Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-01 16:53

Skulle du själv klara de krav du ställer på regeringens ministrar?

Flera av ministrarna i Anderssons (S) nya regering uppvisar en tveksam vandel, av en art som visar att de verkar olämpliga som ministrar och rent av kan vara säkerhetsrisker. Samtidigt är det intressant att se om man som kritiker till detta själv klarar de krav man ställer på våra politiker. Hur ser det ut med dig?
Lite krav får man ändå ställa på de som ska styra landet i Rosenbad eller andra departement
Första regeringen Reinfeldt satte ribban för vad man kan kräva av en minister, t ex att man måste ha betalt tevelicensen på någon tusenlapp om året och att man inte får ha använt svart arbetskraft.

Sedan dess verkar dock kraven spätts ut och någon högre vandel verkar inte längre utkrävas, eller så är det olika krav som gäller ifrån media beroende på vilket parti ministrarna tillhör. Vi såg det också med första regeringen Stefan (S), där det fanns stora tveksamheter kring en del ministrar, men de fick sitta kvar ändå.

Andersson (S) nya regering uppvisar bland annat en minister misstänkt för sexuella trakasserier, där Metoo är som bortblåst och det räcker att vederbörande säger att det inte var meningen och ber om ursäkt. Blotta misstanken har avplattformat betydligt mindre viktigare personer än en av rikets ministrar, men de har kanske inte haft en socialdemokratisk partibok?

Det finns tydligen även en person som kört rattfull. En annan har begått narkotikabrott och rökt på, samt dragit en lina kola. Förstås bara en, och bara för att prova. Aldrig att det skett flera gånger, förstås. Samtliga i riksdagen som knarkat har förstås bara provat en gång, det är sen gammalt.

En annan ska haft åtta eller nio krav hos Kronofogden de senaste åren, samt ljugit för media om detta. En del av dessa kanske kunde skyllas på en traumatisk familjesituation, men den är sedan länge passerad, men ändå ska ministern nu haft två nya krav vederbörande säger sig inte haft en aning om. Kan man inte ens betala räkningar på någon tusenlapp med en riksdagslön och som en av landets högsta procent avlönade, så är ju frågan hur man kan hantera ett land. Det tar ungefär en minut att betala en räkning och att hamna hos fogden handlar om flera månader av obetald räkning, som först går till påminnelse, sedan till inkasso och först därefter till fogden. Någon har stora personliga problem, som kanske borde tas om hand före vederbörande försöker ta hand om ett land.

Ytterligare en klarade inte av att på ett halvårs tid boka ett mötesrum för att prata med tidigare statsminister Stefan (S) om hur denne tidigare minister råkat vara ansvarig för att ha tänkt skicka identiteten på alla Säpos, Polismyndighetens och Musts kvalficierade skyddsidentiteter ("hemliga agenter") till Kreml-lierade Serbien. Något som fick bl a Must att utgå från att dessa skyddsidentiteter var röjda och agerat därefter, vilket alla som uppfyller de begåvningskrav som borde krävas av en minister bör förstå konsekvenserna av.

Det finns antagligen ytterligare tveksamheter i regeringen. Två ministrar har eventuellt ett förhållande med varandra, vilket kan innebära lojalitetspåverkan mellan departement. 

Men allvarligast är att ovanstående tveksamma vandel innebär säkerhetsrisker. Dessa ministrar öppnar sig för yttre påverkan och blotta risken för detta bör utesluta dem från en regering som ytterst ska bestämma över Sverige vid krig. I värsta fall blir det bara fem av de tveksamma ovanstående som kan samlas ihop i en krigssituation och fatta regeringsbelsut.

Nu kan man förstås bortse från saker som är långt bak i tiden. Människor kan ändras. Men en del saker gällde fram tills idag.

Kom ihåg att de krav du ställer på S-ministrar ska du även ställa på ministrar från det parti du själv röstar på annars är du inget annat än en hycklare och en liten lort.

Väljarna har rätt att ställa högre krav på ministrarna än på sig själva - för väljarna gör inte anspråk på att själva vara ministrar. Så skulle du själv klara en genomlysning om du blev minister, utifrån dina egna krav på regeringens ministrar? Svara på enkäten nedan.

Bloggen kan inte se vem du är eller några som helst uppgifter om dig annat än ditt svar och tidpunkten för svaret.

Själv skulle jag inte klara av att ens vara lokalpolitiker, eftersom jag skrivit så mycket skit på den här bloggen genom åren. Men jag har heller aldrig haft några som helst ambitioner att bli politiker, och därmed utöva makt med tvång (t ex genom tvingande lagstiftning) över andra, ytterst garanterat via statens våldsmonpol och rättsväsendet.

