Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-17 09:19

Störst höjningar av taxeringsvärdena för villor hittas i Stor-Malmö - Vellinge, Lomma, Lund och Burlöv - sänkningar i Stor-Stockholm

Skatteverket har fastställt nya taxeringsvärden för fastigheterna i Sverige, inklusive villor. Även om de högsta taxeringsvärdena domineras av Stockholmskommuner så var samtliga största höjningar kommuner i Stor-Malmö eller Öresundsregionen, toppat av Vellinge, Lomma, Lund och Burlöv, följt av Malmö och Helsingborg. De enda kommunerna med sänkta taxeringsvärden hittas i Stockholm.
Vellinge kommun, här Skanör, fick de största höjningarna av taxeringsvärdena, medan ...
Gräddhyllorna i Stockholm toppar listan över de högsta taxeringsvärdena, och de villaägare som alltså gynnats mest av Alliansens avskaffande av fastighetsskatten. Med taxeringsvärden på 9 753 kSEK i snitt för Danderyd så fick den genomsnittlige en reduktion av fastighetsskatten på drygt 97 000:- SEK om året av regeringen Borg/Reinfeldt. Istället får man en maximal fastighetsavgift som 2020 låg på 8 049:- SEK om året, så sponsringen är netto cirka 89 000:- SEK om året.

De kommuner där fastighetstaxeringen höjts mest hittas dock i Stor-Malmö, samt Helsingborg. Medan taxeringsvärdena på gräddhyllorna som Danderyd och Lidingö i Stockholm bara höjts några procent i genomsnitt, så höjdes de mest i reda värderingar i Vellinge med 902 000:- SEK, följt av Lommas 760 000:- SEK, Lunds 649 000:- och Burlövs 524 000:-. Malmö fick höjningar om 491 000:- och Helsingborg med 471 000:-. Först på sjunde plas hittas en kommun utanför Skåne, nämligen Stor-Göteborgs Kungälv med en höjning på 463 000:-. Därefter är det åter Skåne med Höganäs, Kävlinge och Staffanstorp, och sedan tillbaka till Stor-Göteborg med Göteborgs kommun.

Tvärt om sänktes taxeringsvärdena i Stor-Stockholm där hela bottenlistan består av Stockholmskommuner.

Dessa är Järfälla med -298 000:-, Upplands Väsby med -113 000:- och Salem, Huddinge, Stockholm, Botkyrka, Täby, Nacka, Sundbyberg, Tyresö, Sollentuna, samt Upplands Bro, som alla fick sänkningar av taxeringsvärdena med i snitt under 100 000:- SEK.

Alla andra kommuner i landet fick höjningar - de enda kommunerna med sänkta taxeringsvärden för villor hittas i Stockholm.

Intressant att taxeringsvärdena inte steg särskilt, eller snarare föll i Stockholm, men steg som mest i Malmöområdet och i Göteborg. Man kanske kan anta att antingen är Stockholm mindre populärt och fastighetspriserna har toppat, eller så finns det en annan förklaring?

För fastighetstaxeringar över ca 1 073 000:- SEK går man i avgiftstaket och det handlar mest om potentiellt beskattningsunderlag för när fastighetsskatten återinförs, vilket inget parti vågar göra, men alla vill.
... Järfälla med Görvälns Slott fick det största sänkningarna.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

59 kommentarer:

 1. De senaste åren har det byggts mycket nytt i Täby, med bl.a flera nya småhusområden. Befolkningen har ökat 10% de senaste 10 åren. Nyare hus står på mycket mindre tomter, inte sällan en gammal tomt som styckats upp.

  För mitt eget hus (på en relativt blygsam tomt) står tomten för en större del av taxeringen än byggnaden, så det ligger inte långt bort att anta att sänkningen av medelvärden kan förklaras med de nya mindre tomtstorlekarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anektdotiskt kan tilläggas att mitt eget taxeringsvärde höjdes något i den senaste revisionen, så det har nog inte skett en generell sänkning av de oförändrade fastigheterna.

