriver Kyiv Post.

Ukraina slåss för sin frihet och överlevnad som nation under hotet från Kreml och i den realiteten anser man nu att kvinnor ska tas ut till försvaret. Idag tjänstgör tusentals kvinnor i Ukrainas försvar och många har dödats i striderna mot Ryssland, men man vill alltså gå bort från frivilligheten att försvara landet. Samtidigt har man skapat och stadfäst nationen Ukraina - en nation skapas genom att slåss för sin suveränitet och oberoende, inte genom att ljuga om att man har astma för att slippa mönstring.
Minnesväggen i Kyiv över dödade i kriget mot Ryssland går inte att fånga på ett foto

Källor

Kyiv Post www.kyivpost.com/ukraine-politics/women-to-register-with-military-or-face-fines.html
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Fyi - Kyiv Post sparkade alla journalister, som producerade utmärkt oberoende maktgranskande journalistik, för några veckor sedan. Enligt journalisterna för att ägaren (nån mini-oligark) ville styra innehållet och att de inte skulle granska och kritisera presidenten. Nu har han anställt nya journalister, men jag litar inte på tidningen längre förren de bevisat att de granskar åt alla håll som oberoende media. Tror tyvärr att det kommer bli nån oligarkstyrd propagandamaskin. RFE/RL funkar fortfarande för oberoende nyheter om Ryssland och Ukraina på engelska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vet. Dock, det var den källan jag hittade på engelska.

   Radera
 2. På en nivå är det synd att man tar ut de bästa och sen skickar dem till kriget. Idealt skulle statsmakterna göra tvärt om - men resultatet skulle bli blodigt då. Så inga bra val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, idealt är nog inte att ta ut de bästa men de dugliga. Sen finns det ju ev mycket annat för värnpliktiga än att bli skyttesoldat, i Sverige fanns ju tex tolkskolan

   Radera
  2. Det blir väl likadant som i Sverige.
   Är du duktig i skolan och vältränad med social kompetens belönas du med att tvingas till nåst intill oavlönad militärtjänst.
   Soffpotatisarna kan jobba och plugga under tiden.

   Radera
  3. Värnplikt handlar inte om oavlönad militärtjänst - det är ett oerhört svagt enstegsargument - och vad skall du med lön och ett års extra pensionspoäng till när ditt land sedan inte längre existerar eftersom det blivit erövrat och plundrat i ett krig?

   Avskaffad värnplikt verkar dock alltmer uppenbart leda till en upplöst nationell värdegrund - notera t.ex hur det ordet inte ens behövde användas i Sverige innan ungefär den allmänna värnplikten avskaffades här.

   Ordet värdegrund fyller alltså ungefär samma funktion som ordet "lady" i det kända "if you have to say that you're a lady - then you're not".

   Därmed inte sagt att allmän värnplikt behöver vara militär, men det är förmodligen att föredra om man vill ha en nationell värdegrund på riktigt och inte bara ordet för politiker att slänga sig med.

   Radera
  4. Peter: Sverige har aldrig haft "allmän" värnplikt. 50% av befolkningen har alltid varit befriad.
   Alltså är argumentet "värdegrund" rent löjligt.
   Värnplikt är oavlönad militärtjänst och handlar endast om att inte betala för säkerheten.
   Värnplikt är till för antingen diktaturer som kan göra lite som de vill med invånarna eller för förrförra kriget.
   Den tekniska utvecklingen medför att värnpliktiga är meningslösa, vi hinner inte mobilisera. Alternativt så ska man göra som många andra länder med värnplikt nämligen ha 2-3 år och 100% tjänstgöring under de åren.

   Radera
  5. @Peter Andersson:

   Det där är endast sant eftersom värnplikten faktiskt inte ersatts eller kompletterats av någon annan gemensam upplevelse i vårt mer individualistiska samhälle. T ex har skolsegregationen ökat rätt dramatiskt under samma period som värnpliktens nedgång.

