Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-15 10:43

Tillvänjningen fungerar - nu känns höga elpriser billigt

Idag känns elen billig, trots att den kostar cirka 200% mer än normalt. Så tillvänjning fungerar verkar det som. Trots allt har inte räkningen kommit ännu.
Lyx
I natt kostade elen som lägst bara 15 öre per kWh, vilket antagligen är de lägsta nattpriserna på en månad (utan att bry mig om att kontrollera) och just nu kostar den oskattat endast 133 öre per kWh. Cirka 3x vad som är normalt, men efter en vecka med priser runt tre kronor så känns det helt plötsligt billigt.

Elbilen laddades förstås i natt och nu lyxar vi till det med att tvätta sängkläder. På 90 grader dessutom.

Och kaminen körde bara en laddning nu på morgonen när värmepumpen stänger av sig eftersom vi har plusgrader och morgon normalt är höga priser. De senaste veckorna har dock priserna varit konstant höga hela dagen, liksom idag.

Ikväll blir det dock billigare än i går kväll med 15 öre per kWh efter klockan 23:00, vilket talar för att det blir ännu billigare att ladda elbilen i natt.

Min huvudsakliga poäng är att det nu absurt nog känns som elen är billig, fast den inte är det, efter de senaste veckornas extrempriser. Men den verkliga reaktionen kommer först när elräkningen kommer.

Anledningen till låga priser just nu är att träden faktiskt vajar lite i vinden, men när det blir kallt igen så brukar det sammanfalla med blåst och då får vi se priser på över 3:- SEK per kWh dagtid igen. Vädret avgör alltså elpriset och vädret är som bekant minst sagt svårförutsägbart. Tiodygnsprognosen uppger minusgrader igen nästa vecka mikrolokalt.

Översättning av elpriserna ovan till vad man faktiskt betalar per kWh, givet 20 öre i rörlig nätavgift, 2 öre i elhandelspåslag, 36 öre i energiskatt och 25% moms:

15 öre = 91 öre
133 öre = 239 öre
3 kronor = 448 öre

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

87 kommentarer:

 1. Var det inte så att man en gång i tiden övergav väderkvarnar och segelfartyg till förmån för ångdrivna maskiner och farkoster? Är det inte så att det är den övergången som bäddade för den hela industriella revolutionen tack vare att vi själva kunde bestämma och förutspå? Men jag vet inte, det där med oförutsägbarhet är ju bra… har hört att marknaden gillar det.

  SvaraRadera
 2. Tillvänjning, visst. El är dock inte som Netflix, något jag som konsument kan välja att säga upp om jag tycker att det blir för dyrt. Så man kan väl tycka vad man vill om höga priser, men betala dem måste man.

  Något som vore intressant att sitta i grupp och killgissa runt är hur hushållens investeringsvilja påverkas av långvarigt höga elpriser. Plötsligt så framstår kanske en modern värmepump för 80k som en väldigt fin investering även om man har ett värmesystem som funkar fint som det är även om det varit en smula dyrt i drift tidigare. Solceller för 120k kanske går att räkna hem snabbare etc. Högre priser kommer ju på sikt minska elkonsumtionen, fortsätter det så här kommer väl folk i stort skita i om kyl/frys-skåpen är i nån modern askgrå nyans med en hint av creme och rostfria inslag utan i princip bara stirra på hur mycket el de drar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stoffe. Som användare av berg, luft, eld går tankarna nu mer åt ännu en eldstad med kakelugnsegenskaper. Men en dag i taget så får vi se hur elpriset utvecklas det närmaste året. Kommer vi landa på 2 SEK som igår (exklusive skatt moms etc) lång sikt är kalkylen för berg och luft svag.

   Radera
 3. Allt blir dyrare.

  El är en komponent i mycket och 500%-1000% högre kostnad ger dyrare pris för oss som komponenter för allt från mat till tillverkade produkter osv.

  Lär bli skitsvårt att lösa detta inom 5-10 år så spå i sumpen känns inflationen svår att bli av med.

