Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-08 14:51

Regeringen och Strandhäll (S): Inget godkännande av kärnbränsleförvaret ännu

Miljö- och klimatminister Strandhäll (S) meddelar att regeringen ännu inte ger ett godkännande av kärnbränsleslutförvaret. Man ger dock datum för när beslut kan fattas.
Kapsel för slutförvar av kärnbränsle
Beslut förväntas lämnas för slutförvaret för kortlivat kortlivat avfall SFR den 22:e december, medan beslutet för slutförvaret för kärnavfall tas den 27:e januari.

Ansökningarna ska granskas vidare och förmodligen ska man ladda ner fler magisterexamenrapporter från Finland, då man har mycket höga krav på underlaget, vilket är förklaringen till varför det tagit tre år att fatta något beslut.

Strandhäll (S) vill inte antyda vad besluten blir. Tidsåtgången handlar om att det administrativt tar tid att skriva beslutet. Det ska också föreligga en trettio dagars kommuniceringsperiod som gör att beslutet först kommer i slutet av januari uppger Strandhäll (S).

Trots att de bara ska vara rent administrativt att skriva fram beslutet, så kommer inte Strandhäll "idag lägga fram vartåt det lutar". Dagens presskonferens var en teasertrailer för de kommande två besluten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Härmed kan det som en journalist hävdade efter regeringens bildande - att Andersson valde Strandhäll som minister för hennes förmåga att snacka en massa skit utan att säga något - anses belagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "för hennes förmåga att snacka en massa skit utan att säga något"

   En helt vanlig politiker alltså.

   Radera
 2. Hon hänvisade till SSM som expertmyndighet om kopparkapslarna vilka står för att de är säkra.
  Min tolkning även om jag hoppats på ett positivt besked är att hon vill försöka hålla misstroendevotering borta men eftersom inget nytt tillkommit de senaste 3 åren så kommer de ha ett jakande beslut och det kan inte formellt fattas tidigare. (utifrån att Bolund fördröjt så länge men det kan hon ju inte säga om sin framtida statsrådskollega)

  SvaraRadera
 3. Om jag fattat rätt så använder Finland den metoden som föreslås och att deras beslut är utifrån den svenska forskningen som pågått under typ 40 år.

  SvaraRadera
 4. Dessutom har hon snott Jan Björklunds meningsstarter "så här...".
  Som att det skulle mildra kritik från L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkade ju! L drar tillbaka sitt misstroendehot gällande deadline Lucia.

   Radera
 5. Kanske inte så spännande väntan. Avveckla Sverige eller inte.
  Tror inte ens regeringen kan fatta något annat beslut än godkännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är våra politiker du pratar om, dom har inga problem med att avveckla Sverige.

   Radera
 6. Så hon skall nu fundera i två månader, om något hon inte har en susning om, men som har utretts i Sverige under 40 år.
  Vad skall vi med Strålsäkerhetsmyndigheten till, när det uppenbarligen räcker med en treårig frisörutbildning :-/
  https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/radioaktivt-avfall/slutforvar/slutforvar-for-anvant-karnbransle/slutforvarets-utveckling-under-40-ar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. 40 års utredning är en kort tid i sammanhanget när forskningens syfte är att utesluta risker under 100.000 år. Vi har inte ens studerat fenomenet under en tusendel av tiden.

   Radera
  2. Nä, vi får väl fortsätta att utreda. Fast snart får utredningen bedrivas, i skenet från en timmerbrasa, då kärnkraften har hunnit stänga ner. Men det är väl det som är planen :-(
   #svenskamodellen

   Radera
  3. Det finns minst 444 kärnkraftverk i drift samt ett antal nedlagda och alla kommande. Hur avfallet ska förvaras på bästa sätt borde vara forskning på globalnivå. Sverige kanske ska titta på Finland i denna fråga

   Radera
  4. Sjunkbomben: problemet är att finland kopierat den svenska metoden men inte köpt "miljörörelsen" idiotier.

   Radera
  5. På sätt och vis är jag glad över att de inte hinner gräva ner kärnbränslet innan Gen4 kommer i drift. Då slipper vi gräva upp det...