   Radera
  6. @Paul: Orkade du inte läsa fram till "Därmed inte sagt att allmän värnplikt behöver vara militär"? Vi är i princip överens, du har bara inte förstått mitt argument, eller orkat läsa till punkt.

   @ Ben: Du hade haft en stark poäng där om klassrumsvärnplikt i sig hade varit tillräckligt, men klassrumsvärnplikt är ju också ett kollektiviseringsfenomen som kommer att försvinna pga att den tekniska utvecklingen gör det lika möjligt för alla elever att studera på distans som det håller på att bli för alla vuxna tangentsbordsarbetare att arbeta på distans. Jag tillbringade själv 5x2x1 timme på buss under högstadiet och gymnasiet, 10 timmar per vecka helt bortkastade på transport. Nästa generation elever kommer aldrig att acceptera det, klassrumsvärnplikten är döende, alla har bara inte insett det än.

   Radera
  7. @ Paul: Förtydligande: Kallelse till militär allmän värnplikt bör vara ett förstasorteringsalternativ för majoriteten, jag var otydlig och släppte ordet kallelse ser jag, men sedan räcker det säkert med att några enstaka procent gör sin värnplikt på den sidan i praktiken, så som nu med andra ord. Övriga kan göra sin värdegrundsskapande värnplikt (tillsammans med jämnåriga de inte valt själva, vilket är poängen, när även klassrumsvärnplikten snart försvinner) inom övriga delar av offentliga sektorer.

   Radera
  8. JAg förstår mycket väl att du skrev att det inte behöver vara "militärt".
   Men jag vänder mig mot din argumentation om någon "värdegrund" som försvunnit iom avskaffandet av den allmänna värnplikten. Till att börja med så tror jag inte på någon "nationell värdegrund". Därtill så var som jag skrev 50% av befolkningen (egentligen lite mer) undantagen från värnplikt och jag kan säga att jag inte delade mycket värdegrund med de flesta jag gjorde värnplikt med.
   Förändringen av samhället har troligen avsevärt mycket mer med andra makrofaktorer att göra än att man slutade ha värnplikt. Exempelvis sociala mediers framväxt har haft avsevärt större påverkan på hur unga tänker än att en minoritet legat i tält och lekt finska vinterkriget 50 år efter det förlorades.
   Om man nu ska tala om någon "nationell värdegrund" så är den grundad i skolan och samhället i övrigt avsevärt mer än i värnplikt. Nostalgi över att ligga i tält 20 och vänta på eldöverfall med 10 lösplugg per person är knappast något som leder framåt vare sig "värdegrund" eller militärt.
   Att fantasin att stoppa in unga i tvingad tjänstgöring i offentliga sektorn är bara vidrigt. Då hamnar man verkligen nära "slavarbete" och acceptansen för detta blir noll. Kan enkelt pekas på genom förbudet mot "grå arbetskraft" som kom men vilket var en enorm andel av försvarets tidigare sätt att lösa sin finansiering, helt enkelt "malajerna".
   Så nej, hela din premiss är felaktig. Den bygger på en nationalromantiskt tankesätt vilket inte överensstämmer med verkligheten och acceptans för någon slags tvingad tjänstgöring i syfte att "uppfostra" folket (vem nu som bestämmer vad de ska uppfostras till?) skulle vara exakt lika med 0.

   Radera
  9. @Peter Andersson: Det är möjligt att klassrumsundervisning kommer att försvinna eller minska, jag tror inte det kommer gå så fort som vissa tror, det är en komplex diskussion som bör föras på flera olika plan, t ex vem digitaliseringen är till för, mm. Men det är en separat diskussion.

   Men du konstaterar såvitt jag kan se i ena inlägget att det pågår nån slags upplösning bl a med argumentet om ordet "värdegrund.

   I nästa inlägg tar du upp att klassrumsundervisning håller på att försvinna.

   Såvitt jag kan se har du då inte belägg för att hävda att dagens situation uppkommit pga avskaffad värnplikt, eftersom skolan de facto finns kvar och har platsundervisning?

