Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-13 11:49

Ord och visor: Polen och coronarestriktioner

Polackerna verkar ha en tveeggad inställning till coronarestriktionerna. Det finns information överallt om vad som gäller, men tillämpningen, inte ens från statens våldsmonopol verkar lämna en del att önska.
1.5-metersregeln om att hålla avstånd mellan medlemmar från olika hushåll i praktiken och att bära mask på offentlig plats. Övervakande poliser i mitten har i alla fall mask. Man kan förstås även diskutera elpriset i små grupper, men det blir ett separat inlägg.
Polen har bra instruktioner vad för restriktioner som gäller på engelska på regeringens hemsida. Bland annat ska man hålla minst 1.5 meter mellan fotgängare utomhus som inte bor i samma hushåll. Man ska använda mask som täcker mun och näsa på offentlig plats i kollektivtrafiken, i affärer, på kulturinrättningar, kyrkor, skolor och officiella lokaler. Man behöver inte ha mask i bil eller i trädgårdar, skog eller parker, eller på badstränder.

Vidare så gäller karantän om man kommer till Polen och bland annat inte är vaccinerad eller t ex har intyg på antikroppar etc. Man ska också fylla i en passenger locator form - PLF - så att om någon testar positivt för SARS-CoV-2 på samma resa så kommer man sättas i isolering i tio dagar även om man var vaccinerad. Det finns alltså en risk att bli isolerad på sitt hotellrum om någon på flyget senare testat positivt.

Generellt får det bara vara 100 ovaccinerade personer på ett evenemang eller i en offentlig lokal samtidigt.

Ovanstående är förenklat, exakta restriktioner hittas på länken.

Från den 15:e december skärps restriktionerna ytterligare. Dansställen och liknande syndens nästen stängs, endast 75% beläggning tillåts i kollektivtrafiken och endast 30% beläggning på restauranger, hotell, teater, bio, sport och religiösa ceremonier. Undantaget är att syndens nästen får ha öppet på nyårsafton, men högst med 100 besökare, oräknat det som är vaccinerade.
Si och så med 1.5 meter och masker

Generellt är vaccinerade undantagna, vilket t ex förklarar hur den interna företagskonferens som Lena och även jag föreläste på kunde hållas - alla deltagare var  vaccinerade, om inte annat var det ju ett krav för att inte sättas i karantän om man reser till polen.

Dock är det si och så med tillämpningen.

Ingenstans kontrollerades det att vi var vaccinerade - utom vid gränskontrollen på flygplatsen - huruvida 100-gränsen för ovaccinerade gällde, inklusive restauranger, dansklubbar, operahuset eller konferensanläggningar.

Och varthän det barkade visade sig redan på Landvetter flygplats.

Flygbolaget kontrollerade inte huruvida man hade Covid-pass och de kontrollerade inte eller uppmanade inte och hade inte ens anslag uppe om att man måste fylla i en PLF. 

Innan vi släpps in i terminalen på Chopin-flygplatsen i Warszawa så tillfrågas passagerarna av en kontrollant om någon vill göra ett Covid-test. Ingen svarar.

"Det var ju överraskande" muttrade kontrollanten uppenbarligen väldigt ironiskt. Varför ska man göra ett test, som kan bli positivt och riskerar att man sätts i isolering? 
Information om möjligheter att testa sig för Covid-19

Därefter kommer gränskontrollen. Att hålla 1.5 m avstånd var omöjligt från början, alla knör ihop sig och att hålla avstånd är omöjligt.

Det enda som kontrolleras i gränskontrollen är att man har ett vanligt pass, samt att man kan visa upp ett Covid-pass, där det står att man fått 2/2 doser. QR-koderna lästes inte ens av så det gjordes exakt noll kontroll av att man inte bara förfalskat ett papper.

Sedan visar det sig inne i Warszawa att nästan ingen bär mask på offentlig plats. I affärer och lokaler är det något bättre, och särskilt personalen har mask även om det mer är 50-50 bland kunderna. Och många låter masken bara täcka munnen.
Påminnelser om regler finns överallt. Fast här gäller 2 meter, inte 1.5 meter. Notera hur det är fetstil på mun och näsa, men cirka 50% täcker bara munnen.

Några böter för att inte hålla avstånd eller inte bära mask såg vi aldrig utfärdas. Detta trots att det står poliser i vartenda gatuhörn, samt polisbilar med blinkande blåljus mest överallt. Som svensk undrar man ju vad för terrordåd som skett, men poliser överallt och att dessa parkerar sina bilar med blåljusen är tydligen helt normalt. Kanske ska de ge trygghet, vad vet jag?

En polack jag pratade med bland konferenspersonalen rullade med ögonen kring att restriktionerna skulle skärpas ytterligare. Hen hade för övrigt redan fått sin tredje spruta, trots att hen bara var i 30-årsåldern.
Drop-invaccination mitt i centrum, fast inga 1.5 meters avstånd i kön, alla har inte ens mask.

Dock är bara cirka 50% av polackerna vaccinerade, men den som vill vaccinera sig kan alltså redan fått sin tredje spruta.

Det verkar också råda viss förvirring kring vad för regler som gäller eller inte.
Tillämpning av 100-regeln på köttrestaurangen Prime Cut, dvs man kan behöva visa sitt Covid-pass. Dock var det vid tillfället färre än 100 i lokalen så vi blev aldrig tillfrågade.

Polen upplever just nu en fjärde våg Covid-19, långt värre än den svenska.

