Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-21 08:45

Räkna med dubblad elräkning i december mot november - om du har rörligt elpris

Elpriserna har nu gått från att sedan Ringhals 1 och 2 lagts ner av Miljöpartiet mer än dubblats mot normala elpriser, till att nu i december dubblas en gång till. Har du fortfarande rörligt elpris bör du räkna med ungefär den dubbla elräkningen för december 2021 kontra de redan höga siffrorna för november.
Elpriser per månad hos Vattenfall i år, medelpriser för 2014 - 2020, samt preliminära priser för december. Data: Vattenfall, Nordpool
Elpriset ovan är exklusive moms, elskatt och elnät, men inklusive Vattenfalls elhandelspåslag. Elskatten och elnätet kommer dock på en annan faktura. 

Preliminärt om inte elpriserna faller tillbaka jämfört med december än så länge, så landar medelpriset på 188 öre inklusive Vattenfalls elhandelspåslag. Dock är faktiskt rörligt elpris högre, eftersom det beräknas enligt en schablon där du som kund förbrukar mer el under högpristider på dygnet, men siffrorna ovan är indikativa

Därtill har december varit kallare än november, vilket oftast leder till högre strömförbrukning. Undantaget en liten knäpp värme (och eventuellt snö) runt julafton så kommer december fortsätta vara kallt.

Ta således din elräkning för november, och dubbla den så får du en bra indikation på var din elhandelsfaktura landar när den ska betalas i januari, så har du något att planera ekonomin efter.

För egen del var elhandelsfakturan 2 334:- SEK i november, och även om jag kör timrörligt istället för rörligt så blir det realistiskt att vänta sig en dubbling även där, även om elpriset blir lägre än det rörliga. Så cirka 2000:- mindre på kontot i januari, tack vare Miljöpartiet.

Sedan får vi se hur elpriserna blir i det normalt ännu kallare och vindstilla januari. Vid årsskiftet stänger Tyskland ner ytterligare tre kärnkraftverk och priserna på kontinenten påverkar framför allt Danmark, som påverkar SE4 Skåne-Blekinge som påverkar SE3 Stockholm - Göteborg.

Fyllnadsgraden i vattenkraftsdammarna sägs vara lägre än normalt redan nu, och gaslagren i Europa tryter också. Släng på att Putin och Kreml avfyrar gasvapnet och stryper flödet till EU helt så kanske vi har ännu en dubbling av elpriset i januari?

Det går fortfarande att låsa elpriset rejält billigare än rörligt pris i SE3 (men inte i SE4) om man är orolig eller inte kan hantera priserna, eller tror att priserna inte kommer falla tillbaka igen. Tanken med rörligt elpris är att det ska bli billigare på helåret, men det förutsätter att man inte värmer med el och har majoriteten av sin elförbrukning på vintern. Timrörligt förutsätter att man bryter schablonmönstret över dygnet för att löna sig, t ex solenergi dagtid och elbilsladdning nattetid och förstås att man har alternativ (i mitt fall vedeldning) de perioder där elpriset sticker iväg.

Som vi dock ser i grafen ovan så har normalt sett elpriserna bara skilt sig några ören mellan vinter och sommar. Så är det inte längre, eller så kommer vinterns priser gälla även i sommar. I vilket fall solceller blir löjligt lönsamma istället för bara väldigt lönsamma.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

169 kommentarer:

 1. Nuvarande elpriser är inte hållbara över sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är miljömässigt mycket hållbara men ekonomiskt hållbara är de absolut inte.

   Ordet hållbart är populistiskt och slängs ut till höger liksom vänster i alldeles för stor utsträckning.

   Radera
  2. Fortsätter trenden som nu kommer kolet grävas upp.

   Tysken är om inte annat ekonomisk.

   Radera
  3. Man kan lätt göra BS-testet på det ordet genom att fråga om någon någonsin hört någon förespråka ett ohållbart samhälle/företagande/energisystem etc etc. Den definition på hållbarhet som ligger till grund för snömoset är därtill helt oanvändbar.

   Radera
  4. Citerar här nedan från sida 524 i Neal Stephensons nya ”Termination Shock” där han komplicerar resonemanget att solpaneler skulle vara något slags problem fri dellösning på den globala uppvärmningen - de skickar å ena sidan inte ut något carbon i atmosfären, men bidrar istället på sitt eget sätt till uppvärmning av planeten:

   ”The desert has high albedo for the most part - sunlight bounces back from the light-colored soil and returns to outer space where it cannot warm the planet. Solar panels, on the other hand, are dark. The whole point of them is to absorb, not reflect, sunlight. They get hot. Hotter than the light sand that they are covering. Convection grows more powerful as hotter air rises with greater force. This changes the weather directly.”

   Radera
  5. Sådär fungerar ju ett vanligt hustak eller för den delen en kundparkering också, bara det att med solpaneler får man några kW elektricitet också.

   Radera
  6. Oj, någon utforskar begreppet svartkroppsstrålning! Riiiispect!

   Radera
  7. Det är ett kort sidospår i boken som han för min del gärna hade fått utveckla mera - personerna i diskussionen befinner sig vid tillfället dock inte på en svensk kundparkering eller hustak utan i ett land som skulle kunna lägga det mesta av sin yta under solpaneler om de ville. Vill inte avslöja mer pga spoilers, köp och läs boken själv.

   Radera
  8. @ sälen: Neal Stephenson är bloggarens egen favoritförfattare, så vitt jag har förstått, därav valet av citat. :-)

   Boken förespråkar dessutom en lösning på den globala uppvärmningen som såvitt jag vet inte har diskuterats här - skall bli intressant att se vad bloggaren skriver om den i sin kommande resencion (boken är splitt ny, kom förra månaden).

   Radera
  9. @Peter Andersson: Med all respekt är albedo och strålning fysikaliska begrepp som inte påverkas om man står på en svensk kundparkering eller i ett ökenland.

   Radera
  10. Kvantitet, mannen, kvantitet! Den enda kundparkering i Sverige som är tusentals kvadratkilometer stor är väl den utanför Ullared? :-)

   Radera
  11. Absolut, men med 7 miljarder människor i världen finns det ju en hel del hustak i världen. Vill man minimera påverkan av solceller så verkar det rimliga alltså vara att placera dem där albedot redan påverkas av t ex hustak - dvs i städer - men jag har ju inte läst boken, kanske Stephenson har nån invändning mot det.

   Radera
  12. Nja, den enda gång han nämner solpaneler inom städer i någon intressant skala så är det (återigen ett kort sidospår) när en av alla de många huvudpersonerna i boken flyger över det saudiarabiska stadsbygget "The Line", vilket tydligen redan finns på riktigt. Googla.

   Radera
  13. "Finns redan på riktigt"

   googlar

   https://www.dailysabah.com/business/economy/the-line-work-begins-on-saudi-arabias-170-km-vehicle-free-city

   scheduled to welcome its first residents in 2024.