   Radera
  10. Grattis till trippel-kommentaren Michlas. 👍

   Radera
 3. Medan väst fortsätter att se på utan några egentliga stödåtgärder ser vi ett land förbereda sig för vad de sannolikt ser som oundvikligt.

  Kan något praktiskt göra för att stoppa den ryska aggressionen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda hypotetiskt möjliga skulle vara att USA för över stora mängder vapen från sina förråd. Exempelvis förrådsställda F-16 eller F-15 med tillhörande vapen och utrustning. Tveksamt om Ukraina skulle kunna skrapa fram piloter dock.
   Vet inte vad som krävs legalt men hypotetiskt skulle det vara trivialt att stänga bälten och öresund för ryskt trafik samt spränga nordstream 1+2 längs ett par sjömil.
   Problemet är att alla aktioner oavsett vilka de är kommer leda till att Tyskland lämnar NATO. Tyskland kommer aldrig riskera sin gastillförsel.
   Så det troliga är lite vaga protester sen samma sorts överenskommelse som Minsk där de större länderna säger till ukraina "så här är det live with it"
   Den stora frågan är snarare hur mycket av svensk-finsk självständighet som kommer offras samtidigt som man offrar allt öster om oder.

   Radera
 4. Tåget har gått för Putin att oldschool-erövra Ukraina. Putin kanske inte greppar det men Ukraina som nation stärks och härdas dag för dag som Ryssland hotar och intimiderar Ukraina.

  Kreml verkar inte greppa läget. Om typ Ryssland skulle siktat på verklig normal demokrati, ekonomisk/infrastrukturell utveckling och handel med sina grannar och omvärlden så hade detta jättelika land fullkomligt bubblat av innovation, tillväxt och ekonomisk utveckling. Hade Ryssland under de förutsättningarna kommit med i EU så hade de varit kunnat bli en av de ledande staterna i EU.

  Men nä, så långt klarar inte de gamla KGB-hjärnorna att tänka. Klart man skall sätta sig i respekt och hota alla med krig och leka mini-Sovjet. Sovjet med satelliter hade ett eget ekonomiskt ekosystem hur dåligt det än var. Dagens Ryssland har det inte. De är motvilligt en del av omvärldens system. Putin har inte riktigt viljat fatta det. Om Ryssland tar fler steg mot Ukraina blir kattmat lyx för ryska pensionärer.

  Ryssland har bara en ekonomi som är ynka tre gånger Sveriges. De är 140+ miljoner. En total ekonomisk blockad på varje område som Väst inför är näst atombomber över Moskva och St Pete det mest läskiga som kan hända Ryssland. Kina kommer inte att rädda Ryssland. Glöm inte Amurlandet, Kina har inte glömt. Ett svagare Ryssland i händerna på Kina är mums i Beijing.

  Putin vill nå någon slags fördel snabbt med hela Ukrainatrasslandet som pågått alldeles för länge och kostat statskassan. Ingen Nordstream2, Blockad som kan bli i det närmsta total, Kina vinner på svagare Ryssland. Vad gör oligarkerna med Putin om han kör bort deras miljarder i ett Ukrainaäventyr med massiv ekonomisk blockad som följd. Taskigt läge för Putin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knasigheter har hänt förr, men man kan ju alltid hoppas att det finns någon som lägger handen på Putins axel och tyst säger "Stopp...", om han skulle få för sig att göra ett historiskt avtryck.

   Radera
  2. Finns ingen aptit i Tyskland för några ekonomiska blockader vare sig mot Ryssland eller Kina.

   Radera
  3. @Paul: Blockader skadar bägge sidor och har ibland oförutsedda konsekvenser, se ex. Kinas blockad av Australien som visade sig vara det dummaste de kunde ha gjort då landet visade sig vara extremt beroende av Australiens kolgruvor.

   Med det sagt, det enda Ryssland kan erbjuda EU är naturgas. EU vill ogärna blockera Ryssland för det, men ett krig med Ukraina skulle innebära en total handelsblockad från EU och EU håller redan på och vidtar åtgärder för att ersätta naturgasen - det kommer dock dröja ett antal månader först.

