Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-07 18:05

Nya restriktioner införs imorgon - distansarbete ska möjligöras - håll avstånd - undvik trängsel - munskydd i kollektivtrafiken - slopad karensdag

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade idag att restriktioner återinförs på grund av säsongscoviden. Bland annat ska distansarbete möjliggöras, lärosäten ska undvika större samlingar, vuxna ska hålla avstånd, serveringsställen ska undvika trängsel och munskydd blir obligatoriska i kollektivtrafiken. Detta börjar gälla redan i morgon den 8:e december. Karensdagen slopas och riskgruppsersättning med mera återinförs, samt vissa företagsstöd. Regeringen presenterade även en plan för utökade restriktioner.
... och det viktigaste av allt är ökat tempo vaccinationer inklusive tredje dosen.
De ekonomiska och juridiska stöden som införs kommer klubbas retroaktivt med ett lagförslag som röstas om efter årsskiftet, men ska retroaktivt gälla från i morgon. Läkarintyg för smittbärarpenning stryks, riskgruppsersättning och tillfällig föräldrapenning för allvarligt sjuka barn återinförs, liksom tillfällig föräldrapenning vid skolstängning. Karensavdraget på sjukersättningen för anställda och även egenföretagare slopas, dvs man får betalt från första sjukdagen. Arbetsgivare som drabbas av höga sjuklönekostnader ska få ersättning.

Och det blir skattefritt att ha parkeringsförmån på arbetsplatsen för att uppmuntra folk att ta bil istället för kollektivtrafik.

Evenemangstödet förlägns till sista mars samt man inför vid behuv ytterligare omsättningsstöd för enskilda firmor och handelsbolag.

De restriktioner som gäller samtliga kommer vara att hemarbete ska möjliggöras av arbetsgivare, lärosäten ska undvika större samlingar, vuxna ska hålla avstånd i offentliga lokaler, serveringsställen ska undvika trängsel och munskydd blir obligatoriskt i kollektivtrafiken. Detta från och med i morgon onsdagen den 8:e december. Oavsett om du är vaccinerad eller ej.

Tidigare restriktioner och rekommendationer kvarstår, inklusive att man ska stanna hemma tio dagar om någon i hushållet fått coviddiagnos och vaccinationsbevis krävs för tillställningar och sammankomster om 100+ personer.

Regeringen presenterade även hur de skärpta åtgärderna bli om säsongscoviden blir värre.

Om det blir en väsentligt ökad smittspridning och ökad vårdbelastning blir distansarbete obligatorisk när möjligt; delvis undervisning på distans för vuxna; matcher tävlingar och läger för vuxna ställs in; föreningar ska avstå från större läger, tävlingar och cuper; större samlingar i skolor ska unvikas; kraven för vaccinationsbevis sänks i antal deltagare och fler verksamheter kommer kräva vaccinationsbevis. Därtill kommer ytterligare verksamheter få smittskyddsåtgärder, t ex avstånd mellan sällskap på restauranger och deltagarbegränsingar i hyrda lokaler.

När det går riktigt åt helvete med säsongscoviden införs ett tredje steg.

Begränsning av nära kontakter för vuxna, dvs ett återinförande av sexförbudet utanför hushållet; distansundervisning i gymnasiet; evenemang, idrott och fritidsaktiviter ställs in för barn och unga; öppettider begränsas återigen för restauranger; maxantal personer i lokaler återinförs utifrån kvadratmeter och det blir besöksförbud inom omsorg.

Regeringen underströk att det viktigaste dock är att vaccinationerna fortsätter och att tempot för dessa ökas, inklusive tredje dosen.

Ironiskt nog pratade jag idag med en person i riskgrupp som blev nekad en överbliven tredje spruta som var över på en vårdcentral, eftersom det inte riktigt än hade gått sex månader sedan andra dosen. Dosen slängdes istället.

Utanför vad som sades så finns det indikationer på att vi är på väg mot årets säsongscovid, vilket i år blir Omikron. Detta kan jämföras med säsongsinfluensan och kommer komma varje år och vi måste alltså lära oss att leva med covid, förslagsvis genom att riskgrupper och frivilliga tar sin säsongsspruta covidvaccin och resten går vidare med sina liv utan restriktioner i vad som ser ut att bli en allt mildare återkommande virusförkylning. Omikron är tydligen väldigt mild, men extremt smittsam, så alla som inte har tillräckligt vaccinskydd kommer bli smittade, men därmed få immunitet för året efter vad som oftast är en väldigt mild sjukdom. Ingen sägs ha dött av Omikron än. Men det kan lyftas till ett separat inlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Fem månader är när man får ta dos 3 inte sex. Detta ändrades ett bra tag sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För Stockholm måste man väl även vara född 1956 eller tidigare för att få boostern?

