Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-18 11:21

Rökridå från Kreml - kräver att USA och Nato drar sig ur medlemsländerna i Östeuropa - kräver förbud mot att Sverige och Finland antas i Nato

Kreml och den Ryska federationens Moskva- och moskovitdominerade utrikesministerium i den mångkulturella federationen lade igår fram ett skrattretande dokument som avtalsförslag med USA och Nato. Bland annat ska Nato dra sig ur alla länder i Östeuropa, USA måste dra tillbaka sina kärnvapen från Europa, man får inte samarbeta militärt med Ukraina och Georgien, eller Baltstaterna, och Sverige och Finland får inte söka Natomedlemskap. Ryssland behöver dock inte göra något alls, utan får fortsätta ha kärnvapen och trupp vid gränserna mot såväl Ukraina som Natoländerna. Ryssland hotar även med kärnvapenkrig som alternativ till avtalet. Det handlar om ett direkt skrattretande avtalsförslag, som ska uppfattas som en rökridå för att ta bort uppmärksamheten från att Ryssland fortsätter bygga upp trupp vid Ukrainas gräns, samt vars refusering kommer användas som argument av Ryssland  som en del av påverkansoperationer internt och externt mot Västs demokratier.
Ryska utrikesministreriet i Moskva
Avtalet är förstås ett rent skämt, och formulerat så att alla villkor gäller bägge parter, men där det inte drabbar Ryssland. Bland annat ska man itne få ha militär trupp, flyg, fartyg utanför nationellt territorium. Kort sagt måste USA dra sig ur Europa helt och samtliga Natoländer måste lämna Baltikum, Polen och andra allierades territorium. USA:s handfull taktiska kärnvapen måste dras bort från Europa. Men Ryssland får alltså ha kvar sina tusentals stridsspetsar i Europa, inklusive vid gränserna mot Natoländer och andra länder, samt fortsätta sin militära uppbyggnad mot gränsen till Ukraina, eftersom det sker på Rysslands eget nationella territorium. Alla militära samarbeten med länder som en gång varit en del av Sovjetunionen måste också upphöra, vilket inkluderar Estland, Lettland och Litauen, samt förstås Georgien och det aktuella Ukraina.

Inga nya länder får gå med i Nato i riktning österut, dvs Ryssland anser sig få diktera finsk och svensk säkerhetspolitik.

I avtalets inledning påminner Ryssland om att alternativet till avtalet är kärnvapenkrig, och man hotar alltså i praktiken med att använda kärnvapen för att skrämma fram ett avtal.

Avtalet är också riktat mot USA, som enligt avtalet förväntas tvinga på det på samtliga Natoländer, och ska alltså inte tecknas med de suveräna staterna i Nato. Detta visar Rysslands syn på demokrati och överhöghet, där man ser Washington som envåldshärskare i Väst, likt Moskva är det i den mångkulturella, mångspråkiga och multietniska Ryska federationen, som inte alls bara består av ryssar.

Förslaget är lagt för att ta bort fokus från den fortsatt militära uppbyggnaden mot Ukraina, där det nu bedöms snart finnas närmare 70 offensiva stridsgrupper vid gränsen. Till detta kommer mobiliserade värnpliktiga förband (reserven) och förband som grupperats längre bort från gränsen för att följa upp ett angrepp i en andra våg. Avtalsförslaget kommer i påverkansoperationer inom Ryssland och mot de nyttiga idioterna bland befolkningen i Västs demokratier användas som argument för hur ondskefulla.

För svensk del är det intressant att se hur man genom kärnvapenhot vill tvinga på Sverige en säkerhetspolitik, som innebär att vi aldrig får söka medlemskap i Nato. Det samma för Finland.

Kreml vet förstås att kraven är helt orimliga och aldrig kommer gå till mötes, och har en plan för hur det faktumet ska användas. Kreml bestämmer inte över andra länders försvar- och säkerhetspolitik eller andra länders militära samarbeten. Punkt.

Dokumentet finns på Kremls utrikesministeriums hemsida, och bloggen har läst det i sin helhet, men tänker inte nedstå sig till att länka.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Sorglig läsning.

  Anfaller Ryssland Ukraina i julhelgen? Naturgaspriserna är återigen mycket höga i EU, motsvarande ca 250 USD per omräknat fat olja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ryska trupperna nära Ukrainas gräns blir snart sjuka i covid i stor omfattning. De bor säkert väldigt tätt ihop och den massiva omicron-flodvågen kommer att skölja över dem. Situationen med trång inkvartering, dålig hygien och bristfällig kost är som gjord för en svår epidemi. De blir snart sjuka i kylan och drabbas av diverse följdsjukdomar som lunginflammation och många av dem är inte tjänstbara länge till.

