Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-19 11:29

Sifo: Miljöpartiet och "Liberalerna" ordentligt utanför Riksdagen - stor röd majoritet om det vore val idag

Sifo rapporterar på betalning av SvD i sin nya opinionsundersökning att Miljöpartiet har den lägsta opinionen på nästan 20 år. Både de så kallade Liberalerna och Miljöpartiet skulle vid val idag med råge åka ur riksdagen, men samtidigt skulle det socialistiska blocket V+S+C få en kraftig majoritet av  mandaten i riksdagen, långt bortom dagens enda mandat.
Sistagångsväljare samlade framför Socialdemokraterna i Almedalen
Det ser återigen alltså ut som att vi får en socialistisk regering igen, där statsministern släpps fram av V+S+C. Dessa får tillsammans 180 av riksdagens 349 mandat och kan alltså med råge via en misstroendeomröstning fälla varje annan regering, så någon form av nationalisthögerregering med M+KD+SD kommer alltså inte på frågan med sina 169 mandat.

Nästa regering blir alltså socialdemokratisk som opinionen ser ut nu. Detta trots att såväl Löfven som Andersson är folkhemmets dödgrävare, medan Per Albin Hansson och Tage Erlander var dess entreprenörer, Olof Palme och Ingvar Carlsson dess förvaltare, och Göran Persson dess avvecklare. I nästa steg kommer det inte längre finnas något folkhem kvar, utan det kommer vara inte bara dött, utan även begravet.

Idag skiljer endast ett mandat mellan blocken, så socialisterna går alltså framåt trots att vanskötselpartiet Miljöpartiet åker ur riksdagen. 


Socialdemokraterna har nu goda möjligheter att stärka sig i opinionen fram till valet när de inte längre behöver krypa för MP i olika utspel och regeringsbeslut, samtidigt som MP förpassas dit de hör hemma, dvs i glömskan när de inte längre får bre ut sig på regeringens pressträffar, och sedan förpassas utanför riksdagen. S kan nu spela allt åt alla fram till valet.

Målet är dock att partiet ska få under 2.5% av rösterna för att bli av med partistödet, men man får just nu 3.2% enligt Sifo. De så kallade Liberalerna får 2.8%. Dock kvarstår partistödet om man just åkt ur riksdagen.

Sedan kan man konstatera att Miljöpartiet inte åkte ur riksdagen 2004, trots den usla opinionen 2002. Nu är det dock närmare valet och man har sju år av vanstyre av Sverige i regeringsställning bakom sig, som kan och ska användas mot partiet vid varje tillfälle som ges, plus de tillfällen man kan skapa.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. En annan vinkling är att MP kan locka tillräckligt många verklighetsfrämmande idialister när man inte är i regeringen så man klarar 4 procentsgrännsen samtidigt som S vinner röster då man slipper bagaget MP.

  Sedan får vi ånyo en S & MP regering efter nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Språkrören uttryckte just i press att det var lite kämpigt. Det verkar inte funka. Ingen belöning för avhoppet hittills, tvärtom.

   Radera
  2. Minnet är kort. En sommar med måttligare elpriser med dessutom en ordentlig värmebölja då massedia dränker oss med helvetesskildringar kan det radikalt ändras.

   Radera
 2. Tror det är ungefär lika sannorlikt att MP åker ut som att SD gör det. Verkar finnas gott om vildhjärnor därute.
  I Sverige röstar man med känslor. Kallas tydligen stödröster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JH: En icke ringa del av världsbilden hos många människor och därmed också dessas politiska ställningstaganden baseras i känslor och därför ej alltid nödvändigtvis i kalkylerande rationalitet.

   Radera
  2. Sant. Gäller de flesta socialdemokrater tex. Mycket slagord tex.

   Radera
  3. Rickard Ohlin: Korrekt uppfattat. Gäller dock enligt egen erfarenhet även flertalet icke-sossar, vilket brukar framkomma vid närmare och djupare samtal.
   Samt att slagord äger sitt berättigande i vissa sammanhang då de vanligtvis utgör en språkligt förenklad reducering av ett bakomliggande resonemang i flera led.

   Radera
  4. Kan det vara så att om man är realpolitiker dvs. ser att alla/de flesta partier åtminstone har någon idé/punkt som man kan supporta så är det svårt att hitta ett enda parti att rösta på/ansluta sig till. Ska man vara, så att säga, bokstavstrogen får man nästan vara känslodriven ideolog.

   Radera
  5. Brasklapp: I mångt och mycket kan instämmas. D.v.s. under förutsättning att individen gör en allvarligt menad analys av de alternativ som står till buds, grundad i personlig övertygelse ... och inte endast ger sin röst till partiföreträdare med snygg slips, snarfagert konterfej eller för den delen förmågan att dra roliga historier i Hylands Hörna.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är grovt förtal att säga att någon är fälld för grovt förtal.