  Kommer väl ge högre räntor och sen blir det riktigt livligt.

  Tack MP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ja, en fråga som jag tycker tappats bort är vad gör vi (landet/samhället, inte enskilda hushåll) så länge?
   Denna energifråga fordrar både en korttidsplan och en långtidsplan. Om det så beslutades imorgon att man bygger ny kärnkraft som är görbar och mogen idag så tar det fortfarande min-max 3-7-10 år innan det står klart. Är tanken att vi skall leva med idiothöga elpriser, hög prisvolatilitet och alla de effekter det medför tills dess. En del av effekterna kan ta för lång tid att återställa i samhället.
   Utan plan och någon politiskt svar är det ju liksom u-landsvarning på detta.

   Iom att avvecklingen av kärnkraften i söder har så stora steg i sin påverkan på elsystemet både nationellt och inom Nordpool som det verkar, och återstart av de nyligen nedlagda kraftverk inte går enligt Vattenfall så bör det i sig vara en tankeställare.
   Vilka alternativ finns det egentligen?

   Radera
  3. Det finns två stabila alternativ. Kol och Olja.

   Länge leve miljörörelsen.

   Radera
  4. Gör det? Det finns väl inga färdiga kraftverk i Sverige som kan börja köra imorgon eller inom ett par månader och bidra? Eller har vi kraftverk i malpåsa någonstans som kan skala upp både med effekt och systemtjänster?

   Radera
  5. Skulle väl vara oljkekraftverket i Stenugnsund då, det är såvitt jag vet fullt funktiosndugligt men ingår inte i den upphandlade effektreserven. Jag misstänker att de har rätt låg bemanning så uthålligheten kan diksuteras. Huruvida de koleldade kraftvärmeverken i Stockholm och Malmö (?) som stängde ner efter att koldioxidskatt infördes för deras elproduktion är funktionsdugliga eller ej känner jag inte till.

   Radera
  6. Juste bra fråga.
   Men som du och @Anton är inne på, och som vi ser på Karlhamnsverket (som också är egentligen en yttersta reserv med sina 140 tusen liter/timme) så blir det höjdem av konsekvensironi och #fail när det som man torgförde som miljopolitik resulterar nog i att man behöver köra mer fossilt fram till man kan åtgärda konsekvenserna efter att ha besinnat sig.

   Radera
  7. Det går relativt enkelt att smälla upp nya kol och oljekraftverk, åtminstone jämfört med samtliga tänkbara alternativ. Eftersom ett I-land förutsätter och absolut kräver stabil elförsörjning så kommer vi givetvis att bygga så många olje- och kolkraftverk som landets försörjning kräver.

   Det är givetvis ett sjukt miljöovänligt alternativ, men på grund av vår "miljörörelse" är det det enda alternativet som står till buds. Miljörörelsen verkar ju närmast religiöst övertygad om kärnkraftens uselhet, försumbar CO2-utsläpp till trots, så vi får helt enkelt börja bränna kol. Känns verkligen 2000-tal...

   Radera
  8. Det enda som kan lindra är solkraft, observera lindrar.

   På sikt är det kärnkraft som gäller.

   Med det duger nog inte med att hatta med att sprida ut de på tak.
   Det blir alltför dyrt och krångligt.

   Det måste till rejäla ytor där man kan sätta upp solpaneler på ett effektivt sätt.
   Gärna nära befintlig elinfrastruktur

   Radera
  9. Det kräver väl också batterier? Eller att man mörkertid kör på befintlig el och på dagen kör så mycket sol som möjligt.

   Det vore bra kanske sett till kostnaderna att iaf återstarta 1-2 kärnkraftverk. Eller så får man kansle köra dem också som finns i malpåse och gammal beredskap. En tioårs övergångsperiod liksom.

