Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-23 11:08

Okritisk intervju med energiminister Bagdad Antoinette - miljonären påverkas "ganska hårt" av elpriset

"Jag bor i radhus med elvärme och har dessutom rörligt elpris så jag [statsrådslön 142 000:- i månaden och IT-miljonär] påverkas ganska hårt." - energiminister Khashayar "Bagdad Antoinette" Farmanbar
SvD har publicerat en okritisk intervju med IT-miljonären och den socialdemokratiska energiminister Khashayar "Bagdad Antoinette" Farmanbar angående elpriserna. Med denna person bakom rodret på svensk energiförsörjning har Anders Ygeman (S) fått en värdig och citerbar efterföljare.
Vattenkraftverket vid Ålgårda ger fortfarande ström från Hallands största sjö Lygnern, men ska som alla vattenkraftverk miljöprövas enligt Mijlöpartiets nya miljölagar och sannolikt rivas någon gång de kommande tio åren. I övrigt kom idag med strålande timing för Kreml beskedet att Belgien stänger ner sju kärnkraftsreaktorer senast 2025. I Frankrike ska fyra reaktorer nu snabbstoppats fram till mars eller april sedan problem upptäckts med rör vid en säkerhetskontroll.
Vi kan börja bemöta Bagdad Antoinettes uttalande om att han påverkas "ganska hårt" av de höga elpriserna.

Om man som IT-miljonär och med en av Sveriges allra högsta löner påverkas ganska hårt av elpriserna i sitt sjönära radhus i Saltsjö-Duvnäs, hur är det då för Mediansvensson i sitt radhus och en månadslön på 32 400:- SEK? Har Socialdemokraternas nomenklatura slutat lajva empati med vanligt folk?

Radhuset är byggt 1966 så det är sannolikt dåligt isolerat och kan således ha uppvärmning via direktverkande el, så nog drabbas han. Men om man som energiminister inte bytt uppvärmning till värmepump så är man kanske inte så kompetent på området energi. En luft-luftvärmepump går idag på 22 000:- installerad och klar, och i värsta fall behövs två till radhuset om det är dålig spridning på värmen. 45 000:- SEK kan dock ministern betala ur fickan på månadslönen.

Dags för nästa citat.
"Om du jämför elområde 3 och 4 med resten av Europa är elpriserna relativt sett låga. Trots att Sverige har för höga elpriser just nu så har vi fortfarande en stor konkurrensfördel."

Nu råkar Sverige ha ett lite annorlunda klimat än t ex spanska Solkusten, Italien eller för den delen även Tyskland eller Nederländerna och har därför en helt annan energiförbrukning per capita och i förhållande till BNP. Tvärt om är vi alltså sårbarare än många andra ekonomier när våra priser stiger med 1000% och de andras bara dubblas. Dessutom är ikväll priserna i Tyskland 355 EUR/MWh och i SE4 Skåne-Blekinge är de 347 EUR/MWh, eller 2.3% lägre. Så definitionen av "relativt låg" är 2.3% lägre.

Och om elpriserna är låga, varför påverkas en av Sveriges högst avlönade "ganska hårt"?

Bagdad Antoinette använder begreppet "brave new world" om den energiomställning och den framtid som Sverige nu går in i. Kanske är det någon floskel han är van vid från IT-branschen, men dess finkulturella bakgrund innebär inte något positivt.

Först användes uttrycket av den naiva och från verkligheten isolerade karaktären Miranda i Shakespeares pjäs Stormen. Kanske är Bagdad Antoinette lika isolerad från verkligheten och naiv, och då är citatet förstås korrekt. Kanske borde Miranda vara ett alternativt tilltal, men kan vara en för finkulturell och mindre lättförståelig referens än Bagdad Antoinette.

Kanske mer känt är dock Aldous Huxleys SF-roman Brave New World, på svenska Du sköna nya värld. Wikipedia beskriver boken som följer:

"Barnen skapas på mer eller mindre artificiell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i kastsamhället. Persontyperna Alfa och Beta har till uppgift att sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka själva. Denna uppdelning förstärks genom den indoktrinering och propaganda som genomsyrar hela samhället, även medborgarnas sömn."

