Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-08 11:39

Tjugo procents besparing via timtaxa på elpriset under november

Det lägre elpriset timtaxa kan innebära för elpriset kontra rörligt elpris sjönk för min del till tjugo procent under november månad.
Elpriser Vattenfall rörligt vs bloggarens timmätning Södra El Data: Vattenfall, Södra El
Alla priser exklusive moms, rörligt elnät och energiskatt, men inklusive elhandelspåslag.

Vattenfalls rörliga månadspris för SE3 under november 2021 landade på 104 öre. Bloggarens timpris hamnade på 83.82 öre per kWh och besparingen via åtgärder som solceller dagtid, vedeldning för värme och elbilsladdning nattetid utom vid höga priser minskade därmed jämfört med rekordet från det procentuella rekordet i oktober månad. Besparingen föll alltså från 27% till 20%.

Det är också för ovanlighetens skull högre än vad man betalar för fast elpris enligt Compricer nedan, och får väl därmed ses som ett misslyckande. En förklaring kan vara att det blir allt svårare att justera förbrukningen när allt mer används för uppvärmning.

På den positiva sidan så blev mitt elpris lägre i november än i september, trots att Vattenfalls rörliga elpris var högre senaste månaden.

Med de extrema elpriser som rådit under december än så länge, blir det förstås extremt intressant att se utfallet. Om hypotesen beror på att det är svårare att justera uppvärmningen ju kallare det är, så borde skillnaden minska ytterligare i december. Dock har vi varit mycket noggrannare med att elda dagtid, men det hanterar bara bostade - värmepumpen i maskinhallen kör på som vanligt.

Solelen som lagrats som vattenkraft via Södra Els/Jämtkrafts Dela Vattnet betalade sig med 84:52 öre per kWh och de under november producerade och sålda solkraften betalades med 108:47 öre per kWh ex moms.

På grund av ett försäljningsförbud från Elsäkerhetsverket för de optimerare som skulle monteras på den nya solcellsanläggningen blev det tyvärr ingen installation av den dubblade solkraftanläggningen denna veckan, i väntan på leverans av godkända ersättande optimerare. De stoppade optimerarna uppges innebära en risk att störa militära frekvenser, vilket skett på ett fåtal platser enligt mediaartiklar, men antagligen kommer beslutet överklagas. Det finns dock nya optimerare från Solaredge som inte är säljstoppade. Det är dock väldigt lite solkraftproduktion så här års, så en viss fördröjning är ingen stor sak.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Trist att höra om förseningen, drabbar dock ingen fattig eller under högproduktionstid.
  Angående störningar undrar jag inte om det är större risk med 5G Wifi som använder kanalerna 100-126 utomhus. Vi fångar in några "Radar Detected" per år på vår UniFi och det stökar till det för hela mesh-systemet mellan byggnaderna som går in i någon DFS-skydds-mode under några minuter.

  SvaraRadera
 2. Dock förlorar du en del på att inte ladda bilen direkt när du kommer hem - nu måste du värma upp batteriet varje gång du laddar den på natten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, nej. Försumbart, kanske 1 kWh i värsta fall.

   Radera
 3. Ovanlighetens skull? Det är väsentlig skillnad på Compricers billigaste fasta avtal på 55 öre kontra de 84 öre du betalat och har så varit typ hela året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 69 öre är billigast i SE3.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Billigaste elavtalet just nu är 55 öre före moms vilket är jämförbart med de 84 öre du refererar till som också är exklusive moms.

   Radera
  4. Tänker inte nämna något bolag, ni kan kolla själv.
   52.5 öre, fast avgift 1.72, moms 13.56 = 67.78.
   Så för att vara fullständigt korrekt går det att binda till 54.22 öre exklusive moms för den som tror på evigt höga energipriser i en ändlig värld?

   Radera
  5. Den stora nackdelen med solceller ingen pratar om. Man kan inte binda till 25 öre på våren/försommaren.

   Radera
  6. Var inte så neg nu Tim.
   Solceller är ju kanon. Fungerar alltid som sämst när man behöver energin som bäst.

   Radera
 4. Förra årets December drog 1301kWh, och då eldade jag inget bara luft-värmepump, men det var plusgrader hela tiden.

  I år eldar jag på dagtid för att minska elräkningen, men prognosen är för närvarande 1757kWh för ovanligt kall December. Blir intressant att se vad det blir i kronor... Gissar på 5-8kkr inklusive allt.

  SvaraRadera
 5. Vad tror bloggen om utvecklingen på rörligt pris när nya ledningarna kommer i full drift? North Sea Link, Viking Link, NeuConnect.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att vi i Norden allt mer kommer få samma pris som på kontintenen. Det är också syftet, EU har ett uttalat syfte att inget land ska få tjuvhålla på en nationell resurs, utan allt ska säljas på en öppen EU-marknad så att priserna blir de samma.

   Radera
  2. Ett extremt case för att installera solkraft etc således. Med i framtiden 2-3x högre elpriser än tidigare kommer avkastningen vara uppåt 20% på en solkraftinstallation.

   Radera
  3. Det blir nog en fortsättning på den nuvarande trenden där tillverkare som behöver mycket el lägger sig nära kraftverken, ungefär som högfrekvenstrading på börsen där man kan köpa plats nära epicentrum för att hinna först, och mikrosekunder spelar in.

   Så det blir inte el kvar till lågkvalitativ förädling av typ fabriker, utan elen gå till högkvalitativ förädling som Facebook, Amazon serverhallar, och annat som folket gillar.

   Således kommer elpriset att vara högt under decennier för de som har otur och bor på fel ställe, långt ifrån ett kraftverk.

   Radera
 6. 97,96 exkl skatt, moms och elcertifikat för rörligt SE3. Sista månaden nu innan jag går in på ett femårsavtal med 59,9 inkl allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den stora världen utanför Sundbyberg Sweden är det stora samtalsämnet energipriset. Snackas faktiskt mer om det än Omicron.
   Sen om 60 öre inklusive moms är bra business får vi se.
   Som alltid risky business att ligga med rörligt elavtal vintertid då den stora konsumtionen sker för de hushåll som saknar fjärrvärme.

   Radera
  2. Har fjärrvärme men samtidigt en hög elförbrukning på grund av att vi lever ett gott liv hemma i stället för ränner runt i världen. https://www.gotaenergi.se/historiska-elpriser inte många av dessa månader (om man bortser från pandemiåret 2020) som ligger under 60 öre totalt.

   Radera
  3. Har ställt in värmepumpen på 25C. Hjälper den med värmeloggs, men den fortsätter ändå. Får se när räkningen kommer. Dock ingen panik. Kan hantera upp till 20k utan problem. I värsta fall får jag binda om det håller på länge.

   Radera
  4. Svinto. Värmepumpen fortsätter tills den når 25 grader så du får elda upp till 26 grader för att den ska vila eller sänka gradtalet.

   Radera
 7. Måste vara fler som noterat att sedan Ygeman svamlade om att utreda hopslagning av elområde 3 och 4 så har priserna följt varandra för det mesta på öret. Innan var det stora skillnader. Sammanträffande?

  SvaraRadera
 8. Jag drar slutsatsen att timdebitering endast är en fördel om man kan vara flexibel och kan lägga hög förbrukning utanför pristopparna. Tjugo procent är givetvis bra jobbat men det är trots allt en del jobb och planerande för att nå dem. Inget som fungerar för en större familj med tonåringar och normala arbetstider. Inte utan ordentliga uppoffringar iallafall.

  SvaraRadera