   Radera
  2. Har ryska trupper tvångsvaccinerats med Sputnik V?

   Radera
  3. En vacker tanke, men de är säkert vaccinerade med antingen det förträffliga ryska Sputnik-vaccinet, eller med särskilt inköpt verifierat fungerande vaccin från Väst.

   Radera
  4. @Tor Skude, du menar injicerade med isoton saltlösning?

   Radera
  5. Media i slutet av oktober: "En central förklaring till den stigande dödssiffran (pga covid) i Ryssland är den låga vaccinationsgraden – bara 31 procent av befolkningen är fullvaccinerad och över hälften planerar att inte alls låta vaccinera sig."

   Radera
  6. 31 procent av hela befolkningen säger inte så mycket om vaccinationsgraden i krigsmakten.

   Radera
  7. Tvångsvaccinering i krigsmakten?

   Radera
  8. Den bristfälliga ventilationen i de ryska truppernas inkvartering i vinterkylan gör att alla andas samma luft, och när en soldat smittas med covid eller säsongs-influensa, så smittas snart alla. Omikron-covid smittar även dubbelvaccinerade och knappt en procent (!) kan behöva sjukhusvård. Kan man utgå ifrån att soldaterna har fått två vaccindoser med Sputnik samt influensa-vaccin?

   Förutom symptom i andningsvägarna så ingår även magont, diarré och kräkningar i covid-symptomen, så det blir nog snart ett mysigt och härligt vinter-campingliv för soldaterna. Man får hoppas att soldaterna har försetts med cykelklämmor till uniformsbyxorna samt ett stort förråd av rena kalsonger och toapapper. Odören lär bli våldsam när en betydande andel av soldaterna "gräddar i brallan" samtidigt. Dessutom ingår väl kålsoppan som standard i deras dagliga mený.

   "Aptitförlust, diarré, illamående/kräkningar och buksmärta har rapporterats i en betydande andel av fallen med covid-19. Förekomsten av mag–tarmsymtom i genomsnitt var runt 18 procent. Diskussioner har därför förts kring fekal–oral smitta. Man kan ha tecken på mag–tarminfektion med covid utan samtidig luftvägsinfektion, med viss evidens för aktiv virus-replikation i tarmen. Åtminstone lindriga fall av covid-19 kan börja med mag–tarmsymtom (diarré)."

   Radera
 2. jag föreslår att Sverige och Finland omedelbart går med i Nato.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om något borde Ukraina omedelbart få komma med i NATO och amerikansk och europeisk trupp, luftvärn, stridsflyg och flotta frambaseras till Ukriana. Ställ Ryssland inför fait accomplait. De skulle aldrig våga anfalla eftersom de vet att de inte kan vinna ett krig mot NATO i längden. Tyvärr kommer det dock inte hända eftersom Biden och väst inte tycker det är värt risken och kostnaden. Ukraina anses inte tillräckligt viktigt, vilket jag tycker är feltänk. Tar Putin Ukraina så kommer han vilja ha en till munsbit senare, och då kan det bli baltikum till exempel. Bättre stoppa honom tidigt. "Appeasment" funkade inte med Hitler, och det lär inte funka med Putin heller. Tröttsamt ibland att folk inte lär av historien.

   Radera
  2. Enligt Natos regelverk så får inte länder som har en pågående konflikt gå med i Nato därav kan inte Ukraina gå med. Man kan gissa vad Ryssland skulle försöka få till med Sverige/Finland om en ansökan till Nato skulle bli mer konkret. Kanske gräver de fram någon gammal oförrätt t.ex. slaget vid Virta bro 1809 där Johan August Sandel besegrades 8000 ryssar med enbart 1200 svenska soldater.

   Radera
  3. Ryssland bevakar intensivt de finska kommunikationerna med utlandet och även den minsta antydan till en kommande Nato-medlemskapsansökan får Ryssland att skynda sig att intervenera militärt. Planerna finns säkert redan i Kreml. Nato-stödet och försvarssamarbetet med USA har ökat med tiden. Köpet av F-35 av Finland (med ovanligt generösa ekonomiska villkor) är en säkerhetspolitisk signal till Ryssland och ett steg mot ett framtida Nato-medlemskap.

