Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-26 12:40

Söndagsenkät: Är du beredd att ställa upp som krigsfrivillig om Sverige hamnar i krig?

Dags för årets sista söndagsenkät. Denna gång handlar det om möjligheten att anmäla sig som krigsfrivillig om Sverige hamnar i krig.
Mekskytte grupperade på kompanisamlingsplats under arméövning 15
Svara nedan, och som vanligt kan jag på inget sätt se vem du är eller ens var du sitter, utan det enda jag kan se är dina svar samt en tidsstämpel. Varken några konton eller IP-nummer går att se eller spåra till ditt svar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

87 kommentarer:

 1. Saknar svaret "Nej, eftersom vårt försvar är så eftersatt att det inte är någon idé. Om vi hade haft ett försvar värt namnet som faktiskt satsades på och hade en chans hade jag svarat ja" alternativt "Ja, om vi går med i NATO, annars inte".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kryssar i "nej, jag vågar inte".

   Radera
  2. Alltså, ja vårt försvar liksom stora delar av lite allt möjligt skulle behöva en overhaul. Något som motsvarar typ ett rejält service pack, eller restart.

   Men i ett dåligt läge får vi dels slåss med det vi har, och vara snabba på att organisera oss.

   Radera
  3. Apply cold water to the burned area.

   Radera
 2. 70+ med artros och tinnitus och allmän ålderdomsskröplighet gör mig väl till fullständigt kronvrak.
  Är dock en överdängare på att koka ärtsoppa och ställer gärna upp om så skulle behövas.

  Skulle om det var val idag rösta S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. WTF! Skulle du rösta på S om det vore val? När bytte du? Det var oväntat.

   Radera
  2. Chief: En ärtsoppskokande socialdemokrat finns det behov av. Fixar du även bruna bönor?

   Radera
  3. Observer: Inga problem ... För övrigt avåts med välbehag senast igår eftersom därifrån jag kommer bruna med knaperstekt var traditionell juldagsmeny och sedan ett antal år jag återupptagit den traditionen.
   Dock ärligen och uppriktigen att det numera blir 500 grams coops färdiga.

   Radera
  4. Det avgör saken - blir det bruna bönor går jag över till ryssen.

   Radera
  5. Ben Dover: Skall det tolkas som att du föredrar kålsoppa?

   Radera
  6. Cornucopia: Förstår att det kommer som en chock men bytet skedde allaredan för ett halvsekel sedan ... och den gången från en av de bokstavskombinationer som var aktuella den gången.

   Radera
  7. @chief Karlsson: föredrar det mesta istället för bruna bönor om jag ska vara ärlig.

   Radera
  8. Jag kan tyvärr inte äta ärtsoppa, bruna bönor, kål eller mycket annan "krigs-kost", pga mina allergier...

   Radera
  9. Ben. Det ryska brödet är väldigt gott.

   Radera
  10. Marjatta locka inte över Ben till ryssen. Det går att köpa gott bröd även här. Men visst finns det olämpligt bröd.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. Det ryska köket är fantastiskt men jag tror kanske inte soldatskaffningen visar dess fulla potential, så att säga. Bovete är inget vidare.

   Radera
  12. Eller ja, post-sovjetiska ska man anse säga. Det multikulturella Ryssland har bra georgisk mat t ex, trots fiendskapen.

   Radera
  13. Så är det nog för de flesta kolonialmakter, det är maten som man absorberar in i sin kultur.
   Se på Storbritannien.

   Radera
 3. Har en fru som är distriktsläkare, tre småbarn hemma (varav en med funktionshinder) och bosatt långt bort från övriga familjen. Därför är nog familjeförhållandena i vägen eftersom jag utgår från att min uppgift blir att sköta markservicen så hon kan utföra sitt arbete, betydligt mer samhällsviktigt än mitt ingenjörsjobb (som dock skulle kunna komma väl till pass om det blir dags att återuppbygga elnätet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej om det tekniska system som jag fick lägga 15 månader på för 20 år sedan att lära mig fortfarande är i drift. Med lite repetition och utbildning på eventuella uppgraderingar skulle jag nog annars kunnat hjälpa till att bidra med att bemanna den förmågan om fler behövs för uthållighet, eller hjälpa till med mindre glamorösa stödjande uppgifter i förbandet (som jag skulle misstänka inte har tillräckligt med krigsplacerade för uthållig gruppering).

