Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-11 17:31

Norska staten ersätter halva elkostnaden över 70 öre per kWh för norska hushåll - räkna med högre elpriser i Sverige

Flera medier rapporterar idag att norska staten går in och ersätter halva elkostnaden över 70 öre per kWh för de norska hushållen, som istället får betala delar sin elräkning via skattesedeln. Detta kan innebära att norrmännen nu kommer slösa på el och att elpriserna därmed stiger även för oss svenskar.
Jej, vi elsker att betale våres el med penger fra oljen.
Stödet gäller för upp till 5000 kWh per månad och hushåll, dvs en extrem elförbrukning som nog kräver en uppvärmd swimmingpool utomhus eller ett hus på 400 oisolerade m2 uppvärmt med direktverkande el. Typ.

Stödet gäller för december 2021  till mars 2021 och ska dras från fakturan.

Istället kommer pengar hamna dolt på skattsedeln i den mån norska staten inte har ekonomiskt överskott att ta av.

Norge är ju känt som den sista sovjetstaten, och nu är alltså lösningen på de extrema elpriserna socialism.

I praktiken kan detta leda till ännu högre elpriser vilket även slår mot oss svenskar. Medan vi nu betalar 200 - 300 öre per kWh kommer norrmännen bara betala 135 - 200 öre, vilket kan få dem att relativt sett slösa med el. Och slöar norrmännen med el ännu mer än idag kommer de dra upp elpriserna för Sverige och svenska hushåll.

Alltså om alltid när man tillämpar socialism på en fri marknad och dämpar prissignalens verkan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

54 kommentarer:

 1. Det känns ju betryggande att IEA nyligen släppte nyheten att vi kommer ha lika mycket förnyelsebar elgenerering från renewables redan 2026 som från alla andra källor kombinerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka vi? 84% av människans energiförsörjning var fossil 2020. 2-3% var förnyelsebart (undantaget vattenkraft).

   Radera
  2. @wertigon. Du måste lära dig att se igenom dimmorna i IEA:s rapporter. De pratar om renewables kapacitet. Inte hur mycket de levererar. Nu tar de och jämför installerad maxeffekt med det som fossila bränslen och kärnkraft de facto levererar. Speciellt för solenergi blir det väldigt missvisande. Det är långt kvar innan vi lyckas ersätta fossilt.....tyvärr.

   Radera
  3. Peak fossilt 2020 eller 2021 i % av energianvändning bör det vara. Om 25% av alla sålda nya bilar i världen är elbilar 2022 bör bara detta tillsammans med nära totalstopp för nya fastigheter i Kina ge en märkbar påverkan tillsammans med den stora utbyggnaden av förnybar el.

   Norrmännen ökar nog inte sin elanvändning särskilt mycket 2022.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. 25% av alla sålda bilar i världen ska vara el bilar till slutet på nästa år?

   Vad har du rökt på. Det bar nog det mest verklighetsfrånvända jag läst på hela veckan 😀

   Radera
  5. alp-mannen för bilmarknaden globalt: ~70 miljoner bilar för 2021, förmodligen samma för 2022
   Varav elbilar från Tesla: 2 miljoner
   Varav elbilar från Kina: 15 miljoner
   Varav elbilar från alla andra: ~1 miljon.

   Om du räknar grovt blir det 25% med 18 av 70 miljoner.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. 4.56 % I Kina 2020.
   Jävla ökning du räknar med.

   https://www.statista.com/statistics/1050120/china-battery-electric-car-market-share/

   Du kanske räknar in plugin hybrider också?

   Andelen el bilar i USA är väl typ 2-3%

   Får inte ihop siffrorna till 25% tyvärr.

   Radera
  7. alp-mannen det är tillverkningen. Inte bestånd.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Sådan där statistik bortser fullständigt från begagnatmarknaden i tredje världen. Den vanligaste förstagångsbilen för en ung förare är och kommer länge till att förbli en bensinbil som redan har några tusen mil på mätaren.

