Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-20 16:01

Påminnelse: Peak gas har passerades år 2004 i Europa

En kort påminnelse angående elpriset. Fossilgas är liksom oljan och kolet en ur mänskligt perspektiv ändlig resurs och till skillnad mot oljan är fossilgas en regional resurs. Europa passerade regional peak gas år 2004 och då finns det inget man längre på allvar kan göra något åt ett energisystem till stor del beroende av fossilgasen. Se tidigare blogginlägg från den 28:e september som pratade om vinterns energikris i EU och Europa. Läget är alltså inte överraskande och den som säger att ingen såg detta komma är inte en expert.
Europas (EU:s, EES och Ukrainas) fossilgaskonsumtion och produktion 1970 - 2020
Data: BP Statistical Review of World energi

Den aktuella frågan är om även Ryssland passerat peak gas. Produktionen toppade 2019, men eftersom det var en global recession år 2020 kan nedgången förra året bero på de ekonomiska konsekvenserna. Huruvida Ryssland passerat peak gas får vi alltså inte facit på förrän statistiken finns till sommaren nästa år.
EU:s import av fossilgas Data: BP Statistical Review of World Energy

EU har ökat sin import av gas via LNG-fartyg, men det tar mycket lång tid att ordna och det finns brist på LNG-fartyg och kommer inte kunna kompensera på många år. Under tiden rasar Europas produktion vidare. Norge kan dock lyckas öka sin produktion tillfälligt igen, vilket kan ge lite respit.

Det finns en benämning på de beslutsfattare som avvecklar kärnkraft till förmån för fossilgas när man passerat regional peak gas och den benämningen är inte högbegåvad.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Ja, den springande frågan nu är ifall Ryssland ens KAN öka exporten av gas, till de nivåer att priset sjunker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett är ju gasledningarna begränsade, så man kan inte exportera ikapp det man inte hunnit exportera under sommaren. Om man inte får Nordstream 2 godkänd, förstås ...

   Radera
 2. Förutom att det är brist på LNG-fartyg finns det inte oändligt med gas i USA heller. Amerikanerna säljer självklart till högstbjudande, vilket oftast betyder Asien. Dessutom höjs det röster för ett exportförbud för att hålla nere gaspriserna i USA.

  I det läget vill EU straffa Putin genom att försvåra gasimport från Ryssland. Svenska mp framstår som vettiga jämfört med sina tyska kollegor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalifornien, som ligger några år före med vindkraft, ska bygga ut gaskraften.
   Fem nya kraftverk har jag hört.
   Folket där har tröttnat på rullande elavbrott.

   Det går bra med energiomställningen där också.

   Radera
  2. Skillnaderna i pris för gas mellan Nordamerika och EU/Asien är rejäl, vanligtvis 2-5x. Så det finns en stark drivkraft för export. Gasen i NA och MÖ är så klart ändlig men den är en renare energikälla än kol och släpper ut mindre CO2.

   Radera
  3. Man har i slutändan, den hårda vägen, blivit varse om att vackra politiska ambitioner inte övertrumfar naturlagarna hur gärna man än önskar att så inte vore fallet.

   Radera
  4. Att gas är renare än kol är ganska idiotiskt som argument eftersom gas ersätter kärnkraft primärt.

   Radera
  5. Kolkraftverk konverteras till gas runt om i världen, så det är ett ganska smart argument, även fattiga U-länder som aldrig kan finansiera kärnkraft kan råka hitta gas inom de egna gränserna, ex. se på Sydafrika som nu har chansen att göra detta när Total kan ta upp gas offshore och därefter kan nationen elda gas istället för kol i sina kraftverk.

   Radera
 3. Fan vad klantigt att sätta sig i sån knipa. Är politiker helt utan aning och komplett historielösa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska politiker är till största delen ett uppsamlingsheat för långsint förgrämda därför att de inte blev inbjudna till några fester när de gick högstadiet.

   Deras grepp om kul...turen i politiken är så starkt att inga vettiga, kunniga entreprenörer orkar kampanja mot dem.

   Radera
  2. Gäller rikspolitiker åtminstone. Lokalt finns det väl fortfarande en och annan som är halvt vettig.