   Radera
  4. För att en medlemsskapsansökan skall ha stöd av såväl den politiska som den folkliga majoriteten krävs nog att någonting drastiskt händer i vårt närområde, t ex ett ryskt besättande av Baltikum. Men då skulle vi sannolikt redan vara i en sådan konflikt med Ryssland att en ansökan inte skulle få acceptans av NATO - om inte vi redan var de facto allierade i konflikten.

   Radera
  5. Enligt Ryssland var Finlands självständighet "ett stort historiskt misstag" av bolsjevikerna och bör rättas till. Mina mor-och farföräldrar föddes när Finland tillhörde storfurstendömet i det ryska kejsardömet för drygt hundra år (1809-1917). Det har stått i ryska media att vi kan som deras ättlingar beviljas (om vi så önskar?) ryska pass pga det. Nja...njet!

   Radera
  6. Planen för hur Sverige och Finland går med i NATO finns redan framtagen. Trepartsavtalet mellan Finland, Sverige och USA som tecknades våren 2018 med pompa och ståt i Washington är basen.

   Om Sverige och Finland ser att det är läge att ta steget så kommer USA att förklara att US, SE och FI tillsammans utgör en försvarspakt och amerikanska snubbeltrådsförband flygs in till kritiska platser, ungefär som det övats på ett antal gånger. Amerikansk flyg kommer att patrullera tillsammans med svenskt och finskt osv.

   Därefter sker en relativt snabb process inom NATO för att ta in SE och FI.

   Radera
  7. Jag hoppas det du skriver är baserat på fakta och inte önsketänkande! Hoppas givetvis på det förstnämnda ...

   Radera
  8. Tänk på motsatsen. Om SE och FI ser att det är hög tid att gå med och under den ledtiden det tar att bli medlem blir Gotland och Åland invaderade och attacker mot infrastruktur i länderna sker.

   Ett enormt fiasko för NATO, EU och USA.

   Radera
  9. Ledtiden för Sverige och Finland att bli medlemmar i NATO är ganska precis 0, i varje fall om usa är mer pålitliga som allierade än Storbritannien varit genom historien.

   Men det som skulle vara viktigast är att Sverige och Finland gemensamt snarast lämnar in en ansökan om NATO medlemskap med passusen "aktiveras i händelse av rysk invasion av Ukraina eller annat grannland"

   Radera
  10. Det finns alldeles för många "gammelkommunister" i Finland som inte vill ha Nato-medlemskap. I Finland är det en gammal tradition att tända två ljus i ett fönster under självständighetsdagens kväll (mellan 18 och 21). Kommunisterna tänder inga ljus i fönstret då, så man kan se vilka grannar som är kommunister, eller också råkar de vara bortresta.

   Radera
  11. Jag tyckte att det var oerhört stämningsfullt i Finland under självständighetsdagen, när man släckte belysningen och tittade ut genom fönstret och kunde se tiotals fönster med två brinnande ljus i varje fönster. Vi bodde i ett område med ägarlägenheter, så det bodde inte så många kommunister där, pga att de mestadels bodde i hyreshus. Man kände då en stor tacksamhet pga att vi fortfarande var självständiga och inte en delrepublik i Sovjetunionen. Man tänkte särskilt mycket på dem som stupade eller blev sårade under de fyra krigen och alla som försvarade landet mot Sovjetunionen. "Vi hamnar snart allihopa i Sibirien" var ett vanligt uttryck på 60- och 70-talet när jag bodde i H-fors, folk liksom pratade högt och konstaterade ett faktum. När Sovjetunionen upphörde, så var det en stor lättnad i Finland och den gamla rädslan försvann.

   Radera
 3. Känns som om Ryssland attackerar Ukraina kommer Kina attackera Taiwan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har vi det tredje världskriget, undrar vad som händer efter att Ryssland och Kina har förlorat kriget? Kommer det att förloras med eller utan att övergå i kärnvapenkrig så alla förlorar riktigt rejält?

   Radera
  2. Varför skulle USA gå i fullskaligt krig mot Kina över Taiwan? Deras strategi har ju alltid varit att inte visa någon. Sålänge de inte hotar med kärnvapen innan är det bara att offra några örlogsfartyg och protestera från Japan.

   Radera
  3. Det rimligaste är väl att dom väntar tills -20 grader i mitten jamuari, ryssland stänger av gasen och invaderar ukraina samtidigt som kina tar några öar runt taiwan.