   *funderar på hur byggprojekten i den delen av världen brukar gå*

   https://www.constructionweekonline.com/projects-tenders/264743-adm-demolishes-eight-abandoned-buildings-in-abu-dhabi-in-q1-2020

   Radera
  14. Projektet finns på riktigt, yes. Staden i sin färdiga helhet, givetvis not so much ännu.

   Hade vi inte en liknande diskussion här någon gång, om att det logiskt effektivaste sättet för Sverige att bygga en ny miljonstad skulle vara att bygga den längs någon linje så att man kunde arbeta på så många olika ställen som möjligt samtidigt utan att vara i vägen för varann mer än nödvändigt? Den gamla stadsbyggnadsmetoden med ständigt växande "cirklar" och förorter kring gamla kyrkor, handelsplatser och stadstorg är inte mycket att komma med i det här århundradet för det land som vill smälla upp tillräckligt med bostäder för att matcha befolkningsökningen.

   Anyway, coolt som sjutton av SA tänker jag, blir garanterat färdigt före den svenska höghastighetsjärnvägen också. :-)

   Radera
  15. Logistiskt effektivaste menade jag.

   Radera
  16. @peter, du är inte så insatt i VA, fjärrvärme, m.fl. nyttigheter som distribueras via ledningar, va? Att bygga längs en linje löser typ ett problem och skapar tio nya.

   Radera
  17. Det där borde nåt slags avancerat datorprogram kunna svara på. Dricksvatten, avlopp, el, soprundor,kollektivtrafik etc. Sätt några parametrar, sen har vi den första AI-designade superstaden.

   Radera
  18. Jobbar med exakt det. Det är därför jag kan kosta på mig att vara tyken. Alltings jävlighet gör att olika tekniska intressen motverkar varandra. Optimeringen blir trist mellanmjölk. Det enda roliga är att vi människor har intressen som därefter kör ner det totalt, bort från all logik.

   Radera
  19. Bara dubbel elräkning? Vad glad jag blir, vilken lättnad!

   Radera
  20. GLÖM INTE PADELHALLEN

   Radera
 2. Mitt FB-flöde har varit fullt med folk som lagt ut sina elräkningar, hoppas att de fortsätter med det så man får en inblick i rörligt elpris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är rätt lastgammal antar jag... ingen hänger på fejan om du inte är minst 50. Sagt med glimten i ögat och vill inte kränka , men vad jag lärt mig av mina barn är att de inte vet vad FB är)

   Radera
  2. Det går väl att lägga ut elräkningar på Tiktok också... kineserna vet väl redan vad vi käkar till frukost ändå.

   Apropå det, färsk nyhet:

   https://www.techtimes.com/articles/269493/20211217/australia-telecom-hack-huawei-documents-point-out-chinese-spies-secret.htm

   Throwback till när tidningen Fokus blev diktaturkollaboratörer:

   https://www.dagensmedia.se/medier/tidskrifter/huawei-sponsrar-fokus-panelsamtal-om-de-svensk-kinesiska-relationerna-vi-ar-oppna-med-upplagget/

   Radera
 3. Jag hade ett elavtal hos Vattenfall till fast pris på 36 öre kWh tills i somras. Tyckte att det var surt att behöva acceptera nytt elavtal, 3 år fast pris på 50 öre kWh men nu känns det plötsligt som ett väldigt bra pris... Bor i SE3. Kollade på elskling.se och samma avtal nu skulle kosta 94 öre kWh...
  Valde vattenfall för att jag ville ha ett större elbolag som inte riskerar att konka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När ditt nuvarande elavtal går ut, sitter du i samma skit som vi andra, det är knappast en snabbt övergående situation vi har. Nu kan du spara "i ladorna" eller satsa pengar på energisparande åtgärder.

   Radera
 4. Vänta bara till produktionen av fossilfritt stål kommer igång, då blir det åka av på elprisfronten!

  SvaraRadera
 5. Utgick tidigare från att rörligt var timpris. Kollade upp och det står tydligt timpris på mitt avtal nu, spotpris plus lite extra.

  Lite falsk marknadsföring att använda volymvägning och kalla det för rörligt.

  SvaraRadera
 6. Som jag sagt, politikerna kommer vrida och vända på sig i ångest, kräkas, må illa, gråta, skrika att dom varit både naiva och inte såg det komma och sedan kommer det sättas igång att byggas kärnkraft så det ryker om det. Inte för att det är en quick fix utan för att det är en only fix.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men politikerna har ju enligt plan stängt ner 4 reaktorer och samtidigt ökat befolkningen med 1 miljon. Vi vanliga dödliga har inte samma genialiska insikter som politiker och därför tror vi att det är slapphet och vanskötsel när det egentligen är ledarnas stora plan som verkställs.

   Radera
  2. Politikerna meddelar via sina köpta journalister att prisökningen beror på farbror Putin och att SMHI inte fixar sol och vind i tillräckliga mängder.

   Radera
  3. Ärligt talat tror jag inte ny kärnkraft kommer vara lösningen. Jag tycker det är jättedumt att vi stängt ner så mycket i förtid i Europa, men förnyelsebart + lagring kommer bli vägen framåt tror jag. Lagring som går använda på både kort och lång sikt.

   Radera
  4. Om inte annat så känns det som att det finns någon slags koncensus om att vindkraft är det enda tänkbara alternativet. Att salta maten mer när den är för salt brukar ju inte vara ett bra alternativ.

   Radera
  5. Bland förnyelsebart är det bara geotermisk energi som är något är värt att satsa på. Sol och vind är skit ur ett miljö och samhällsperspektiv.

   Radera
  6. Finns inte nog med metaller att bygga lagring av så det kan vi skriva av direkt. Återkom till det i en annan tidsålder när nya gruvor är välkomna.

   Radera
  7. @turlasvante Vätgas?

   Radera
  8. @turlasvante: Vilka metaller tänker du då? Det finns massa olika sätt att bygga lagring på. Jag tror bojbaserad för storskalig, långsiktig lagring kan bli intressant, precis som vattenmagasin. För småskalig, kortsiktig kommer vi nog se batterier i "varje" fastighet, i någon form. Detta är givetvis genomförbart.

   Radera
  9. Hema det finns mer förnybart än geotermisk, sol och vind. När det gäller sol och vind tillsammans med annat finns det en stor framtid närmaste åren.

   Turlasvante gruvor kommer bli välkomna och vissa metaller kan tas från havsvatten.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Nanotec
   * Generellt brukar miljörörelsen prata om just de tre.

   * Så du tycker att vi ska satsa på lösningar som är dåliga för miljön och samhället? Kommer krävas gruvaktivitet i tidigare sällan skådad skala, samt att intermittent elproduktion är en björntjänst för ett elberoende samhälle.