Så för mig blir det ett nej på enkäten.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

96 kommentarer:

 1. Ingen lagförd för brott? Ok då. Billström drevet var töntigt, Stegö-Chilo var väl aningen rimligare eftersom hon var kulturminister. Man tappar i trovärdighet då om man skiter i tv-avgiften. Skulle en justitieminister säga att den rökt knark blir det på samma sätt tveksamt. Men några tusenlappar hos kronofogden är ingen säkerhetsrisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkra uttalanden från någon som uppenbarligen inte jobbat med informationssäkerhet.

   Skuld hos fogden (eller stor skuld i övrigt utan säkerhet) är skäl nog att neka åtkomst till sekretessklassad information.

   Samma typ av skuld i familj eller nära bekantskapskrets är skäl nog att neka åtkomst till hemlig information.

   Samma sak gäller narkotika eller alkoholproblem (ex köra rattfull då har man alkoholproblem).

   Radera
  2. Skulder, eller snarare ekonomiska problem, är den i särklass mest använda ingångsvägen för att få åtkomst till denna typ av information genom person.

   Radera
  3. Det är bla därför man nekar människor med alkoholproblem eller som testat narkotika, de anses ha nära till att hamna i ekonomisk skuld.

   Radera
  4. Hur avslöjar man att någon har/har haft alkohol-problem privat eller testar/har testat narkotika privat (förutom urin/saliv-test som kan upplevas integritets-kränkande)?

   Radera
  5. Hur gör andra blogg-läsare för att inte missa en enda räkning?

   Lägga alla räkningar för sig direkt? Kolla om någon räkning har hamnat mellan tidnings-blad? Kolla om någon familjemedlem har råkat ta räkningen till sitt rum/skrivbord? Om familjens hund har tuggat sönder räkningen? Kolla om någon räkning saknas (m a o kommit bort på posten vilket också har hänt mig men jag har betalat påminnelsen). Har ni ett schema för alla förväntade räkningar för hela året (det överväger jag själv att börja med)?

   Radera
  6. Rutiner. Lägger räkningar på samma ställe, skannar igenom inboxar, jämför med föregående månads räkningar, har koll på frekvens på dom som inte kommmer varje månad, lägger in påminnelser i kalendern etc.

   Radera
  7. @Marjatta, Räkningar: autogiro när det går, Använd Klarna när det går, e-faktura via mail. Så fort man får en pryl man beställt, betala den. Alternativt om det är småsummor (mindre än 1000kr) betala vid köpet och riskera beloppet.

   Men trots det har det hänt att jag fått påminnelse, med extra avgift, kanske varannat år eller så. Hände i somras, men då var det klarna som skickade en påminnelse.

   Radera
  8. Aldrig i livet att jag använder Klarna, varför? Bättre att ta det på kreditkortet ju.

   Jag ska göra som Cornu när jag får råd, d v s betala räkningarna direkt när de kommer. En frihetskänsla och till viss del en buffert.

   Jag är inte riktigt där än dock, men ambitionen finns.

   Radera
  9. Pappersräkningar betalar jag direkt när jag får dem, e-fakturor loggar jag in och godkänner mot slutet av månaden. Tycker autogiro är djävulens påfund, jag vill gärna klicka på en "skicka"-knapp innan det dras några pengar, som vid e-faktura.

   Radera
  10. Torsten. Ambitiöst, men det räcker inte att jämföra med förra månaden, när det finns autogiron som drar pengar två gånger per år. Men både månads- och årskontroll är bättre. Jag tänker börja med ett årsschema för mina återkommande räkningar.

   Svinto. Också ambitiöst. Klarna har haft en del klagomål, men de har väl blivit bättre? Qliros e-fakturor försvann spårlöst flera gånger, trots e-post-kontakt med dem. Jag hittade dem aldrig i min e-post och de svarade aldrig på mina mejl, heller. Det företaget bojkottar jag sedan dess, eftersom jag inte har någon Smart-phone eller deras "app".

   Mjau. Jag har också börjat betala räkningarna direkt, pga att man numera bara har två veckor på sig att betala och sällan en månad som förut. Jag håller med om att det ofta är bättre att ta räkningarna direkt, fast man vill helst kolla dem en gång till innan man betalar.

   Jag har råkat betala min gasfaktura två gånger, men Linde (f.d. AGA) märkte inte det och det blev en massa strul och deras bristfälliga fakturahantering blev ett mysterium för mig. Jag har betalat flera fakturor två gånger, men alla andra företag har kunnat hantera det och de har återbetalat pengarna direkt. Det berodde på att jag betalade på nätet och glömde att skriva på pappersfakturan "betald på Internet + datum", innan jag arkiverade den.

   Calle. Du har ovanligt generösa företag att göra med, om det räcker att betala i slutet av varje månad, du kanske har en för liten spar-buffert, om du behöver vänta till lönedagen och du kanske behöver betala oftare, som tex varannan vecka eller direkt när fakturan kommer.