Kanske en vision om det drömsamhälle som Socialdemokraterna vill skapa? Eller så är Khashayar Farmanbar helt enkelt inte beläst och framstår som obildad.

Det är tydligt att Khashayar är en värdig efterträdare till floskelmaskinen och oduglingen Anders Ygeman (S). Man kan bara konstatera att Magdalena Andersson (S) gjort ett riktigt bra jobb att hitta någon av samma kaliber.

Några kritiska motfrågor fick inte Bagdad Antoinette av SvD:s journalist. Om det beror på inkompetens, okunskap eller på det sedvanliga att man inte vill riskera att som journalist hamna i onåd lämnas som en övning. 

SvD lägger åtminstone upp ett foto på när Khashayar borstar bort dammet från sin skräddarsydda designerkostym. Kanske tänkte han där och då på vanligt folk, vars kritik borstas bort och situation slätas över, som lite damm på en kostymaxel.

Som bloggare är jag förstås tacksam över att Khasayar antagligen kommer göra fler utspel och generera många nya spännande möjligheter till kommentarer.

Källor inom länkskattens bidragsmedia

SvD www.svd.se/elpriserna-laga-jamfort-med-ovriga-europa

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

66 kommentarer:

 1. Lite okritiskt rövslickande: du är så jävla bra när du sågar politiker med blixtrande sarkasm och ironi. Tack!

  SvaraRadera
 2. Hata slumpen, DNs ledare är på exakt samma tema, alla ska vara tacksamma att vi har råd med höga elpriser och medborgarna ska ursäkta politikernas misstag som lett fram till denna situation. En stort tankefel i artikeln är att de utgår från medelinkomsten i Sverige och det är en klen tröst för de 50 % som ligger under och får betala en väldigt stor del till elbolagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blanda inte ihop medelinkomst och medianinkomst här. 50% ligger under medianen, inte medelinkosten. Mederlinkomsten är högre pga den långa svansen av riktiga höginkomsttagare som energiministern.

   Radera
  2. Det är illa att journalister kan så lite statistik. Kan vara dags för ett litet inlägg om statistik och trender som kan ta upp lite positivt om tex vad som händer om elbilstillväxten fortsätter i nuvarande takt några år.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Politikerlösningen kommer vara att skriva upp bostadsbidraget ännu mer, då köper man sig rätt många röster bland låginkomsttagare samtidigt som man slipper göra något åt grundproblemet. All kritik kommer på något sätt associeras med kristallnatten eller vinster i välfärden och därmed är alla argument irrelevanta. Men jag tycker det är mest intressant att de två stora dagstidningar har exakt samma tema samtidigt.

   Radera
 3. När jag läste rubriken ” miljonären påverkas "ganska hårt" av elpriset” så var min felaktiga ögonblickstolkning följande: Nu anser politikerna att alla med eget boende är miljonärer och drabbas rättvist av en stor höjning av elpriset.

  Det var ju som sagt fel men det skulle inte förvåna mig om det ändå var rätt och det finns dessa tanker bland vissa folkvalda också.

  SvaraRadera
 4. Annan artikel eller om det var ledare är att vi ska tvångsrenovera för att uppnå högre energieffektivitet i husen.

  SvaraRadera
 5. Det suraste är väl att S,V,C kommer regera vidare efter valet.

  Beror nog mest på KD hus-debackel, M vägran att ta i SD och SD vädrar morgonluft och kråver ministerposter.
  Dom har i stort sett missat öppet mål alla tre.

  Sen får vi väl bäva inför allt regeringen kommer förstöra nästa mandatperiod.

  Lite klumpiga beslut och bokrasch 2023 är nog inte långt bort, om inte tidigare.

  Sen nedläggning av vattenkraft och höjd fastighetsskatt på det så blir det livligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte lika säker, tror folket går på retoriken om hårdare tag trots att historien gång på gång visat att hårdare tag har väldigt marginell verkan - råttorna hittar bara nya kryphål.