   Radera
 7. Här finns en sammanställning över vad alla andra EU-länder diskuterar (och genomför) för åtgärder pga det galopperande priset:

  https://www.bruegel.org/publications/datasets/national-policies-to-shield-consumers-from-rising-energy-prices/

  Som synes har nästan alla EU-länder utom Holland funderat på att ge bidrag till mindre bemedlade för att betala för konsumerad el. Tur man inte bor i en socialiststat som t ex Polen så man slipper få sina inkomster beslagtagna för sådana ändamål. Eller kommunisterna i Ungern med sin planekonomi där staten detaljreglerar vilket pris man får sätta.

  Anledningen till att Sverige inte är med i tabellen är så klart att vi inte gör nånting alls, och varför skulle vi? Det är ju en fri marknad, kan man inte köpa el så får man väl köpa bakelser och äta sig varm istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är nödvändigt med bidrag för att hushåll med svag ekonomi ska klara sig men egentligen är det inte hållbart att staten ska subventionera höga elpriser och därmed underhålla en hög prisnivå, en transferring av skattemedel till privata företag.

   Radera
  2. Jag vill inte att mina sura skatteslantar ska gå till personer som valt ett boende eller livsstil som gör dem beroende av låga elpriser.

   Radera
  3. Är marknaden verkligen så fri, när produkten är så reglerad?

   Radera
  4. @Sälen: Vad bra att du då valt det liberala och marknadsorienterade Sverige istället för något väst- eller centraeuropeiskt kommunistvälde.

   @Sjunkbomben: Hurdå nödvändigt? Det är som med marknadshyrorna, högt pris är inget dåligt, bara att man ska välja att t ex köpa aktier i de bolag som tjänar pengar på marknaden så att man kan betala sin marknadshyra, sin marknadsprissatta el osv.

   Radera
  5. @Turboprop: Varför hatar du valfrihet?

   Radera
  6. Valfriheten att lägga ner stora delar av produktionen, och sen utöka utbudet på efterfrågan.

   Läste att vi bränt 22miljoner liter olja för elproduktion i år, låter otroligt men om det stämmer är det sjukt...

   Radera
  7. Du menar att 0,2% av petroleumförbrukningen i Sverige gått till elproduktion och inte till att flytta människor och varor i eviga bilköer. Supersjukt mannen.

   I övrigt får jag väl citerar Carl Bildt för dig:

   Dessa åtgärder är ett första steg i omvandlingen av det svenska elför-
   sörjningssystemet mot ökad konkurrens och en förberedelse för en alltmer
   internationell elmarknad med ökade möjligheter för export och import.


   (ur prop. 1991/1992:133)

   Producenten har alltså valfriheten att exportera elektriciteten och sälja den till europeiska priser, eller att frivilligt sälja den till ett lägre pris som välgörenhet. Effekten på den enskilde konsumenten blir att hen får betala europeiska priser. Tycker du inte elbolagen ska få göra bra affärer eller vad är problemet? Hatar du valfrihet?

   Radera
  8. Allt passar inte för avreglering helt enkelt, man måste kunna ha fler än två tankar i huvudet samtidigt.

   Radera
  9. 1. Carl Bildt nej tack. Förstår inte vad folk gillar med honom.
   2. Du menar att om vi haft kvar kapaciteten i kärnkraften hade vi eldat olja endå?

   Radera
  10. @Turboprop:

   1. Han förklarar utmärkt vad marknadsreformen var till för oavsett vad du och andra tycker om honom. Valfriheten att kunna sälja el utomlands till ett högre pris än här hemma. Som sagt, gillar du inte valfrihet?

   2. Karlhamnsverket var i drift ibland även förr, det har inte stått still i 40 år och startats för första gången nu. Så svaret på din fråga är rimligtvis "ja". Fram till 2015 var kapaciteten t o m den dubbla.

   Radera
  11. 1. Jag gillar valfrihet. Men jag väljer inte dåliga saker för det. Det måste inte vara allt eller inget.
   Motsatsen till dagens situation måste väll inte vara brödkö o h Trabant?

   2. Mjo jag förstår att tex Carlshamns verket är gammalt, men i modern kontext har det inte används då mycket.
   Rätta mig gärna om jag har fel.
   Väl mött.

   Radera
  12. @ben d, akta så att du inte får valfrihetstourettes.

   Sluta svamla om valfrihet när verkligheten är mycket mer komplicerad än så. Det var inte valfriheten som stängde ner kärnkraften.

   Radera
  13. Jag har alltid funderat på vad personalen på Karlshamnsverket gör, när det står stilla och inte behöver producera någon el till nätet? Sitter de och spelar kort på jobbet hela dagarna? Underhåll?

   Radera
  14. @Osquar: Håller med. Tänk om hela borgerligheten kunde ta ditt råd istället.

   @Turboprop: Du har fortfarande inte fattat? Konkurrens och valfrihet i det här fallet innebär att du får konkurrera med hela centraleuropa om svensk el.

   @Marjatta L: Dom har ett frijazzband och kör John Zorn-covers hela dagarna.

   Radera
  15. "Idet här fallet". Har mer att göra med vansköttsel att göra.
   De har sabbat förutsättningarna för en fungerande marknad.

   Radera
  16. *Fascist-Mises österrikiska brytning*

   Vid en brist allokeras bara varan om till den som är beredd att betala mest, det är inte en icke-fungerande marknad

   Ungefär så här:

   https://www.youtube.com/watch?v=WfeCZ6TpWKs

   Radera
  17. Ja, gärna fri marknad, men vi är inte ens i närheten av det idag.

   Radera
  18. Vänta, jag ska bara ringa några kompisar jag har i Al-Qaeda som gärna vill starta kärnkraftverk.

   Radera
  19. Ok. Då accepterar vi dagens elpriser. Annars blir det socialism med elransonering brödköer och svält.

   Radera
  20. Du menar som i övriga europa? Ja de verkar ju verkligen lida därnere.

   Radera
  21. @Marjatte L
   Nu har jag i princip bott granne med Karlshamnsverket men utan att veta närmare så gissar jag att verksamheten där inte är speciellt personalintensiv.

   Radera
  22. Bendover: nej, du har presenterat en svartvit bild av marknaden. Enda alternativet till el priser som stiger 1000% är socialism dvs svält arbetsläger osv

   Radera
  23. Om du tog det på allvar är du ännu dummare än jag trodde. Alternativet är ju att du spelar dum, vilket är en oärlig debatteknik, vilket innebär att du ändå är en besegrad libtardcuck.

   Thanks for playing!

   Radera
 8. Ser på Svenska Kraftnäts Kontrollrummet att vindkraften nu producerar ca 1060 MW. Men hur mycket vindkraft finns egentligen installerade i Sverige. Är 1060 MW 10% av tillgänglig kapacitet? 25%?

  Och hur mycket vattenkraft har vi om det går för fullt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10GW 2020 enligt Energimyndigheten
   https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2021/ny-statistik-over-installerad-vindkraft-2020/

   Radera
  2. (Hoppas att jag har fått tillräckligt med koffein så det blir rätt)
   Enligt samma sida producerade vindkraftverken 27,5TWh år 2020. 27,5T / 10,0G = 2750h => 2750 / 8760 = 31% nyttjandegrad.