   Radera
  10. Juli var solig och vindstilla på kontinenten.
   En av skälen till att det inte gick att bygga upp lagrerna av naturgas inför vintern

   Radera
  11. Anders. Släkten i Spanien körde tvätten utan uppvärmning i somras pga höga elpriser. Man kan ju tycka det är dumsnålt men folk mår illa över situationen.

   Radera
  12. Jag tror solceller bara kortsiktigt kan lindra problemen med vind/naturgas mixen som dagens enegiomställning faktist är.
   Allt för att spara på fossil naturgas eftersom den bevisligen är svår att skala upp.

   Men på sikt finns inga andra alternativ än kärnkraft.

   Radera
  13. Anders Europa kommer få mer el från Afrika genom solceller. Detta kommer på sikt ge mer el uppåt. HVDC kommer få stor betydelse. Södra och centrala EU använder mer el dagtid än vi.

   Det finns aldrig bara ett alternativ när det gäller el.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  14. Du vet väl att solcellerna blir sandblästrade vid första bästa ökenstorm?

   Ett tips, kolla in dokumentären planet of the humans av Jeff Gibbs och Micael Moore.
   Här är länken:https://youtu.be/Zk11vI-7czE

   Radera
 4. Vinden är just nu största elkälla och vår export 5000 MW sker till alla grannar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt. Fixar du så att de blåser resten av vintern också, annars är det en klen tröst.
   Det går inte blunda för problemet. Framåt februari kommer många gå på knäna efter några saftiga elräkningar. Faktum är att vindkraften gav c:a 10% när priserna var höga. Ett par lågprisdagar räddar inget.

   Radera
  2. Jo, men det hjälper inte 80% av befolkningen och 80% av BNP, pga transmissionsnätets begränsningar.

   För att bygga ut vindkraften lokalt krävs att man skippar en del steg i provningarna. Det är lite mer begränsningar än bara "M-ledda kommuner som säger nej".


   Då blir det till havs, och den är mycket dyrare än på land. Det är helt andra priser.

   Eller så ignorerar man den lokala opinionen totalt sett och bygger vindkraft i det som inte är glesbygd. Det tar ändå flera år.

   Nya transmissionsnät, stamnät från Norrland och ner är 10+ år. Om man bara mallar på. Så det är väl inte så troligt.

   Man skulle alltså inte stängt ner Ringhals och sedan skapa obalanser och sedan en massa behov av nya investeringar i vindkraft som möter lokalt, regionalt och miljömässigt motstånd.

   Radera
  3. JM Det är inte lågt pris nu - vakna ur din dröm om vad mycket bättre det skulle varit om vi inte exporterade. Du kommer få krypa på knäna redan i januari.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Japp, enkel logik säger att vi behöver förutsägbar effekt över hela landet, att stirra sig blind på att vinden finns nu hjälper inte när det är vindstilla, ej heller verkar det driva priset tillbaka till hur det var innan....

   Radera
  5. Att i detta skedet forsätta med en forcerad avveckling av baskraft är samma sak som att skjuta sig i foten och ladda om.

   Radera
  6. Den nya värmepumpen har för övrigt gett oss 300kWh lägre förbrukning i nov-21 mot nov-20, trots att den installerades 1/3 in i november.

   Det var ca 1 C kallare i medel, men nov 20 hade några varma dagar i början och nov-21 några riktigt kalla i slutet.

   Nu taktar jag på 100-125 kWh/vecka vid 0/5C och när det var som kallast 150kWh/vecka vid ca -5/0 (natt/dagtemp)

   Räknar med ca 3000kWh per årsbesparing. Det var verkligen god tajming på installationen av värmepumpen.

   Radera
  7. Nanotec: Du har rätt. Det är inte lågt nu, det är konstant högt. Syftade mer på att det faktiskt går ned ganska låga priser på nätterna, vilket det inte gjort de senaste veckorna.
   Exporten är säkert bra för producenterna, men det finns även konsumenter.
   Om du inte vet skillnaden, så är det de senare som drabbas.

   Radera
  8. 3000kWh under eldningssäsongen dvs. När elpriset ligger inte under 2kr/kWh plus moms när som helst.

