Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-05 12:33

Skenande dödsfall i Covid-19 i Ungern, Ryssland och Polen - trots fejkade ryska siffror

Dödsfallen i Covid-19 skenar vidare i Ungern, Polen och Ryssland. Detta trots att siffrorna från Kreml uppenbarligen är fejkade.
Dödsfall per en miljon invånare i sjudagars rullande medelvärde Data: Our World in Data

Vad Ungern, Polen och Ryssland har gemensamt kan säkert några svärjisar svara på, då de brukar hylla dessa länder och höja dem till skyarna.

Danmark har just nu 435% fler dödsfall per capita än Sverige och Norge har 220% fler dödsfall. Det är ju viktigt att jämföra sig med grannländerna sägs det, när man ska utvärdera pandemin dag för dag.

Dessa siffror är dock ingenting mot Ungern med 5230% fler dödsfall per capita än Sverige, eller Polen med 2754% fler dödsfall.

Som man ser ovan i grafen är de ryska dödsfallen sedan i maj fejkade. Kurvan är helt mjuk, till skillnad mot övriga länders taggiga naturliga brus, vilket innebär att den ryska regimen har tillrättalagt sina siffror. Det hndlar inte om att man har fler invånare och bättre statistisk signifikans, för USA med nästan 3x så många invånare har också ett taggigt naturligt brus.

Det finns förstås ingen anledning för en diktatur som Ryssland att rapportera korrekta siffror, utan lögnen måste vara lagom trovärdig, så man rapporterar rekordsiffror men betydligt under faktiskt utfall.

Officiellt ligger dödsfallen i nominella siffror runt drygt 1000 personer om dagen i Ryssland och även officiellt har pandemin aldrig varit så dödlig i Ryssland som i november 2021, trots att de påstått sig ha världens bästa vaccin Sputnik-V och att vaccinen i västvärlden är värdelösa. Därtill har man mycket hårda restriktioner.

Reuters rapporterar dock att de faktiskt dödsfallen var minst 75 000 redan i oktober. November var värre, trots att de officiella siffrorna mer talar om 30 000 döda. Reuters uträkning utifrån folkbokföringen är 578 000 döda i Ryssland, eller 0.4% av befolkningen, men en del epidemiologer menar att överdödligheten i Ryssland under pandemin visar på hela 725 000 döda, eller en dryg halv procent av befolkningen. 

Som man ser på de officiella siffrorna ovan så var november värre än oktober. Verkliga siffrorn kan handla om över 100 000 ytterligare döda och om inte pandemin avtar börjar Ryssland närma sig en procent av befolkningen avlidna av Covid-19. Samtidigt lägger man sina miljarder på rustning och vapenskrammel, medan toaletterna på offentliga sjukhus är ett hål i golvet och anhöriga får stå för mat, dricksvatten, sängkläder och hygien för intagna, samt förväntas göra frivilliga donationer till sjukhuset av förbrukningsartiklar och gärna lite rubel till personalen.

Förutom att Ryssland och Ungern diggas starkt av svärjisar, så kan man även titta på korruptionsindex för länderna som samvariation med utfallet.

Sverige har för stunden låga dödstal med 0.35 döda per en miljon invånare, bland de lägsta i den industrialiserade världen, OECD och Västvärlden. Dödfallen per capita är lägre i Australien  med 0.31 och Israel med 0.23,  Nya Zeeland med 0.03, Malta och Japan 0.0, men vi ser alltså ut att just nu ha de fjärde lägsta dödsfallen i Västvärlden. Detta kan dock ändras - vi kanske bara ligger efter i kurvan kontra grannländerna Danmark och Norge med sina 200-400% fler dödsfall per capita för stunden. Eller så har svensk strategi fungerat - vi tog smällen tidigt och kan gå vidare nu istället. Dock börjar FoHM snacka om att återinföra restriktioner.

Värt att notera är att Australien alltså har nästan lika många dödsfall per capita som Sverige just nu, trots extremt hårda och ofta våldsamma åtgärder.

Övriga länder med låga eller inga rapporterade dödsfall är i princip enbart U-länder och som sådana med högst diskutabla möjligheter att alls rapportera statistik.

Källor inom länkskattemedia

Reuters www.reuters.com/world/europe/russias-covid-toll-hits-578000-after-deadliest-month-2021-12-03/
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Cornu är mitt enda hopp om en seriös totalutvärdering av pandemin.

  En arean-under-dödlighet-per-capita jämför med dödlighet i respektive land ett representativt, ärligt valt jämförelseår.

  Dels bör detta göras när/om pandemin är över för att få ett totalmått på dödligheten av pandemin med tillhörande åtgärder.

  Dels vart femte år framöver, för att mäta dödligheten av restriktionerna.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det är inte det enda som skenar. Även elpriset gör det.
  6,48 i Sek/kWh som max.
  Medel ca: 3:-
  https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/SE/Hourly/?view=table

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, har inte isen lagt sig än..

   Radera
 5. Kanske dags för koncentrationsläger i Europa också, som dom har och använder i Australien. 😬🤪

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det någon sanning bakom det där? Är det inte bara hittepå från foliehattarna?

   Radera
  2. Deg måste väl vara hur lätt som helst att verifiera? Eller är det total media-lockdown i landet också eller?

   Radera
 6. Undrar ju lite om våra låga tal nu till viss del beror på att en större andel sårbara avlidit tidigare under pandemin, jämfört med våra grannländer t ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen är det så. Eftersom vaccinet inte skyddar mot ’all sjukdom’ utan mot allvarlig sjukdom så kommer det fortsätta kräva sina dödsoffer i gruppen multisjuka äldre som är så sköra att även lindrig Covid-19 innebär livsfara. Även sjukhusvård är mycket riskfylld för denna grupp med fallrisk, ökad förvirring, risk för liggsår och infektioner. De tappat också muskelmassa snabbt när de blir sängliggande.

   De länder som ’skyddade’ de äldre tidigt har nu kvar en stor riskgrupp som riskerar att avlida i Covid (eller ngt annat) innan pandemin är över (om någonsin).

   Radera
 7. På tal om fejkade siffror. Statistisk analys av kryptohandel påvisar att 70% av alla transaktioner är hittepå för att öka värdet:

  https://twitter.com/MartinCWWalker/status/1467134373539590151?s=20

  Direktlänk till artikeln på arxiv.org:

  https://arxiv.org/abs/2108.10984

  SvaraRadera
 8. Nån som har applicerat Benfords lag på de ryska siffrorna? Det brukar ju vara ett bra sätt att identifiera fejkade nummerserier..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Benfords lag är inte PK längre sen den visade att det fuskats rejält i USAs presidentval.

   Radera
 9. Men här är lite goda nyheter från Sydafrika.

  https://www.youtube.com/watch?v=1Paq17X6ucQ

  SvaraRadera
 10. Australien har ju dessutom sommar nu vilket håller smittan nere.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso, men klimatet i Australien är generellt sådant att det ur svensk smittspridningssynpunkt är sommar året om.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Är ganska anmärkningsvärt att Ungern har använt mycket ryska och kinesiska vaccin och idag har betydligt fler dödsfall än grannländer med liknande vaccinationsgrad.
  Men finns såklart många faktorer som spelar in.

  SvaraRadera