   Radera
  3. Samma räkneövning för kärnkraft (dock 2019 års siffror):
   64 TWh / 7,7G = 8311h => 8311 / 8760 = 95% nyttjandegrad

   Radera
  4. Bläddrar man bakåt på sidan så hittar man t ex 2021-11-19 22:51 producerades 9,5 GW som verkar ligga ganska nära max.
   Snabb killgissning mha okulär besiktning av nov-dec 21 ger att normalt produceras ca 4-5 GW, vilket tyder på att 31% torde ligga ganska nära sanningen.

   Radera
  5. Hårddrar man det kan man ju säga att 2 av 3 vindsnurror bara står och förfular miljön, eller för varje GW kärnkraft man lägger ned behövs 3 GW vindsnurror i ersättning.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Det hade varit intressant att se vindkraftens nyttjandegrad när kraften behövs som mest, under december till mars. Kan väl killgissa att nyttjandegraden sjunker åtminstone under 20% dessa månader.

   Radera
  8. Jag fattar inte sjunkbombens kalkyl. De sex nedlagda reaktorerna omfattade ca 4100 MW kapacitet. Om de ska ersättas med vindkraftverk á 2 MW med 30% nyttjandegrad så behöver vi väl 4100 / (2*0,3) = 6833 vindkraftverk.

   Ska vi ersätta även resterande kärnkraft med vindkraftverk så krävs det ca 11500 stycken 2 MW-verk till.

   Men då återstår att lösa problemet med reglerkraft så att ersätta all kärnkraft med vindkraft är ju inte görbart ändå.

   Men 50 miljoner vindkraftverk är ju aningen att ta i :-)

   Radera
  9. ...inte enligt Nanotec.

   Radera
  10. är man bara positivt inställd ska vi nog se att vi kan anpassa oss och inte göra av med energi. Varning för sarkasm.

   Radera
  11. Glöm min kalkyl, den innehåller ett grovt felaktigt antagande. Jag tog bort den direkt så jag hoppas den inte är synlig.

   Radera
  12. SCB har månadsstatistik (https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__EN__EN0108/Elprod/).
   2017-2018 2018-2019 2019-2020 2020-2021
   Dec-Mar 5639 7943 12018 9088
   Apr-Jul 4304 5147 7093 7000
   Aug-Nov 6891 5976 8920 7458

   * Nov 2021 är ej med i sammanräkning.

   Vintermånaderna avviker inte nämnvärt mot övriga månader. Eventuellt kan man skönja något lägre produktion i januari. Problemet är mer kortsiktiga variationer mellan dygn eller t o m timmar. Om man jämför kombinationen vattenkraft+vindkraft över hela elhandelsområdet syns det däremot att vattenkraften än så länge balanserar ganska bra (produktionen Nov-Dec 21 av vatten+vind är nästan konstant 65%).

   Radera
  13. Pluringen
   Jo enligt en artikel på nyteknik, så går det att ersätta med sol o vind. Kostnad 1600miljarder.

   Radera
 9. När får vi se en sammanställning och jämförelse med EU på bloggen? Hur mycket högre är våra priser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittar man på kontrollrummet så har: FI, EE, LV, LT, DK1, DK2, NO1, NO2, NO5, SE3 & SE4 i princip samma höga elpris. Tyskland och Polen lär inte vara lägre. Inte illa av ett litet parti i Sverige som pendlar runt 4% att påverka hela norra Europas elpriser.

   När OL3 börjar leverera på allvar kommer det påverka framförallt SE3 och FI positivt.

   Det är också tydligt att det saknas transmission mellan NO3, NO4, SE1 & SE2 söderut...

   Radera
  2. Day-ahead-priset kan du ju se på Nordpool. Sen är ju den statistiken vansklig eftersom kunder har olika avtal, så det riskerar ju att bli lite äpplen och päron.

   Radera
  3. https://www.nordpoolgroup.com/maps/#/nordic

   Radera
  4. Luktar lite halmgubbeargumentation här på bloggen. Finnarna bygger kärnkraftverk, men har höga elpriser. Det kan finnas goda argument för att anlägga någon form av kärnkraft, men det verkar ju inte hjälpa lokalt om man kollar europeiskt, så länge vi sitter ihop. Tror ju inte att det är många som argumenterar för att vi ska ta fram avbitaren.

   Jag upplever bloggen som lite skränig och enkelspårig. Kul att lipa över problem, men mindre intressant att förmedla hela bilden.

   Radera
  5. Ja alltså miljöpartiet kan knappast användas för att förklara varför el är jättedyrt i Österrike, nej.

   Radera
  6. Bra. Då kan vi riva vattenkraften och sluta bygga vindkraft, för kraftproduktionen i Sverige ger oss ändå inte lägre elpris.

   Radera
  7. Exakt så har jag fattat det. Vi sitter fast i skiten, d.v.s. den fria marknaden i Europa, som vi inte heller kan frigöra oss ifrån eftersom vi då är rätt rökta när det skiter sig. Jag tänker nämligen att även denna nyttighet kräver redundans och ingen kommer att dra sladdar på havsbotten om det inte rullar elektroner i dem, d.v.s. man får pröjs för investeringskostnaden. Våra flaskhalsar norrut är ju snarare en försäkran mot att den avkroken av vårt land får kontinentens elpriser.

   Enda möjligheten att få ner elpriset är att anlägga mer elkraft inom det område som delar på den. Som vanligt är vi ju så få i Sverige så att det känns som om det kvittar vad vi gör. Låt de större länderna lösa problemet.

   Radera
  8. Mp var ledande i förtida avveckling av flera kärnkraftsreaktorer vilket så klart minskar utbudet av planerbar el, främst i SE3 och 4.

   Radera
  9. ...och därför är elpriset skithögt i Österrike. Ok, got it!

   Radera
  10. Vad har Österike med saken att göra?
   Kan du hålla dig koncis, eller är det något du vill säga som är relevant?

   Radera
  11. @Cornucopia? Låter dumt. Jag är inte direkt någon vindkraftsförespråkare men tycker (ja, ja, jag vet, du bryr dig inte om vad någon tycker) att skriveriet här är något onyanserat. För min del får det gärna byggas ny kärnkraft. Ta ritningarna till OL3 och bygg R5, R6, O4 & O5 så får vi 6,4 GW. Det borde bli billigare än i Finland om man så att säga serieproducerar verken.

   Radera
  12. @Rickard Ohlin:

   Ursprungsfrågan var alltså:

   När får vi se en sammanställning och jämförelse med EU på bloggen? Hur mycket högre är våra priser?

   Att det råder rekordpriser i t ex Österrike är alltså inte relevant? Ligger det inte i EU, t ex?

   Radera
  13. Jag ser inte relevansen att jämföra elpriserna enbart om det inte är för att kunna vifta bort problemet.

