Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-31 11:53

Stockholmsbörsen stängde året på börsrekord

Efter en mycket beskedlig uppgång under torsdagen så stängde ändå Stockholmsbörsen på börsrekord för det breda indexet OMXSPI. Utan återförda utdelningar gick börsen därmed +35% under 2021. Liten fundering kring inflationen nedan.
Dagschart OMXSPI
OMXSPI gick +0.11% vilket ändå var tillräckligt för att nå börsrekord på årets sista dag. OMXS30 var oförändrat på +0.03% och nådde inte riktigt hela vägen. Uppgångarna på helåret var därmed +29.07% för OMXS30 och otroliga +34.98% för OMXSPI. Där fick vi som diversifierat bort från svenska kronan och Sverige.

Börsen ter sig väl än så länge som ett att säkra sig mot inflationen, som väl efter årsskiftet kommer mätas som KPIF-XEMLB, dvs KPI utan ränta, utan energi, utan möbler, utan livsmedel och utan byggvaror. Eller snart KPIF-T, dvs KPIF med endast priserna på mobiltelefoner med i beräkningen.

Efter årsskiftet kommer massvis med företag att höja priserna mot slutkund och med prisutvecklingen för elen senaste månaden får vi nog en KPIF på runt 5% för december. Samtidigt väntas lönehöjningar om sedvanliga 1-2% och skattesänkningarna om någon hundralapp i månaden äts helt upp av enbart elräkningen. Blir ett intressant valår när folk börjar upptäcka att plånböckerna är tomma trots snacket om skattesänkningar. 

Den offentliga sektorn måste samtidigt betala trots att priserna stiger. Eller dra ner verksamheten. Gissa vilket det blir. En läsare som jobbar mot offentlig sektor ska ha fått höra från SKR att "det finns ingen inflation i Sverige, den är bara 1.5% och det är därifrån avtal ska räknas upp och löner höjas". Samtidigt har företaget tioprocentiga ökningar av sina kostnader.

Något kommer gå sönder 2022. Och bloggen kommer fortsätta leverera.

S&P-500 gackade med -0.30% och Nasdaq 100 med -0.38% under gårdagen.

Med detta önskar väl bloggen ett gott slut på året, så återkommer vi kring midnatt.
Skaul.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Tack för detta år och intressant läsning! 🙏

  SvaraRadera
 2. Helt galet att man kan låna pengar till 1-2% ränta när inflationen är 5%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är helt galet. Det förvånar mig att inga röster höjs för högre räntor. Vad tycker alla sparare? Vad tycker alla unga som vill in på bostadsmarknaden? Vad tycker alla som nu med den nya inflationen kommer att få svårare att få ekonomin att gå runt? De kommer att se att Riksbanken bara tänker på att hålla liv i börsbubblan och bostadsbubblan genom låga räntor. Det kan bli ett spännande 2022...

   Radera
 3. Bra Champagne där. OT en liten nyårshistoria runt detta. Äldsta dottern hade en hund med sig från Thailand(chippad, besiktigad, alla sprutor etc som krävdes av Lantbruksverket) för några år sedan. Kom till Arlanda, inga scanners fungerade, hunden får inte komma in. Valet var nu avlivning eller karantän i 3 månader för c:a 40000:-. Sagt och gjort, iväg till karantänen, som jag tror låg i Norrtälje, med tullens djurtransport. Många samtal från min fru till tullen under tiden, döttrar som var i upplösningstillstånd o.s.v. Väl framme i Norrtälje, nya scanners, och nu gick det bra efter c:a 6 timmars palaver. Visade sig att samtliga scanners på Arlanda var trasiga. Undrar om några hundar hann bli avlivade innan detta upptäcktes? Skamsna tullare ber om ursäkt, vi slipper införtullningsavgiften, samt får en flaska champagne i en låda som plåster på såren. Lådan hamnar i en hylla och blir liggande, tror det var runt 2016. Några år senare, skaffar jag appen vivino och får för mig att scanna etiketten.
  En Louis Roederer Brut Cristal 2006 visar det sig! Vi är inga Champagne-kännare om man säger så.