   Radera
 2. Svårt att få ihop hur en borttagen beskattning kan anses som sponsring från statens sida. Lite väl socialistiskt i mitt tycke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla pengar på kontot är spons!

   Radera
  2. Eftersom vissa gynnades medan andra inte påverkades alls så, ja.

   Radera
  3. Sänkningarna var främst för Stockholm, större delen av landet hade på den tiden så låga taxeringsvärden att de fortsatte betala samma.

   Radera
  4. Bara att införa skatter som bara gäller vissa grupper och sedan ta bort dem så vips så har man sponsrat dessa grupper då?

   Radera
  5. Ja, men i första skedet har du naturligtvis missgynnat dem.
   Ska det vara så svårt att förstå?

   Radera
  6. Nej det är helt begripligt. Och när fastighetsskatten slopades slutade man missgynna massa stockholmare, jag har svårt att se det som sponsring.

   Radera
  7. I andra länder finns en riktig fastighetsskatt. Jag är rejält gynnad för tillfället. Vid en möjlig ekonomisk katastrof för Sveriges ekonomi kommer detta ändras.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Kan väl endast betecknas som sponsring om man har som utgångspunkt att staten har rätt till pengarna.

   Radera
  9. Så om staten ger 20000:- i månaden till någon är det inte sponsring? T ex i bidrag?

   Radera
  10. Ser du inte skillnad mellan bidrag och skatt så är du indoktrinerad bortom räddning.

   Radera
  11. Nanotec: Ja men den är väl väldigt olika i olika länder? Vissa har 0,1% liksom.

   Cornucopia: Netto? Jo klart det är. Är det inte netto så får du inget utan betalar (sett till bara pengarna alltså).

   Radera
  12. Ska vi enas om att kalla det en subvention?

   En dold subvention kan vara undantag att betala skatt eller de fulla kostnader som uppstår för samhället inom en viss sektors verksamhet. Ordet används också som bidrag i andra sammanhang.

   Radera
  13. Tråkigt att enas men ok!

   Radera
  14. @Tratt: Japp. Ersättningsproducenterna och -kunderna beskattas, men inte bröstmjölksproducenter och deras kunder. Det är för att i Sverige anser vi att amning är ett önskvärt beteende, så det ska sponsras.

   Radera
  15. Nej, subvention är inte rätt. Det uppstår inga statliga kostnader för bostäder, det är bara pengar som ska in. Men någon vill skifta skattebasen från arbete till bostadsägande så kan vi diskutera det.

   Radera
  16. Ska staten verkligen subventionera bröstmjölks kunder?

   Radera
  17. Jag vet inte men oavsett så är det ju förjävligt! Skriv en insändare.

   Radera
  18. Staten borde subventionera bröst. Minst tre på varje kvinna!

   Radera
  19. Jag kommer då aldrig se friheten att inte betala skatt som ett bidrag eller subvention. Vi diskuterar bara ordens betydelse antar jag. Antar vi är överens om att staten inte betalar ut detta belopp som en del kalla för subvention till oss, utan dom låter bli att med våld, ta från oss.

   Radera
  20. Vad ska kvinnor med ännu ett bröst till? Vi karlar har ju inga hooters alls.

   Radera
  21. Idealet är naturligtvis två bröst på framsidan och två på ryggen, då blir det ännu roligare att dansa tryckare. Jag räknar kallt med att så kallad bioengineering kommer att fixa detta i framtiden. :-)

   Radera
  22. Least. Solklart fall av subvention som bara gynnar hälften av befolkningen.

   Radera
  23. least, Staten vet vad Staten gör. Det är inte bra för BNP ifall män hade bröst.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Konstigt att Danderyd höjdes, där fick man väl en ganska brutal kommunalskattehöjning nyligen. Såpass hög att Täby/Österåker nu har lägre kommunalskatt, främst Österåker som jag har för mig har lägst i Sverige nu? Om inte nåt hänt mellan landstingsskatterna Skåne/Sthlm, Vellinge hade väl lägst en period då Skpne skattar mindre landsting än Sthlm.