   Att ta in moms och energiskatt med ena handen och sedan dela ut det som bidrag för att lösa marknadsproblem är inte heller lösningen.

   Radera
  14. Ja, och att hålla på och tjata om TWh hit och dit som inte kommer finnas på andra sidan 2030 är såklart inte heller en lösning. Eller "effektiviserade processer" och annat trams.

   Det kommer inte ske med mindre än att man kör över väldigt mycket lokal opinion.

   Och trots det kommer det ta tid att genomföra.

   Fakta är att Sverige har tappat mycket planerbar kraftprodukton och Tyskland snart ännu mer samtidigt som man inom kontintala EU är kraftigt beroende av gasimport.

   Det finns inga ersättningar eller lösningar i närtid, dvs den närmaste konjunkturcykeln såtillvida man inte återstartar en del kraftproduktion ELLER överger nuvarande elmarknadsmodell.

   Det är väl rätt uppenbart att elpriser på flera kr / kWh inte är i närheten av den verkliga produktionskostnaden utan det är ett tulpanlökspris.

   Radera
  15. Exakt, om vi så hade lusat ner hela södra Sverige med kärnkraft (god eller ond) så hade den energin ändå sugits upp så mycket som överföringskapaciteten tillät och skickats till Europa, så länge man får mer betalt för den där. Kanske till just odling av tulpaner...

   Alternativet är i så fall att införa socialism (Ungefär som SD (=gammelsossarna) vill) och minska marknadsekonomin för el (i ett första socialiseringssteg).

   Annars får man nog acceptera att det är som för klimatförändringarna. Vårt bidrag är så litet, att det spelar ingen roll vad vi gör här.

   Radera
  16. Jo, och om då Sverige har ett näringsliv som är beroende av att vi har lägre elpriser än på Con-EU nivå, då kanske det var typ skitdumt av våra politiker att göra så här?

   "Vi har varit naiva" ?

   Att därefter yla om att bygga ny kärnkraft hej som hoppsan för det är fint och populistiskt är ju också rätt dumt. Även om det inte blir finska priset.

   Det tar väl iofs om möjligt ännu längre tid än vindkraftverken. Börjar vi nu är det nog klart till befintliga verk stängs.

   Radera
  17. Sedan förstår jag inte att en centralt styrd elmarknad är "socialism" ?

   Måste marknaden vara helt jävla oreglerad hela tiden? Det är ju inte en fri elmarknad hur man än vänder på det. Det finns så många marknadshinder som hindrar den från att utvecklas.

   En stor del av elproduktionen är ju inte ens tillgänglig på Nordpool, den handlas via PPA avtal vid sidan av.

   Radera
  18. Det går väl att hitta på ett nyord som beskriver vad en centralt styrd marknad är... Frågan om huruvida en marknad måste vara "helt jävla oreglerad hela tiden" får ju olika svar, beroende på om man frågar Ung Vänster/SD å ena sidan eller MUF/LUF/CUF (eller vilken bokstavsförkortning man nu lider av) å andra. Det är alltså en politisk fråga och uppenbarligen en anledning att avhålla val.

   Kanske skulle elmarknaden vara ännu friare...? Förhållandevis lätt att skicka el kors och tvärs, med lite gummiband i form av frekvensutmaningar och kabeldiameter. Men nära nog ideala förutsättningar för fri handel.

   Radera
  19. Finlands kärnkraftsbyggen har blivit väldigt kraftigt försenade pga många faktorer, bl a finns det för lite erfarenhet av köp av komponenter till reaktorer, de nya, högre säkerhetskraven efter olyckorna i Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima x 4 (tre reaktorer samt torrkokning av använt kärnbränsle i bassäng), Rosatoms oförmåga att leverera korrekt dokumentation till reaktorn i Hanhikivi, etc.

   Wikipedia om Fukushima: vad som utmärker olyckan är att tre systemtekniskt separata reaktorer totalhavererade med avseende på samtliga barriärer avsedda att hindra radioaktivt läckage under de två dygn som följde. I en långsam process utdragen över flera dygn skedde detta på ett mycket spektakulärt sätt med kraftiga explosioner, som en efter en totalt ödelade reaktorhallarna i block 1, 3 och 4 och allvarligt skadade den i block 2. När detta skett, torrkokade till slut även det kärnbränsle, som lagrats i öppna bränslebassänger i närheten av reaktorerna.

   Enligt Japans kärnsäkerhetsorgan NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency) var mängden radioaktivt cesium som spreds i atmosfären efter explosionen lika med 168 Hiroshimabomber.

   Hade inte de dominerande luftströmmarna varit mestadels mot Stilla havet under en lång tid efter Fukushima-haverierna, hade japanerna fått mycket högre stråldoser än vad de fick.

   Radera
  20. Det finns en övertro på den fria marknadens förträfflighet.

   Radera
  21. @Rickard Ohlin: Att man prisreglerar t ex bensinpriset vid pumpen som Ungern gör brukar frekvent kallas socialism, men vad vet jag? Idag får det vara max 1,3 Euro.

   Att du sen inte ser relevansen i en europeisk jämförelse får stå för dig, jag reflekterade inte jättemycket över det. Men det faktum att elproducenterna är vinstdrivande företag och att marknaderna faktiskt är sammankopplade (vi exporterar ju fler GW varenda dag) gör ju rimligtvis att marknaderna påverkar varann. Jag tycker nog att det borde äga mer relevans än det eviga mantrat "wöööh mp är dumma hellre Putin" som frekvent förekommer här i kommentarsfältet.

   Övrigt var bara lite subtila observationer, som att det frekvent utskällda "DDR-Sverige" är typ det enda landet i Europa tillsammans med NL som faktiskt inte överväger bidrag är ju lite kul och triggar säkert en och annan Timbro-bimbo.

   Det där med reglerad och oreglerad marknad är intressant, nästan alla avreglerade marknader är ju rätt ofria, t ex:
   -Bilbesiktning - du MÅSTE genomföra den så vad avreglerar vi?
   -Apotek - du MÅSTE ha dina mediciner, oftast, så vad avreglerar vi? Lypsyl?
   -Sjukvård - samma där
   -Skola - vi har t o m skolplikt för fan
   -Etc....

   Ja listan kan göras lång. Men nu har vi resultatet av den högerpolitik med avregleringar som genomförts under de senaste 30 åren medan idioter i det här kommentarsfältet gapat om kommunism, Murray Rothbard och friare vapenlagar, så man tycker det borde vara fullt at hurrarop och inte gnäll?

   Radera
  22. Bilbesiktningen är ju den mest onödiga avregleringen sedan TV3 började sända. Vem f-n bryr sig liksom om att konkurrensutsätta något som kostar 300 spänn per år. XUF?

   Jämför med det som faktiskt VAR DDR-Sverige, typ att telefonerna skulle vara godkända av Televerket. Those were the days! Inga holländare som skulle knycka min el och trekant i TV-rutan. Den vita trekanten alltså.

