Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-29 12:01

Swedbanks faktiska bolåneräntor de senaste tre åren - varit lönsamt att låsa på två år

Swedbank publicerar inte bara sina listräntor för bolån, utan sedan 2018 även de faktiska räntorna som kunderna får. Det visar sig att det de senaste två åren varit lönsamt att ha bundit räntan på två år.
Swedbanks faktiska snitträntor bolån, urval efter löptider november 2018 - november 2021. OBS: Trunkerad skala. Data: Swedbank
Bankernas listräntor har väldigt lite att göra med vad kunderna faktiskt får för ränta på sina bolån, men Swedbank publicerar faktiskt sin historik för faktiska genomsnittsräntor hos kunderna sedan november 2018.

I oktober 2019 gick tvåårsräntan ner under den rörliga räntan och den som band sitt bolån på två år hos Swedbank i oktober eller november det år på i snitt 1.41% har faktiskt tjänat på bindningen kontra rörlig ränta. Snittet för den rörliga räntan sedan november 2019 har varit 1.56%, så med bundet har man sparat 0.15 procentenheter eller otroliga 2100:- SEK per en miljon kronor i bolån efter ränteavdraget (0.7*0.15*1000000*2=2100:-). Detta utan amortering under perioden.

Det ni. 

Och så säger man att det aldrig går att tjäna på att låsa räntan. Räcker ju till en bättre middag med vin på restaurang för två personer per en miljon i skulder under dessa två år. Eller så lägger man pengarna på hög och amorterar två promille på bolånet när det löper ut.

Det finns förstås inget facit för de som låst senare än så eftersom perioden inte löpt ut än, och inte heller för de som låst på fem år. Det ser väl lovande ut för de som låst på två år sedan dess också, men man ska inte ropa hej förrän lånet löpt ut. 

Den som låste på fem år i oktober 2020 har gjort en god affär fram tills nu, men det är fyra år kvar innan facit kommer. Höjer Riksbanken räntan kan det dock mycket väl vara så att även 5-åringar kan ha gjort en god affär.

Kanske kan även den som väljer att låsa på två år nu spara några tusenlappar. Avgörande är om man tror att Riksbanken sänker räntan så att rörlig ränta går ner under de 1.28% som Swedbanks kunder i snitt låste för i november. Då räntorna är på väg upp på grund av inflationen så har jag svårt att se att sänkningar ligger i korten just nu, så en låsning på två år kanske kan vara lönsam fortfarande.

Att låsa på fem år är nog för sent nu. 

Men den här bloggen har alltid fel.

Swedbank har även andra löptider, men ovan hittar ni 3-månaders rörlig i rött, 2 år i gult, 5 år i grönst och 10 år i mörkgrått. Allt data finns på länken ovan.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Risken med att låsa -

  Jag låste på 5år 2018 då räntorna började gå upp och jag ville ha andrum innan jag skulle åka på högre månadskostnader.

  Fick 1.7% på 5år.

  Därefter bytte jag jobb (ej längre snorhög utöandslön) till ett svenskt jobb.

  Sen kom covid.

  När räntorna bottnade ville jag såklart lägga om och var tom beredd att betala för att lösa i förtid men då skulle jag inte få min 0.6% rabatt längre.

  Sen försökte jag byta bank till någon som hade schysstare inställning men då var lönen för låg för att det skulle gå.

  lånen löses upp 2023 och vad den ökade kostnaden då kommer bli kan man väl gissa är högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta har inget att med "låsningen" att göra?
   Det är din relativt låga lön som verkar ställa till bytet av långivare.

   Du skulle amorterat hårdare under tiden deu hade bra lön.

   Radera
  2. Hur visste du att räntorna bottnade när de bottnade?

   Du menar att du önskade att du band längre eftersom du ej har råd med räntorna när de blir rörliga 2023?

   Håller med att detta verkar ha noll att göra med bundet vs rörligt.

   Radera
  3. @J, Jag låste mina räntor till 5% eller nåt efter finanskrisen i 5 år. Jag blev hånad av kollegor men det handlar om vilken riskbenägenhet. Jag hade råd med 5% men inte mycket mer alltså var jag sömnlös pga spädbarn istället för konstiga ekonomoiska termer.

   Jaga inte tusenlappar, planera och sov dåligt av andra orsaker. Binda är bra om du gör en liten kalkyl, så kan du koncentrera dig på allt annat oförutsägligt i livet.