   Pappersfakturor kan komma bort i postens hantering. Flera av mina VISA-räkningar och ett nytt VISA-kort kom bort på vägen mellan posten och min låsta brevlåda och jag reklamerade dem hos posten. Om det berodde på stöld på vägen, t ex i någon sorteringsterminal, vet jag inte, men det stod VISA på kuvertet med stora bokstäver. Efter att jag klagade hos VISA, ändrade de texten på kuvertet till små bokstäver. De sa att det var min skyldighet att hålla reda på betalningarna, trots att många av deras avier kom bort i posthanteringen. Ha koll på när pappersfakturorna borde komma, alltså, och kontakta företaget direkt, om någon faktura uteblir. Jag har hört att ett företag behöver skicka endast en påminnelse, innan räkningen går till Inkasso. Sant?

   En granne råkade ut för VISA-skojare en gång, vilket var en mycket traumatisk händelse för henne: tre utländska män dök upp mitt på dagen och började banka på hennes dörr och hon blev rädd och släppte in dem. De påstod att hon inte hade betalat en matta under sin semesterresa i Algeriet, priset var 10.000 kr, fast hon hade i själva verket betalat den med sitt VISA-kort i samband med köpet. De krävde att hon skulle betala den (en gång till) och tvingade henne in i sin bil, körde henne till närmaste köpcentrum och tvingade henne att ta ut max-beloppet på sitt VISA-kort och ge pengarna till dem. De lämnade sedan henne kvar där, förstås. Det hände tidsmässigt nära mina försvunna VISA-fakturor.

   Min låsta brevlåda visade sig vara enkel att bara stoppa in handen i, genom inkastet och ända ner, för att plocka ut posten utan nyckel. Det upptäckte jag en gång när jag inte hittade mina nycklar och ville komma åt min post ändå. Din post kan bli stulen och dina inbetalningskort kan då försvinna spårlöst, men att betala i tid är ändå ditt eget ansvar. Din post kan vara stöldbegärlig!

   Calle. Jag håller med om att autogiro är djävulens påfund och jag vill också ha en "skicka"-knapp. Ärligt sagt har jag för dålig koll på mina egna autogiron och behöver ett årsschema för dem, eftersom de också är mitt eget ansvar.

   Radera
 2. Tror inte jag skulle klara av att ignorera mina misstag som en del ministrar gör på daglig basis.
  Hade jag skött mitt jobb på samma sätt, skulle det uppdagas av mina överordnade och det skulle knappast resultera i en befodran till diplomat.
  Tveklöst skulle jag göra ett ärligare jobb som minister, men jag skulle inte få några röster av att berätta sanningen och därmed är problemet löst.

  SvaraRadera
 3. Härlig lista. Låter som en juste fredagskväll på det glada 90-talet som jag inte kommer ihåg.

  SvaraRadera
 4. Undrar om det finns anti-vaxxers också. Nu skall väl iof EU-Ursula skicka alla i Spritzen-Kampf så de ordnar upp sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Grekland får alla anti-vaxxers över 60 år 100 Euro i böter varje månad. Ingenting som svenskarna skulle gå med på, tror jag.

   Radera
 5. Naturligtvis måste de som är ledare leva med högre krav än dem de leder. Men inom politiken ska ju breda folklager representeras och helst vill vi ha folk som arbetat och levt ett liv innan politiken, så att det bara inte är broilers. Man kan naturligtvis vara politiker och varit nazist, kommunist, alkoholist, kriminell etc. om man lagt det där bakom sig, levt en klanderfritt liv ett tag och visat sig bara en duglig medborgare därefter. Nu spårade jag visst ut. Inte för att Strandhäll gjort något sådant grovt, men det blir upp till att bedöma om saken ligger bakåt i tiden osv. Slarv med det privata kan leda till slarv i förhållandet till ämbetet och till sist är man där med säkerhetsrisk och kan bli utpressad av olika intressen. Att ligga hos KF med de inkomsterna är ju dock suspekt. Men visst både företag och myndigheter är titt som tätt hos KF för fakturor som inte betalas.
  Själv hade jag inte klarat att vara minister. Har inte betalat tv-licens på 14 år (innan det avskaffades), haft svarta hantverkare, skrivit dumma saker på nätet, bråkat med myndigheter och är allmänt oborstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker får kanske väldigt mycket post och en och annan räkning kan slinka in mellan reklambladen. Jag har dock inte hamnat hos KF, men om man är allvarligt sjuk eller bortrest en längre tid så kan sånt hända den bästa, antar jag.

   Radera
 6. Politik är trots allt ett förtroendeuppdrag, man ska ha folkets (och partikamraters) förtroende. Om man begår handlingar som skadar det, då bör man kliva åt sidan.

  Det sagt så ska ingen dömas på förhand, utan det lämnar iaf jag till domstol. Vidsre anser jag att den som avtjänat sitt straff fullgjort sin skuld till samhället, och då kan få en ny chans. Dock bör man väl undvika jobb som direkt relaterar till tidigare brottslighet, det vore klädsamt.