   Radera
  23. Mmm, men eftersom moderater omöjligen kan hålla reda på vilken veckodag det är så måste vi också avreglera systembolaget.

   Radera
  24. Ben Dover: "medan idioter i det här kommentarsfältet gapat om kommunism".

   Det blev jag anklagad för att vara senast igår?
   Av dig.

   Radera
  25. Spoiler: Ibland skriver jag saker som jag inte menar på riktigt, t ex för att driva med andra.

   Radera
  26. Ibland, BD?
   Jo, självklart påverkar marknaderna varandra. Men poängen är att det finns mer än elpriset att titta på. I övrig håller jag nog med dig, jag är inte riktigt med på vad din poäng är mer än att moderater är dumma i huvudet?

   Jag skulle nog säga att samtliga politiker är rätt så kortsynta.
   Och att de sälla kan se konsekvenserna av sina beslut långt framåt.

   Radera
  27. Heja Ben! Alla skiter ju så subventionera gärna vvs-branschen så facket kan kräma ur ännu finare löner. Det råder brist på erfarna vvs-are så utbud och efterfrågan liksom... Dryghet åt sidan så finns det absolut rimligheter i det du påstår.

   Radera
  28. @Rickard Ohlin:

   Ja, t ex övriga Europas beroende av gas. Men det är tydligen också Miljöpartiets fel.

   Radera
 10. Frågan är ju vad man ska göra i sitt eget hem, och där finns lika många svar som hem…
  Enligt Tibber så är vi efter snart 10h idag uppe i drygt 60kr. Glad över värmen från nyinstallerade luftluft.

  Parhus på 120kvm, FTX, samt Legalett som jag kör i sutterängplattan när priset är lågt. Bra värmeackumulator.

  Ska man in med en kamin så hade den givit mest på nedervåning men ingen bra plats för mys där. Också, det kräver hantering osv, och tar ett tag att hämta hem pengarna (60k?).

  Solceller? Kanske bästa, väldigt bra läge på kåken.

  Värmepumpsberedare när nuvarande varmvattenberedare lägger av…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Installerade en luft/vatten-pump i höstas. Första hela månaden (november) med den nya lösningen sänkte elförbrukningen från 2520 (novembersnittet 2016-2020) till 1170. Håller prognosen för december i sig landar vi på ca 1650 kWh jämfört med 3070 kWh under 2016-2020. Så jag räknar väl med att förbrukningen på årsbasis grovt räknat halveras från ca 26000 kWh.

   Om nästa års elpriser ser lika jävliga ut som årets ska det upp solpaneler på taket innan mitt låsta pris (30 öre) går ut våren -23.

   Då har vi dessutom elbil och räknar väl med ca 18000 kWh förbrukning ganska jämnt fördelat mellan elbilen, hushållselen och uppvärmning/vatten. Kanske kan kapa till 9-10 MWh inköpt el med panelerna och med den förbrukningsprofilen kanske det till och med kan löna sig att ha timmätning.

   Radera
  2. En granne köpte en luft-luft-värmepump för några år sedan och han uppskattade besparingen på el till ynka 20%. Han blev så besviken att han skaffade även bergvärme och lät borra ett hål ner till 150 meters djup. Hans hus är en sommarstuga är på 120 kvm efter lite utbyggnader, vilket är på gränsen när bergvärme lönar sig. Sedan köpte grannen fastigheten bredvid, så han har nu dubbla elräkningar, och efter fruns bortgång har han nu två fastigheter att värma upp ensam.

   Några grannar har rekommenderat bergvärme och golvvärme med vattenburen golvvärme till mitt 60 kvm hus som är en sommarstuga, med argumentet att "det är det enda rätta". Verkligen?

   Radera
  3. Det går inte att säga att den ena eller andra lösningen är bäst.

   Radera
  4. Vågar man montera solpaneler på taket, när det varnas för mögel på råsponten på vinden?
   https://www.lfs-web.se/solpanel-mogel-vind.htm

   Radera
  5. Om solpanelerna rasar ner i vardagsrummet har råsponten antagligen ruttnat och då var det fel beslut att montera dem. Skitlätt ju!

   Radera
  6. LFS ljungby vill väldigt gärna sälja en vindsavfuktare som förbrukar ca 10000 kWh el per år. Go figure.
   Scamcompany.

   Lös dina fuktproblem på annat sätt.

   Radera
  7. Marjatta L:
   Solpanelerna lär inte skapa fukt om takpappen är kry. Det är ju inte lufttäta monteringar direkt. Möglar det på insidan är det snarare ventilationen på vinden som behöver ses över.

   Radera
  8. Bergvärme är bra om du eldade med olja innan. Det är också bra om huset är rejält isolerat och inte som mitt med tvåglasfönster som i princip är englas samt usla ytterdörrar.
   Hur isoleringen är i väggarna har jag ingen aning om. 70 talshus.
   Men det är smidigt.

   Radera
 11. Varför har inte bloggaren bundit elpriset i exempelvis sommras när du har full koll på vad som skulle hända med stor sannolikhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... men hallå? då kan man inte vara martyr.

   Radera
 12. Jag kör med en modifierad Cornu-formel:

  "Ta innertemperaturen för novembet, halvera den för december."

  Alltså, samma nivå på elräkning i december som i november, isch. Vi har inte mer effekt att dra på. Däremot har vi fler fleecetröjor.

  SvaraRadera
 13. Men nu är finnarna igång.
  https://svenska.yle.fi/a/7-10010571

  SvaraRadera
  Svar
  1. De levererar dock ej ännu till elnätet om jag förstått rätt.

   Radera
  2. Nej, men den är igång.

   Radera
  3. Finska Olkiluoto 3 börjar leverera på prov 5% av effekten till elnätet i januari och om allt går bra ökar de effekten successivt till 30%, ännu senare till 60% och före sommaren till 100%. Nu behöver Finland importera motsvarande tre kärnreaktorer: en reaktor från Ryssland och två från Sverige. De exporterar vidare en del till Estland. Finland lär behöva lika mycket el från Sverige även i fortsättningen, pga att de lägger ner andra mindre miljövänliga och/eller olönsamma kraftverk först. Sedan kommer den ryska reaktorn i Hanhikivi i norr att bli klar någon gång, medan reaktorerna Lovisa 1 och 2 närmar sig sitt slutdatum om några år. Illa, illa!