   Radera
  6. 100 000 år är förstås nonsens. Alla icke-transuraner försvinner till bakgrundsstrålningsnivå på 400 år och det enda som är radioaktivt längre är plutonium (+spårämnen av annat). Sammanlagd mängd producerat plutonium i alla Sveriges kärnkraftsverk under hela deras livstid kan rymmas i en kub med 2,5 meters sida.

   Emedan plutoniumet är farligt att mala ner och andas in även efter flera tusen år så är farlighetsgraden absurt överdriven.

   Radera
  7. Anton: där har vi ett av de absolut största problemen i debatten. I princip handlar det om att hindra någon att äta avfallet. Precis samma som vi gör med kadmium och arsenik etc men det är inte mycket debatt om det slutförvaret (som förvisso är norskt)

   Radera
  8. Precis Anton. Avfallet kan förvaras säkert på ett oändligt mycket billigare sätt.

   Radera
 7. De vill som tidigare dela upp ärendet i två delar där själva tillståndet ges först när slutförvaret är färdigbyggt led motivationen att det ger ytterligare 10 år för utredning. Företaget bakom slutförvaret vill då inte satsa miljarder med risken att ett avslag kan ges om 10 år. MP fortsätter att styra i kulisserna.

  SvaraRadera
 8. Påminner om nästa istid, 20.000 år från nu, sen nästnästa osv osv. Ingen kan se 100.000 in framtiden. Lär inte finnas något som liknar Sverige kvar, iallafall,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har det för betydelse? Om det kommer en istid kommer den vara i troligen 100000 år ändå.
   Fundera över vad vi gör med arsenik och kadmium. De är giftiga till tidens slut. Detta är inte annorlunda. 500m ner i urberget har i princip inget hänt på ett par miljarder år. Istid eller inte spelar ingen roll.

   Radera
 9. Enligt min mening är man synnerligen okunnig i hur landet styrs och förvaltas om man lever i tron att det är Miljöminister Strandhäll som personligen fattar beslut i den aktuella frågan.
  Regeringsbeslut i Sverige fattas kollegialt av Regeringen som helhet.
  Av denna anledning också patetiskt av högeroppositionen att aktualisera väckande av misstroendevotum mot enskild minister i detta ärende.
  Hade det varit någon som helst stake i denna högeropposition hade man naturligtvis riktat misstroendet mot Regeringen som helhet, d.v.s. Statsminister Andersson.

  Därutöver en eloge till Mudden i sin kommentar härovan där han pekar på att kommande beslut vill få konsekvenser som sträcker sig 100.000 år in i framtiden och att därför ansenlig eftertänksamhet eller snarare förtänksamhet är av nöden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så att oppositionen inte vågar väcka misstroende mot Statsminister Andersson. Det skulle kunna leda till att de hamnade i regering en liten tid. Och sedan blir det kört för fyra år. Kan inte tänka mig att SD skulle kunna hålla sig i styr.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nanotec: Tack för replik till vilken jag är böjd medge att den innehåller visst mått av sannolikhet.

   p.s. att jag så sent som i eftermiddags i TV2 med oförställt nöje bevittnade Justitieminister Morgan Johansson sopa golvvet med de rättspolitiska talesmännen för M, KD och SD ...
   Denna så kallade högeropposition hör bäst hemma på åskådarläktaren och definitivt inte i regeringsställning.

   Radera
  3. Helan och Halvan eller Bill och Bull?

   Radera
  4. Nja Knoll och Gott snarare :)

   Radera
 10. Det är många i dessa diskussioner som nämner tiden 100 000 år.

  Det kan väl ändå inte vara någon inblandad som på allvar tror att det är en relevant tidshorisont. Jag kommer kanske inte att leva längre när det händer, men jag hade kunnat satsa en ansenlig mängd hattätande på att "sluförvaret" kommer att grävas upp inom ett par hundra år, då det är alltför värdefull naturresurs för att låta ligga.