   Man kan göra en hel del genom att se över sin förbrukning och sin uppvärmning.

   Radera
  9. Rickard håller med om det mesta, men se mer framåt och inte så mycket bakåt. _Riksdagen borde kunna lagstifta och möjliggöra HVDC klart i Östersjön mellan Norrland och Svealand på betydligt kortare tid än 10 år.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Men vad bra att vi producerar mer än vad som behövs, då kan vi ju lägga det på lager tills när vi behöver det. Oj just det, det gick ju inte. Ibland har man så kallat vind i seglen. Så länge man inte kan tillgodogöra sig överproduktionen vid ett senare tillfälle bör vi nog avvakta med att öka andelen.

   Radera
  11. Skojar du?
   Nordlink, 1400MW på 600km mellan Norge och UK kostade 20 miljarder.
   Den kabeln du föreslår är minst tre gånger så lång. Det är 60 miljarder.

   Det får du ett Oklilouto 3 för eftersom man bara tar ritningarna och kör genom en kopiator :)

   Som ger nettotillskott 1600MW.

   Kablar kan inte producera något.

   Nej, transmissionsnätsutbyggnader är till för att expotera el och harmonisera elpriser inom EU till tyska nivåer :)

   Det sagt kan man bygga landnät för 1/3 av kostnaden men 3 gånger så lång tid. Om man inte kör över varenda jävel som står i vägen. Då går det fort.

   Och att strunta i juridiken och hitta på speciallagar är MPs expertområde enligt "Lorentz Its ok when I can have cake Tovatt" aka "Lorentz vida om armen på försvaret så de tillåter havsbaserad vindkraft Tovatt" .

   Radera
  12. Gustav vi sparar mycket potentiell el i våra dammar just nu. Du behöver lära dig något mer.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Vrida om armen skall det stå.

   Nej, nya stamnät, tror inte inom 10+ år. Det blir nog tyvärr så att den sydsvenska näringslivet får anpassa sig till att konkurrera med höga prisnivåer. Det kommer defintivt vrida om armen på dem.

   Och hushållen får ta smällen. Låt oss hoppas den globala uppvärmningen tar fart...

   Det är bara att gilla läget.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  15. Menar såklart att vi sparar inte det vi exporterar. Jag gick lite långt.
   Blev lite upprörd av att ha skrivit Lorenz Ovetts namn två gånger :)

   Radera
  16. Rickard jag vill ha högre kapacitet än Nordlink och märk att jag menar att vi ska köra el i båda riktningarna. Vi behöver mycket mer el för industrin i norr. Visst kan man delvis dra förbindelserna på land men jag vill minska alla överklagande,

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  17. Jo, dubbla kapaciteten kostar nog inte dubbelt så mycket, men det blir inte mycket billigare

   Pss som två Olkiluoto 2 inte blir dubbelt så dyrt.

   Och två kablar producerar dubbelt så mycket som en kabel.
   Två gånger noll är fortfarande noll.

   PS i SE3 o 4 blir det havsbaserad vindkraft som är marginellt dyrare än kärnkraft.

   Förstår du nu vad jag menar att dina exempel på hur investerare som endast tittar på PPA avtal inte är ett bra exempel på varför man gör ena och andra investeringen som du föreslår är indikativt på att vindkraften tar över?

   Det sagt vet vi inte hur spelplanen ser ut om 10 år. Men troligen har man redan nått de stora kostnadsminskningarna med skalfördelar på vindkraft, och SMR teknologi är bara i utvecklingssteget.

   I det korta loppet har dock MP kraschat Sveriges ekonomi och elmarknaden med den.

   I det långa loppet, givet vi hanterar kraschen adekvat löser det sig.


   Radera
  18. Vindkraft är det bästa men tycker verkligen inte man ska bygga det vid sandhamn, det är så hemskt om våra turister och semesterfirare ska behöva se detta.

   Radera
  19. Ryska semesterfirare.