   Radera
  9. @Peter:

   Anta att Elbilen når prisparitet med Brännbilen. (Redan hänt i Kina)

   Lägg sedan till att Elbilen har tre fördelar över Brännbilen, mindre förorenande, mer bränslesnål, håller längre (generellt, sen finns det alltid måndagsexemplar, nischar och undantag...)

   Varför skulle någon vara intresserad av Elektriskt över Brännbil då?

   Du förutsätter att billigt gammalt skit är det folk kommer gå efter, men när lågprismarknaderna kommer köpa bilar som Wuling Hongguan Mini EV som har ett nypris som kostar ungefär lika mycket som den där risiga fjärdehandsbegagnade Europeiska bilen, varför i helsike skulle nån med en hjärna köpa brännbilen då? :)

   Lägg därtill på att Afrika och de flesta andra lågprisländer är ett alldeles utmärkt land för SWAB-revolutionen, och kombinationen solpaneler med elbilar kommer slå extra hårt där.

   Alla nya brännbilar idag är körda. De kommer aldrig tjäna in sina investeringskostnader. Alla existerande modeller kommer gå EOL inom fem år. Alla mackar i Sverige kommer monteras ner till senast 2040 pga kundtorka. Redan 2030 måste många åka omvägar på mil bara för att fylla upp tanken, vilket bara accelererar övergången.

   Det är endast om den mänskliga civilisationen utplånas som denna framtid kan förhindras, för marknadskrafterna är redan i full sving och de är betydligt mer skoningslösa än MP nånsin kunnat hoppas på att vara. :)

   Radera
  10. Vad jag kan läsa mig till har det sålts totalt 5 miljoner elbilar i kina. Så 15 under bara 2021 förstår jag inte. Sedan läser jag mig till beräknat 4 miljoner sålda elbilar i världen 2021 inte 70. Jag räknar att min nästa bil blir en elbil. Ser inte heller någon framtid för fosilbilar. I byggbranschen sniffas det mycket avgaser så skynda på övergången för tunga fordon med. Med det sagt tror jag världen kommer bränna olja för sjö och flygtransporter samt jordbruk länge till.

   Radera
 2. 5.000 kWh är inte speciellt mycket för en större kåk/månad vintertid.
  400 kvm oisolerat med direktel drar minst 12.000 kWh per månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det menas helår, tänkte själv invända.
   Var och köpte isolering i veckan, trodde det skulle vara slutsålt men det fanns av de flesta sorter.

   Radera
  2. Har man lajvat rivningsgubbe är isolering det sista man vill se.
   Jävlar vilket elände isolering kan ställa till med.

   Radera
  3. Blir det neråt -30 i en vecka, som inte är ovanligt här i norr, så kan man börja närma sig 5000 KWh på en månad om man har ett ineffektivt uppvärmningssystem.

   Radera
  4. @ingeglid
   Så står väl vinden stilla i Norrland.
   Bor på Skånes mildaste och blåsigaste plats, siffrorna du nämner är långt från konstigt vid nollgradigt, även med värmepump, nya fönster och en del isolering.

   Radera
  5. Jag hade som mest 3200kWh i Januari med direktverkande el på 128m2 året innan jag installerade luf-luft-pump. Huset är från 95 så det är hyfsat isolerat, 3 glas etc. Pumpen tog ner förbrukningen till hälften på vintern.

   Radera
  6. Tragiskt alla gamla gubbar tvunget måste bo kvar i sina gamla stora hus. Köp en lägenhet istället och gör miljön en tjänst!

   Radera
  7. Ska vi riva de gamla husen då? Vi har bostadsbrist i landet.

   Radera
  8. Mjau, det brukar vara gamla damer. Gubben dör, hon blir änka. Vill inte flytta, eller så finns det ingenstans att flytta.