   Radera
  2. Ja, kag fick dos 2 för 10 månader sedan och är i den gruppen. Sitter hemma och väntar på resultatet av mitt covidtest efter en riktigt förkylning eller vad det är.

   Tror man är för sent ute med vissa åtgärder.

   Radera
 2. "Distansarbete ska möjliggöras"

  Får för mig att denna formulering är lite annorlunda än vid de förra restriktionerna, är det någon annan innebörd denna gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt innebörd, fråga inte mig. Innebär väl att arbetsgivaren inte får hindra distansarbete, men det är inte tvingande.

   Radera
  2. Inte tvingande att jobba på distans, alltså.

   Radera
  3. Lär väl klarna mer närmsta dagarna men är förmodligen en uppmaning att jobba hemma.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Trevligt att se att man är överens med bloggaren. Riskgrupper och frivilliga tar sin säsongsspruta covidvaccin och övriga lever sina liv som vanligt utan restriktioner. Övriga kommer troligtvis få - om de inte redan har det - immunitet via infektionen, som verkar bli allt mildare och mest liknar en vanlig förkylning eller lättare influensa.
  Tyvärr kommer förstås regeringen - och även motsvarande i andra länder - göra allt för att fortsätta skrämma upp befolkningen så att de kan vidmakthålla undantagsregler, och fortsätta dagligen mala på om pandemin. Den här krisen, det här gyllene tillfället måste givetvis tas till vara for the greater good. Glöm siffror om smittotal, spikar i smittspridningen - det enda som räknas är folk som drabbas av allvarlig sjukdom och dödsfall. Givetvis måste vi vara skeptiska även till siffror över den statistiken eftersom det är lätt att den förvanskas; sjuka med viruset bokförs som sjuka av. Kom ihåg att genomsnittsåldern för de som avlidit i Covid under hösten är 84 år, enligt FHMs veckorapporter. Barnen, såvida de inte hör till riskgrupp, far heller inte illa av detta. Det kan ju tyckas som regeringen är superb eftersom de öppnar plånboken, men dels så lär många av de som drabbas av införda restriktioner inte bli kompenserade, och dels är det skadligt att ge folk intryck av att vi tvunget måste ha dessa åtgärder och att det skrämmer upp folk i onödan. Upphäv pandemilagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tillägg: Barn behöver gå i skolan, så också gymnasielever och studenter - de lär sig mindre om de studerar på distans, mår oftast sämre, förlorar möjlighet till att deltaga i det sociala sammanhang som skolan (universitetet) erbjuder. En hel del klarar det säkert utmärkt men långt ifrån alla. I en skola där man får stanna hemma är det lätt att vissa barn och ungdomar vänjer sig vid att de kan vara hemma... och så småningom så kan det plötsligt uppstå mentala spärrar hos individer så att det som gick utan större problem tidigare, kan te sig oöverkomligt. Bekräftat av anekdotiska berättelser jag hört om hemmasittare. Så det vi börjar se nu igen med skolklasser med barn som måste vara hemma för att något enstaka barn testat positivt, skapar bara oro, har potentiellt negativa hälsokonsekvenser och får barnen att lära sig mindre. Låt inte barnen drabbas av det ett år till.

   Radera
  2. Bra skrivet! Att regeringen (fohm) som tidigare, under den största pressen våren 2020, kunde se det viktigaste - klara vården. Nu verkar ha tappat det helt och inför restriktioner mot fall som man inte ens hade haft om man fortsatt med slopad testning känns bottenlöst korkat.

   Radera
  3. Tillägg till det är väl Anderssons farliga önskan om att verka handlingskraftig vandrar in på väldigt sanka marker. Tegmark-Wisell visar tyvärr att förre GD kanske hade mer med Sveriges strategi att göra än han fått kredd för.

   Radera
  4. Hehe, you both wish! Det här är inte över på långa vägar, nu har Pandoras ask öppnats för statsmakten och dom njuter av varje sekund. Lite hög brottslighet på nattklubbar, oops Corona - ni måste ha stängt, lite för mycket trafik i städerna. oops Corona - nu är det hemjobb, osv...