   Radera
  20. Aha, trodde de var nere på Krim och solade sig.

   Finns det något vid Sandhamn som gör det värt för dem att åka dit eller är det bara en sån där Stockholmsgrej, först trängas på Stureplan, och sedan trängas på Sandhamn för att visa att man är inne/ute?

   Radera
  21. @Rickard Ohlin 12:05. Bra poäng.
   Kablar producerar inte el. I vart fall idag.
   Plus regionala och lokala nät behöver också uppgraderas, men för att motivera att göra det mot nationella nätet måste de veta att det kommer finnas något att hämta i de nationella näten. Annars kan man fraktionera upp landet i massa små separata lokalområden med varsitt elnät. Ett sorts "free for all". Och tappa alla skalfördelar.

   Sen privata investerare visst, men sannolikt behöver detta fixas för/med våra gemensamma skattemedel.

   Radera
  22. Nu får ni skärpa er.
   Placera vindkraft centralt så det är korta linor till befolkningen.
   Spontant kommer jag att tänka på Medis, Sergels torg och Stureplan.

   Radera
  23. @ Östergren, perfekt lösning bygg snurrorna där de behövs, på exakt plats, sedan att de ändå inte löser någonting då det inte blåser ignorerar vi enligt vissas logik. Stureplan är en jättebra plats, där blåser det ju ofta...

   Radera
  24. Nanotec

   Du förstår väl att det är provocerande när du skriver om exporten av vindkraft i dessa tider?

   Imorgon har vi ett average på 91.48 SE3 trots blidväder. Ingen kan vara imponerad av detta.

   Radera
  25. De flesta på Stureplan har vind i seglen, det går bra nu...

   Radera
  26. Rickard:

   Var snäll och läs senaste forskningsrapporten från Stanford på området, och återkom sedan.

   De hävdar att spendera 11 Biljoner dollar på att gå över till 100% förnyelsebart + 4 timmars energilagring inte bara är möjligt, utan snorigt billigt. Enligt studien skulle det skapa 4.7 miljoner fler jobb (efter att fossiljobben helt försvunnit) och övergången skulle betala tillbaka sig självt på 5-10 år.

   https://woods.stanford.edu/news/stanford-researchers-point-way-avoiding-blackouts-clean-renewable-energy

   Hur länge ska vi fortsätta upprepa lögnen att dyr kärnkraft är nödvändig i en värld med snorbillig förnyelsebar energi?

   Radera
  27. Så bara för att det står i en rapport som du väljer ut av alla rapporter som finns i ämnet är det sant? Handlar det om att hitta flest rapporter för sin argumentation?

   Hold my beer...


   Dagens kostnader för förnybart gör elen dyrare.

   Eran av billig fossil energi är slut.
   Vad vi ersätter fossilt med, to be continued...

   Att ensidigt förespråka en lösning och välja väg som du gör är vansinne.
   Vi vet inte vad som kostar mest, det saknas bra data helt enkelt.

   Skulle du satsa alla dina pengar på amerikanska tech aktier, eller väljer du breda indexfonder och sprider dina risker i övrigt på lite olika former av investeringar?

   Om du tänker efter lite?

   Radera
  28. Dessutom, om ett energislag skapar 4,7 miljoner FLER jobb är det en dålig lösning. En bra lösning skulle givetvis skapa FÄRRE jobb.

   Radera
  29. Rickard, du missar att det inte bara är en rapport, utan den senaste i en rad av rapporter som alla pekar åt samma håll.

   Du kan välja att sticka huvudet i sanden och leva i LALALALA-land, eller så tittar man på vad som *faktiskt* händer i världen. Vad forskningen *faktiskt* kommer fram till. Vad branchen *faktiskt* säger om läget.

   Det du viftar undan som fantasier och illvilja är redan beprövade vägar resten av världen redan har gått. Och de fungerar, blir billigare för var dag, och kommer snart nog trycka all kärnkraft under lönsamhetsgränsen - tillsammans med kol, olja och naturgas.