   Men det förutsätter i så fall hjälp med barnpassning i stort sett dygnet runt inkl viss kunskap om hur man sköter om grabben med funktionshinder, då ansvarsprincipen väl pekar på att föräldraansvaret gäller minst lika mycket i kristid även för barn som har vissa LSS-insatser (i vårt fall ett par nätter korttidsboende i månaden så föräldrarna får sova ostört nån gång)

   Radera
  2. Tycker inte du behöver ursäkta dig, Jonas W. Dina invändningar är fullt rimliga, bättre att din fru till distriktsläkare kan jobba än att du ska gräva värn. Hon är betydligt mer unik än en soldat utan aktuella tekniska kunskaper på specialsystem.

   Radera
 4. Glöm inte att skaffa fjärrvärme, enklaste sättet att återvinna tiotusentals ryska soldatlik är genom förbränning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland antog ju nyss en reglering om hur de ska begrava stora mängder döda i händelse av krig eller katastrof. Sverige kanske också skulle anta en reglering om hur vi, genom förbränning, ska göra av med stora mängder ryska döda soldater som fallit på svensk mark? Det vore ett bra svar till Putin inom det strategiska kommunikationsspelet =P

   Radera
  2. Det fanns hela bildserier i finska media om hur de ryska massgravarna skulle grävas och hur många lik som skulle staplas ovanpå varandra och vilka kemikalier som skulle strös ovanpå liken i säckar eller kistor. Fast det var lite osäkert om det var covid-offer, stupade soldater eller ihjäl-bombade civila som avsågs (eller en salig blandning av dessa). Men det får vi kanske snart reda på.

   Radera
 5. Självklart skulle man det som fd reservofficer om än i usel form. Troliga är väl att man skulle försöka få tag i någon av de gamla kursarna man hade och se om man kan göra nytta som chefsgruppsförare eller något sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge du kan tänka dig att göra tjänst för fosterlandet - och inte har problem med att kontraktet är bindande, och din chef kommer vara yngre och mindre skolad än dig - så är du välkommen i mitt HV-komp.

   Radera
 6. Leker med tanken på allmän folkbeväpning, skulle vara fan så osäkert att vara okupationsarmé då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk med sina fria fantasier. Om vi gjorde så skulle det bli väldigt osäkert att vara civil.

   Man slåss som en reguljär armé eller inte alls, fan ta alla motståndsrörelser, rebeller, frihetskämpar och det fria kriget etc.

   Radera
  2. Ja, just det.
   Schweiz är ju ett avskräckande exempel på folkbeväpning.

   Radera
  3. Har för mig att Schweiz kör den principen, iaf gjorde. Efter värnplikt får den värnpliktige med sig "sin" ak hem till bostaden där den förvaras. Blir jobbigt för en fiende att uppträda avsuttet då. Men å andra sidan, vete katten om det skulle vara så fiffigt att det skulle stå en ak i var och varannan bostad..

   Jag hoppas att svensk omvärldsanalys hinner flagga för att beväpna Hemvärnet innan det smäller. Det blir mycket tufft för en fiende -uppmjukad, förminskad, dödad och sårad av flyg, flotta, robotar, ubåtar, elitförband, yrkessoldater- att möta ett redan etablerat Hemvärn. Det kommer innebära betydande nya förluster och svårigheter hos fienden där många förmodligen också innerst inne känner "mamma vad gör jag ens här? Bättre att ge upp och söka asyl..."

   Radera
  4. Ja, dom har ju inte presterat nåt alls i en modern konflikt. Milis-idén är ganska värdelös i ett modernt krig, talibanerna fick offra ca 1 pluton för att få ihjäl en (1) koalitionssoldat.

   Radera
  5. Talibanerna vann dock kriget utan vidare eftergifter. Så det fungerar om man är uthållig.

   Radera
  6. Suck. Nu har vi inte demokratiska USA med fria granskande medier som fiende, utan Ryssland. Titta på hur det såg ut i Tjetjenien istället. Där vann Ryssland till slut. Eller varför inte titta på hur många som dödades i Sovjetunionens krig i Afghanistan och jämför med USA i samma land.

