Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-04 16:49

Tolerans, god vandel eller låga krav? Tre av fyra läsare anser sig klara de krav de ställer på våra folkvaldas vandel

Hela 76% av bloggläsarna anser sig själva klara de krav de ställer på politikernas vandel och redlighet. Man kan dock fråga sig om läsarna har så låga krav, om de är toleranta eller om det verkligen är så att läsarna är så pass felfria. Det finns också stora skillnader mellan politiska åsikter och var man bor. De som minst anser sig klara de krav de ställer på politikerna är de som inte avser att rösta alls - antingen har gruppen så höga krav eller är kan inte själva sköta sig.
Zombieguden, ren i sin själ, dog för dina synder och återuppstod på tredje dagen
Det finns en tydlig linje mellan vänster-höger. Högerväljare - utifrån det parti de skulle rösta på idag - anser sig i större utsträckning klara de höga krav de ställer på politikerna än vänsterväljarna. Detta säger ingenting om kraven är höga, låga eller om läsarna är skötsamma.

Vänster som anser sig klara kraven

V 69%
MP 64%
S 64%
C 80%

Höger som anser sig klara kraven

SD 79%
L 70%
M 79%
KD 78%

Övriga som anser sig klara kraven

Annat parti 78%
Blankt 76%
Ej rösta 64%

Centerpartiets väljare har alltså lägst krav eller anser sig ha högst vandel. De som har högst krav eller själva har lägst vandel avser ej rösta. Totalt kommer nu 11% av bloggens läsare göra som bloggaren och avstå från att rösta, alternativt rösta blankt.

Fördelning juridiskt kön

När det gäller könsfördelningen så var som vanligt 95% av respondenterna juridiska män. Av dessa anser sig 76% klara kraven. Av juridiska kvinnor anser sig 81% klara kraven.

Fördelning geografiskt (län)

Det finns stora regionala skillnader. De som minst klarar de krav som de ställer på politikerna hittas i Blekinge och Kronobergs län. De som mest anser sig klara kraven finns i Södermanlands län och Östergötlands län. Gotlands län hade visserligen 100% ja-svar, men på grund av den låga befolkningen relativt riket var det få svar, vilket gör detta resultat mer osäkert.

Blekinge län 63%
Dalarnas län 71%
Gotland 100%
Gävleborgs län 77%
Hallands län 82%
Jämtlands län 67%
Jönköpings län 78%
Kalmar län 83%
Kronobergs län 63%
Norrbottens län 69%
Skåne län 74%
Stockholms län 73%
Södermanlands län 89%
Uppsala län 78%
Värmlands län 86%
Västerbottens län 69%
Västernorrlands län 72%
Västmanlands län 78%
Västra Götalands län 80%
Örebro län 79%
Östergötlands län 88%

Någon särskild åldersfördelning är svår att skönja. Möjligen att de äldre blir lite surare, men underlaget för svaren är också färre bland de under 30 och de över 60 med större osäkerhet som resultat.
Ja/nej utifrån ålder

Slutsatsen är att de flesta alltså själva klarar de krav de ställer på politikerna, även om det är lägre hos vänstern än hos högern. Högst är det dock hos den breda mitten, men även SD och M ligger bara en procentenhet efter, och lägst hos de som tänker strunta i att rösta. Vad exakt kraven är vet vi ej. Om SD-väljarna skulle ha höga krav blir det problematiskt för partiet då den kraftigaste samvariationen i Sverige för att vara kriminell är att vara SD-politiker, fast kraven kanske bara gäller politiker hos andra partier än det man själv röstar på?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. God Vandel ? Det innebär alltså att utbilda sig, vara ärlig, och bidra till samhället. Något som borde vara normalt och självklart för alla i ett modernt samhälle ----

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt dig, ja. Enligt andra så kan god vandel vara att vara snäll mot djur, men allt annat är okej.

   Radera
 2. Det räcker ju med att låta bli att knarka och inte ha Kronofogden efter sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ställer du dig till styckmord?

   Radera
  2. Ska vara ärlig, jag håller lite av en låg profil när det gäller att klaga på styckmördare. Detta i alla fall tills de på ett betryggande sätt är bakom lås och bom.