   Radera
 14. I dessa "hög elräkningstider" så kan det vara lite klurigt att påverka sin förbrukning särskilt nämnvärt, det kan ex lätt bli dålig stämning när man drar ner temperaturen i huset till 15 grader eller ber sina tonårsbarn att hålla duschtiden under 45 minuter eller gömmer laddkablarna till våra sk smartphones. -För att inte tala om att släcka ljusen i granen. Priset kan också vara en aning utmanande att påverka. Man kan alltid flytta till ett annat elhandelsområde eller köpa ett fastprisavtal, vilket dock inte behöver ge särskilt höga besparingar kortsiktigt. Så vad kan vi göra?
  Vad vi kan göra är att påverka vårt synsätt till det höga elpriset. Som goda medmänniskor och samhällsmedborgare gör vi naturligtvis bäst i att inte klaga och kritisera utan istället tacka våra ledare för att de i sin evinnerliga vishet naturligtvis har tagit de bästa besluten för landet. Det kan därför vara på sin plats att se över några vanliga citat och göra dem mer dagsaktuella. Nedan följer några förslag. Kom gärna med egna förslag.

  - "Det är häftigt att betala hög elräkning".
  -"Jag betalar hög elräkning, alltså finns jag".
  -"Vi har den högsta elräkningen framför oss".
  -"Att betala hög elräkning eller inte, det är frågan".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägger:
   "Jag var naiv och såg inte elräkningen komma"

   Radera
  2. "Jag köpte on-grid-villa som jag skulle tjäna pengar på och blev kränkt och akut planekonomisocialist när jag hamnade på loosersidan av marknadsekonomin."

   Radera
  3. December-elräkningen blir en överraskning för många, särskilt för dem som inte brukar läsa några nyheter. Samma personer brukar dessvärre ha noll marginal i sin ekonomi.

   Radera
  4. "Either you are with our elräkning, or you are with the terrorists."

   Radera
  5. To pay or not to pay (the electricity bill) that is the question.

   Radera
  6. Strandhäll:
   -"Jag såg elräkningen och slängde den"

   Radera
 15. Fyllnadsgraden i vattenkraften just nu (vecka 49) är 69,9% vilket är mitt i spannet de senaste åren även om det är lägre än förra året (87,1% som också var 10-års bästa). 2019 var det endast 60,5.

  Lägsta noteringen de senaste 10 åren för vecka 49 var 2016 på 54,8%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyllnadsgraden ska sättas i relation till antalet kärnkraftsreaktorer.

   Fast just det, kärnkraften påverkar ju inte elpriset.

   Radera
  2. Snarare: Kärnkraften kan inte heller påverka elpriset så länge det finns ledig överföringskapacitet till bättre betalande.
   Sverige har 2,2 % av EU:s befolkning. Tror inte vår möjlighet att påverka marknaden är speciellt stor, precis som för CO2-utsläppen.

   Radera
  3. Då kan man börja fundera lite på varför Sverige har olika elområden, indelade efter överföringsbegränsningar (snitten) och sedan kapaciteten för handel och tvärhandel , dvs transmission av andra länders produktion är cappad inom Sverige till 70% eller tom lägre vilket fått grannländerna att bli sura på oss.

   Främst Finland, som inte kan köpa vad de vill och Norge, som inte kan sälja vad de vill.

   Den delen av näringslivet som är mest känslig för elpriset ligger ju i SE1 och SE2. Inte hela näringslivet, det är ändå en relativt stor del av BNP som produceras i SE3 och 4. Typ.

   Men fundera på vad som händer om Sverige skulle få ETT elhandelsområde.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. @Richard Lek med tanken Norden är ett elhandelsområde, då finns det väldigt mycket kapacitet att tillgå inom samma områden som pressar ner priset ordentligt. Reglerna är inga naturlagar utan är bara något som svaga politiker gömmer sig bakom för de vågar inte ta fajten mot de mäktiga lobbyisterna.

   Radera
  6. Rickard Ohlin:

   Du är sent ute, enligt Reinfeldt i Davos 2013 finns det i princip ingen svensk industri. Och norra Sverige innehåller typ bara ett par miljoner människor. Så där behövs knappt nån el.

   Radera
 16. Trist att man inte får vara med och betala hög elräkning. 32 öre i grunden har vi och måste dras med det fram till sommaren. Sen får jag äntligen vara med och bidra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Struts.

   Om önskemålet att vara med och bidra är väldigt starkt så finns tydligen möjligheten att bidra genom att helt enkelt betala in en extra frivillig summa i skatt. Lägg pengarna i ett omärkt kuvert och lägg dem i en av Skatteverkets särskilda deklarationslådor. Skatteverket kan bara betala tillbaka om myndigheten känner till personens identitet. Pengar från okända hamnar på ett så kallat balanskonto där de ligger kvar i sju år.

   – Om ingen efterfrågar dem på den tiden går de tillbaka in i statens allmänna budget, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

   -Sådär, nu har alla möjlighet att bidra.

   Radera
  2. Tänkte mer på det stackars elbolagets vinst.

   Radera
  3. Ring elbolaget och avsluta avtalet i förtid. Då åker du på en straffavgift samt att du samtidigt tecknar ett rörligt dagspris. Då kan du bättra elbolagets vinst redan nu helt på kommersiellt laglig grund.

   Radera
  4. Niclas blir det ränta på de pengarna?

   Radera
  5. Hema, det framkom inte i den källa jag hittade. Tror personligen inte det.

   Radera
 17. I nuläget måste ju kraftföretagen tjäna ohemult med pengar. Vad gör man med dessa"övervinster". Vattenfall har väl snart tjänat in till ett nytt kärnkraftverk. Men bygger man nya så riskerar man sänka priset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delar ut till ägarna. Täcker kapital och driftskostnader när elpriset inte är lika högt.

   Radera
  2. Allt detta har man ju klarat tidigare utan att priset har varit på denna nivå. Kraftföretagen har ju inte gått i konkurs tidigare.
   Vattenkraften är utbyggd, kärnkraften motarbetas och vindkraften producerar inte när den behövs som mest. Marknaden är ju en guldgruva för de som redan är inne och ingen anledning att ta nya risker med de politiska osäkerheter som finns.

   Radera
  3. Tillägg. Övervinstrrna gäller ju bara producenter i elområde 3 och 4, DVD huvudsakligen kärnkraftverk och vattenkraft. Producenter i område ett och två får ju priset som gäller i det området. Mellanskillnaden vid export från områdena hamnar hos svenska kraftnät. Meningen är väl att de pengarna skall användas för nätutbyggnad.

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Jag tror snart att nätbolagen kommer börja skruva upp överföringsavgifterna med motivationen att de har halkat efter marknadspriserna på det rörliga...

  SvaraRadera
 20. "Tanken med rörligt elpris är att det ska bli billigare på helåret, men det förutsätter att man inte värmer med el och har majoriteten av sin elförbrukning på vintern."

  Väldigt intresserant men spontant låter det lite för enkelt. Har du någon uträkning eller schablon du kan presentera eller länka till Cornu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har skrivit massa inlägg om hur jag sparat 15-30% jämfört med rörligt elpris.

   Radera
  2. Men är det inte för att du har extremt rörligt elpris?

   Och en flexibilitet i din förbrukning.