   Radera
  7. @brk: med benäget stöd av bl a Pakistan. Talibanerna gör f ö eftergifter hela tiden, hur tror du dom fick över alla guvernör på sin sida en efter en? Och nu råder ett begränsat inbördeskrig, talibanerna- ISIS. Också en möjlig utgång för ett land som invaderats och förlorat sin regering. Vietnam invaderades av Kina. Osv. Milis-idén är en tuff oneliner, men i verkligheten svår, långdragen och kostsam.

   Radera
  8. Är ju kul att tjata om soyboys och veka ungdomar, och att svenskarna är mesar, för att i nästa andetag föreslå gerillakrig som väl är det värsta man som befolkning kan genomlida.

   Radera
  9. Då svenska folket nu genomlidit en tablåflytt av Kalle Anka på fem minuter är jag övertygad om att de kommer att klara ett krig av Syriens kaliber.

   Radera
  10. Angående Schweiz så är det väl inget milisförsvar eller gerilla utan ett traditionellt organiserat värnpliktsförsvar. De har relativt kort grundutbildning med flera repetitionsövningar per år och all utrustning inkl personligt vapen och ammunition hemma för att kunna mobilisera snabbt.

   Radera
  11. Jäpp Schweiz är en reguljär arme med utrustningen hemma likt vårt hemvärn. Inte en milis alltså.

   Radera
  12. Ja, det är lite lustigt med Schweiz hemmaarme..
   Den skall säkerställa att de kan skydda sig mot en invasion från... ÖSTERRIKE?
   Innan ryssen kommer så långt som Berns östra fördtäder lär han vara tämligen stridstrött så en lurvig St Bernhard kan skälla bort honom
   .

   Mao lika meningsfull som den Schweiziska flottan. Eller varför inte deras flygvapen?

   Nu börjar de ju inse det själva också och ifrågasätter behovet av dyra flygplan.


   Radera
  13. I skriften "Om kriget kommer" från 60-talet, så fanns det s.k fria kriget med. Alltså folkrätten tillät civila att göra väpnat motstånd mot ockuperande fiende, om man var identifierad med armbindel eller något uniformsliknande. Minns att det framhölls att fria kriget krävde starka nerver. Det "fria kriget" fanns inte med i den uppdaterade utgåvan , som vi fick för ett par år sen...

   Radera
 7. När man som jag har passerat bäst före med råge, så är det lätt att svara ja på frågan eftersom de vill inte en. Dock kan man säkert vakta något objekt med bössa i hand så att de yngre förmågorna kan springa efter den lede fi.

  SvaraRadera
 8. Att ha gamla gubbar eller andra individer som inte klarar de fysiska och/eller mentala krav vid fronten är inte nödvändigtvis en fördel, utan kan snarare va en belastning för övriga soldater. Jag antar att det därför är så att krigsfrivilliga tilldelas uppgifter efter lämplighet. Är man i tillräcklig form kanske man blir förstärkning till fronten, men annars så antar/hoppas jag att krigsfrivilliga placeras med alternativa och ändå viktiga uppgifter som att hjälpa till med logistik och bakre underhåll, förberedande fältarbeten på platser där man planerar att strida senare etc etc

  SvaraRadera
 9. Ett femtekolonnkonto kickbannades, därav ser det lite konstigt ut ovan.

  SvaraRadera
 10. Det finns exempel på gubbar som var 80 år eller äldre som ställe upp i 30 åriga kriget.
  Som dessutom kom hem helskinnade.

  Nu är jag 50+ men jag är ganska säker på att mina fysiska förmågor är bättre än många 20 åringar.
  Om inte annat så märktes det tydligt när jag var i Boda Borg för några år sedan.
  Mina döttrar var väldigt förvånade när de såg vad jag klarade av.

  Men nu är jag väldigt mycket involverad inom civilförsvaret både genom arbetet och privat.
  Så detta är egentligen en ickefråga för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tjänstgöra är ju inte bara som stridspitt. Logistik mm kräver nog mer hjärna än kondis.

   Radera
  2. ...Det man inte har i huvudet får man ha i benen;-)

   Radera
 11. Rehnskiöld var i spets vid de flesta kavallerianfall med medföljande hugg och slag. Han var runt 55 och strid var knappast mindre fysiskt på den tiden. Inställning är allt, skadeläge därefter. Ålder kommer långt ned.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som den som ledde nederlaget i Poltava och med det slutet på den svenska stormaktstiden så är kanske just Rehhskiöld ett bra exempel.