   Radera
  3. Styckmord är ju ytterligare en bit upp på straffskalan. Svårt att bygga förtroendekapital om man är öppen med att vara styckmördare. Därför skulle jag nog avråda från det.

   Radera
  4. Brott grövre än P-böter borde diskvalificera i min värld.

   Radera
 3. Du kunde ju också ha frågat vilka krav vi ställer.
  Jag ställer som främsta krav att inte ljuga.

  SvaraRadera
 4. Cicciolina blev ju invald i italienska parlamentet 1987; så hennes vandel var ju godkänd i det läget och i enlighet med Italiens konstitution.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har iaf haft en kollega som representant för Vänsterpartiet i Härryda kommun.

   Radera
  2. Ja, du ser! Allt handlar om att genom sin s.k. vandel bygga förtroende gentemot den väljargrupp man förväntas representera ;-)

   Radera
  3. Blev inte han utesluten ur Vänsterpartiet, verkar som att som man får man varken köpa eller sälja sex.

   Radera
  4. Cicciolinas vandel var väl utmärkt. Inga brott på straffskalan vad jag kommer ihåg. Bara lite utagerande sexualitet. Och det är ju inte något man får klaga på nuförtiden med meto et al.

   Det vore närmast brottsligt att ta upp det sexuella som något som ens skall beaktas vid en anställningsintervju. Möjligen kan det finnas något i djurlagstiftningen om vad man får göra med ormar och kroppsöppningar. Dock förstås inte så explicit utan mer tolkningsbart ur ett metaperspektiv.

   Radera
  5. Precis, och hon hade inte Kronofogden efter sig heller.

   Radera
 5. Hmm. Brukar få info om kreditupplysning på Kivra när jag köper något på faktura. Inga anmärkningar och mycket hög kreditvärdighet enligt Credit Safe. Alltså bara näst högsta riskprognos 0,2-0,9%. Högsta är utmärkt vilket innebär en riskprognos på 0,1%.

  Har alltså inga betalningsanmärkningar eller registrerade brott av något slag. Man kan säga att jag är en mönstermedborgare utifrån den aspekten, och torde klara kamelens nålsöga för att bli politiker.

  Dock är jag dålig på att ljuga övertygande, Och säger gärna hur saker och ting ligger till, så min politikerkarriär är i fara redan från början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... men du har kollat hur fort bilen går på autobahn?
   Självklart i ungdomen, fattas bara annat...

   Radera
  2. Brukar testa mina nya bilar på motorvägssträckan till Nynäshamn. Risken för att åka dit är minimal. Bara att trycka pellen i botten från Skogås och släppa den vid Haninge, då har man nått max hastighet.

   Råkade tyvärr ut för en kontroll en gång och fick körkortet återkallat två månader. Körde 146km/h på 110-väg efter 10% rabatt.

   På Autobahn har jag kört många gånger. Där finns ingen anledning att köra extra fort. Bara idioter kör fort på autobahn.

   Radera
  3. En annan bedömare anser att risken för att jag inte betalar en räkning är 0,054%. De har något som kallas åldersrisk (är 61 år) vilket förmodligen är anledningen till att scoret inte är maxat.

   Radera
 6. Frågan var om man teoretiskt skulle klara det, inte om man praktiskt klarat det... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara så att jag bara behöver lite praktik. Är ju inte helt obildbar. :-)

   Radera
  2. Minns inte varifrån citatet kommer:

   En välkomponerad lögn kan ofta vara bättre än sanningen.

   Förstår att jag framstår som väldigt opålitlig här nu. Men min poäng är att frågan som ställdes var ledande något jag reagerade på när jag såg den men valde att inte kommentera. I en intervju kan en nervös sanningssägare verka flyktigare än en självsäker lögnare.

   Radera
  3. Gränsen mellan självförtroende och ren lögn är hårfin. Själv håller jag alltid tillbaka för att inte verka för bra. Det gäller att moderera hur andra uppfattar mig. Det är lätt hänt att man blir lite av en gud om man inte ser upp. Vet av erfarenhet hur jobbigt det är att ta sig ur en sån roll, jättejobbigt.

   Radera