   Radera
  9. @Mjau
   När man blir gammal går man generellt i barndom igen med tillhörande orimlighet i tanken.
   Sen finns det ju otaliga hinder på vägen i form av låneregler och skatt, sistnämnd brukar de uppskatta till 200 % av köpeskillingen.
   Att deras arvingar kommer behöva betala den senare tänker Boomerbebisarna inte på, de har ju alltid och kommer alltid vara universums mittpunkt.

   Radera
  10. Eller så vill man bara bo där man trivs och känner sig trygg.

   Radera
 3. Elen kostar nu 262€ i område 3. Vindkraft 2%.Vi exporterar nu 2.422 MW. Värmekraft 8,9%. Detta torde innebära att vi nu exporterar fosil el från oljekraftverk eller har jag fel i mitt antagande.Såg på min februariräkning februari 2021. Kostnad per kw 0,67 kr och elräkningen slutade på 4.300 kr. Priset nu per kw med avgifter och skatter kommer bli avsevärt högre.Det är ju inte ens kallt idag med plusgrader. När elräkningen dimper ner i januari
  kommer folkstormen och även Magdalena kanske kommer tvingas ersätta elkostnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel Robexa för stora exporten sker idag från norra Norrland till Finland. Vattenkraft är den stora närmaste källan till den elen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Det är riktigt att vi från elområde 1 exporterar till Finland men även en viss export från elområde 4. Var kommer den elen ifrån när det nu knappt blåser?

   Radera
  3. Robexa i genomsnitt får vi 20% av vår el från vind men det varierar mellan nära noll till att vinden är större än vattenkraften. Ja visst exporteras och används här en del från biomassa eller i undantagsfall oljebränning. Vanligen kommer mest vind höst och vinter men nu verkar vi få vänta några dagar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Värmekraft är mest flis och sopor vad jag förstår. Sopor är ju rätt mycket plast så det är en del fossilt där.

   Radera
  5. Svinto helt riktigt. Ett tag vet jag att vi också importerade sopor.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Nanotech. Görs väl fortfarande?

   Radera
  7. Varken plast eller bananskal i soporna som eldas numera, annat än när någon vindkraftsförespråkare halkat dit och slängt i fel fack på soptunnan.

   Det är blandat, men det mesta brinner med positivt värmevärde. Tom en människokropp har ett litet positivt värmevärde.

   Radera
 4. Härligt när man inför okänslighet för priser på en stor marknad. Blir som PPA fast för alla konsumenter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört talas om hyresreglering?

   Radera
  2. Hört talas om bostadsbubbla :)?

   Radera
  3. Exakt Ohlin.
   Har centralbankerna bestämt sig att för att pressa räntorna från tvåsiffrigt klagar ingen på manipulation.
   Om norska staten beslutar att stödja norska hushåll med elen klagas det om socialism.

   Radera
  4. Det är väl ganska självklart att de som får betala för norska statens generositet klagar?

   Den dagen alla kan leva på alla andra, den dagen kommer socialismen att fungera.

   Radera
  5. Kapitalismen förösker sig på halvmesyrer. Centralbankerna utövar en haltande planekonomi. Socialism betyder inte för övrigt planekonomi per automatik. Alla marknader är mer eller mindre reglerade för annars skulle svälten sprida sig.

   Radera
 5. Är inte typ all vattenkraft statligt ägt i Norge?

  De har låga produktionskostnader och får nu extremt mycket betalt för elen de producerar.

  SvaraRadera
 6. Ja det är idiotiskt och kommer drabba företagen istället.

  Har nu en kollega som tex sänkte tempen på sin badtunna med 10 grader när det var som dyrast. Det är ju bättre att allmänheten stänger av sånt eller fryser lite hemma än att företagen ska tvingas stänga ner produktionen.