   Jag är en person som går efter siffrorna, och alla siffror pekar på att all baskraft har obotlig cancer i kraftindustrin.

   Med det sagt; Finns det problem? Ja. Är övergången smidig? Fan heller. Den sker så snabbt att det blir stora disruptioner då kapitalismen inte kan hålla sina giriga fingrar i styr, och satsar mer på produktionssidan och konsumtionssidan än distributionssidan (kraftledningar och ställverk).

   Där *måste* staten in och styra om, men inget av riksdagens partier är villiga att investera i den infrastruktur som krävs. Som vanligt. :)

   Radera
  30. @Wertigon
   Men vanlig normal ordning bör väl vara att man först har en plan, bred politisk överenskommelse eller så, sen börjar övergången. Inte att man chansar med följden att alla får en chock när de ser räkningen UTAN en plan framåt för något så stort som elsystemet.

   Radera
  31. Foliehatten i mig säger att nanotec är ett rysstroll. Men det är nog bara en ur samma mall av de som bestämmer i energipolitiken som har orsakat denna dåliga stämning. Coinflip

   Radera
  32. Kom ihåg, trots att verkligheten uppenbarligen pekar på ökade energikostnader, så har diverse "forskarrapporter", som inte lever i LALALALA-land, fastställt att våra nuvarande alternativ faktiskt är mycket billigare och bättre än tidigare energikällor. Sannolikt har väl priserna ökat som ett resultat av ondsinta kapitalister som inte missar en chans att skinna fattigpensionärerna på sina sista ören.

   Radera
  33. Vad som händer nu är att värmepumpar beställs i hög takt av villaägare. Utbyggnad av vind fortsätter. Solceller på öppna ytor är så länge Putin stryper fossilgas mycket lönsamt. Vedeldning ökar också.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  34. Nanotec.

   Värmepumpar är helt värdelösa vid gårdagens elpris.
   Min förbrukning av el igår var enligt Tibber ca 1/3 kWh mot villa av motsvarande storlek. Enda anledningen till det var att jag pausade pumparna när jag gick upp kl 8 och eldade resten av dagen. Man kan förpassa värmepumpar till Jurassic Park om detta fortsätter.

   Radera
  35. Östergren det kommer inte vara så högt elpris som igår i genomsnitt för någon längre period. Du gör rätt i att elda vid högt elpris. Även jag eldar upp en del av min strategiska reserv för att dra mitt strå till lägre elpris.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  36. Nanotec.

   Normalt sätt binder jag alltid elpris för att slippa chocker som denna.
   Så igår (första dagen på rörligt) fick jag betala 200 öre mot fjolårets bundna på 24 öre.
   Nu blir det till att avvakta till våren/sommaren/hösten och hoppas på vettiga avtal igen.

   Radera
  37. Östergren min fru ville ha bundet i höstas. Men jag förklarade att rörligt varit bäst för det mesta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  38. Nanotec. I princip alltid bättre att binda elpriset om man värmer huset själv. Om fjärrvärme är det bara köra på rörligt.

   OT. Powell går ut med 3 räntehöjningar 2022.

   Radera
  39. Österberg Oj 3 räntehöjningar. Fick både Economist och Di:s _Världen 2022 idag. Får studera och begrunda. Förstår att de flesta av aktier faller imorgon.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  40. Var ju inte helt oväntat då PPI visade 9.6 i veckan. FED kan ju inte sitta och sova som vi gör här.

   Radera
  41. Nanotec, hoppas du skojar med mig nu. Du menar väl inte på fullt allvar att all överproduktion i vindkraft i dagsläget sparas dammar för vattenkraft? Till viss del vet jag att detta förekommer. Lite otrevlig ton att säga att ”jag behöver lära mig mer” när du inte ens stavar mitt namn rätt. Låg nivå. För att något förekommer i begränsad skala betyder inte det att det finns ett nationellt utbyggd systematiskt hantering. I så fall hade ingen klagat över att det inte blåser och priserna hade varit stabila och vindkraft hade bidragit till den planerbara delen. Jättebra, men inte verklig.