   EU tenderar dessutom att strypa först där det slår hårdast mot landets elit. Låt oss säga att Putin är en stor fantast av Formel 1 bilar. Helt plötsligt blir det ett embargo mot F1-bilar mot Ryssland.

   Eller låt oss säga att Putin har investerat stora tillgångar i ryska jordbruksmaskiner. Gissa vilken sektor som kommer få det jäkligt svårt att hitta reservdelar från sina europeiska underleverantörer? :)

   Det enda som skyddar mot dessa taktiker är att hålla öppna kort, något Ryssen är *extremt* dålig på. Utveckla ryska jordbruksmaskiner med öppna kort, utveckla ryska F1-bilar med öppna kort, kör så långt det går på öppna, opatenterade och beprövade tekniker. Detta garanterar nationell säkerhet men sänker konkurrenskraften hos den inhemska industrin, iaf kortvarigt.

   Men, som de öppna grafikdrivrutinerna i Linux har bevisat - när väl den öppna lösningen är bättre än konkurrentens stängda lösning, då sätter man konkurrenten i ett rejält skruvstäd. :)

   Radera
  4. Ersätta naturgasen på några månader????
   Tror du har fått något om bakfoten här, Tyskland lägger ner 3 reaktorer till iår och 3 nästa år. Det ENDA! som kan ersätta dem är gas. Det finns inte mer gas att köpa. Snart öppnar nordstream 2 och tyskland blir ännu mer beroende av rysk gas.
   Utan Rysk gas kollapsar Tysklands energisystem och industri. Sorry men nej, att EU inte kommer vilja blockera gasen gör att det inte finns några kort att spela. Exporten av gas är det som föder ryssland och det enda som skulle vara kännbart för Ryssland eller Putin.

   Radera
  5. USA exporterar just nu väldigt stora mängder LNG till Europa via gasfartyg. Redan flera i lossning och ett stort antal på Atlanten. Den höga prisnivån lockar och allt tillgängligt tonnage är igång. Mycket höga charterpriser för redarna att håva in, samtidigt som LNG producenterna i USA tjänar många ggr mer.

   Radera
  6. EU är beroende av Naturgas och Ryssland har skickat det mesta av gasen.

   Samtidigt är inte EU kört om Ryssland stänger kranen. USA säljer mer än gärna, visserligen till ockerpriser men de säljer. Och långsiktigt (3-5 år och framåt) kommer tysk vind- och solkraft i kombination med grid-batterier helt kunna ersätta naturgasen.

   Så, det enda Putte vinner på att stänga ner gasen, är att EU snabbare går över till helt förnyelsebart. Det skulle vara ett drag som tvingar motståndaren att stärka sig själv. Tror Putte är för smart för så pass dumma drag, men kanske inte.

   Radera
 5. Annars är väl astma en bra grej för de som är elitskidåkare :) Norje tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan så att konditionsidrott i kallt väder kanske inte är optimalt för lungorna...

   Radera
 6. Off topic: Ringhals 3 snabbstoppad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turligt nog blåser det för en gångs skull.

   Lustigt hur snabbstopp i en reaktor får nyhetsvärde, men bänär vindkraften varierar 0-100% på någon vecka är det inte värt något.

   För övrigt har oberoende SVT påbörjat sin kampanj för att havsbaserad vindkraft skall subventioneras så det ser ut som att den är billigare än kärnkraft :)

   Radera
  2. Rickard som tur är har vi förvarning dagar i förväg när det blir dåligt med vind. Snabbstopp sker ibland, men för vind betyder det mycket litet när det gäller nätet. För en fissionsreaktor är det stor påfrestning på nätet. Därför måste kapacitet finnas för att hantera händelsen i går eller i måndags?

   Visst är ny landbaserad vind nu väldigt lönsam och klarar sig helt utan stöd medan havsbaserad är mycket tidigare i utveckling. Se tex på elbilar som strax är billigare i inköp än brännbilar. Volym och tid ger utveckling.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Bortfall i en reaktor är mindre än bortfallet från Norge på en förbindelse.
   Båda är dimensionerande men om vi tar bort kärnkraften ökar risken genom att bortfallet i en förbindelse får större påverkan.