   Därefter flyktingvåg 2.0 och Kina håller tillbaka på rånaterial så kan det nog ta ett tag innan EU får ordning på sig.

   Hotet är ju utestängt från swif väl och lite annat men ryssland har haft sanktioner länge.

   Finns också många länder som idag har fungerande handel med ryssland och kina och som inte skulle stoppa.

   Sen backar ryssland från halva ukraina och kör hela racet med att dom alltid haft rätten till det och psyopsar skiten ur landet tills det blir ryskvänligt igen och reunification.

   Enda sättet för EU och USA att stoppa detta är att öka tröskeleffekten men med vadå?

   Radera
  4. Tror ni att västvärlden är beredda att ta den striden? Och riskera ett kärnvapenkrig?

   Radera
  5. Glöm inte att Turkiet förmodligen passar på att öppna en sydlig front genom att tömma flyktinglägren på några miljoner internerade och peka med hela handen/geväret mot den grekiska gränsen.

   Radera
  6. Västvärlden är fredsskadad. Minns Feministiskt initiativ:

   Ur partiprogrammet:

   3. Avskaffa försvaret

   Nej. Fi vill se en ny säkerhetspolitisk doktrin som förmår bryta våldsspiralen och kapprustningen. Fi är för förebyggande och nedrustning, ser säkerhet som något mer än frånvaro av krig, vill ställa om svensk försvarsindustri och förbjuda svensk vapenexport. Fi vill inte att EU militariseras. Fi vill att FN ska ha monopol på att tillgripa väpnade interventioner.

   Radera
  7. Grekland är Rysslands vän, pga den ortodoxa kyrkan och det kyrilliska alfabetet i de båda länderna. Min syster bodde förut i Grekland och det finns där en stark samhörighet med Ryssland. En släkting till min systers grekiska ex. man har t o m tagit emot två ägg-donationer från Ryssland och fött två barn efter dessa donationer.

   Radera
  8. Kina behöver all sin handel med Väst. Till skillnad mot Ryssland har de en fungerande ekonomi.

   Radera
  9. Marjatta, den ortodoxa gemenskapen är i nuläget bruten pga den Grekiska kyrkan har erkänt den Ukrainska kyrkan. Ryska kyrkan har därför förklarat den grekiska kyrkan som kättare, vilket de även har gjort med kyrkorna i Cypern, Alexandria och Konstantinopel (som alla är grekisk-ortodoxa). Ryssland utmanar öppet Konstantinopel om det internationella ledarskapet bland ortodoxa kyrkor, så det är ganska "spänt" på den fronten just nu. Grekerna tar förstås Konstantinopels, och därmed Ukrainas sida!

   Radera
  10. En timme innan Kina tar Taiwan kommer västvärlden att se en digital meltdown när den gömda koden i alla kinatillverkade produkter aktiveras. Även om de bara riktat in sig på (exv) Ciscos produkter så kommer de slå ut stora delar av internet för mycket lång tid.

   Radera
  11. ...och vem skall Kina handla med då och bygga sin tillväxt på?

   Radera
 4. Glöm inte att Ryssland har trupp på BÅDA sidorna av gränsen mot Ukraina redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Ryssland erkände detta nyligen.
   https://www.dw.com/en/russian-court-says-countrys-soldiers-stationed-in-ukraine/a-60153034

   Radera
  2. Samt att Ryssen även har trupp i Belarus.

   Radera
 5. Är det bara jag som ser det mer som race mot världens bästa jordbruksmark? Ukraina måste ju vara klotets mest undervärderade land.
  Haft kontakt med två iofs unga ukrainare via jobbet och de verkar ta detta med ro konstigt nog.
  Fråga till bloggaren: ifall kriget drar igång och Putin stänger av gasen, kan kontinentaleuropa och dess el/uppvärmning fungera öht?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Den svarta jorden skrevs ju om redan i Hedenhös!

   Radera
  2. De klarar sig ett litet tag på lagren, men priset kommer nå bortanför månens bana.

   Det blir svårt att stänga några kärnkraftverk, det skulle leda till nyval i Tyskland i ett sådant läge. Varje Nm3 gas kommer behövas till uppvärmning och inte elgenerering i gaskombiverk..

   Radera
  3. Ukraina är Europas kornbod.

   Radera
  4. Tyskland skall ju enligt plan stänga ner tre reaktorer. vid årsskiftet. Putin lär vänta ut det innan invasionen rullar igång, om det blir nåt. Putin är en KGB-kille. Modus operandi är intimideringar och skrammel men undvikande av direkt konfrontation där risk kan vara mycket svår att beräkna.