   Radera
 4. Så en S regering skall få C och V att samsas.

  Det klarade knappt Löfven. Än mindre Andersson.

  Det börjar bli dags att ta i Chief Karlsson som konsult att medla.

  Man kan också vända på steken och säga att det kommer definitivt saknas stöd för en vänstetpolitik i riksdagen. Såtillvida inte C "joins the dark side".

  Det finns nog mycket små möjligheter att få genom någon radikal politik öht nästa mandatperiod.

  Frågan är bara om MP åker ut eller ej?

  Det helt avgörande hur mycket radikal politik som kommer genomdriva i strid med mandatfördelning och folkets vilja.

  SvaraRadera
 5. Det blir som det blir med majoriteterna, det skiter mitt glada hjärta i.

  Om folkhemmet blir begravet, undrar vad som kommer sedan?
  Fähemmet, Fattighemmet, familjehemmet, företagshemmet….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Buy-to-let-hemmet, därefter kartong-kreatörshemmet beläget på en bakgata och slutligen dårhuset.

   Radera
  2. Jag bor i "ett verkstadshem", det är knökfullt med verktyg här, dels för industri-konsult-uppdraget, dels för egen tillverkning av instrument för min forskning.

   Radera
  3. L. kan du berätta något om din forskning utan att avslöja något patenterbart?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. Kommer fira stort om Mp åker ur. Mp brukar väl dessutom överskattatas något i mätningarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte längre. Precis som SD inte längre underskattas.

   Så det hoppet är släckt.

   Radera
  2. Många av oss kommer att fira. Alla som bidragit till att rösta ut MP får vara med i firandet. Dbs alla som tagit ansvar.

   Radera
  3. Alltså 96,5% av de som röstade? Folkfest.

   Radera
 7. Hörde på Expressens Politikrummet är många inom C har en våt dröm att gifta ihop M och S för att få den ultimata mittenregeringen. Intressant tanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har C och DN jobbat för länge. Problemet är att varken M eller S är ett dugg intresserade. Det finns ingen bred mitt och C är ett ytterkantsparti i många aspekter. C är inget mittenparti.

   Radera
  2. C är ett ultraliberalt extremparti som driver en politik som inte efterfrågas av särskilt många. Hela taktiken med den "breda mitten" bygger på att C skall få genom maximalt med politik genom att spela ut S och M med varandmot varandra och hota med SD och V
   Det är både S och M fullt medvetna om och söker därför svälta ut C.

   C måste snart gå full vänster, och det visade sig i senaste talmansrundan att folk börjar tröttna.


   Men så länge PS, DN och en del andra media stöttar detta kommer inte de svåra frågorna TILL c såsom ex "vad har ni egentligen fått genom de senaste åren"?

   Radera
  3. Det C inte fattar är att om S och M kommer för sig att begå äktenskap, så kommer dom göra det UTAN att blanda in C. Annies våta dröm är att bli STatsminister i en C/S/M-regering, men vad ska S/M med ett tredhe hjul till?

   Radera
  4. Är UK som tycker att man måste kunna "prata" med alla partier? Ändå går det ej för M att "prata" med S. Mycket märkligt.
   "Prata"=samarbeta.

   Radera
  5. Jag tror det går utmärkt att prata, så länge S lyssnar. Problemet är när S lyssnar med på V och MP.

   Radera
 8. Vi får hoppas på att MP får 3,99 av vänsterrösterna och L får 4,0 av högerrösterna så kanske det kan bli 1-2 mandats övervikt.

  SvaraRadera
 9. Det är inte alls omöjligt att S V C får omöjligt att hålla ihop. C och V är naturliga motståndare. Men då måste högeroppositionen agera samlat och resolut och tydliggöra den sprickan. Kanske är det Ebba som bäst skulle göra detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, klamra fast vid låtsaskompispartiet bara. In med enhörningarna! OMFG, 2021, säger bara det!

   Radera
 10. På tal om politik.
  Imorgon måndag landar spotpriset på 3 SEKetas SE3 och 4 så det borde bli en snackis lagom till jul.
  Annars har jag ärligt talat fascinerats över att energipriser diskuterats så lite i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kommer en del män skifta från färdvägar och dragvikter utan BE-kort, men annars allt lugnt. Tror MP är allmän syndabock och deras väljare betalar knappast för mer än hushållsel, om ens det.
   Sen kan det ju vara lite väl tråkigt att dra upp att årskostnaden för den där släktgården alla ska besöka gått över 200ksek trots stödeldning.
   Lite som att snacka cancer.

   Radera
  2. Det snackas mycket om elpriser men politikerna vill förstås inte ha detta på agenda så därmed blir det väldigt lite media. Debatten fram till valet kommer handla om 100 kr till garantipensionärer och om strandskyddet ska luckras upp i Norrland, stora frågor som rör 0.001 % av befolkningen.