   Radera
  4. paul nu importerar Norge kraftigt. Snabbstoppar fler fissionsreaktorer får vi större problem. En på måndag kväll och en natten till idag är troligen slumpen men Ringhals vet inte orsaken än? Jag tror inte all fission tas bort de närmaste åren.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Utifrån det som sägs i inlägget så liknar det väl det system som finns i t.ex. USA där alla registreras för ev tjänstgöring om behov skulle uppstå.

  SvaraRadera
 8. Sen kan man tänka ett steg längre när det gäller kvinnlig värnplikt. Krig kan bli väldigt blodiga med ofattbara förluster. Hur fort ett samhälle kan återhämta sig från det beror mycket på hur många barnafödare det har. Det finns en rationell anledning till att kvinnor alltid varit en skyddad grupp i samhällen och det är männen som fått ta riskerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man tänker ännu ett steg längre kan det vara värt att kalla in kvinnor för att skydda t ex infrastruktur och sjukvård. I Jemen, som fått allt detta förstört av en proxykonflikt Iran-Saudi, är 60% av dödsoffren barn under fem år (140 000 st). Det hade antagligen varit bättre för nativiteten att offra ett antal kvinnor för att förhindra en sådan situation.

   Radera
  2. Frågan är om det hade gjort någon skillnad. I deras fall var det väl luftvärn de hade behövt mer än extra soldater.

   Poängen är att man rusar ut mot en ideologisk postion utan att reflektera över potentiell risk. Sen finns det givetvis rättviseskäl och historisk symbolik att ställa emot. Rösträtt och värnplikt är så sammanflätade, så det kanske inte går att göra något annat rent politiskt. Vad vet jag.

   Radera
 9. Stor Ek och Ben Dover. Det finns sedan länge frivilliga kvinnliga försvarsorganisationer för t ex krigssjukvård och matlagning, och min äldsta faster var sjukvårdslotta på ett fältsjukhus vid fronten och skötte om och tvättade sårade soldater. De tvättade också de stupade och la dem i kistor, som skickades hem från fronten. De tog också stora risker, fast inte lika stora som männen vid fronten.

  I Finland grundades Lotta Svärd-organisationen för hundra år sedan. Det fanns Luftbevaknings-lottor, som spanade efter fiendeplan, mest på hemmafronten. De bemannade under kriget bevakningstornen och observerade antal, typ och riktning för de sovjetiska flygplanen som de såg från sina torn. Även signal-, luftbevaknings-, strålkastar- och väderuppgifter tillföll lottorna. Signallottorna arbetade på signalstationer och telefoncentraler.

  När kriget började den 30 november 1939, bröt krig ut mellan Finland och Sovjetunionen. Folkmassor rörde sig samtidigt åt två olika håll i landet: evakuerade flydde undan kriget, medan soldater vandrade mot fronten. I gränstrakterna tog lottor hand om både soldater och evakuerade.

  Under kriget arbetade lottorna som sanitärer, telefonister, kontorister, skötte kantiner samt arbetade som sjuksköterskor på fältsjukhusen. Under vinterkriget och under fortsättningskriget medförde lottornas arbete att ca 100 000 kunde avdelas för andra uppgifter, av dessa 50 % till fronttjänst. Lottornas insats motsvarade således omkring sju divisioner.

  Smålottorna/Lottaflickorna var en barnorganisation som var öppen för alla som var åtta år fyllda. De deltog också i allehanda arbeten tillsammans med de vuxna lottorna. Medlemsantalet var då omkring 50 000. oTtalt var medlemsantalet i hela Lotta Svärd närmare en kvarts miljon år 1944. Då kriget slutade den 9 september 1944 hade 287 lottor mist livet till följd av detta (113 dog av direkta krigshandlingar, 140 av olika sjukdomar och 34 i olyckor).

  SvaraRadera