Totalt har man nu haft 2 340 bekräftade dödsfall per en miljon invånare. Sverige är uppe på 1 495 bekräftade dödsfall per en miljon invånare, och Sveriges dåliga rykte handlar mycket om första vågen under våren 2020 när det var tacksamt att peka finger på någon annan. 
Dödsfall per en miljon invånare i Polen och Sverige

Sverige hade det illa initialt men Polen har nu totalt sett fått fler döda per capita. Exakta orsaker kan diskuteras, men det är också för tidigt att säga något om slutresultatet. Dödsfallen exploderade från nästan noll i Sverige i november 2020, bara några veckor efter Polen. Det kan ända igen.
De hårdare reglerna skulle införas idag måndagen den 13:e, men verkar nu ha förskjutits till den 15:e. Eller så var det bara en missuppfattning att det var den 13:e världen skulle gå under.

Polackerna verkar måttligt roade av restriktionerna, vilket antagligen är en likartad inställning som svenskarna har nu inför den nya vändan. Att följsamheten lämnar en del att önska kanske beror på att polackerna har en starkare ådra av anti-auktoritet, ända sedan man tog ledningen i protesterna mot Sovjetunionen med fackföreningen Solidaritet 1980. Eller så är det bara östeuropeiskt. Trots allt har man fått sin frihet från kommunismen, och kanske inte har någon större lust att bli av med friheten igen.

Överlag var Warszawa mycket trevligt och billigt om man vill åka någonstans så här inför jul, och betydligt mer och vackrare utsmyckat än lutheranska och självspäkande gråa Sverige. Och så kan man köpa Polens motsvarighet till glögg överallt på gatorna, utan att behöva sätta sig och dricka upp den på ställetNu åkte vi dock på grund av jobb och inte för nöjes skull.
1.5 meter och masker på julmarknaden i Gamla Stan.

Själva försökte vi förstås hålla avstånd, använda mask (och slänga engångsmasker efter bruk), samt spritade händerna mest hela tiden. Tyvärr verkade ingen annan vilja hålla angivna avstånd. Sedan får man faktiskt lita på att full vaccinering ger skydd, men kanske är det också därför 50% av polackerna verkar skita i restriktionerna? Om man är vaccinerad, varför ska man då ha mask och hålla avstånd kanske logiken är?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Har en god kompis ursprungligen från Polen som väldigt skeptiskt till vaccinet och fortfarande ovaccinerad. Som blogaren skriver, misstroendet från Sovjeteran sotter hårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mobil minus läsglasögon...

   Radera
 2. Jag var där senast i våras och då gick ungefär hälften i mask i tätorter på landet medan användningen var närmast hundraprocentig i huvudstaden. Detta var för maskanvändning utomhus. Den politiska polariseringen är enorm med en övervikt för de konservativa, troligtvis för att den yngre och mer liberala befolkningen i betydligt högre omfattning bor utomlands och låter bli att rösta.

  SvaraRadera
 3. Vår polska byggmästare vägrar att vaccinera sig, eftersom han inte tror på det, sa han. Likaså en polsk/rysk äldre dam som vi anlitade i trädgården, var ovaccinerad, eftersom hon inte heller trodde på det. Nu blir det inte några fler ovaccinerade här förrän i maj, när byggmästaren ska komma och fortsätta med våra byggprojekt.

  Vi var på ICA Maxi igår och endast tre kunder hade ansiktsmask, förutom oss. Nu ska vi återgå till beställning på nätet och hämtning från ICA Maxi´s garage som vi gjorde även i vintras och våras, tills vi har fått våra tredje doser. J-J Binks får sin tredje dos om en vecka, men jag får min först efter mitten av februari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åkte spårvagn i Stockholm i rusningen i morse. Det var tre med mask av uppskattningsvis 80 personer, inkluderat mig.

   Bytte till tunnelbanan och den första som kom var fullpackad så det knappt gick att kliva på, lika glest med munskydd på den. Fick vänta på nästa för att kunna hålla vettigt avstånd. Känns inte som folk alls bryr sig längre.

   Radera
  2. Är tacksam att jag slipper åka kommunalt, och då speciellt tunnelbanan. Men det tyckte jag även innan pandemin. För övrigt tycker jag det är uppfriskande med att höra att flertalet lever som vanligt och struntar i masker och rekommendationer. Det får räcka nu.

   Radera
 4. Skulle bli samma i SE med om det blev tvång på mask. Avstånd verkat det som folk varit duktiga på i SE men masktvång skulle kollapsa direkt av exakt samma praktiska skäl. Tänk på att många syd och öst länder också har ett kontinentalt klimat med somrar över 30grader. Prova att gå i mask då så förstår man varför fuskandet cementerats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schweizboende här, masktvång sen tidernas begynnelse. 35+ i somras, alla bar mask och inte en jävel som klagade förutom några skräniga fiskmåsar i sociala medier.

   Radera
 5. Var nyligen till Prag, var väl liknande regler där, med skillnaden att gränskontrollen inte frågade efter vare sig pass eller vaccinationspass. Var väl lika bra det då det visade sig att mitt utskrivna vaccinationsbevis gått ut dagen innan jag reste till Prag. Hade väl å andra sidan inte tagit mer än 2 minuter att ladda ner ett nytt.

  På buss och spårvagn bar dock folk mask, bekvämt neddraget under näsan.

  SvaraRadera
 6. En död i omicron och tio till sjukhus i Britannien.
  "First Omicron Death In UK As New Variant Spreads Like Wildfire"

  SvaraRadera
 7. Om jag förstått rätt har (några?) polska parlamentsledamöter engagerat sig för att evakuera polska medborgare i Australien, för att rädda dem från Covid diktaturen där. Någon som vet mer? Annars måste jag instämma, det är trevligt resa i Polen. Bra priser, trevliga restauranger och ofta bra käk.

  SvaraRadera