  Nu inställer sig någar frågor till församlingen: Var i h-e får tullen champagne av den här digniteten ifrån att dela ut till kreti och pleti? Gamla beslag, mutor från importörer, annat?

  Champagnen är kvar i samma låda. Skall den drickas eller sparas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow. Måste varit ett beslag eller ngt. Ska konsultera Lena om det är lämpligt att dricka den, killgissningsvis är den det.

   Radera
  2. svar från en vinnörd: 2006 är en bra årgång. Faktum är att Cristal inte tillverkas varje år utan endast år som är tillräckligt bra så gör Cristal en årgång. Cristal är en sk premium version av Louis Roederer. Den är god att dricka nu men kommer att fortsätta utvecklas i många år framöver givet att den lagrats bra. Jag vet inte hur flaskan lagrats vilket i de sämsta omständigheter kan påskynda mogningsprocessen så pass att den blir korkskadad. Om ni inte är några vinkännare så rekommenderar jag att ni dricker den nu. Se till att den serveras ca 8-10 grader dvs inte iskall. Gott nytt (vin)år

   Radera
  3. Lena hälsar att du inte ska dricka den, utan ge den till oss, så dricker vi den.

   Radera
  4. Hahaha. Ja, det var ju också ett tips. Får nog fråga f.d. matte till hunden vad hon tycker. F.d. för att jag fick hunden som födelsedagspresent för ett par år sedan, när hon gjorde slut med pojkvännen. Angående lagring så har champagnen legat kvar, liggande i sin låda(har lås och gångjärn) och större delen av tiden i källaren i vår svale i huset i Skåne. Allltså mörkt och svalt i relativt jämn temperatur. Frågan nu är alltså om champagnen överlever hunden?

   Radera
 4. Värdelöst börsår för min del -13% ytd. Mestadels miljöteknik i portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ouch. +16.09% i en av Avanzaportföljerna, trots låg exponering mot aktier större delen av året.

   Radera
  2. Vindkraften kommer igen. Det är det enda politiskt realiserbara alternativet.

   Först när politikerna prövat allt väljer det sådant som fungerar. Jag satsar på kärnkraft runt 2028 :)

   Radera
  3. Samma här. Låg över 30%+ i början av februari när grön energi gick bra. Avslutar med -6,5%. Surt! Som tur bara i en av portföljerna.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Östergren tror du tänker lite fel om vad högre olje- och elpriser ger för effekt när det gäller utveckling.

   Nu närmast lär många företag nere i Tyskland som använder mycket gas eller el åtminstone höja sina priser eller minska verksamheten. Allt under förutsättningen att det inte blir en ovanligt varm vinter med normala vindförhållanden.

   Svenska företag som använder mycket el klarar sig betydligt bättre.

   Coronans utveckling och de trassliga logistikförhållandena betyder nog mer för svenska företag än energikostnaderna.

   För de flesta villaägare med eluppvärmning blir det dyrt närmaste tiden och många kommer skaffa solceller och andra säljer villan, men de flesta minskar bara sin konsumtion marginellt.

   Sveriges BNP ökar även 2022. Förmodligen ökar börsen även 2022.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. +15% där de två största innehaven backat. Skulle köpt en indexfond...

   Radera
  9. Yara är en fin esg aktie som suttit och kommer sitta länge i min portfölj.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Östergren jag förstår, men kan tänkas finnas några få andra som plötsligt tror att högre olje- och elpriser automatiskt sänker vissa aktiepriser hos företag som nu kan sälja än mer.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Själv gick man -1% 2021

  SvaraRadera
 6. Summerar året med +19% totalt. En större omallokering i höstas och uttag av en del vinster i samband med det. Utvecklingen i kronor räcker dock till minst tre Teslor om man skulle ha behov av det så det var ett gott år. Skål på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa delen: Private Equity +81%
   Sämsta delen: utdelningsportföljen (exkl utdelning) +14%

   Radera
 7. +45% i år, äger nästan bara metaller, MLPer , shipping och råvaruutvinning. Någon gång skall det löna sig att vara pessimist antar jag.