  Mitt minne, så kan vara fel ovan avseende landstingsskatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taxeringsvärdet beräknas på 2019 års priser eller mer exakt försäljningarna 2017-2019 samt en rad andra parametrar för att få en långsam förändring över tid.

   Radera
 5. Svar
  1. Mja, ok viss skatt kan vi medborgare bidra med för att hålla igång nödvändig verksamhet i stat, region och kommun. Det svåra är att enas om vad som ska räknas som nödvändig verksamhet. Är ekonomiskt bistånd och kommunkoreografer nödvändig verksamhet? Kommunkoreografer kan nog till och med en majoritet av landets kulturarbetare medge att det inte är nödvändig verksamhet i en kommun. Ekonomiskt bistånd till personer i nöd är nog att anse som nödvändig verksamhet, frågan är snarare om vi ger det för att slippa se uteliggare eller för att vi anser att alla har rätt till en dräglig tillvaro.
   Jag har svårigheter att gå med på att utebliven beskattning är en subvention. Om beskattningen sker av vissa grupper men inte av andra kan det anses som att den ena gruppen är subventionerad men att ta bort en skatt för alla är inte en subvention. Politiker talar t ex om att mat är subventionera eftersom den endast momsas med 12% istället för 25%. Om det vore minus 12% skulle jag hålla med om att mat är subventionerad. För övrigt är nästan all mat subventionerad i o m att stödpengar betalas ut till jordbruket. Det finns knappt någon västerländsk jordbruksverksamhet som skulle gå med överskott om den inte vore subventionerad med skattepengar. Bröd till folket.

   Radera
  2. Niklas: Självklart. Tolereras bara för att alternativet är oorganiserade stölder i ännu större skala och som är ännu skadligare för ekonomi och välbefinnande.

   Radera
 6. Vem behöver fastighetsskatt när vi har en "elmarknad" som ger de elpriser vi har nu?

  Varav skatter, avgifter och moms är en förvånansvärt stor del ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillsammans med bankskatten får stora hus (höga uppvärmningakostnader) och de med stora lån betala mer så man kan säga den förs in bakvägen istället.

   Radera
  2. Exakt. Men säg det inte högt för då kommer Arlaharen hem och skjuter dig i huvudet...

   Det får vara vår hemlighet. Och Finansdepartementets.

   Radera
 7. Jag förslår den Danska modellen i detta skatteparadis för felallokering av kapital. 1% upp till 3M därefter 3% på ovanstående bit. Lite Fredagsmys på den, och för få ingång flyttkedjor, öka nyttjande och motverka spekulation och stävja bostadsbubblan. Procentsatsen på taxeringsvärdet kan så klart diskuteras 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte bättre att ta bort reavinst(skatt) för att få igång flyttkedjor? Premiera istf straffa?

   Radera
  2. Problemet är brist på billiga bostäder, inte att fördyra befintligt bostadstäder vilket höjer ribban ännu mer. Skattesatser ligger som bekant alltid på smärtgränsen men inte så högt att folk ändrar beteenden.
   Bygg bostäder som folk har råd med så börjar flyttkedjorna fungera.

   Radera
  3. Turbo, gärna både och. Jag gillar inte dessa bidrag. Bättre att premiera sänkt skatt på arbete. Nu är jag dock inte moderat, det går väl emot deras bidrags/subventions politik kan man ju tänka sig. Men det är väl det nya arbetarpartiet, var det inte så de sa?

   Radera
  4. Många pensionärer skulle nog överväga en bekväm mindre lägenhet om reavinsten på äldre boende tillfälligt avskaffades. (äldre boende +10 år). Tillfälligt för att få fart på flyttandet.