   Radera
  3. Jag tänkte att du menade rörligt månadspris kontra bundet. Inte timpris. Där sägs rörligt månadspris alltid löna sig i längden men det kanske finns något sätt att räkna hem bundet över tid och inte spekulation, för vissa individuella säsongsmässiga förbrukningsprofiler. Tänkte jag att du menade.

   Typ för den halvårs sommarboende eller för en vinter- eller sommarsäsongsanläggning. Baserat på historiska data.

   Radera
 21. Många frågar sig: Varför är det nya Europa så tyskt? Vi svarar: Europa måste vara tyskt, eller inte alls. Vi bryr oss om att avskaffa fossila bränslen och kärnkraft för att det är tyskt. Vi bryr oss om massmorden på judar eftersom det är tyskt. Vi förutspår: det kommer att finnas vindkraftverk med ren energi, och luften i europa kommer att vara frisk och ren. Du kommer ödmjukt att knäböja vid oräkneliga minnesceremonier, och historien kommer att vara din. Därför att för ett hälsosamt liv måste historien vara lika noga ordnad som den globala ekonomin.

  https://youtu.be/UyIkSxzRGLU?t=158

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och där kom första nazistreferensen och därmed avslutas diskussionen.

   Seså, lämna nu rummet i ordnung. Sätt upp stolarna efter er för att underlätta för städpersonalen.

   Radera
  2. Oh den gamla favvogruppen Laibach.

   Radera
  3. Rickard Ohlin
   Laibach var anklagade i Jugoslavien för att vara fascist inspirerade men de var mest lite upproriska för att reta partiet lite. Eller?
   De har spelat i Nordkorea. Finns på youtube. Lite udda men kul att se.

   Radera
 22. Misströsta inte, Ryssland hotar med mycket "ryss-värme" i form av kärnvapenkrig som "förvandlar allihopa till radioaktiv aska":
  "Putin drops first hint at potential war in Ukraine as he warns of taking 'military measures' against the West and his propagandist says Russia is prepared to turn 'everyone to radioactive ash'" (Daily Mail).

  SvaraRadera
 23. Vindkraft 3%. Värmekraftverk 9,5% och import 422 MW vilket torde innebära att vi nu eldar med olja och importerar el från kolkraft. Hade vi inte stängt 6 kärnreaktorer hade vi nu klarat oss med fosilfri el. Inte MP:s ansvar. Vi skall ha mer vindkraft så kan vi importera mer el från kolkraftverk på kontinenten. Suck dårarnas paradis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robexa visst är det illa att vi nettoimporterar under några timmar. Men för det mesta nettoexporterar vi och minskar kolkraft i tex Polen och Tyskland. 3,3% har vindkraften ökat till nu. Sällsynt med så lite vindkraft. Som tur är fortsätter utbyggnaden.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. 3.3% I reda effekt är det kring 0,750GW av installerad kapacitet på 11GW, alltså under 7% leverans. Slukar mängder med vatten ur magasinen för att täcka upp denna svängighet, kommer det gå torrt inom ett par månader?
   All vindkraft i Sverige täcker alltså just nu knappt upp vad en halv Oskarshamn3 producerar. Och vi har lagt ned SEX reaktorer (dock mindre varianter än O3). Go figure vad som händer när folk och industri dessutom ska fasa ut fossil och köra el. Otroligt skygglappeplanerat av våra politiker.

   Radera
  3. Det kvittar hur mycket vindkraft man har om det inte blåser, kan väl inte vara så svårt att inse. Litet vind när vi behöver mest el är ju också det vanliga.

   Radera
  4. Men Mp:s kategoriska svar är att "det blåser alltid någonstans" så har vi bara bättre stamnät så kan vi ha massvis med vind anser de. Havsbaserad har något bättre leveransprocent, ca 25-30% bättre än land. Så hade all vår vindkraft varit havsbaserad idag så hade den levererat 1,3*750=975MW d v s typ en Barsebäckreaktor.
   Att ha vindkraft i ett nationellt stamnät utan närliggande vattenkraftbalans är hål i huvudet av de som planerat detta.

   Radera
  5. Tratt nu exporterar vi igen och vinden står för 3.5%. Jag garanterar att vi har vatten kvar i våra magasin 21/2 2022 även om krig mellan Tzar Putte och EU utbrutit.

   En del av vår årliga nettoexport av el räcker för 100% elbilar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Ulf H vi har normalt mer vindel under vintern än sommaren. Självklart ska vi inte någonsin bara ha vindkraft.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Tratt med ditt konstiga resonemang om enbart havsbaserat hade vi haft mer utbrett vindinfångande i väst och öst vilket med vanligaste vindriktning gett mer vind över tid än enbart till lands. Än har vi vattenkraft som samverkar bra med vind men saknar kapacitet i nätet för att kunna utnyttja mer vind.

   Det är inte någon risk att vi enbart kommer ha vind för vår el.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. @Tratt
   Nu vet jag inte riktigt vad du menar med närliggande men både Sverige och Norge har ännu så länge vattenkraft nog att balansera vindkraften.

   Barsebäck 1 (600 MW) stängdes 1999, för 22 år sedan.
   Barsebäck 2 (600 MW) stängdes 2005, för 16 år sedan.
   Oskarshamn 1 & 2 (473 & 638 MW) stängdes 2017, för 4 år sedan.
   Ringhals 1 (881 MW) stängdes 2019, för två år sedan.
   Ringhals 2 (900 MW) stängdes 2020, för ett år sedan.

   Att gnälla över B1 och B2 som inte varit en del av produktionen på mer än 16 år och O1 som var liten, vår äldsta och i princip hade nått sin tekniska livslängd (startades 1969, om jag minns rätt) är inte riktigt seriöst.

   O2, R1 & R2 hade gått att driva vidare i kanske 10 år till men med ganska omfattande investeringar för att uppfylla kraven på två separata system för härdkylning. Kraftbolagen ansåg det inte lönsamt och om något skulle ha gjorts skulle det ha gjorts som allra senast vid energiöverenskommelsen 2016 (S+MP+C+KD+M). Att som M och KD kräva uppstart nu är ren populism.

   Radera
  9. Nanotec
   Hade vi haft kvar mer kärnkraft, hade vi kunnat minska än mer kolkraft utomlands. Men enligt vissa är det bara de svenska utsläppsmålen som är intressanta.

   Heasm66
   R2 stängdes 2019 och R1 2020.
   R2 hade större renoveringsbehov framöver, men R1:an var i desto bättre form. Allt var ett politiskt spel, inget annat.

   Radera
  10. @Hema
   Vad jag förstår hade inte R1 separat härdkylning. Vattenfall ansåg det inte värt att investera det i den. Det hade givitvis kunnat vara annorlunda men då hade ett annat politiskt beslut behövts vid Alliansens energiöverenskommelse 2009 eller allra senast vid energiöverenskommelsen 2016. Att kräva återstart nu som M och KD gör är inte realistiskt. De borde ha tänkt på det tidigare.

   Radera
 24. Exporten var 422 MW nu hur ska vi klara oss!!

  SvaraRadera