  Det blir ju inte mer el tillgänglig för att man subventionerar priserna. Pristopparna har ju bara ett syfte vilket är att få vissa att frivilligt koppla bort sig från förbrukning. Om hushållen får ett green card så blir det företagen som blir utan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte det är så många fabriker som kör 23:00 på en Lördagkväll och riskerar att behöva stängas av, inte ens i Tyskland, och pris är ca 2kr/kWh, SE3 och SE4 exporterar, men ändå fortplantar sig priset tillbaka till dessa områden. Det är uppenbarligen frågan om någon slags osynlig kartellbildning, eller beteende hos producenterna som beror på deras beslutsalgoritmer.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Jag antar att de inte får göra samma sak för sina företag?

  SvaraRadera
 8. Jäkla smart att räkna negativa nio månader! Kom sen och säg att norrmän är lite bakom flötet. ;-)
  "Stödet gäller för december 2021 till mars 2021 och ska dras från fakturan."
  Jo jag fattar att det var typ typo.

  SvaraRadera
 9. Men vafan.
  Vi slår ju Norge i skidåkning.
  Vi slår Finland i innebandy
  Handbollsdamerna tog 1 poäng mot Norges stolthet.
  I fotboll, hockey eller friidrott har ju inte våra småsyskon heller någon chans.
  Skit i elpriserna 😃

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas segrarna skänker dig mycken glädje.

   En stor *** är en klen tröst i ett fattigt hem.

   Radera
 10. Det verkar som att du blir alldeles varm inombords bara av att tänka på det! ;-)

  SvaraRadera
 11. Misstänker att det är en temporär åtgärd medan den norska regeringen funderar på nästa steg. Alla hushåll i Norge är ju inte täta bara för att de jobbar i Norge. Hur ser deras uppvärmningsprofil ut? Fjärrvärme, el, alla har en panna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara erfarenhet av Ramsund NordNorge. Där körde alla ved back in the days.

   Radera
  2. OK. Har själv mest erfarenhet av Oslo och sen hört om Bergen, eluppvärmning i nya hus.

   Radera
  3. Kan säkert stämma.
   Ramsund är speciellt som ni MÖP-are säkert känner till så där räcker inte el långt.

   Radera
  4. https://www.forsvaret.no/om-forsvaret/tjenestesteder/ramsund

   Radera
  5. Teheimar:

   Ca. 80% av romoppvarmingen med strøm, både varmepumper og panelovner (direktverkande el). Bare ca. 6 TWh fjernvarme og svakt økende. Ca. 7-8 TWh vedfyring. . Litt pellets og annen bioenergi i pelletskaminer og sentralvarmeanlegg.

   Oljefyring var viktig helt inn på 2010-tallet, både i form av oljefyrte sentralvarmeanlegg og såkalte "oljekaminer". Ble forbudt å fyre med olje i 2020 og dermed ble vi enda mer avhengige av strøm. Jeg har beholdt oljekaminen og kan fyre den med diesel :)

   Radera
  6. @Dustsucker: Tack för svar. Det var intressant. Mer ström då på totalen. Jag gissar att det är som konsekvens för att el anses vara renare miljömässigt (likt elbil) osv eftersom då blir potentialen att vattenkraft + vindkraft ger en renare tekniskt ekosystem.

   Radera
 12. https://www.gp.se/livsstil/frys-och-bli-smal-1.4109146

  "Ett väldigt effektivt sätt att öka mängden brunt fett är att utsätta folk för kyla regelmässig."

  "Aktivera det bruna fettet genom att sänka inomhustemperaturen några grader. Men ta inte på extra tröjor, vitsen är just att man ska småfrysa."

  "Två timmars daglig exponering för 17 grader under sex veckor ökade volymen av brunt fett med 58 procent och sänkte kroppens fettmängd med 5,2 procent."
  ”A little cold a day keeps the doctor away”.

  Jag har 16-17 C i huset på nätterna och det känns komfortabelt under täcket. Dagtid eldar jag i braskaminen och temperaturen stiger då till 22 C.

  SvaraRadera