   Radera
  42. @Teheimar:

   Nu missar du att marknaden redan sagt sitt. Jag pratar inte om de politiska besluten nu, utan om vart *marknaden* är på väg.

   Övergången till sol-, vind- och vattenkraft, med 4h batterilagring, kommer ske oavsett vad vi tycker om det. Forskningen konstaterar att det är det långt billigaste sättet att bygga ny energi på nu, och ekonomiska teorier har konstaterat att det här kommer ske innan 2040 vare sig man vill det eller inte.

   https://www.rethinkx.com/humanity

   Tyvärr har ju våra kära Moderater avreglerat all kraftproduktion i Sverige vilket kommer leda till att elbolagen kör på det som tjänar mest pengar. Vilket råkar vara sol, vind och vatten... Och energilagring.

   https://reneweconomy.com.au/solar-wind-and-battery-storage-now-cheapest-energy-options-just-about-everywhere-95748/

   Så, vill man vända utvecklingen kan man ju börja med att återförstatliga Sveriges kraftproduktion. Det kommer naturligtvist misslyckas med, då även staten har ett ansvar gentemot sina skattebetalare och således kommer köra på det billigaste alternativet som faktiskt fungerar.

   Radera
  43. Gustaf ursäkta felstavning. "Oj just det, det gick ju inte." gjorde att jag tog i lite. Nästan alltid minskar användning av vattenkraften i Sverige så snart vinden ökar. Vid vårfloden kan man inte alltid öka sparandet av vatten. Vid storm kan inte all extra vind nyttjas.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. En snabb koll på förbrukningen hittills visar att den förvisso är något högre än normalt efter kylan, men ser man till kostnaden är det tredubblat.
  Samma gäller för bilen.
  Laddningarna denna månaden har kostat lika mycket som hela november och då är halva månaden kvar.
  Förvisso fortfarande betydligt billigare än fossildrift, men det är bara en tidsfråga om man inte kan pricka in lågprisnätter att ladda på.

  SvaraRadera
 6. Är det inte också ett uttryck för den allmänna inflationen men som kanske i vissa branscher sker i steg snarare än en långsam förändring över tid? SCB har på regeringens uppdrag sedan länge manipulerat varukorgen för att ge sken av en låg inflation i syfte att he RB argument att inte höja räntan då det skulle vara katastrof för Sveriges dopade ekonomi. Nu börjar luftslottet att raseras helt enkelt.

  SvaraRadera
 7. Den enda elförbrukningen som jag ändrat beteende för är uppvärmning. Har börjat stödelda med värmeloggs när priset är högt på dagtid. Pengar som går till mitt pensionssparande istf till elbolaget.

  Sparar ca 30-50kWh per dygn med att elda för ca 50-75kr när det är minusgrader ute. Har alltså jämfört elförbrukningen vid minusgrader med och utan att elda om någon undrar.

  Rekommenderar någon lämplig app för att ha koll på elstatistiken, exempelvis greenely.

  SvaraRadera
 8. I Stockholm når vi +7 grader i dag.
  Prognosen nästa vecka ser betydligt kallare ut från tisdag......

  SvaraRadera
 9. Cornu, kan du inte skicka ett öppet brev till Socialakrobaterna och MP och fråga dem och de var medvetna om att effekten skulle bli som nu med kraftigt höga elpriser och inget ljus i sikte (i vare sig i solpanelerna eller på annat sätt? Skulle säkert vara underhållande att höra dem slingra sig, förneka och hitta någon annan att skylla på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Vore något. Inte något för våra olika komiker och dylika. Gör det så allmän pinsamt som möjligt?

   Undrar hur det skämtas inom universitetsvärden. Typ spex hos tekniska (inte IT dvs) studenter.