  Och ja, jag klarar kraven. Inga prickar i registret, inget "bara prova lite" med droger, inga skulder och god kreditvärdighet. Är väl troligen en sådan där som skulle anses vara direkt tråkig och därför inte belysas på detta sätt. Men det är väl lika bra, man lever som man lär.

  SvaraRadera
 7. Intressant att man får begå vilka brott som helst och ändå har möjlighet att rösta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våldsverkare, skattesmitare, pedofiler, och inte minst de "tärande" för att parafrasera gamla socialister.
   Samma fråga som i regeringen?

   Radera
  2. Rösträtten borde definitivt dras in vid grövre brott, åtmisntone tills de är sonade. Sen misstänker jag, utan saklig grund, att våldsverkare inte röstar i lika stor utsträckning.

   Radera
  3. I Finland fanns tidigare "Förlust av medborgerligt förtroende" som en del av straffet vid grövre brottslighet, vilket bl a innebar indragen rösträtt. Slopades för många år sedan - kanske när tukthuset försvann som extra strängt fängelse ...

   Radera
  4. En läkare på mitt tidigare jobb var stenrik och ifrågasatte att fattiga människor fick rösta och bestämma över hans pengar. Värt att tänka på, men för känsligt och drastiskt att genomföra. Var ska man dra gränsen, vid en förmögenhet på minst en miljon och/eller en årsinkomst på minst 100.000 kr?

   Radera
 8. Tycker Mediadrevet är lite fjantigt. Lätt hänt att någon tafsar lite, eller glömmer en räkning. Såklart inte bra, men jobbet kan man behålla ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Däremot ska förtroendevalda inge ett förtroende. När det går under en viss procent är det också förbrukat.
   Misstroendeomröstningar i all ära, men det sker allt för sällan.

   Radera
  2. Att vara föremål för en utredning av särskilda åklagarkammaren och ändå utses till minister, faller ganska vida utanför, vad som kan anses som fjantigt.
   .../Chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren har nu inlett en förundersökning om sexuellt ofredande, skriver myndigheten i ett pressmeddelande./...

   https://www.expressen.se/nyheter/forundersokning-inleds-mot-tomas-eneroth/

   Radera
  3. Hamnar man hos KF har man inte glömt en räkning. Har man glömt en räkning får man en påminnelse.

   Radera
  4. Ja, numera är det ett politiskt vapen, att anklaga någon för att tafsa. Sick world !

   Radera
  5. Det där tafsandet kan faktiskt vara lätt hänt, man snubblar på den knöliga mattan och råkar nudda någons rumpa eller bröst. Det beror mycket på var handen/fingrarna landar och vad handen gör sedan, samt "durationen" av tafsandet. Utsidan av rumpan är inte så farligt ställe, medan mellan benen är en "big no-no". Om någon råkar snudda på "de himmelska klockorna Bing och Bong" är det inte hela världen, men om vederbörande råkar klämma på dem, är det också en "big no-no". Jag har protesterat eller skällt ut arbetskamrater pga dessa fel utan att någon annan ser eller hör, man behöver inte göra saken värre än vad den är och jag har aldrig anmält någon för tafsande. Jag jobbade förut på en mansdominerad arbetsplats, där en tekniker tafsade våldsamt mycket, men jag anmälde aldrig honom (inte ens för videon där han hade byggt en liten manick som han tillfredsställde sig själv med). Han var så KORKAD att man inte kunde låta bli att skratta åt honom.

   Radera
  6. En del räkningar har försvunnit i Internets djungel, men påminnelserna har kommit fram i brevlådan, med krav på 60 spänn extra. Vart original-fakturorna gick har jag ingen aning om, jag tror att vissa sajter på nätet utgår från att man äger en Smart-phone, t ex Qliro, men jag har bara en 2G-senil-lur (senior-mobil), pga att jag använder min laptop så mycket.

   Radera
  7. @Kenneth,
   Får han inte behålla jobbet kanske vi kan tipsa honom om att Gävle söker en bock som ingen tänder på

   Radera
  8. @Anders, exakt min humor, fnissar fortfarande åt din kommentar.

   Sen kan vi ju bli lite allvarligare också, ingen har ju tänt på bocken på 5 år. Kommer han att falla i glömska om några år, kanske får anmäla till Bock söker fru.

   Radera
 9. Svarade M men har fan börjat tveka ordentligt på senaste tiden med alla utspel om att kasta ut mycket av personliga rättigheter och integritet.

  Däremot klarar jag övrig vandelsprövning. Ostraffad, aldrig knarkat, aldrig något mer än inkasso, trogen min fru i snart tre decennier, en fortkörningsböter och en p-bot. Inget trollande på twitter eller andra plattformar.

  Skulle jag klara av eller vilja bli politiker på någon nivå? Hells to the No.