  Dessutom är det ganska mycket hybris att tro att vi ska kunna fatta beslut nu, som någon bryr sig om om ett par århundraden. Tänk på hur vi idag ser på "eviga" beslut tagna på 1700-talet, och kombinera med att utvecklingen under kommande 300 år troligtvis kommer att gå minst lika snabbt som de senaste 300 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lika lite som idag hade man på 1700-talet tillgång till kristallkula med vilken att se in i framtiden.
   Beslut fattas på den vid beslutstillfället tillgängliga kunskapen.

   Radera
  2. Kunskapsläget är idag betydligt mer omfattande så jämförelserna haltar betänkligt.

   Radera
  3. Rickard Ohlin: Förvisso är kunskapen idag mer omfattande men kristallkulan fattas fortfarande.

   Radera
  4. Ok. Min kristallkula säger att du är en inbiten socialist till den dagen du tar ditt sista andetag och därmed lagt bort din förmåga att tänka självständigt.

   Radera
  5. Rickard Ohlin: Kan utan minsta tvekan instämma i att den som dragit sitt sista andetag därvid lagt bort förmågan att tänka både självständigt och överhuvudtaget.

   Radera
 11. Frågan har varit löst i åtminstone 15 år:

  https://energiforsk.se/media/27042/broschyr-fjarde-generationens-karnkraft.pdf

  Men, det kräver att man bygger en reaktor för att hantera avfallet, inte för att (primärt) generera ström. Precis som vi idag bränner sopor i mängder för att generera energi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt mycket tyder på att vi har fungerande fusion inom fem tio år. Utbyggnad tar sedan tid. Min syn just nu är att det är bra skydd att begrava avfallet från vår fission nere i berget under rejält med kattsand.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Vi har redan fungerande fusion.

   Men ditt "utbyggnad tar tid" kommer dröja länge.

   Avfallet bör ännu inte begravas utan det är klokt att behålla det i Clab tills vidare som råvara till nya fissionsreaktorer som gör oss fria från vädrets tyranni utan fruktansvärt dyra lagringslösningar och odemokratiska tillståndsprpcesser för energislag som subventioneras politiskt, medialt och ekonomiskt. De skall inte ha juridiska subventioner också.

   Radera
  3. Rickard, har du tänkt på att när elektrifieringen av fordon är färdigställd är det minst 150 GWh av samlad lagringskapacitet?

   150 GWh är tillräckligt med energi för att driva 400-450 000 eluppvärmda villor (värmepump) i 8 dygn och detta kommer inte kosta staten en krona extra. Förvisso kräver detta en anpassning av elsystemet för sagda villor, men det brukar göras vid installation av laddbox i vilket fall.

   Har du även tänkt på att alla som installerar solpaneler 2022 kommer även installera ett 10 kWh batteri?

   Radera
  4. Ja, det täcker väl sisådär 5-10% av lagringsbehovet med elbilarna.

   Och då får man jobba hemma. Alltså måste alla köpa två bilar. En som alltid står preppingklar. Så jävla bra för miljön.

   Du tror väl inte folk köper en elbil för 500 000 för att stötta elnätet.

   Så tillvida inte MSBs nya princip är att du måste klara dig utan samhällets basala funktioner i minst 7 dagar även vid krig, kris och en vanlig kall vinter.

   Låt oss hoppas på att klimatförändringarna verkligen gör att det blir blåsigare och antalet kalla perioder med vindstilla minskar kraftigt.

   Radera
 12. Skall vi gissa på att S säger ja och vinner på det opinionsmässigt. Sedan protesterar MP och vinner också opinionsmässigt. Efter valet 2022 får vi då ånyo se em S & MP regering.

  SvaraRadera
 13. Det här är ett traumatiskt beslut. Alla inblandade kommer att prokrastinera så länge som det bara går, även om Sverige går under under tiden.

  Således blir det ingen ny kärnkraft.

  Det som kommer att hända är att vind och sol byggs ut, och att man inför väldigt ineffektiv vätgas som lagringsmedium av energi. Det är inte många som förstår en energicykelanalys, så det politiska landskapet är prajmat för undermåliga lösningar där den som pratar bäst vinner.