   Radera
  5. Och det diskuteras inte override av det beslutet i Berlin? De är fan sjuka i huvudet om de inte överväger det.

   Radera
 6. Välbeprövad gammal förhandlingsteknik, kräv jättemycket, mer än rimligt och backa sen och få mycket ändå i slutändan.
  Sen strössla "erbjudandet" med kraftfull upptrappning och andra hot på det.

  Det är vad jag tro kommer hända och att det sen i slutänden blir någon form av avtal som alla kan leva med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pojkrumsdrömmen är ju ändå att ena Ryssland, Belarus, och Ukraina i en stor stat som under 1000-talet, innan mongolerna å så.

   Radera
 7. Ispropp i Lainioälven, tydligen.

  Fattas bara kråkbon i Karlshamnsverken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu finns det ju inga kraftverk i den älven så påverkar iaf inte produktionen direkt.

   Radera
 8. F7 sotar sina motorer i överljudsfart utanför Öland så gubbarna tror det är jordbävning på ön!

  SvaraRadera
 9. Man får lägga ett annat perspektiv för att se läget för vad det är.

  Det har kostat väldigt mycket för Ryssland att leka krig i Ukraina sedan 2014. Det måste få nåt slags avgörande. Kassan sinar, nuvarande sanktioner, peak oil, covid etc. gör att man vill knyta ihop säcken.

  Ryssland har bara en BNP på 3ggr Sverige, de är långt ifrån någon supermakt. De har nukleära vapen men kan inte klara att hålla luftherravälde över eget territorium ens en hel vecka vid eventuell storkonflikt med NATO. De kan ställa till en hel del men de kan aldrig vinna bara förlora hur man än vrider på det.

  Det är bara i scenarion där lammet skiljts från flocken som Ryssland kan agera på riktigt. I fallet Ukraina blev det fiasko redan 2014 för Ryssland trots nästan öppet mål. "Oroade medborgares" ansatser att ta över nyckelstäder som Odessa och Karkiv sket sig big-time redan då för Ryssland.

  Vad som egentligen skulle hända om anfallsorder ges gör Putin och Kreml lite lösa i magen. Vad händer om det ryska krigsmaskineriet inte är så väloljat, åker på några synbara smällar och vissa frontavsnitt kollapsar. Ukrainarna är långt mer förberedda nu och de kommer från samma militärskola. Som Ukrainas försvarsminister uttrycker det så kommer Ukraina att satsa på att slå mot anfallarna massivt. Taktiken ligger i det. Orsaka så massiva förluster av manskap på ryska sidan som det bara går. Att det redan initialt kostar alldeles för mycket för Ryssland. Ukraina försvarar och har sin existens i potten. Ryska grabbar undrar varför de måste vara på den ukrainska stäppen mitt i vintern när de kunde varit hemma och spelat tv-spel istället.

  Om rysk militär tappar bort korten en för en liten stund på ett enskilt avsnitt så är det en stor prestigeförlust för Ryssland och björnen tas därefter med lite mer nypa salt. Det vet Putin också.

  Tar man ett steg till i tänket så kommer Väst vid rysk invasion av Ukraina att stänga av Ryssland från SWIFT-betalningssystemet, stänga betalkorten (MC, Visa, Amex, osv.), frysa alla ryska tillgångar utomlands, förbjuda handel med ryska värdepapper och obligationer, förbjuda all valutahandel med rubel osv. Naturligtvis ingen Nordstream2 och generellt ingen import/export av varor och tjänster. Ryska resande nekas visum osv. Med detta som bas så kommer Putin ständigt att se över axeln när oligarkerna tappar hundratals miljarder. Det blir de långa knivarnas natt. Antingen hinner oligarkerna nacka Putin eller så blir de nackade av Putin. Oligarkerna kommer inte sitta och se på när Putin kör deras livsverk i den ukrainska geggan.

  Putin sitter inte med de bästa korten i verkligheten.

  Stalin underskattade grovt Finland 1939. Är Putin smartare eller lika korkad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så är det! Bra skrivet. För det är märkligt att det målas upp att Ryssen skulle vara den där superfaktorn som kan styra och ställa. Just små rädda hundar skäller ofta o högt.
   Har träffat ryska soldater på Balkan o de var ganska tragiska typer och maskinell haveri inom det mesta. Att måla upp någon form av påhittad ”ryss slräck” gör mig upprörd, trams helt enkelt.