   Det som funkat historiskt är synlighet och minglande av poliser, förebyggande arbete och rehabilitering, men det är ju allt för osexigt att komma med till ett val. Snabba lösningar skall det vara, helst saker som kan göras nu! Bygg en mur över hela kusten, dubbla antalet fängelser, trippla poliserna och gör Sverige till en övervakad fästning, för det har ju funkat så bra för andra länder!

   Radera
  2. Bosse Ringholm (S) tyckte att alla som inte hade råd med fastighetsskatten skulle låna till den.

   Radera
  3. "Det som funkat historiskt är synlighet och minglande av poliser, förebyggande arbete och rehabilitering".

   Ja det har vi ju hållt på med i 30 år eller mer, verkar ju fungera utmärkt.

   Radera
  4. M. Ström: Ja, det fungerade alldeles utmärkt tills Regeringen Reinfeldt instiftade nya skrivbordsjobb och befordrade halva poliskåren till dessa skrivbordsjobb.

   Helt plötsligt fanns inte resurser till förebyggande arbete längre, av någon konstig anledning. :)

   Radera
 6. Angående bildningen spelar han väl i samma division som vissa andra politiker? Nu senast Antoinette Lööf och Gustav II Adolf som tydligen inte dog i Lützen 1632 som vi fick lära oss på 80-talet i kommunala skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här har jag helt missat, var dog Gurra Två om inte i Lützen?

   Radera
  2. Citerar Expressen: " Annie Lööf (C) gick ut gymnasiets samhällsvetenskapliga linje med MVG i alla ämnen, motsvarande 5,0 med de gamla sifferbetygen."
   Har man slutat med ämnet Historia på gymnasiet? Någon om vet?

   Radera
  3. Historia var inget kärnämne när Annie gick i skolan. Men troligtvis ingick det i det samhällsvetenskapliga programmet.

   Radera
  4. Dock var det på mellanstadiet jag läste om Gustav II Adolf.

   Radera
  5. Brasklapp:

   Lööf frågades i något sammanhang när GIIA dog och hon sa att hon trodde det var på 1800-talet…

   Radera
  6. https://www.youtube.com/watch?v=wJyteS8IzHk

   Radera
 7. Om man väljer att ha rörligt elpris, är man nog inte så känslig för prisvariationer. Eller så är hästarna på rymmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, tråkigt när man haft det bundet i ett år och sen har priset ökat med 1000%.
   Men en ökning på 1000% är väl ingen stor prisvariation....?

   Radera
 8. Nu har jag läst och förundrats. Dels över journalistens usla jobb dels ministerns uttalanden. Bedrövligt från båda håll.
  Häomdan var han på efterfem i TV4 och Tilde grillade honom. Hon kan vara rätt hård och för de som minns förra året då hon tryckte till Lena Hallengren rejält så försökte hon något liknande nu men han gled undan och började yra om bidrag. Plus en massa nånsens så Ygeman har verkligen fått en värdig utmanare. undra hur det låter på regeringsmötena egentligen. Nu är ju inte de gröna khmererna med längre så idiotin kanske har minskat.

  SvaraRadera
 9. Annat intressant inlägg som man nog bör ifrågasätta lite:
  expressen.se/debatt/vindkraften-betalar-for-sina-obalanser/

  SvaraRadera
  Svar
  1. JH nu är det så att vindkraften betalar till Svk för vad den kostar i obalans.

   Vindkraft får lägre betalt per kilowattimme än t ex kärnkraft. Priset blir ofta lägre vid mycket vindkraft. Detta kallas ”profilkostnad” eller ”värdefaktor”.

   Vindkraften ger prognoser, men de är inte perfekta och denna ”obalans” kostar extra för vindkraften i avgift till Svenska Kraftnät.

   Vindkraften betalar en elnätsavgift som i praktiken blir högre än för många andra kraftslag på grund av lägre utnyttjande av elnätet.