   Radera
 12. Spännande enkät!!!
  Bydén & co. har med all önskvärd tydlighet visat var skåpet står.
  I mitt fall är valet självklart, jag försvarar mig framför t.ex. baathpartiet socialdemokraterna.

  SvaraRadera
 13. Det är min absoluta övertygelse att Sverige är det bästa land jag och min familkan leva i. Så ja, jag ställer upp. Betyder det att jag har förtroende för regering, riksdag och public service? Nej, men det är poängen. Möjligheten att vara öppet kritisk är så mycket mer värdefull än många begriper tror jag och är värd att göra uppoffringar för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk på det ni som röstar på sd, afs och de partier som inte tål kritik. Helt plötsligt står ni där och saknar de friheter ni hade. Bry er inte om vad politikerna säger utan ta reda på vad de gör och bilda er en egen uppfattning.

   Radera
 14. Det är ett osäkert läge just nu på många sätt: Rysslands hot mot sina grannar och det förestående kriget mot Ukraina. Covid-pandemin med bl a omicron och delta-varianterna som lamslår samhället och fyller upp sjukhusen. Det mycket höga elpriset som får många till ruinens brant. Irans och Israels kommande krig pga Irans kärnvapen-program.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mildrande omständighet är att åtminstone ett elbolag är (var) frikostig med att ge generöst anstånd med betalning till de som hörde av sig om betalproblem. Nu vet vi att många får problem med elräkningen i januari. Samhället kan förberedas och åtgärder påbörjas

   Putin följer Hitlers tänkande och tar en liten bit åt gången. Nu är det Ukraina och stödet från oss utanför verkar bli lite fy fy. Nästa gång är det möjligen en liten liten bit av en baltstat med oro i ett hörn.

   Så vi har möjligen lite tid att rusta upp mer. Drönare av olika slag i mängd verkar vara ett billigt nytt försvarsmedel. Enskilt kan vi förbereda oss på inte bara dyr el utan också lång tid utan el.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nano. Vattenfall ger anstånd, men det finns flera villkor.
   Jag har bara ett värme-element på i huset, plus golvvärmen i badrummet på 300 W och handdukstorken på 75 W. Igår morse var det 12 grader i huset, men jag frös ändå inte. Jag eldar mycket ved i braskaminen på dagarna, det har blivit en vana. Blir vi utan el så finns 2x100 W solpaneler och två stora AGM-batterier samt tillhörande laddningsregulator. Plus två st 12 V frysar som går på batterier och den ena kan användas som kyl, men det är osäkert hur bra panelerna orkar ladda mitt i vintern och om det räcker för frys- och kyl-boxarna. De är effektivare än skåp-modellen med dörr, pga att kylan väller ut varje gång man öppnar dörren, vilket inte händer i en box.

   Plus några hundra värmeljus och vanliga ljus till flera kandelabrar. Plus tomma vattendunkar för hämtning av vatten från den gemensamma handpumpen i området, och en pumpdusch, om det kommunala VA slutar att fungera.

   Det är mycket värre om ICA Maxi håller stängt pga elbrist och om vi inte kan handla någon mat alls. Vår vedeldade bastu som farsan byggde och gav till mig är tyvärr full av J-J Binks´ prylar. Hans möbler finns också på min uteplats utanför dörren, som vi har plastat in med bygg-plast.

   Radera
 15. Om man ska leka med tanken skulle jag hellre se lokalförsvarsförband bestående av oss överåriga. Befäl skulle vara fd befäl som inte är nödvändiga i fältarmén. Snabb utbildning, gräv värn stå still. Bevaka en bro eller vad det nu kan vara.
  Även driftvärn skulle man kunna tänka sig för samhällskritisk verksamhet som elnät, vatten osv.

  SvaraRadera
 16. Tänkte först svara nej, men insåg att om det faktiskt skulle vara allvar är det en plikt man inte ifrågasätter.
  Det är lite som med vaccinering. Man gör det inte bara för sin egen skull.

  SvaraRadera
 17. Förutspår att 90% av de svarande absolut inte har nåt problem med att möta ryssen, men att gråtrunket om "genusneutral gestaltterapi i förskolan bryter ner samhället" kommer att fortsätta. Curious.