  SvaraRadera
 10. Tror att drevet mot Annika Strandskydd gör att vi kanske missar en viktigare fråga.

  Innan hon tackade JA, hur många seriösa kandidater var det som tackade NEJ till jobbet som Miljöminister? Nio månader på sig att ställa tillrätta det som Miljöpartiet ställt till med. Sveriges otacksammaste jobb just nu. Bör vi vara överraskade att det är en med erkänt dåligt omdöme som tackade ja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har ju iofs gjort sig rejält känd för att inte ens prata med SD och blocka alla som hon uppfattar som nazister på Twitter, så eventuella kommande MP-påhopp om facistpolitik när/om hon under dessa nio månader driver igenom nödvändiga återställare är ju preventivt neutraliserade, på den fronten är hon helt medialt tefloniserad oavsett hur hårt drevet nu går mot hennes privatfinanisiella kunskaper.

   Möjligen är det också därför hon fått jobbet - svårt att se vad MP skall personattackera henne med efter det här.

   Radera
  2. "Tänk på barnen!" kanske?

   Radera
  3. Och det är inte en fråga om att pinka på insidan eller utsidan?

   Radera
 11. Politik är en förtroende bransch.
  Spenderar man dagarna på att hetsa på Twitter istället för att betala sina räkningar påminnelser osv, ja då borde man inte ha förtroendet heller. Varken från PM eller väljarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har någon gång för länge sedan hittat en räkning i min papperskorg, men hunnit betala den i tid. Man har en ganska kort tid att betala sin räkning numera, fast det kan variera.

   Radera
 12. Skriva dumma saker på nätet kan ju inte vara en diskvalificerande sak för en politiker.

  Då skulle vi inte ha några kvar.

  SvaraRadera
 13. Ostraffad, högutbildad, skattebetalare utan lik i garderoben. Ja, jag klarar kraven likt väldigt många andra förutom våra ministrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom ihåg att du måste vara sosse också

   Radera
  2. Ja, man faller på det....

   Radera
 14. Svar nej. Men mycket bra inlägg, jag läste det som att vi ska kritisera och granska politiker och partier. Men att slentrianmässigt säga att alla politiker är dumma i huvudet visar bara din egen kompetens.

  Jag har generellt sett högt förtoende för politiker som engagerar sig så hinner jag gräla med ungarna istället.

  Glöm inte att en VD post på investor är värd 10 20 gånger statsministerposten.

  Varför är inte du VD på Ericsson, som kan allt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tackade nej när de frågade.

   Radera
  2. "Du" är inte riktat till bloggaren, däremot till alla som slentrianmässigt säger att alla politiker är dumma i huvudet och tar sig ytterligare en folköl.

   Radera
  3. Problemet var väl ”din”

   Radera
 15. Ygeman - Förutom att inte kunnat lokalisera ett lämpligt rum för att briefa Lövfén om en nationel fadäs inom det säkerhetspolitiska området, tar ju bara priset.

  Sedan att Karln är registrerat 30 gånger hos kronofogden under åren då han inte var minister, varav två domar. Ett från Hovrätten och ett från tingsrätten , under vilket av vaje dom det inte ramlat in en spänn. Så fattar man ju att Ygemannen är en sossebroiler som har special permit att göra bort sig, fast ändå att klamra sig fast, på något vis.

  Vad som fick det att bli så, överlåter jag till andra att spekulera och fylla i tomrummet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt otroligt, är det sant? Man baxnar!

   Radera
 16. "Självmedicinerat" cannabis under ett år pga dödsfall av bästa vännen. Provade anti-depressiv utan större effekt (mest bieffekter) men det hemska knarket(!!) fungerade.

  Utöver det så har jag klarat två stycken större säkerhetsprövningar inför jobb, bla en av säpo. Med tanke på att det blivit mer liberalt med cannabis, nu senast i Tyskland, så tror jag ändå punkten ovan hade förlåtit av pöbeln i Sverige då det var många år sedan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämnde du knarket? Annars har du inte klarat säkerhetsprövningen, utan ljugit dig genom den.

   Radera
  2. Minns inte. Men gissningsvis tog jag inte upp det självmant. Man gjorde dock blod och urin provtagning.

   Radera
  3. Många år i detta fallet är för övrigt 12 år sedan. Det är förmodligen många politiker som brukade narkotika senast förra helgen...

   Radera
  4. Som histamin-intolerant tål jag inte de vanliga antidepressiva medicinerna, som doktorn har trugat pga dålig sömn, pga deras kemiska likhet som biogena aminer ("hist-amin"), så efter två veckor på antidepressiv medicin försvann all energi pga inflammation. Surdegsbröd och te (=fermenterade produkter som innehåller mycket histamin) är som gift för mig.

   Men jag använder legal "narkotika" för sömnens skull, den är ren, farmaceutiskt kvalitetskontrollerad och utan skadliga kemiska sidoreaktioner, men halveringstiden är 5 timmar, så bilkörning nästa morgon kan vara en risk.