   1% på 1 miljon är redan högre än den symboliska fastighetsavgiften på 8000. Vid 3 miljoner är det 30.000 med Danska modellen. Vid en modest taxering på 6 miljoner är det 120.000 kronor. Skulle säkert frigöra många rymliga villor med idag en eller två pensionärer.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Precis Nanotec, DKK förvisso. Men ifall vi översätter det till Seketas så borde det inte drabba någon som inte tagit höjd för det. Många här pratar ju ändå om betydligt högre räntor, så detta påverkar väl ändå mest på marginalen i deras budget.

   Absolut, uppskovsränta är ett otyg.

   Vet dock inte ifall en värdering i Sverige på modesta 6M DKK är särskilt modest. Men visst, ganska rimlig skatt utifrån EU-15 och fredagsmys.

   Radera
  6. Menade ovan taxering. Vilket såklart inte betyder 75% av värdet längre.

   Radera
  7. Det är barnfamiljer somm maxbelånar och ligger på marginalen. Pensionärer har det också knapert efter 5 år när tjänstepensionen är utbetald för att inte tala om alla som varit timanställda inom vården och har minimal pension men kan bo billigt. De får de väldigt tufft när ni kommunister driver dom från hem med en elisitik naiv syn på hur världen fungerar baserat på eran egna trygga gräddhylla i Lomma med en Tesla i carporten.

   Radera
  8. Du vet att det var ett tak om högst 4% av nettoinkomsten i fastighetsskatt?

   Radera
  9. Du vet att 2 inkomster a kommunister på gräddhyllan med Tesla på uppfarten motsvarar 50k eller mer per år?
   För övrigt fick Vänsterpartiet färre röster i kommunalvalet än i riksdagsvalet 2018 i Lomma kommun. Jag antar att folk röstar med plånboken :)


   Radera
  10. Spärrbeloppet på 4% gäller för övrigt inte för förvärvsinkomster eller kapitalinkomster så barnfamiljen får flytta medan pensionären kan bo kvar. Kan bli lite svårt att förklara med hänsyn till Barnkonventionen :)

   Radera
  11. Mjau: skatt på skilsmässa då?
   Otroligt resurs slöseri med singel hushåll.

   Radera
  12. Om nu staten ska försöka styra våra boende situationer...

   Radera
  13. Visste nog inte sjunkis inte. Det är ett mycket offerkofta som ofta dyker upp. Men fattigpensionärer då? Givetvis är där ett tak så det drabbar ingen fattig, alla har ju räknat med betydligt högre ränta här. Det är mitt intryck här, nästan så att många önskar det.

   Nu har vi 1,9% kärninflation, så en höjning kommer nog 2023 eller så.
   Vet inte vad du Rickard mumlar om, 50k extra per år är väl inte så mycket för nån som bor på en s k gräddhylla. Mest brus, ni får väl titta på ostpriserna nästa gång ni handlar.

   Barnkonvention är dessutom inte så trubbig som du tror. Finns nog nåt enklare boende längs vägen. Och Lomma kommun är inte nån gräddhylla direkt, finns såklart några kåkar så som ligger bra till. Annars var det förr en typisk arbetarestad, Bjärred var dock något finare men har relativt tappat. Sen har vi nybyggnads områdena norrut som är mer av en medelklassdamm längs motorvägen.

   Radera
  14. Turbo, jag skulle aldrig få för mig att gifta mig dock. Hur tänker du här i denna kontext?

   Radera
  15. Sjunkis, ja stackars barnfamiljer där banken tvingar dem att maxlåna sig. När sluta nu med din offerkofta. De flesta har marginaler, kanske räknar på 6% kalkylränta. Klarar man inte sköta sin ekonomi så får man väl hitta ett billigare boende varför ska vi andra ge bidrag till era bostäder i form av nästan obefintlig fastighetsskatt?

   Radera
  16. Klart det finns marginaler. Men då stiger arbetslösheten.

   Så länge staten ordnar adekvat luftvärn, ubåtskydd mm för pengarna så är det ju väl investerat.

   Alla kan inte köpa en bostadsrätt i Lund.