  Och, hela EU kommer att gå den vägen, utom Frankrike förstås som kör vidare med kärnkraft.

  Om några hundra år kommer man att nostalgiskt titta tillbaka på bilder från vindsnurrornas tid, ungefär som vi idag tittar tillbaka på gamla 1800-tals-målningar med väderkvarnar.

  Någon har sagt att historien återupprepar sig. Jag är böjd att hålla med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svinto Sverige kommer nog inte gå under. Förmodligen behåller vi de befintliga reaktorerna tills fusion är utbyggt. Närmaste åren har du rätt i att en större mängd vind byggs och då snart havsparker. Du måste tänka lite annorlunda om väte. Väte behövs för främst järn och stål men även en hel del annat. För att jämna ut vind och sol lagras väte när det blåser och lagren minskas när det blåser lite. Det är väldigt mycket mer lönsamt än att nyttja vätet för el.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Lagren minskas genom mindre påfyllande vid dyrare el. LKAB räknar med några veckors lager.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Halmgubbe där. Ifall du vill ha information så sluta med din politiska agenda och ha en gemytlig diskussion. Jag ser fram emot den.

   Radera
  4. Svinto förstår inte vad du menar med halmgubbe? Vi är överens om mycket tex att vindkraft knappast finns som kraftkälla om 100 år utan då bara är museiföremål. Vill gärna ha en gemytlig diskussion med dig.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Havsbaserad vindkraftutbyggnad ligger minst 10 år bort innan den gör skillnad. Tilsltåndsprocessetna tar 3-5 år. Projektet tar minst 2-3 år. Det tar tid

   Radera
  6. Rickard tack!

   Nu närmar du dig. Jag är övertygad om att tillståndsprocesserna för havsparker kommer att kortas rejält. Men glad att din minimitid är 3+2 år. Är pessimistisk om Putin och utgår från att vi kommer få avstängd gas till EU. Vid ett sådant fall kommer tillstånd att ges mycket snabbt och sedan är det hur lång tid det tar att få fram komponenter och bygga upp tillverkningskapacitet.

   Vad som innebär ”gör skillnad ” kan vi ha lite olika syn på. Men allt tar tid.

   VänlIga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Det är lätt att kolla upp. Enligt Svenska Kraftnät finns det planer på att bygga 500 TWh årsproduktion i offshore verk till 2030.

   Om bara en tiondel av det blir verklighet är det mer än nog med energi.

   Radera
  8. Wertigon såg något om att fler ansökningar kommit in till Svk sedan i augusti. Mycket tyder på att vindkraftverk fortsatt kommer att byggas på allt större djup och att de kommer att kunna få högre toppeffekt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 14. L och KD blev grundlurade, S flyttade bara målstolpen lite. Det blir inget beslut.

  SvaraRadera
 15. Vafasen bygg ut dagens vattenbassäng. Helt meningslöst att gräva ned det. Ist för att straffbeskatta kärnkraften, får man väl se till att pengar läggs på framtagning av gen4, så vi kan använda upp avfallet.

  SvaraRadera
 16. Såg förresten i flödet idag, att Gbg börjat införa Mp:s "smarta" elnät.
  Vilket som förväntat, innebär frånkoppling.
  Flextjänst kallar de idiotin :-/
  https://www.goteborgenergi.se/foretag/el/flextjanster

  SvaraRadera
 17. Lars, du kanske redan skrivit, men vad blir effekterna på det Svenska samhället nu när vi nu får betydligt högre kostnader för elkonsumtion. Vi börjar redan se höjda priser på livsmedel, antagligen mindre etablering av energiintensiva företag, konkurser, folk får flytta från sina hem mm mm. Hur illa blir det?

  SvaraRadera
 18. Antar styv mp verkar bestämma…:-)

  SvaraRadera
 19. Lite OT, men något i linje med bloggen.

  "Ministrar saknar bluffskydd – mejlade som Hultqvist" - Omni

  Vi inom industrin använder åtminstone signering...

  SvaraRadera