   I elnätsavgiften ingår att vindkraften betalar för de förluster som man orsakar i elnätet.

   Vindkraften betalar en ”Avgift för balanskraft och reglerkraft”.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Just så.
   Det var därför EoN angav mer "förnybar elproduktion" som skäl när de höjde nätavgifterna senast.

   Radera
  3. Vi behöver ett snabbt beslut om avveckling av vindkraften i Sverige. Finns väl ingen vettig människa som är positivt inställd till dessa parasiter som förstör vårt land?

   Radera
  4. Ja, eftersom nedläggning av kärnkraften inte påverkar elpriset så kan ju inte nedläggning av vindkraften heller göra saken mer.

   Radera
  5. Nanotec:

   Det är för mig lite konstigt att man jämför äpplen och päron. Det konstateras att kärnkraften är dyrare, men inte ett ljud om vilket tidsspann det handlar om.
   Om kärkraftveret står och producerar i 50 år och vindkraftverket i 20 år, blir det ingen direkt rättvis jämförelse.
   Sen är det väl också ett faktum att vindkraftverket behöver ett tillskott av vind för att fungera.
   Det blåser inte alltid i Sverige (heller), så den verkliga verkningsgraden är snarare 40-50% i bästa fall.

   Sen vill jag ifrågasätta om "vindkraften betalar", för senast jag kollade är det slutkonsumenten som får stå för notan.

   Prognoserna berättar i bästa fall omdet blir något tillskott av vind eller inte. Eftersom vi har ganska få alternativ numera blir det bara en fråga om elpriset blir högt, mycket högt, eller skyhögt dagen efter.

   Även om nu vindkraften betalar dessa 90 miljarder för utbyggnader kommer det inte hjälpa upp den situation vi satt oss i nu. Att bygga nya DC-ledningar och kraftnät för att klara den dubbla produktionen som vindkraften generar tar som du vet och ofta anmärker på, lång tid.

   Problemet är inte i framtiden, det är just nu (även om det säkerligen kommer bli värre).

   Radera
  6. Vi kan lägga ner vindkraften då det produceras ungefär lika mycket el som det exporteras dvs vindkraften byggs enbart ut för att kunna exporteras till priset av eviga kalhyggen i form av vägar och annat elände som följer i dess spår.

   Radera
  7. JH investeringen för vindkraft är snabbt betald med dagens elpris. Dagens vindkraft beräknas producera i 30 år inte 20.

   Slutkonsumenten betalar men innan dess betalar andra så fungerar kapitalismen.

   Behövs stora nya investeringar för den nya industrialiseringen av norr.

   Problem finns helt rätt nu.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Även kärnkraftverk är snabbt betalda med dagens elpriser.

   Det är inte konstigt att det finns gott om investerare för vindkraft. Deras produkter skapar ju skenande priser och betalar sig därför snabbt.
   Som konsument ser jag inte riktigt det goda i detta.

   Radera
  9. "Även om nu vindkraften betalar dessa 90 miljarder för utbyggnader kommer det inte hjälpa upp den situation vi satt oss i nu. Att bygga nya DC-ledningar och kraftnät för att klara den dubbla produktionen som vindkraften generar tar som du vet och ofta anmärker på, lång tid."

   Den situation vi befinner i oss nu avhjälps väl ändå inte med fler kraftledningar? Det är produktion vi saknar, inte överföringskapacitet.

   Radera
  10. Vi saknar dessvärre båda delar, men det jag syftar på är att en intermittent elproduktion i stort sett kräver ett eget elnät. Alternativt får man stänga av allt utom vindkraft de dagar det blåser och sluta exportera.

   Radera
  11. Nanotec 2021-12-23 13:38
   Ja äre 2 EUR/MWh (1,15 +0,85) 2-öre per felanmäld kWh produktion som vinden slantar +300-spänn i veckan
   Jag kan ha missuppfattat om det är felanmäld eller verklig avgiven energi, eller kanske alltihop.