   Numera gör många arbetsgivare rutinmässigt urin- eller saliv-tester, som avslöjar mycket om vad personalen brukar på fritiden eller på jobbet och några % brukar åka fast i överrasknings-kontrollerna. Ett urin-prov är ca 10 ggr känsligare än ett saliv-prov. Cannabis- och alkohol-bruk syns tydligt i sådana tester och man riskerar att få sparken, om man åker fast, trots en flera decennier lång, trogen tjänstgöring.

   Radera
  5. Frågan borde ställas då varför man inte gör dessa slumpade kontroller i regeringen/riksdagen?

   Radera
  6. En bra fråga. Saliv-test kanske duger då, muggar med piss är inte fräscht, många har en "blyg" blåsa och en lång kö till personal-toaletten gör att man riskerar att missa en viktig omröstning. Jag börjar spontant tänka på den berömda piss-rännan i "Spanarna på Hill Street".

   Radera
  7. Ni har väl sett klippet där den tidigare justitieminister Boström säger ja till pissprov för att i nästa sekund göra en helomvändning och tacka nej till det?

   Radera
  8. Jag håller med Boström, det är verkligen integritetskränkande.

   Radera
  9. @Marjatta, Alkoholmissbruk klassas som sjukdom, väldigt känsligt och en mardröm för en chef. Så du får inte per automatik sparken pga av alkoholmissbruk, snarare tvärtom eftersom det är så känsligt. Men visst för eller senare träffar man en uppgörelse.

   Radera
 17. Svaret på inledande fråga otvivelaktigt Ja!
  Detta eftersom jag inte ställer större krav på andra än jag ställer på mig själv.
  Samt att det naturligtvis ibland inträffar att jag inte klarar leva upp till de krav jag ställer på mig själv men därför också att jag har förståelse för att även regeringens ministrar också de kan råka ut för detsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är du okej med att SD ingår i nästa regering alltså. Det är ju den starkaste indikatorn på att vara grov brottsling i Sverige - att vara SD-politiker, vanligare att man är kriminell då än för de så bespottade invandrarna.

   Radera
  2. Cornucopia: Om valresultatet 2022 innebär en regering under medverkan av SD och sådan regeringbildning skett i enlighet med Regeringsformen torde den vara juridiskt oantastlig.
   Att jag personligen måhända inte skulle applådera sådant sakernas tillstånd förändrar inte den saken.

   Radera
  3. Man behöver göra en helhetsbedömning, ett mindre misstag bör inte vara avgörande, men flera misstag kan tyda på dåligt omdöme. Eller ett enda allvarligt misstag.

   Radera
 18. Det är ingen normal människa som bryr sig om småsaker (och då räknar jag inte svartarbete eller skatte/bidragsfusk men kanske tv licensenen som den var utformad) om man uppvisar kompetens utan allt är bara del i ett spel där kompetens är ett hinder.

  Jag bryr mig inte att strandhäll har betalningsanmärkningar tycker hon är en fin person även om jag inte sympatiserar med (S) men att hon inte vet hur många kärnkraftverk SE har i drift och haft stör mig mkt.

  Vad spelar det för roll att hadzalic körde öresundsbron med 0.21 promille var ärlig och betalde böterna hon var väl iaf enligt mig mer kompetent än många andra.

  Vill man ha perfekta politiker får man de dårar man förtjänar och det är sveriges problem inte att någon inte är perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här på landet är svartarbete väldigt vanligt. Byggare och trädgårdsmästare trugar sina tjänster för en billig penning för korta jobb. Vi anlitar helst bara försäkrade hantverkare, som ger ett utförligt kvitto.

   Radera
  2. Stolt skall du vara. Vad vill du ha sagt undrar jag jag vet hur det är och det är därför jag säger att så länge man inte bidragsfuskat eller skattefuskar kan man mkt väl med sin kompetens bli en bra politiker.

   SE behöver fler kompetenta politiker oavsett om de gjort bus här och där. Perfekta dårår sökes inte av vanligt folk.

   Radera
  3. Blir man av med körkortet har man troligtvis åkt dit för grovt rattfylleri eller upprepat rattfylleri.

   Radera
  4. Nej, nej, nej - man har bara kollat hur långt hastighetsmätaren går, - eller passerat nån miljöpartist på insidan.
   Dylika nöjen vore livsfarligt att göra berusad!

   Radera
 19. Att strunta i räkningarna med vetskap om vilka allvarliga konsekvenser en betalningsanmärkning innebär, det tolkar jag som att det finns en underliggande depression och att vederbörande har gett upp. Sedan kom chansen på gamla meriter att bli minister och då hoppa på uppdraget närmare sig borderline. Maggan bör överväga en annan kandidat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mona Sahlin var ju också ganska duktig på att glömma räkningar.