  SvaraRadera
 18. Hade fokuserat på att dra så fort som möjligt med familjen. Antagligen en halvtimme med båt över till Danmark innan de stänger gränsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du en båt iordning?

   Min RIB står på trailer, utan motor. Det tar mig 30 min att packa, hänga på motor mm...inför en ca. 6h färd ned mot kusten.

   Radera
 19. Jag svarar inte på denna typ av enket då jag inte vill att främmande makt ska få någon indikation om svenska folkets (eller bloggläsarnas) försvarsvilja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edgelord. I alla internationella undersökningar är Sveriges försvarsvilja i toppklass, även psykförsvarets undersökningar. Bara typ Finland som är mer försvarsvilliga.

   Radera
 20. Nej. Det får räcka med de 45 år jag redan skänkt till FM.

  SvaraRadera
 21. Hemvärnsman sedan 15 år tillbaka. Kommer så fort kungen kallar!

  SvaraRadera
 22. Jag kommer att göra mitt för att försvara Sverige om läget kräver. Men kan jag undvika att försvara MP så vore det bra.

  SvaraRadera
 23. Kryssade nej pga inte lämplig...

  Flera kroniska sjukdomar så skulle tyvärr inte klara av att ligga i fält.

  Har det skriftligt redan från mönstringen att jag är undantagen pliktjänstgöring pga hälsoskäl.

  Men det är klart, i ett skarp läge kanske man ändå kan finna någonting att bidra med i försörjningsleden...

  SvaraRadera
 24. Muckade 1977 från KA som befäl på granatkastarpluton. Det enda jag hört från Försvarsmakten sedan dess är när de drog in min krigsplacering.
  KA är nedlagt och jag är långt förbi bäst före datum, men något borde man ju kunna hjälpa till med. Ge mig en kpist M45 eller en AK4 så kan jag väl vakta något.

  SvaraRadera
 25. Det fick bli "Nej, är unfit". Men jag saknar alternativ för det jag planerar göra, nämligen slåss för mitt land i form av en (stads)Guerillarörelse. Jag skulle ta livet av många ryssar, dock inte på slagfältet.

  SvaraRadera
 26. En gång i tiden så skulle jag dö för Sverige.

  Men nu tror jag inte på detta längre, landet är förlorat.

  Krig är bara dom rika som tjänar på och jag tänker inte dö en meningslös död.

  Jag är gammal militär, utlandsstyrkan osv. Många års tjänst.

  Men som det ser ut nu, fuck that.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Politikerna och det svenska folket verkar tycka att försvaret är ett särintresse och det naiva vanstyret av landet fortsätter i full fart framåt. Oklart varför. Om ingen annan bryr sig om Sveriges väl och ve (inkl ett starkt försvar om man tycker att landet är värt att försvara) varför skulle jag det. Fuck it...

   Radera
 27. Nu känner jag inte jättemånga, men de jag känner som är krigsplacerade i armén har direkt sagt utan att frågan ställts specifikt att de inte kommer dyka upp vid inkallelse.

  De har uppfattningen att deras familjers säkerhet helt enkelt inte kan upprätthållas i det läget och då kan man fråga sig om samhällets lägsta löner i fred ska innebära anhöriga i kallt strömlöst hus med kringstrykande hemrånsgäng som inte haft tillgång till internet på ett tag när ofreden kommer.

  Nu har jag nog fått 10+ olika ändringar av min krigsplacering genom åren.
  Steg ett blir att fråga Rekryteringsmyndigheten vad som eg gäller.

  Sen kryllar ju samhället av familjelösa män med starka känslor. Psykförsvaret kanske skulle infiltrera incelrörelsen och lansera en garanterad väg till hjältemod och status i samhället.
  Death or glory liksom.

  SvaraRadera
 28. Saknar svaret: Jag dör för pappa Putin.

  SvaraRadera
 29. HV insatsbataljon och gör vad jag kan för att skydda oss. Vad gör man inte när vi inte har mycket mer reguljära styrkor än vad vi har.

  SvaraRadera
 30. Vifta med vid flagg och bjud ryssen på mat från kantinen och som dessert lite från Alladin-asken. Då sticker de öster om Ural-bergen fortare än någon hinner säga ärtsoppa.