   Radera
 10. Ja men en sak är säker, det blir alltid värre innan det kan bli bättre men givet läget nu i Sverige och världen vad kan möjligen gå fel? [sic!]

  SvaraRadera
 11. Varför har man inte bundet elpris om man inte klarar av att ta periodiska pristoppar. Lättare att gnälla än att ta ansvar för sin ekonomi antar jag. I övrigt är kärnkraft ingen lösning i dag utan ska man gnälla på någon får man titta tillbaka 10-15 år på beslut som togs då. Dagens beslut kan vi alltså också bedöma om 10-15 år (d.v.s. huruvida kärnkraft skulle byggts ut vs batteri-lösningar och förbättrad överföringskapacitet.) Fast det ger inte lika roliga blogg-inlägg kanske... Jag lovar att jag läser samtliga blogginlägg även utan roliga rubriker (förutom Tesla-reklamen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. brk

   Som du vet löper fasta avtal ut precis som din hemförsäkring som förhandlas årsvis.

   Radera
  2. Dessutom börjar det lobbas nu för att ta bort de fasta avtalen.

   Radera
  3. Antag att alla slutkonsumenter har bundet elpris. Om spotpriset rusar och är högt under lång tid kommer elhandelsbolagen falla som dominobrickor då de går back på alla fastprisavtal. När de konkat kommer nya elavtalen vara a) bundna eller c) rörliga? Eller skulle det fungera på något annat sätt? (Undersök vad som hände i UK denna höst...)

   Radera
  4. brk behöver tänka ett varv till.

   Radera
  5. Så vilka kortsiktiga lösningar (1 månad), på medel sikt (1 till 5 år) har ni genier som inte redan genomförs, utreds eller har förkastats av experter? Antagligen något där ni vill att jag betalar antar jag...

   Radera
 12. Varför skylla på 'ansvariga' för 15 år sedan när de vid makten idag är minst lika 'ansvariga' att lägga ner de fyra reaktorerna på senaste år?

  Nej, skyll mera på dessa förkastligt politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknaden styr och fyra reaktorer i full drift är inte sannolikt oavsett politiska beslut senaste året. Och vilken rapport säger att vi inte hade haft ett högt elpris på den Europeiska marknaden (där Sverige ingår) ändå?

   Radera
 13. Glöm inte att vi vill behålla de reaktoer vi har idag också, så kärnkraft är viktigt att gnälla om. Dessutom är kärnkraft något som går att beställa och bygga idag med de resurser som finns, till skillnad från science fiction om storskaliga batterinstallationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vem ska betala. Det står alla fritt att bygga kärnkraftverk. Vore det lönsamt skulle nog byggena var igång. Eller ska vi ha socialistisk kärnkraft där skattebetalarna betalar bygget och driften?

   Radera
  2. Det är lönsamt i verkligheten. Men politiska beslut och nya straffskatter gör att det inte är lönsamt. Det är en enorm skillnad.

   Radera
  3. Stigw:
   Jag skulle kunna tänka mig någon tusenlapp om året extra för en tryggad energiförsörjning på skattesedeln.
   Sen tyker jag det är ganska onödigt att höja för det, när det finns eoner av onödiga kostander som skulle kunna kapas i budgeten för att göra plats för saker vi faktiskt behöver istället.
   Försvinner menskonsten blir hundra personer olyckliga.
   Försvinner strömmen blir det ungefär 9 750 000. (räknar bort MP)

   Radera
  4. Vår energiförsörjning är grundläggande för vår säkerhet och suveränitet. Självklart ska staten se till att vi har vad vi behöver och så att vi klarar oss i händelse av ofred/oroliga tider. "Marknaden" ska inte styra detta, det är statens uppgift, precis som med skolan.

   Radera
 14. Läsvärt.
  https://second-opinion.se/fyra-nya-reaktorer-i-ringhals-senast-2028/?fbclid=IwAR21oLH3X-20ak0UkSEXiHgAzzOvwTcnTJTQ82x4Rbfps1MLxKMe1pEaZLY

  SvaraRadera
 15. Folk har röstat på de som bestämmer. Jag tror verkligheten behöver träffa "Svensson" rakt i nyllet så hen funderar på annat än netflix, hbo, liverpool, mello samt vilken pizza som skall glufsas ikväll. Möjligen kan det bli ändring efter det.