   Radera
  2. Ja och hur gick det för henne.
   Att vara minister innebär bland annat att man ska kunna hålla väldigt många komplexa ärenden och frågeställningar i huvudet, leda departementet och ta väl avvägda beslut. Kan man inte betala räkningarna den 25 så ser jag inte att man kan klara av ministerjobbet. Sedan att hon är S verkar göra att många tycker inte det är så farligt. Tankefelet ni gör att det skulle kunna vara någon annan mycket mer kompetent på posten i stället för nuvarande. Det är en björntjänst att ge någon som varit med om svåra saker ett väldigt komplext jobb som plåster på såren.

   Radera
  3. Jag har nog aldrig röstat på Monas parti, men hon var en trebarnsmamma, så det kom förmodligen väldigt mycket räkningar till henne. Vad gjorde hennes man, tog han något ansvar för räkningarna? Förr i tiden skulle räkningarna betalas den 25. varje månad (som en del som "hade för mycket månad kvar efter pengarnas slut" inte klarade av). Numera kan förfallodagen variera ganska mycket under månadens alla dagar.

   Radera
  4. Många rekommenderar Autogiro för slarviga personer, men då glömmer jag vilka räkningar jag har betalat och varför, t ex abonnemang som jag vill avsluta. Sedan har det hänt mig flera gånger att jag har betalat samma faktura på nätet två gånger av misstag.

   Radera
  5. Man måste skilja på person och anställning. Jag har all förståelse för hur komplex vardagen är, speciellt för ensamstående mammor. Men det är inget skäl till att inneha en ministerpost, snarare tvärtom att då ska man verkligen inte ta en ministerpost.
   En duktig kompetent minister kan göra underverk för Sveriges invånare.

   Radera
  6. Marjatta.
   Jag också när - jag började med kvira.
   Tog räkningar ur lådan och betalade de privata på väg till soptunnan.
   Nån gång i veckan öppnade jag kvira och betalade där också.
   Tog flera månader innan jag vande mig av med det ofoget.
   Kul med oväntade återbäringar även om jag aldrig var medlem i OK.

   Radera
  7. Efter ett tag slutade de dock komma i lådan. Frånsett en av någon anledning.

   Radera
  8. Hur svårt kan det vara att betala en räkning. Vuxna människor borde väl klara det och måste väl lätt gå att få in en bra rutin. Om inte är man väl inte speciellt begåvad.
   Lägg räkningen där du lägger alla räkningar. Betala den när du får den eller innan sista betalningsdag. Notera på den att den är betald och när så slipper man betala den 2 gånger. Klarar man inte det så ska man inte vara en minister.

   Radera
 20. Hellre en kompetent och inom sitt ansvarsområde väl insatt minister som framgångsrikt kan utveckla verksamheten men med några skavanker i bagaget än en inkompetent minister som är genuint okunnig inom sitt område som skapar kaos men har ett snövitt moraliskt bagage,

  SvaraRadera
 21. Tanken på Putins pojkar i SD som minister över polis och säkerhetspolisen nästa val gör att alla tidigare "skandaler" känns rätt små i jämförelse.

  SvaraRadera
 22. Om kravet är att inte utsätta kvinnor för sexuella trakasserier, inte använda svart arbetskraft, inte köra rattonykter, betala sina räkningar och skatt samt inte vara dömd för brott så låter inte kraven jättehöga...

  Ja jag skulle uppfylla samtliga :)

  SvaraRadera
 23. Om endast personer i celibat, vegetarianer och sådana som inte kör elbil eller någon annan bil, utan använder apostlahästarna ( går till fots ) är lämpliga.

  Då kanske det blir ännu värre?

  Men, jag håller med bloggaren ändå.

  SvaraRadera
 24. Jag har höga krav på förtroendeuppdrag, bl.a. kompetens. Jag skulle nog inte passa bra som minister.

  Men, då jag utgår från att frågan handlar om huruvida jag klarar av att betala mina räkningar, boka rum och låta bli knark, så blir ändå svaret JA.

  SvaraRadera
 25. Jag är en byggarbetare som trots tillgång till containers med proffsmaterial köper mina egna plugg etc på ikea el dyl.

  Lämnar givetvis tillbaka för mycket växel tillbaka osv.

  Innehaver inget konto på flashback. (besöker den dock ofta när jag behöver muntras upp)

  Det enda brottsliga jag fått genom åren är p-böter och då alltid att jag blivit fördröjt och inte hunnit tillbaka i tid. Händer aldrig mer dock pga användande av parksterapp.

  Jo. Mig hittar ingen journalist någonting på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felparkeringsavgift är inte ett brott.
   Det heter inte längre parkeringsböter.

   Avgiften går till ägaren av fordonet och hen kan således inte lagföras eftersom det strider mot god rättsprincip.

   På motsvarande sätt är fortkörningsböter ett brott, då det är föraren som får boten. Man måste identifieras.