  SvaraRadera
 8. Kraftig reallönesänkning, nu skall Corona betalas.

  SvaraRadera
 9. +30% ser det ut som. Men det är sant som du säger, inflationstider på gång. Hyran upp 2%, och så elräkningen upp nån hundralapp förmodligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Runt 2 miljoner kapitaltillskott/amortering i föreningen. Avgiften upp 2%. Elräkningen slog nya rekord, köpt el högre än de fasta kostnaderna, landade senast på 646kr då jag använt makabra 180kWh. Bilen som nu är tre veckor gammal har ökat i värde med runt 50 papp, deflation i min ekonomi. Inflation för någon annan.

   Radera
 10. Mig: 40% YTD
  Barn1: 45% YTD
  Barn2: 1% (två dagar på börsen)
  Gissningsvis en stor portion tur som ligger bakom siffrorna.

  SvaraRadera
 11. 0% i förlust. 0% i vinst också för den delen.
  (Aktieinnehav 0%)
  Har någon pensionsfond också, som jag tänker titta på när jag fyller 65.. hmm 75 snarare.

  SvaraRadera
 12. Ett tredje år i rad med makalös tur, trots ökande likvidandel.
  +49 %, tyvärr inte i ISK...
  Men vad hjälper det när byggvarorna ökat mer?

  SvaraRadera
 13. Än är framför allt USA fortfarande öppet så de riktiga och valutajusterade värdena slås inte fast förren imorgon, vilket ser ut att bli ett sänke för mig. Hittils +36,73% och CAGR ökar till 30,15%.

  Betydligt sämre än förra året både monetärt och i procent men check på tre av tre, huvudmålet 20%, ökad CAGR och bättre än OMX Stockholm GI.

  Ändå brände jag mig rejält på ett antal riktigt dumma moves, både fundamentala (Kina host host) men även tekniska 🤦🏻‍♂️

  Jag tror 2022 har mer att ge men index kommer korsa nollan ett par gånger. Nästa år ser jag fram emot att läsa mer om långa historiska valutamönster Cornu 🦉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Riktigt misär alltså. Kanske skulle det minska samhällsklyftorna men det skulle som Riksbanken nyligen erkände drabba de lågbemedlade mycket värre. Allså öka de faktiska, praktiskta skillnaderna mellan samhällsklasserna. Finansministern verkar också fattat galoppen.

   "Hur ser du på att de ekonomiska klyftorna ökat under S tid vid makten?

   – Att jag är ganska realistisk. En regering i Sverige kan inte helt ändra på hur ekonomin i hela världen fungerar och hur tillgångsvärdena utvecklas över tid." Damberg 2021-12-30, https://www.dn.se/sverige/damberg-om-att-styra-pa-oppositionens-budget-irriterande/

   God fortsättning! 🥳

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Nya börsrekord skapar såklart högre fallhöjd men ger också att samma procentuella fall raderar ett allt högre realt värde. Vi klarar därför allt mindre fall i takt med att ekonomierna växer.

   Som Ingves säger, man måste ställa de ökade klyftorna mot alternativet att ännu fler hamnar utanför.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Nej det var det såklart inte men ett börsfall på 50% hade sannolikt lett till det. Ingen hungersnöd men valda flashbacks från 90-talskrisen, IT-bubblan och finanskrisen.

   Anekdotiskt spelade pappa bort ett par miljoner i IT-bubblan som i och för sig maxade -70%, vilket ledde till en halv skilsmässa och rejäl psykiskt misär i familjen.

   Radera
  7. Rättelse, OMX Stockholm GI gick visst hela 39,43%..

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. Det är gigantiska inre spänningar i systemet, men ytligt sett är det lugna puckar ända fram tills regeringar och centralbanker med ett pennstreck ställer allt på huvud.

  SvaraRadera