   Radera
  3. Många läser inte nyheter, det är förvånande hur lite gemene man vet om viktiga saker. Själv läser jag alldeles för mycket.

   Radera
  4. Nu har man vant sig vid snålduschandet med liten stråle och man behöver inte längre ha dåligt samvete pga en stor hög smutstvätt. Tvätten hängdes ut på tork och konstigt nog så torkar den även därute (fast det tar flera dagar), istället för kondenstumlaren. Eldandet i braskaminen går väldigt smidigt numera, delvis tack vare våra "Pudas-lådor" i plast (Keter), som håller veden fnösktorr, jämfört med vedstaplar under en presenning som vi hade förut.

   Radera
  5. Man kan torka vid stort sett vilken temperatur som helst. Har frystorkat proteiner vid -78C. Fast inte utomhus.

   Radera
 11. Mycket bekvämt för S att MP valde att kliva av. Energifafäsen faller egentligen hårt på hela Lövfenregeeingen men Magda kan skickligt manövrera bort sig från det oket genom att nu skall S politik stå på schemat osv. och MP är ute i kylan och får ta smällen. Det visar redan opinionsmätningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, rejäl nitlott för MP som nu får ta skulden för vad de genomfört tillsammans. Jag tror dock inte MP väljarna bryr sig oavsett så faktisk påverkan är minimal.

   Radera
 12. Fast att påstå, att Ingvar Carlsson förvaltade folkhemmet, är ganska vilseledande. Han var den partiledare, som gjorde en kappvändning i EU frågan, vilket fick Sverige att lämna folkhemsbygget, till fromma för det globalistiska bygget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folkhemmet som begrepp betraktat var att betrakta som ganska utagerat ingången 90-talet och sedan länge ersatt av begreppet välfärdsstaten alt. välfärdssamhället.
   Där fanns och finns ingen motsättning emellan detta fortsatta byggande av välfärdssamhället och EU.medlemskap.
   Snarare som så att bl.a. Ingvar Carlsson insåg att ett EU-medlemskap var nödvändigt för fortsatt byggande av välfärdssamhället som vi känner det.

   Radera
 13. Det var fel från början med det s.k folkhemmet. Sossarna har lyckats få folk så beroende av olika typer av transfereringar att folk inte vågar rösta annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ur socialdemokratisk synvinkel var det nog inte fel eftersom det garanterade en mycket lång maktperiod, i princip hela efterkrigstiden. Lite småskalig censur och andra tvivelaktigt demokratiska metoder såsom tvångsanslutningar till partiet mm så uppnådde man medlet att behålla makten.

   Radera
  2. Rickard Ohlin: Där har inte existerat någon tvångsanslutning till SAP. Däremot har existerat, fram till 1990, kollektivanslutning via medlemskap i LO-förbund där den enskilde dock alltid hade rätten reservera sig mot anslutning för egen del.
   Denna reservationsrätt har bestått även efter 1990 då kollektivanslutningen i vissa förbund/avdelningar övergick till organisationsanslutning.
   Dessa modeller med kollektiv- resp. organsiationsanslutningar har vad känt är inte på något sätt påverkat röstetalet vid val till Riksdag, Kommun och Landsting/Region och har således aldrig utgjort något medel att bibehålla regeringsmakten.

   Radera
 14. Kanske dags att taktikrösta för att hålla L kvar i riksdagen då, för då borde det väl ändå bli klar majoritet M SD KD L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur gör alla, med fungerande sunt förnuft, som vill stödrösta ut KD ur riksdagen och mannaminnet? Vad ska man rösta på då? Måste jag rösta på MP för att KD ska få minimalt inflytande? Klart oroande! Lös den knuten!

   Radera
  2. Det är väl inte nån mening i det långa loppet att hålla kvar något piratkopieparti som bara driver samma politik som M och som samtidigt konstant riskerar att åka ur riksdagen konstant för att de inte är relevanta?

   Radera
 15. Jag undrar hur många väljare som Liberalernas Nyamko Sabuni tappade, när hon propagerade för obligatoriska gyn-kontroller i skolan för 15-åriga flickor från vissa länder, vilket kunde jämställas med unga killars "pungkross" av skolläkaren. Fruktansvärt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast i killarnas fall finns det en medicinsk orsak.

   Om de inte vid det laget har hamnat rätt behöver man operera. Troligen är det redan försent (det är därför man kollar redan på spädbarn) för funktionen.

   Alla killar som mönstrat vet också vad läkaren gör.
   Men vid det laget är nog killen fullt medveten om att något är fel.

   Overifierade smärtor som inte går över i området tas på högsta allvar av vården.

   Radera
 16. Ja, enligt exakt samma princip som ovan, dvs de hade tur att fördelningen blev som den blev eftersom de knappast vunnit själva och på egen politik. De sitter där pga att C inte vill samarbeta med SD.

  SvaraRadera