Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-16 14:52

Regementet i Sollefteå blir ett nytt modernt miljardbygge söder om väg 90 - inget på gamla regementet

Som väntat och rimligt kommer det nya eller återupprättade regementet I 21 i Sollefteå inte att etableras på det gamla regementsområdet med sina lokaler uppförda för ett försvar anpassat till världen före första världskriget. Istället blir det en toppmodern nyetablering på det område söder om väg 90 som förvärvades i somras i direkt anslutning till övningsfältet. meddelas via SVT. Dessvärre blir kostnaden uppåt en miljard kronor.
Fd kasern, numera konverterad till lägenheter, sannolikt med kök och badrum i vardera fd logement - en lägenhet per balkong. Foto: Författarkollegan Daniel Åberg (Virus mfl på Storytel), som gjorde lumpen där 94-95.
Bloggen skrev om detta i slutet av februari - att det gamla området är byggt för slutet av 1800-talets försvar och världen före första världskriget och inte öht är lämpat som modernt regemente när man ändå ska nyetablera. 

Istället får alltså hyresgäster och företag med kontrakt på det gamla regementsområdet bo kvar, och området behöver inte krystas om till ett militärt regemente igen.

I 21 i Sollefteå kommer därmed bli Sveriges modernaste regemente, med helt ändamålsenliga lokaler byggda för det moderna försvaret och den moderna hotbilden där alla springer runt med mobilkameror och skyltar inte räcker som skydd mot insyn och avbildning.

Man får förmoda att anläggningen alltså blir i linje med Gotlands Regemente, om än anpassad för lokalförsvarsinfanteri istället för mekaniserade pansarförband.

Fortifikationsverket köpte i somras 106 000 m2 mark (cirka 10 hektar eller tjugo fotbollsplaner) direkt intill övningsfältet och skjutfältet och man kommer alltså utbildnings- och kostnadseffektivt kunna köra rakt ut på övningsfältet i en strömlinjeformad processmässig utformning av regementet. Tänk er ett flöde mot övnings- och skjutfältet med infart - spolhallar - garage och kaserner - ammunitionskasuner - tankstation - utfart. Det behövs inte heller till vardags några långa vägtransporter till övningsfält eller skjutfält och man kommer inte störa allmänheten med fordonskolonner. Själva skjutfältet i anslutning till regementet är främst lämpat för infanteristrid på sin höjd på kompaninivå (om man verkligen vill) och är av begränsad storlek, så man kommer fortfarande behöva andra skjutfält av och till, liksom övningsfält - särskilt om man ska öva mot mekaniserade förband. Men det duger sannolikt för grundutbildning och att nöta enklare stridsmoment där övningsfältssjukan spelar mindre roll.

Därtill kan man på det nya regementet upprätta ett skalskydd som hindrar insyn, t ex med stängsel och vallar innanför stängslen, som omöjliggör att fotografera in för att kartlägga verksamhet, besökande förband, beredskapsgrad mm utan att använda uppenbara metoder som drönare (som numera får plockas ner av Försvarsmakten om de uppehåller sig vid skyddsobjekt) eller genom att forcera stängslet och sedan ta sig upp på vallen. Har man väl forcerat stängslet kan ingen heller hävda att de tagit foto av misstag.

Personalparkering kan också placeras inne på området vilket omöjliggör att fotografera registreringsnummer på parkeringen för att kartlägga personal, inrest personal eller beredskapsgrad.

Det mesta av kostnaderna för ett nytt regemente hade kommit ändå. Det gamla regementet hade kostat hundratals miljoner att bygga om till kaserner istället för dagens lägenheter, men tekniska lokaler hade ändå behövt byggas på nytt då de gamla byggnaderna inte klarar moderna krav eller behov på i princip några punkter.

Ett positivt besked alltså, men tyvärr fortsatt ofinansierat. Försvarsmakten själva ville inte ha dessa regementen, utan det är ett politiskt beslut grundat i att skydda den amerikanska marinkårens uppmarsch från Tröndelagen till hamnar som Gävle och Sundsvall. Försvarsmakten ville utbildat lokalförsvarsförbanden vid befintliga regementen. Tyvärr har inte försvaret fått de nödvändiga ökade anslagen, inte heller från den nu klubbade M+KD+SD-budgeten.

