Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-02 10:32

SCB PSU november 2021: MP och L utanför riksdagen - M, V, SD och S framåt sedan valet 2018 - vänsterregering stärks till 177 mandat

Nu på morgonen presenterade SCB sin stora Partisympatiundersökning (PSU) för november 2021. Det så kallade Miljöpartiet och de så kallade Liberalerna kommer inte in i riksdagen utifrån skattningen av väljarstödet och för Liberalerna är detta säkert även inom felmarginalen. M, V, SD och S går framåt sedan valet 2018. Vänsterblocket bildar regering och högerblocket försvagas om detta vore valresultatetn.
Valsedlar
Liberalerna får 2.5% av väljarstödet, med en felmarginal på +/- 0.4 procentenheter, vilket placerar dem cementerat under fyraprocentsgränsen för att komma in i riksdagen. MP får 3.9% men felmarginalen på 0.6 procentenheter gör att det inte är säkert att vi slipper dem efter september 2021.

Sedan riksdagsvalet 2021 har Moderaterna stärkts med +2.9 procentenheter, Vänsterpartiet med +1.2, SD med +1.1 och S med +0.8. Alla utom förändringen för S är statistiskt signifikant och kan anses vara säkerställd.

Övriga partier backar, där C går -0.2, L -3.0, KD -1.7 och MP -0.5. Partier utanför riksdagen tappar med -0.4. Siffrorna för partier utanför riksdagen, de så kallade Liberalerna och Kristdemokraterna är statistiskt signifikanta, vilket de inte är för C och MP.

Utifrån PSU 2021 skulle riksdagsmandaten fördelas utifrån 92.6% av väljarna och antagligen bli:

V 35 mandat (+8)
S 110 mandat (+10)
SD 70 mandat (+8)
C 32 mandat (-1)
M 85 mandat (+15)
KD 17 mandat (-5)

L 0 mandat (-20)
MP 0 mandat (-16)

Formuleringen antagligen beror på exakt hur mandaten beräknas med utjämningsmandat, vilket sker enligt en ordningsregel, som kanske kan ändra ett enskilt mandat på det hela taget, och då inte ens säkert över blockgränserna.

Möjliga regeringsbildningar:

M+KD+SD=85 + 17 + 70 = 172 mandat
V + S + C = 35 + 110 + 32 = 177 mandat

Kort sagt stärks underlaget för en vänsterregering ytterligare mot dagens 175 mandat till 177 mandat om SCB:s PSU vore valresultatet. Om Miljöpartiet klarar sig kvar i riksdagen blir det en förkrossande seger för vänsterblocket. Högerblockets enda chans vore att stödrösta på Liberalerna, givet att dessa väljer att stöda en högerregering, men med äkta liberal beslutsamhet så är bollen oval i amerikansk fotboll. Det verkar inte som strategin att samarbeta med SD har stärkt högerblocket.

SCB PSU är den största och mest omfattande opinionsundersökningen, som är så stor att den även kan titta på demografi och socioekonomiska faktorer, samt hur väljare byter sympatier. Den publiceras i maj och november varje år.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Vilken högerväljare vågar stödrösta på L i dessa tider?
  Man vet ju inte ens vad man får för politik, kan lika gärna bli en röst på V/MP som på M/SD.
  Själv får det bli att singla slant mellan M/KD/SD på valdagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vad underbart det hade varit om folk hade slutat stödrösta. Då hade vi kanske fått uppleva någon som inte har hänt på över 25 år - att antalet partier i riksdagen minskar! Lär inte hända 2022 tyvärr.

   Radera
  2. Tror inte M kommer att ens försöka antyda önskan om stödröstning på L den här gången - de behöver själva varje röst de kan få för att bli största parti, eller åtminstone största parti på den blåa halvan. L trampade rejält i klaveret när de var otrogna mot Alliansen, plus att det uppenbarligen finns en intern partiopposition som önskar vara det igen. De har nu en jättebra partiledare, men det lär inte hjälpa.

   Radera
  3. Det har väl inte minskat sen 1940 då Sveriges kommunistiska parti åkte ut? 1991 åkte ju förvisso mp ut men KD och ny demokrati tag platser och 1994 åkte ny demokrati ut och mp kom tillbaka.

   Radera
  4. Avskaffa småpartispärren så att folk vågar rösta på det de egentligen vill. Enligt SOM taktikröstar 20%. Det är ett seriöst demokratiskt problem. Utan spärr hade det kommit in nya bättre partier och de gamla hade tvingats bli bättre eller iaf inte bli skit om de skulle finnas kvar. Idag kan ju partierna göra vad fan som helst, för svenska fårket röstar på dem i vilket fall som, och det har de lärt sig nu. Spärren är en stor orsak till Sveriges förfall. Extremfallet är ju USA. Det går inte att ha grundlagar och vallagar som utgår från att gentlemän styr.

   Det finns inget självändamål med att begränsa antalet partier enligt mig. Tvärtom ska ju så mångas åsikter som möjligt finnas representerade. Demokrati handlar om att komma överens. "Fjuttlandet" Danmark har 14 partier i Folketinget, och det fungerar utmärkt. 10 om man räknar bort Färöarnas och Grönlands enmandatspartier.