  SvaraRadera
 31. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 32. Är väl tyvärr en ickefråga det här. Om vi skulle bli anfallna, så hade vi vaknat till ett helt strömlöst land utan kommunikation. För oss icke i direkt tjänstgörning, hade någon information aldrig hunnit nå ut.

  En modern krigsförklaring mot ett land som Sverige, hade fått oss paralyserade inom en timme.

  Visst hade vi blivit invaderade och tillfälle att sabotera infunnit sig, så hade man väl inte låtit bli. Men jag har svårt att se nyttan med en fysisk invasion. Slå ut strömmen och vi fryser och/eller svälter ihjäl.

  De få som någon form av backup (mat och el) kommer bli överkörda av alla som aldrig har mer än 2-4st toarullar hemma åt gången.

  Eller jag vet, vi kan ju sätta oss i en ring och hungerstrejka, det skulle nog få inkräktaren på andra tankar.

  SvaraRadera
 33. En enkel fråga som kräver eftertanke, jag valde att lämna FM när huvudsyftet inte längre var att försvara hela landet, dessutom var bitterheten hög efter att ha mött politikerna som var beslutsfattande och upplevt deras hycklande vad gäller säkerhetspolitik. De analyser och raporter som skrevs om olika scenarion lämnades helt åt sidan. Tänk vilken stabiliserande faktor Sverige hade varit säkerhetspolitiskt i Norden om vår förmåga att försvara hela Sverige hade bibehållits-givetvis med översyn av mtrlförnyelse och antal brigader, men som läxan är- finns det utbildat folk kan man lösa utrustningen, finns inte utbildat folk så kommer mer utrustning inte hjälpa.

  Politikerna förtjänar inte den yttersta upppoffringen, men väl vår valfrihet, jag skulle ställa upp och har fortfarande kontakter in på olika förband-nivåer-och har en stående inbjudan till resoff, även om jag inte skulle kunna hålla jämn takt längre i jämförelse med mina forna stridande befattningar så kan jag frigöra plats åt någon som kan. För att göra det måste man dock säkra familjen och där finns en plan med omlokalisering till anna geografisk plats, anledningen till det är att civilsamhällets krisfunktionsledning fn är undermålig.

  Dock så är det så att om Ryssland väljer att invadera oss är t om en MP/S regering bättre... Varvid valet att ställa upp är enkelt, dock på mina villkor.

  SvaraRadera
 34. Defatistiskt kommentatorfält. Klart man inställer sig.

  SvaraRadera
 35. Jag är bara utbildad på kpist 45B, och den är ju utmönstrad ur försvaret. Dessutom är jag 75 år, så nej...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bössa som bössa, du lär väl dig rätt snabbt att cykla på din nya cykel även om din gamla gått hädan. Åldersargumentet är dock tungt, om du nu känner dig som 75, är inte 75 det nya 50 eller vad är det de säger?

   Radera
  2. Är själv utbildad på kpist 45B, har älgstudsare och nunmera ett futuristiskt luftgevär. Samma utmaningar med alla tre typerna, håll koncentration (speciellt för att mina minimera älgfrossa), sikta enligt konstens alla regler, och krama av skottet.

   Radera
 36. Nej, då jag redan vet att jag låser upp i situationer av extrem stress.

  Saknar alternativet "Ja, men inte som soldat". Finns många fler sätt att hjälpa landet på än att direkt kriga. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan handlar inte om att ställa upp i frontlinjen, utan är medvetet bred. Krigsfrivillig kan lika gärna innebära ambulansförare, sjukvårdare långt bakom linjen, koka ärtsoppa och baka bröd, laga fordon...

   Radera
 37. Jag är redan anställd i FM, men fick trots det brev för nåt år sen om att jag inte längre var krigsplacerad (och har ännu inte fått en ny placering), så jag har all förståelse för folk som inte orkar ge sig in i cirkusen som FM blivit på senare år.

  SvaraRadera
 38. Trots ålder och en obsolet vapenutbildning så kan jag tänka mig att ställa upp i ett mörkare läge. Jag kan köra lastbil, meka fordon, koka kaffe, trösta eller vakta något som behöver vaktas. Kan försvara mig själv till en viss gräns så jag borde tillföra mer än jag belastar.

  SvaraRadera
 39. Det vore bra om Ryssland invaderade så att vi äntligen kan bli av med det gamla politiska systemet.

  SvaraRadera