   Radera
 10. Även om elpriserna är höga som egot på en genomsnittlig politiker så kanske vi kan få viss återbetalning i form av underhållningsvärdet i att höra såssarna och MParna slingra sig som ormar när de ställs till svars och ska förklara sig hur de "egentligen" hade tänkt sig det hela. Kan kanske bli så underhållande att man kan säga upp Netflix för en månad eller två och på det sättet kan kompensera för höjda elpriser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tror du är något på spåret här men jag vill ändå slå ett slag för Centern och Annie Lööf som i lönndom återigen blivit ett landsbygdsparti utan att någon (allra minst SAP och MP) fattat vad som hänt.
   Min bevisföring består i SE1-SE4 som i princip är en kopia på de 4 stånden.
   SE1 adel, SE2 präster, SE3 borgare, SE4 bönder.

   Radera
  3. Lol..typ. Går inte att använda chipspåse som exempel längre för att det är fett, alltså mer energi och värmer och... bygger upp fettlager (!?).

   Radera
 11. Njuter lite av att dom subventionerade elbils/villaägarna får vara med och betala kalaset för en gång skull. Marknaden är rättvis på så sätt. Inte direkt medborgare som trängs i någon hyresrätt i orten som ligger sömnlösa och gnisslar tänder med kärnkraftsutbyggnad loopandes på näthinnan.

  SvaraRadera
 12. 6 ggr dyrare el i södra Sverige än i norra kl 18:00. Vindkraften är fortsatt störst idag med över 8000 MW och vi nettoexporterar till alla grannar totalt över 5000 MW. Potentiell el lagras i dammarna.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara bra att spara på vattnet i dammarna ett tag till.
   Det är ju bara december än så länge.
   Någon vidare tillrinnig brukar det inte vara så länge det är tjäle kvar i marken.

   Radera
  2. Östergren varför? Inga planer på att flytta söderut även om mörkret känns störande. Inom en vecka börjar vi gå mot ljusare tider.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jo, och så har ju förstås dammarna inte tillräckligt hög effekt för att försörja landet på el. Så om det slutar blåsa spelar det ingen roll hur mycket vatten som finns i reservoaren, åtminstone inte för södra Sverige

   Radera
  4. Nanotec. Tänkte att du som är ekonomisk ville bo billigt.

   Radera
  5. Östergren tack att du tänker på mig. Trivs här i mitt gamla hus och ska strax gå ut och släcka ljuset i växthus och lillstuga. Men först middag.

   Elkostnaden blir visserligen hög i vinter men räntekostnaden på det lilla hus lånet är lågt. Lantstället är obelånat.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Problemet är ju som tidigare även påpekats att sparad förbrukning av vattenkraft inte täcker totalt bortfall av vind. För att ett sådant system ska kunna gå hand i hand pålitlig behöver du klara av minst 100% kapacitet från övriga kraftkällor även den kallaste dagen när det inte blåser. Hade vi gjort det hade det inte varit en debatt från första början. Sedan kan man leva i ett narrativ där det inte existerar problem. Det gör jag själv också när jag känner för det.

   Radera
 13. Jag minns en tid, för +20 år sedan, när vi också hade problem med överföringskapaciteten.
  Nej just det, vi hade ju inte det.
  Undrar just varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan 20 år sedan den 23 september 2003 kl 12.36 drabbades Sydsverige av ett stort elavbrott. En och en halv miljon människor var utan ström i en till fem timmar. Mängden icke levererad energi uppgick till ca 10 miljoner kWh.

   Det var en kombination av ett fel i Oskarshamn 3 och ett fel i ställverket i Horred nära Varberg som ledde till en större påfrestning än vad stamnätet kunde tåla.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Bra försök, men 18<20

   Radera
 14. En prognos baserad på terminspriser är att elpriset går ner rätt mycket under 2022: https://elpriser24.se/prognos/

  Man kan undra hur marknaden kommer fram till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan teckna gratis el i januari om du tröttnat på att elda som sedan övergår i rörligt.

   Radera