   Radera
 2. Ändå imponerande hur immuna S är mot allt negativt. Efter all inkompetens och den enorma soppa de ställt till så ligger de fortfarande på 29%. Amazing.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så konstigt då inga av de andra partierna är ett dugg mer kompetenta.

   Radera
  2. Det är småpartispärrens fel. Utan den hade det funnits grogrund för ett nytt arbetareparti som antingen tagit över eller tvingat sossarna hålla sig på banan. Förhoppningsvis kan Välfärdspartiet växa till sig.

   Radera
 3. Sedan när har vi 350 mandat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte vad jag kan se.

   Radera
  2. Jag svarade alltså på Cornus fråga.

   Radera
  3. Det skulle vara fint om blanka röster resulterade i tomma stolar i riksdagen.

   Radera
 4. Notera att SCB har en "house effect" där S normalt sett överskattas, men om man jämför "SCB med SCB" över tid kan man se trender. Enda trenden som är statistiskt säkerställd är att C har gått ned sen maj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det data på väljarmigration i SCBs data?

   Radera
  2. Japp, tror det brukar synas i den mer detaljerade nedbrytningen som släpps en stund efter att totalsiffrorna släpps.

   Radera
  3. Finns redan nu: https://scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/demokrati/partisympatier/partisympatiundersokningen-psu/pong/statistiknyhet/partisympatiundersokningen-november-2021----val-idag/

   Exempel:

   "Centerpartiet
   Vid ett riksdagsval i november 2021 skulle Centerpartiet få 8,4 ± 0,7 procent av rösterna. Det är en statistiskt säkerställd minskning jämfört med maj 2021 medan det inte är någon statistiskt säkerställd förändring jämfört med riksdagsvalet 2018.

   Jämfört med riksdagsvalet 2018 noteras en statistiskt säkerställd nettovinst på cirka 0,7 procent från Liberalerna. Samtidigt har Centerpartiet statistiskt säkerställda nettoförluster på cirka 0,7 procent till Socialdemokraterna och cirka 0,2 procent till Sverigedemokraterna."

   "Liberalerna
   Liberalerna skulle få 2,5 ± 0,4 procent av rösterna vid ett val i november 2021. Det inte är någon statistiskt säkerställd förändring jämfört med maj 2021 men däremot en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalet 2018.

   I förhållande till riksdagsvalet 2018 har Liberalerna statistiskt säkerställda nettoförluster på cirka 1,2 procent till Moderaterna, cirka 0,7 procent till Centerpartiet och cirka 0,7 procent till Socialdemokraterna."

   osv.

   Radera
 5. Vilken högerröstare vågar rösta på något högerparti om den samtidigt värnar om personlig integritet?

  Nu har ju i och för sig sossarna hoppas på den enda vägen mot en auktoritär polisstat som folk verkar tro är "Den enda lösningen" TM på gängkriminalitet.

  Jag är inte gängkriminell eller begår brott, men ser hellre att knarklangare går fria än att man avskaffar privatliv och integritet för den stora massan.

  Man kan inte lösa bristen på hederligt polisiärt arbete med massövervakning. Knarket kommer ju in någon stans. Vapnen kommer in någon stans.

  Skulle hellre se att de legaliserade cannabis och lade skatteintäkterna på att sänka skatt på arbete samtidigt som man stärker alla rättsvårdande instanser inklusive tullen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höger skiter väl i personlig integritet. Liberaler däremot.

   Radera
  2. Känns högst oklart vem som är liberal i dagens politiska landskap om man inte ser till enstaka politiker, kanske framförallt småpartier som inte kommer in i riksdagen.

   Radera
  3. De riktiga liberalerna fanns i Piratpartiet på den tid när de nöjde sig med tre sjökort (Integritet, Frihet, Kultur) och nådde ända in i EU-parlamentet. Sedan infiltrerades de också av en vänsterfalang som utökade partiprogrammet till "allt skall med" och då gick det förstås åt helvete som för alla andra småpartier. Hade de nöjt sig med att vara ett trefrågeparti så hade de setat i riksdagen i dag IMHO.

   Radera
  4. Det finns inget relevant parti som tar personlig integritet på allvar. Din deklaration är offentlig, dina bilar ner på detaljnivå. Att några av dem cosplayar "liberal" eller "konservativ" spelar ingen praktisk roll.

   Radera
 6. Om det stämmer kommer minst 6,5% (L + MP) av rösterna vaskas. Lägg till sedan 1,5% övrigt (2018) som Fi m.m. så är det 8% vaskade röster. Om siffrorna med 87% deltagande står sig är det blir det enbart representation på 80% cirka. Intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Raderat pga syftningsfel.

   Sen kan du lägga till den del av befolkningen som av olika skäl inte är röstberättigade så är du nere i ca 60%.