   Radera
 4. Nu är det inte bara dagens energipolitik utan även miljöpolitiken som helt bygger på billig naturgas.
  Men vi lär få återkomma i det ämnet efter vårbruket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att dagens energipolitik bygger på naturgas. Det är ju både miljövänligt och klimatvänligt eftersom det har "natur" i namnet ser inga problem.

   Hälsar en Södermalmare som nu ska klippa skägget och sen ringa till politikerna att de måste stoppa skövlingen av svensk skog.

   Radera
 5. Peak konventionell olja passerad. Peak gas nära. Peak kol okänt. Kärnkraft är kanske bra men lär inte kunna ersätta allt det, eller? När det blir bråttom tas det kanske genvägar med säkerheten i en del länder. Blir intressant framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genvägar vill vi inte ha. Då blir Talibanerna mycket glada i ögat på att kunna bygga några smutsiga bomber. :)

   Radera
 6. Fossil energi stod för 85% av energitillförseln, där naturgas utgjorde 25%.
  Kärnkraften svarade för 4%.
  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-internationellt/Elproduktion/
  Ser vi till endast elproduktion, svarade naturgas för 23% och kärnkraften för 10%
  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-internationellt/Elproduktion/

  SvaraRadera
 7. Ser ut som vi är på väg mot peak el.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peak "det moderna globalistiska samhället" kanske... Har man odlingsbar mark bör man nog hålla i den.

   Radera
  2. Peak stupidity

   Peak ESG*

   * Energy Stops Growing

   Radera
  3. @kaptenen
   Lönsamheten sjunker och blir maten dyr på riktigt kommer grödan knappast få stå i fred. För att inte tala om kommande beskattning. Redan idag hämtar ju boende sin brännved i bolagsskogarna, så varför skulle äganderätten respekteras med stigande priser?

   Radera
  4. Tanken att vi skulle nå "peak stupidity" är absurt idioti verkar vara en oändlig resurs.

   Radera
 8. Kina köper all gas de kan lägga händerna på. Så vi lär nog inte se någon större prissänkning i framtiden gissningsvis.

  SvaraRadera
 9. Det kommer bli stora prisökningar på all energi framöver. Enbart nästa lördag (1 januari) så kommer ju dieselpriset bli över en krona dyrare över natten p.g.a ökad reduktionsplikt. Och så kommer det fortsätta de närmaste åren.

  Det är så svårt och dyrt att få fram tillräckligt med HVO m.m att petroleumbolagen är redo att betala straffavgiften på 5 kr/litern om de inte uppfyller reduktionsplikten... plus skatten. Det kostar redan nu nästan 5 kr/litern att tillsätta förnyelsebar diesel. Allt enligt Miljöpartiets fantasivärld. Det är p.g.a miljögalningarnas reduktionsplikt vi har världens högsta dieselpris... inte enbart skatten.

  SvaraRadera
 10. Snart kan vi lägga ner skogs och pappersindustrin och istället elda upp skogen.

  SvaraRadera
 11. Kanske fel ställe jag svarar i.
  Angående kärnkraft o.d.
  Snabb sökning hur det låter i vårt östra grannland.
  https://svenska.yle.fi/t/18-253980

  SvaraRadera
 12. Olkiluoto 3 reakorn startade kl 2 i morse. Full produktion 1650 MW i januari eller februari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tiden, det var faktiskt mycket goda nyheter! Blir intressant att se vad slutnotan landar på från spadtag till drift då :)

   Och ja, många här tror att jag är mot kärnkraft; det är jag inte, jag anser dock att ny kärnkraft kostar alldeles för mycket för att vara vettigt. Olkiluoto 3 är skräckexemplet, absoluta worst-case, men finns ju billigare gen 3 reaktorer...

   Radera
 13. Någon som har koll på hur hårt detta drabbar våra elbolag? Hur känsliga är de med den andelen fasta avtal de har? Klarar de tre månader med sådana här priser som Vi ser nu?

  SvaraRadera
 14. "Vi såg det inte komma" och "vi har varit naiva" kan de ansvariga politikerna itbrista och sedan fortsätta sina karriärer som inget hade hänt.

  SvaraRadera
 15. Någon som har koll på hur hårt detta drabbar våra elbolag? Hur känsliga är de med den andelen fasta avtal de har? Klarar de tre månader med sådana här priser som Vi ser nu?

  SvaraRadera