  SvaraRadera
 16. Ja, som sagt, nästan alla EU-länder utom det påstått socialistiska Sverige överväger redan åtgärder som t ex extra bidrag till låginkomsttagare.

  Kul bok förresten; inspirerades av armodet i depressionens kapitalistiska UK, men den alltid lika efterblivna Ludvid von Mises missförstod verket till att vara en kritik av socialismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu en orsak till att höga energipriser kommer att permanentas om nu stater ska subventionera dem. Gissar att de sker även i Sverige om vintern blir kall.

   Sverige har väl näst högst pris på diesel i världen just pga skatterna.

   Radera
  2. Höger-föredömet Ungern, Sd-favoriten har lagstiftat om drivmedelspriserna för att hålla ner dem.

   www.euronews.com/amp/2021/11/11/hungary-to-cap-petrol-and-diesel-prices-as-fuel-prices-surge

   Radera
 17. Håller helt med dig Niclas. De som kommer att drabbas mest av de höjda elpriserna är de med minst marginaler. Om man generaliserar så finns dessa väljare inom S+Vp. Först när dessa träffas ekonomiskt i kombination med höjda räntor 2022 så kommer det att bli "liv i luckan". Energipolitiken i Sverige är katastrofal och det är S som har sått denna draksådd...som de nu kommer att få skörda. (Ler i njugg)

  SvaraRadera
 18. Angående texten under bilden på kraftverket Ålgårda.
  Ålgårda är nyligen ombyggt och miljöprövat enligt konstens alla regler, så där kommer inte någon nerläggning att ske. Man har byggt både fisktrappa och omlöp och du kan i realtid på nätet titta på de fiskar som vandrar upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock, ALLA kraftverk ska miljöprövas igen. Jag har sett ombyggnaden, då jag kör förbi rätt ofta.

   Radera
  2. Hav och Vattenmyndigheten skriver följande:
   "De verksamheter som genomgått en fullständig miljöprövning enligt miljöbalken för sin verksamhet anses ha moderna miljövillkor och behöver inte omprövas, och därmed inte anmäla sig till den nationella planen. För dessa verksamheter gäller att de inom 40 år ska ansöka om nytt tillstånd."

   Radera
  3. Intressant, det är bara 47 st fiskar passerat under 2021 så då verkar kraven inte vara så höga.

   Radera
  4. TV'n finns i fisktrappan. Fisk passerar också via omlöpet och via den gamla fåran. Lika viktig åtgärd är det täta horisontella snedgallret vid turbininloppet så att fisken inte hackas sönder på väg nedströms. Ålgårda tillhör Rolfsåns avrinningsområde, mer information finns på vattenrådets hemsida.

   Radera
 19. Bagdad A, borde skämmas .Hög lön.
  Förmögen etc.Han borde veta vad en
  "ensamstående ICAkassörska" har i lön,eller att 500000 pensionärer har under 10000/m före skatt.
  Arma land.

  SvaraRadera
 20. Tack, trevlig läsning som alltid. Snart är det jul :)

  SvaraRadera
 21. SvD diar långt över 50 miljoner i statliga bidrag.

  Det vore väl synd om det skulle påverkas negativt?

  SvaraRadera
 22. Bra skrivet - det bästa på länge!

  SvaraRadera
 23. Bra skrivet - det bästa på länge!

  SvaraRadera
 24. Bra skrivet - det bästa på länge!

  SvaraRadera
 25. Är det inte rollen som politiker att säga det som folk vill höra. Således kan en IT-miljonär med stadsrådslön på 140k komma undan med det. Det handlar bara om det sista man säger, det är det som folk kommer ihåg. Sen finns det lite bivillkor, men jag tycker att IT-miljonären sköter sig bra i det hänseendet.

  SvaraRadera