   Resultatet blir att regeringen är vald av en ytterst liten del av befolkningen. Det svaga stöd alla regeringar faktiskt har borde resultera i att man rattar skutan med små rörelser och store eftertänksamhet, istället får vi radikala tokdårar som kör fullt utslag på ratten i väldigt många beslut.

   Radera
  3. Ja, det är ett enormt demokratiskt problem. S.k. indirekt demokrati handlar om representation. Småpartispärren stänger ute en stor andel av folks verkliga åsikter.

   Radera
 7. Varför tror ni att MP gick ur? Att de behövde regera på en högerbudget, knappast. De vet att de nu kan bli ett 10% parti kanske 15%. Det är många inom medelklassen som vill greenwasha sig genom att rösta MP. Och nu har ju MP inget ansvar längre.

  Själv kommer jag att klimatkompensera genom att rösta på MP, så jag kan fortsätta med min livstil som innebär väldigt mycket fossil energi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din repetition börjar bli tjatig mannen. Vi fattar vad du vill få fram.

   Radera
  2. Vi har ju valhemlighet i Sverige så man behöver inte ens rösta på eländet för att "greenwasha" sig (gröntvätta?) utan det räcker ju att säga att man gör det och så röstar man på ett riktigt parti istället eller inte alls.

   - En röst på MP är ingen röst, det är ett misstag

   Radera
  3. @Brasklapp: tyvärr har kvinnor inte fattat det.
   Om kvinnor vågat åsiktsrösta som männen hade SD varit störst
   Hittar inte den färska artikeln som kom för några månader sedan, men det är ju intressant att den kunskapen fanns för redan 5 år sedan.

   Radera
  4. @SniffermeisteR, Gott att höra att det gått fram :)

   Radera
 8. Otroligt att LKP (Låtsaskompispartiet, AKA KD) klarar sig kvar. Här har man utöver flirten med den maximalt -per definition- odemokratiske låtsaskompisen ett huvudbudskap som hamrar in någon sorts kärnfamiljsvärde, samt dyrkan av kungar och drottningar. Alltihopa påhejat av tanter som virkar äggvärmare till kyrkobasaren. 2021, vart tog du vägen? Man blir seriöst sugen på att emigrera! Men vart? Galenskapen finns ju överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kärnfamiljenormen är starkare än 4% och har historiska anor äldre än något svenskt parti överhuvudtaget - det är ju inte direkt något annat parti som står upp för den så tydligt så det är väl snarare förvånande att de inte har 15-20%?

   Radera
  2. Att inget annat parti "står upp" för kärnfamiljen kanske har en så enkel förklaring att det inte är en fråga som politiken behöver lägga sig i? Har onekligen svårt att se hur man kan politisera exempelvis partnerbyte med grannarna eller annat skoj.

   Radera
  3. Har du missat att gamla VPK politiserade kollektivboendeformer och dito uppfostran redan på 1960-talet?

   Radera
  4. Är väl passande, då kärnfamiljen uppfanns på 50- och 60-talet.

   Radera
  5. Det är rent av så att begreppet kärnfamilj kom till Sverige först 69 (1969 alltså), en passande siffra ändå.

   Radera
  6. Aaaahhh, det årtalet gör att jag vill virka en ny foliehatt varje kväll. Låt det inte vara ett sammanträffande!

   Radera
  7. Utan att förespråka KD kan jag ändå misstänka att stabilitet i familjer gjorde en långsiktigare livsplanering möjlig.
   Något som kom samhället tillgodo. Kärnfamilj eller ej.
   Något som skaffade oss det samhälle vi växte upp med, med fungerade elnät, världsmästare i det mesta och nycklarna i bilen över natten. Behövde ju inte ens vara rädd för ett litet slagsmål - man riskerade ju inte livet på den tiden, bara äran.

   Radera
  8. Du var nog för ung. Vi hade mångfaldigt fler mord per capita på den gamla goda tiden. Man riskerade livet genom att bli knivad på dansbanan eller folkparken eller i krogkön. Var väl 2-3x så hög frekvens av mord och det var på vanligt folk, inte mellan yrkeskriminella.

   Radera
  9. Sen är det väö värt att notera att bibeln egentligen inte är motståndare till t.ex. multipla partner, så länge det sker inom äktenskapet. Monogamin är väl en senare anpassning för att bli acceptabel i romarriket.

   Radera
 9. Då kan det blir Sosseregering med högerbudget igen alltså... intressant!

  SvaraRadera
 10. Ja, svenska folket verkar vara nöjda och vill ha mer av samma.

  Sedan är frågan om man kan klumpa ihop V, S och C i ett regeringsunderlag? C och V är ju inte helt kompatibla. Förstår att inte alla tre partierna kommer ta plats i en regering, men frågan är om S kan räkna med stöd från både C och V?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den rödhåriga och den röda verkar inte vara bästisar. Den brune har ju redan alliansat sig med den röda i somras, så där är paradoxalt nog förutsättningarna bättre.

   Radera
 11. Man borde förbjuda opinionsmätningar. De leder till kortsiktighet i beslutsfattandet.

  SvaraRadera