   Radera
  17. Fastighetsavgoften är för övrigt kommunal. Skatten bar statlig.

   Bostadsrätter måste naturligtvis beskattas också, det är orimligt att en dubbelt så dyr bostadsrätt betalar bråkdelen av vad ett hus får i skatt.
   Eftersom du är tydlig med att det är fiskala skäl din önskan att höja skatten.

   Radera
  18. Så är det Rickard, Lund är Svergies tredje dyraste stad att äga boende i. Vad jag tycker är rätt och vad jag gör är skilda saker. Alla försöker väl navigera så gott vi kan? Jag har t ex alltid kört nya boende utan fastighetsavgift. Sen gillar jag garantier, det kostar lite möda och svett. Men än så länge har det varit lönsamt. Ja det är orimligt, se på Danmark som nu försöker beskatta deras ägarlägenheter, det går förvisso sådär så beslutet har skjutits upp till 2024.

   Att beskatta bostäder anser alla som kan nåt, anse vara bra. Vi får hoppas det kan genomföras trots att kreti och pleti inte förstår. Under tiden bäddar vi alla sängen, så får man ligga några år, kanske 15 år?

   Radera
  19. Att köpa nytt hela tiden är vansinne.. Lund verkar slakta åkermark som de flesta andra kommuner. Kanske skulle acceptera att det inte finns ett självändamål att växa.

   Lyckligtvis stoppades expansionen vid Nova på 10+ åkermark. Finns gott om outnyttjade ytor men då måste man sluta sälja till bostadsutvecklare.

   Så höj skatterna på bostadsrätter, även nybyggda i takt med enskilda hus så lugnar marknaden ner sig. Och barnen kanske får en chans att hitta ett boende så småningom.

   För övrigt vill jag tacka bostadsbubbla som gett mig så mycket.

   Radera
  20. Ta tex det här med snabbtågen. Om de nu öht byggs, varför stanna i Lund? Tidsvinsten är någon enstaka minut jämfört med att hålla full hastighet från Malmö förbi Lund om Lundaborna istället tar ett Ö tåg in till Malmö. För en del i Lund skulle expressbussar direkt till Malmö vara ett bättre alternativ.

   Istället kan ju staden bygga över E22an. Bygga bostäder där och frilägga andra ytor till verksamheter. Men det får man betala själva. Fast då blev det nog för dyrt.

   Radera
  21. Nu förtätar man mycket central mark här i Lund, men visst man bygger också på klass 10+ åkermark. Vilket är tragiskt. Så hade jag levat bo på denna mark så hade jag köpt där. Men jag bor hellre på gammal industrimark.

   Ifall nu snabbtåget blir av, så kommer det troligen stanna i Lund ja. Lund är en prioriterad stad, varför vi t ex även fick ESS. Logiskt? Nej, men förutsägbart, ja.

   Visst borde man höja fastighets-skatten/avgiften på BRF. Verkar rimligt. Dock kommer man fortsätta skippa den på nybyggen, rätt fel? Tja, precis som ni i Lomma röstar med plånboken så gör nog vi andra också. Eller åtminstonde anpassar vårt boende efter plånboken.

   Att köpa nytt skulle vara vansinne håller jag inte med om alltså. Att bygga på prima åkermark är dock vansinne.

   Radera
 8. Verkar som en fissiosrektor tagits ur drift. Läckage i bränslet eller? Mer pålitligt vatten och vind ger oss el + stor export.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. Får mail från Booli varje månad som berättar hur mycket mitt hus är värt. 8 miljoner säger Booli. Vetefan om jag tror på det. Kostade 3Mkr när jag köpte det 2004.

  Har ingen speciell plan utan stortrivs med gigantisk altan med sjöutsikt. Eventuellt kan jag tänka mig att sälja när jag går i pension, och flytta in till en mer central lägenhet. Blir dock svårt. Krav är altan med sjöutsikt. Sjöstaden någonstans kanske.

  SvaraRadera