Så länge ska man husera i gamla lokaler på gamla regementet tills det dyker upp pengar för en modern anläggning.

Källor hos skattefinansierade bidragsmedia som ska få länkskatt och inte kan länkas

SVT www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/platsen-for-nya-regementet-klart-oversten-tittade-pa-tva-alternativ
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Tur att vi kan bevara gamla Nipan! :)

  SvaraRadera
 2. Det handlas hej vilt nu, Karlskrona kommun lyckades till slut kränga Rosenholmen tillbaka till FM, blir logistikens högborg för Flottan!
  Ny beställning från Patria av sexhjulade fordon förhoppningsvis med adekvat beväpning för understöd!
  Annars blir väl lokalerna i Enköping tillgängliga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adekvat beväpning är såklart mycket bra om vi får på nya Patria, MEN det är inte det absolut viktigaste då det mest är en taxi för infanteriförbanden fram till fronten. Det är inte meningen att pansarterrängbilen ska delta i striden utan den stannar bakom fronten medan skyttet strider avsuttet. Skyddet är det viktigaste så man inte blir sprängd på väg till eller från striden.

   Radera
  2. Vapenstation 1 och APS är väl rimligt.

   Radera
 3. En gång i tiden fanns 3 "regementen" i Sollefteå, I21, T3 och Hundskolan.
  Har tillbringat lååång tid (15 månader) på norra sidan älven (T3) fast med mest goda minnen. Hade naturligtvis ingen kontakt med I21 på andra sidan älven...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utbildningarna på Hundskolan i Sollefteå var nog bland de bästa jag genomförde i min grönblåa karriär. Bara goda minnen från den platsen.

   Radera
 4. Har för mej att det ska sättas upp fem lokalförsvarsbataljoner till 2025, varav en på Gatland. Ska I13 och I21 sätta upp två vardera? Eller ska det utbildas på ytterligare en eller två platser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två vardera. Blir lite slöseri att bara sätta upp en bataljon på ett helt regemente - normalt är ju minst 3-4 stycken. En på Gotland.

   Radera
  2. Tror dock att det blir en i Sollefteå och en i Östersund (I5). Riktigt slöseri... samt även slöseri att A9 ska ligga i Kristinehamn istället för Villingsberg. Känns nästan brottsligt att så ogenerat föra lokalpolitik inför öppen ridå med Försvarets budget. Men hellre felplacerade regementen med nya bataljoner än inga bataljoner iaf!

   Radera
  3. Var det inte kontorsdelarna som skulle placeras i Kristineham och prylarna skulle få stå och brukas på Willingsberg?

   Radera
  4. Kristineham är den godaste julskinkan.

   Radera
  5. HL, hoppas du har rätt!

   Radera
 5. Det var ju bra. Man kan ju inte veta i dessa tider. Det ryktas om inköp av ett större antal 6x6 från Patria. Är det till dessa bataljoner tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt att se vad de annars skulle kunna vara till! Det ända alternativa ändamålet jag kan komma på skulle vara Livbataljonen, vilket iof skulle vara logiskt.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Hoppas att hyresgästerna har pengar och personal till att bedriva verksamhet i de nya lokalerna också.

  SvaraRadera
 7. Oj vad amerikanskt det låter. Ser framför mig drönarsoldater tillika "kanonmat" där soldaterna marscherar sorterade i längd, alla iförda amerikanska militärkepsar i Svensk tappning. Kort joggingtur till skyttebanan i takt, tillbaka till kasern, excersis, vapenvård. Strikta kommunikationsregler så i kasern hänger foton på väggarna från soldaternas nära och kära. Eller oj, skenade min fantasi iväg? :D

  SvaraRadera
 8. Man har alltså köpt 10 hektar mark. Undrar hur länge det dröjer innan man hittar/utplacerar någon stackars rödlistad varelse eller växt som kan används för att kullkasta alla planer.

  SvaraRadera