   Radera
  4. Innan Covid hade bankerna börjat höja, jag hade NORDEA tex och dom hade höjt samt det vanliga pratet om att råntorna var på väg upp, samma talpunkter som nu.

   Jo för man låser fast sig över en tid.

   Ja visst har det med lönen att göra men jag är väl inte den första som bytt jobb under covid?

   Eftersom jag låste sista delen precis innan covid så vet jag att då får man inga frågor, det gör dom över telefon så visst hade jag kunnat låsa på botten om jag legat rörlig allt annat ovan lika.

   Jag tänkte samma sak T 😀
   Nu har iofs allt löst sig till det bästa men tänkte det kunde nyansera bilden lite som alltid pumpas ut.

   Radera
  5. Tittar man på graferna ovan känns personligen den mest attraktiva punkten 10-åringen oktober 2019.

   Radera
  6. I verkligheten har jag gått efter lägsta räntan ej rörligt oavsett löptid.

   Radera
  7. Det folk har "tjänat" genom att köra rörligt på lån och el får de betala tillbaks med ränta när problemen hopar sig.

   Sen ska man naturligtvis inte springa och binda elen i SE3 och 4 nu när ingenting fungerar utan den bindningen får man vänta in.

   Vad gäller lån är de långa räntorna så låga så att binda nu ser jag som en icke-fråga.

   Radera
  8. Har bundit ett lån på 1,95% i 6 år (3-4 år kvar nu), det kändes som en bra idé när man trodde att räntorna var på väg att skjuta i höjden och ekonomiska krisen var här. I efterhand var det väl inte så lyckat... Men sen har jag andra lån på 1,19% och elen på 0,38:-/kwh. Så helt missnöjd kan man ju inte vara.

   Radera
 2. Band mitt lån på 3 år och 1.18% hos just Swedbank i augusti. Krävdes bara ett samtal till en "rådgivare" så fick jag en månad räntefritt och dussintals punkter lägre än konkurrenterna.

  Antar att de värderar en 20-någonting som en vandrande räntefond de gärna gör arbitrage på till varje pris.

  Idag skulle jag redan kunna lösa lånet utan ränteskillnadsersättning. Mycket tillfredsställande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet dock inte hur jag ska förhålla mig till deras aktie med detta i åtanke.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Hur kan du lösa lånet utan ränteskillnadsersättning?

   Radera
  4. @Turboprop Marknadsräntorna har gått upp så pass mycket gentemot min räntesats på 3-åringen sedan jag band lånet att banken ej behöver ersättas enligt lag. Man kan experimentera på https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/kalkyler--verktyg/ranteskillnadsersattning/ för att få fram aktuell ränteskillnadsersättning för sitt lån.

   Radera
  5. Åfan. Visste inte att det fungerade på det viset. Tack.

   Radera
  6. Nu planerar jag givetvis inte att lösa lånet ändå men det är intressant att observera bara.

   Radera
  7. Avanza har faktiskt ett matnyttigt blogginlägg på ämnet som förklarar det hela om man vill nörda ner sig. https://blogg.avanza.se/stabelo-darfor-kan-det-vara-lage-att-binda-bolanerantan/

   Radera
  8. Mm. Vi har stabelo nu. Men vi vill köpa större hus. Så vi får se hur vi gör.

   Radera
 3. Jag tycker att SBAB är riktigt bra. Slippa förhandla och ha koll när rabatten löper ut. Jag band hela mitt lån i januari 2021 på 2 år för 1,09. Det känns fortfarande som ett bra val

  SvaraRadera
 4. Jag visste inte hur jag skulle göra med att binda eller ja rörligt. Fick då rådet att binda hälften och ha det andra rörligt. Jag tyckte och tycker att det fortfarande är ett bra råd. Rådet fick jag av någon på ICA bank.

  SvaraRadera
 5. 85% belåning, 4 mille i lån. Fick binda 3 år till 1.09% vilket var ca 5 punkter lägre än dåvarande rörligt erbjudande.

  Tror det var ett fantastiskt tillfälle som aldrig kommer åter. Måste därmed spara/investera max fram till 2024 när lånet löper ut så att vi inte får en chockhöjning i kronor och ören. Sen kanske det är mer värt att behålla utdelningsaktier över att amortera men det får framtiden utvisa

  SvaraRadera