   Radera
 5. För riskgrupper < 65 år så gäller fortsatt sex månader efter dos 2. För >= 65 år så är det sänkt till fem månader.

  Får min tredje spruta om drygt en vecka. Finns gott om tider där jag bor, förmodligen lägre intresse kombinerat med att många inte har uppnått sex månader än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall få min tredje i morgon. I min del av V.Götaland tycks man dock ha ett samarbete med Pensionsverket för att reducera pensionskostnaderna, eftersom väntan inför vaccinationerna (både 1, 2, influensa och nu 3) sker i en kö utomhus med full exponering mot vädrets makter. Har ringt runt till andra VC och de gör alla på samma sätt. Så om liepersonen inte kommer med Coronan så får HEN chansen med nedkylningsbetingade krämpor!

   Radera
 6. Extra vakter på alla bussar för att munskydd tvånget ska följas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Munskyddspolitruck!

   Okej, jag är inte göteborgare, men den va la bra?

   Radera
 7. Några öl senare men så jädra trött på jobbet.
  Först hemmajobb, sen tvång att vara tillbaka på kontoret och nu hemmajobb igen.

  Utan att skämmas.

  SvaraRadera
 8. Enligt den uppdaterade information som finns skriven på Folkhälsomyndighetens hemsida uppfattar jag det som att det faktiskt inte är obligatoriskt med munskydd inom kollektivtrafiken utom att det istället rekommenderas. Alltså inte tvång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis,
   "Rekommendation
   En rekommendation är varken bindande eller kopplad till en bindande regel (till skillnad från ett allmänt råd). Däremot bygger en rekommendation på all den kunskap som finns inom ett visst ämne. Det är därför en god idé att följa en rekommendation som kommer från en myndighet.

   Källa: Folkhälsomyndigheten "

   Radera
 9. Att bära munskydd inom kollektivtrafiken är väl förvisso en rekommendation.

  SvaraRadera
 10. "Begränsning av nära kontakter för vuxna, dvs ett återinförande av sexförbudet utanför hushållet"

  Det är inte mer än rätt att singlar åter får ligga lika lite som oss sammanboende!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa singlar ligger väl mer än sammanboende ändå. Särbo är optimalt för att följa FoHM samt att få ligga mycket är min erfarenhet.

   Radera
 11. Omikron är antagligen början på slutet på denna farsot. Den verkar vara väldigt mild samtidigt som fullkomligt slår ut övriga varianter där den får fäste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omikron mutationer är kanske inte så trevliga. Vi får se. Better safe than sorry. Skönt med hemarbete, förlåt distansarbete är ett bättre ord. Säkert nåt sol-land med bra WiFi som håller öppet :-)

   Radera
  2. Omikron har sannolikt bytt delar av arvsmassan med ett förkylnings-coronavirus (hittar inte beteckningen just nu), och kan förväntas bete sig liknande: hög smittsamhet och liten dödlighet. Egentligen ganska uppenbart. Sannolikheten för att 50 slumpmässiga punktmutationer ska uppstå samtidigt är noll.

   Det är kanske inte en slump att detta skett i Sydafrika, ett land med många hiv-positiva med dåligt immunförsvar. Om infektionerna sitter i länge ökar sannolikheten att olika virus utbyter genetiskt material.

   Radera
 12. Jag tycker det är synd att man inte kan vara mer bestämd med restriktionerna och ha någon likhet med de tidigare så människor förstår och inte hela tiden ska ska behöva tolka in nya skrivningar.

  Allt färre kommer orka ta in vad myndigheten föreskriver oss.

  Är det munskydd igen, ok samma regler och skrivning som förra gången.
  Är det avstånd som skall hållas, ge oss oss en siffra, gärna samma som tidigare som man känner igen.

  Osv.

  Till slut orkar allt färre hålla reda på vad som gäller egentligen. Tydligt, direkt och rakt.  SvaraRadera
 13. Anekdotiskt vittnesmål från Schtåkkålms tunnelbana denna morgon från min sambo:
  Antal personer i vagnen: 48
  Antal med munskydd: 3 (henne inräknad)

  Rekommendation - schrekommendation...

  SvaraRadera
 14. Papieren und Mundshutz bitte

  SvaraRadera