   Radera
 10. Usa kommer i framtiden inte ha råd att ha utländska trupper med all sedeltryckning som pågår, så då kommer inflationen käka upp landet från insidan. Så varför stressa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Putin får finansiera sina krig med björkved.

   Peak oil har varit, sanktioner och total avstängning från all relevant internationell handel och betalningar inklusive att Rubel blir icke-konvertibel.

   Det går långt mycket fortare att gå utför med den grunden när starten bara är en 3ggr större ekonomi än Sverige på dryga 140 miljoner invånare.

   Den EU/NATO har ca 800 miljoner och en ekonomi långt, långt, långt starkare.

   Radera
 11. Hade inte Putin och Biden möte förra veckan? Hoppas verkligen inte att detta är ett första draft på vad de kom överens om vid det mötet.

  SvaraRadera
 12. Samordnad aktion Ryssland/Kina? Samtidigt som Putin går in i Ukraina anfaller Kina Taiwan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina kommer inte ta Taiwan. Då kollapsar Kinas ekonomi som då blockeras av Väst.

   Den ökade utflytten av produktion från Kina går över i hyperfart. Vietnam, Malaysia, Indonesien, Filippinerna och Indien hoppar jämföra av glädje i det läget.

   Det går inte för Kina att ersätta all handel med 800 miljoner i Väst med 140 miljoner ryssar som bara har 3 ggr Sveriges BNP.

   Radera
 13. Hur mycket jag än älskar USA så är det bara att erkänna att landet alltmer börjar likna ett befäst fattighus. NATO är tyvärr totalsplittrat när det kommer till kritan. Sverige måste lita till sitt eget försvar är jag rädd. Västvärlden är inte vad den har varit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte Ryssland heller jämfört med Sovjetunionen. Det är en ekonomi som bara är 3 ggr större än Sveriges på dryga 140 miljoner invånare. Sverige hade alltså fixat samma ekonomi på 30 miljoner invånare.

   Det är ett fattighus med nukes, men de förlorar luftherravälde över sitt eget territorium på under en vecka vid storkonflikt med Nato.

   Kaliningradexklavens militära förmåga är över inom loppet av timmar efter att en storkonflikt brutit ut.

   Sverige behöver dock lita på och förstärka sin egna förmåga i alla lägen.

   Radera
 14. Här finns många rörliga delar. Ryssland har en del frusna konflikter de kan sätta i rörelse, att rusta i Europa just nu är inte en dålig idé. Krigen i Ukraina har lärt Ryssland en hel del - Nato kan säkert tagit till sig en del teoretiskt, men praktiskt väldigt lite.
  Vilka är syftena med provokationerna? Kanske att se hur motståndaren reagerar. Ryssland vill inte hamna i situationen Tyskland hamnade i efter Sudetkrisen -38, att man missbedömer sig. Kanske vill man faktiskt ha ett i egna ögon rimligt skäl att invadera "de andra var faktiskt helt oresonliga". Det borde finnas en vilja att avsluta det ukrainska äventyret, som även om det gått hyfsat bra, ändå inte är en braksuccé. Då kan de rulla tillbaka till trupptillbakadragande från Donbas mot att omvärlden erkänner annekteringen av Krim. Att behålla Krim är i såfall det huvudsakliga målet. Kanske ser de att det begränsade kriget inte lyckas övertyga Ukraina att ge upp två regioner - så mer vapenskrammel ska sätta skräck i dem att ge faktiskt upp. Det är svårt att se hur Ryssland ska kunna bli älskade i Ukraina givet hur de behandlat dem. Men Kreml verkar betrakta ukrainarna som ryssar som bara inte förstått att de är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syftet med konflikter i Moldavien, Georgien och Ukraina är att NATO har som princip att inte ge medlemskap till stater som redan är i väpnad konflikt.

   Radera
  2. Jag är lite osäker här nu men är verkligen "de andra var faktiskt helt oresonliga" ett tillräckligt casus belli? Jag har svårt att se att FNs säkerhetsråd skulle godkänna det och i övrigt återstår väl då självförsvar mot väpnat angrepp.

   Radera
 15. USA med sina inofficiella vapensystem (TR3B Astra, Rods of god etc) och 10x+ högre försvarsbudget skulle ensamma, utan Natos hjälp kunna utplåna Ryssland om det blev allvar på riktigt, och det vet Ryssland om.

  SvaraRadera