   Radera
 26. Politiker måste vara öppna från början med sina fel och brister. Det är det som är problemet här. Media har ju grävt fram saker i efterhand! Vill folk ha en bankrånare eller gammal knarkare som minister så är det helt ok i demokratisk mening, om det framgår innan personen blir vald.

  SvaraRadera
 27. Ja, jag skulle klara de krav jag har på en minister, jag förstår inte varför vissa av dem har så svårt att leva som de lär, att dessutom inte städa upp sitt privatliv och stå för allt man gjort fel är ju bara korkat när de ertappas med lögn efter lögn. Det inger 0 i förtroende för dem i synnerhet och politiker i allmänhet.

  SvaraRadera
 28. Det är lite komiskt nu när alla nya ministrar måste göra en offentlig avbön för allt som möjligen kan komma fram - journalisterna gottar sig och skriver.

  Domar är en sak - de kan letas fram. Att ha använt narkotika (utan att ha åkt fast) är en annan sak - förmodligen gjordes sånt med andra som skulle kunna utpressa personen och därför slängs det upp på bordet.

  Hela historien med Strandhäll börjar dock bli farlig för Strandhäll. Att hon hade en räkning på väg till inkasso/indrivning och några betalningsanmärkningar från förr är en sak - det värsta är att hon blev påkommen med den första började ljuga om det andra och då blir det snabbt farligt.

  Nu verkar journalisterna fått blodvittring och jag är säker på att det sitter några journalister just nu och söker i dokument och begär ut handlingar från myndigheter för att hitta nästa grej hon kan konfronteras med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är att Strandhäll verkar ha noll kompetens och sakna allt intresse för sitt ny ansvarsområde men kan säkert twittra en massa floskler och vackra slagord om miljön.

   Radera
 29. Det är lite spännande att nästan ingen ifrågasätter rimligheten i att vi har den mest outbildade demokratiskt utsedda regeringen i historien och sannolikt i geografin också. Jag är inte motståndare till autodidakter - vi har haft mängder av dugliga sådana - men då måste man ju bilda sig själv, vilket uttalanden från nuvarande ministrar visar att de uppenbarligen inte gjort. Och jag är tveksam till det rimliga i att ha outbildade personer som ansvariga för ex vis forskningsområdet; hur ska de kunna veta vad som är bra politik om de inte har någon erfarenhet?

  Ungdomssynder av bagatellkaraktär som att ha rökt på någon gång tycker jag är ointressant om man som vuxen visar gott omdöme. Det är ju i kategorin dåligt omdöme detta med att inte betala räkningarna i tid kommer in. Det är ju inte så att man får en räkning och dagen efter ligger den hos fogden. Man får slarva rätt kraftigt för att hamna där, vilket tyder på att man inte kan handskas med sina egna pengar. Och kan man inte det bör man nog inte anförtros andras medel.

  Den största bristvaran är dock integritet, vilket visas av hur politiker i alla läger uttrycker sig på sociala medier och i intervjuer. Och det är skälet till att jag för dagen är på bloggarens linje och sannolikt kommer att tillbringa valdagen på sofflocket (eller snarare på havet eller i skogen)

  SvaraRadera
 30. Ingen här som tallat på kollega på blöt firmafest? Frågar för en vän...

  SvaraRadera
 31. Att man kan göra bort sig, göra fel, klanta sig, till och med göra fel val i livet det är väl en sak. Jag är mer bekymrad över att vi har folk i ledande positioner som ljuger om det. Om dom stod upp rakryggade och erkände och tog eventuella konsekvenser av det så hade jag inte haft några problem med dom men när en syltrygg som Ygeman påstår att han inte kunde boka ett mötesrum, kom igen!

  Säg som det är istället, "vi bommade det totalt, det här blev piss och nu får vi rätta till det och sedan får min chef bedöma var han vill göra av mig, om han/hon ens vill att jag rättar till det eller sparkar mig först" eller "knark, jepp för fan. Drar linor som skulle få "känd svensk skådespelare" att bli avis och det regelbundet". Då hade jag åtminstone respekterat dom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Har erkänt ett par gånger att jag har begått misstag och tagit på mig hela ansvaret (typ missberäkning i projektplan). Men det jag här lärt mig av det är att om du tar på dig ett problem och säger att det är ditt eget fel, det är det sämsta du kan göra. Du skapar problem för kunden, du skapar problem för den som ska attestera fakturor, du skapar problem för din linemanager. Ingen blir glad av att du tar på dig skulden i svenska företag, det skapar en kedjereaktion av problem.

   Det alla steakholders vill höra är en redogörelse av yttre faktorer som gjorde att det gick åt helsike. Då alla nöjda.

   Radera
  3. Du jobbar inte möjligen för Ericsson?

   Radera
 32. Troligtvis inte, men så har jag inte 150k kr per månad heller.

  SvaraRadera